Beruházás a fényeslitkei ipari parkban

2013. november 28. Beruházás | Egyéb szektorok

Propán-bután-gázátfejtő telepet épít az Alveare Zrt. a fényeslitkei ipari-logisztikai parkban, az összesen 957 millió forint értékű, részben uniós támogatásból megvalósuló beruházás alapkövét november 28-án tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

Kovalcsik Ottó, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a 250 000 tonna kapacitású intermodális gázátfejtő 9 hektáron épül meg, a létesítményhez pedig 2,2 kilométer hosszan iparvágány kapcsolódik majd. A telepen az Ukrajnából, széles nyomtávú vasúti kocsikon érkező cseppfolyós PB-gázt (LPG) szivattyúzzák át az európai szabványú, normál vasúti nyomtávon közlekedő kocsikba, illetve a közúti tartályautókba.

Az építési munkálatok mintegy 100 embernek adnak munkát, a fél éven belül felépülő gázátfejtőben pedig 25-26 embernek tudnak állandó munkalehetőséget biztosítani – mondta a vezérigazgató. Kovalcsik Ottó közlése szerint a 160 hektáros ipari parkban az Alveare Zrt. beruházása lesz „az első fecske”. A beruházás értéke összesen több mint 957 millió forint, amelyből 382 milliót a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében kiírt pályázaton nyert el a cég. A támogatás összegének 85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, 15%-a pedig a központi költségvetésből származik.

Ilenczfalvi-Szász Gábor, a park projektmenedzseri feladatait ellátó Regionális Fejlesztési Holding (RFH) vezérigazgatója az ünnepségen felidézte: a 3,5 milliárd forintból – 1,7 milliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével – megépített és 2011 márciusában átadott fényeslitkei Orienter Intermodális Logisztikai Központ teljes infrastruktúrával rendelkezik, a területen kiépítették a normál és széles nyomtávú vasúti infrastruktúrát, a kommunális vízi közműveket, elektromos és gázhálózatot, valamint széles sávú internetelérhetőséget.

Az átadást követően intenzív tárgyalások kezdődtek oroszországi befektetőkkel, ezek azonban nem vezettek eredményre, mivel a leendő befektetők a pénzügyi válságra hivatkozva letettek beruházási szándékukról – emlékeztetett az állami tulajdonú RFH vezetője. Az Alveare Zrt. ezután jelezte betelepülési szándékát az összközműves ingatlanra, milliárdos beruházásával pedig a remények szerint munkalehetőséget fog adni a térség lakóinak.

A kormányzat eltökélt szándéka, hogy a záhonyi átrakókörzetben olyan infrastruktúrát építsen ki, amely jelentős lökést adhat a hazai iparfejlesztésnek és támogatja a kkv-k fejlődését is – fogalmazott Ilenczfalvi-Szász Gábor. Elmondta, a holding kidolgozott egy olyan terméket, amely a vállalkozások számára gyakorlatilag nulla önerővel lehetővé teszi a fényeslitkei ipari parkba történő betelepülést és beruházások indítását. A logisztikai központ területéből mintegy nettó 136 hektár adható bérbe, ebből már 30 hektárra van megkötött bérleti szerződés – mondta el az MTI kérdésére a vezérigazgató. Az Alveare mellett egy másik társaság is betelepülne a parkba, amely – a korábbi információk szerint – 22 hektárra tartana igényt.

MTI