Bemutatták az új kaposvári midibuszt, a Compactót

2013. szeptember 18. Gyártás | Egyéb szektorok

Elkészült a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. által kifejlesztett 30 személyes midibusz, a Compacto, a prototípust szeptember 18-án mutatták be a cég kaposvári telephelyén.

Tamás László, a zrt. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új kaposvári midibusz prototípusának elkészítése a tervezéstől a gyártásig mintegy 50 millió forintba került. A múlt év tavaszán megkezdett fejlesztéshez közel 20 millió forint uniós forrást nyertek el. A midibuszt elsősorban utazási irodáknak, iskoláknak, sportegyesületeknek, önkormányzatoknak ajánlják, de tervezik, hogy a későbbiekben elővárosi kivitelt is gyártanak – mondta a kereskedelmi igazgató.

Tájékoztatása szerint évente hozzávetőleg 10 midibusz gyártását tervezik, ezzel mintegy 20 dolgozónak adnának tartósan munkát. Míg a hasonló műszaki paraméterű és méretű járművek nagy részét 26-30 millió forint körüli áron kínálják a hazai piacon, a Compactót ennél kedvezőbb, felszereltségtől függően, 22-24 millió forint közötti áron értékesítenék.

A járműgyártó cég jelenleg csaknem 70 dolgozót foglalkoztat, tavaly megközelítőleg 600 millió forint árbevételt ért el.  Gépjárművek javítása, karbantartása, felújítása, illetve alkatrészek forgalmazása mellett éveken át  legfeljebb 22 személy szállítására alkalmas zárt furgonok átépítésével is foglalkoztak.

A kaposvári szakemberek a korábbi tapasztalatokat is hasznosítva készítették el a saját fejlesztésű midibusz prototípusát. A 8,3 méter hosszú autóbusz vázszerkezete egy 7,2 tonnás Iveco-alvázra épült, és 170 lóerős dízelmotor hajtja. A felépítmény üvegszálas burkolatát fehérre fényezték, belső tere és berendezése bordó és vajszínű.

MTI