Az élet keleti oldalán

2017. február 14. Gazdaság | FMCG

A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák agrártárca vezetője által február 14-én ismertetett vizsgálat eredményére hivatkozva.

A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszertermék összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A laboratóriumi körülmények között lefolytatott teszt az egyes élelmiszertermékek közül az üdítőitalok, a fűszerek, sajtok, teák és hústermékek esetében tárta fel a legnagyobb minőségbeli eltéréseket. Míg például az üdítőitaloknál a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki, addig a vizsgált fűszerek esetében nagyobb víztartalmat és törmelékanyag arányt állapítottak meg. A csomagolt tea vizsgálata során kiderült, hogy a Szlovákiában értékesített termékek kevésbé illatosak és ízletesek, mint az osztrák piacon ugyanezen márkanév alatt értékesített árucikkek. A sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány, a hústermékek pedig a szlovák piacon forgalmazottaknál kevesebb húst tartalmaztak, mint Ausztriában.

– A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk – mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat. Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.

MTI