Az Egis szembemegy Ázsiával

2016. május 13. Gyártás | Gyógyszeripar

Az Egis gyógyszergyár budapesti, Keresztúri úti telephelyén megvalósuló, összesen 12 milliárd forint értékű átfogó hatóanyaggyártás korszerűsítési program hosszú távon biztosíthatja a magyarországi hatóanyaggyártás versenyképességét a távol-keleti riválisokkal szemben is – áll a vállalat május 12-én kiadott sajtóközleményében.

A megújuló hatóanyaggyártó bázissal a vállalat egyszerre kívánja növelni megbízható minőségű és versenyképes árú, saját előállítású hatóanyagainak arányát termékeiben, illetve fokozni hatóanyagexportját.

A beruházás eredményeként két új, nagy kapacitású gyártósort helyeznek üzembe,  az első gyártósoron már 2016 elején elindult a termelés. Az automatizált folyamatirányítási rendszerrel ellátott, receptvezérelt gyártósorok az előírtnál is biztonságosabb működést tesznek lehetővé, alacsonyabb energiafogyasztással és kevesebb szén-dioxid-kibocsátással. Az új gyártósorok multifunkcionálisak, azaz többfajta anyag előállítására is alkalmasak, mindemellett gyorsan és rugalmasan átállíthatók egyik termékről a másikra. A beruházási program második üteme a tervek szerint 2017 márciusában fejeződik be, ekkor helyezik üzembe a második gyártósort.

A beruházásnak köszönhetően az Egis immár képes és kész versenybe szállni a lazább termelési feltételekkel, környezetvédelmi követelményekkel és alacsonyabb bérköltséggel dolgozó ázsiai gyártókkal szemben is. Az Egis a legkorszerűbb, leghatékonyabb technológiákkal kívánja megőrizni és növelni az évszázados hagyományokkal bíró hazai gyógyszeripar versenyképességét a nemzetközi riválisokkal szemben. A vállalat tervei között szerepel a hagyományos hatóanyag-exportpiacai – Japán, Nyugat-Európa – megerősítése mellett új pozíciók megszerzése is.