Az autógyártók többsége bővítést tervez idén

Cimkék: autóipar autópiac EY felmérés gazdaság gyár gyártás járműipar kutatás növekedés vállalat vállalkozás vezérigazgató vezető

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek 60%-a tervez bővítést 1 éven belül – derült ki az EY legfrissebb globális iparági felméréséből, amelynek eredményét február 4-én közölte az MTI.

A közlemény idézi Heinczinger Róbertet, az EY partnerét, aki fontos kérdésnek nevezte, hogy a magyarországi autóipar milyen szinten részesedik majd ebből a globális növekedésből. Az egyértelmű, hogy Magyarországon is bővülésre lehet számítani, de ennek mértéke elmarad majd az ázsiai és amerikai piacokétól – tette hozzá.

A felmérés szerint – amelyben több mint 170 autóipari döntéshozót kérdeztek meg – jelentősen nőtt a globális piacokba vetett bizalom. A megkérdezettek 61%-a úgy véli, hogy javul a gazdaság teljesítménye nemzetközi szinten. Kétharmaduk 1-3%-os globális GDP-növekedéssel számol, egyötödük szerint pedig a 3%-ot is meghaladhatja a bővülés mértéke. Az EY felméréséből kiderül az is, hogy a növekvő bizalom a cégek terveiben is megmutatkozik: a válaszadók 59%-a tervez munkahelyteremtést 1 éven belül, 61%-uk mondta azt, hogy a növekedést tekinti elsődleges célnak a következő 12 hónapban.

Az autóipari cégek mintegy 40%-a tervez akvizíciót 1 éven belül. A felvásárlások elsődleges indokaként piaci részesedésük növelését jelölték meg a döntéshozók. A nemzetközi befektetések célpontja India, Kína, Brazília, az Egyesült Államok és a Dél-Afrikai Köztársaság lesz – derült ki az EY globális felméréséből.

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon