Az Állatkert és a DHL Express közösen dolgozik fajk megmentéséért

2014. május 28. Logisztika | Egyéb szektorok

Négy aranyhasú mangábé érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A ritka majomfajból a világ állatkertjeiben félszáznál is kevesebb egyed él, az egyik legnagyobb állomány épp a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Az USA-beli San Antonióból érkezett 4 állat az európai állatkerti populáció vérfrissítését szolgálja. Egy közülük Budapesten marad, a másik három pedig hamarosan tovább utazik Európa más állatkertjeibe. Az állatok szakszerű szállítását a DHL Express, a világ vezető logisztikai szolgáltatója bonyolította le a veszélyeztetett fajok védelmének elkötelezett támogatójaként – adta hírül a cég május 27-i sajtóközleményében.

Az aranyhasú mangábé a világ egyik legritkább majomfaja. Eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos, de természetes életmódjáról, illetve vadonbeli egyedszámáról igen kevés ismerettel rendelkeznek a zoológusok, mert a faj terepi kutatása számos akadályba ütközik. Az viszont bizonyos, hogy az aranyhasú mangábék egyedszáma folyamatosan csökkent a vadonban. Nemcsak a természetben él belőlük kevés, az állatkertekben is a legnagyobb ritkaságnak számítanak. Jelenleg a világon összesen 8 állatkertben élnek aranyhasú mangábék, vagyis kevesebb helyen tartanak ilyen állatokat, mint például óriáspandát. Az állatkerti világállomány pillanatnyilag 37 egyedből áll.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta foglalkozik az aranyhasú mangábék tartásával és szaporításával. Ennek sikerei nyomán a budapesti állomány világviszonylatban is a legnagyobbak és a legszaporábbak közé tartozik. Az év elején 8 állat képviselte ezt a fajt a magyar főváros állatkertjében. Áprilisban azonban újabb 4 egyed érkezett az Amerikai Egyesült Államokból.

A 4 aranyhasú mangábét a texas-i San Antonio állatkertjéből szállították Budapestre vérfrissítés céljából. Daphne, Dexter, Skyler és Tukal mind amerikai születésűek, és egy olyan vérvonalat képviselnek, amely nem áll közeli rokonságban az európai állatkertekben élő mangábékkal. A veszélyeztetett fajok állatkerti tenyészprogramjait általában régiónként szervezik, így külön programokat tart fenn az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) és az Amerikai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (AZA). Az olyan ritka és kis egyedszámban tartott fajoknál azonban, mint amilyen az aranyhasú mangábé is, a rokontenyésztés és a genetikai leromlás elkerülése érdekében feltétlenül szükség van a kontinenseken átívelő együttműködésre is. Az új vérvonalat képviselő 4 állat közül 1 hím marad majd Budapesten, a másik 3 nemsokára továbbutazik Hollandiába, illetve Franciaországba.

Az aranyhasú mangábék természetvédelmi célú szaporítása szempontjából elengedhetetlen, két napig tartó szállítása során a DHL Express globális csapata gondoskodott a „VIP utasok” pontos és gördülékeny szállításáról. A mangábék az útra külön erre a célra szolgáló, névre szóló szállítóládákat kaptak. A majmok utazásához kapcsolódó szervezés, a papírok beszerzése több hónapig tartott, és több mint 30 ember dolgozott az amerikai és a budapesti állatkertekben, valamint a DHL Express globális hálózatában, hogy a különleges utasok biztonságban és kényelmesen érkezhessenek meg úti céljukhoz. A ritka és veszélyeztetett állatokat elkísérte amerikai gondozójuk is, aki elárulta, hogy a mangábék közül az egyik nőstény, Daphne a „legcserfesebb”, jellegzetes hangját gyakran hallatja, a hímek pedig nagyon mozgékonyak és bármin képesek összekapni pillanatok alatt.

– A DHL Express elkötelezett a veszélyeztetett fajok megőrzése mellett, így rendszeresen dolgozunk együtt állatkertekkel és állatvédelmi szervezetekkel világszerte élő állatok szállításában. Legutóbb tigriseket, afrikai gorillákat, illetve pandákat is szállítottunk. Különös örömünkre szolgál, hogy globális tapasztalatunkkal és logisztikai szakértelmünkkel támogathattuk a budapesti állatkertet, valamint az európai fajfenntartási programot. Bízunk benne, hogy az aranyhasú mangábék jól érzik majd magukat új otthonukban, és a magyar állomány hamarosan új tagokkal bővül majd – mondta John Lucas, a DHL Express Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A mangábék útjuk során háromszor szálltak át, valamint a DHL Express három légi elosztóközpontjából kettőben is megfordultak. A lipcsei légi központból egy Airbus A300-as repülővel érkeztek a budapesti reptérre. Az utazás alatt gondozójuk mellett élelem és ivóvíz is rendelkezésükre állt, így a kicsivel több mint 50 órás út a legnagyobb kényelemben telt. A hathetes budapesti állatorvosi megfigyelés eredménye alapján a mangábék teljesen egészségesen kezdhetik meg új életüket Európában.