Átadták az MCS Vágóhíd Zrt. új mohácsi vágóhídját

2017. április 25. Beruházás | FMCG

Április 25-én Átadták az MCS Vágóhíd Zrt. 21 milliárd forintból megvalósult zöldmezős beruházását, a vágó-, csontozó-, daraboló- és csomagolóüzemét Mohácson. Az új létesítmény Magyarország második legnagyobb vágóhídja.

Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a 2,7 milliárd forintos állami támogatással felépült létesítményben évente 800 000 normál és 100 000 nagysúlyú sertés levágását tervezik. A jelenleg 600 munkavállalót foglalkoztató üzem teljes kapacitását az év végéig éri el. A tervek szerint akkorra a Magyarországon vágott sertések 20%-át az MCS üzemében dolgozzák fel. A beszállítói körről Pókos Gergely azt mondta: a sertések jelentős része a Bonafarm csoport sertéságazatából, illetve az azokkal szorosan együttműködő családi és kisvállalkozásokból érkezik.     

– Az új vágóhídon egy kilogramm hús előállításához 70%-kal kevesebb vízre és 40%-kal kevesebb energiára van szükség, mint a Pick nemrég leállított szegedi üzemében. Reményeink szerint a Pick egységeinek ellátásán túl nemcsak a magyar, hanem a távol-keleti piacokra is termel majd a mohácsi vágóhíd – mondta Pókos Gergely, hozzátéve, hogy az ott alkalmazott modern technológia megfelel a legszigorúbb állatkíméleti, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi elvárásoknak is, egyúttal figyelmet fordítanak a „lehető legigényesebb munkakörülmények” biztosítására, és sikerült visszacsábítani az üzembe korábban Nyugat-Európában dolgozó szakembereket.     

Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója „a bonyolult és technológia-intenzív” beruházásról azt mondta: a mohácsi az első magyarországi vágóhíd, amely tanúsított módon képes GMO-mentes sertéshúst előállítani. Az új üzem eredményét a cégcsoport szegedi húsüzemi egységeinek fejlesztésére fordítják. Az üzemben évente mintegy 100 000 tonna sertéshúst állítanak elő, ez megfelel a Bonafarm sertéságazatával együttműködő 10 megye éves fogyasztásának.

Az MCS Vágóhíd Zrt. honlapján közzétett összefoglaló szerint az új mohácsi vágóhíd látja el húsalapanyaggal a Pick Szeged Zrt.-t. Az üzemben levágott nagy súlyú kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik.