Átadták az ipari parkot Bátonyterenyén

2013. november 8. Beruházás | Egyéb szektorok

November 8-án átadták az uniós támogatással megépült bátonyterenyei ipari parkot, amely a munkahelyteremtés szempontjából is fontos lépésnek számít a térségben.

Molnár Petra, a Bátonyterenyei Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 930,5 millió forintos beruházáshoz 454 millió forintos támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében. A kft. eddig 7 céggel kötött szerződést, amelyek a Nógrád megyei város ipari parkjában valósítanak meg zöldmezős beruházást, több száz munkahelyet teremtve – tette hozzá.

Molnár Petra beszámolt róla, hogy az FR3-Technológia Acélszerkezetgyártó Kft. és a medencefedéssel foglalkozó ALUKOV már megkezdte a próbaüzemet, a Sinia Bútorgyártó Kft. pedig nyáron kezdi meg a saját fejlesztésű bútorok gyártását, utóbbi cég szintén saját üzemet hoz létre. A Bátonyterenyei Ipari Park Kft. csarnokát a KGF Hungary Kft. bérli majd, ők gumihulladékot környezetbarát módon olajjá alakító technológiát telepítenek ide, és 2014 elején kezdik meg a próbaüzemet.

– Külön öröm ez a beruházás ilyen hátrányos helyzetű kistérségben – mondta Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere. Elmondása szerint 2010-ben még 30%-os volt a munkanélküliségi mutató a térségben, ez mára 20-22%-osra csökkent, 2016-ra pedig – az ipari parknak is köszönhetően – mintegy 500 új munkahelyet hoznak létre az új termelő cégek a városban.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke kitért rá, hogy 2010-ben, országosan egyedülálló módon, volt olyan hónap, amikor 40% alá csökkent a foglalkoztatottság Nógrádban, az egy főre jutó GDP országosan a legalacsonyabb volt, ráadásul a dinamikája 2004-től stagnálást mutatott. – Innen kellett elindítani a közös munkát, és a foglalkoztatást tekintve jelentős eredményeket tudunk felmutatni – fogalmazott, hozzátéve, hogy Bátonyterenye térségében 1 év alatt mintegy 500, a megyében 1700 fővel sikerült csökkenteni a nyilvántartott álláskeresők számát.

Becsó Zsolt arra is kitért, hogy a gazdaságfejlesztéshez és kompetenciafejlesztésekhez köthető beruházások értéke Bátonyterenyén a 2010-es kormányváltás óta meghaladja a 8 milliárd 390 millió forintot. Ebből a szorosan gazdaságfejlesztésre fordított beruházási érték meghaladja a 6 milliárd 830 milliót, ezen belül csak a bátonyterenyei ipari parkra megítélt támogatás eléri a 3 milliárd 530 millió forintot – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

MTI