Átadták a LEGO új gyárát Nyíregyházán

2014. március 25. Beruházás | Egyéb szektorok

Egy év alatt épült fel a LEGO új nyíregyházi gyára, melynek felavatására március 25-én került sor. Az új helyszínre a játékgyártó jelentősen kibővült kapacitásai nagyrészt már át is költöztek. A létesítmény megfelel a legmodernebb fenntarthatósági, biztonsági és kényelmi követelményeknek, működését pedig 1 500 munkavállalójára alapozza, akik jelentős részben a régióban élnek – áll a cég sajtóközleményében.

A LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta üzemelteti nyíregyházi gyárát, ahonnan a világ összes részére szállítanak LEGO®, DUPLO®, illetve klasszikus LEGO játékokat. Tavaly tavasszal új, jelentősen nagyobb gyár építését kezdték el a város egy másik pontján: a létesítmény mára elkészült. A 200 millió eurós, azaz mintegy 60 milliárd forintos beruházás keretében megépült gyár területe eléri a 122 000 m2-t.

21. századi gyárkomplexum

Az új nyíregyházi gyár teljes mértékben zöldmezős beruházásként jött létre, és mint ilyen, összegzi a LEGO Csoport hatékonysági, biztonsági, fenntarthatósági tapasztalatait. Az új létesítmény megmutatja a cégcsoport vízióját a 21. század gyártóüzeméről, amely pozitív hatást gyakorol a társadalomra és a környezetre egyaránt. A fenntarthatóság szempontjai szerint automatizálták a villamos- és világítási rendszereket, magas hőszigetelő épületelemekkel dolgoztak, és okosan irányítják vízfelhasználásunkat is, az esővíz hasznosításával évi 65 000 köbméterrel csökkentették a gyár vízigényét. A LEGO Csoport számára a munkavállalók biztonsága mindig elsődleges szempont. Védelmük érdekében közlekedésük útvonalai sehol sem keresztezik a szállítójárművekét, vagyis a szabályszerű működés kizárja a balesethelyzeteket. A gyár egyes kiegészítő részlegei, például az automatizált magasraktárak – az ország legnagyobb ilyen berendezései – teljesen csak 2015-ben készülnek el. A gyártókomplexum szükség esetén modulárisan tovább bővíthető.

Egy családi vállalkozás 82 éves tapasztalatára építve

Az ünnepélyes átadás szónokai felidézték a LEGO Csoport hosszú történetét, egy 82 éves családi vállalkozásét, amely mindig elkötelezetten fordul a közösségek felé, amelyekben működik. – A LEGO Csoport világszerte működő gyárai között hosszútávon is épít magyarországi gyártókapacitására. Összesen 1 500 állandó és időszaki munkavállalónk kötődik ehhez az új gyárhoz, teljesítményünk a mi sikerük is. Büszkék vagyunk a munkára, amelyet közösen végeztünk el – mondta Jesper Hasselund Mikkelsen gyárigazgató. Kovács Ferenc, Nyíregyháza megyei jogú város polgármestere azt a munkát méltatta, amely a régió, a város és a vállalat érdekeit összehangolva vezetett el az új gyár elkészültéig. A polgármester elismeréssel szólt a LEGO munkaadói és társadalmi szerepvállalásáról, és a város további támogatásáról biztosította a vállalatot. – Ez a nagyszerű létesítmény a ma elérhető legfejlettebb LEGO gyártástechnológiával, automatizálási megoldásokkal, munkabiztonsági és minőségügyi szabványokkal üzemel – tette hozzá Bali Padda, a LEGO Csoport ügyvezető alelnöke az új gyárkomplexum működési sztenderdjeit méltatva.

A vállalat 2013-ban 11 %-kal növelte eladásait, forgalma nem egészen egy évtized alatt megnégyszereződött. Hogy kielégítsék a játékaikat övező óriási globális érdeklődést, a LEGO Csoport 2013-ban világszerte több mint 2,6 milliárd dán koronára (354 millió euróra) növelte a termelési kapacitást fejlesztő beruházásait. Mexikóban és Csehországban is bővítették meglévő gyáraikat, s a kínai Jiaxing városában is elkezdődött az első ázsiai LEGO gyár építése. Ennek az átfogó stratégiának része a jelentős beruházás Nyíregyházán is.

Az új nyíregyházi LEGO gyár alapvető adatai

  • A beruházás mértéke 60 milliárd Ft, amit a LEGO Csoport saját erőből finanszírozott
  • 100 hektáros földterület
  • A gyár területe: több mint 122 000 m2
  • A tervezett új munkahelyek száma: 250
  • 672 fröccsöntő gép, 53 000 m2 fröccsöntési terület
  • Kézi raktár: 6 000 m2
  • Magas raktár: 14 000 m2 dobozok és raklapok tárolására
  • Kézi, raklap alapú és magas raktár összesen kb. 82 000 raklap tárolására
  • 16 csomagoló sor
  • 2013-ban 18 millió dobozt gyártott a LEGO gyár Nyíregyházán, a tervezett kapacitás a beruházást követően: 30 millió doboz
  • Az új gyárban készül a világ összes DUPLO játéka, valamint LEGO System készterméket is előállít majd
  • 600 parkolóhely, 200 kerékpárparkoló és 100 motorparkoló
  • A komplexum mellett 26 hektáros ökoparkot létesítenek
  • Érintkezési pontok a területen a gyalogosforgalom és a járműforgalom között: 0
  • Évente megtakarított ivóvíz mennyisége: 60 000 m3
  • Évente megtakarított CO2 kibocsátás (hagyományos technológiával működő gyárhoz képest): 500 tonna
  • Minden épületben intelligens világítás
  • Saját fittnesztermek és szabadtéri sportpályák
  • Belső tárgyalók területének megfelelő külső tréningterület

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport magántulajdonban lévő, családi vállalkozás, amely a dániai Billundban székel. A cég még ma is a Kirk Kristiansen család tulajdonában van, amely 1932-ben alapította. A LEGO Csoport elkötelezett a gyermeki kreativitásnak a játékon és a tanuláson keresztül megvalósuló fejlesztése iránt. A világhírű LEGO® kockára alapozva a vállalat játékokat, élményeket és gyermekek oktatására alkalmas eszközöket kínál több mint 130 országban.

A LEGO Manufacturing Kft.-ről

A LEGO Manufacturing Kft.-t 2008-ban alapították. A LEGO Csoport magyarországi vállalataként egy nyíregyházi gyárterületen termel. A Kft. jelenleg 1 500 embert foglalkoztat. Az itt készült DUPLO termékekkel az egész világot ellátja a vállalat csehországi Jirny-ben és az egyesült államokbeli Dallasban működő disztribúciós központjain keresztül. Fröccsöntött LEGO kockákat szállít Dániába, Csehországba, Mexikóba, és Lengyelországba, és 2014 márciusában elindította a klasszikus LEGO játékok csomagolását is.