Átadták a Kall Ingredients Kft. izocukorüzemét

Cimkék: izocukor Kall Ingredients Kft. üzem

A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemét ünnepélyes keretek között, október 30-án adták át.

A gyáravató ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, és ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben. Az Eximbank becsléseire hivatkozva megjegyezte: az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t.

A miniszterelnök beszédében azt is megköszönte a Kall Ingredients Kft.-nek, hogy „egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását”. A cukorkvótáról azt mondta: Magyarországra nézve katasztrofális volt, és ennek köszönhettük, hogy „a rendszerváltás idején még meglévő 12 cukorgyárunkból végül csak egyetlen maradt meg".

– Idén, január elseje óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át, és az elmúlt 10 hónapban megvalósult hazai és külföldi beruházások mértéke meghaladta a 450 milliárd forintot, amelyhez a kormány 40 milliárd forint támogatást nyújtott, az új létesítmények révén pedig az elmúlt 10 hónapban 4606 munkahely jött létre – sorolta az adatokat a miniszterelnök.

A gyáravató ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is részt vett. Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients ügyvezetője arról beszélt, büszke arra, hogy a gyárat a magyar szakértelem hozta létre. Az üzem 68 hektáron épült fel, az építkezés 582 napig tartott, melyhez összesen 100 000 tonna betont és 5200 tonna acélt használtak fel.

A magyar tulajdonú Kall Ingredients Kft. élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő, főként külpiacokra. A tiszapüspöki üzem évente 530 000 tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel. Az új beruházással a cég Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrot állítanak majd elő. A zöldmezős beruházásban felépült gyár hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az üzemben csaknem 500 munkahely létesül, és további 750 embert foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások révén. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult üzem létrejöttét a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez. Az új üzem indulásakor 0,2%-kal növeli a magyar GDP-t, és teljesítménye az ipar által megtermelt nemzeti össztermék 0,8%-át jelenti. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz.

Forrás: MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon