Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary tatai üzemét

2016. szeptember 22. Egyéb | Autóipar

Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary első európai termelőüzemét a tatai ipari parkban szeptember 20-án, az üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik.

– A beruházás értéke 11 milliárd forint, amelyhez a magyar állam 886 millió forintos támogatást nyújtott, a társaság az első ütemben 100 embernek biztosít munkát – mondta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az eseményen.

Magyar Levente emlékezetett arra, hogy személyesen találkozott másfél évvel ezelőtt Tokióban a NHK vezetésével és ezt követően választották Magyarországot.

Tatabánya és Tata közül a kormány a kisebb várost támogatta, mert a megyeszékhelyen már több befektető is megjelent, így a japán vállalat végül Tatán telepedett le.

Kacujuki Nisioka, az NHK Spring Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, ez a vállalat első európai termelő üzeme, korábban csak egy spanyolországi vegyesvállalaton keresztül jutottak el az általuk gyártott rugók Európába.

A társaság egy 8 hektáros területet vásárolt a tatai ipari parkban, amelyen első ütemben egy 12 000 m2-es csarnokot építettek fel, 11 hónap alatt. A vállalat 2106 szeptemberében 32 főt foglalkoztat – közölte az NHK az avatás alkalmából kiadott tájékoztatójában.

Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptetőrendszerek, a parkolóházak rendszerei és a számítástechnikai alkatrészek.

A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt. (1 jen 2,3 forint)

MTI