Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast

2013. március 1. Beruházás | Egyéb szektorok

Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast Nyrt. a Heves megyei Kálon február 28-án – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint a társaság mintegy 1,4 millió eurót fordított a fejlesztésre, amelynek eredményeként elindíthatja az üvegszövet-háló gyártását saját innovációja alapján. A beruházás részeként a Masterplast csúcstechnológiát képviselő gyártósort vásárolt Németországból, illetve jelentős átalakításokat hajtott végre káli telephelyén, hogy optimális környezetet teremtsen az új termék előállításához.

A tervek szerint 2013. március végétől kerülnek majd piacra a társaság saját gyártású termékei. Az üzem 2014-re éri el a teljes kapacitását, akkortól évente 10,4 millió négyzetméternyi üvegszövet-háló gyártására lesz képes. A Kálon előállított termékek túlnyomó részét az európai uniós exportpiacain tervezi értékesíteni a Masterplast. A várakozások szerint 2013-ban mintegy 1,4 milliós, 2014-ben pedig már csaknem 2,8 millió euró többletbevételt hozhat a cégcsoportnak az üvegszövet-háló európai uniós országokba történő értékesítése.

A most lezárult beruházás kitűnő alapot jelent a Masterplast számára ahhoz, hogy mind minőségben, mind árban versenyképes saját termékkel jelenjen meg az európai piacokon, s ez fontos összetevője lehet a társaság további növekedésének – áll a közleményben. A fejlesztésnek köszönhetően az eddigi mintegy 70-ről csaknem 100-ra nőhet az üzemben dolgozók száma, és amennyiben a várakozásoknak megfelelően alakul a Kálon készülő üvegszövet-háló értékesítése, további fejlesztéseket és létszámbővítést is elképzelhetőnek tart a társaság.

Tavaly a régió zsugorodó építőipari piaca ellenére nőtt a főként szigetelőanyagokat gyártó Masterplast csoport forgalma, de eredménye a nyomott piaci és romló devizakörnyezet miatt lényegesen csökkent, s ezt jelentős összegű egyedi kiadások is rontottak a társaság február 27-én közzétett éves beszámolója szerint. 2012-ben 1,223 millió euró veszteséget könyveltek el az egy évvel korábbi 1,591 millió eurós nyereséget követően. Az év utolsó negyedévében a csoport forgalma 5%-kal emelkedett, míg éves szinten 4%-os volt a növekedés. A vállalat negyedik negyedéves forgalma 18,841 millió, éves forgalma 85,233 millió euró volt.

MTI