Ásványvíz-palackozó üzem épült Csákváron

2016. május 5. Gazdaság | Egyéb szektorok

Ásványvíz-palackozó üzemet épített a Spiller Kft. a Fejér megyei Csákváron, az 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez a cég európai uniós támogatást is igénybe vett.

Az Aqvital ásványvizek palackozására létesített üzem május 4-i átadásán Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte, az üzem a 21. század legkomolyabb értékét, a vizet hasznosítja, és közben új munkahelyeket hoz létre. Úgy vélte, a csákvári beruházás nemcsak azt bizonyítja, hogy a kormány fejlesztéspolitikája működik, hanem azt is, hogy egy jó ötlet kormányzati támogatással együtt kitörési pont lehet.

Az államtitkár rámutatott, a cég fejlesztése kitörés lehet a településnek is, hiszen egy jól működő vállalkozás hosszú távon adóforintokat termel, amelyek a település jövőbeni fejlesztésére fordíthatók.

Csepreghy Nándor szerint a beruházás, "az első, ritka hollók egyike" a következő évekre jutó 12 000 milliárd forint uniós fejlesztési forrás felhasználása tekintetében. – A kormány Budapest mellett kiemelten támogatja majd a kistelepülések vállalkozásait, egészségügyi és oktatási fejlesztéseit "egy sikeres vidék építése érdekében" – tette hozzá.

– A Spiller Kft. projektje a város jövője szempontjából fontos, hiszen megmutatja, helyben miként lehetséges ipartelepítés a környezeti értékek megóvása mellett – hangsúlyozta Tessely Zoltán kormánypárti országgyűlési képviselő.

– Az 1,2 milliárd forintos beruházáshoz 480 millió forint európai uniós támogatást nyertek, ezzel 30 új munkahelyet hoztak létre. A létesítményben csúcstechnológiájú gépek dolgoznak, amelyek óránként 8000 palack előállítására is képesek – mondta el Nagy Sándor tulajdonos-ügyvezető.

Elmondta, hogy először a kisebb bolthálózatok polcaira szeretnének felkerülni a termékekkel, aztán a nagy áruházláncokat veszik célba, de a külföldi piacra jutást sem tartotta elképzelhetetlennek.

Az üzemben jelenleg az Aqvital szénsavas és szénsavmentes ásványvizet palackozzák, amelyhez az alapanyagot a helyben lévő kútból nyerik. Néhány héten belül rátérnek a funkcionális vizek gyártására, így hamarosan sportitalokat, vitaminos és lúgos ásványvizeket is előállítanak.

MTI