Állami támogatással fejleszt a Kecskeméti Konzerv Kft.

2017. április 15. Gyártás | FMCG

A Kecskeméti Konzerv Kft. 1,89 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást valósít meg, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 948 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít.

A zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó vállalkozás támogatásáról szóló okiratot április 13-án délelőtt adta át Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára Kecskeméten.

– Magyarország csak akkor tud felzárkózni a világ fejlett országaihoz, ha vállalatai fejlődőképesek és versenyképesek – emelte ki a miniszter. Elmondta, hogy a nagyvállalati beruházási támogatási program révén a valós piaci teljesítményre képes cégek megőrizhetik és erősíthetik elért pozíciójukat. – Ennek a forrásnak köszönhetően azok a vállalkozások sem kerülnek versenyhátrányba, amelyek nem tudják igénybe venni az uniós támogatási lehetőségeket – tette hozzá.     

Rámutatott: ezeknek a támogatásoknak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság az elmúlt négy évben sikeresen fejlődött, hiszen 2013 óta a GDP növekedése meghaladta az európai átlagot. A 3% körüli érték elősegíti azt, hogy Magyarország egyre inkább felzárkózzon Európa fejlődő részéhez. Az idei előrejelzések pedig még biztatóbbak, hiszen 3,5-4%-os GDP növekedéssel számolnak. 

Az ország tartós növekedési pályáját az is jelzi, hogy csökkent az eladósodottság mértéke, a hiány évről évre 2% körül mozog, és 2010 óta 700 ezerrel nőtt a munkahelyek száma. – Manapság már a megfelelő számú és képzettségű munkaerő biztosítása jelent egyre inkább nehézséget – hívta fel a figyelmet.       

Az államtitkár szólt arról, hogy a Kecskeméti Konzerv Kft. kapacitásbővítő, minőségjavító és -fejlesztő beruházása nem csak a vállalat jövőbeni gazdálkodására gyakorol kedvező hatást, hiszen hozzájárul a cégcsoporthoz tartozó vállalkozások és mezőgazdasági partnereik stabil növekedéséhez is. A fejlesztések újabb termékeket és szélesedő piaci lehetőségeket is jelentenek a kecskeméti cég számára.     

Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, több éve azon dolgoznak, hogy az exportpiacokon minél ismertebbé tegyék Magyarországot. Termékeik Európa szinte valamennyi államába eljutnak.     

Ismertetése szerint az állami támogatásnak köszönhetően nemcsak energetikai beruházást, termék- és technológiai fejlesztést, hanem ingatlan- és infrastruktúrafejlesztést is megvalósítanak. Így további 40 dolgozóval bővül a vállalat létszáma. Raktárépületet, kazánházat, vízlágyító és villamosenergia-ellátó rendszert építenek, két fúrt kutat létesítenek, továbbá növelik 15%-kal a csemegekukorica-gyártás kapacitását és bővítik a termékkínálatot.     

A Kecskeméti Konzerv Kft. értékesítési árbevétele 2016-ban meghaladta a 12 milliárd forintot, míg az előző üzleti évben 10,465 milliárd forint volt. Az árbevétel nagyobb része exportból származik, ez 2015-ben 9,774 milliárd forintot tett ki. A vállalat adózott eredménye tavaly 780 millió forint, míg 2015-ben 765 millió forint volt. 

A több mint 250 főt foglalkoztató vállalkozás létszáma a júniustól októberig tartó szezonban 400 fölé is emelkedhet. A Kecskeméti Konzerv Kft. mintegy 50 mezőgazdasági partnerrel áll kapcsolatban, akik 6-7 ezer tonna zöldborsót, és 55-60 ezer tonna csemegekukoricát termelnek részükre.

MTI