Alig változott a júniusi BMI

2015. július 1.

Alig változott a beszerzésimenedzser-index júniusi értéke az előző havihoz képest, a szezonálisan kiigazított érték 55,1 pont volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a májusinál, annak ellenére, hogy a részindexek többsége emelkedett – jelentette július 1-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be.

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után hatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A júniusi érték kiemelkedőnek számít, az elmúlt 20 évben csak négyszer volt magasabb az index értéke júniusban.

A foglalkoztatottsági index júniusi értéke további növekedést jelez,  alacsonyabb lett ugyan a májusinál, de így is hoz képest, és a hetedik legmagasabb júniusi 1995 óta.

Nőtt az új rendelések indexe, és a harmadik legmagasabb júniusi értéket mutatja 1995 óta így felülmúlja a hosszú távú átlagot és  az elmúlt három év átlagát is.

A szállítási átfutási idő ideje júniusban enyhén hosszabb lett májusinál, de a a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke hetven hónapból hatvanötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után második hónapja tovább növekedtek. Az idei júniusi érték az elmúlt húsz éves átlag feletti, és a hetedik legnagyobb júniusi.

A beszerzési mennyiség indexe a mennyiség emelkedését is jelzi és a májusi értéknél is magasabb lett. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb júniusi adat.

A válaszadók szerint továbbra is növekedést jelez a beszerzési árak indexe, bár csökkent a májusihoz képest. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után harmadik hónapja emelkednek.

A késztermékkészletek szintje júniusban ismét emelkedett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta. Az index idén harmadik alkalommal jelez készletnövekedést.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke megnövekedett májushoz képest, és  hatodik hónapja jelzi az import mennyiségének növekedését. Az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. Tizennyolc havi növekedés tört meg tavaly decemberben, de azóta ismét folyamatos az emelkedés – jelentette az MLBKT.

MTI