A TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány jelent meg

2013. december 13. Gazdaság | Egyéb szektorok

Hajdú-Bihar megye 100 legjelentősebb gazdasági vállalkozása foglalkoztatja a megye dolgozóinak negyedét, több mint 23 000 embert – mondta Czinege Attila, a NAV észak-alföldi regionális adó főigazgatója december 12-én, a TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gazdasági fórumon.

A Hajdú-bihari Napló TOP 100 kiadványában bemutatott, legnagyobb árbevételt elérő társas vállalkozások 63,2 milliárd forint adót fizettek be a költségvetésbe – tette hozzá a főigazgató. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy a gazdasági válság következtében átértékelődött az állam gazdasági szerepe. A politikus kulcskérdésnek nevezte az állami szerepvállalást a gazdaságfejlesztésben. A magyar gazdaságfejlesztés legfontosabb forrása az európai uniós forrás, ezért döntött úgy a kormány, hogy az uniós források 60%-át gazdaságfejlesztésre kell fordítani – tette hozzá a politikus.

Bodó Sándor, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke utalt rá, hogy jövő évtől a megyei önkormányzathoz kerül a terület- és gazdaságfejlesztés. A következő ciklusban rendelkezésükre álló 33-34 milliárd forint elosztásakor együttműködésre törekednek majd a települési önkormányzatokkal, a gazdasági kamarával, az egyetemmel és a civil szervezetekkel – fűzte hozzá. Miklóssy Ferenc, a hajdú-bihari ipari és kereskedelmi kamara elnöke fontosnak nevezte, hogy az EU-pénzek a kamarákon keresztül, normatív alapon, pályázatírás nélkül, úgynevezett egyablakos rendszerben mielőbb jussanak majd el a gazdaság szereplőihez.

A hajdú-bihari TOP 100 lista élén álló, legnagyobb árbevételt elért, s a legtöbbet adózó cégek sorrendje a 2012-es adatok alapján: Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt., KITE Mezőgazdasági, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., TEVA Gyógyszergyár Zrt., NI Hungary Kft., E.On Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. A TOP 100 Gazdasági Díjat az idén Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kapta.

MTI