A Raben Group támogatja a fiatal generációt

2014. január 29. Logisztika | Egyéb szektorok

– Megosztjuk tudásunkat a környezetünkkel, és segítjük a fiatalok szakmai fejlődését – írta a Raben Group január 24-én kiadott sajtóközleményében, amelyben arról számoltak be, hogy CSR stratégiai céljaik egyikeként elindították elsőként a „Managing Shadowing Program”-ot.

A közlemény szerint segíteni kívánják az ifjú generációt, ezért nemcsak gyakorlati helyként kínálnak lehetőségeket diákoknak, hanem betekintést is szerettek volna adni arról, hogyan zajlik egy vezető élete a Raben Trans European Hungary Kft.-nél, ezért indították el ezen programjukat.

A szerencsést oly módon választották ki, hogy megkérdezték a Budapesti Gazdasági Főiskolát, ki a legjobb hallgatója a logisztika szakon, és az intézmény Rozgonyi Zsófiát jelölte meg, ily módon is jutalmazva őt eredményes tanulmányaiért. Rozgonyi Zsófia 2013 novemberében izgalmakkal telve érkezett a céghez, hogy megláthassa, milyen egy vezető beosztású ember élete egy szállítmányozó vállalatnál. Szűcs Noémi, a kft. főkönyvelője precízen állította össze aznapi programját, hogy az minél sokszínűbb és érdekesebb legyen egy diák szemszögéből nézve.

– Elsőként röviden bemutattam Zsófinak a Raben Groupot és a pénzügyi osztály szerepét a cég életében. Majd egy telefonkonferencia résztvevője lehetett, s aztán számos egyéb feladatba, telefonos egyeztetésbe nyert betekintést, amelyből láthatta, hogy milyen szerteágazó egy vezető napi munkája, milyen problémákat kell megoldania, határidőket tartania. Ezek után részt vett az osztály heti megbeszélésén, ahol az aktuális dolgok, kérdések, és az elkövetkezendő hónapok határidői, esetleges eseti dolgok kerültek átbeszélésre – mondta Szűcs Noémi.

Úgy gondolták, megmutatják más osztályok munkáját is, és körbevezetve a tanulót a Dunaharaszti telephelyen, megkérték az egyes osztályok vezetőit, mondják el, mivel foglalkoznak pontosan. A leendő logisztikus számára ez így még átláthatóbb képet adott arról, hogyan is néz ki egy szállítmányozó cég élete és felépítése.

De mivel a program elsődleges célja egy vezető mindennapjaiba bepillantást adni, így leginkább erre helyezték a hangsúlyt. – Szerettem volna minden vezetői munkára jellemző feladatot megmutatni a hallgatónak, mert függetlenül attól, hogy milyen területen dolgozik valaki, vannak tipikus feladatok. Mindig van sürgős probléma, tervezett elintézendő feladat, a kollégák koordinálása és munkájuk segítése is napi vezetői teendő – vélekedett Szűcs Noémi.

– Köszönöm szépen a felajánlott lehetőséget. Érdekes és tanulságos volt belelátni egy vezető napjába, illetve egy működő vállalat életébe. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség, hogy egy fiatal pályakezdő lássa a gyakorlatot is, és ne csak elméleti tudással rendelkezzen. Hatalmas élmény volt, melyet az iskola nem tud nekünk megadni. További sok sikert kívánok a munkátokhoz! – fogalmazott Rozgonyi Zsófia.

– Érdekes megtapasztalni egy ilyen programot, hangosan mondani és magyarázni, mit csinálsz, hogy bevonhasd a diákot a napodba. Ennek ellenére nem volt megterhelő. Egy energikus, friss tudással rendelkező diák gondolatainak megismerése számomra is pozitív tapasztalatokat jelentett. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a programot, mert ezzel a diákok között is ismertebbé tehetjük a Raben nevét, és akár gyakornoki, akár pályakezdő munkavállalóként könnyebben visszatérhetnek hozzánk. Mindemellett megtisztelő volt számomra, hogy én vezényelhettem le az első ilyen napot a magyarországi Rabennél – fűzte hozzá Szűcs Noémi.

– A jövőben is tervezünk hasonló programokat, mert amellett, hogy a fiatal generáció szakmai tudását kívánjuk így segíteni, fontos megemlítenünk, hogy a hasonló kezdeményezések visszajelzést adnak tevékenységeinkről, és a munkáltatói piacon kialakult képről is – mondta Bolyki Ágnes, CSR koordinátor.