A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

2013. szeptember 27. Beruházás | Autóipar

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Varga Mihály kiemelte, hogy a cég példaértékű innovációs megoldásokat fejlesztett ki, a Csaba Metál bizonyítja, hogy a magyar gazdaság az olcsó tömeggyártáson túl képes magas hozzáadott értékű termékek fejlesztésére és előállítására. A vállalkozás 2012-ben 1,25 milliárd forintot fordított a vállalati innováció fejlesztésére, a költségek 50%-ára nyert vissza nem térítendő támogatást a Gazdasági Operatív Program keretéből.

Elmondása szerint a vállalkozások versenyképességet erősítő támogatása az állam és a vállalkozó részéről is előnyös, ösztönzi a céget a fejlesztésre és a foglalkoztatásbővítésre, az állam esetében a többlet a költségvetésben is jelentkezik. Közölte, hogy a társaság 2011-ben új gyártócsarnokot épített és nagy teljesítményű öntőgépeket vásárolt, a fejlesztésekkel az elmúlt 2 évben 100 új munkahely jött létre.

A miniszter kijelentette, hogy a Csaba Metál mellett sok más hasonló, magyar tulajdonú, a globális értékláncversenyben helytálló vállalkozás van Magyarországon, a kormány ezért kiemelt figyelmet fordít a kutatás-fejlesztés erősítésére és a magyar beszállítói kör támogatására. A cél az, hogy a hazai vállalatok egyre nagyobb szerepet töltsenek be a multinacionális cégek beszállítói körében. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) részesedése 18% az exportból, sok kkv nem szándékozik exportra termelni, ezért őket a termelésben felhasznált import kiváltására célszerű ösztönözni.

Amint Majoros Béla, a Csaba Metál tulajdonosa a sajtótájékoztatón elmondta, 20 évvel ezelőtt, az indulás évében 2 ember dolgozott a vállalkozásban, jelenleg 660-an dolgoznak a társaságnál. A cég árbevétele 2012-ben 8 milliárd forint volt, az idén várhatóan eléri a 10 milliárd forintot. Az előállított öntvények 80%-a kerül exportra.

MTI