A kunhegyesi önkormányzat vette meg az egykori BHG-telephelyet

2016. január 6. Beruházás | Egyéb szektorok

Nettó 250 millió forintért vásárolta meg a rendszerváltás óta a Videoton cégcsoport tulajdonában levő, egykori Budapesti Híradástechnikai Gyár (BHG) több mint 20 000 négyzetméteres telephelyét a kunhegyesi önkormányzat, amely a terület bérbe adásával legalább 150 munkahelyet teremtene – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetője január 6-án.

– Több mint egy éven át tartó tárgyalássorozat előzte meg az adásvételt. A vételárat 11 éven át egyenlő nagyságú részletekben fizeti majd az önkormányzat. Az első – arányaiban a későbbieknél nagyobb  összegű – 35 millió forintos részletet a Belügyminisztérium pályázatán elnyert forrásból finanszírozták tavaly év végén – mondta el Szabó András polgármester.

– A telephely bérbe adására vonatkozó pályázatra január 31-ig lehet jelentkezni – tette hozzá. Kiemelte: szeretnék egyetlen cégnek kiadni a telephelyet, egy évre négyzetméterenként egyforintos bérleti díjért. A telephely bérbe adásával reményeik szerint legalább 150 munkahely jönne létre és növekedne az iparűzési adóbevétel is.     

Kitért arra, hogy egy orvosi műszereket gyártó cég már érdeklődött a terület iránt, a napokban tárgyalnak.     

– A telephelyen két – 2400 és 900 m2-es – csarnok és mintegy 2000 m2-en irodahelyiségek találhatók – jelezte Szabó András.  

A rendszerváltásig működött Kunhegyesen a BHG telefongyára, amely 1200 embernek adott munkát. A készülékek elavultak, a gyárat a Videoton vásárolta meg, amely a hangszórókat gyártó, a településen 250 embert foglalkoztató angol Goodmans cégnek adta bérbe 4-5 évig  a telephelyet egészen 2004-ig. A Goodmans évente 25 millió forint iparűzési adót fizetett, ennek hiánya komoly érvágást jelent a településnek.     

– A 8000 lelket számláló Kunhegyesen a munkanélküliség 9-10%-os, az évente 700 közmunkás foglalkoztatása nélkül viszont ennek a duplája lenne az állás nélküliek aránya – mondta a polgármester.

MTI