A kormány elfogadta az élelmiszeripar fejlesztési stratégiáját

2015. június 10. Egyéb | Egyéb szektorok

A kormány elfogadta a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter június 10-én Budapesten sajtótájékoztatón.

– A kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatként és kiemelt területként kezeli – tette hozzá.

A következő 5 évben 300 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar élelmiszeripar rendelkezésére, 200 milliárd forint a vidékfejlesztési program forrásaiból, 100 milliárd forintot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) lehet majd finanszírozni.

– Az fejlesztési stratégiával a kormány arra törekszik, hogy az elkövetkező 5 évben 40%-kal, a jelenlegi mintegy 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra emelkedjen az élelmiszeripari éves teljesítménye – fogalmazott a miniszter.

– A magyar élelmiszeripar mintegy 130 000 embernek ad közvetlenül munkát, és több százezer mezőgazdasági termelő termékeit vásárolja fel. A kormány 2010 óta kiemelt területként kezeli az élelmiszeripart – emelte ki Fazekas Sándor.

A fejlesztés fő irányaként a miniszter a minőségi élelmiszerek előállítását jelölte meg. Emellett fontosnak mondta a kézműves élelmiszerek és a hungarikumok előállítását, továbbá a rövid ellátási láncok támogatását, a helyi, a regionális termék-előállítás ösztönzését. Erre a források is rendelkezésre állnak, mindenekelőtt a kis- és közepes vállalkozások, így a vágópontok, a kis vágóhidak, a termelői tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemek, hűtőházak támogatására.

– Kiemelten fontos, hogy a magyar emberek egészséges, biztonságos, jó minőségű belföldi élelmiszerhez jussanak hozzá, az előállított élelmiszerekhez a lehető legtöbb belföldi alapanyagot használják fel, folyamatosan nőjön a hozzáadott érték, illetve az alapanyagok feldolgozottsága, valamint bővüljön az exportárualap is, miközben erősödik a vidék önfenntartó képessége – mondta Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Kifejtette, a stratégia végrehajtásával el szeretnék érni az ágazat stabil, kiegyensúlyozott finanszírozását, az ágazat innovatív képességének és a magyar élelmiszerek ismertségének növelését, a versenyképesség emelését. Az ágazat jövedelmezőségét 2020-ra a mostani nulla százalék körüli értékről 4-5%-ra kívánják emelni. A tervek szerint a belföldi értékesítés 7-10%-kal, az export 30-40%-kal bővül. A mostani uniós költségvetési időszak végéig várhatóan mintegy 10-15 000 új munkahely jöhet létre a magyar élelmiszeriparban, így a magyar mezőgazdaságban szintén nő majd a munkahelyek száma.

MTI