A Knorr-Bremse Budapesten építette fel a világ legnagyobb vasúti fékgyárát

Cimkék: beruházás fékendszer ipar Knorr-Bremse vasúti

A magyar gazdaság húzóágazata a járműipar, ezt is bizonyítja, hogy a Knorr-Bremse Budapesten építette fel a világ legnagyobb vasúti fékgyárát, a járműipar teljes kibocsátása 2016-ban 25,4 milliárd euró volt – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért államtitkára október 17-én Budapesten, azon a rendezvényen, amelyen átadták a Knorr-Bremse Magyarország új gyártócsarnokát és új tanműhelyét.

Lepsényi István a Knorr-Bremse Rail Systems átadó ünnepségén kiemelte, hogy a legtöbb német vállalkozás hosszú távra tervez Magyarországon, arra a bizalomra alapozva, amely a kormánnyal való együttműködésben alakult ki.

Hozzátette: a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest a mostani, 5 milliárd forintot meghaladó beruházásával a világ legnagyobb vasúti fékegység-gyártó és fejlesztő vállalatává válik. A vállalat elsőként csatlakozott a kormány beszállító-fejlesztési programjához, a most átadott tanműhely megvalósításához a kormány 153 millió forinttal járult hozzá. A magyarországi Knorr-Bremse vasúti járműrendszerekkel foglalkozó gyára a világ 17 országába – közöttük az Egyesült Államokba és Japánba is – exportálja a csúcstechnológiát képviselő vasúti fékrendszereit, a cégcsoporton belül meghatározóvá vált a magyarországi termelés. A cég több ezer magyar munkavállalót alkalmaz, közöttük magasan képzett szakembereket, és több mint 400 magyar beszállítóval áll üzleti kapcsolatban.

A gyárátadó ünnepségen Tavaszi Tivadar, a Knorr-Brense Rail Systems ügyvezetője kiemelte: a mostani budapesti, együttesen 5,28 milliárd forint értékű bővítéssel a társaság a világ legnagyobb vasúti fékegység-gyártó és -fejlesztő vállalatává, egyúttal Magyarország egyik meghatározó szakképző-központjává vált. A Knorr-Bremse Budapest 2016-ban kezdte meg új gyárcsarnoka építését, ennek új termelési területe 6500 négyzetmétert tesz ki. A világszínvonalú létesítmény kialakítása és felszerelése 2017 szeptemberére fejeződött be, így a társaság 46 000 m2-es, pormentes gyártási körülményeket biztosító épületegyüttesében folytathatja a kutatás-fejlesztési, valamint gyártótevékenységét. A magyar kormánnyal az elsők között írtak alá stratégiai megállapodást, a vállalat 320 új munkatársnak adott munkát a mostani bővítéssel. Ezzel a foglalkoztatottak létszáma 1500 fölé emelkedett, közöttük 500 mérnököt foglalkoztatnak. A beruházás eredményeként a cég az export-árbevétel 33%-os növekedésével, valamint a Fővárosi Önkormányzatnak fizetett iparűzési adó 30%-os emelkedésével számol, ez utóbbi összege megközelíti majd a 900 millió forintot.

– A társaság árbevétele tavaly 205 millió euró volt, idén – az új gyáregységnek is köszönhetően – 250-260 millió euró, jövőre pedig már megközelítőleg 300 millió euró árbevételt szeretnének elérni. Az anyacég profitelvárása az árbevétel minimum 10%-a – közölte Tavaszi Tivadar.

Forrás: MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon