A kiskunmajsai Agrikon KAM a cseh Zetor Tractors beszállítója lesz

2014. február 21. Beruházás | Egyéb szektorok

A cseh Zetor Tractors beszállítója lesz a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft., a tervek szerint évente 3000 fülkevázat szállít majd a cseh traktorgyárnak – adta hírül február 20-án az MTI.

A magyar vállalkozás mintegy 3 millió eurós – több mint 900 millió forintos – beruházás keretében újonnan telepített gépsorokkal kezdi meg a gyártást. A több, világszerte ismert gyártónak is szállító Agrikon KAM az új megrendelés eredményeként 15 dolgozóval bővítette létszámát – tájékoztatták a két cég vezetői az újságírókat február 20-án, Budapesten.

Velkey Pál, az Agrikon KAM Kft. vezérigazgatója elmondta, nemzetközi tenderen nyerte el a cseh traktorgyártó idei, 3000 kabinváz beszállítására kiírt megbízását a többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A Zetor megrendelésére készülő fülkevázakat februártól gyártja a magyar vállalat. A közel 40 000 m²-es gyártócsarnokában speciális felépítményeket és alkatrészeket előállító – és jelenleg 350 embernek munkát adó – Agrikon KAM az új megrendelés teljesítésére robottechnológiát alkalmazó gyártósort telepített kiskunmajsai üzemébe.

A vezérigazgató elmondta: a most kezdődő együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a saját területén az európai piacon ötödik legnagyobb vállalatnak számító Agrikon KAM fokozza versenyképességét, és megerősítse nemzetközi pozícióját. Velkey Pál hozzátette, hogy a cég nagymértékű árbevétel-növekedéssel számol a következő időszakban. Az Agrikon árbevétele 2011-ben 22,4 millió euró volt, 2012-ben 22,6 millió euró, tavaly pedig 23,4 millió eurót tett ki. A társaság fejlődését mutatja az is, hogy míg 2011-ben 295 embernek adott munkát a gyár, 2013 végén már 325-nek. Velkey Pál közölte: az idén 25 millió euróval – mintegy 7,5 milliárd forinttal – számolnak, 2016-ban pedig már 40 millió euró – 12 milliárd forint – közelében lehet az árbevétel. A cég múlt évi adózás előtti nyeresége 1 milliárd forintot tett ki.

A Zetor traktorok több mint 65 éve teszik könnyebbé a mezőgazdasági munkát. A cseh vállalat tavaly több mint 4500 traktort gyártott. A Zetor Tractors tavalyi konszolidált adózás előtti eredménye 7%-kal nőtt, elérte a 323 millió cseh koronát, ami több mint 3,67 milliárd forint – közölték a sajtótájékoztatón.

MTI