A Hungerit a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója

2015. december 7. Egyéb | Egyéb szektorok

A 25 éves, szentesi Hungerit Zrt. a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter december 4-én, Hódmezővásárhelyen.

– A Hungerit Zrt. kiváló minőségű termékeivel a világpiac legtávolabbi pontjain is képviseli a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart – mondta a miniszter a vállalkozás alapításának jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen.

– A következő időszakban 300 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre az élelmiszeripar fejlesztésére – közölte Fazekas Sándor, hozzátéve: bízik benne, hogy a Hungerit Zrt. is tud élni a kínálkozó lehetőségekkel.

A politikus felidézte, 2010-ben az agrártárca vezetőjeként azt a feladatot kapta, hogy a sok válsággal küzdő magyar mezőgazdaságot növekedési pályára állítsa. – Ma elmondhatjuk, hogy bár ez nem ment könnyen, a hazai agrárium növekszik, sőt Európa egyik leggyorsabban fejlődő élelmiszergazdasága a magyar. Jelentősen bővült az ágazatban a foglalkoztatás és a magyar mezőgazdaság nagyobb arányban növekedett, mint a nemzetgazdaság egésze – tette hozzá Fazekas Sándor.

Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, a Hungerit Zrt. elődjének első teljes évében, 1991-ben az árbevétel 700 millió forint volt. – A vállalkozás a 41 regisztrált baromfifeldolgozó cég közül ma messze a legnagyobb 44 milliárd forintos árbevételével – tette hozzá.

A friss áru mellett továbbfeldolgozott, illetve panírozott, készre sütött termékeket gyártó Hungerit termelése évi 4400 tonnáról 2015-re 60 586 tonnára emelkedett. – Több mint 30 országba exportálja termékeit, az Európai Unió mellett jelen van Ázsia, Amerika és Afrika egyes országaiban is – tudatta a szakember.

– A negyed század alatt a vállalkozás 28,1 milliárd forint beruházást hajtott végre, üzemi eredménye 15,5 milliárd forintra nőtt, 5,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, miközben a fejlesztésekhez felvett hitelekre 8,6 milliárd forint kamatot fizetett a bankoknak, és 17,1 milliárd forint adót, járulékot az államnak és az önkormányzatnak – jegyezte meg a vezérigazgató.

– A cég indulásakor 189 alkalmazott foglalkoztatott, ma 1632 embernek adnak munkát, a vállalkozás érdekeltségeit is beleszámolva pedig 2200 dolgozó megélhetését biztosítják – mondta Magyar József, aki beszéde végén bejelentette: a vállalkozás vezetését átadja fiának és az igazgatótanácsban résztvevő lányának.

MTI