A Gebrüder Weiss ismét új telephelyet nyitott Magyarországon

2013. szeptember 6. Beruházás | Egyéb szektorok

Megnyitotta legújabb, sorrendben ötödik magyarországi telephelyét a Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. – jelentette be szeptember 4-én újságíróknak Thomas Schauer ügyvezető igazgató.

A Győrben, mintegy 100 millió forintos ráfordítással végrehajtott beruházás a hazai gyűjtőfuvarozás meghatározó vállalatának 2 éven belül a második fejlesztése. – A lépést egyrészt a győri ipari körzet dinamikus növekedése indokolta. Bár az itt nagyon erős autóipari szektor kiszolgálását a vállalat kiemelten kezeli, a gyűjtőraktár küldetése, hogy elsősorban a régió termelővállalatainak piacra jutását segítése elő. Másrészt viszont a beruházás időszerűségét alátámasztotta a magyarországi elektronikus útdíj bevezetése. Az így jelentkező többletköltség ugyanis kedvezőtlen hatást gyakorol a térség fuvarozási igényeinek Budapestről való kiszolgálásának gazdaságosságára – mutatott rá Thomas Schauer.

A Gebrüder Weiss győri telephelyén, a Budapest–Pozsony–Bécs gazdasági tengely középpontjában is teljes szolgáltatási palettát kínál, a közúti szállítmányozástól a légi és tengeri szállításokon át egészen az egyedi logisztikai megoldásokig. Az új telephely 1500 m²-en 1000 palettahellyel rendelkezik, és a kezdetekben 10 munkatársnak biztosít munkahelyet. A beruházás rekordidő alatt valósult meg: a helyiségbérlet júliusi aláírása óta alig 2 hónap alatt megtörtént a targoncák, a tárolóeszközök beszerzése és telepítése, az informatikai rendszer kiépítése, a munkavégzés feltételeinek megteremtése, és a belföldi logisztikai szolgáltatások meghirdetése. A Gebrüder Weiss annyira bízik Győr fuvaroztatói potenciáljában, hogy már az ősszel lehetségesnek tartja a raktárkapacitás bővítését, és saját gyűjtőjáratok indítását Szlovákia, Szlovénia és Ausztria irányába.

Thomas Schauer elmondta, hogy a kft. dinamikusan fejlődött 2013 első félévében. Az ipari kibocsátás mértékét messze meghaladó mértékben, mintegy 7%-kal növelte értékesítésének nettó árbevételét a megelőző év azonos időszakához képest. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenés leírása előtti) eredménye a nehéz gazdasági körülmények és az éles fuvarpiaci verseny mellett is pozitív. A Gebrüder Weissra bízott küldeményeknek az első 6 hónap alatt regisztrált száma (356 000) és a küldemények összsúlya (125 000 tonna) és átlagos súlya is megegyezik a tavalyi tört évi értékekkel.

Jürgen Bauer, a Gebrüder Weiss keleti régiójának igazgatója (Kelet-Ausztria, Szlovákia és Magyarország) kijelentette, hogy a konszern a gazdasági válság viszonyai között továbbra is kitart közép- és kelet-európai folyamatos fejlesztési irányvonala mellett, s ezt a győri beruházás is bizonyítja. A magyarországi leányvállalat a régiós törekvések megvalósításában kiemelt szerepet játszik. Ez indokolja egyebek között, hogy a cég az elmúlt 23 évben több mint 6 milliárd forint értékű zöldmezős és technológiai beruházást hajtott végre Magyarországon. A magyar vállalat ma már közel 250 munkatársat alkalmaz, és beszállítói révén további 300 embernek ad biztos megélhetést. A magyarországi szervezet folyamatosan bővül: a Dunaharaszti központ mellett ma már Mosonmagyaróváron, Hajdúböszörményben, Vecsésen és mától kezdve Győrben működnek korszerű raktárbázisai. Erre a hálózatra építve fejlődik a vállalat európai gyűjtőforgalma, direkt járatokkal minden, a megrendelők által megjelölt európai célországba.

A Gebrüder Weiss Kft. fejlődését a megbízható és minőségi kiszolgálás mellett a vállalat kimagasló technológiai háttere teszi lehetővé. A raktári vonalkódos árukezelés mellett a gépkocsivezetők az árukiszállítás során GPRS-kapcsolattal rendelkező mobil vonalkód-leolvasó készüléket alkalmaznak. A rendszernek köszönhetően – többek között – néhány másodpercen belül az interneten is látható a kézbesítés pontos ideje és az átvevő neve, így a megbízók online követhetik nyomon küldeményük útját. Az átfogó logisztikai megoldások költségcsökkentő hatása révén a GW versenyelőnyt kínál ügyfeleinek, hiszen a szükséges know-how mellett a vállalat megfelelő kapcsolatrendszerrel és telephelyhálózattal is rendelkezik az egyedi megoldások kifejlesztéséhez és megvalósításához.

A Gebrüder Weiss konszern sikereihez a hálózatbővítés és a beruházások mellett hozzájárul az árukezelési technológiák és a fuvarszervezés szüntelen fejlesztése. Ezek közül az egyik legfontosabb a gw pro.line márkanév alatt 2 évvel ezelőtt bevezetett egységes fuvarpiaci technológia. Az árukezelési eljárás garantálja az előre rögzített szállítási időt, és minden küldemény napi indítását a kontinens összes országába. Az egész Európában elérhető szolgáltatás pontos, háztól házig érvényes átfutási időket tartalmaz, a szállítmányok napi indulását és nyomon követését biztosítja, az interneten elérhető átvételi és egyéb szállítási dokumentumokkal együtt, belföldi és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A gw pro.line szolgáltatás kiegészíthető prémium termékcsaláddal, amely még pontosabban körülhatárolt kiszállítási időpontokat kínál pénz-visszafizetési garanciával. Ugyancsak friss fejlesztés a GW direct.line szolgáltatása, amely rész- és komplett rakományokat juttat el a megbízó által időzített időben a felrakótól a címzettig. Ez a szolgáltatás közúton Angliától Grúziáig, légi és tengeri szállítás kapcsán pedig az egész világon rendelkezésre áll.