A fuvarozók gyorsan megtanulták az útdíjfizetési rendszer használatát

2013. október 8. Logisztika | Egyéb szektorok

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) tapasztalatai szerint az útdíjfizetésre kötelezettek gyorsan megtanulták a július elsején bevezetett új rendszer használatát, ez a regisztrált felhasználók és tehergépjárművek növekvő számából is látszik.

Amint az ÁAK október 7-én közölte, az úthasználati díjat a fuvarozók 36%-a fedélzeti eszköz (OBU) segítségével, 64%-a viszonylati jeggyel fizeti. A legfrissebb adatok szerint a rendszerbe 29 198 ügyfél regisztrált 102 071 gépjárművet. Összesen 46 370 tehergépjárműhöz regisztráltak OBU-t. Jelenleg 41 szerződött flottakövető szolgáltató teljesíti a műszaki feltételrendszert, közülük 23 csatlakozási auditon is átesett, így a fuvarozók rajtuk keresztül végezhetik a fedélzeti eszközzel történő bevallást. Közlésük szerint az országban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) júniusi adatai alapján 44 892 darab 3,5 tonna feletti gépjármű van.

A rendszer bevezetése óta eltelt 3 hónap tapasztalatai alapján az ÁAK rámutatott, hogy a regisztráció, illetve az útvonaltervezés során előfordul, hogy a jármű felségjelzését hibásan adják meg. A rendszámhoz tartozó felségjelzés helyes megadása fontos, mert az ellenőrzések során a rendszám mellett ez a jármű egyértelmű beazonosíthatóságának másik fontos paramétere. Az e-útdíj rendszerben nincs jogi lehetőség a rendszámelírás vagy felségjeltévesztés utólagos, azaz a szankció kiszabását követő, javítására.

Ismertetésük szerint a viszonylati jegy csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra, az adott útszakaszra utólag megváltott jegy jogosulatlan úthasználatnak minősül. A megváltott és kifizetett viszonylati jegy kizárólag az érvényességi időtartamában, azon belül is a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot. Az ÁAK felhívta az érintettek figyelmét, hogy a fedélzeti eszközzel történő fizetésnél az utazás megkezdése előtt mindig ellenőrizzék, hogy a fedélzeti eszköz megfelelően működik-e, az eszköz hozzá van-e rendelve a járműhöz, továbbá hogy rendelkezésére áll-e az utazáshoz szükséges összeggel feltöltött egyenleg. Az egyenleg átutalással történő feltöltésénél érdemes figyelembe venni a befizetés 1-2 munkanapos átfutási idejét, mivel a feltöltött összeg csak ezután használható fel.

Az ÁAK által auditált bevallási közreműködők listája megtekinthető a www.hu-go.hu oldalon. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert július 1-jével vezették be, a díjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és főutakon. Fedélzeti eszköz nélkül előre megváltott jeggyel lehet közlekedni.

MTI