A Foxconn tajvani óriásvállalat tízmilliárd dolláros beruházást hoz létre Wisconsinban

2017. július 27. Gyártás | Elektronikai ipar

A Foxconn tajvani óriáscég tízmilliárd dolláros beruházással új elektronikai gyárat hoz létre Wisconsin szövetségi államban – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban július 27-én.

Az amerikai Apple okostelefonjaihoz alkatrészeket gyártó Foxconn döntését a Politico című lap Trump elnök számára politikailag jelentős eredménynek minősítette. Donald Trump ugyanis beiktatása óta több amerikai és külföldi vállalatvezetővel egyeztetett személyesen annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban hozzanak létre új beruházásokat, és ezzel új munkahelyeket is.

A Foxconn – Trump bejelentése szerint – 7 szövetségi állam közül választotta ki Wisconsint a beruházás színhelyéül. Az új üzemben a tervek szerint televíziókban és számítógépekben használatos folyadékkristályos képernyő (LCD) paneleket gyártanak majd.

– Nagyszerű nap ez az amerikai dolgozók és mindenki számára, aki hisz a Made in USA koncepciójában – mondta az elnök a Fehér Házban, ahol Terry Gou, a Foxconn vezetője mellett ott állt Paul Ryan házelnök, aki maga is wisconsini politikus, valamint Scott Walker kormányzó. – Gou elnök hisz és bízik az amerikai gazdaság jövőjében – fogalmazott rövid beszédében Trump.

A beruházást Wisconsin állam is segíti: 15 év alatt összesen 3 milliárd dolláros gazdasági ösztönzőkkel támogatja az óriásvállalatot, ám csak abban az esetben, ha a Foxconn létrehozza az ígért 3000 új munkahelyet és a dolgozóknak átlagosan évi 54 000 dolláros fizetést biztosít.

Scott Walker kormányzó a beruházást Wisconsin története legnagyobb gazdasági fejlesztésének nevezte. Arról nem közölt részleteket, hogy a tajvani óriáscéget az állam milyen jellegű segítséggel ösztönzi: készpénzzel, adókedvezménnyel vagy infrastrukturális beruházásokkal.

MTI