A Fornettit felvásárolta a svájci Aryzta AG

2015. augusztus 5. Egyéb | Egyéb szektorok

A fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornetti Kft.-t értékesítették a svájci Aryzta AG-nak – jelentette be Szabó József, a Fornetti Kft. korábbi ügyvezetője, Sebastian Goodinggal, a Fornetti új ügyvezető igazgatójával augusztus 5-én sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

– A Fornetti elérte növekedésének a határát, ezért döntött a tulajdonos az eladás mellett – hangsúlyozta Szabó József.    

A tranzakcióval a világon a harmadik, Európában piacvezető pékárugyártó  svájci cég közép-kelet-európai jelenlétét kívánja erősíteni a Fornetti  alapjain – indokolta a cég felvásárlását Sebastian Gooding. A felek  üzleti titokra hivatkozva a tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A cég közleménye szerint a Fornettit alapító Palásti József ezentúl  stratégiai tanácsadóként és márkanagykövetként fogja segíteni a cég  fejlődését, a jelenlegi menedzsment pedig az új ügyvezető irányításával  a helyi kulturális hagyományokon és üzleti értékeken alapulva fejleszti
tovább a vállalatot.    

A Fornetti Kft. Magyarországon 800 alkalmazottat foglalkoztat, külföldi leányvállalatainál még 500 dolgozójuk van, a cég árbevétele 2014-ben megközelítette a 20 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 6 milliárd forint saját tőkével rendelkező Fornetti Kft. tavaly mintegy 5 milliárd forinttal növelte nettó árbevételét, amelyből az export mintegy 6,4 milliárd forintot tett ki. A társaság adózás utáni nyeresége meghaladta a 976 millió forintot a 2013-as 850 millió után.    

Az 1997-ben alapított Fornetti Kft. Kelet-Európa legnagyobb péküzeme, amely az indulás évében 658 tonna pékárut értékesített. 2014-ben már 31,7 ezer tonnát gyártott és értékesített. A kecskeméti központú cégnek Temesváron, valamint Szófiában is van péküzeme. A Fornetti ezer partnerből álló franchise hálózatot is működtet.

– Az elmúlt 6 hónapban már bekapcsolódtak a Fornetti működésébe. Egy hosszú távú fejlesztésen dolgoznak, amelynek első lépéseként az elkövetkezendő 6 hónapban 1 millió eurót terveznek beruházni, a vállalat dolgozóinak a létszámát is emelik – mondta Sebastian Gooding.

A több tőzsdén is jegyzett Aryzta AG a világ egyik legnagyobb fagyasztott pékipari termékeket forgalmazó vállalata, négy kontinensen üzemeltet pékségeket, több mint 60 márkanév alatt, élelmiszeripari árbevételének 47-47%-a származik Észak-Amerikából, illetve Európából.    

A társaság legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2014-ben 4,8 milliárd eurós árbevétel mellett 566 millió eurós adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti (EBITA) eredményt ért el, bevételeit 6,8%-kal, eredményét 19%-kal növelte.

MTI