A Csomagolási Világszövetség Budapesten

2016. május 26. Egyéb | Egyéb szektorok

A Csomagolási Világszövetség (World Packaging Organisation – WPO) 2016. május 22-26. között Magyarországon tartja a tavaszi ülésszakát. A házigazda szerepét magyar tagszervezete, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) tölti be – áll a szervezet május 25-én megjelent közleményében.

Az ötnapos eseménysorozat első négy napján a WPO irányító testületének, munkabizottságainak üléseire, végül pedig a közgyűlésére kerül sor.

A program ötödik napja a szakmai közösség számára nyílt, napközben nemzetközi részvétellel a csomagolási konferenciára, az este folyamán pedig a WorldStar csomagolási világverseny díjátadó gálájára kerül sor.

A konferencia a Csomagolási innovációk a fenntarthatóságért és a biztonságért címmel kerül megrendezésre.

A meghívott külföldi és hazai előadók – különböző megközelítésből – arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a természeti erőforrással, alapanyagokkal, energiával való fenntartható gazdálkodás egyik és talán legfontosabb eszköze a termékek gondosan megtervezett csomagolása. A csomagolás elmaradásából, illetve hiányosságából bekövetkező árukár a termék teljes értékteremtő láncolata anyag- és energiafelhasználásának hiábavaló elpazarlását eredményezi. Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés környezetre gyakorolt hatása tízszerese a csomagolásénak, a világon jelenleg a megtermelt élelmiszerek 1/3-a pedig veszendőbe megy. A rendszerszemléletű csomagolástervezéshez folyamatosan képzett, a legújabb anyagokat, eljárásokat, a világban végbemenő változásoknak csomagolásra gyakorolt hatását ismerő, képzett szakemberek kellenek.

A WorldStar díjátadó gála a szakma Oscar-díjának tekinthető, a világszerte kifejlesztett legújabb csomagolószerek, csomagolások esszenciája, a nemzeti csomagolási versenyeken megmérettetett legkiválóbb csomagolási megoldások alkotói kapják meg méltó elismerésüket az est folyamán.

Magyarországot a gálán 8 nyertes vállalat 11 elismerés átvételével képviseli.

A rendezvényeken együttesen több mint 350 szakember vesz részt, akik a Föld öt kontinensének 34 országából érkeznek. Magyarországon mindezidáig egyidőben ennyi külföldi és magyar csomagolási szakember nem gyűlt össze.

A Csomagolási Világszövetség magyarországi, budapesti látogatása részben annak a magas szintű szakmai munkának az elismerése, amit az 1997 és 2015 között elnyert 87 WorldStar díj és a mögötte lévő tudás jellemez, továbbá annak a szakmadiplomáciai aktivitásnak a jutalma, amelyet a világszínvonalon termelő, a nemzeti GDP közel 2%-át előállító és produktumainak 50%-át fejlett exportpiacokon értékesíteni képes csomagolóipar nemzetközi szintű bemutatása és elismertetése érdekében már több mint 25 éve a CSAOSZ végez.