A BME-s mérnökhallgatók is a versenyben

2015. április 7. Egyéb | Egyéb szektorok

A BME hallgatói is részt vesznek azon a konstrukciós versenyen, amelyen önjáró hibrid hajtású gokartot terveznek műszaki egyetemisták, előnyt egy gokart pilótával próbálnak szerezni, aki történetesen egy fiatal nő.

 

A Bosch mérnökei szerint alig 15 év, és nem lesz szükség sofőrökre, jogosítványra, mert járműveink teljesen automatizáltak lesznek. Ilyen önjáró jármű – egy önjáró gokart – fejlesztése a cél, azon a tavaly indult és 3 éves versenysorozaton, amelynek második szezon-versenyét április 18-án rendezik a Budapest Papp László Sportarénában. A versenyben magyar mérnökhallgatókból verbuválódott 10 gokart építő csapat vesz részt. Hamarosan kiderül, hogy melyik csapatban nagyobb az innovációs faktor, kinek megy jobban a csapatmunka és ki bírja tovább a hónapokig tartó felkészülést és az ezzel járó álmatlan éjszakákat.

Méltán váltak híressé a Bosch motivációs és konstrukciós versenyei, hiszen évről-évre izgalmas kihívásokat kínálnak a hallgatóknak és emellett bemutatják a mérnöki szakma gyakorlatorientált képzési módját.

Pilótalánnyal erősít a Budapesti Műszaki Egyetem BME Gokart Team junior csapata. Lipták Zoltán, csapatkapitány elmondta, szeretnék megnyerni a versenyt, más elfogadható opció nem is létezik számukra. Mivel ők idén csatlakoztak a versenybe, nekik a tavalyi kihívásoknak kell megfelelniük: a Boschtól kapott gokartba elektromos gázpedált, az eredeti fékrendszertől független és elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat és elektronikus kormányzást kell beépíteni. A gokarttal emellett a hátramenet és az automatikus párhuzamos parkolás bravúrját is végre kell hajtani. A munkában felmerülő nehézségek, akadályok – a stresszhelyzetek, rövid határidők – azért különösen hasznosak, mert szakmailag és emberileg is próbákat kell kiállniuk, ezek a későbbiekben, amikor minden élesben megy mindenképpen hasznosíthatóak. – Az elmélet jóval hosszabb idő alatt állt össze, mint amennyi idő a megvalósításra maradt, viszont a legnagyobb múzsa a határidő, így mindenképp számítunk a győzelemre – tette hozzá a csapatkapitány.