Felavatták az egri Sanatmetal oroszországi gyárát

2018. július 5. Beruházás | Egyéb szektorok

Felavatták az egri Sanatmetal Kft. csúcsminőségű ortopédiai és traumatológiai eszközöket gyártó új üzemét július 4-én, az oroszországi Obnyinszkban.

A 250 millió rubeles beruházással létrejött új, 1500 négyzetméteres gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta. (Egy rubel árfolyama mintegy 4,40 forint.) A Sanatmetal technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A magyar tulajdonú középvállalkozás mintegy 24 000 féle ortopédiai és traumatológia eszközt állít elő.

Az ünnepélyes átadáson Joó István, a külgazdasági és külügyminisztérium exportnövelésért felelős helyettes államtitkára rámutatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2017-ben 30%-kal növekedett. Ezen belül a magyar kivitel értéke 20%-kal bővült, amiben jelentős szerepet töltenek be a gyógyszerek, az ortopédiai eszközök és a gyógyászati eszközök.

– A világtrendek azt mutatják, hogy az ilyen innovatív betegségmegelőző, diagnosztikai, gyógyító berendezésekre jelentős igény van a világon. Ezekbe a folyamatokba a magyarországi cégek is sikeresen kapcsolódnak  be – fogalmazott a diplomata, hozzátéve, hogy az egészségiparban 150-nél is több exportőr is tevékenykedik Magyarországon, továbbá méltatta, hogy a Sanatmetal tavalyi árbevételének 15%-át kutatásra és fejlesztése fordította, megítélése szerint ez a siker záloga ebben a szektorban.

Joó István ismertetése szerint a Sanatmetal részt vett a nagy növekedési potenciállal rendelkező középvállalat-fejlesztési programban, amelynek keretében a vállalatok segítséget kapnak, egyebek között az exporttevékenységük fejlesztéséhez. A Sanatmetal sikertörténete példaként szolgálhat mindazon kis- és középvállalkozás számára, amelyek a külpiacra lépést fontolgatják. A magyar vállalkozások számára rendkívüli lehetőségeket kínál az orosz piac és az eurázsiai egészségügyi együttműködés is.

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Anatolij Artamonov, Kaluga megye kormányzója, Alekszandr Krajevoj orosz egészségügy miniszterhelyettes és Farkas József, a Sanatmetal vezérigazgatója.

A Sanatmetal több mint 15 éve van jelen az orosz piacon. A vállalkozás traumatológiai, gerinc- és fogászati implantátumok, csípő- és térdprotézisek és műszereik innovatőre és minősített gyártója.

(MTI)