Bővíti dunaföldvári üzemét a Pannonia Ethanol Zrt.

Cimkék: beruházás bővítés energia gazdaság Pannonia Ethanol Zrt. üzem

Több mint 30 millió eurós beruházással bővíti dunaföldvári etanolüzemét a Pannonia Ethanol Zrt., a bővítéshez 25 millió eurós hitelnyújtásról írt alá megállapodást a társaság a Magyar Export-Importbank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatójával december 10-én, Dunaföldváron.

A fejlesztést – jelképesen nemzeti színű szalag átvágásával – Szabó László, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nátrán Roland, az Eximbank Zrt., illetve Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója indította el a cég dunaföldvári üzemében.

– Az üzem bővítésével a cég megduplázza kapacitását, a kezdeti 220 millió liter után jövőre 450 millió literre növelik a bioetanol-gyártó kapacitást. Ez azt is jelenti, hogy évi 200 000 tonna helyett 325 000 tonna magas fehérje tartalmú takarmányt előállítására lesz képes az üzem. A vállalat jelenleg több mint 600 mezőgazdasági termelővel dolgozik együtt, a bővítésnek köszönhetően ez a szám megkétszereződhet. A GMO-mentes fehérjetakarmány távoli kontinensekről importált, kevésbé ellenőrizhető minőségű szójatermékeket vált ki a mezőgazdaságban. Az európai takarmányipar fehérjehiánnyal küzd, míg keményítőből felesleg van, az etanolipar egyensúlyt teremt a kettő között – mondta Reng Zoltán a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

„A cég ír és amerikai tulajdonosai elégedettek az eddigi eredményekkel, úgy érzik, hogy Magyarországon megfelelő környezetet találtak elképzeléseik megvalósítására” – tette hozzá a vezérigazgató.

– A Pannonia Ethanol 2011-ben 220 millió dolláros – mintegy 50 milliárd forintos – beruházással hozta létre a 600 000 tonna kukorica feldolgozására alkalmas dunaföldvári üzemet, amelynek nagy hozzáadott értékű termékeinek 96%-át exportálják – fogalmazott Nátrán Roland.

– A magyar gazdaság növekedésének erősítéséhez további exportbővülésre van szükség – emlékeztetett Szabó László.

– 33 millió eurós beruházással az üzem területe mintegy 6000 m2-rel bővül, új fermentorok, desztilálló egység, molekulaszűrő, új energiaközpont és takarmányszárító épül, a beruházáshoz az Eximbank 5 éves hitelt nyújt – jelentette ki Reng Zoltán.

A mostani 120 fős létszám 10-20 dolgozóval bővül, közvetetten ugyanakkor 1200-1300 munkahellyel szemben közel 2000 embernek adnak majd munkát.

A vezérigazgató szerint piacbővüléshez vezet az, hogy az Európai Uniónak a megújuló energia felhasználásáról szóló deriktívája szerint folyamatosan nőnie kell a benzinhez kevert etanol arányának.

– A vállalat, amely 2013-ban 51,7 milliárd forint árbevételt ért el, idén 180 millió eurós árbevétellel tervez az alacsony alapanyag- és értékesítési árak mellett. A tervek szerint 1 év múlva záruló beruházással 10-15%-os energia-megtakarítás érnek el, ennek köszönhetően a zrt. eredménye akár megkétszereződhet – tette hozzá a cég vezetője.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon