Acélgyártásra készülnek Diósgyőrött

Cimkék: acélgyártás beruházás gazdaság kohászat munkahelyteremtés

Ismét lesz acélgyártás Diósgyőrön: egy miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű kezdi meg a termelést a Diósgyőri Ipari Parkban, a tervek szerint a jövő év második negyedévében.

– A beruházás 60 millió euróba kerül, az új gyár közvetlenül 300-350, közvetve pedig mintegy 500 embernek ad munkát – mondta Aksam Barakat, a Miskolc Mini Mill projekt beruházója december 2-án Miskolcon sajtótájékoztatón.

A szír származású, szlovák állampolgárságú üzletember arról számolt be, hogy az új acélmű a legmodernebb technológiát alkalmazza, kevesebb energiát fogyaszt, a szén-dioxid-kibocsátása is kedvezőbb lesz a hagyományos acélgyárakénál.

A gyár éves kapacitása 320 000 tonna hengerelt áru és buga lesz, a termékeket belföldön és exportpiacokon is értékesítik, elsősorban járműipari és fémfeldolgozó társaságoknak.

– Bár a kivitelezéssel némileg csúszásban vannak, az ütemtervet tartani tudják. A technológia 80%-a már elkészült, az olvasztósort az olaszországi Danieli Ltd. szállítja, a törökországi Germaksan Ltd. pedig a hengersort. A projekt generáltervezője a kassai Hutny Projekt Kosice – jelezte Aksam Barakat.

– A 60 millió eurós beruházáshoz az Eximbank 35 millió euró hitelt biztosít, a többi magánerő – jegyezte meg a beruházó, hozzátéve: állami támogatást a projektre nem kértek.    

A diósgyőri kohászat – amelynek alapítása Fazola Henrik és fia, Fazola Frigyes nevéhez kötődik – több mint 240 év működés után 2009-ben szűnt meg. Az acélmű fénykorában, a 70-es évek végén, a 80-as évek elején évi egymillió tonna acélt termelt.

Az új acélmű és a hengermű nem a tradicionális törzsgyár, hanem az onnan néhány száz méterre lévő, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén kialakított Diósgyőri Ipari Parkban épül fel, barnamezős beruházásként

MTI

 

Keresés
Kövessen minket facebookon