Új beruházás Orosházán

Cimkék: autóipar beruházás gazdaság gépgyártás Linamar munkahelyteremtés

Több, mint 250 millió eurónyi többlet értékesítési lehetőséget jelent a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. orosházi üzemcsarnokának 5,5 milliárd forintos fejlesztése – mondta Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője február 3-án, Orosházán a vállalat „Új projektek technológiai fejlesztése” című rendezvényét záró sajtótájékoztatón. Havasi Csaba beszámolt arról is, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, valamint évi 10%-os növekedést céloztak meg. A cég 2014-es árbevétele meghaladja a 45 milliárd forintot.

 

Európa legnagyobb autógyárával, a Volkswagen csoporttal erőteljesen bővítik kapcsolataikat. Az orosz-ukrán válság hatására a mezőgazdasági gépgyárrészlegük került nehéz helyzetbe, a rubel gyengülése miatt drasztikusan visszaestek a megrendeléseik. Ezért új piacokat próbálnak keresni a környező országok – Románia, Szlovákia és Lengyelország mellett – Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is – tette hozzá az alelnök.

A beruházáshoz a Linamar Hungary Zrt. csaknem 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből 1,36 millió forintot az Európai Unió, 240 milliót a magyar költségvetés biztosított. Az 5,3 milliárd forintos költségvetést meghaladó, 2013 elején indult beruházásból a vállalat üzemcsarnokot bővített, és 150 munkavállalónak hozott létre új munkahelyet. A létszámbővítés 60-40%-ban oszlik meg az orosházi, illetve a békéscsabai gyár között. 2020-ig a vállalat további 500 fővel bővíti munkavállalói létszámát, s ehhez új beruházásokat terveznek.

A vállalatot 1992-ben Mezőgép Rt. néven alapították, a Linamar Hungary nevet 2003 júliusában vette fel. Székhelye Orosházán található, emellett működik egy telephelye Békéscsabán is. A kanadai tulajdonú társaság Magyarországon 2200 munkavállalót foglalkoztat, így a régió legnagyobb ipari foglalkoztatójának számít, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez. A Linamar Hungary az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, melyet még ismertebbé tesz erőteljesen növekvő autóipari ágazata. 

Keresés
Kövessen minket facebookon