681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon

Cimkék: beruházás Continental gazdaság gyártás munkahelyteremtés

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 10-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

– A kormány kiemelten támogatta a projektet, amelyhez 1,7 milliárd forinttal járult hozzá – mondta el a tárcavezető.

A beruházással a Continental autóipari beszállító nyíregyházi üzemében új gépsorokat telepítenek, felújítanak egy csaknem 4000 m2-es gyártócsarnokot, építenek egy új raktárcsarnokot, beindítják a hűtő-fűtő csövek gyártását, valamint növelik a légrugógyártás kapacitását.

– Legutóbb augusztus végén jelentett be az országban 1995 óta jelenlévő Continental magyarországi beruházást, az akkori projekt főként a makói üzemet érintette. A mostani beruházás elsősorban Nyíregyházán hoz változást, hiszen itt hoznak létre 665 munkahelyet, a többit pedig Makón – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Mint mondta, a Continental a világon a legnagyobb autóipari beszállító, márpedig az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója, ráadásul a projekt az ország keleti felében teremtene munkahelyeket, ezért támogatta a kormány. Emellett azért is szánt nagy figyelmet a projektnek, mert a Continental német vállalatcsoport, és a magyar-német gazdasági kapcsolatok alapvetően határozzák meg a magyar gazdasági teljesítményt. A Magyarországon jelenlévő 80 milliárd euró értékű külföldi tőkebefektetés egynegyede Németországból származik, és miközben a Németországba irányuló magyar export és a magyar-német kereskedelmi forgalom rekordot döntött tavaly, az idei év első 8 hónapjában az előbbi 7, az utóbbi pedig 8%-kal nőtt.

– Az elmúlt években több beruházást is bejelentettek, ami azt bizonyítja, hogy a magyar modell működik, vagyis lehetséges a pénzügyi fegyelem megtartása mellett a gazdasági növekedés és az új munkahelyek teremtése. Lehet az államadósság csökkentése, a költségvetési hiány alacsonyan tartása mellett növelni a munkahelyek számát – hangsúlyozta a miniszter. – Ennek eredményeként úgy tűnik, most a leminősítések után a felminősítések korszaka jöhet – tette hozzá.

Kifejtette, nem túlzás az az állítás, hogy az elkövetkező időben Közép-Európa lesz az európai gazdasági növekedés motorja, hiszen a térség országai jelentős strukturális reformokat hajtottak végre azért, hogy versenyképesebb üzleti környezetet hozzanak létre. Emellett a politikai stabilitásnak is kiemelt jelentősége van ebből a szempontból, ezért Magyarország alapvetően jó pozícióból vághat neki a beruházásokért folytatott versenynek.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország a munkahelyteremtésben nagy sikereket ért el, immár 18 hónapja legalább 4 millió ember dolgozik az országban. Nő a beruházások volumene, a gazdasági növekedés kiszámítható és tartós pályára lépett.

– A Continental csoportnak világszerte 200 000 alkalmazottja van, forgalma 34,5 milliárd euró volt tavaly. A magyarországi cégcsoportnak 7000 alkalmazottja van, és több mint 1 milliárd euró volt a tavalyi forgalma – mondta el Jókay László, a Contitech Hungária Kft. nyíregyházi gyárának ügyvezető igazgatója. – A most bejelentett beruházást az elkövetkező másfél-két évben hajtják végre, ennek keretében Nyíregyházán is megkezdik az autóipari hűtő-fűtő csövek gyártását, modern kaucsukkeverék-gyártó gépsort és az ehhez szükséges logisztikai hátteret hoznak létre. Ezáltal tovább javíthatják piaci pozíciójukat, és jelentős munkahelyteremtőként jelenhetnek meg a térségben – mutatott rá.

Nagy Mihály, a makói és váci ContiTech Fluid Autotmotive Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy két lépcsőben valósítják meg a beruházást, először egy jelenleg üres csarnokban kezdik meg a gyártást várhatóan 2016 második felében, majd a jövő év végén újabb bővítést hajtanak végre, és növelik a gyártóterületet. – Fontos volt az állami támogatás ahhoz, hogy Magyarországra hozzák ezt a projektet – mondta.

Forrás: MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon