36 milliárd forintos Bosch-projekt Makláron

Cimkék: beruházás Bosch gazdaság járműipar

A világgazdaságban és világpolitikában zajló gyors változások miatt egyre élesebb verseny zajlik a nagy befektetésekért, ez a verseny pedig új, sikeres stratégiákat igényel – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Makláron, a Bosch-csoport 36 milliárdos projektjének zárórendezvényén december 7-én.

– A Bosch a világgazdasági válság közepette is folyamatosan növeli a kapacitásait, folyamatosan újabb beruházásokról dönt – mutatott rá Szijjártó Péter.

Sikeres válaszokat adott Magyarország is a kihívásokra, hiszen az elmúlt esztendőkben kialakult magyar modellben a gazdaság tavaly 3,6%-kal, az esztendő eddig eltelt időszakában 2,8%-kal nőtt, és 23 éve nem dolgoztak annyian, mint most. – Eközben a pénzügyeink is rendben vannak: a költségvetési hiány hosszabb ideje 3% alatt van, és az államadósságot is folyamatosan csökkenteni tudjuk – fogalmazott a miniszter.

Szavai szerint a magyar gazdaság rendkívül nyitott, melynek általános teljesítményét nagymértékben határozza meg, hogy milyen mértékben vagyunk képesek beruházásokat vonzani, illetve, hogy milyen mértékben vagyunk képesek magyar termékeket és szolgáltatásokat külföldön eladni.

– Mára elmondhatjuk, hogy a közép-európai térségben Magyarországon a legmagasabb a külföldi működőtőke mértéke a gazdaság teljesítményéhez hasonlítva – tette hozzá.

Kifejtette: a Magyarországra érkező működőtőke mintegy egynegyede Németországból érkezik. Ezen beruházásoknak pedig 2010 óta 25%-a a feldolgozóiparba, azon belül is a járműiparba érkezik. – Ez kétségbevonhatatlanná teszi, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója továbbra is az autóipar, és azt, hogy Németországnak meghatározó szerepe van a magyar gazdaság fejlődésében – mondta a miniszter.

Szavai szerint a kapcsolat dinamikája nem tört meg, hiszen az év első 9 hónapjában az export 7, a kereskedelmi forgalom pedig 8%-kal bővült Németország és Magyarország között.

Kitért arra is, hogy Magyarországon összesen mintegy 6000 német tőkével működő vállalat tevékenykedik, amelyek 300 000 magyar embernek adnak munkát.

– A Bosch a mostani, 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő beruházásával megerősíti azt a gyártókapacitását, amellyel Magyarország továbbra is a járműipar zászlóshajója tud maradni – mutatott rá Szijjártó Péter. Hozzátette: a világ 20 legnagyobb elsőkörös autóipari beszállítójából 15 jelen van Magyarországon.

– A társaság 9 vállalattal, 7 gyárral és 3 fejlesztési központtal van jelen Magyarországon. Több mint 11 000 munkavállalót foglalkoztatnak, akik a magyar GDP közel 3%-át termelik meg egy év alatt – idézte fel Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője.

Azt mondta, hogy Németország után Magyarország a legmeghatározóbb Európában a Bosch-csoporton belül. A cégcsoport legfiatalabb tagja a maklári Robert Bosch Automotive Steerling Kft. Szavai szerint a magyarországi Bosch-csoport meghatározó szerepet játszik a jövő autóiparában, önjáró autóinak gyártásában pedig a maklári gyár nélkülözhetetlen.

A cég tájékoztatása szerint a Bosch-csoport tavaly vásárolta fel a ZF Friedrichshafen AG ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) vegyesvállalaton belüli 50%-os részesedését, megszerezve így a korábbi vegyesvállalat összes tulajdoni hányadát. Ezzel a 8 országban jelenlévő ZFLS új üzletágként, Robert Bosch Automotive Steerling GmbH néven épült be a Bosch-csoportba.

Az Egerben és Makláron jelen lévő, 960 alkalmazottat foglalkoztató Robert Bosch Automotive Steerling Kft. interneten fellelhető adatai szerint a 2014-es árbevétele közel 203 millió euró volt.

A most zárult, három kapacitásbővítő, összesen 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő projektet 2,7 milliárd forinttal támogatta az unió és a magyar állam.

Közlésük szerint a Bosch tavaly rekordot ért el: 15%-kal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ez a magyar GDP 2,7%-a. A magyar piacon realizált forgalom 14%-kal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot.

A Bosch-csoport globális árbevétele 6,3%-kal 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4%-os volt a növekedés. Idén 3-5% közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számítanak.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, a Boschnak 9 leányvállalata működik az országban.

Forrás: MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon