"technológia" cimke cikkei:

A sofőr kiszáradását érzékelő üléshuzatot fejlesztettek holland kutatók

A sofőr kiszáradását érzékelő üléshuzatot fejlesztettek ki holland kutatók – írta a BBC hírportálja október 2-án.

A Mol az Evonikkal és a thyssenkruppal kötött megállapodást

A Mol Nyrt. az Evonikkal és a thyssenkruppal kötött megállapodást petrolkémiai beruházásainak megvalósításához, a szerződések az úgynevezett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológia licencének és tervezési dokumentációinak beszerzésére vonatkoznak – közölte a Mol a tőzsde honlapján július 20-án.

Az új technológiák miatt aggódnak

A növekedési kilátásokat tekintve optimisták a nagyvállalatok vezérigazgatói, azonban az új technológiák megjelenése és a kiberbiztonsági kihívások is aggasztják őket – derült ki a KPMG 11 szektorban tevékenykedő több mint 1200 cégvezetőt felölelő felméréséből.

Új technológiával fejlesztik a járművek oldalüvegeit a salgótarjáni Salgglas Zrt.-nél

Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejleszt ki autó oldalüveg terméket Salgótarjánban a Salgglas Zrt., a járműipari vállalat ehhez 380 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el – tájékoztatta az MTI-t a vezérigazgató május 12-én.

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön április 29-én.

EU-s határozat pörgeti fel az 5G technológia bevezetését

Az uniós tagországok általános ügyekkel foglalkozó tanácsa határozatot fogadott el, amely azt biztosítja, hogy minden tagállamban jó minőségű frekvenciasávot szabadítsanak fel annak érdekében, hogy fokozni lehessen az összekapcsoltságot és elő lehessen mozdítani az 5G technológia bevezetését – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata április 25-én.

Tatabányán készül a Bridgestone legújabb abroncsa

Tatabányán készül a Bridgestone legújabb gumiabroncsa, amellyel defekt esetén akár 80 km is megtehető 80 km/órás sebességgel. Az új DriveGuard technológiával készülő abroncsoknak köszönhetően az autóvezetők megőrizhetik uralmukat a gépjárműveik felett, és elkerülhetnek olyan közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes helyzetet, mint a kerékcsere sötétben, nehezen belátható helyen, amellyel a magyar autósok több mint 50%-a szembesült már a defektek miatti kerékcseréknél egy nemrég végzett felmérés szerint. A Tatabányán gyártott új generációs gumiabroncsokat szinte valamennyi európai országba szállítja majd a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. – áll a cég április 20-án kiadott sajtóközleményében.

Kétmilliárd forintos beruházással fejleszt a LISS Kft. Répcelakon

Kétmilliárd forintos beruházást hajt végre a LISS Kft. a Vas megyei Répcelakon, a korszerűbb termelést szolgáló új technológia próbaüzeme már zajlik – közölte a gázzal töltött patronokat gyártó cég tulajdonos ügyvezető-igazgatója április 5-én.

Ultramodern szervizkomplexum és egyedülálló töltőállomás Szikszón

A HELL cégcsoport legújabb, 2,5 milliárd összértékű beruházását, a szikszói ANGEL STATION – ANGEL PETROL-t március 31-én ünnepélyes keretek között avatták fel – jelentette be a cég.

Pedig a lehetőség adott

A cégvezetők számára jelenleg nagy kihívás a digitális technológiában rejlő lehetőségek megragadása, azok beillesztése a vállalati kultúrába, a vállalkozások csak nagy nehézségek árán képesek értékteremtésre, mégis figyelmen kívül hagyják a technológia és az emberi tényező alapvető integrálásának kérdését – állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) március 1-jén közzétett felmérésében.

Külön részleget hoz létre a Toyota az elektromos járművek fejlesztésére

A konszern keretein belül önállóan működő részleget hoz létre a Toyota Motor Corp. az elektromos járműtechnológia fejlesztésére – tájékoztatta november 24-én a Toyota Central Europe Kft. az MTI-t.

Magyarország az önvezető járművek egyik fejlesztési központja lehet

Meghatározó központja lehet Magyarország a közlekedési innovációnak, és ezen belül erős szerepet vállalhat az egyik legfontosabb területen, az önvezető járművek kutatás-fejlesztésében – mondta a nemzetgazdasági miniszter május 19-én A jövő autói konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Évmilliárdokon át működőképes 5D-s adattárolást fejlesztettek brit kutatók

Évmilliárdokon át működőképes, ötdimenziós digitális adattárolót fejlesztettek nanoszerkezetű üveg felhasználásával a Southamptoni Egyetem kutatói – érkezett a hír február 17-én.

A kutatás-fejlesztés kitörési pont lehet az ország számára

Az egészségügyi technológiák exponenciális fejlődése következtében az egészségipar aránya a gazdaságon belül tovább fog növekedni, a kutatás-fejlesztés (K+F) kitörési pont lehet az ország számára – mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója november 12-én egy budapesti szakmai konferencián.

NIDays 2015

Az NIDays a National Instruments (NI) legnagyobb és legtekintélyesebb konferenciája Magyarországon, amelyet idén ősszel is megrendezett a mérnököket és tudósokat a legjelentősebb mérnöki kihívások leküzdésében 1976. óta támogató cég. A rendezvényen az NI technológiáinak felhasználói – mérnökök, rendszerintegrátorok és menedzserek – gyűltek össze, hogy megosszák egymással az elmúlt év ismereteit, tapasztalatait, levont tanulságait és sikertörténeteit – áll a National Instruments november 6-án megjelent közleményében.

Technológia-fejlesztő beruházás az Alpha-Vet Kft.-nél

Mintegy 313,2 millió forintos komplex technológia-fejlesztő beruházással növeli termelését és hatékonyságát a magyar agro-business egyik piacvezető vállalata, az Alpha-Vet Kft. – közölte a cég október 30-án.

A Bosch megnyitja új, renningeni kutatóbázisát

Egy teljesen újszerű, innovatív környezet a kreatív elméknek. A Renningenben megnyíló kutatási központtal a Bosch az egyes területek együttműködését kívánja ösztönözni, hogy ezáltal tovább növekedjen a vállalat innovációs ereje – áll a Bosch október 14-én megjelent közleményében.

Bioszén technológiát fejlesztettek uniós támogatással

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében – érkezett a hír szeptember 30-án.

Passzív ablak gyártásába kezdett Cegléden részben uniós forrásból a Bau-Trans 2000 Kft.

Mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert uniós pályázaton komplex passzívablak-gyártó technológia létesítésére, illetve új üzemcsarnok építésére a ceglédi központú Bau-Trans 2000 Kft. – adta ki a tájékoztatást a cég egyik tulajdonosa augusztus 9-én.

A Huawei szerint 2020-ra várható a szupertelefon megjelenése

A mobiltávközlési iparág cégei várhatóan 2020-ra jelennek meg a mindennapi életet forradalmasító szupertelefonjaikkal a piacon, a Huawei kínai távközlésiberendezés-gyártó vállalat szintén dolgozik már szuperkészüléke kifejlesztésén – jelentette be a Huawei regionális fogyasztói üzletágának elnöke augusztus 5-én Budapesten sajtótájékoztatón.

Új őrlési technológiát vezetett be a Sikér Zrt.

A tatabányai székhelyű Sikér Malomipari Zrt. új őrlési technológiát vezetett be szekszárdi üzemében, amellyel hosszú távon stabil minőségű lisztet lehet előállítani - közölte a cég július 7-én.

Technológiafejlesztés a lakiteleki Poliol PET Packaging Kft.-nél

A lakiteleki Poliol PET Packaging Kft. 364,8 millió forintos összköltségű beruházással fejlesztette telephelyét és vásárolt eszközöket, amelyhez 182,4 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

NaturAqua: PlantBottle palackok kerülnek forgalomba Magyarországon

A NaturAqua ásványvíz ezentúl a jövő élelmiszercsomagolási technológiáját, a PlantBottle technológiát alkalmazza, amely lehetővé teszi részben növényi alapanyagokból készült, teljes egészében újrahasznosítható PET-palackok előállítását – érkezett a hír június 12-én.

Greenion

Nyolc éves fejlesztést és tesztelést követően, a budapesti Ipar Napjai kiállításon mutatkozott be először nyilvánosság előtt a Greenion elnevezésű lég- és gáztisztító technológia. A magyar feltaláló, Mészáros Ferenc fejlesztése hatékony megoldást nyújthat a világ egyik legégetőbb problémájára, a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátásra.

Vállalati együttműködés a lakásautomatizálási technológia egységesítésére

Az ABB, a Robert Bosch és a Cisco System Inc. nemzetközi technológiai cégek közös vállalatot hoznak létre az okos otthonok (smart home) vezérlését végző nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésére a lakásautomatizálási technológia egységesítése céljából – adta hírül május 12-én ABB Kft. médiapartnere.

Magyarország csatlakozik az Európai Űrügynökséghez

A mai megállapodással egy rendkívül értékes szövetséget erősítünk meg és emelünk új szintre, hiszen az űrtevékenységen alapuló tudományos és technológiai fejlődés Magyarországon is az értékteremtés egyik legfontosabb húzóerejévé válhat az elkövetkező évtizedekben – jelentette ki Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2015. február 24-én, Budapesten abból az alkalomból, hogy hazánk teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

Együttműködik az NFM-mel az ABB az elektromos autózás fejlesztésében

Együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) a magyarországi elektromos autózás fejlesztésében az energetikai és automatizálási technológiákkal foglalkozó ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – érkezett a hír augusztus 4-én.

Raklapcsere lehetőségek

A június 5-én megrendezett I. Magyar EPAL Raklap Szimpóziumon a szakma 50 képviselője vitatta meg a raklappiac és raklapcsere jelenlegi és jövőbeni kérdéseit, az EPAL-EUR raklapok modern alkalmazásának és az RFID technológiának lehetőségeit. A szimpózium további célja volt az EPAL-EUR raklapok magyarországi ismertségének növelése és a partnerkapcsolatok kialakításának elősegítése – adta hírül az EPAL június 10-i sajtóközleménye.

Tápegységek újratöltve

A WAGO új tápegységei lenyűgözőek vékony kialakításuknak és beépített Top Boost technológiájuknak köszönhetően. Széles elemválasztékuk valamint tanúsítványaik lehetővé teszik használatukat szinte bármilyen alkalmazásban. Ehhez az EPSITRON CLASSIC tápegységeket teljesen újra építették – áll a cég honlapján megjelent hírben.

Több mint 15 millió PLN értékű beruházás

A Raben Poland a lengyelországi Kaliszban 2014. május 23-án új logisztikai központot adott át. A raktárban és az irodákban összesen több mint 30 munkatárs áll alkalmazásban és több mint 60 gépjárművezető működik együtt az új helyen megnyílt vállalattal.

15 százalékkal növelte teljes árbevételét a magyarországi Bosch csoport

A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítójaként ismert Bosch 2013-ban 15%-kal, 719 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is. A magyar piacon realizált forgalom több mint 20%-kal emelkedett, így elérte a 161 milliárd forintot (az előző évi korrigált adat: 133 milliárd forint) – adta hírül a magyarországi Bosch csoport május 22-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Közel 366 milliós fejlesztés a Lipóti Pékségnél

Komplex élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztést hajt végre a Lipóti Pékséget működtető Proteus Gold Kft., amelyhez a cég 107 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből – derül ki a vállalat közleményéből május 13-án.

Kutatás-fejlesztési projekt megvalósítása az Electroluxnál

Az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. több mint 560 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása elnevezésű pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül a cég május 5-i közleményében.

Új ostyagyártási technológiát vezetnek be Rétságon

Kétmilliárd forintos beruházásban hoz létre ostyaüzemet Rétságon a dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft.; az új telephelyen olyan technológiát vezetnek be, amellyel lehetővé válik az egészséges életmódot szolgáló és diabetikus termékek gyártása is – a cég erről közleményben tájékoztatta az MTI-t április 24-én.

Az igus 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálat mutatott be

Az igus a Hannoveri Vásáron mutatta be a világ első, 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálát. Az új anyag kiválóan alkalmas csapágyak alapanyagának, mivel 50-szer kopásállóbb, mint az eddigi 3D-nyomtatóanyagokból készült termékek. Az új 3D-nyomtatási technológia és az igus tribo-szál kombinálásával szokatlan, különleges siklócsapágy formák elkészítése is lehetővé válik – adta hírül a cég április 3-i sajtóközleményében.

Fejlesztési központot nyitott a Bosch Miskolcon

A közelmúltban kezdte meg működését Miskolcon a Bosch új Indítómotor és Generátor Fejlesztési Központja. A technológiák és szolgáltatások szállítója 2017-ig összesen kétmillió euró értékű beruházást tervez végrehajtani a cégcsoport miskolci autóipari gyárához tartozó új fejlesztési központban. A tervek szerint a mérnöki tevékenységek folyamatos bővítésének köszönhetően 2016-ig a jelenleg 40 fős osztály létszáma több mint a duplájára emelkedik majd – adta hírül a cég március 26-án sajtóközleményében.

Telephelybővítés uniós támogatással

Kétszázmillió forintból bővítette telephelyét a Transmoduls Kft., a cég a beruházáshoz 88 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül az MTI február 26-án.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

Informatikai kutatás-fejlesztési központ

Kutatás-fejlesztési központot nyitott 301 millió forintos beruházással Miskolcon az InterTicket Kft. – adta hírül február 23-án az MTI.

Hatékonyságnövelő fejlesztés uniós forrásból

A nagyatádi Büttner Kft. 900 millió forintból fejlesztette technológiáját, növelte hatékonyságát és bővítette kapacitását, amelyhez 433 millió forintos európai uniós támogatást kapott – közölte az MTI február 7-én.

Élelmiszer-biztonságot szolgáló fejlesztés

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád, a cég ügyvezetője február 5-én.

Fejlesztés uniós támogatással Kaposváron

Mintegy 800 millió forint értékben hajt végre fejlesztést a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. az Európai Unió támogatásának köszönhetően – közölte a vállalat február 1-jén.

CFRIP: a chainflex köpeny villámgyors nyitása a „cipzárral”

Az igus CFRIP gyorsszerszámmal mostantól kétszer gyorsabban lehet köpenyezni a chainflex vezérlő- és motorkábeleket. A chainflex vezetékek gyors csupaszításához szolgáló, CFRIP név alatt bevezetett szakításálló igus zsinór mostantól 230 chainflex vezetéktípusba van beépítve: az összes PVC-köpenyes vezérlővezeték-sorozat és motorvezeték-család kiegészült a CFRIP köpenyleválasztó segédeszközzel. A mozgatott vezetékek területén egyedülálló CFRIP-elv segítségével a chainflex vezetékeket gyorsan és biztonságosan lehet – az erek megsértése nélkül – lecsupaszítani.

Új, környezetkímélő eljárás

A műanyagdarálékok mosás utáni maradványainak újrahasznosításához szükséges eljárás és berendezések kifejlesztését végzi egy 620 millió forintos projekt keretében a Holofon Zrt. a Komárom-Esztergom megyei Annavölgyben – tájékoztatta Toronyi Zoltán vezérigazgató január 28-án az MTI-t.

Új gyártási technológián alapuló városi hibrid autóbusz

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság január 28-án.

Munkahelyteremtő gyártókapacitás-bővítés az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél

A szombathelyi EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. 822 millió forint uniós támogatást nyert a „Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázatával az Új Széchenyi Terv keretében. A 3,3 milliárd forint összköltségvetésű projektben munkahelyteremtést eredményező beruházással bővítették meglévő gyártókapacitásaikat – áll január 20-án kiadott közleményükben.

Gyártókapacitás-bővítés Szombathelyen

Új munkahelyeket is teremtve bővítette gyártókapacitását Szombathelyen a passzív elektronikai alkatrészeket, főként alumínium elektrolit kondenzátorokat, fojtótekercseket és zavarszűrőket gyártó EPCOS Kft. – közölte a társaság január 21-én.

Egymilliárdos csomagolóipari technológiai fejlesztés

Több mint 1 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósított meg tuzséri gyárában a Resilux Közép-Európa Csomagolástechnikai Kft. – közölte Hifner Judit ügyvezető igazgató január 21-én.

Növekszik a hibrid technológia súlya az autóiparban

A környezetkímélő és hatékonyságnövelő technológiai fejlesztési versenyből a plug-in hibrid autók kerülnek ki győztesként, a világ autógyártásában pedig egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) – állapította meg a KPMG friss tanulmánya, amelyről január 20-án számolt be az MTI.

Tervbe vett beruházások

Egyéves árbevételének mintegy harmadát költi technológiai fejlesztésre a mosonmagyaróvári Greiner Bio-One Hungary Kft. – adta hírül az MTI január 14-én.

2014-ben is folytatódó beruházások

A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg – közölte Nagy Zoltán ügyvezető igazgató január 3-án.

A minőség papírformája

A FOREST-PAPÍR Kft. történetének eddigi legnagyobb beruházása valósult meg a tekercses termékek gyártására alkalmas, innovatív technológián alapuló gépsor üzembe állításával ez év decemberében.

Vegyipari beruházás Budapesten

Decemberben áll üzembe egy világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelő rendszer a Trilak vizes bázisú festéküzemében, Soroksáron. A korszerű silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 000 zsák megemelését váltja ki – áll a cég december 17-én kiadott sajtóközleményében.

Támogatás technológiai berendezések beszerzésére

December 16-ától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő év január 31-én este 18 óráig lehet támogatási kérelmet benyújtani az állattenyésztés, valamint az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából gépek és technológiai berendezések beszerzésére – hívta fel rá a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december 16-án.

Nyíregyházán 3 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be

Befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósult, több mint 3 milliárd forint értékű komplex technológiai és infrastruktúra-fejlesztés a német Hübner Cégcsoport nyíregyházi gyárában – hangzott el a projekt december 13-i zárórendezvénye alkalmából tartott sajtótájékoztatón a nyírségi üzemben.

Sokmilliós technológiai fejlesztés, részben állami támogatással

A mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó csornai Hantech Zrt.-nél elkészült az a 240 millió forintos technológiai beruházás, amelyhez a cég a kormánytól több mint 80 millió forintos támogatást nyert.

Kedvező üzemanyag-fogyasztás

A TÜV, Európa egyik vezető műszaki tanúsító központja az Iveco innovatív technológiai rendszerének hatékonyságát tanúsította. Az FPT Industrial által szabadalmaztatott HI-eSCR katalitikus redukciós rendszernek, illetve az új fülke aerodinamikai optimalizálásának köszönhetően ugyanis az Euro 6-os Iveco Stralis HI-WAY modellek a korábbi Euro 5 típusnál 2,33%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak – áll a cég december 10-én kiadott sajtóközleményében.

Két jelentős technológiafejlesztési projekt egy időben

Két jelentős fejlesztési projekt is zajlik jelenleg a Rába Futómű Kft.-nél – adta hírül az MTI december 7-én.

Bővít az Eagle Ottawa Szolnokon

Félmilliárd forintot megközelítő beruházással fejleszti technológiáját és bővíti infrastruktúráját, valamint dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – írta az MTI december 7-én.

Korszerűsítette lemezmegmunkáló csarnokát a Máv-Gépészet Zrt.

A Máv-Gépészet Zrt. 70 millió forintból korszerűsítette lemezmegmunkáló csarnokát Szolnokon – számolt be róla a társaság december 5-i sajtóközleményében.

Üzemfejlesztés uniós támogatással Soltvadkerten

Az Európai Unió és a magyar kormány 148,5 millió forintos támogatásával, összesen 587,5 millió forintos fejlesztéssel központi nyomóhengeres nyomdagépet állított üzembe a soltvadkerti Materiál Plastik Kft. – írta az MTI december 3-án.

Csaknem 400 millió forintos fejlesztés Ajkán

Több mint 370 millió forintból fejleszt magas igénybevételű, vasúti fékrendszerekhez szükséges membránokat az autóipari gumitermékek gyártására specializálódott Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, a beruházáshoz a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 158 millió forint támogatást nyert – közölte az MTI november 30-án.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Befejeződött a próbagyártás Tatabányán

Elkészültek az újrahasznosított PVC felhasználásával gyártott első termékek a győri Graboplast tatabányai műpadlógyárában – közölte a vállalat november 11-én.

Technológiafejlesztés pályázati forrásból

A kecskeméti Fornetti Kft. hagyományos kézműves módszereken alapuló technológiát fejlesztett modern pékipari körülményekre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében elnyert közel 136 millió forintos uniós támogatás segítségével – idézte az MTI a cég kereskedelmi és marketingigazgatóját november 1-jén.

Hétszázmillió forintos technológiai fejlesztés

Lezárult a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. 700 millió forintos fejlesztése, amelyet 2011-től kezdődően hajtott végre a nagyrészt autóalkatrészeket gyártó cég – közölte az MTI október 30-án.

Magyar vállalkozás a top 10-ben

A Deloitte idei Fast 50 versenyén a top 10-be egyetlen magyar vállalkozás, az e-kereskedelemmel foglalkozó Játéknet.hu Kft. került be – tájékoztatta a Deloitte október 24-én az MTI-t.

A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően, illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi – számolt be róla az ABB október 10-i sajtóközleményében.

Új beruházást valósít meg Magyarországon az Infineon

A nagy teljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden; az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke október 9-én írta alá Budapesten.

Távművészet ABB robotokkal

Egy művész, két robot és három helyszín: a festőművész Bécsben dolgozik a műalkotáson, miközben az ABB robotjai elkészítik ugyanazt a képet Londonban és Berlinben – áll az október 7-én közzétett sajtóközleményben.

Bővítette gyártókapacitását a kazincbarcikai Ongropack

Százmillió forintot fordított komplex technológiai fejlesztésre a műanyagipari gyártással és PVC-feldolgozással foglalkozó kazincbarcikai Ongropack Kft., elsősorban a megszerzett piaci pozíció megtartása és erősítése miatt – adta hírül az MTI szeptember 27-én.

Innováció az italhűtés terén

A forró nyári napokon mindannyiunknak jólesik néha egy hideg ital. De vajon az italok hűtésének milyen pénzügyi és környezetvédelmi vonatkozásai vannak? A Rapidcool megoldással az italhűtés mindössze 45 másodpercet vesz igénybe, a jelenlegi hűtőknél 80%-kal hatékonyabb az új technológia – derül ki az Európai Bizottság szeptember 17-ei sajtóközleményből.

Csúcstechnológiával fejleszti gyártósorait a MarronePower

Idén 28 millió forintos beruházással fejlesztette magyarországi gyártósorait az ipari használatra szánt ponthegesztő elektródák gyártásával foglalkozó MarronePower Kft. – közölte a cég szeptember 15-én.

Gyártástechnológiai fejlesztés

Közel 350 millió forintból fejlesztette a gyártástechnológiát a Tom-Ferr Zrt., a döntően acélcsövek kereskedelmével foglalkozó vállalat a beruházáshoz 50%-os támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázatán – adta hírül az MTI szeptember 14-én.

Gumibitumen-gyártó beruházás Zalaegerszegen

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5000 tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani – adta hírül szeptember 12-én az MTI.

Magyarországon debütáló amerikai fejlesztés

A BCS Hungary üzleti partnere, a Corwell Kft. elsőként próbálhatta ki a Vocollect legújabb fejlesztését, az A730 Talkmant. Az új technológiát május 16-án jelentették be világszerte, és a nemzetközi sajtó képviselőinek aznap Dunakeszin, a Corwell raktárában mutatták be először működés közben a hangalapon működő eszközt.

Technológiai korszerűsítést tervez a győri szeszgyár

Versenyképességének javítása érdekében 2013-ban technológiai korszerűsítést tervez az idén több mint 8 milliárd forint forgalmat lebonyolító Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. Az átalakítások egyik célja a melaszból előállított finomszesz kissé édeskés szagának semlegesítése, a másik pedig az energiafelhasználás csökkentése – adta hírül az MTI december 11-én.

Mindenük a keksz

Magyarország egyetlen magyar tulajdonú keksz- és linzergyára, a Detki Keksz Kft. ebben az évben bővíti halmajugrai telephelyét, valamint technológiai fejlesztéseket is megvalósít a költséghatékonyabb gyártás érdekében.

Karosszéria nyomonkövetés a Mercedes-Benz rastatti gyárában

A Sick egy olyan UHF rádiófrekvenciás azonosító rendszert alkotott meg, amely bírja a „heavy metal”-t.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Stratégiai funkcióban

A Nestlé Purina PetCare büki állateledelgyár készáru raktára közép-kelet-európai regionális eloszótközponként működik. Ma már több mint 15 ezer négyzetméteren 25 ezer raklapos kapacitással folyamatos bővülés és fejlesztések mellett történik a késztermékek raktározása, naponta 1500-2000 raklapnyi áru hagyja el a központot.

Látom, értem, cselekszem

Az operátorok szerepkörének változása a piac nyomására.

Újító szellemű, innovatív beruházás

A Phoenix Mecano magyarországi leányvállalata új technológiákat honosított meg a gyártásban, s ehhez kapcsolódóan egy teljesen automatizált raktárat épített fel. A beruházásról Dr. Nagy Zoltánnal, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Innováció haszongépjárműves platformra

Vezetéstámogató elosztott rendszerek innovációja haszongépjárműves platformra.

Exkluzív termékekkel új utakon

Annak ellenére, hogy az építőipar a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese, a Leier cégcsoport kiskunlacházi üzeme megújította termékportfólióját, és jelentős beruházásokat hajtott végre a termelés optimalizálása érdekében.

Az automatizálás mesterfoka

Az Oriflame Üllőn építette fel közép-kelet-európai disztribúciós központját, ahol a létező legnagyobb közép-kelet-európai Pick by Light technológiát alkalmazó félautomata sor üzemel. Szuchy Csabával, az Oriflame Hungary Kft. régiós logisztikai központjának ügyvezető igazgatójával, és Somogyi Attilával, az SSI Schäfer Systems International Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Intenzív fejlődési szakaszban

A Robert Bosch Elektronika Kft. jelentős fejlesztéseket tervez az elkövetkezendő néhány évben, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak létszámának növekedésében fog jelentkezni és alátámasztja hazánk jelentőségét a vállalatcsoporton belül.

Made in Győr

Az Audi AG 100 százalékos leányvállalata, a győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft. az Audi és a Volkswagen konszern központi motorszállítója. Július 7-én hivatalosan megkezdődött a magyarországi gyár bővítése.

Kellő alázattal, szakmai nyitottsággal

Beliczay Tamás a Vonalkód Rendszerház Kft. fejlesztési igazgatója közel négy évtizedes pályafutása után júniusban vonult nyugdíjba. Eddig megtett szakmai útjáról kérdeztük.

Továbbfejlesztett motorcsalád

Új Euro VI motorokat mutatott be az Iveco és az FPT Industrial, a FIAT Industrial közúton és nehéz terepen használható teherautók és haszongépjárművek hajtás- és erőátviteli rendszereinek, valamint tengerészeti alkalmazásra szánt és villamosenergia-termelő motorok tervezésére, gyártására és értékesítésére szakosodott vállalata.

Megújult kínálattal

A NACCO csoporthoz tartozó Yale Europe Materials Handling június elején olaszországi gyárában, Masate-ban mutatta be, a fokozott termelékenység és a magas szintű megbízhatóság jegyében továbbfejlesztett, illetve újonnan piacra kerülő raktártechnikai gépeit, valamint jelentette be új magyarországi képviselőjét, a Horoszcoop Anyagmozgatás Kft.-t.

Wojciech Tomaszkiewicz

A Citroën Hungária ügyvezető igazgatói posztját január elsején vette át és ő a cég első, nem francia nemzetiségű ügyvezető igazgatója. Az ebben az évben negyvenedik életévét betöltő lengyel szakember 17 éve dolgozik a francia autógyártó kötelékében, pályafutását Lengyelországban kezdte, majd különböző pozíciókat töltött be Franciaországban is. A magyar leányvállalathoz történő kinevezése előtt az Automobiles Citroën kereskedelmi igazgatóságán az északi régió öt országának – így Magyarországnak is – az újautós, alkatrész-kereskedelmi és minőségügyi tevékenységét koordinálta, ami jelenlegi pozíciójához rendkívül hasznos tapasztalattal szolgál. A kétgyermekes családapa Budapestet a kelet-európai régió egyik legszebb városának tartja, amely mind kulturális, mind kulináris tekintetben széles választékot kínál.

Előtérben a kiegészítő szolgáltatások

Hogyan alakult a CEP-piac tavalyi éve, mely szektorokban mutatkozik a leginkább igény az expressz csomagszállítási szolgáltatásokra, illetve milyen fejlesztésekkel igyekeznek a futárszolgálati cégek a megbízók elvárásait kielégíteni? Ezekre a kérdésekre a hazai CEP-piac meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Nem szerencse kérdése…

Május 15-én teszt üzemmódban, június elejétől pedig éles üzemben kezdte meg működését a Szerencsejáték Zrt. új logisztikai rendszere, melyet az SSI Schäfer Kft. valósított meg. A projektről Cselovszki Zoltánt, a cég Kereskedelmi és Játékszervezési Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük.

Egy lépéssel a piac előtt

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg 80 főt foglalkoztató Gramex 2000 Kft. Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb üdítőitalgyártó üzemével rendelkezik.

Szerencse és tudatosság

A jövő azon vállalatok kezében van, amelyek kiváló minőséget képesek előállítani a legfejlettebb technológiával. Balogh Leventével, Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Innovációk az intralogisztikában

A Jungheinrich számos újdonságot mutatott be az idei hannoveri CeMAT szakkiállításon a szakmai közönségnek.

Újdonságok és új fejlesztések

Hannoverben a május 2-6. között megrendezésre kerülő CeMAT 2011 kiállításon a Jungheinrich az üzemen belüli anyagmozgatásra, anyagáramlásra helyezi a hangsúlyt.

Nagy sebességű kamera

A SICK a tavalyi év végén mutatta be a világ legelső nagy sebességű, háromdimenziós mérőrendszerrel felvértezett csúcsminőségű, színfelismerő képességekkel rendelkező ipari kameráját.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

Targonca meghajtások

A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások, valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás után mutatják be egyre hatékonyabb energiafelhasználású és környezetkímélő meghajtási rendszereiket, legyen az elektromos vagy akár belsőégésű motorral hajtott targonca. Komoly kérdés azonban, hogy ezek közül mely megoldások azok, amelyek az ügyfelek várakozásait is kielégítik.

A vonalkódok és az okostelefon

A közeljövő új kapui a megbízható termékinformációkhoz.

RFID rendszer az intralogisztikában

A SICK új RFH620 RFID rendszerét az író/olvasó egység kompakt kialakítása (beépített antennájának köszönhetően), magas átviteli sebessége a 13,56 MHz frekvenciatartományban és a különböző terepi buszrendszerek környezetek iránti nyitottsága ideális azonosítási megoldássá teszi az intralogisztika céljaira.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Újabb raktárátadás a BILK-ben

Tovább bővül a Waberer’s Logisztika Kft. raktárkapacitása a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ területén.

Szombathelytől az autókig

Jöttek, termeltek, elmentek – hallhattunk ilyen tiszavirág-életű magyarországi beruházásokról, a német Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft. azonban nem ebbe a körbe tartozik. A tengelykapcsoló rendszereket gyártó cég közel másfél évtizede érkezett Szombathelyre, 2000 óta megháromszorozta termelési volumenét, most is fontos belső fejlesztéseket készítenek elő.

Zárt termelési integráció

A szarvasi Gallicoop Zrt.-t olyan stratégia mentén alapították 20 évvel ezelőtt, amelynek alapját a zárt termelési integráció jelenti. Ez adja a vállalat termelési biztonságát és nagyban hozzájárul vezető piaci pozíciójának megtartásához.

A minőség receptjei

Bár az ár domináns szempont a logisztikai szolgáltatások piacán, a Dr. Oetker Kft. példája mutatja, hogy a szakmai tapasztalat, az alkalmazott technológiák és a szolgáltatás magas minősége alapkövetelmény egy jól működő, hosszú távú partnerkapcsolat kialakításában.

Termékvédelem a csomagolásban

Napjainkra kialakultak a termékvédelmet biztosító szállítási csomagolás főbb irányai.

Egyedülálló technológiával

A speciális gépipari szegmensben működő Anton Kft. húsz év alatt látványos fejlődésen ment keresztül, és ma már néhány területen egyedülálló technológiával rendelkezik az országban.

Együtt gondolkodva

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 10 milliárd forintból Budapesten felépített, új 26 000 négyzetméter hasznos alapterületű gyáregységét júliusban adták át. Az új gyár anyagellátását, valamint a raktári folyamatokat innovatív koncepcióval alakították ki. Erről beszélgettünk Kapitány Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. anyaggazdálkodási vezető helyettesével, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Gyűjtőpontban a költséghatékonyság

A gyűjtőfuvarozás az a speciális szállítmányozási technológia, amelyben olyan lehetőségek rejlenek, mint az expressz tranzitidő, vagy a változó méretű részrakományok kezelése egy jól összehangolt globális rendszerben.

Energiatakarékosság és környezetvédelem

Egy új habosítási technológiának köszönhetően a Schmitz Cargobull járművek még inkább környezetbarát tulajdonságokkal bírnak és még hatékonyabb energiafelhasználást biztosítanak.

SCM az informatika szemszögéből

Az SAP magyarországi fejlesztőközpontjának vezető szerepe van a komplett értéklánc menedzselésére fejlesztett SAP SCM megoldás fejlesztésében. Dr. Katharina Gnirke, a fejlesztőközpont ellátási lánc, termékéletciklus és gyártóiparágakért felelős szakmai vezetője nyilatkozott lapunknak e szoftvermegoldásról, valamint a lean gyakorlatáról.

Fémöntvény azonosítása RFID-val

Érdekes feladat elé állította a Vonalkód Rendszerházat az egyik megrendelője. Cikkünkből kiderül, milyen módszerrel oldotta meg az azonosítás technológia szakértőjeként ismert cég a fémtárgyak termeléskövetését és ellenőrzését rádiófrekvenciás technológiával.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Hosszú távon, megbízhatóan

Magasan szervezett infrastruktúra, a legkorszerűbb technológia és pontos munkavégzés – ez jellemzi a Porsche Hungaria budaörsi logisztikai központját.

Környezetbarát műanyagszatyor?

Új online alkalmazás az ökológiai lábnyom egyszerű kiszámításához.

Still-gépek a központban

A teljes régió számára meghatározó raktárlogisztikai fejlesztést hajtott végre a GYSEV a soproni kombiterminálon. Az idén június közepén átadott, jelentős kapacitású, vasúti és közúti áru fogadására, gyors átrakására is alkalmas magasraktárban a Still anyagmozgató berendezései szolgálják majd a gördülékeny, precíz munkavégzést.

Mérhető fenntarthatóság

Az európai raktárak energiahatékonyságának mérése.

Környezetbarát megoldás

Az Iveco mérnökeinek mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy a fejlesztések során a modellek a környezet védelme mellett megőrizzék kiváló teljesítményüket, tartósságukat és megbízhatóságukat. A gyártó által alkalmazott környezetbarát megoldások egyike az EGR rendszer is.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Tudják is, mondják is

A Volkswagen konszernhez tartozó, győri székhelyű AutoVision Kft. nem zárja széfbe a máshol féltve őrzött autóipari szaktudást. Éppen ellenkezőleg: az aktív ipari tevékenységet végző cég tanácsadási, munkaerőképzési és -közvetítési szolgáltatásaival más cégeket segít abban, hogy sikeres beszállítóvá válhassanak.

Íz és szakértelem

„Az íz a közös szenvedélyünk!” szlogen híven tükrözi a Kométa ’99 Zrt. ars poeticáját: minőségi, egészséges, ízletes termékek a vásárlók igényeihez igazodva. A húsipari logisztika sajátosságairól, a kihívásokról beszélgettünk Bogádi Beátával, a vállalat ellátási lánc igazgatójával.

Hűtött alagúton

A Hungary Aliment Kft. baromfihús-feldolgozó üzeméből főként az igényes svájci fogyasztói piacra szállítanak különleges minőségű magyar szárnyashústermékeket.

Minőséget gyártani olcsóbb

Meglepő állítás? A laikusok számára talán igen, a gyártásban dolgozók azonban aligha osztják ezt a véleményt. Azok, akik találkoztak már a selejtekből, a hibás szállításból, a termékvisszahívásból adódó veszteségekkel és a beszállítói listáról való kihullásról, valószínűleg már azt is tudják, hogy a gyártásban alkalmazott minőségellenőrzési megoldásokon nem érdemes spórolni.

Komplex szolgáltatás

A tavalyi évben kevés cég mondhatta el magáról azt, amit a Flextronics Global Services budapesti gyáregysége: jelentős fellendülés következett be tevékenységében. László Tamás anyaggazdálkodási és supply chain vezetővel arról beszélgettünk, hogy miként sikerült ezt elérni.

A tökéletesebb folyamatokért

A logisztikai munka során – a költségcsökkentés okán – egyre nagyobb az igény a cross docking szállításokra.

Újrapozicionálva

Az Ed.Haas Hungaria Élelmiszeripari Kft. ez év elején adta át új gyáregységét. A cégről, a termékportfólió fejlődéséről és a gyártásról beszélgettünk Bozori Tibor ügyvezetővel.

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia

„Logisztika és a versenyképesség a gazdasági válság közepén” címmel immár XXIV. alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége társszervezésében Balatonvilágoson a XXIV. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia. Az évről évre egyre nagyobb létszámú hallgatóságot vonzó előadások mindig a szakma aktuális gazdaságpolitikai és gyakorlati kérdéseit tűzik napirendre, ez most sem volt másként. A két nap alatt elhangzott 27 előadás rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult. Az előadások közül hat volt angol nyelvű – többnyire a szomszédos országok gazdasági és logisztikai helyzetéről kaptunk tájékoztatást –, illetve két előadás a német logisztikai központok helyzetéről, támogatási rendszeréről, valamint a citylogisztikáról szólt.

Környezetbarát modellváltozatok

Az Iveco idén mutatta be az új ECODAILY modellváltozatokat, a Daily család kiemelkedően környezetbarát tagjait.

Vasúton a McDonald’s éttermekbe

Svájc nem csak a világ pénzügyi központja, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a környezetvédelem és környezettudatosság világszínvonalú központja is. Intézkedéseik évekkel előzik meg a kor történéseit, elvárásait. Svájcban a környezetbarát logisztika címszó alatt nagyon sok témát be lehetne mutatni, mi most a McDonald’s éttermek logisztikáját és a vasúti kiszolgálás alkalmazását értékeljük három jó barát – és persze logisztikai szakember, e cikk szerzői – közös látogatásának tapasztalatai alapján.

Magad is megtalálhatod

A vásárlás gyorsítását és egyszerűbbé tételét, a kiszolgálás korrektségét növelendő egyre újabb és újabb technológiákat alkalmaznak a kereskedelemben. Cikkünkben a vevőkiszolgálás egy közelmúltban bevezetett újdonságát mutatjuk be.

Beszélő targonca RFID-olvasóval

Az elsőre meglepő cím mögött a M.I.T. Systems Kft. és a BME TMIT többéves együttműködésének eredményeként létrejött hazai fejlesztés áll, amely a raktártechnológiában alkalmazott mobil számítógépek lehetőségeit szélesíti a gépi beszéd és rádiófrekvenciás azonosítás bevezetésével. A két technológia természetesen külön-külön is alkalmazható, így együtt azonban még hatékonyabbá teszi a logisztika ezen szakaszát. Az alaprendszer egy WLAN-os mobilszámítógépes raktári rendszer volt, ezt egészítette ki a M.I.T. Systems az új funkciókkal.

Saját szigeteléssel

A Fejér megyei székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonú Masterplast Group Zrt. 1997-ben kezdte meg működését építőipari nagykereskedelmi főprofillal. Tevékenysége mára saját gyártással is kiegészült.

Automata raktár és RFID-technológia

Az RFID-technológia alkalmazásával szembeni legnagyobb várakozás a logisztika területén tapasztalható. Ennek okát az UHF RFID-technológia lehetőségeiben kereshetjük, hiszen egy logisztikai folyamat során gyakori feladat egy raklap vagy több termék gyűjtő, gyors, pontos, teljesen automatikus, lehetőleg kezelő nélküli azonosítása. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem a várakozásoknak megfelelő az elterjedtsége?

Sikeres RFID-bevezetés

Az RFID-technológia napjainkban minden eddiginél aktuálisabb. Az érintkezés nélküli azonosítási technológia kezdetben csak néhány speciális területen terjedt el. Ma már az RFID-technológia alapvetően az üzemi folyamatok bármely területén alkalmazható.

Növekvő hatékonyság, változatlan létszámmal

A közelmúltban jelentős beruházással növelte gyártási kapacitását az Univer Product Zrt., a vállalat vezérigazgatójával, Molitórisz Károllyal beszélgettünk.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

Cél: a hibamentes gyártás

A piaci sikerek egyik igen fontos tényezője a gyártás folyamatos megújítása. Cikkünkben a Knorr-Bremse Fékrendszerek kecskeméti gyárában a közelmúltban bevezetett hibamentes gyártástechnológiát mutatjuk be.

Hatékonyságnövelés Kaizennel

A múlt év végén vezették be a Kaizen módszert a Phoenix Mecano kecskeméti gyárában, amellyel a termelékenység jelentősen növekedett.

Eredményesen, bármely technológia mellett

Az E-Con Solutions Kft. szakemberei 2002 óta foglalkoznak lean tanácsadással Magyarországon. A cég sikeresen ötvözi korábbi szervezetfejlesztési tapasztalatait a lean tanácsadás módszereivel. Keresztesi Zsolt vezető tanácsadóval, és Molnár Szabolcs vezető lean tanácsadóval beszélgettünk arról, hogy miért tud a lean minden technológia mellett óriási eredménnyel működni.

Termeléskövetés RFID-val

Egyre többen figyelnek az RFID-technológiára, néhány cég foglalkozik is vele Magyarországon. Az alacsony frekvenciás (LF, HF) RFID-alkalmazásokból régóta több is található már itthon. Azonban, ami miatt pár éve reflektorfénybe került a technológia, az az UHF frekvencia használhatóvá válása, az új alkalmazási lehetőségek.

E-számla, e-bizonylatmegőrzés

Az új évezred beköszöntével a fejlett társadalmakban felgyorsult az elektronikus ügyintézés terjedése. A papíralapú ügyintézés alakulását az elektronikus technológia által biztosított háttéren túl ma már a hatályos jogszabály is támogatja.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Takarékosság kommunikációs szemléletváltással

Márciusi számunkban bemutattuk azokat a fő trendeket, amelyek hatására az utóbbi néhány évben jelentősen változott a hatékony vállalati kommunikáció. Ebben a cikkben arról olvashatnak, milyen mértékű megtakarítások érhetők el a kommunikációs technológiai befektetésekkel.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Automatizálás-technológia az SSI SCHÄFER-től

Az SSI SCHÄFER cégcsoport a múlt év végén bővítette szolgáltatási palettáját. Erről beszélgettünk Somogyi Attila ügyvezető igazgatóval és Ujlakán Tiborral, a Salomon Automation termékek magyarországi képviselőjével.

Újdonságok

A közelmúltban több gyártó is egyedi fejlesztéseket hajtott végre anyagmozgató modelljein, illetve új gépcsaládokat vezetett a piacra.

Precíz anyagmozgatás

Az anyagmozgató gépek megbízható működése a folyamatos gyártás alapfeltétele. Pintér Zoltánnal, a Csaba Metál Zrt. cégvezetőjével, és Horváth Bélával, a STILL Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Az európai logisztika jubileuma

Ez év tavaszán jelentős évfordulóhoz érkezett az európai logisztikai közélet, ugyanis 1984 szeptemberében alakult meg Bernben hat ország, közöttük hazánk részvételével az Európai Logisztikai Szövetség (ELA), amely március 26-án ünnepelte 25. születésnapját a „Logistics Meeting, New challenges” című rendezvényével Budapesten.

Töretlen optimizmussal

A MÁV Cargo a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is növekedést céloz meg, habár kisebb mértékben, mint azt a válság előtti időszakban tervezték. A vállalat jelenlegi helyzetéről Kovács Imre vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.

Erőművi főberendezések építője

Az olyan hatalmas építmények, mint egy erőmű hűtőtornya, szerteágazó ismereteket és hatalmas rutint feltételez. A GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. a világ szinte minden régiójában jelen van erőművi hűtőrendszereivel.

Ígéretes jövő

A Ratipur Gépjárműalkatrészt és Autófelszerelést Gyártó és Értékesítő Kft. autóipari beszállító cég a Polytec csoport tagjaként elkötelezett az autó- és járműipar felé. A vállalat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk id. Rajnai Attila tulajdonos-ügyvezetővel, és Deák Zoltán ügyvezető igazgatóval.

Hatékonyságnövelés vállalati kommunikációval

Az idei év minden vállalatnál a hatékonyságnövelés éve lesz. Ez Magyarországra fokozottan igaz, hiszen köztudott, hogy ebben nem vagyunk a világ élvonalában. Ez ugyanakkor lehetőséget is jelent, hiszen ezen tartalékok mozgósításával a vállalkozások javíthatják versenyképességüket.

Integráció – innováció

Az innovációt az különbözteti meg a kreativitástól, hogy egy folyamatot jelöl, amelynek egyik első eleme az új ötlet, a koncepció, az elképzelés, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. Ez azonban csak akkor válik innovációvá, ha meg is valósul, vagyis ha a feltalált ötletet, elképzelést végül a napi gyakorlatban is alkalmazzák.

Új vonalkódtechnikák

A folyamatosan növekvő árumennyiség azonosításához és rendeltetési helyére való szállításához elengedhetetlen az igen elterjedt vonalkódtechnika folyamatos fejlesztése. Összeállításunkban az alkalmazásokat, illetve az ahhoz kapcsolódó hazai fejlesztéseket mutatjuk be.

RFID-technológiával

Az új EKS 210/312 típusú Jungheinrich komissiózó targoncák, melyek 2009 tavaszán kerülnek piacra, a legújabb RFID-technológiával vannak felszerelve. Ezáltal a raktárirányítási rendszer bármikor képes a targonca helyzetének meghatározására és annak a folyosóban történő automatikus navigálására. Ez egyértelműen sokkal nagyobb flexibilitást és produktivitást eredményez a raktárban.

Folyamatokban rejlő tartalékok

Ma már szinte közhelynek tűnik az az állítás, hogy a piacon az ellátási láncok versenyeznek. A jelenlegi világgazdasági helyzetben egyre inkább a vállalati belső tartalékok feltárására kell összpontosítani. A Jabil tiszaújvárosi gyáregységében jártunk, ahol a lean manufacturing alapelveket minden gyártási egységben viszonylag rövid idő alatt sikerült bevezetni. Erről beszélgettünk Király Zoltán gyárigazgatóval.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Az üveghegyen túl…

A jubileumi, 20. glasstec, az üvegipar vezető szakvására idén október 21-25. között mutatta be az üveg felhasználásának nemzetközi újdonságait. Az energiatakarékosság iránt egyre fokozódó igény jegyében a kiállítás mottója „Üveg és energia“.

A jövő irodájának biztonsági fenyegetései

A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata megbízásából Ian Person jövőkutató által készített futurológiai tanulmány a jövő irodájának biztonsági fenyegetéseit vázolja fel, amely szerint a technológiai kihívások mellett a tisztességtelen, megvesztegethető emberek, valamint a figyelmetlen alkalmazottak továbbra is jelentős biztonsági veszélyforrást jelentenek.

Tökéletes hűtőlánc 24 órán keresztül

A Messer Csoport és az Olivo legújabb hűtveszállítási innovációjának köszönhetően az élelmiszer-kereskedelemben nem probléma többé a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű és költséghatékony szállítása. A rendszer szárazjég segítségével az árut több mint 24 órán át a kívánt hőmérsékleten tartja.

Alternatív hajtással

A vállalat a környezeti és társadalmi felelősségvállalás jegyében folyamatosan dolgozik olyan járművek fejlesztésén, amelyek elősegítik a városi környezet fenntartható mobilitását. Az Iveco környezettudatos haszongépjárművei a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos legszigorúbb szabványoknak is megfelelnek, valamint az energiahatékonyság terén is óriási előnyöket nyújtanak felhasználóiknak.

Valós idejű pozicionálás

Az RFID-technológia fejlődésével a termékazonosítás mellett számos, a technológiára épülő egyedi alkalmazás jelent meg.

Rutin és precizitás

A rugalmasság a mai piacon megfizethetetlen előnyt jelent, mert csak így tud egy logisztikai szolgáltató alkalmazkodni a megrendelők dinamikusan változó elvárásaihoz.

Sajátmárka-fejlesztés

A Rati Kft.-t 1986-ban alapította Rajnai Attila. Az első időszakban a cég a szocialista gyártmányú személygépkocsik számára gyártott műanyag termékeket, leginkább kazettatartós kardánboxokat.

Rugalmas és átgondolt

Minél több és áttekinthetőbb, rendszerezettebb információ áll a döntéshozók rendelkezésére, annál könnyebb a jó döntések meghozatala.

Mindenük a gabona

Talán kevesen tudják, hogy a müzliszeletéről ismert Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. száz százalékban magyar vállalat. A cég tevékenységéről, a közelmúltban történt fejlesztésekről, valamint a jövőbeni tervekről beszélgettünk Szabó István Tivadar vezérigazgatóval és Mészáros Tamás termelési igazgatóval.

Lendületben

A Roullier csoport a belső logisztikai feladatok ellátására – a különböző gyártási szektorok, a raktár- és a kiszállítórészleg közötti anyagmozgatásra – az OM targoncákat választotta.

A váltóáramú technika legújabb generációja

Az elektromos homlokvillás targoncák két új sorozatával jelent meg 2008 szeptemberében a Jungheinrich a piacon: elsőkerék hajtású háromkerekű (EFG 213-220), valamint hagyományos négykerekű (EFG 316-320) változatokkal.

Raktárirányítás vonalkóddal

A korszerű raktárirányítási rendszerek számos változata versenyez ma a piacon a kis- és közepes méretű vállalatok megbízásaiért. A BCS Hungary által kínált egyik megoldás a vonalkód alapú raktárirányítási rendszer.

A hamis biztonság rosszabb, mint a védelem hiánya

A hazai vállalatok tájékozottsága a különböző biztonságtechnikai megoldások terén igen eltérő. Van, ahol a legmodernebb biztonságtechnikai újdonságok – második és harmadik generációs biztonságtechnikai berendezések – állnak rendelkezésre, máshol komoly hiányosságok tapasztalhatóak.

Automatizálás adott koncepcióhoz

Az első automatizált raktárakat a 70-es évek elején alakították ki Nyugat-Európában. Az információs technológia és a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődésével vált lehetővé az automatizálás széles körben történő elterjedése. A raktári munkafolyamatok automatizálása iránti igény a 90-es években vett nagyobb lendületet Európa-szerte.

Energiahatékonyság és ergonómia

Az idei CeMAT 2008 szakkiállítás közel 20%-kal több látogatót fogadott, mint a korábbi években. A május utolsó napjaiban megrendezett szakmai fórumon 35 ország 1100 vállalata állított ki, és mintegy 60 000 szakmai látogató tekintette meg a nemzetközi intralogisztikai szakkiállítást. Cikkünkben a Jungheinrich AG standján bemutatott újdonságokról számolunk be.

Terjeszkedés, bővülés minden irányba

Az élvonalbeli magyarországi raktárgyártó cégek kapacitását és termékeinek színvonalát tekintve állíthatjuk, hogy Európa bármely szegletében megállják a helyüket.

RFID, a jövő technológiája

A jövő technológiájának nevezett RFID (Rádiófrekvenciás Azonosító Rendszer) logisztikai hasznosításával már hosszabb ideje kísérleteznek szoftverfejlesztők, de eddig még széles körben alkalmazott és nagy biztonsággal működő rendszereket nem sikerült alkotniuk.

Új utakon

Az elmúlt két évtized privatizációs áradata után, a nagy nemzetközi áruházláncok térhódítását követően talán kevesen gondolnák, hogy egy magyar tulajdonú logisztikai elosztó központ nemcsak életben marad, de jelentős fejlesztéseket is végrehajt.

Védelmező dobozok

A terméket – a csomagolás helyszínétől a végső felhasználóig –védeni kell a sérülésektől és az ezáltal okozható értékcsökkenéstől.

Újabb láncszem a logisztikában

Magyarország logisztikai térképe május végén a Győrszemerén megépített Raabersped Logisztikai Központtal bővült.

Hagyományosan tiszta minőség

A Caola-Alfa Zrt. az elmúlt két évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Állami kézből magánkézbe került, valamint gyártási struktúráját is jelentősen át kellett alakítani, hogy talpon maradhasson a világcégekkel folytatott versenyben. Dr. Szirmai Sándorral, a cég vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Veszélyes kártevők

Egy vállalat biztonságos működéséhez elengedhetetlen, hogy mind a szerverek, mind az egyes kliensgépek védettek legyenek az esetleges külső támadásokkal szemben.

Adatátvitel azonnal

A gyors és biztos adatrögzítés, adatátvitel manapság elengedhetetlen az egyre gyorsuló versenyben való talpon maradáshoz. Ma már a területi munkát végző, úgynevezett mozgó munkatársak esetében is elengedhetetlen ennek biztosítása.

Vezeték nélküli hálózattal

A gyógyszergyártás mindig is különleges helyet foglalt el az ipari termelésben, hiszen talán az egyetlen iparág, amelynek célja az ember egészségének helyreállítása. A szigorodó előírások egyre újabb ellenőrzési módszereket követelnek meg.

Csak tisztán!

Annak ellenére, hogy a közúti szállítás teljesítménye folyamatosan nő, az általa kibocsátott üvegházhatású gázok nem nőhetnek, vagy legalábbis nem akkora mértékben. Svédországi központjában a Scania bemutatta, hogyan készülnek e cél elérésére.

Tételes nyomkövetés

A Tagsys Düsseldorfban 2008. február 20-án mutatta be széleskörű UHF-rendszerét, ami segíti a ruhaipari termékek nyomon követését a gyártástól a vevőkig.

Engedélyezett Gazdálkodó: a megbízhatóság védjegye

A kereskedelmi, a verseny- és a vámjogi előnyök egyértelműen igazolják, hogy az Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) státusz megszerzése gazdaságilag indokolt. Erre az idei év megfelelő lehetőséget biztosít. A kedvezmények változatlan formában való érvényesülése, a papírmentes kereskedelem, valamint a Modernizált Vámkódex viszonylag egyértelműen igazolják célszerűségét. Az AEO-tanúsítvány a megbízhatóság védjegye.

További fejlődés

Ma már számos RFID-rendszer létezik. A felhasználók számára az egyik legfontosabb feladat a legmegfelelőbb kiválasztása.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Mobil technológiák térnyerése

Decemberben hazánkban járt Rod Rodericks, a Zebra vállalatcsoport alelnöke, az Európa-Közel-Kelet-Afrika (EMEA) térség igazgatója. Az alelnök lapunknak vázolta a globális vállalat közép-kelet-európai régióra vonatkozó stratégiáját és a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Közös megoldás kell!

Sokféleségét tekintve az egyik legnagyobb tehergépkocsi- és autóbusz-palettával a Daimler Trucks rendelkezik. A cég központjában bemutatták, merre halad a világ, mi és hogyan fogja hajtani a jövő tehergépkocsijait és autóbuszait.

A logisztikához igazodva

Egy adott vállalat életében a logisztikai alapfolyamatokkal kapcsolatos döntések hosszú távon befolyásolják a hatékonyságot és a versenyképességet. A logisztikai kiadások optimalizálásával jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Teljessé vált

A hamburgi Still GmbH által néhány hónappal ezelőtt bemutatott 4-5 tonna teherbírású RX60-as elektromos villástargoncáit a sorozat 2.5, 3.0 és 3.5 tonna teherbírású modelljei követik.

Megoldások az autóipari csomagolástechnikában

Az autóipari alkatrészeket gyártó, exportáló vállalatok csomagolástechnikai szakemberei számára komoly problémát jelent a megmunkált fém alkatrészek, részegységek megóvása a szállítás és tárolás időtartama alatt. Ez a probléma fokozottabban jelentkezik a tengerentúli szállítások során a megnövekedett szállítási időtartam és az előforduló extrém körülmények miatt.

Édesmesterség

A Szamos Marcipán ma már világszerte – talán nem túlzás ezt kijelenteni – fogalom. A kezdet egy dán cukrászmestertől ellesett marcipánrózsa volt. A jelen a kiváló termékek, és a saját üzletek sokasága. Ami persze igen nagy kihívást jelent mind a gyártás, mind a logisztika területén.

Technológiai újítások

A Tesco piaci sikereiben komoly szerepet tölt be a herceghalmi szárazáru-logisztikai központ. Az elmúlt évek jelentős változásairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Horváth Gáborral, a logisztikai központ igazgatójával.

Itt az idő…

Cikkünkben az ECR Magyarország Egyesület főtitkára az elektronikus számlázás területén folytatott tevékenységről és az eddig elért eredményekről számol be.

Csomagolástechnika az elektronikai iparban

Az elektronikai termékek csomagolástechnikája talán az egyik olyan terület, amely a legnagyobb kihívást jelenti a csomagolást kivitelező cégek számára. Erről a magas technikai felkészültséget igénylő tevékenységről kérdeztünk három, erre a területre szakosodott céget.

Digitális piactér

Hat év alatt két logisztikai szolgáltatóval is dolgozott a Sunbooks Könyvkereskedelmi Kft., tavaly mégis saját kezébe vette logisztikai folyamatainak szervezését. Erről a váltásról, illetve speciális, internetes piaci szolgáltatásáról beszélgettünk Száraz Miklós vezérigazgatóval.

Logisztikai szolgáltatási piac

A stagnáló belső piacra régiós nyitás lehet a válasz. Körkép a magyarországi logisztikai szolgáltatói szektorról, ahol érdeklődésünk célkeresztjében az ágazatban az elmúlt néhány évben végbement átrendeződés, a jelen tapasztalatai és a jövőre vonatkozó szakmai várakozások álltak.

Logisztikai ikerpályázat

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007. október 17-én jelent meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) logisztikai ikerpályázata (GOP-3.2.1./KMOP-1.4.2.).

Harmonizált fejlesztés

A Coop csoport alapvető stratégiája a fogyasztók minőségi élelmiszer-ipari termékekkel történő ellátása, a hazai termelők és gyártók minőségi termékeinek forgalmazása. Az üzletlánc eddig megtett útjáról, a sikerekről, fejlesztésekről és a jövőképről Murányi Lászlóval, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 1. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Élelmiszerek nyomon követése

A XXI. század elején az élelmiszeripar minden területén kiemelt szerepet játszik az élelmiszerbiztonság kérdése. Az emberek aggodalma az élelmiszerek minőségével szemben az elmúlt években egyre nőtt, mert az élelmiszerláncban olyan globális problémákkal találkozhattunk, mint a BSE, a madárinfluenza vagy a szennyezett guargumi.

Az RFID-technológia ipari felhasználása

Az RFID-technológia globális elterjedésével piacának jelentős részét az áru- és termékazonosítás képezi majd. Azonban ezeken a területeken is fel kell készülni számos speciális környezetre, alkalmazási körülményre. Továbbá a technológiát már most is számos egyéb területen használják a folyamatok egyszerűsítésére, új, eddig elérhetetlen információk begyűjtésére, amelyekkel a felhasználó cégek üzleti előnyt kovácsolnak mind saját maguk, mind pedig ügyfeleik számára. A technológia terjedésével ezen alkalmazások száma is folyamatosan bővül.

Raktári folyamatok és RFID-alkalmazás

Az RFID-technológiák a raktárlogisztikában jellemzően az áruk, raktári egységek azonosítására és helymeghatározására szolgálnak. A rendszer előnyeit ismerő felhasználók sokszor maguktól keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel még több információt nyerhetnek, és vihetnek át központi rendszereikbe a kezelt raktári egységekről. Az egyik ilyen lehetőség a súlymérésből keletkező információk továbbítása, és az azokkal való gazdálkodás.

Csúcsteljesítményű elosztóközpont

A nagy hagyományokkal rendelkező dán sörgyár a giebelstadti SSI SCHÄFER-t bízta meg a tervezéstől a teljes megvalósításig egy több mint 75 000 tárolóhellyel rendelkező új termelő- és elosztóközpont létrehozásával a dániai Fredericiában.

A tartós siker alapja

A Wacker Construction Equipment AG, München, 1848-ban kovácsműhelyként jött létre, és napjainkban nemzetközi viszonylatban vezető építő- és munkagépgyártóként ismert. A Frankfurti Értéktőzsdén 2007. május 15-én létrejött bejegyzéssel és a Neuson Kramer Baumaschinen AG-vel létrehozott Wacker Neuson SE (európai társaság) révén teljesen új távlatok nyíltak meg a vállalat előtt.

Intelligens vezérlés

A Jungheinrich 2007 tavaszán mutatta be új elektromos komissiózó- és felrakótargoncáját. Megoldásában egyedi, intelligens targoncavezérlés irányítja a gépet. Teljesítményhatárai már a jövő raktárlogisztikai kihívásainak figyelembevételével kerültek kialakításra.

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Új pályázati lehetőségek

2007 júliusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egyszerre 20 pályázat lesz meghirdetve, melyek ezt megelőzően társadalmi vitára kerültek. A társadalmi vitára került kiírások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.gov.hu) honlapján érhetők el, melyek közül csak a Supply Chain Monitor olvasói körének profiljába illő lehetőségeket emeltük ki cikkünkben.

Az új Stralis és az All Blacks

Az Iveco 2007. januári, monte-carlói nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy globális szponzorációs megállapodást kötött minden idôk legerôsebb nemzeti rögbicsapatával, az új-zélandi All Blacks csapattal. Az együttműködési megállapodás négy évre szól, 2007-tôl 2010-ig érvényes.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

A gumipatkótól az autóelektronikáig

A Continental fôként gumiabroncsgyártóként ismert, pedig manapság termékeinek széles körét már nem a hagyományos autógumi-gyártás adja. A vállalatról, annak fejlôdésérôl és a ma logisztikai fejlesztéseirôl beszélgettünk Marai Zoltán logisztikai igazgatóval.

EDI az ellátási láncban

A kilencvenes évekbeli felfutását követően közel egy évtizedig stagnált az EDI hazai alkalmazásának terjedése. A közelmúltban viszont – részben a multinacionális cégek elvárásának köszönhetően – ismét lendületet vett az ENSZ szabványaira épülő partnerintegráció hazai terjedése. A technológiáról és az ellátási lánc folyamatainak automatizálásáról Staub Bulcsúval, a SEEBURGER magyarországi ügyvezetőjével beszélgettünk.

RFID, világpremier

RFID világpremier helyszíne volt hazánk. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői raktárában sikerrel végződött az a projekt, amelyben a termék-, csoport- és raklapszintű rádiófrekvenciás azonosítás életképességét bizonyították be hazai cégek.

Dinamikus fejlődés

Az egykori Phylaxia gyártelepen működő Alpharma gyógyszerhatóanyag-gyártó cég a közelmúltban bővítette termékpalettáját, jelentősen növelte kapacitását, és ezzel együtt árbevételét. A jobb gazdasági eredmények elérésében segített a Lean Six Sigma módszer alkalmazása is. A cégről, annak tevékenységéről és az elért eredményekről beszélgettünk Dr. Sántha György ügyvezető igazgatóval és Bánfi Róbert logisztikai vezetővel.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Franchise magyar módra

Tíz év alatt meghódította Közép-Kelet-Európát a talán legjelentősebb magyar franchise cég. Sőt, ma már a külföldi gyártók, a technológia jó ismerőjeként elhíresült Fornetti szakembereivel együtt is fejlesztenek.

Az IT-biztonság szerepe a logisztikában

A logisztikai rendszerek működése elképzelhetetlen a számítástechnika és a telekommuni-káció korszerű eszközeinek és megoldásainak alkalmazása nélkül. Közhely, hogy az infor-matika mindennapjaink része, ma már az élet egyetlen területén sem létezhetünk nélküle.

Információmenedzselés

Egy vállalat hatékony működéséhez ma már elengedhetetlen egy megfelelő ERP-rendszer alkalmazása. Cikkünkben két rendszert mutatunk be, gyakorlati példán keresztül.

RFID alapú nyomon követés

A baseli székhelyű Bell-Csoport Svájc piacvezető húsipari vállalata. A 3500 főt foglalkoztató, éves szinten közel 890 millió euró árbevételt realizáló Bell vállalat Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb húsipari vállalatának számít. Éves szinten közel 93 000 tonna húst (sertés, nagyvágóállat, borjú, bárány, vadhús) és közel 27 000 tonna baromfit dolgoz fel. A vállalat a friss hús és egyéb húskészítmények esetében is a legmagasabb fokú minőségi előírások betartására törekszik, és több ízben is kitüntették ezért. 2002-ben a vállalat egy új üzem építését kezdte meg Oensingenben, és 50 millió eurós befektetéssel Svájc – egyben egész Európa – legmodernebb húsfeldolgozó üzemét hozták létre.

Járműkövetés – csak okosan!

Global Positioning System (GPS), azaz globális helymeghatározó rendszer. Ma már szinte mindenki ismeri. Tudja is többé, kevésbé hogyan működik. Ám egy helymeghatározó rendszer csak az alap, sok minden másra is használható egy ilyen technológia. Különösen akkor, ha járművek üzemeltetéséről van szó, és a felhasználó cég szeretne költségeket megtakarítani. Nem is keveset.

Evolúció

A belföldi csomagszállítás piaca folyamatosan növekszik. A dinamikus növekedés pedig egyre élesedő versenyt hoz a piaci szereplők számára, a kisebb cégek helyzete egyre nehezebbé válik. A belföldi piac gyakorlatilag átalakulóban van regionális piaccá, ahol a csomagszállítás Dávidjainak csak speciális területeken van esélyük a Góliátokkal szemben.

A gyújtógyertyától az orvosi műszerekig

Az egykori szocialista nagyvállalatból nőtt ki hazánk legjelentősebb ipari kerámia gyára, a Bakony Ipari Kerámia Kft. A ma már világszínvonalú orvosi műszeralkatrészeket is gyártó cég ügyvezető igazgatója, Janni Ferenc mutatta be a vállalkozást lapunknak.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Speciális feladatra

A megfelelően kialakított raktártechnika és a hatékony logisztikai munka szerves részét képezik az adott tárolási feladatra megfelelően kialakított polcrendszerek.

Bitek és csomagok

A UPS az elmúlt 100 év során folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, ma már világszerte napi 14,8 millió csomagot és dokumentumot továbbít. A növekvő elvárásoknak csak a megfelelő informatikai háttér kialakításával, és folyamatos innovációkkal tud eleget tenni.

Bitek szárnyán

Az IIR január 30-án tartott Beszerzés 2007 konferenciáján elektronikus beszerzés témakörben a T-Online Magyarországhoz tartozó Marketline Üzleti Megoldások divíziójának termékmenedzsere, Répás Róbert tartott előadást. Erről beszélgettünk a szakemberrel.

Etanol-nagyhatalom leszünk?

A magyarországi bioetanol-gyártás terén gyors fellendülés kezdődött 2006-ban. Bemutatjuk, hogyan és mire lehet felhasználni az új üzemanyagokat.

Mobil technológiák és flottamenedzsment

Napjainkban a logisztikai piacon érzékelhető kiélezett versenyhelyzetet tekintve a gyártástól a végfelhasználókig futó ellátási lánc egyik sarkalatos pontja a kiszállítások pontos szervezése. Ezért a szállítást, esetleg szolgáltatást végző flotta munkájának, illetve költség/teljesítmény arányának optimalizálása elsődleges feladat.

RFID és gyógyszer-nagykereskedelem

A gyógyszer-nagykereskedelem az a szegmens, ahol az RFID-technológia alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Az ezen a területen zajló fejlesztések, tesztelések is ebbe az irányba mutatnak.

Adatbányászat és RFID

Az elmúlt évtizedek során kialakult digitalizált világunkban hatalmas mennyiségű strukturált adat keletkezik nap mint nap. Ezek minősége kulcskérdés felhasználásuk szempontjából.

Rádióhullámok

Az RFID második generációs szabványának megjelenésével olyan technológia került a fejlesztők kezébe, amellyel bátran belevághatnak bonyolultabb és nagy pontosságot igénylő logisztikai projektekbe. A hasonló fejlesztések egyik hazai úttörője, az Állami Nyomda Nyrt. RFID tanácsadójával, Rácz Lászlóval beszélgettünk a technológiában rejlő lehetőségekről.

Pályázati lehetőségek

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (korábbi nevén II. Nemzeti Fejlesztési Terv) keretében 2007 februárjától lehet a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Régiós Operatív Program (KMOP) első körben meghirdetett pályázataira projekteket benyújtani.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Értéklánc az autóiparban

A tanulmány bemutatja és elemzi az autóipari értékláncban világgazdasági szinten lejátszódó globalizációs, koncentrációs folyamatot, amelynek hatására az értéknövelő folyamatok egyre lejjebb kerülnek a beszállítói láncolatban.

Stratégiai döntés

A logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatok vezetői mind meg vannak győződve arról, hogy a logisztikai tevékenységek kiszervezése hasznos és a kiszervező vállalat számára jelentős előnyökkel járó tevékenység. A kiszervezői oldal ezt a kérdést már korántsem így ítéli meg. A kiszervezést végző számára az outsourcing jelentős kockázati tényezőket rejt. A szerző a Supply Chain Monitor Gyógyszeripari supply chain konferenciáján elhangzott előadásának anyagát foglalja össze a cikkben.

Egy kicsit másképp

A METRO Kereskedelmi Kft. az idei évben változtatott az addig bevált logisztikai gyakorlatán. A cég vezetése úgy döntött – a Customer First alapelv keretében –, a logisztika mellett kialakítja az ellátási láncért felelős részleget is. Ennek eredményeként a METRO teljesen új koncepcióval és logisztikai szolgáltatóval vágott neki az idei esztendőnek. Cikkünkben a döntés hátterét, és a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak.

Seregszemle

Ismét – immár 61. alkalommal – Hannoverben randevúztak a haszonjárműgyártók. Bemutatjuk, mit hagyott ki, aki nem látogatott el a kiállításra – de, nemcsak a járművekről, hanem a hibrid hajtásokról, a közelmúltban bemutatott új szolgáltatásokról és fejlesztési irányokról is írunk.

Kölni elosztóközpont

Ez év januárjában nyitotta meg a UPS azt a légi központot a kölni/bonni repülőtéren, amelynek bővítésére 135 millió dollárt költött. A két évig tartó építkezés eredményeképpen a kölni központ mérete több mint a duplájára nőtt, így már 75 000 négyzetméteren, egy speciálisan expressz csomagok szortírozására kialakított technológia alapján szolgálja ki az ügyfelek elvárásait.

Konszolidáció – felsőfokon

A vállalati informatika máig igen költségérzékeny terület. Jótékony hatással lehet rá a jól kidolgozott szerverkonszolidáció, de az egyszerűbb, moduláris felépítésű, kis hely- és áramigényű, könnyen bővíthető és felügyelhető eszközpark a ma „divatos” adatközpontok gondjait is orvosolhatja.

Együttműködésben

Az Answare Kft. vezette konzorcium 2005 szeptemberében pályázatott nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos programjában a rádiófrekvenciás azonosítás ipari felhasználásának továbbfejlesztési lehetőségei kutatására.

Célirányosan

Szakmai tudás, szakmai specifikáció, tudatos tervezés, a szinergia-előnyök csoportszintű kihasználása lehet a piaci érvényesülés egyik hatékony útja. Ebben a mondatban foglalható össze a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatójával, Kis Évával folytatott beszélgetésünk.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

Vevőközpontú árubiztonság

Egy áruvédelmi megoldások elfogadottsági szintjét kutató nemzetközi Gfk felmérésben a megkérdezett vásárlók a védelmi rendszerekre vonatkozó fő kritériumként a termékekhez való hozzáférhetőséget, takarásmentes láthatásukat emelték ki.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Mobilizált világ

Rövid megtorpanást követően ismét megnőtt az érdeklődés – különösen az FMCG-szektorban – a vevői kiszolgálás minőségének és sebességének javítását, valamint a kiszállítási hibák minimalizálását célzó technikák iránt.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

A kínai agyaghadsereg és a stratégiai menedzsment

Mielőtt a fenti kérdésre érdemben választ adnánk, talán célszerű előbb a stratégiai menedzsment, illetve kicsit tágabb értelemben a stratégia fogalmi tisztázása. A modern üzleti tudományok felfogása szerint a stratégiai menedzsment a vállalatok vezetésének, kormányzásának átfogó eszmerendszerét és módszertanát jelenti. A stratégia és a stratégiai menedzsment összefüggését az adja, hogy a vállalatok vezetésére alkalmazható felfogás egyértelműen levezethető a hadtudományok területén alkalmazott elvekből. Tulajdonképpen elvi síkon nincs nagy különbség aközött, hogy egy sereget kell mozgatni a hadszíntéren vagy egy vállalatot a gazdasági csatározások közepette.

Csak győzzük kukoricával!

Fogy a kőolaj – ezt már az óvodában is tanítják. A kőolajfüggőség csökkentése érdekében a közeljövőben előtérbe kerülnek az olyan alternatív energiahordozók, mint például a bioüzemanyag, amelyhez kapcsolódó beruházásokról mostanában egyre gyakrabban hallhatunk.

Eltérő utakon

A cargoszállítás területén kisebb és nagyobb cégek is megélnek, de csak akkor, ha a legmodernebb technikát alkalmazzák. Így lehet személyre szóló szolgáltatást nyújtani, a személyes megbízástól a nemzetközi cégekig bárkinek.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Szezon van

A meleg nyári hónapokban mi sem aktuálisabb, mint egy „hűvös” téma, az Electrolux. A két lépcsőben, 85 millió euróból felépített nyíregyházi gyártó- és raktárbázison a gyártócsarnok 48 ezer, a raktár 14 ezer négyzetméteren kapott helyet. A 2004-es alapkőletételt követőn 2005 januárjában Nyíregyházán már a sorozatgyártás is elindult. Gattyán Lászlóval, a gyár igazgatójával beszélgettünk.

Egy biztos pont

Egyre több olyan, főként nagyvállalkozás van hazánkban, aki indít gyakornokprogramot. A témával kapcsolatban a cégek és a végzős diákok oldaláról is számos kérdés felmerül. Azok azonban, akik belevágtak, kivétel nélkül sikerről számoltak be.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

A Harley-Davidsont az üzlet integritása és a beszállítókkal kiépített szoros kapcsolat iránti elkötelezettsége segítette a tökéletes beszállítói lánc létrehozásában.

Az Euro 4 jegyében

Meghosszabbított együttműködés, új fülkék, modern belsők, Euro 4 és 5, SCR-technika. Amíg az előző számban csak a kishaszon gépjármű újdonságokból csemegéztünk, most a nagyobb kategóriák aktuális járműveit mutatjuk be.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Mítosz vagy valóság?

A Rádió Frekvenciás Azonosítás (RFID) technológiáról vegyes kép alakult ki az emberekben. Egyrészt mindenki érzékeli a benne rejlő lehetőségeket – ezért is folynak a kutatások –, ám valójában senki sem tudja eldönteni, hogy ezek mikor válhatnak valóssággá. Pedig az RFID egyes területeken már igazi alkalmazás, aminek azért a korai fejlesztési időszak okán számtalan buktatója lehet.

RFID-kutatólabor

Azt hiszem, a rádiófrekvenciás azonosításról (RFID) senki sem gondolta volna, hogy összefüggésbe hozható a bányászattal. És valóban, egyelőre csak annyi közük van egymáshoz, hogy az egyik fontos, az RFID nyújtotta információból hasznot kovácsoló területet adatbányászatnak hívják. Igaz, ez is – akárcsak az RFID-kutatás többi egysége – legalább annyi lehetőséget rejt magában, mint a valódi nemesfémkutatás.

Új megoldások

A gyógyszer-kereskedelmi logisztika felépítése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nem elég kapcsolatban lenni az egyes gyártókkal, mert a nagykereskedések bizonyos gyógyszerek esetében egymást is kiszolgálják. A TEVA új, gödöllői logisztikai központja sok esetben példaértékű lehet. Ahogy Lakatos Péter, a TEVA supply chain igazgatója fogalmazott, a felelősségvállalás és a biztonság a legfontosabb.

Folyamatoptimalizálás RFID-vel

A rádiófrekvenciás azonosítási technológiát a múlt században fejlesztették ki katonai célokra. Az új alkalmazási terület elterjedéséhez az állandó továbbfejlesztések, a miniatürizálások, és a folyamatos költségcsökkentés vezetett. A 80-as évek közepén ezt a technológiát nagyüzemben alkalmazták az európai marhatenyészetekben. A trend (kisebb, jobb és olcsóbb) máig folytatódik, ezért jelenleg ezt a technológiát az élelmiszeripar számtalan ügyvitelei folyamatában alkalmazzák.

Csak szabadon

Kis túlzással elmondható, hogy a csarnoképítések korát éljük. A fejlődésnek köszönhetően azon a területen, ahol tegnap még nem volt semmi, ma már egy raktár vagy ipari csarnok áll.

Olajozottan

A haszongépjármű-gyártók folyamatosan növelték a járművek olajcsere-intervallumát, ami fokozott követelményeket jelent az alkalmazott motorolajokkal szemben is. A BP szakértőjét kérdeztük a trendekről, de bemutatjuk azt is, hogy mit tervez a többi gyártó az Euro 4 és 5 kapcsán.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Amikor a Fogyasztó nem találja... ...mindenki veszít

A kölcsönös problémák megoldásához elég ésszerűnek látszik az üzleti partnerrel való szoros együttműködés. A probléma azzal a felvetéssel kezdődik, hogy a felek megegyeznek abban, mi a probléma, és annak megoldásával végződik. Az együttműködés folyamán a bizalom egy ki nem mondott kötelezettség.

Zászlóshajó

Az új DAF XF105-ös az Euro 3-as kivitelben továbbra is kapható XF95-ös fölé került a cég programjában.

EDI Electronic Data Interchange

Az EDI (Electronic Data Interchange – elektronikus adatcsere) szabványos formátumú üzleti dokumentumok számítógépek közötti, elektronikus úton való küldését, cseréjét jelenti. Napjainkban már a kisebb cégek is valamilyen vállalatirányítási (ERP) rendszerben készítik üzleti dokumentumaikat (megrendeléseket, számlákat, szállítóleveleket stb.), amelyeket az EDI segítségével közvetlenül juttathatnak el partnereik számítógépes rendszereibe. Az adatcsere szabványok alapján történik, az üzleti dokumentumok közvetlenül a számítógép által feldolgozható formátumban állnak rendelkezésre.

Az RFID üzleti felhasználásának bővítése

Ugyan már a második világháborút követően kifejlesztették a rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification – RFID) technológiáját, mégis csak a közeljövőben fogjuk átélni az ezekre épülő rendszerek robbanásszerű terjedését. Ennek oka a megvalósításhoz szükséges eszközök árában keresendő, amely napjainkban közelítette meg az általános elterjedést biztosító alacsonyabb értéket.

Új stratégiák az Avon logisztikájában

Company for women – hirdeti a világon az Avon. Az 1886-os amerikai alapítású cég a nőknek szépséget, stílust, személyes és szakmai önmegvalósítást nyújt. Üzleti partnereinek biztos piacot, folyamatos bővülést ajánl, ám stratégiája kiemelt ügyfélkezelést kíván. Szigorú logisztikai elvárásainak az MPL, a Magyar Posta logisztikai üzletága felelt meg.

Érezni kell

Az Euro 4 és 5 károsanyag kibocsátási normáknak megfelelő motorjait, új, illetve megújult váltóit és flottamenedzsment rendszerét mutatta be a Scania a szaksajtónak.

„Fókuszban” a szemüveglencse

A Magyar Optikai Művek szemüveglencse gyártó részlegét 1992-ben vásárolta meg a német Carl Zeiss Stiftung. Hazai leányvállalata, akkori nevén a Carl Zeiss Hungária Optikai Kft. – ma Carl Zeiss Vision Hungary Kft. vezetése 1994-ben döntött egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetés mellett.

Tenderek és szempontok

A logisztikai piacon mára a szolgáltatók között kemény verseny folyik egy-egy üzlet megszerzéséért. Gyakran apróságokon múlik ki nyerhet meg egy tendert. A megbízók pedig egyre nehezebben tudják eldönteni, melyik szolgáltatót válasszák. A cikk írói útmutatást adnak arra, hogy a logisztikai szolgáltatás át-, illetve kihelyezése mindkét fél számára sikeres projekt lehessen.

A Metro és az RFID

Az áru hosszú utat tesz meg, amíg a gyártószalagról a boltok polcaira kerül: csomagolják, raktárban tárolják, viszonteladókhoz szállítják, majd onnan több-kevesebb elosztóponton keresztül eljuttatják a boltokba, ahol a fogyasztók végül megvásárolják. A folyamatot gyorsabbá, biztosabbá és átláthatóbbá teszi az RFID, a rádiófrekvenciás azonosítás.

Központi tartálypark

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. – Magyarország egyetlen független gyógyszergyártó társasága – egyéb kiemelkedő eredményi mellett, jelentős fejlesztéseket hajtott végre közelmúltban a logisztikai területen is. A Termelési és Logisztikai igazgatóság egyik nemrég megvalósított nagyszabású beruházása a Központi elosztó tartálypark (továbbiakban: KTP), amely a cég központi telephelyének belső folyékony vegyianyag ellátási rendszerét korszerűsítette. Ez a fejlesztés egyben mérföldkő a Richter termelési logisztikájában.

Logisztikai-szállítási trendek az elektronikai gépiparban

EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Közülük a SULOGTRA elnevezésű szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével – 2000-es bázison – logisztikai szcenáriókat állított fel 2010-es időhorizonttal. Most az elektronikai gépiparra – ami főként a számítástechnikai és irodai berendezések gyártását öleli fel – vonatkozó eredményeket foglaljuk össze.

ONLINE FLOTTAKÖVETÉS

Két hónappal ezelőtti cikkünkben a GPRS technológiára épülő GPS alapú járműkövető rendszerekről írtunk. Most bemutatjuk a rendszer működését, műszaki hátterét.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Értékek rangsora

Ahány termékkategória, annyi stratégiai cél! A kiskereskedelem a logisztikától azt várja, hogy hatékonyan járuljon hozzá a kategóriamenedzsment által megcélzott értékek eléréséhez. Így foglalható össze dr. Dieter Dornauer, a Spar Austria logisztikai és ellátási lánc igazgatójának „Fejlesztések és új stratégiák a kiskereskedelmi logisztikában” című előadása, a június elején Budapesten megtartott nemzetközi kiskereskedelmi információs technológiai konferencián.

Ringbe szálltak

A közép- és nehéz kategóriás teljes Mercedes-Benz modellcsalád megújult. A hazai vezérképviselet a Rábaringen mutatta be újdonságait.

Jobb kiszolgálás alacsonyabb készletekkel

A bolti kereskedelem tíz év múlva egészen más lesz, mint napjainkban. A változás a technológiai fejlődés következménye. A kilátásokról a világ legnagyobb élelmiszer- kereskedelmi vállalatainak informatikai igazgatói tartottak előadásokat a CIES berlini információs technológiai konferenciáján május végén. Többek közt a Wal-Mart, a Carrefour, a Metro, a Tesco és a Spar tájékoztatta első kézből a résztvevőket. Munkatársunk helyszíni beszámolója.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

Mobil eszközök

A mobil eszközök óriási előnye a pontos és megbízható működésen túl a szabadság, mely során megszabadítják felhasználójukat a helyhez kötöttségtől.

Merre tart az RFID

Az RFID (Radio Frequency Identification) nagyságrendekkel tud többet, mint elődje a vonalkódos termékazonosítási és követési rendszer. Számos célra használható és jelentősége kiemelt lesz az ellátási láncban is.

Kritikus szemek a hűtőláncban

Számtalan veszély leselkedik a hűtött vagy mélyhűtött árura, amíg a termelőtől a fogyasztóig eljut. A logisztikának ez az ága speciális szakértelmet, felkészültséget igényel.

Kiemelt szerep

Az emberi erőforrás szerepe kulcsfontosságú a korszerű logisztikai rendszerek kialakításában és működtetésében.

Logisztika – Információ a folyamatmenedzsment középpontjában

A beszerzések világméretűvé válása a vállalatok központi feladatai közé helyezi a logisztikai folyamatok szervezését. Annak érdekében, hogy az ipari termelő vállalatok gyorsan tudjanak reagálni az időközben végbemenő változásokra versenyképességük megtartása érdekében, az áru útját követő folyamatos és problémamentes információs rendszerrel kell rendelkezniük. Logisztikai és számítástechnikai vállalatok fognak tehát össze, hogy egyre eredményesebb technológiai megoldásokat dolgozzanak ki ügyfeleik számára.

Tiszta levegőt!

2005-ben és 2006-ban az új haszongépjárművekre vonatkozóan életbe lép az Euro4 károsanyag-kibocsátási előírás, amit majd az Euro5 követ. A gyártók kétféle technikát dolgoztak ki az előírások teljesítésére.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.

Navigált vér-vonalak

Hamarosan megkezdi működését az Országos Vérellátó Szolgálat új informatikai fejlesztése. A szervezet logisztikai folyamataiba illeszkedő rendszer a Karolina úti központ és további huszonhét vidéki telephely munkáját egységesen és komplex módon támogatja. Segítségével pontosabb és gyorsabb lesz az információáramlás, naprakész a nyilvántartás.

Keresés
Kövessen minket facebookon