"supply chain" cimke cikkei:

A jövő raklapjai, a raklapok jövője

A június 3-án, Budapesten rendezett II. Magyar EPAL Raklap Szimpóziumon a szakma 50 képviselője vitatta meg a raklappiac és raklapcsere jelenlegi és jövőbeni kérdéseit, az EPAL raklapok modern alkalmazásának és az RFID technológiának lehetőségeit.

Konferenciákon is bemutatkozik az EPAL

Az EPAL idén június 5-én az I.EPAL Raklap Szimpóziumon jelentette be, hogy a jövőben reprezentációs irodát működtet Magyarországon, a gyártó és javító licencpartnerek, a végfelhasználók, kereskedők és minden érdeklődő számára elérhető információkkal.

Magyar szoftver világsikere

Magabiztos növekedésről, bővülő létszámról és újabb hazai és nemzetközi sikerekről számolt be az üzleti szoftvermegoldásokat fejlesztő XAPT Hungary – jelentette be a cég sajtóközleményében, november 22-én.

Kigondolkozni a dobozból

A külső logisztikát fejlesztik a termelés és a belső logisztika hatékonyságának növelése érdekében a Bosch Power Tool miskolci gyárában.

Bizalmi alapon

A logisztikai outsourcing kihívásairól kérdeztünk néhány szakembert.

Nagyvállalattá válni

A tavaly 3,7 milliárd forintos árbevételt produkáló Simon István Egyéni Vállalkozó, tipikus egyszemélyes kisiparosként kezdte meg működését a 80-as évek közepén. Ma már a cég 370 főt foglalkoztat és jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt két évben. Simon István tulajdonossal beszélgettünk.

Karosszéria nyomonkövetés a Mercedes-Benz rastatti gyárában

A Sick egy olyan UHF rádiófrekvenciás azonosító rendszert alkotott meg, amely bírja a „heavy metal”-t.

Komplex supply chain folyamat

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában március 29-én indult a szériagyártás. Jelenleg több mint 200 autó gördül le egy műszakban az összeszerelősorról, ám a gyártás felfutóban van, így júliusban a magyarországi gyár eléri egyműszakos teljes kapacitását, a jövő év elejétől pedig egy új modell gyártása is elindul Kecskeméten. A kapcsolódó logisztikai feladatokról Stefan Putzlocher logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Környezettudatos célkitűzésekkel

Az Unilever Magyarország Kft. hűtött és fagyasztott termékeinek szállítását és raktározását ez év elejétől az olasz tulajdonú Catone Magyarország Kft. látja el. Az új logisztikai partner kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatos működés, ami a hosszú távú Fenntarthatósági Terv (Unilever Sustainable Living Plan) részeként stratégiailag meghatározza az Unilever működését.

Kompetenciafejlesztés a fejlődés mozgatórugója

A SICK cégcsoport kunszigeti gyárában a mennyiségi növekedés mellett a kétezres évek elejétől olyan fejlesztési projektek is zajlanak, amelyek nagyban hozzájárulnak a telephely súlyának növeléséhez a német konszernen belül.

Közösen a sikerért

Időbeni és hibamentes kiszállítás, pontos komissiózás, valamint biztonságos IT háttér jelentik a kiváló logisztikai szolgáltatás alapfeltételeit a Podravka International Kft. számára. Vatroslav Hubickivel, a cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójával, és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

End-to-end supply chain koncepció

A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási lánc területén a közelmúltban olyan projektek kerültek bevezetésre, amelyek jelentős mértékben javították a beszállítókkal kialakított kapcsolatot, illetve az áruházak áruellátását.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Csapatmunka

A Heineken Hungária Zrt.-nél a közelmúltban számos olyan hatékonyságnövelő logisztikai megoldás került bevezetésre, amely a vállalat számára konkrét megtakarításokat eredményezett. Erről beszélgettünk Koch Bálinttal, a cég ellátás tervezési és logisztikai menedzserével.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Folyamatosan bővülő kapacitással

A Sanofi csanyik-völgyi telephelyén végsterilezett ampulla- és aszeptikus gyártástechnológiával előállított előretöltött fecskendőket állítanak elő. Kiss Attila logisztikai vezetővel beszélgettünk.

Autóipari Supply Chain Konferencia

Racionalizálni a termelést, fejleszteni a rendszereket és az eszközöket, majd megerősödve piaci részesedést növelni – így szólt az elmúlt évek válságreceptje, amelynek „használhatóságáról” magazinunk szeptember 28-án, Budaörsön rendezett Autóipari Supply Chain Konferenciáján autógyárak szakemberei és beszállítóik, valamint a velük együttműködő logisztikai vállalatok szolgáltak valós tapasztalatokkal. A rendezvényen közel 100 szakember vett részt.

Exkluzív termékekkel új utakon

Annak ellenére, hogy az építőipar a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese, a Leier cégcsoport kiskunlacházi üzeme megújította termékportfólióját, és jelentős beruházásokat hajtott végre a termelés optimalizálása érdekében.

Az automatizálás mesterfoka

Az Oriflame Üllőn építette fel közép-kelet-európai disztribúciós központját, ahol a létező legnagyobb közép-kelet-európai Pick by Light technológiát alkalmazó félautomata sor üzemel. Szuchy Csabával, az Oriflame Hungary Kft. régiós logisztikai központjának ügyvezető igazgatójával, és Somogyi Attilával, az SSI Schäfer Systems International Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Új gyalogkíséretű targoncák

A CeMAT 2011 kiállításon a Jungheinrich több újdonsággal is megjelent a piacon, többek között új gyalogkíséretű targoncamodellekkel.

Wojciech Tomaszkiewicz

A Citroën Hungária ügyvezető igazgatói posztját január elsején vette át és ő a cég első, nem francia nemzetiségű ügyvezető igazgatója. Az ebben az évben negyvenedik életévét betöltő lengyel szakember 17 éve dolgozik a francia autógyártó kötelékében, pályafutását Lengyelországban kezdte, majd különböző pozíciókat töltött be Franciaországban is. A magyar leányvállalathoz történő kinevezése előtt az Automobiles Citroën kereskedelmi igazgatóságán az északi régió öt országának – így Magyarországnak is – az újautós, alkatrész-kereskedelmi és minőségügyi tevékenységét koordinálta, ami jelenlegi pozíciójához rendkívül hasznos tapasztalattal szolgál. A kétgyermekes családapa Budapestet a kelet-európai régió egyik legszebb városának tartja, amely mind kulturális, mind kulináris tekintetben széles választékot kínál.

Élen a robottechnikában

A német KUKA cég 1991-ben jelent meg Magyarországon, ahol a világ összes KUKA robotjához szükséges vezérlőszekrények gyártása folyik két telephelyen. Edmund Bahr ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A kis óriás

Az építőjáték-piac egyik legnagyobb szereplője, a LEGO csoport magyarországi gyárában a jól ismert LEGO-kockák mellett a Duplo játékdobozok készülnek. A nyíregyházi jelenleg az egyetlen gyár, ahol a 6 éves kor alatti gyermekek számára készülő Duplo kockákat, figurákat és játékdobozokat állítják elő. Jens Peter Clausennel, a magyarországi gyár igazgatójával beszélgettünk.

Gregor Veselko PhD

A 37 éves közgazdász végzettségű szlovén szakember két évvel egyetemi tanulmányai befejezése után 2001-ben Antwerpenben szállítmányozás és tengeri szállítás menedzsment szakirányú mester fokozatot szerzett, majd két évvel később a Ljubljanai Közgazdasági Karon szintén egy mester diplomát. 2006-ban a Portoro¾-i fakultáson transzportlogisztika és stratégiai supply chain menedzsment témakörben doktorált. Szakmai pályafutását az Intereuropa d.d. vállalatnál kezdte 1999-ben. Hét évig volt a Rijekai Kikötő regionális menedzsere, majd visszatért Koperbe, és ott szakértőként dolgozott, mielőtt 2006 márciusában a Koperi Kikötő ügyvezető igazgatói pozícióját átvette. A Koperi Kikötő Igazgatótanácsa 2009. június 16-án nevezte ki a vállalat igazgatótanácsának elnökévé. Gregor Veselkót a Koperi Kikötő eredményeiről, a fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről kérdeztük.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Légi úton rugalmasan

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. a cargo-partner Kft. legrégebbi ügyfelei közé tartozik. Az évek során az együttműködés folyamatosan bővült.

Yrjö Eskola

Yrjö Eskola a NOKIA komáromi gyárának igazgatója magyar feleségének köszönhetően kiválóan beszéli nyelvünket. Mindig azt az elvet követte, ha egy másik országban él, akkor annak az országnak a nyelvét a lehető legjobban el kell sajátítania. Véleménye szerint ez az egyetlen út, hogy megértse valaki annak a népnek a mentalitását, és élvezhesse az adott kultúra pozitívumait. Két gyermeke már Magyarországon született, kettős állampolgárok, és tulajdonképpen két otthonuk van: itt és Finnországban. A finn szakemberrel a NOKIA Komárom Kft. élén eltöltött néhány év mérföldköveiről beszélgettünk.

Door to door

A Samsung Electro-Mechanics GmbH Magyarországi Fióktelepe egyre hatékonyabb szállítási megoldásokat keres annak érdekében, hogy ügyfelei igényeit a leghatékonyabban ki tudja elégíteni. Katona Istvánnal, a Samsung GmbH Magyarországi Fióktelep logisztikai vezetőjével és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Gyárlátogatás a Nokia Komárom Kft.-nél

A Supply Chain Monitor szaklap szervezésében 2006 óta megrendezett szektorspecifikus – elektronikai ipar, gyógyszeripar és FMCG-szektor – konferenciákon az adott iparágat érintő gyakorlati megoldások kerülnek bemutatásra. Ez a szakmai fórum jól ismert a szakemberek körében.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Szintek közti anyagmozgatás

A dm-drogerie markt üzletlánc új logisztikai központját a tavalyi év második felében állították üzembe. A központ működéséről és az ott kialakított raktártechnikai megoldásokról Mayer Zoltánnal, a dm Kft. cégvezetőjével és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Bővített kiadásban

Knoll Imre professzor folyamatosan igyekszik „képben lenni” a világgazdasági kihívásokat illetően, valamint kutatja, fejleszti e célra javasolt újabb és újabb logisztikai válaszait. Jövőképpel, trendjeivel kiegészítve publikálja mindezt, korábbi „Interdiszciplináris Logisztika a Gazdaságpolitikában” című nagysikerű könyvének most megjelent 2., bővített kiadásában.

European Outsourcing Awards

Egy ötfős, független szakmai bizottság minden évben díjazza az év kiemelkedő európai supply chain megoldásait. 2010. október 6-án Párizsban a European Outsourcing Awards elismerést Supply Chain Menedzsment kategóriában első magyar cégként az Agility Magyarország Kft. kapta azért az ellátási lánc modellért, amelyet a HUMAN BioPlazma Kft. számára dolgozott ki és működtet Magyarországon.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

Út az üzleti kiválóság felé

A GlaxoSmithKline Biologicals Kft. olyan antigéneket állít elő Gödöllőn, amelyek például az agyhártya- és a középfülgyulladás elleni életmentő vakcinákba épülnek be. Vincent Loret ügyvezető igazgatóval, és Aust Krisztina Supply Chain Projekt managerrel beszélgettünk.

Együtt gondolkodva

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 10 milliárd forintból Budapesten felépített, új 26 000 négyzetméter hasznos alapterületű gyáregységét júliusban adták át. Az új gyár anyagellátását, valamint a raktári folyamatokat innovatív koncepcióval alakították ki. Erről beszélgettünk Kapitány Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. anyaggazdálkodási vezető helyettesével, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

SCM az informatika szemszögéből

Az SAP magyarországi fejlesztőközpontjának vezető szerepe van a komplett értéklánc menedzselésére fejlesztett SAP SCM megoldás fejlesztésében. Dr. Katharina Gnirke, a fejlesztőközpont ellátási lánc, termékéletciklus és gyártóiparágakért felelős szakmai vezetője nyilatkozott lapunknak e szoftvermegoldásról, valamint a lean gyakorlatáról.

Töretlen expanzió

Három éve üzemel Rácalmáson a Hankook Tire európai gyára, és tavaly megkezdődött a gyár bővítésének második üteme. Mindehhez modern, az európai piachoz igazított logisztikai rendszer épült fel a magyarországi abroncsgyártó üzemben. Hadnagy László logisztikai tervezési részlegvezetővel beszélgettünk.

Nyerő ajánlat

A Toyota Anyagmozgatás Magyarország Kft. szolgáltatási csomagja, valamint az általuk forgalmazott termékek (Toyota és BT targoncák) nyerték a Geodis Calberson Hungaria Kft. tavaly őszi tenderét. A targoncák a logisztikai szolgáltató Üllő 2-es telephelyén, egy újonnan épített raktárbázisban szolgálják ki az Auchan háztartási és szórakoztatóelektronikai áruinak raktárlogisztikáját.

Magyar partner a régióelső

Különleges díjat vett át az üzleti szoftverek forgalmazási jogával rendelkező és a bevezetéssel foglalkozó itelligence Hungary Kft. a supply chain világában is piacvezető SAP-tól. Több magyar és számos külföldi partner vett részt az SAP megmérettetésén, melynek célja az volt, hogy a szoftvercég által kínált minőséget, tudást a partnerhálózat egésze számára átadja, illetve biztosítsa. Turner Gábor ügyvezető igazgatóval és Pótsa István kereskedelmi igazgatóval beszélgettünk.

Lean Thinking

A lean menedzsment bibliája: ajánló a „Lean szemlélet – A veszteségmentes, jól működő vállalat alapja” című könyvhöz.

Környezetbarát műanyagszatyor?

Új online alkalmazás az ökológiai lábnyom egyszerű kiszámításához.

Környezetbarát megoldás

Az Iveco mérnökeinek mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy a fejlesztések során a modellek a környezet védelme mellett megőrizzék kiváló teljesítményüket, tartósságukat és megbízhatóságukat. A gyártó által alkalmazott környezetbarát megoldások egyike az EGR rendszer is.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Bizalmi választás

A minőségi szeszesitalok különleges törődést kapnak már a gyártás során, és elvárás, hogy a fogyasztók számára is megfelelő hőfokon, mixekben vagy ízesítéssel kínálják azokat. A világ második legnagyobb szeszesitalgyártója és forgalmazója, a Pernod Ricard magyarországi leánycége a gyártás és a fogyasztás közti szakaszban is gondos kezekre bízta a nemes italokat.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Megtakarítások kész koncepcióval

A Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 1993-ban elsősorban az autóiparra összpontosítva kezdte meg működését Magyarországon a termeléstámogatás, raktározás, komissiózás, valamint JIT, JIS és kanban rendszerű beszállítások területén. Most az FMCG-szektor cégei számára kínál bevált, sikeres megoldásokat.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Íz és szakértelem

„Az íz a közös szenvedélyünk!” szlogen híven tükrözi a Kométa ’99 Zrt. ars poeticáját: minőségi, egészséges, ízletes termékek a vásárlók igényeihez igazodva. A húsipari logisztika sajátosságairól, a kihívásokról beszélgettünk Bogádi Beátával, a vállalat ellátási lánc igazgatójával.

Lehetetlennek tűnő cél?

A Ghibli Kft. által szervezett Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 4. Országos Konferenciáján erre a kérdésre adnak választ a szakemberek. Aktuális logisztikai problémákat vitatnak meg a résztvevők, melyekkel a gyakorlati életben kell szembenézniük.

Garantáltan megbízható

Az élelmiszerek, a romlandó áruk forgalmazásánál, ahol minimális hiba is hatalmas veszteséget eredményezhet, fontos az ütemezett kiszállítás.

Regionális disztribúciós modell

A logisztikai kiszolgálás színvonalának folyamatos fejlesztése minden vállalat számára a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője. A Schneider Electric Power EMEAS régió supply chain igazgatójával, François Martin-Festával beszélgettünk.

Szakmai fórum a gyógyszeriparban dolgozó logisztikusoknak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) egyik új tagozatában 2009 áprilisa óta a gyógyszeripari logisztika speciális kérdéseivel foglalkozó szakmai kör dolgozik együtt.

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

Komplex szolgáltatás

A tavalyi évben kevés cég mondhatta el magáról azt, amit a Flextronics Global Services budapesti gyáregysége: jelentős fellendülés következett be tevékenységében. László Tamás anyaggazdálkodási és supply chain vezetővel arról beszélgettünk, hogy miként sikerült ezt elérni.

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia

„Logisztika és a versenyképesség a gazdasági válság közepén” címmel immár XXIV. alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége társszervezésében Balatonvilágoson a XXIV. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia. Az évről évre egyre nagyobb létszámú hallgatóságot vonzó előadások mindig a szakma aktuális gazdaságpolitikai és gyakorlati kérdéseit tűzik napirendre, ez most sem volt másként. A két nap alatt elhangzott 27 előadás rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult. Az előadások közül hat volt angol nyelvű – többnyire a szomszédos országok gazdasági és logisztikai helyzetéről kaptunk tájékoztatást –, illetve két előadás a német logisztikai központok helyzetéről, támogatási rendszeréről, valamint a citylogisztikáról szólt.

Torlódó szállítmányok Ázsiában

Hongkongban jelenleg több ezer tonna áru vár továbbításra, egyes szállítmányozók már nem fogadnak be további megbízásokat. Amennyiben a logisztikai szolgáltató nem talál megfelelő megoldást az áru továbbítására, úgy a normál tranzitidőn felül akár 1-1,5 hetes várakozási idő is elképzelhető.

Stratégiai gyár

A holland-angol tulajdonban lévő Unilever Magyarország Kft. 2009. szeptember 4-én fejezte be azt a beruházást, melynek keretében stratégiai gyárrá alakította át a háztartásvegyipari termékeket előállító nyírbátori üzemét. Erről beszélgettünk Francesco Azzara gyárigazgatóval.

Megcsinálták!

A Renault Trucks ismét expedíciót szervezett. A Supply Chain Monitor előző számaiban megjelent cikkek befejezését olvashatják, a csapat ugyanis Dél-Afrikában elérte célját.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Északról délre

A Renault Trucks ismét expedíciót szervez, a norvégiai Északi-foktól a dél-afrikai Jóreménység fokig vezeti konvoját. A Supply Chain Monitor előző számaiban megjelent cikkek folytatását olvashatják.

Trendek és tendenciák 2009

Az elmúlt hónapok során bekövetkező változások, pénzügyi-gazdasági folyamatok a hazai logisztikai piacon is erőteljesen éreztetik hatásukat. A DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett logisztikai konferenciájának szakértői szerint a termelési és beszerzési mennyiség, valamint az új rendelések visszaesésével járó szállítási átfutási idő rövidülése, a kiszolgálandó volumen csökkenése, az ellátási láncok rövidülése, a szállítmányozási díjak mérséklődése, a szolgáltatói piac szűkülése mind a 2009-es év velejárói.

Északról délre

A Renault Trucks ismét expedíciót szervez, a norvégiai Északi-foktól a dél-afrikai Jóreménység fokig vezeti konvoját. A Supply Chain Monitor előző számában megjelent cikk folytatását olvashatják.

Az európai logisztika jubileuma

Ez év tavaszán jelentős évfordulóhoz érkezett az európai logisztikai közélet, ugyanis 1984 szeptemberében alakult meg Bernben hat ország, közöttük hazánk részvételével az Európai Logisztikai Szövetség (ELA), amely március 26-án ünnepelte 25. születésnapját a „Logistics Meeting, New challenges” című rendezvényével Budapesten.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Stabil alapokon

A szállítmányozó vállalatok szerepe az ellátási láncban igen fontos, hiszen független fuvarszervezőként megfelelően tudják képviselni a megbízók érdekeit.

Speciális kamion

A svéd sífutócsapat világversenyeken való szereplését egy különleges Scania kamion segíti.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Folyamatokban rejlő tartalékok

Ma már szinte közhelynek tűnik az az állítás, hogy a piacon az ellátási láncok versenyeznek. A jelenlegi világgazdasági helyzetben egyre inkább a vállalati belső tartalékok feltárására kell összpontosítani. A Jabil tiszaújvárosi gyáregységében jártunk, ahol a lean manufacturing alapelveket minden gyártási egységben viszonylag rövid idő alatt sikerült bevezetni. Erről beszélgettünk Király Zoltán gyárigazgatóval.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Szállásmesterekből USA elnökök

A most zárult amerikai elnökválasztás talán indokolja a megemlékezést egy logisztikai szaklapban azokra az amerikai elnökökre, akik mielőtt elnökök lettek, logisztikai beosztásokat is betöltöttek a hadseregben, avagy logisztikával is foglalkoztak.

Időmegtakarítási elvek alkalmazása a hazai FMCG-szektorban

A globális gazdasági elvek miatt az utóbbi évtizedekben a beszerzési és értékesítési piacok nagyon távol kerültek egymástól, számos esetben másik kontinensre.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Az üveghegyen túl…

A jubileumi, 20. glasstec, az üvegipar vezető szakvására idén október 21-25. között mutatta be az üveg felhasználásának nemzetközi újdonságait. Az energiatakarékosság iránt egyre fokozódó igény jegyében a kiállítás mottója „Üveg és energia“.

A jövő irodájának biztonsági fenyegetései

A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata megbízásából Ian Person jövőkutató által készített futurológiai tanulmány a jövő irodájának biztonsági fenyegetéseit vázolja fel, amely szerint a technológiai kihívások mellett a tisztességtelen, megvesztegethető emberek, valamint a figyelmetlen alkalmazottak továbbra is jelentős biztonsági veszélyforrást jelentenek.

Versenyben maradni

A hazai gyógyszeriparban a multinacionális gyártók mellett a magyar kis- és középvállalkozások is komoly szerepet tölthetnek be.

Tökéletes hűtőlánc 24 órán keresztül

A Messer Csoport és az Olivo legújabb hűtveszállítási innovációjának köszönhetően az élelmiszer-kereskedelemben nem probléma többé a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű és költséghatékony szállítása. A rendszer szárazjég segítségével az árut több mint 24 órán át a kívánt hőmérsékleten tartja.

Terminálátadás

Újabb beruházással növelte értékét a MÁV Cargo Csoport zászlóshajója, Magyarország egyik legnagyobb konténer terminálja, a BILK Kombiterminál. A kelet-nyugati kombinált árufuvarozás fordítókorongjaként működő terminál új vágányokkal és tárolóterülettel, mobil rakodógépekkel, illetve informatikai fejlesztésekkel erősíti piaci pozícióját a régióban.

Országos lefedettséggel

A Masped cégcsoport – amelynek anyaválallata az idén 60. évfordulóját ünneplő Masped Zrt. – tavaly januárban bővült a belföldi áruterítéssel foglalkozó Masped Expressz-Logisztika Kft.-vel.

Alternatív hajtással

A vállalat a környezeti és társadalmi felelősségvállalás jegyében folyamatosan dolgozik olyan járművek fejlesztésén, amelyek elősegítik a városi környezet fenntartható mobilitását. Az Iveco környezettudatos haszongépjárművei a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos legszigorúbb szabványoknak is megfelelnek, valamint az energiahatékonyság terén is óriási előnyöket nyújtanak felhasználóiknak.

Teljes kínálat

Az ERE 225 típusú új elektromos vezetőállásos emelőkocsi a felhajtható vezetőállásos kivitelben teljessé tette a Jungheinrich emelőkocsi kínálatát.

A holnap városi áruterítője

Kit nem ébresztett még fel hajnalban a környék kereskedőihez árut szállító teherautó zaja? Az együttélés szükségszerű, a Renault Trucks alternatívát mutatott a problémára.

Valós idejű pozicionálás

Az RFID-technológia fejlődésével a termékazonosítás mellett számos, a technológiára épülő egyedi alkalmazás jelent meg.

Rutin és precizitás

A rugalmasság a mai piacon megfizethetetlen előnyt jelent, mert csak így tud egy logisztikai szolgáltató alkalmazkodni a megrendelők dinamikusan változó elvárásaihoz.

Sajátmárka-fejlesztés

A Rati Kft.-t 1986-ban alapította Rajnai Attila. Az első időszakban a cég a szocialista gyártmányú személygépkocsik számára gyártott műanyag termékeket, leginkább kazettatartós kardánboxokat.

Rugalmas és átgondolt

Minél több és áttekinthetőbb, rendszerezettebb információ áll a döntéshozók rendelkezésére, annál könnyebb a jó döntések meghozatala.

Mindenük a gabona

Talán kevesen tudják, hogy a müzliszeletéről ismert Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. száz százalékban magyar vállalat. A cég tevékenységéről, a közelmúltban történt fejlesztésekről, valamint a jövőbeni tervekről beszélgettünk Szabó István Tivadar vezérigazgatóval és Mészáros Tamás termelési igazgatóval.

Fenntartható szállítás

Az Európában felhasznált teljes energiamennyiség mintegy 25%-át a közúti közlekedés emészti fel. Annak érdekében, hogy a szállítási tevékenységek fenntarthatóbbá váljanak, az ECR Europe által létrehozott, 40 európai gyártóból, kiskereskedőből és logisztikai szolgáltatóból álló csoport egy praktikus eszköztárat tett hozzáférhetővé.

Tudatos tervezés

A Bridgestone Hungary Kft. éppen egy esztendeje váltott logisztikai szolgáltatót. A váltásról, annak okairól és az azóta eltelt időszak tapasztalatairól beszélgettünk Urbán Péter cégvezetővel.

Egyedi jellemzőkkel

Magyarországon a futárpostai tevékenységet ellátó és szolgáltató cégek piaca a hazai szakemberek szerint telített. Az ügyfelek bátran válogathatnak az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek között.

Túlélés

A globalizációnak és a nemzetközi munkamegosztásnak köszönhetően a hazai logisztikai szektor szerkezete az elmúlt mintegy két évtizedben jelentősen átalakult. Három szakmai szervezet képviselőjével beszélgettünk.

Stabil mérőszámokkal

A Michelin Hungária Kft. komplex és szigorú raktározási, logisztikai követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent egy logisztikai szolgáltató számára.

Hatékonyabb mobil munkavégzés

Az áruházi ellátás területén dolgozó kiszállítók munkáját jelentősen megkönnyíti a Zebra RW 420-as nyomtatót és a mobil számítógép összekapcsoló Route Palette multifunkcionális dokkoló eszköz.

Hannoveri anziksz

A 62. hannoveri autókiállítás haszongépjármű újdonságaiból csemegéztünk.

Racionalizált raktárirányítás

A Tiszai Vegyi Kombinát telephelyén működő Akzo Nobel Coatings Zrt. a megváltozott fogyasztói igények magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében 2008 elején új, korszerű disztribúciós központot létesített, melynek informatikai támogatására a cég integrált vállalatirányítási rendszerét (ERP) is szállító IFS Hungary Kft.-nek adott megbízást.

Csere, egy napon belül

A készenléti szervezetek számára kiemelten fontos a legmodernebb kommunikációs eszközök használata. Ezért TETRA (TErrestrial Trunked RAdio – földfelszíni trönkölt rádió) néven speciálisan erre a célra kifejlesztett mobiltávközlési rádióeszközökkel látta el őket a kormány. Erről a rendszerről beszélgettünk Puha Mihállyal, a szolgáltatást nyújtó Magyar Telekom Nyrt. szervizvezetőjével.

Bizalomra alapozva

A hatékony vevőkiszolgálás az autóiparban is a siker mutatója. Erről beszélgettünk Lepsényi Istvánnal, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatójával, és Rózsa Pállal, a Bertrans Zrt. vezérigazgatójával.

MLBKT Benchmarking tagozat: programok és lehetőségek

Az utóbbi idő tapasztalata alapján a Tagozat legsikeresebb tevékenységének, a különböző cégeknél tartott workshopok bizonyultak.

RFID-technológián alapuló megoldás

A Jungheinrich egy RFID-alapú megoldással bővítette termékprogramját. A saját fejlesztésű rendszer az olyan többpalettás szállítások gyors regisztrálását és nyomon követését teszi lehetővé, mint amilyeneket például az italgyártás területén is használnak.

Villamos energia: liberalizáció

A legújabb villamosenergia-törvény szerint 2008. január 1-jétől a fogyasztók választhatnak áramkereskedőt, aki a villamos energiát szolgáltatja - miközben az áram fizikai eljuttatásáért továbbra is az adott területen illetékes, úgynevezett „elosztói engedélyes” szolgáltató felel.

Nemzetközi ellátási lánc akcióban

Ma Le Havre a GEFCO – a PSA Peugeot Citroën Csoport 100%-os tulajdonú leányvállalata, a cégcsoport logisztikai szolgáltatója – legfőbb kikötője, ahol a csoport autólogisztikai, valamint a tengeri, légi részleg forgalmának jelentős része bonyolódik. A GEFCO nemzetközi platformja is itt található.

Környezetvédelmi kihívások a csomagolóiparban

Jogszabályi előírás alapján 2009. január 1-jétől minden csomagolásnak igazoltan meg kell felelnie, a környezetvédelmi követelményeknek. Emellett egyre nagyobb a vásárlók érdeklődése a papírcsomagolások alapanyagának fenntartható eredete iránt. Az SGS, a világ vezető tanúsító vállalata mindkét esetben segít az igazolások megszerzésében.

Raktártechnológia – előre tervezetten

Új raktár kialakításakor vagy egy már meglévő raktárcsarnok fejlesztésekor a lehetséges raktártechnológiai megoldások széles választékából kell a legmegfelelőbbet kiválasztani.

A költséghatékony, magas hozzáadott értékű logisztikáé a jövő

A mindent egy helyen – költséghatékony és magas hozzáadott értéket képviselő – logisztikai szolgáltatásokat alig 10 évvel ezelőtt még nem tekintették akkora versenyelőnyt biztosító tényezőnek, mint manapság.

Racionalizálási lehetőségek az ellátási láncban

Több országos szervezeten átívelő, egységes és transzparens logisztikai folyamatok, valamint a Track & Trace integrálása a kereskedelemben az értéknövelő folyamatok irányítása és optimalizálása céljából.

Kitűnő eredmények, hatékonyabb szervezet

Mint minden vasúti szállítmányozó életében az utolsó negyedév a csúcsszezont jelenti. Így van ez a Masped-Railog Kft.-nél is. De nem csak ez adta apropóját, hogy megkeressük Gyabronka Tibor ügyvezetőt, ugyanis a cég életében kiemelkedő eredményeket és fontos változásokat is hoz a közeljövő.

Áruterítés területi elven

Augusztus végén adták át a SPAR második logisztikai bázisát a Pest megyei Üllőn. Feiner Péterrel, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. igazgatóságának elnökével beszélgettünk az idáig vezető útról.

A logisztikai szolgáltatók helyzetének változása az ellátási láncban

A globalizáció árnyékában a folyamatosan növekvő konkurencia általi fenyegetettség, a vevői szükségletek individualizálódása, illetve a vevői igények növekedése lényegében minden üzletágban hátrányosan befolyásolja a verseny körülményeit. Ezekre a vállalkozásoknak az új információs technológiákban rejlő lehetőségek kihasználásával, nagyobb mértékű együttműködéssel, valamint vevői orientációval kell reagálniuk. Így sok ágazatban alapvetően újraformálódtak az úgynevezett ellátási láncok (Supply Chain) bizonyos részei.

Konstruktív együttműködés

A csengeri Szamos Cipőipari Kft. új, 3700 m²-es raktárcsarnokában 2008. augusztus 22-én Dr. Veres János pénzügyminiszter, Juhász János és Carl-August Seibel tulajdonosok átvágták a nemzeti színű szalagot. Ezzel a beruházással állt talpra a térség több mint 500 családjának megélhetését biztosító Szamos Kft.

Raktárirányítás vonalkóddal

A korszerű raktárirányítási rendszerek számos változata versenyez ma a piacon a kis- és közepes méretű vállalatok megbízásaiért. A BCS Hungary által kínált egyik megoldás a vonalkód alapú raktárirányítási rendszer.

Európai haszongépjárműn motorolaj trend

Az Euro 4 és Euro 5 környezetvédelmi előírások betartásához a nehézdízel-motorok többségének kipufogórendszerébe tisztítóberendezéseket kell beépíteni. Ezek a korszerű katalizátorok, részecskeszűrők, illetve koromcsapdák érzékenyek egy sor olyan kémiai elemre és vegyületre, amelyek évtizedek óta a motorolajok alapvető komponensei. Mivel a különböző motorgyártók eltérő technológiai megoldásokat választanak az emissziónormák betartására és a kipufogógáz utókezelésére, ezért a Castrol kenőanyag fejlesztőinek is többféle, az egyes műszaki megoldásokkal összeférhető motorolaj receptúrákat kell megalkotniuk. Az igények szerteágazóak, a fejlesztés útjai pedig rögösek.

Környezetvédelemből erősítettek

Az Euro 5-öt kipufogógáz visszavezetéssel már az MAN is képes teljesíteni. A motorokon kívül azonban egyéb újdonságokat is bemutattak a németek.

A gyógynövények szakértője

A Naturland Magyarország Kft. a rendszerváltás idején a Svédcsepp forgalmazásával kezdte tevékenységét, és ma már évente közel 20 új termékkel jelenik meg a hazai piacon. Ásványi Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.)

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.) Termeléstervezés A gyógyszer sok tekintetben speciális áru, és ennek köszönhető...

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

A hamis biztonság rosszabb, mint a védelem hiánya

A hazai vállalatok tájékozottsága a különböző biztonságtechnikai megoldások terén igen eltérő. Van, ahol a legmodernebb biztonságtechnikai újdonságok – második és harmadik generációs biztonságtechnikai berendezések – állnak rendelkezésre, máshol komoly hiányosságok tapasztalhatóak.

Automatizálás adott koncepcióhoz

Az első automatizált raktárakat a 70-es évek elején alakították ki Nyugat-Európában. Az információs technológia és a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődésével vált lehetővé az automatizálás széles körben történő elterjedése. A raktári munkafolyamatok automatizálása iránti igény a 90-es években vett nagyobb lendületet Európa-szerte.

Régi ismerős

A távolsági közúti áruszállítás utóbbi 10 évben tapasztalható fejlődése a járműeladásokban is dinamizmust hozott. Az idei évre 240 000 darab jármű eladását prognosztizálják az elemzők ebben a kategóriában.

RFID, a jövő technológiája

A jövő technológiájának nevezett RFID (Rádiófrekvenciás Azonosító Rendszer) logisztikai hasznosításával már hosszabb ideje kísérleteznek szoftverfejlesztők, de eddig még széles körben alkalmazott és nagy biztonsággal működő rendszereket nem sikerült alkotniuk.

Új utakon

Az elmúlt két évtized privatizációs áradata után, a nagy nemzetközi áruházláncok térhódítását követően talán kevesen gondolnák, hogy egy magyar tulajdonú logisztikai elosztó központ nemcsak életben marad, de jelentős fejlesztéseket is végrehajt.

Hagyományosan tiszta minőség

A Caola-Alfa Zrt. az elmúlt két évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Állami kézből magánkézbe került, valamint gyártási struktúráját is jelentősen át kellett alakítani, hogy talpon maradhasson a világcégekkel folytatott versenyben. Dr. Szirmai Sándorral, a cég vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Melegváltás télen

A költözködéshez általában az ad erőt az embernek, hogy egyszer majd biztosan túl lesz rajta. Így érezhettek tavaly azok a megbízók is, akiknek az egyik – egykori – legnagyobb magyarországi logisztikai szolgáltató, a Rynart ügyfeleiként kellett új megoldást találniuk logisztikai feladataik ellátására. És mikor máskor, mint a karácsonyi szezon előtt és alatt.

Földön, vízen, levegőben

A DHL Logistics március 19-én a budapesti Ramada Plaza hotelben a logisztikai trendekről és tendenciákról tartott konferenciát.

Globális összhangban

Húsz kilométert autózni a hipermarketbe egy liter tejért még akkor sem gazdaságos, ha ez a termék egy közelben lévő kisboltban a duplájába kerül. Ezzel a kissé hétköznapi példázattal lehetne bemutatni azon cégek stratégiáját, amelyeket beszerzéseiknél nem vakít el a kedvező darabár csillogása. A világ legnagyobb vállalatai közé sorolt, amerikai központú Emerson vállalatcsoport ezek közé tartozik.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Mederbe terelt információk

Manapság egyre fontosabb a vásárlók igényeinek személyre szabott kielégítése. A nagy kapacitású háttértárolókat gyártó váci IBM gyáregység, IBM Data Storage Systems Information Technology Kft. logisztikai vezetőjével, Halász Annával beszélgettünk.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Előfinanszírozás teljes mértékben

Különlegesség a hazai faktoring piacon az az együttműködés, ami a CIB Faktor Zrt. és a Sapa Profiles Kft. között kialakult. A magyar faktorálási gyakorlatban szokatlan módon ugyanis nem a beszállító (kis- vagy középvállalkozás) kereste számlái gyors kifizetésének lehetőségét, faktorálását, hanem a nagyvállalat tendereztette a pénzügyi szolgáltatókat a tevékenységre vonatkozóan.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

A vállalkozások fejlesztéséért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007 és 2013 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Technológiai újítások

A Tesco piaci sikereiben komoly szerepet tölt be a herceghalmi szárazáru-logisztikai központ. Az elmúlt évek jelentős változásairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Horváth Gáborral, a logisztikai központ igazgatójával.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Logisztikai szolgáltatási piac

A stagnáló belső piacra régiós nyitás lehet a válasz. Körkép a magyarországi logisztikai szolgáltatói szektorról, ahol érdeklődésünk célkeresztjében az ágazatban az elmúlt néhány évben végbement átrendeződés, a jelen tapasztalatai és a jövőre vonatkozó szakmai várakozások álltak.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Új pályázati lehetőségek

2007 júliusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egyszerre 20 pályázat lesz meghirdetve, melyek ezt megelőzően társadalmi vitára kerültek. A társadalmi vitára került kiírások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.gov.hu) honlapján érhetők el, melyek közül csak a Supply Chain Monitor olvasói körének profiljába illő lehetőségeket emeltük ki cikkünkben.

Veszélyes üzem

A veszélyes áruk kezelése mind fuvarozás, mind raktározás tekintetében igen speciális feladatok elé állítják a piaci szereplőket. Erről beszélgettünk néhány szakemberrel, akik e területen nyújtanak minőségi szolgáltatásokat.

Magyar márka a luxusiparban

Tavaly volt 180 éve, hogy Stingl Vince keramikus megalapította a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. elôdjét. A cég azóta hazánk egyik legismertebb márkája lett. A múltról, a világhírrôl és a mostani kihívásokról beszélgettünk Dr. Simon Attila vezérigazgatóval, Glück Gábor termelési igazgatóval és Izsó Róbert beszerzési és logisztikai osztályvezetôvel.

Az innováció jubileumi évfordulója

Az Eastlog 2007 tizedik, jubileumi logisztikai és szállítmányozási találkozót a prágai Top Hotel Prága szállodában rendezték április 17. és 20. között. A háromnapos rendezvény keretében a hagyományos konferenciák, workshopok, kiállítások és a Logistics Business Mixer megrendezése mellett logisztikai központok látogatására,valamint innovációs újdonságok bemutatására került sor. A szakmai találkozó kiemelt programja volt a Logisztikai HR Fórum, a GEFCO által szervezett Osztrák Nap, valamint a Raktármenedzsment szeminárium a CCV vezetésével.

Tizenöt év

A társasági szerződés aláírásával 1992 júniusában megalakult a Jungheinrich Hungária Kft., egyike az első – a vasfüggöny lebontása után – Közép-Kelet-Európában létesített Jungheinrich leányvállalatoknak. A cég ma már a magyarországi targoncapiac vezető vállalkozása.

Változó igények

A nemzetközi szállítmányozás az ország Európai Uniós csatlakozása óta teljesen átalakult. A korábban kvóta által kötött feladatvállalás megszűnt, és a magyar fuvarozók és szállítmányozók szabadon dolgozhatnak az unió egész területén. Csakhogy ez egyben azzal is jár, hogy a multinacionális cégek is kötöttségek nélkül jelen lehetnek Magyarországon. A verseny tehát élesedett, és az elvárások is egyre magasabbak lettek. Ma már a kis cégeknek is igyekezniük kell komplex szolgáltatást nyújtani, ha a piacon akarnak maradni.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Speciális feladatra

A megfelelően kialakított raktártechnika és a hatékony logisztikai munka szerves részét képezik az adott tárolási feladatra megfelelően kialakított polcrendszerek.

Kiszállítások optimalizálása

A GPS-alapú kiszállításoptimalizálási rendszer kialakításával a Dreher Sörgyárak Zrt. célja olyan járműkövető rendszer bevezetése volt, amely összekapcsolható a vállalatirányítási rendszerrel, és az adott körülményeknek legmegfelelőbb megoldást kínálja fel a diszpécsernek. Ezzel az ügyfelek gyors és hatékony kiszolgálása minden körülmény mellett biztosított.

Proaktív és rugalmas

A konténeres tengeri áruszállítás az elmúlt években minden korábbi várakozást, előrejelzést felülmúlva növekedett, és egyidejűleg minőségi változáson is átment. Az ügyfelek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szolgáltatási színvonalra és a szállítások pontosabb tervezhetőségére.

Egységes automatizált rendszer

Az EGLO Leuchten osztrák vállalatcsoport magyarországi logisztikai központjának automatizált magasraktári rendszerét a Jungheinrich hozta létre. Erről beszélgettünk Bernhard Lechnerrel, az EGLO Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Supply Chain Monitor

  Sylvia Jaubert Editor-in Chief Supply Chain Monitor Sycamore Media Publishing H- 1114 Budapest Bartók Béla út 35. ...

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Tudatosan épített életpálya

Az idei évben Karmazin György, a BI-KA Bt. üzletvezetője nyerte el az MLBKT által minden évben odaítélt „Év logisztikai menedzsere” címet. A szakemberrel eddigi pályájáról, logisztikai hitvallásáról, a logisztika irányairól és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Bestlog-projekt

Berlinben 2006. szeptember 14–15-én került sor a Bestlog-projekt Tanácsadó és Kommunikációs testületének ülésére. Magyar részről a szerzők az ELA-t (European Logistics Association) képviselték, mint tagszervezetei (MLE, MLBKT) által delegált résztvevők, és teljes körű tagok a Tanácsadó testületben.

Európai szintű berendezésgyártás

Zalaegerszegen, a város határában lévő 2000 négyzetméteres gyár hamarosan a Schneider Electric egyik legjelentősebb villamoskapcsoló-berendezés gyára lesz Európában. Jelenleg 80 fős a létszám, ami jövőre a duplájára is növekedhet. A fejlődés és terjeszkedés éppen napjainkban kezdődött el, és a tervek szerint 2007 tavaszára fejeződik be. A jelenlegi terület több mint duplájára fog növekedni, azaz 3000 négyzetmétert fognak még a gyárhoz építeni. Nagyobb irodák lesznek, valamint nagyobb lesz a raktár és a termelés is.

Csokisztori

Az évi 12-13 milliárdos forgalmával a hazai édesipar vezető társaságaként ismert Bonbonetti Csoport az uniós csatlakozást követően új vezetéssel és jelentős átszervezéssel válaszolt a piaci kihívásokra. Erről beszélgettünk a cég múlt év elején kinevezett vezérigazgatójával, Sánta Sándorral, aki korábban supply chain igazgatói pozíciót töltött be a társaságnál.

Objektív döntés

Speciális igényeket kell kielégíteni annak, aki a gyógyszerforgalmazás területén akar logisztikai szolgáltatást nyújtani. A világszerte jól ismert GlaxoSmithKline magyarországi leányvállalatának idei tenderét világcégek előtt egy magyar szolgáltató nyerte. A részletekről Nagy Líviával, a GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare délkelet-európai régióért felelős supply chain igazgatójával beszélgettünk.

Stratégiai döntés

A logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatok vezetői mind meg vannak győződve arról, hogy a logisztikai tevékenységek kiszervezése hasznos és a kiszervező vállalat számára jelentős előnyökkel járó tevékenység. A kiszervezői oldal ezt a kérdést már korántsem így ítéli meg. A kiszervezést végző számára az outsourcing jelentős kockázati tényezőket rejt. A szerző a Supply Chain Monitor Gyógyszeripari supply chain konferenciáján elhangzott előadásának anyagát foglalja össze a cikkben.

Kölni elosztóközpont

Ez év januárjában nyitotta meg a UPS azt a légi központot a kölni/bonni repülőtéren, amelynek bővítésére 135 millió dollárt költött. A két évig tartó építkezés eredményeképpen a kölni központ mérete több mint a duplájára nőtt, így már 75 000 négyzetméteren, egy speciálisan expressz csomagok szortírozására kialakított technológia alapján szolgálja ki az ügyfelek elvárásait.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Nyomon követhető csomagolás

Vannak folyamatok, amelyek hátrafelé haladva nyerik el igazi értelmüket. Miközben a termék előállítása az alapanyagok és segédanyagok beszerzésétől a késztermék betárolása, illetve célba juttatása felé halad, a „tracebility” éppen ellenkezőleg, arra keresi a választ, a készterméktől vissza tudunk-e jutni a kiindulási pontra, az alapanyagok azonosítására.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Kétszázhúsz felett

A Forma–1-es verseny elmúlt tíz évének talán legizgalmasabb futama zajlott augusztusban a Hungaroringen. A papírforma gyakorlatilag teljesen felborult, az időjárás és a csapatok pedig kiismerhetetlenül keverték a kártyákat. Ezt mindenki láthatta. Ám arról már csak kevesen tudnak, mekkora szervezési és logisztikai munka áll a verseny mögött A magyar futamról, a Forma–1-es „száguldó cirkuszról” Frank Tamással, a Hungaroring Sport Rt. alelnökével, az Ostermann Forma–1 Kft. társtulajdonosával beszélgettünk.

Vetélytársak

A Fiat és a PSA Peugeot Citroën Csoport erőiket egyesítve közösen készíti haszongépjárműveit. Bemutatjuk a három márka kínálatában megjelenő újdonságokat.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse 2. rész A főnök és parancsnok A Harley és a beszálítók közötti kapc...

EUROLOG 2006 és ELA közgyűlés

A 2006 évi EUROLOG-konferenciára és az utána megtartott ELA-munkaértekezletekre (köztük a tisztújító közgyűlésre) június 21. és 24. között került sor Strasbourgban.

ÁFA-raktár és előnyei a gyakorlatban

A Philips Szórakoztató Elektronikai üzletágának (CE – Consumer Electronics) Regionális Disztribúciós Központja (RDC – Regional Distribution Centre) Magyarországon a Sóstói Ipari Parkban, Székesfehérvárott a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában található. Ez a 25 000 négyzetméteres raktár egyike a Philips CE európai ellátási lánc (SOE – Supply Operations Europe) három Regionális Disztribúciós Központjának (a további kettő Hollandiában, illetve Franciaországban találató).

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Hadállás a szomszéd várban

Az 1997-ben alapított, majd 1998-ban a Hörmann Logistik GmbH tulajdonrész-vásárlásával nemzetközivé vált Hörmann Pannon Software Kft. logisztikai szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás. Az általuk kifejlesztett HiLIS (Hörmann Intra Logistics System) keretrendszer, valamint az abban alkalmazott legkülönbözőbb részszoftverek az intralogisztika, a folyamatirányítás és a terméktámogatás területén működnek.

Szezon van

A meleg nyári hónapokban mi sem aktuálisabb, mint egy „hűvös” téma, az Electrolux. A két lépcsőben, 85 millió euróból felépített nyíregyházi gyártó- és raktárbázison a gyártócsarnok 48 ezer, a raktár 14 ezer négyzetméteren kapott helyet. A 2004-es alapkőletételt követőn 2005 januárjában Nyíregyházán már a sorozatgyártás is elindult. Gattyán Lászlóval, a gyár igazgatójával beszélgettünk.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

A Harley-Davidsont az üzlet integritása és a beszállítókkal kiépített szoros kapcsolat iránti elkötelezettsége segítette a tökéletes beszállítói lánc létrehozásában.

Állásmenetből futásmenetbe

A kombinált szállítás az utóbbi évek emelkedő statisztikái ellenére, nem tartozik a kiemelkedően nyereséges területek közé. Az Európai Unióban azonban politikai akarat van abban a tekintetben, hogy az áruforgalom egy része – lehetőleg minél nagyobb része – visszakerüljön a vasúti forgalomba.

Minél egyszerűbben

A Sara Lee Hungary Zrt. a közelmúltban a váltás mellett döntött. A cégnél úgy vélték, ideje átalakítani a korábban divíziószinten megosztott supply chain feladatok ellátását. Mindezt úgy, hogy közben Budapestről vezénylik a cég közép- és kelet-európai logisztikáját is. A nemrégiben kinevezett logisztikai igazgató, Andrássy Gábor szerint az általános logisztikai racionalizáláson túl olyan pluszt is hozzátesznek a rendszerhez, amely – legalábbis Magyarországon – újdonságnak számít.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Kézbentartott ellátási láncok

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a logisztikai támogatást is nyújtó szolgáltató központok. Kevés azonban az olyan cég, amely a logisztika teljes spektrumában nyújt szolgáltatást úgy, hogy lehetővé teszi a logisztikai tevékenységek ellátási láncon belüli vertikális koordinációját. E speciális szervezet érdekes összefüggéseire igyekszünk rávilágítani a B.Braun Medical Kft. tevékenységének bemutatásával.

Új megoldások

A gyógyszer-kereskedelmi logisztika felépítése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nem elég kapcsolatban lenni az egyes gyártókkal, mert a nagykereskedések bizonyos gyógyszerek esetében egymást is kiszolgálják. A TEVA új, gödöllői logisztikai központja sok esetben példaértékű lehet. Ahogy Lakatos Péter, a TEVA supply chain igazgatója fogalmazott, a felelősségvállalás és a biztonság a legfontosabb.

A légi-erő

A tőke szabad áramlásával egyre több multinacionális vállalat vesz részt a globális versenyben. A határokon és kontinenseken átívelő gazdasági kapcsolatok során az ügyfelek a legmegfelelőbb megoldásokat keresik termékeik elszállításához.

Légies trendek

A légi áruszállítás volumene ugyan elmarad a közúti, a vasúti és a vízi szállítástól, de a piac a globalizáció hatásának köszönhetően folyamatosan fejlődik.

Az elektronika szolgálatában

A műszaki elektronikai termékek hazai forgalma éves szinten megközelíti a 250 milliárd forintot, melyből az Euronics magyarországi üzlethálózata közel 50 milliárdos értéket tudhat magáénak. Ezzel az eredménnyel az egyik legmeghatározóbb kereskedő vállalattá vált a magyar piacon.

Célirányban

A Renault-Nissan a tavalyi évben avatta fel regionális logisztikai központját Győrben. A választásnál több ország és város is felmerült, de végül hazánkat választották. A döntés hátteréről és a központ működéséről kérdeztük Henri Leroux-t, a Hungarian Alliance Logistics Kft. ügyvezető igazgatóját.

Szövetségben az idővel

A magyar csomagpiac feltörekvő, gyorsan fejlődő, szabványosodó és globalizálódó. Többnyire ekként jellemzik a nemzetközi expressz szállításra szakosodott vállalatok szakemberei az évente mintegy 10-15 százalékos növekedést produkáló üzletágat.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Logisztikai-szállítási trendek a hulladékiparban

A SULOGTRA elnevezésű EU K+F keretprogrambeli projekt szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével logisztikai forgatókönyveket állított fel 2000-es bázison 2010-es időhorizonttal. A gazdasági szektoronként meghatározott szcenáriók közül ötöt bemutattunk az elmúlt évben, ebben a számban a hulladékiparra vonatkozó fontosabb megállapításokat elemezzük.

SCM-szemlélet az EFQM-modellben

A logisztikai folyamatirányítást végző szervezeti egységre vonatkozó önértékelés kapcsán megfigyelhető az EFQM-modellben megtalálható és rendszeresen visszatérő ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, a továbbiakban SCM) szemlélet. A modell értelmezése szerint SCM-szemlélet alatt az önértékelést végző szervezet külső kapcsolatrendszerével, partnerkapcsolataival a modellben megjelenő tartalom összessége értendő. Erről ír cikkünk szakmai szerzője, Karika Attila.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

A magyar „selyemút”

Divatba jött a szakma. Szinte minden nap van valami hír arról, hogy Magyarország a térségben kiemelkedő szerepet kíván betölteni a logisztikai szolgáltatások terén. Emlékszünk már ilyen mozgalomra, amikor is nemzetközi bankközponttá kívántunk válni. Miért is nem sikerült? Mert számos döntéshozó nem értette, hogy a pénzügyi szolgáltatások piacán mi várható és mit terveznek a nagy szolgáltatók. Most ismét helyzet van. Vajon sikeresebbek leszünk?

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Egy bajnokcsapat kapitánya Werle Zoltán, az „Év logisztikai menedzsere”

„Ez csapatmunka. Egyik elismerés sem csak engem illet.” – vallja Werle Zoltán a Magyar Telekom beszerzési igazgatója, aki november 16-án az MLBKT XIII. Kongresszusán átvette az „Év logisztikai menedzsere 2005” díjat, s munkatársait is felhívta ünnepelni az emelvényre.

Futószalag nélkül

Futószalag nélkül, de sorozatban készülnek a Volvo kamionjai Göteborgban. Megnéztük a gyártást, a próbapályán pedig kipróbáltuk az új FM- és FH-modelleket.

Logisztikai-szállítási trendek a vegyiparban

A változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait számos EU K+F keretprogrambeli projekt kutatja. Ebben a számban a vegyiparra vonatkozó fontosabb megállapítások elemzését ismertetjük.

Érezni kell

Az Euro 4 és 5 károsanyag kibocsátási normáknak megfelelő motorjait, új, illetve megújult váltóit és flottamenedzsment rendszerét mutatta be a Scania a szaksajtónak.

Élelmiszeripari trendek

Az EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Az eredmények szektoronkénti bemutatását most az európai élelmiszeripar jellemzésével folytatjuk.

TRILAK, a színmester

A hazai festékgyártás piacvezetőjének számító Trilak Kft. sikerét többek között a magas fokú IT támogatottságú supply chain rendszerének köszönheti. A több ezer recepturával dolgozó vállalat rugalmas gyártási folyamattal és a vevői igények magas szintű kiszolgálásával dicsekedhet.

Festékgyártás à la Tikkurila

A Tukkurila nettó 440 millió euró éves bevétellel és 2300 alkalmazottal jelentős szereplője az Észak- és Kelet –Európai régiónak. A leglátványosabb növekedést a Kelet-Európában várják, ahol a festékeladás a magasabb életszínvonallal egyenes arányban növekszik.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Körkép

A 2005-ös év elmúlt kilenc hónapja számos érdekességgel szolgált mind a magyarországi, mind a kelet-európai ipari- és logisztikai ingatlanok piacán. Tekintve a kelet-európai logisztikai piac bővülését és változásait, valószínűleg az év végéig további érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi.

Logisztikai-szállítási trendek az elektronikai gépiparban

EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Közülük a SULOGTRA elnevezésű szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével – 2000-es bázison – logisztikai szcenáriókat állított fel 2010-es időhorizonttal. Most az elektronikai gépiparra – ami főként a számítástechnikai és irodai berendezések gyártását öleli fel – vonatkozó eredményeket foglaljuk össze.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Erősődő jelenlét

A Wincanton plc. elnökével, Paul Bateman úrral a müncheni Transport Logistic 2005 nemzetközi szakmai kiállításon találkoztunk, ahol lapunknak adott exkluzív interjú keretében a múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Ringbe szálltak

A közép- és nehéz kategóriás teljes Mercedes-Benz modellcsalád megújult. A hazai vezérképviselet a Rábaringen mutatta be újdonságait.

Legfelső szinten

Motorját Svájcban tervezik, fülkéjét Olaszországban gyártják, majd az egészet Németországban szerelik össze – az Iveco Stralis nemzetközi összefogásban készül. A gyárban és a fejlesztőközpontban tett látogatásunk során a legújabb Euro 4-es és 5-ös Stralisokat is kipróbáltuk.

Messzire tekintő ambíciók

A győri székhelyű Kravtex Kft. a cseh SOR Libchavy cégtől megvásárolt licenc alapján 1999-ben kezdett autóbuszokat gyártani. Az elmúlt év végén a cég újabb háromszázmilliós fejlesztéssel korszerű diagnosztikai központot, irodaházat épített, és egy tizenkét méteres városi buszt is kifejlesztett.

Audi: óraműpontosság

Precizitás és hatékonyság – a német iparról és a német autókról ez a kép alakult ki Magyarországon. Amikor Győrbe telepítette motorgyárát az Audi, mindenki azt várta, hogy magas technikai és munkaszervezési tudást is meghonosít. Az azóta eltelt tizenkét év igazolta e várakozásokat: a győri üzem logisztikája úgy működik, mint egy óramű.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Jobb kiszolgálás alacsonyabb készletekkel

A bolti kereskedelem tíz év múlva egészen más lesz, mint napjainkban. A változás a technológiai fejlődés következménye. A kilátásokról a világ legnagyobb élelmiszer- kereskedelmi vállalatainak informatikai igazgatói tartottak előadásokat a CIES berlini információs technológiai konferenciáján május végén. Többek közt a Wal-Mart, a Carrefour, a Metro, a Tesco és a Spar tájékoztatta első kézből a résztvevőket. Munkatársunk helyszíni beszámolója.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

SCM a Henkelnél

A düsseldorfi központú Henkel Csoport tevékenysége három stratégiai területre összpontosul: mosó- és háztartási tisztítószerek, kozmetika és testápolás, illetve ragasztóanyagok, tömítőanyagok és felületkezelés. A 2004-es pénzügyi évben a Henkel Csoport árbevétele 10,592 milliárd euró volt. A Henkel Csoport világszerte több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat, akiknek 79%-a Németországon kívüli munkahelyeken dolgozik. A Henkel márkái és technológiái a világ 125 országában élvezik a vevők bizalmát.

Hűtött nyalánkságok

A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszer-ipari társasága, mely 2002-ben felvásárolta a Schöllert, s idén áprilistól Nestlé Ice Cream Hungária Kft. néven folytatja a termelést.

Kritikus szemek a hűtőláncban

Számtalan veszély leselkedik a hűtött vagy mélyhűtött árura, amíg a termelőtől a fogyasztóig eljut. A logisztikának ez az ága speciális szakértelmet, felkészültséget igényel.

A siker titka: minőség

Gondosan kiválasztott beszállítók, folyamatos minőség-ellenőrzés, a tapasztalatok állandó elemzése és nyilvántartása. Ezekben rejlik a világ egyik legjelentősebb gyorsétterem-lánca, a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. állandó minőséget garantáló éttermeinek titka – derült ki Lakatos Tiborral, a cég Ellátási Hálózat igazgatójával folytatott beszélgetésünkből.

Regionális disztribúció a Philipsnél

A székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában működik a Supply Operations Europe (SOE), a Philips CE (Consumer Electronics) európai szórakoztató elektronikai üzletágának regionális disztribúciós központja. Ennek gyakorlati működését mutatja be a cikk.

Interdiszciplináris logisztika

Az IBC-Világgazdaság „Versenyképes stratégiák a logisztikában 2005” címmel április elején két napos konferenciát rendezett. Az esemény levezető elnöke prof. Dr. Knoll Imre volt, aki előadásának összefoglaló anyagát ismerteti cikkében.

Úton, vízen, sínen és levegőben

Mire lapunk megjelenik, a magyar fuvarozók és szállítmányozók egyéves évfordulóját ünnepelhetik hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy valóban ünnep volt-e a magyar cégek számára az első uniós esztendő.

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.

Új kihívások előtt

Számos ipari park inkább ipartelep, semmint valódi szigete az innovatív munkahelyeknek. A meglévő 165 ipari park jelentős része semmiféle szolgáltatást nem nyújt a betelepült vállalkozásoknak – fejtette ki lapunknak Janzsó Tamás, a Magyar Önkormányzatok Európai Szövetségének elnöke, az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának tagja.

Raktár, polcok nélkül

A mintegy 70 magyarországi eladóhellyel rendelkező Tesco angol kiskereskedelmi áruházlánc a közelmúltban szervezte át logisztikai tevékenységét. Az indulásról, az eddigi tapasztalatokról, a jövőre vonatkozó elképzelésekről Udvarvölgyi Sándort, a gyáli Frissáru Logisztikai Központ igazgatóját faggattuk.

Keresés
Kövessen minket facebookon