"raktár" cimke cikkei:

Letették a Mapei új gyárépületének alapkövét Sóskúton

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. 2,4 milliárd forintból bővíti sóskúti gyárát és raktárát, a beruházás alapkövét május 17-én tették le.

Gyógyszerraktár gyulladt ki Budaörsön

Jelenleg is tartanak a vizsgálatok a Budaörsön április 25-én, kedden kigyulladt raktárépületben. A UPS Healthcare közölte: egyelőre nem tudni milyen gyógyszerkészletek sérültek a tűzben – adta hírül az MTI.

Bővíti dunaharaszti raktárát a Coca-Cola HBC Magyarország

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintos beruházással 6500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában – közölte a cég április 5-én.

Rangos elismerésben részesült a Prologis a 2016 Eurobuild CEE Awards-on

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata két rangos díjat nyert el a 2016 Eurobuild CEE Awards-on – áll a vállalat december 12-én megjelent közleményében.

Raktárcsarnokot avatott a Kirchhoff Esztergomban

Az esztergomi ipari parkban 6100 négyzetméteres raktárcsarnokot avatott a karosszériaelemeket gyártó Kirchhoff Hungária Kft. augusztus 26-án.

Új raktárépületet avatott a Schneider Electric

Eddigi tárolókapacitását megduplázta a Schneider Electric zalaegerszegi gyára a társaság július 29-én átadott új, 1600 négyzetméteres raktárcsarnokával.

Megtelt a Prologis Park Prague-Airport

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata bejelentette, hogy bérleti szerződést írt alá az internetes kereskedelemmel foglalkozó cseh Bonami-val, amely 5795 négyzetmétert bérel a Prologis Park Prague-Airport DC1-es jelű épületben. A tranzakciót a 108 Agency bonyolította le – áll a május 12-én, Prágában kiadott sajtóközleményben.

Az új telephely Teplicében – közelebb az ügyfelekhez

Október elején nyitották meg a hozzávetőlegesen 3200 m2 összkapacitású, új teplicei depót. Az új raktár teljes alapterülete megközelíti az 1200 m2-t, és további 2000 m2 külső terület tartozik hozzá. A depó és a hozzá kapcsolódó irodahelyiségek teljes újjáépítésével emelkedett a raktár kategóriája, így a Raben fejlesztette minőségét és vonzerejét ügyfelei, illetve munkatársai részére is – áll a vállalat október 20-án megjelent közleményében.

Új telephelyen a Schenker Kft.

A Schenker Kft. vezetősége 2015. június 15-én, ünnepélyes keretek között „hivatalosan” is megnyitotta kapuit megbízói és partnerei előtt.

Huszonöt millió lengyel zloty értékű beruházás

A Raben Polska hivatalos megnyitójára 2015. május 15-én került sor.

Targoncaverseny a magyarországi Raben-nél –a biztonságos targoncavezetés érdekében

A targoncák kezelőinek tudatossága elengedhetetlen a raktárak biztonságossága szempontjából. Éppen ezért a Raben Group megszervezte munkatársai számára az első targoncavezetői versenyt, mely a „Raklapokkal táncoló” elnevezést kapta. Magyarországon 2015 februárjában került erre sor. A verseny célja a rakományok precíz és biztonságos raktáron belüli szállításának, pakolásának elősegítése – áll a vállalat március 5-én megjelent sajtóközleményében.

Több mint 15 millió PLN értékű beruházás

A Raben Poland a lengyelországi Kaliszban 2014. május 23-án új logisztikai központot adott át. A raktárban és az irodákban összesen több mint 30 munkatárs áll alkalmazásban és több mint 60 gépjárművezető működik együtt az új helyen megnyílt vállalattal.

Telephelybővítés uniós támogatással

Kétszázmillió forintból bővítette telephelyét a Transmoduls Kft., a cég a beruházáshoz 88 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül az MTI február 26-án.

Megkérdőjelezhetetlen minőség

A Pek-Snack Kft. világszínvonalú technológiával állítja elő termékeit Igalon, ahonnan a vállalat saját márkaneve alatt, a hazai és a külföldi piacokon létrehozott franchise-hálózat partnereit látja el fagyasztott pékáruval.

Korszerű megoldások széles körű alkalmazása

A CLAAS Hungária Kft. a múlt évben új gyártócsarnokkal és egy központi alkatrészraktárral bővült, ahol korszerű megoldások széles körű alkalmazásával egyedi rendszert alakítottak ki a termelés hatékonyabb kiszolgálására.

Fejlesztette logisztikai központját a Locargo Kft.

Több mint 470 millió forintos beruházással fejlesztette logisztikai központját a veszprémi Locargo Kft., a projekthez a szállítmányozással foglalkozó cég 188 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte február 20-án az MTI.

Logisztikai fejlesztés Pakson

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 18-án.

A Galambos Logistic Kft. új raktárcsarnokot adott át

A Galambos Logistic Kft. február 15-én, a Vas megyei Vépen átadta új, 6000 m² alapterületű raktárcsarnokát. Az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

Zenit csarnokirodák

A Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. több mint egy évtizede kínálja vevői számára a helyiségek alaprajzának rugalmas kialakítását és változtatását lehetővé tevő technológiával szerelhető csarnokirodáit. A rendszer elemeinek kombinációi biztosítják a válaszfalak rendeltetésszerű és esztétikus kialakítását, egyszerű és rugalmas átépítését vagy bővítését.

TruckLOG

A TruckLOG targoncaflotta-menedzsment rendszer élenjáró, modern megoldás a vállalaton belüli anyagmozgatás mindenre kiterjedő ellenőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Csozomo

A 2000-ben alakult Csozomo Kft. fő tevékenysége a csomagolás, emellett egyéb raktári munkafolyamatok elvégzését is vállalják.

Raktár- és üzemcsarnok-bővítés

Újabb jelentős beruházás valósul meg az OBO Bettermann ipari parkjában: raktár- és üzemcsarnok-bővítés, fejlesztés uniós pályázat segítségével – számolt be róla a társaság február 10-i sajtóközleményében.

Tervbe vett beruházások

Egyéves árbevételének mintegy harmadát költi technológiai fejlesztésre a mosonmagyaróvári Greiner Bio-One Hungary Kft. – adta hírül az MTI január 14-én.

Megújított gépparkkal

A német BOS cégcsoport mosonszolnoki gyára az alapítás óta folyamatosan bővül, a termékportfólióban egyre komplexebb termékek jelennek meg, s ehhez igazodóan az anyagmozgatási tevékenység is igen sokrétű, mind a raktározás, mind a gyártáskiszolgálás területén.

Ügyfelei díjazták a Prologist a Eurobild Gálán

2013-ban a Prologis másodszor is elnyerte a Eurobild „Az Év Raktára” díját – számolt be róla a társaság december 13-án kiadott sajtóközleményében.

Gyártáskiszolgálás új alapokon

A BPW szombathelyi gyárában 2009 óta jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gyártáskiszolgálás területén, s a továbblépéshez az idei évben egy új raktárberuházást is elindítottak.

A legszélesebb tevékenységi spektrum ellátására

A K&V Nemzetközi Fuvarozó Kft. novemberben állította üzembe azt a mintegy 500 millió forintból megvalósított raktárat, amelyhez a raktártechnikai megoldásokat a Quality Logistics Management Kft. szállította. A két magyar tulajdonú cég már a tervezés fázisában szorosan együttműködött, melyről Varga Józseffel, a K&V Kft. és Pári Róberttel, a QLM Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Logisztikai infrastruktúra-fejlesztés

Európai uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból új üzemcsarnokot épít és fejleszti logisztikai infrastruktúráját a szállítmányozással és áruátrakodással foglalkozó záhonyi Transit-Speed Kft. – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság.

Új logisztikai központ épül Fejér megyében

Logisztikai központot épít az alumínium-nagykereskedő osztrák Ingrid L. Blecha GmbH a Fejér megyei Daruszentmiklóson: az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházást uniós forrás felhasználásával valósítják meg – írta az MTI október 30-án.

Megoldások egy kézből

A Nolato mosonmagyaróvári gyárában 2011 végén állt üzembe az új raktár, melynek kialakításánál a maximális fajlagos raktárkihasználtságra törekedtek. Mészáros Rolanddal, a Nolato Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével, valamint a Toyota Anyagmozgatás Magyarország Kft. szakembereivel, Próder Szabolcs anyagmozgatási tanácsadóval és Giczy Gábor állványrendszerekért felelős értékesítési vezetővel beszélgettünk.

Elkészült Közép-Európa legnagyobb gumiabroncsraktára

Az Abroncs Hungária Kereskedőház Kft. a Komárom-Esztergom megyében levő Bajon befejezte logisztikai központjának fejlesztését, amely Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb gumiabroncsraktára lett – tájékoztatta a társaság október 15-én az MTI-t.

Ha működik a kémia

A kémiai vegyületek és a modern logisztikai megoldások sokban hasonlítanak egymásra, s ezt nyomon követhetjük a Dachser Chem-Logistics speciális üzletága esetében is.

Új logisztikai raktárközpont

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással 10 500 m² alapterületű logisztikai raktárközpontot építtet szombathelyi telephelyét bővítve BPW-Hungária Kft. – mondta Brumbauer József, a futóműveket, futómű-alkatrészeket és agrárgépipari termékeket gyártó társaság ügyvezető igazgatója szeptember 24-én a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Tíz éve a logisztikai piacon

A Raben Ukraine egy telephellyel és 5 munkatárssal kezdte meg üzleti tevékenységét 2003-ban, Kijevben. Telephelyei száma 2005-ben már 5-re bővült (Kyiv, Dnipropetrivs’k, Odesa, LvivandKharkiv), ahol összesen 30 munkatárs dolgozott – áll a Raben szeptember 23-i sajtóközleményében.

Húsz éve Magyarországon

Az OBO Bettermann Hungary Kft. ez év áprilisában adta át új, 10 000 m2-es raktárát, amely a cégcsoport közép-kelet-európai régiójának disztribúciós központjává válik.

A Raben Group új beruházása Lublinban

2013. szeptember 11-én hivatalosan is megnyitotta a Raben Polska és a Fresh Logistics új, Lublin városában, a Metalurgiczna 34. szám alatt található logisztikai központját.

Jelentős nagykereskedelmi raktárbázis-fejlesztés

Jelentős, mintegy 300 millió forint értékű raktárbázis-fejlesztést hajtott végre az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. Miskolcon a közelmúltban – mondta Pálné Soltész Veronika, a társaság cégvezetője szeptember 12-én a borsodi megyeszékhelyen, a Coop Rally keretében tartott sajtótájékoztatón.

A Tradis megújitotta együttműködését a Prologisszal Lengyelországban

A Prologis szeptember 12-i sajtóközleményében bejelentette, hogy az FMCG-nagykereskedelmi disztribútor Tradis, a Eurocash Group tagja meghosszabbította 17 800 m²-es területének bérleti megállapodását a Prologis Park Gdańsk egyes és kettes számú épületében.

A Gebrüder Weiss ismét új telephelyet nyitott Magyarországon

Megnyitotta legújabb, sorrendben ötödik magyarországi telephelyét a Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. – jelentette be szeptember 4-én újságíróknak Thomas Schauer ügyvezető igazgató.

Bővít a Lufthansa Technik a budapesti repülőtéren

Tovább növeli üzemterületét a Lufthansa Technik Budapest, miután újabb 2000 m²-es raktárhelyiséget vett bérbe a Budapest Airporttól – áll a társaság július 12-i közleményében.

Az Euro Pool Systems CZ a Prologis Park Prague-Uzice új ügyfele

A Prologis, Inc., a globális vezető ipariingatlan-tulajdonos, -üzemeltető és -fejlesztő vállalat új bérleti megállapodást kötött az Euro Pool Systems CZ vállalattal, amelynek tárgya a csehországi Prologis Park Prague-Uzice 13 100 m²-es területe – áll a Prologis június 19-i sajtóközleményében.

Háromszázmilliós logisztikai fejlesztés

A tésztagyár csomagolókapacitásának növelését, valamint az alapanyagok és a késztermékek raktárának automatikus összeköttetését valósítja meg egy 330 millió forintos beruházással a Gyermelyi Logisztikai Kft. – mondta el a Gyermelyi Zrt. marketingigazgató-helyettese május 28-án az MTI-nek.

Új alapokon

A Continental Automotive Hungary Kft. a növekvő gyártási volumenek megfelelő kiszolgálása érdekében új magasraktárat épített budapesti telephelyén.

Magyarországon debütáló amerikai fejlesztés

A BCS Hungary üzleti partnere, a Corwell Kft. elsőként próbálhatta ki a Vocollect legújabb fejlesztését, az A730 Talkmant. Az új technológiát május 16-án jelentették be világszerte, és a nemzetközi sajtó képviselőinek aznap Dunakeszin, a Corwell raktárában mutatták be először működés közben a hangalapon működő eszközt.

Növelhető a logisztikai szolgáltató központok versenyképessége

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint a hazai raktárak és logisztikai központok versenyképességének fenntartása és az ország regionális szerepének erősítése érdekében a következő európai uniós pályázati ciklusban is szükség lesz a logisztikai iparág támogatására. A Szövetség ezért a beruházási és fejlesztési pályázatok mielőbbi meghirdetését sürgeti a logisztikai infrastruktúra fejlesztése és a logisztikai oktatás területén. A fejlesztések nélkül a hazai logisztikai szektor piacot veszíthet a térségben, és munkahelyek szűnhetnek meg – mutatott rá az MLSZKSZ május 16-án kiadott közleményében.

Új LEGO gyár épül Nyíregyházán

Mintegy 60 milliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását a LEGO Csoport Nyíregyházán – számolt be róla a társaság április 19-én kiadott sajtóközleményében.

Új logisztikai központ Sosnowiecben

2013. április 12-én került sor a Raben Poland új logisztikai központjának hivatalos megnyitójára, amely Sosnowiecben, az Inwestycyjna u. 4. szám alatt, közvetlenül a sosnowieci Felső-sziléziai Ipari Régió keleti körgyűrűje mellett található – számolt be legújabb beruházásáról a Raben Group április 15-i sajtóközleményében.

Koncepcióváltás

A Henkel cégcsoport 2012-től a bécsi központi raktárából látja el a magyarországi piacot.

Gyógyszerek logisztikai feladatait támogatja a DHL Supply Chain

A DHL Supply Chain 500 000 euró értékű beruházást valósított meg üllői raktárában a HUMAN BioPlazma Kft.-vel együttműködésben. A közös munka januárban indult a 7 évre szóló szerződés megkötésével – áll a DHL február 13-án kiadott sajtóközleményében.

Forwarders Plaza

Január 30-án hivatalosan is megnyitotta kapuit Törökbálinton a Forwarders Plaza, iroda- és raktárépület, amely komplex szolgáltatást nyújtva, egyedi igényekhez is alkalmazkodva, magas színvonalú irodákkal várja bérlőit, elsősorban a szállítmányozással, fuvarozással, logisztikával foglalkozó kis- és középvállalkozásokat.

Telephelyet bővít az FM Logistic Romániában

November 1-jén, ünnepélyes keretek között, multinacionális és helyi cégek képviselői jelenlétében adták át a romániai Dudestii Noi telephely harmadik celláját, amivel 20 000 négyzetméterre nőtt az eredetileg 2008-ban átadott raktár mérete – jelentette be a cég sajtóközleményében.

Tovább bővül a ConthiTech

2013 végére összesen ötmillió euró értékű beruházás fejeződik be a ConthiTech Fluid Automotive Kft. váci telephelyén.

Az új Budapest Airport Business Parkba költözik a DHL két üzletága

A DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, valamint közúti fuvarozási szolgáltatója a Budapest Airport új üzleti parkjának egyik első bérlője, az irodai és raktárlétesítményeket 2013-ban adják át – tájékoztatta a DHL december 14-én az MTI-t.

Új üzemcsarnokot épít a FOREST-PAPÍR Kft. Lábatlanon

Kétmilliárd forintos beruházással új üzemcsarnokot és raktárbázist épít a FOREST-PAPÍR Kft. a volt Piszkei Papírgyár egy részén. A fejlesztés 812 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg, és legalább 20 új munkahelyet teremt – ismertette a vállalat ügyvezetője december 6-ai sajtótájékoztatóján, Lábatlanon.

Egy lépéssel az igények előtt

A Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői telephelyén tavalyelőtt avatták az új csomagolóüzemet és jelenleg is építési munkálatok folynak a cég telephelyén. Ács Zoltánnal és Greskovits Dáviddal, a vállalat két tulajdonosával beszélgettünk.

Kigondolkozni a dobozból

A külső logisztikát fejlesztik a termelés és a belső logisztika hatékonyságának növelése érdekében a Bosch Power Tool miskolci gyárában.

A megfelelő partnerrel

A TDK csoport tagja, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. szombathelyi telephelyén a tavalyi évben átszervezték, átépítették a raktárt és letisztult anyagáramlási folyamatokat alakítottak ki. Szőnyi Péterrel, az EPCOS Kft. anyagáramlási vezetőjével és Kovács Viktorral, a SSI Schäfer Systems International Kft. key account menedzserével beszélgettünk.

Környezettudatos célkitűzésekkel

Az Unilever Magyarország Kft. hűtött és fagyasztott termékeinek szállítását és raktározását ez év elejétől az olasz tulajdonú Catone Magyarország Kft. látja el. Az új logisztikai partner kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatos működés, ami a hosszú távú Fenntarthatósági Terv (Unilever Sustainable Living Plan) részeként stratégiailag meghatározza az Unilever működését.

Közösen a sikerért

Időbeni és hibamentes kiszállítás, pontos komissiózás, valamint biztonságos IT háttér jelentik a kiváló logisztikai szolgáltatás alapfeltételeit a Podravka International Kft. számára. Vatroslav Hubickivel, a cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójával, és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

End-to-end supply chain koncepció

A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási lánc területén a közelmúltban olyan projektek kerültek bevezetésre, amelyek jelentős mértékben javították a beszállítókkal kialakított kapcsolatot, illetve az áruházak áruellátását.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Csapatmunka

A Heineken Hungária Zrt.-nél a közelmúltban számos olyan hatékonyságnövelő logisztikai megoldás került bevezetésre, amely a vállalat számára konkrét megtakarításokat eredményezett. Erről beszélgettünk Koch Bálinttal, a cég ellátás tervezési és logisztikai menedzserével.

Együtt a fejlesztésekben

A Mars számára a Waberer’s Logisztika Kft. nem csak árufuvarozási feladatokat, hanem komplex logisztikai szolgáltatásokat is nyújt Magyarországon.

Stratégiai funkcióban

A Nestlé Purina PetCare büki állateledelgyár készáru raktára közép-kelet-európai regionális eloszótközponként működik. Ma már több mint 15 ezer négyzetméteren 25 ezer raklapos kapacitással folyamatos bővülés és fejlesztések mellett történik a késztermékek raktározása, naponta 1500-2000 raklapnyi áru hagyja el a központot.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Folyamatosan bővülő kapacitással

A Sanofi csanyik-völgyi telephelyén végsterilezett ampulla- és aszeptikus gyártástechnológiával előállított előretöltött fecskendőket állítanak elő. Kiss Attila logisztikai vezetővel beszélgettünk.

Újító szellemű, innovatív beruházás

A Phoenix Mecano magyarországi leányvállalata új technológiákat honosított meg a gyártásban, s ehhez kapcsolódóan egy teljesen automatizált raktárat épített fel. A beruházásról Dr. Nagy Zoltánnal, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Optimalizált vevőkiszolgálás

A Continental Hungaria Kft. 2011 januárjában kezdte meg a magyar és az osztrák piacot egyaránt ellátó regionális disztribúciós központjának üzemeltetését, melyről Szabó Elemér ügyfélszolgálati és logisztikai vezetőt kérdeztük.

Az automatizálás mesterfoka

Az Oriflame Üllőn építette fel közép-kelet-európai disztribúciós központját, ahol a létező legnagyobb közép-kelet-európai Pick by Light technológiát alkalmazó félautomata sor üzemel. Szuchy Csabával, az Oriflame Hungary Kft. régiós logisztikai központjának ügyvezető igazgatójával, és Somogyi Attilával, az SSI Schäfer Systems International Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Optimalizálás és fenntarthatóság

A Kékkúti Ásványvíz Zrt.-nél a gyár területén megépített késztermékraktár jelentősen megváltoztatta a logisztikai folyamatokat. Cser Szilárd logisztikai és üzemigazgatót a gyárról és a logisztikai átszervezésről kérdeztük.

Új gyalogkíséretű targoncák

A CeMAT 2011 kiállításon a Jungheinrich több újdonsággal is megjelent a piacon, többek között új gyalogkíséretű targoncamodellekkel.

A kis óriás

Az építőjáték-piac egyik legnagyobb szereplője, a LEGO csoport magyarországi gyárában a jól ismert LEGO-kockák mellett a Duplo játékdobozok készülnek. A nyíregyházi jelenleg az egyetlen gyár, ahol a 6 éves kor alatti gyermekek számára készülő Duplo kockákat, figurákat és játékdobozokat állítják elő. Jens Peter Clausennel, a magyarországi gyár igazgatójával beszélgettünk.

„Win-Wine”

Mit takar az innováció? A legtöbbet idézett meghatározás: „A technológiai innováció: minden olyan tudományos, műszaki, szervezeti, pénzügyi és kereskedelmi jellegű tevékenység, beleértve az új ismeretanyagba történő befektetéseket is, amely ténylegesen, vagy szándék szerint műszakilag új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások és szolgáltatások megvalósításához vezet” (forrás: OECD Frascati Kézikönyv).

Egymást támogató raktárkezelés és árukiadás

Az áruösszekészítés hatékonysága nagy részben belső, vállalatspecifikus tényezőktől függ – a termékek típusa, a telephely adottságai, a kiszállítás sajátossága, a munkaerő képzettsége, a szervezet technikai színvonala –, ezért soha nem létezik általános érvényű, jó megoldás. Fontos, hogy a munkafolyamat szervezéséhez legyen egy alapvázlat, amely az információszervezés alapvetően elvárt struktúráját is magába foglalja.

Gyors és takarékos vállalatirányítás

A kis- és középvállalatok egy új terméknek köszönhetően idő- és költséghatékonyan indíthatják el integrált vállalatirányítási rendszerüket.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Raktárak közötti áruszállítás innovatív megoldással

A múlt év vége óta a SPAR két központi raktára között az áruszállítást egy 53 paletta kapacitású járműszerelvénnyel végzik tesztjelleggel. A speciális fuvareszközt az MF Cargo Szállítmányozási Kft. bocsátja az üzletlánc rendelkezésére. Ezzel a megoldással nemcsak nagyobb áruvolumen mozgatható meg egyszerre a hagyományos 33 palettás autókkal szemben, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyösebb.

Itt a változás ideje

További piaci konszolidációt vár Bognár Zsolt, a Liegl&Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgató helyettese, aki szerint a német cégek előretörése látható a szállítmányozási piacon.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

Okos megoldás

A STILL sikerrel vezette piacra önbetanuló targoncairányító rendszerét. A termék az új moduláris Materialfluss-Management-System (anyagmozgás kezelő rendszer) programcsomag részét képezi. Az MMS legújabb változata révén a STILL teljes körű megoldást nyújt a raktárak hatékony és operatív üzemeltetésére, az üzemen belüli szállítási feladatok optimalizálására. A rendelkezésre álló funkciók és szolgáltatások túlnyúlnak a hagyományos rendszerek nyújtotta kereteken. A STILL MMS lényegében a Lagerverwaltungssystem (LVS – raktárkezelő rendszer), Transport-/Staplerleitsystem (TLS – szállítmány-/targoncairányító rendszer) modulokból áll, a komissiózási funkciókat és az információs rendszert is beleértve.

Átfogó anyagmozgatási koncepciók

A tavalyi évet a vállalatok visszafogott beszerzései jellemezték az anyagmozgatási megoldások területén. Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Szintek közti anyagmozgatás

A dm-drogerie markt üzletlánc új logisztikai központját a tavalyi év második felében állították üzembe. A központ működéséről és az ott kialakított raktártechnikai megoldásokról Mayer Zoltánnal, a dm Kft. cégvezetőjével és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Újabb raktárátadás a BILK-ben

Tovább bővül a Waberer’s Logisztika Kft. raktárkapacitása a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ területén.

Édes élet

Úgy gondolnánk, hogy a karácsonyi szezon extra igényeket és munkát jelent egy olyan édesség nagykereskedelemmel foglalkozó magánvállalkozás számára, mint a CSOKI Hungária Kft. A magánszektorban azonban nem a kezelendő volumen, inkább a szállítandó áru összetétele változik jelentősen az ünnepi időszakban.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

A minőség receptjei

Bár az ár domináns szempont a logisztikai szolgáltatások piacán, a Dr. Oetker Kft. példája mutatja, hogy a szakmai tapasztalat, az alkalmazott technológiák és a szolgáltatás magas minősége alapkövetelmény egy jól működő, hosszú távú partnerkapcsolat kialakításában.

Egyedülálló technológiával

A speciális gépipari szegmensben működő Anton Kft. húsz év alatt látványos fejlődésen ment keresztül, és ma már néhány területen egyedülálló technológiával rendelkezik az országban.

Együtt gondolkodva

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 10 milliárd forintból Budapesten felépített, új 26 000 négyzetméter hasznos alapterületű gyáregységét júliusban adták át. Az új gyár anyagellátását, valamint a raktári folyamatokat innovatív koncepcióval alakították ki. Erről beszélgettünk Kapitány Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. anyaggazdálkodási vezető helyettesével, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

A hatékony megoldás

A Rossmann német drogérialánc magyarországi leányvállalata idén tavasszal költöztette országos disztribúcióját kiszolgáló raktárlogisztikai tevékenységét az Üllő Airport Logisztikai Központba. Az új bázis, illetve az ottani operáció a korábbitól eltérő technikai paraméterekkel rendelkező anyagmozgatógép-flottát igényelt, ezért a menedzsment gépbeszerzési tender írt ki.

Töretlen expanzió

Három éve üzemel Rácalmáson a Hankook Tire európai gyára, és tavaly megkezdődött a gyár bővítésének második üteme. Mindehhez modern, az európai piachoz igazított logisztikai rendszer épült fel a magyarországi abroncsgyártó üzemben. Hadnagy László logisztikai tervezési részlegvezetővel beszélgettünk.

Korszerű tárolástechnika Szentkirályon

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. július elsején vehette birtokba új logisztikai központját. A beruházás kapcsán Balogh Levente tulajdonos-ügyvezetővel beszélgettünk.

Hosszú távon, megbízhatóan

Magasan szervezett infrastruktúra, a legkorszerűbb technológia és pontos munkavégzés – ez jellemzi a Porsche Hungaria budaörsi logisztikai központját.

Kellő kreativitással

Az elmúlt esztendő minden cég életében a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés éve volt, köszönhetően a válságnak. A székesfehérvári Visteon Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, Karikó Zsolttal, és logisztikai vezetőjével, Szabó Zsolttal beszélgettünk.

Still-gépek a központban

A teljes régió számára meghatározó raktárlogisztikai fejlesztést hajtott végre a GYSEV a soproni kombiterminálon. Az idén június közepén átadott, jelentős kapacitású, vasúti és közúti áru fogadására, gyors átrakására is alkalmas magasraktárban a Still anyagmozgató berendezései szolgálják majd a gördülékeny, precíz munkavégzést.

Mérhető fenntarthatóság

Az európai raktárak energiahatékonyságának mérése.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Adatfeldolgozás valós időben

Amely cég azt szeretné, hogy raktárirányítási rendszerében a készletadatok mindig aktuálisak legyenek, az ma már nem kerülheti ki a rádiófrekvenciás adatátvitelt.

Fejlesztésekkel az árral szemben

A tavalyi esztendőben a Budapesti Szabadkikötő sem térhetett ki a válság hullámai elől, a már korábban megindult fejlesztések azonban ellensúlyozni tudták a negatív hatásokat, így az összforgalom csak kisebb mértékben esett vissza.

Kozmetika, postázva

Annak ellenére, hogy a belföldi disztribúcióban és a csomaglogisztikában erősödik a verseny, és egyre fontosabbá válik a hozzáadott érték, az igazán komplex feladatokat csak kevés szolgáltató képes felvállalni. Az MPL ezek közé tartozik, ezért nyerhette el az AVON bizalmát, és a kozmetikai világcég cseppet sem kihívásmentes hosszú távú megbízásait.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Áruellátási hatékonyság: „zöld-logisztika”

A SPAR Magyarország Kft. stratégiájának fontos része a felelősségteljes kereskedelem és a környezet védelme.

Raktárlogisztikai fejlesztés

A hazai gyümölcslégyártás és -értékesítés egyik legjelentősebb szereplőjénél a közelmúltban nagyberuházás keretében korszerűsített új raktárt helyeztek üzembe.

Acélos célok

Az elmúlt másfél évtized során hazánkban számos nagyobb beruházás indult, illetve jelentős autóipari, gépipari termelő bázisok épültek ki Magyarországon. Ezek a fejlesztések folyamatosan igénylik a minőségi acélbeszállítást, amely kedvezően hatott a magyar acélforgalmazási piacra.

Fagyasztott innovációk

1981-ben az Alföld észak-nyugati szegletében szövetkezetek hozták létre azt a vállalatot, amely mára MIRELITE-MIRSA Zrt. néven a hazai fagyasztott áruk piacán meghatározó gyártóvá vált, és a külpiacokon is sikeres. Az eredmények hátterében a korszerű gyártás és a folyamatos termékinnováció áll.

Targonca és terminál egy kézből

A legtöbb Jungheinrich targonca mostantól gyárilag terminállal felszerelve kerülhet szállításra, ezáltal nincs extra költség az utólagos felszerelés miatt.

Komplex megoldások

A tavalyi évben a targoncapiac mérete jelentős csökkenést mutatott, ennek ellenére a Jungheinrich növelni tudta piaci részesedését. Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Disztribúció határok nélkül, rövid határidőkkel

Volt idő, amikor a küldemények A-ból B pontba való biztonságos eljuttatása számított kihívásnak a szállítmányozásban. Ma már más szelek fújnak a disztribúcióban: azok a szolgáltató-ügyfél párosok lesznek a győztesek (ki-ki saját piacán), akik az áruk és a kiszolgálás biztonságának megtartása mellett a rövid határidőkre összpontosítanak.

Regionális disztribúciós modell

A logisztikai kiszolgálás színvonalának folyamatos fejlesztése minden vállalat számára a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője. A Schneider Electric Power EMEAS régió supply chain igazgatójával, François Martin-Festával beszélgettünk.

Ipari ingatlanok méretre szabva

„Egy kisebb műhelyt, hozzá egy süllyesztett rámpás beállóval rendelkező raktárt, valamint egy kisebb irodát keresünk egyetlen telephelyen, kedvező bérleti díjért.” Mindez egy kisebb vagy közepes méretű vállalat „tipikus” igénye lehet. Vajon találna-e magának Magyarországon megfelelő ipari ingatlant egy ilyen cég?

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

Komplex szolgáltatás

A tavalyi évben kevés cég mondhatta el magáról azt, amit a Flextronics Global Services budapesti gyáregysége: jelentős fellendülés következett be tevékenységében. László Tamás anyaggazdálkodási és supply chain vezetővel arról beszélgettünk, hogy miként sikerült ezt elérni.

A kevesebb néha több...

„A kevesebb néha több”, szól a közismert mondás, ami még olyan speciális helyzetekben is megállja a helyét, mint az ingatlanpiac. Különösen találó ez az M0-ás körgyűrű mentén található Delta Park M0-ra, mely kis- és középvállakozások számára kínál modern raktárhelyiségeket, akár már 350 m2-től.

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia

„Logisztika és a versenyképesség a gazdasági válság közepén” címmel immár XXIV. alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége társszervezésében Balatonvilágoson a XXIV. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia. Az évről évre egyre nagyobb létszámú hallgatóságot vonzó előadások mindig a szakma aktuális gazdaságpolitikai és gyakorlati kérdéseit tűzik napirendre, ez most sem volt másként. A két nap alatt elhangzott 27 előadás rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult. Az előadások közül hat volt angol nyelvű – többnyire a szomszédos országok gazdasági és logisztikai helyzetéről kaptunk tájékoztatást –, illetve két előadás a német logisztikai központok helyzetéről, támogatási rendszeréről, valamint a citylogisztikáról szólt.

Szemléletváltás a logisztikában

A Magyar Posta Logisztika (MPL) 2004-es megjelenése alapjaiban formálta át a hazai CEP-piacot (csomag, futár, expressz). A társaság öt éve folyamatosan, dinamikusan fejlődik, jelenleg a belföldi logisztikai piac mintegy harmadát birtokolja, ezzel a teljesítményével piacvezetőnek számít. Az egy éve tartó gazdasági válság hatására az ágazatban végbement változásokról, és azok MPL-re gyakorolt hatásairól Bereczki Lászlót, a Magyar Posta Üzleti Ügyfelek Üzletágának vezetőjét kérdeztük.

A logisztika integrált folyamat

A vállalati anyagáramlási folyamatok rendszeresen megújuló logisztikai igényeknek vannak kitéve.

Ellátási lánc biztonság

A Magyar Logisztikai Egyesület Ellátási Lánc Biztonsági Tagozata október 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Nádor utcai konferenciatermében tartotta szakmai fórumát.

Sikeresen a másodlagos ipari ingatlanpiacon

Főként Ausztráliában és Ázsiában rendelkezett jelentős ingatlanállománnyal az ausztrál tőzsdén is jegyzett VALAD Property Group (Top 150 ASX), amikor 2008-ban a Teesland IOG angol tulajdonú vállalatcsoportot felvásárolva belépett a nyugat-európai és közép-kelet-európai piacra.

Mélyhűtött nemes ízek

A mélyhűtött termékek kezeléséhez és disztribúciójához jelentős infrastrukturális beruházás szükséges. A Delforg Kft. alapítása óta a változó piaci környezethez alakította stratégiáját. Erről beszélgettünk Sándor Gyula ügyvezető igazgatóval.

Központosított raktárlogisztika

A Papyrus Hungária Zrt. ez év novemberétől új, központosított telephelyen vonja össze raktárlogisztikai tevékenységét. A telephelyválasztásról és a cég tevékenységéről Dan Andersson vezérigazgatóval beszélgettünk.

Saját kézben

Ez év áprilisában a Match üzletlánc logisztikai feladatainak ellátását a vállalat saját kézbe vette. Vincent Roussel vezérigazgatóval, és Laurent Comas logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Raktárra tervezve

Az áru jellegének megfelelően kialakított tárolási technika az optimális raktári működés alapja.

5S a raktárban

Az 5S az egyik legfiatalabb, mégis felméréseink alapján a legelterjedtebb termelékenység fejlesztési (Lean) módszer. Az 5S-t 1991-ben mutatta be OSADA, azóta a termelő vállalatok nagy része már valamilyen szinten alkalmazza.

„Portaszemle” avagy a kisvállalkozások raktározási problémáinak megoldásai

A régmúlt emberének nem kellettek szakkönyvek és tanácsadók ahhoz, hogy hogyan szervezze meg saját gazdaságának működését. Ha részletesen végignézzük egy parasztgazdaság működését, a mai kor szellemének megfelelő megoldásokra bukkanhatunk.

Automata raktár és RFID-technológia

Az RFID-technológia alkalmazásával szembeni legnagyobb várakozás a logisztika területén tapasztalható. Ennek okát az UHF RFID-technológia lehetőségeiben kereshetjük, hiszen egy logisztikai folyamat során gyakori feladat egy raklap vagy több termék gyűjtő, gyors, pontos, teljesen automatikus, lehetőleg kezelő nélküli azonosítása. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem a várakozásoknak megfelelő az elterjedtsége?

Növekvő hatékonyság, változatlan létszámmal

A közelmúltban jelentős beruházással növelte gyártási kapacitását az Univer Product Zrt., a vállalat vezérigazgatójával, Molitórisz Károllyal beszélgettünk.

A lean gyártás megvalósításának eszközei

A selejt kiküszöbölésének szolgálatában

Cél: a hibamentes gyártás

A piaci sikerek egyik igen fontos tényezője a gyártás folyamatos megújítása. Cikkünkben a Knorr-Bremse Fékrendszerek kecskeméti gyárában a közelmúltban bevezetett hibamentes gyártástechnológiát mutatjuk be.

Hatékonyságnövelés Kaizennel

A múlt év végén vezették be a Kaizen módszert a Phoenix Mecano kecskeméti gyárában, amellyel a termelékenység jelentősen növekedett.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

A siker titka a rugalmas gyártásszervezés

A termelés átszervezése a „Lean manufacturing” elvei alapján jelentősen javíthatja egy-egy vállalat hatékonyságát, csökkentheti a költségszintet. Másfél évvel ezelőtt a Schneider Electric zalaegerszegi gyára is hasonló fejlesztésbe kezdett, és ennek eredményei különösen a válság idején értékelhetők nagyra, derült ki Marosvári Árpád gyárvezetővel folytatott beszélgetésünkből.

Optimális szoftvermegoldás

Mi az optimális szoftvermegoldás a raktárgazdálkodásban? Az integrált vállalatirányítási rendszer (ERP) raktárkezelő moduljai, vagy egy speciálisan erre a célra fejlesztett, a vállalatirányítási rendszerhez interfésszel illeszthető raktárüzemeltetési-irányítási rendszer?

A dm ennsi disztribúciós központjának bővítése

A logisztikai és raktári folyamatok, illetve a szoftverháttér átszervezésével és új beruházásokkal a dm drogerie markt a raktár hosszú távú jövőjét kívánta biztosítani, így azt alkalmassá tenni a folyamatosan növekvő logisztikai elvárások kielégítésére.

Optimalizált raktári folyamatok

Az osztrák Josef Mäser GmbH-nál az áruk legmagasabb szintű rendelkezésre állása optimalizált raktári folyamatok segítségével történik.

Automatizálás-technológia az SSI SCHÄFER-től

Az SSI SCHÄFER cégcsoport a múlt év végén bővítette szolgáltatási palettáját. Erről beszélgettünk Somogyi Attila ügyvezető igazgatóval és Ujlakán Tiborral, a Salomon Automation termékek magyarországi képviselőjével.

Korszerű tárolástechnika

Az idei év első felében költözik az egész Magyar Televízió az új óbudai gyártóbázisra, de a szcenikai tárak már a múlt év végén új helyükre kerültek. A különböző kellékek tárolásához szükséges raktárbázison a legkorszerűbb tárolástechnikával oldották meg az eszközök tárolását.

Trendek és tendenciák 2009

Az elmúlt hónapok során bekövetkező változások, pénzügyi-gazdasági folyamatok a hazai logisztikai piacon is erőteljesen éreztetik hatásukat. A DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett logisztikai konferenciájának szakértői szerint a termelési és beszerzési mennyiség, valamint az új rendelések visszaesésével járó szállítási átfutási idő rövidülése, a kiszolgálandó volumen csökkenése, az ellátási láncok rövidülése, a szállítmányozási díjak mérséklődése, a szolgáltatói piac szűkülése mind a 2009-es év velejárói.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Helyzetelemzés

A 2008. év végén elindult pénzügyi- és gazdasági válság igazából most kezdi éreztetni hatását a logisztikai szektorban. A hatások azonban nagyon vegyes módon jelentkeznek az egyes szakterületeken.

Ipari ingatlanok

Az ESTON International legutóbbi ingatlanpiaci elemzése szerint a 2008-as év az elmúlt 4 év legnagyobb sikerét hozta az ipari ingatlanok piacán. Míg a többi részpiac küzdött a válság okozta nehézségekkel, itt rekordok dőltek meg mind az átadások, mind a bérbeadások tekintetében.

Átstrukturált ellátási lánc

Funkcionális és hierarchikus kapcsolódási pontok, megújuló informatikai háttérrendszer, az ellátási lánc teljes átalakítása. Röviden ebben foglalható össze az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. ellátási rendszerének jelenleg is zajló átalakítása. Erről beszélgettünk Szilágyi Gyula termelésirányítási és logisztikai igazgatóval.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Hosszú távra alapozva

Az 1994-ben alapított Panasonic Magyarország Kft. több mint egy évtizedig felelt a magyar piac ellátásáért mielőtt 2007-ben nevét Panasonic South-East Europe Kft.-re változtatta. Azóta a vállalat regionális elosztó központként a magyar piac ellátása mellett kiszolgálja a volt jugoszláv tagállamok, valamint Bulgária, Albánia területét is. A cég magyarországi fejlődéséről, a jövőbeni kihívásokról Lőrincz János logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Tökéletes hűtőlánc 24 órán keresztül

A Messer Csoport és az Olivo legújabb hűtveszállítási innovációjának köszönhetően az élelmiszer-kereskedelemben nem probléma többé a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű és költséghatékony szállítása. A rendszer szárazjég segítségével az árut több mint 24 órán át a kívánt hőmérsékleten tartja.

Rutin és precizitás

A rugalmasság a mai piacon megfizethetetlen előnyt jelent, mert csak így tud egy logisztikai szolgáltató alkalmazkodni a megrendelők dinamikusan változó elvárásaihoz.

Mindenük a gabona

Talán kevesen tudják, hogy a müzliszeletéről ismert Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. száz százalékban magyar vállalat. A cég tevékenységéről, a közelmúltban történt fejlesztésekről, valamint a jövőbeni tervekről beszélgettünk Szabó István Tivadar vezérigazgatóval és Mészáros Tamás termelési igazgatóval.

Újabb LSZK minősítések

Az MLSZKSZ kezdeményezésére 2007. évben elindított nagy sikerű logisztikai központok minősítése tovább folytatódott. A Logisztikai Egyeztető Fórum döntése alapján, 2008. október elsején újabb hat logisztikai létesítmény minősítése történt meg.

Kombinált hűtés

Az élelmiszer-kereskedelemben a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű szállítása nagy kihívást jelent a kereskedelmi láncok számára. A SPAR-nál a közelmúltban bevezetett új kombinált hűtést biztosító megoldásról beszélgettünk Janus Mihály logisztikai vezetővel.

Stabil mérőszámokkal

A Michelin Hungária Kft. komplex és szigorú raktározási, logisztikai követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent egy logisztikai szolgáltató számára.

Racionalizált raktárirányítás

A Tiszai Vegyi Kombinát telephelyén működő Akzo Nobel Coatings Zrt. a megváltozott fogyasztói igények magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében 2008 elején új, korszerű disztribúciós központot létesített, melynek informatikai támogatására a cég integrált vállalatirányítási rendszerét (ERP) is szállító IFS Hungary Kft.-nek adott megbízást.

Csere, egy napon belül

A készenléti szervezetek számára kiemelten fontos a legmodernebb kommunikációs eszközök használata. Ezért TETRA (TErrestrial Trunked RAdio – földfelszíni trönkölt rádió) néven speciálisan erre a célra kifejlesztett mobiltávközlési rádióeszközökkel látta el őket a kormány. Erről a rendszerről beszélgettünk Puha Mihállyal, a szolgáltatást nyújtó Magyar Telekom Nyrt. szervizvezetőjével.

Bizalomra alapozva

A hatékony vevőkiszolgálás az autóiparban is a siker mutatója. Erről beszélgettünk Lepsényi Istvánnal, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatójával, és Rózsa Pállal, a Bertrans Zrt. vezérigazgatójával.

Raktártechnológia – előre tervezetten

Új raktár kialakításakor vagy egy már meglévő raktárcsarnok fejlesztésekor a lehetséges raktártechnológiai megoldások széles választékából kell a legmegfelelőbbet kiválasztani.

A költséghatékony, magas hozzáadott értékű logisztikáé a jövő

A mindent egy helyen – költséghatékony és magas hozzáadott értéket képviselő – logisztikai szolgáltatásokat alig 10 évvel ezelőtt még nem tekintették akkora versenyelőnyt biztosító tényezőnek, mint manapság.

Racionalizálási lehetőségek az ellátási láncban

Több országos szervezeten átívelő, egységes és transzparens logisztikai folyamatok, valamint a Track & Trace integrálása a kereskedelemben az értéknövelő folyamatok irányítása és optimalizálása céljából.

Belföldi disztribúció, méretre szabva

Az I.D.C. cégcsoport magyar leányvállalata édesipari termékeket forgalmaz Magyarországon. A Szlovákiában gyártott termékek raktározását és a hazai kiskereskedelmi láncokhoz történő eljuttatását logisztikai szolgáltatóra bízták.

Közös piaci fellépés

Az elmúlt másfél-két évtizedben jelentősen átrendeződött a magyar gazdaság, és azon belül is a kereskedelem tulajdonosi szerkezete. Az állami tulajdon gyakorlatilag megszűnt, a piac jelentős részét a multinacionális cégek uralják. Ezért szükség van a magyar kereskedelmi vállalkozások összefogására.

Megújult automatizálás

A gyógyszeriparban a csomagolóanyag a késztermékhez képest jelentős mennyiséget képvisel. Ennek okán a 90-es években több hazai gyógyszergyár is olyan magasraktári rendszert hozott létre, amelynek egyik fő funkciója a gyártáshoz kötődő csomagolóanyagok és a késztermékek automatizált raktározása.

Áruterítés területi elven

Augusztus végén adták át a SPAR második logisztikai bázisát a Pest megyei Üllőn. Feiner Péterrel, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. igazgatóságának elnökével beszélgettünk az idáig vezető útról.

Lendületben

A Roullier csoport a belső logisztikai feladatok ellátására – a különböző gyártási szektorok, a raktár- és a kiszállítórészleg közötti anyagmozgatásra – az OM targoncákat választotta.

Konstruktív együttműködés

A csengeri Szamos Cipőipari Kft. új, 3700 m²-es raktárcsarnokában 2008. augusztus 22-én Dr. Veres János pénzügyminiszter, Juhász János és Carl-August Seibel tulajdonosok átvágták a nemzeti színű szalagot. Ezzel a beruházással állt talpra a térség több mint 500 családjának megélhetését biztosító Szamos Kft.

Raktárirányítás vonalkóddal

A korszerű raktárirányítási rendszerek számos változata versenyez ma a piacon a kis- és közepes méretű vállalatok megbízásaiért. A BCS Hungary által kínált egyik megoldás a vonalkód alapú raktárirányítási rendszer.

Biztató kilátások

A tavalyival szemben idén kiemelkedően jó gabonatermésre számítanak a termelők, ami természetesen nem csak értékesítési, de logisztikai kérdéseket is előrevetít. Cikkünkben a gabonapiac és -export, a szállítás, valamint a tárolás kérdéseit járjuk körbe.

A gyógynövények szakértője

A Naturland Magyarország Kft. a rendszerváltás idején a Svédcsepp forgalmazásával kezdte tevékenységét, és ma már évente közel 20 új termékkel jelenik meg a hazai piacon. Ásványi Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Veszélyes áru logisztikai raktárak

A veszélyes áruk biztonságos tárolásának alapja, hogy minden terméket raktárspecifikus osztályba kell sorolni a veszélyes tulajdonságok alapján. A korszerű veszélyes áru raktárak működtetése ezzel a koncepcióval valósítható meg.

Optimális helykihasználás

A gyógyszeripar részére a Dexion Kft. már számos esetben szállított raklapos állványrendszereket. Legújabb nagyobb beszállításuk a tavalyi év végén egy újonnan létesült nagyberuházás részeként valósult meg. A raklapállványok területén is több évtizedes gyakorlattal rendelkező cég hatékony szakmai tanácsokkal segítette a beruházót a raktár végleges kialakítását megelőzően. Az állványrendszert standard EUR-raklapokon elhelyezett rakatok tárolásához kellett kialakítani, amelyeket az anyagmozgatás során a 800-as oldaluknál fog meg a targonca. A maximális rakatsúlyt a megrendelő 800 kilogrammban határozta meg.

A gabonakereskedelem logisztikai aspektusai

Magyarországon a mezőgazdaság gazdasági és társadalmi szerepének alakulását a közvélemény mindig élénk figyelemmel kísérte. Különösen így van ez napjainkban, amikor az agrárágazat helyzetének megítélésében szélsőséges vélemények is elhangzanak és a gabonafélék piacán kialakult helyzet általános élelmiszer-árnövekedést okoz.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Automatizálás adott koncepcióhoz

Az első automatizált raktárakat a 70-es évek elején alakították ki Nyugat-Európában. Az információs technológia és a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődésével vált lehetővé az automatizálás széles körben történő elterjedése. A raktári munkafolyamatok automatizálása iránti igény a 90-es években vett nagyobb lendületet Európa-szerte.

Energiahatékonyság és ergonómia

Az idei CeMAT 2008 szakkiállítás közel 20%-kal több látogatót fogadott, mint a korábbi években. A május utolsó napjaiban megrendezett szakmai fórumon 35 ország 1100 vállalata állított ki, és mintegy 60 000 szakmai látogató tekintette meg a nemzetközi intralogisztikai szakkiállítást. Cikkünkben a Jungheinrich AG standján bemutatott újdonságokról számolunk be.

Terjeszkedés, bővülés minden irányba

Az élvonalbeli magyarországi raktárgyártó cégek kapacitását és termékeinek színvonalát tekintve állíthatjuk, hogy Európa bármely szegletében megállják a helyüket.

Új utakon

Az elmúlt két évtized privatizációs áradata után, a nagy nemzetközi áruházláncok térhódítását követően talán kevesen gondolnák, hogy egy magyar tulajdonú logisztikai elosztó központ nemcsak életben marad, de jelentős fejlesztéseket is végrehajt.

Közvetlen kapcsolat

Amint sok uniós nagyvállalat, a Schneider Electric is kiemelt logisztikai szerepet szán hazánknak. Szuchy Csabát, a cég fejlesztési vezetőjét kérdeztük a szigetszentmiklósi logisztikai beruházásról.

Specializált finomkozmetika

A Kedo Eurocosmetics Kft. első volt azon hazai gyártók között, amely közepes sorozatú finomkozmetikai termékek bérgyártására specializálódott.

Hagyományosan tiszta minőség

A Caola-Alfa Zrt. az elmúlt két évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Állami kézből magánkézbe került, valamint gyártási struktúráját is jelentősen át kellett alakítani, hogy talpon maradhasson a világcégekkel folytatott versenyben. Dr. Szirmai Sándorral, a cég vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Fejlesztések a CEP-piacon

Expressz szállítás – expressz változások a piacon. A gyorsaság a CEP (futár-, expressz és csomaglogisztikai) szolgáltatóknak nem csak a munkáját, de a fejlődési ütemét is jellemzi. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a legfontosabb hazai szereplők milyen fejlesztésekkel állnak helyt az egyre élesebb versenyben.

Készletek a termelés szolgálatában

Egy korszerű készletezési és termeléskövetési rendszer bevezetése bármely termelő vállalat esetében hatalmas tartalékokat tárhat fel, hatékonyabbá teheti a cég működését. Ezt felismerve a szombathelyi BPW-Hungária Kft. mindkét rendszer bevezetéséről döntött. A beruházásról Darázs Károly beszerzési és raktárgazdálkodási vezetőt kérdeztük.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Kihívások és élesedő verseny

Milyen kihívásokkal és problémákkal néztek szembe tavaly a magyar tulajdonú vagy magyarországi kötődésű logisztikai szolgáltatók, és mire számítanak idén? Növekedés, stagnálás vagy csökkenés jöhet? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a hazai logisztikai szektor három meghatározó szakmai szervezetétől.

Dübörgő piac

Annak ellenére, hogy tavaly a gazdaság növekedése meglehetősen visszafogott volt, a targoncapiac dübörgött.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Modernizált raktártechnológia

Négy évvel ezelőtt stratégiai döntést hozott a dinamikusan fejlődő Somogyi Elektronic Kft. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy cégcsoporttá fejlesztik a társaságot. A gyors fejlődés a raktártechnika modernizálását is megkövetelte, amit a logisztikai munkáért felelős S-Logistic cégvezetőjének segítségével mutatunk be.

Értékesítési szezonokhoz igazodva

Az ajándékok logisztikája még nem vált specializációvá, noha sajátosságai akár indokolttá is tehetnék, legalábbis ezt az érzést keltette bennünk a hazai reklámajándék-piac legnagyobb szereplőjénél, a Golding Kft.-nél tett látogatásunk. Azt tudtuk, hogy ajándékozni jó, de vajon könnyű-e?

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

XXII. Nemzetközi Szállításszervezési és Logisztikai Szakkonferencia

„Versenyképesség vagy versenyhátrány? Ez itt a nagy kérdés!” címmel immár 22. alkalommal került megrendezésre Balatonvilágoson a Nemzetközi Szállításszervezési és Logisztikai Szakkonferencia az MLSZKSZ, a KTE és a KTI társszervezésében. A két nap alatt elhangzott 22 előadás és a záró kerekasztal-beszélgetés rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Új logisztikai központ

Több mint 100 vendég részvételével ünnepelte a Jungheinrich AG Pozsonyban a Kelet- és Közép-Európát ellátó alkatrészlogisztikai központ hivatalos megnyitását. Dirk Schulz, a Jungheinrich konszern vevőszolgálatának vezetője és Dr. Michael Müller-Wünsch, a CEVA logisztikai szolgáltató non-automatív részlegének ügyvezető igazgatója egy óriási ollóval vágta át az új raktárt jelképesen elzáró szalagot.

Hibátlan komissiózás

Az ágazaton belüli koncentrációs folyamatok gyakran kényszerítik a szervezeteket strukturális átalakításokra. Ez az átalakulás az újonnan belépett EU-tagállamok feldolgozóiparában is érezhető. Számtalan vállalat a konkurencia kiszorításának érdekében felvásárolja a versenytársait, tulajdonképpen piacot vásárol magának. Ez a stratégia azonban csak akkor vezethet sikerre, ha megfelelő konszolidációs lépéseket foganatosítunk. Különösen a logisztikai folyamatokra érvényes ez a követelmény. Nemcsak a külső logisztikát, hanem az áru belső mozgását is szem előtt kell tartani a telephelyen vagy a vállalaton belül.

Édesmesterség

A Szamos Marcipán ma már világszerte – talán nem túlzás ezt kijelenteni – fogalom. A kezdet egy dán cukrászmestertől ellesett marcipánrózsa volt. A jelen a kiváló termékek, és a saját üzletek sokasága. Ami persze igen nagy kihívást jelent mind a gyártás, mind a logisztika területén.

Technológiai újítások

A Tesco piaci sikereiben komoly szerepet tölt be a herceghalmi szárazáru-logisztikai központ. Az elmúlt évek jelentős változásairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Horváth Gáborral, a logisztikai központ igazgatójával.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Digitális piactér

Hat év alatt két logisztikai szolgáltatóval is dolgozott a Sunbooks Könyvkereskedelmi Kft., tavaly mégis saját kezébe vette logisztikai folyamatainak szervezését. Erről a váltásról, illetve speciális, internetes piaci szolgáltatásáról beszélgettünk Száraz Miklós vezérigazgatóval.

A váltás nem egyszerű

A Bacardi-Martini Hungary Kft. a közelmúltban váltott logisztikai szolgáltatót. Az előzményekről, a tenderről és az első hónap tapasztalatairól beszélgettünk Vuleta Zsolt ügyvezető igazgatóval.

Vadat, s halat…

Hogyan lehet magas minőségi színvonalon helytállni a kereskedelem, a vendéglátás és az egyéni megrendelők felé egyszerre? Milyen rendszereket kell kialakítani ahhoz, hogy egy vállalkozás mindezt zökkenőmentesen le tudja bonyolítani? Az pedig már csak a hab a tortán, hogy ebben az esetben bizony nem átlag termékekről, hanem többek között tengeri halakról, magyar vad-, új-zélandi bárány- és argentin marhahúsról van szó.

Kifinomult logisztika

Az idén ünnepelte tizedik születésnapját a hazai alapítású építőanyag-gyártó és márkakereskedő vállalat, a Masterplast Group Zrt. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat sikerének egyik titka a termékei mögött álló, kiválóan szervezett logisztikai háttér. A gyors fejlődésről és a jövő kihívásairól Józsa Dáviddal, a cég logisztikai igazgatójával beszélgettünk.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Sikeres utódok

Ez év tavaszán a müncheni Bauma vásáron – többek között – három új raktári gép ünnepelte bemutatkozását: egy magasemelésű targonca és két kétszintes rakodó.

A tartós siker alapja

A Wacker Construction Equipment AG, München, 1848-ban kovácsműhelyként jött létre, és napjainkban nemzetközi viszonylatban vezető építő- és munkagépgyártóként ismert. A Frankfurti Értéktőzsdén 2007. május 15-én létrejött bejegyzéssel és a Neuson Kramer Baumaschinen AG-vel létrehozott Wacker Neuson SE (európai társaság) révén teljesen új távlatok nyíltak meg a vállalat előtt.

Intelligens vezérlés

A Jungheinrich 2007 tavaszán mutatta be új elektromos komissiózó- és felrakótargoncáját. Megoldásában egyedi, intelligens targoncavezérlés irányítja a gépet. Teljesítményhatárai már a jövő raktárlogisztikai kihívásainak figyelembevételével kerültek kialakításra.

Manuális komissióraktár automatizálása

A Rauch Hungária meglévő budapesti komissió- és kiszállítóraktárát kétfolyosós magaspolcos raktárrá alakították át a tavalyi évben.

Hatékonyabb komissiózás mobil nyomtatóval

A legmodernebb információs technológiai megoldások olyan fejlesztéseket is lehetővé tesznek, amelyek segítségével jelentősen növelhető az ellátási lánc egyes állomásainak hatékonysága. Cikkünkben egy RF-hálózaton keresztüli mobil nyomtatási megoldást mutatunk be az Epcos szombathelyi gyárában.

Rendszerváltás az ellátási láncban

Az 1992-ben állami részvénytársasággá alakult Egyesült Vegyiművek számára a rendszerváltás nemcsak a magánosítást hozta el, hanem termékportfoliója is gyökeresen átalakult. Ma már a legnagyobb hazai márkákat gyártó háztartás-vegyipari és kozmetikai késztermékgyártóként tartják számon. Bittera Tamással, a cég vezérigazgatójával, és Szabó Csaba termelési igazgatóval beszélgettünk.

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Bérelt anyagmozgatás

A Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft. a Cola Trans Kft.-vel közösen oldja meg a cég anyagmozgatási feladatait.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Könyvdisztribúció és raktártechnika

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. több mint 400 főt foglalkoztató hálózat. Negyvenkét üzletével, két internetes áruházával és kilencmilliárd forintos éves forgalmával az ország egyik legnagyobb könyvértékesítő vállalata. A növekvő forgalom ellátására a közelmúltban új központi disztribúciós raktárat hoztak létre.

RFID alapú nyomon követés

A baseli székhelyű Bell-Csoport Svájc piacvezető húsipari vállalata. A 3500 főt foglalkoztató, éves szinten közel 890 millió euró árbevételt realizáló Bell vállalat Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb húsipari vállalatának számít. Éves szinten közel 93 000 tonna húst (sertés, nagyvágóállat, borjú, bárány, vadhús) és közel 27 000 tonna baromfit dolgoz fel. A vállalat a friss hús és egyéb húskészítmények esetében is a legmagasabb fokú minőségi előírások betartására törekszik, és több ízben is kitüntették ezért. 2002-ben a vállalat egy új üzem építését kezdte meg Oensingenben, és 50 millió eurós befektetéssel Svájc – egyben egész Európa – legmodernebb húsfeldolgozó üzemét hozták létre.

Túl a mérlegelésen

A logisztikai központok és raktárak nélkülözhetetlen eszközei a munkafolyamatokhoz illeszkedő mérőeszközök. Legfejlettebb változatai a raktárirányítási rendszerekhez illeszthető, valós idejű adatok kinyerésére alkalmas mérlegrendszerek.

Egységes automatizált rendszer

Az EGLO Leuchten osztrák vállalatcsoport magyarországi logisztikai központjának automatizált magasraktári rendszerét a Jungheinrich hozta létre. Erről beszélgettünk Bernhard Lechnerrel, az EGLO Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Kilátások

Amíg a kelet-európai targoncapiac tavaly az egy évvel korábbihoz képest körülbelül 40(!) százalékkal bővült, addig a hazai piac néhány százalékot visszaesett. Sőt, az utóbbi években a stagnálás volt jellemző. Az okokról, tendenciákról és kilátásokról a piacot jól ismerő szakértőkkel beszélgettünk.

Szélesedő kapcsolatok

Az év eleji uniós csatlakozással Constanta szerepe a tengeri hajózásban várhatóan egyre nagyobb lesz, és mint fekete-tengeri hub, tovább növeli szerepét a közép-kelet-európai áruforgalom bonyolításában. A kikötő tavaly rekorderedményt ért el a konténerforgalomban, túllépte az 1 millió TEU-t (1 037 068 TEU).

Hatból egy

Február végén alkalmunk nyílt meglátogatni a Maria Lanzendorf-i központot, amit Klaus Tumler, a Gebrüder Weiss bécsi értékesítési és marketingigazgatója viccesen a bécsi turistalátványosságok mellé sorolt. Valóban egyedülálló az új létesítmény, ahol a Gebrüder Weiss az eddig hat telephelyre (St. Marx, Erdberg, Inzersdorf, Leopoldsdorf, schwechati reptéri és bécsi kikötőben található kirendeltségek) szétosztott tevékenységét központosította.

Éjszakai műszak

Az autóalkatrész-ellátás nem tartozik a legegyszerűbb logisztikai feladatok közé. Van ugyan egy úgymond fix árufeltöltési feladat, de emellett ott van az ügyfelek által nem kiszámíthatóan igényelt alkatrészek sokasága. Mert azt senki sem tudja előre megmondani, mikor melyik alkatrészre lehet szüksége az autójához. A Citroën Hungária és a GEFCO közös munkája az ellátás gyakorlati oldaláról mutatja meg, hogyan lehet a logisztika az ügyfél-elégedettség egyik legfőbb megoldása.

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Kényelmi termékek nagykereskedője

A folyamatosan fejlődő piac igényeit csak a legmodernebb logisztikai szolgáltatással lehet kielégíteni – derült ki a hamarosan a ProLogis Harbor Parkba költöző Lekkerland Kft. ügyvezetőjével, Haiman Ferenccel folytatott beszélgetésünkből.

A biztosabbnál is biztosabb

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta különösen igaz, vegyiáruraktárakat csak az igen magas szintű biztonsági követelményeknek megfelelően lehet építtetni. Azonban az már ritka, hogy valaki ezeket a szigorú előírásokat magára vonatkoztatva még tovább szigorítja. A budapesti, dekorkozmetikumokat gyártó és forgalmazó Galex Kft. a telephely kialakításakor mindenben biztosra ment.

Korszerű, szabványokon alapuló

Az élelmiszeripari vállalatokat jogszabály kötelezi termékeik nyomon követésére alkalmas informatikai rendszerek felállítására. A Coca-Cola Beverages Hungary raktárbázisának disztribúciós vezetője, Pápa Márton szerint a hasonló fejlesztések valamennyi nagyobb depóhálózattal és különféle termékekre szakosodott termelőüzemekkel rendelkező cég számára hasznos megoldást jelenthetnek.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Európai szintű berendezésgyártás

Zalaegerszegen, a város határában lévő 2000 négyzetméteres gyár hamarosan a Schneider Electric egyik legjelentősebb villamoskapcsoló-berendezés gyára lesz Európában. Jelenleg 80 fős a létszám, ami jövőre a duplájára is növekedhet. A fejlődés és terjeszkedés éppen napjainkban kezdődött el, és a tervek szerint 2007 tavaszára fejeződik be. A jelenlegi terület több mint duplájára fog növekedni, azaz 3000 négyzetmétert fognak még a gyárhoz építeni. Nagyobb irodák lesznek, valamint nagyobb lesz a raktár és a termelés is.

Változó térkép

A sikeres ingatlanprojektnek három ismertetője van: a jó elhelyezkedés, a jó elhelyezkedés és a jó elhelyezkedés. Ez az állítás hatványozottan igaz azoknál a részpiacoknál, ahol a költséghatékonyság a legfontosabb követelmény, és ahol a költségszintet alapvetően befolyásolja az ingatlan megközelíthetősége. Az Eston International annak járt utána, vajon van-e lehetőség új területek meghódítására a logisztikai ingatlanok esetén.

Kerek évforduló

Az idén tíz éves a MÁV Kombiterminál Kft., de a cég gyökerei sokkal régebbre – egészen 1970-ig – nyúlnak vissza. Azt, hogy hová lehet ennyi idő alatt elérni, jól példázza a vállalat jelenlegi helyzete. A fejlesztések és a beruházások során mára egyetlen cégből 11 tagot számláló cégcsoportra bővült. A megtett útról és a várható jövőről beszélgettünk Kiss Gyula ügyvezető igazgatóval.

Objektív döntés

Speciális igényeket kell kielégíteni annak, aki a gyógyszerforgalmazás területén akar logisztikai szolgáltatást nyújtani. A világszerte jól ismert GlaxoSmithKline magyarországi leányvállalatának idei tenderét világcégek előtt egy magyar szolgáltató nyerte. A részletekről Nagy Líviával, a GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare délkelet-európai régióért felelős supply chain igazgatójával beszélgettünk.

Hipermarket logisztika

Egy hipermarketben alapvető elvárás, hogy a vásárló a keresett terméket megtalálja a polcokon ott, és akkor, amikor keresi. Ehhez a polchiányok alacsony szinten tartása és a feltöltöttség megfelelő színvonalának biztosítása szükséges.

Egy kicsit másképp

A METRO Kereskedelmi Kft. az idei évben változtatott az addig bevált logisztikai gyakorlatán. A cég vezetése úgy döntött – a Customer First alapelv keretében –, a logisztika mellett kialakítja az ellátási láncért felelős részleget is. Ennek eredményeként a METRO teljesen új koncepcióval és logisztikai szolgáltatóval vágott neki az idei esztendőnek. Cikkünkben a döntés hátterét, és a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak.

Partnerek

A magyar piacon egyre több cég szervezi ki logisztikai és szállítmányozási feladatait. Mindez egyértelműen az outsourcing előretörését jelzi. A kérdés az, hogy milyen szempontok alapján választanak a tenderek kiírói, és mi az a plusz, amivel a pályázók elnyerhetik a megbízást. Összeállításunkban mind a megbízói, mind a szolgáltatói oldalról kerestük a válaszokat.

Multibrand

Ez év júliusában kezdte meg tevékenységét a General Motors regionális alkatrészraktára, amely a közép- és kelet-európai országokban működő márkaszervizeket látja el alkatrészekkel. Az előzményekről, kihívásokról és az új disztribúciós modell eredményeiről Horváth Csabával, a GM Közép- és Kelet-Európa regionális irodájának alkatrész-ellátási vezetőjével beszélgettünk.

Teljes körű megoldások

A H.J. Heinz angliai disztribúciós tevékenységének irányítását a Wincanton 1995-ben kezdte meg és jelentős szerepet játszott a Heinz logisztikai infrastruktúrájának kialakításában. A National Distribution Centre-t, a Heinz 32 500 négyzetméteres, automatizált országos elosztó központját, az angliai Wiganban 2001. április elsején hozta létre. Ez a világszínvonalú automatizált létesítmény 8 különböző disztribúciós központot egyesít egy helyen, és teljesen átalakította a Heinz disztribúciós folyamatát.

Kölni elosztóközpont

Ez év januárjában nyitotta meg a UPS azt a légi központot a kölni/bonni repülőtéren, amelynek bővítésére 135 millió dollárt költött. A két évig tartó építkezés eredményeképpen a kölni központ mérete több mint a duplájára nőtt, így már 75 000 négyzetméteren, egy speciálisan expressz csomagok szortírozására kialakított technológia alapján szolgálja ki az ügyfelek elvárásait.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Érettek és éretlenek

A téliszalámi-készítés nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az egész világon mindössze két cég készít valódi téliszalámit. Ám még ez a két megoldás is eltér egymástól. A Herz Szalámigyár Zrt. – bár jelentős fejlesztéseket hajtottak végre – sok tekintetben megmaradt az évszázados manufakturális módszereknél.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Lehetőségek

A raktártechnikai eszközök elengedhetetlenül fontosak, ha egy cég, vagy logisztikai szolgáltató jól szeretné megoldani raktározási feladatait. Azonban ezeknek az eszközöknek a beszerzése komoly anyagi áldozatokat kíván a vállalkozásoktól. Ráadásul sok esetben csak szezonálisan, vagy árudömping esetén szükséges a bővítés. Cikkünkben a raktártechnikai eszközbérletben rejlő lehetőségeknek jártunk utána.

A láthatatlan hálózat

Nemrégiben a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. egy vezeték nélküli hálózat kiépítése mellett döntött, és elképzelését meg is valósította. Összeállításunkban a döntés hátteréről és az eredményekről adunk képet.

EUR-raklapkérdés

Aki Magyarországon EUR-rakodólapokat használ termékei mozgatására és tárolására tudja, hogy a rakodólapok kérdése örökzöld téma. Évek óta napirenden van, és az ipar, illetve a kereskedelem részére egyaránt többszázmillió forintos veszteségek forrása.

Eltérő utakon

A cargoszállítás területén kisebb és nagyobb cégek is megélnek, de csak akkor, ha a legmodernebb technikát alkalmazzák. Így lehet személyre szóló szolgáltatást nyújtani, a személyes megbízástól a nemzetközi cégekig bárkinek.

Angyalbőrben

Bár a Magyar Honvédség a rendszerváltás óta jelentősen „összement”, ruházat tekintetében még mindig számottevő volumenre van szüksége. A katonáknak egyre többféle ruházata, felszerelése van, amelyeket – akárcsak régen – tisztítani és cserélni kell. Tiszta ruha és új felszerelés tehát mindig kell, amelyhez komoly logisztikai munka szükséges a Magyar Honvédség (MH) Ruházati Szolgálatfőnökségének részéről.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Építések kora

Úgy tűnik, Magyarországon csarnoképítési dömping van. Szinte alig van jelentősebb település, ahol ne épülne valami. Összeállításunkban ízelítőt adunk a lehetőségekről és a buktatókról.

Tiszta víz

Az elmúlt években, hazánkban is teret nyert a ballonos kiszerelésű, tisztított és ásványi anyagokkal dúsított víz fogyasztása. És az egyéni fogyasztók is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a termék iránt. Ez a fejlemény új kihívások elé állíthatja a piacon vezető szerepet betöltő Clearwatert is.

Prémiumlogisztika

Tavaly nyitotta meg a BMW Dingolfingban óriási, közel félmillió négyzetméter alapterületű, helyenként 18 méter magas logisztikai központját. Ha már ott jártunk, a gyártást is megnéztük.

ÁFA-raktár és előnyei a gyakorlatban

A Philips Szórakoztató Elektronikai üzletágának (CE – Consumer Electronics) Regionális Disztribúciós Központja (RDC – Regional Distribution Centre) Magyarországon a Sóstói Ipari Parkban, Székesfehérvárott a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában található. Ez a 25 000 négyzetméteres raktár egyike a Philips CE európai ellátási lánc (SOE – Supply Operations Europe) három Regionális Disztribúciós Központjának (a további kettő Hollandiában, illetve Franciaországban találató).

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Hadállás a szomszéd várban

Az 1997-ben alapított, majd 1998-ban a Hörmann Logistik GmbH tulajdonrész-vásárlásával nemzetközivé vált Hörmann Pannon Software Kft. logisztikai szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás. Az általuk kifejlesztett HiLIS (Hörmann Intra Logistics System) keretrendszer, valamint az abban alkalmazott legkülönbözőbb részszoftverek az intralogisztika, a folyamatirányítás és a terméktámogatás területén működnek.

Szezon van

A meleg nyári hónapokban mi sem aktuálisabb, mint egy „hűvös” téma, az Electrolux. A két lépcsőben, 85 millió euróból felépített nyíregyházi gyártó- és raktárbázison a gyártócsarnok 48 ezer, a raktár 14 ezer négyzetméteren kapott helyet. A 2004-es alapkőletételt követőn 2005 januárjában Nyíregyházán már a sorozatgyártás is elindult. Gattyán Lászlóval, a gyár igazgatójával beszélgettünk.

Raktárpiaci áttekintés

A modern magyar raktárlogisztikai piac alapjait képező központok építése az ezredfordulót követően indult el és az eltelt mindössze 5-6 év alatt az ingatlanpiacnak ez a szegmense is elkezdte az érett piac jellemzőit mutatni.

Metszéspontok

A tengeri kikötők ősidők óta a világ kereskedelmi központjai. Egy olyan ország számára, amely nem rendelkezik tengeri kapcsolattal, talán még fontosabb, hogy a kikötőkkel jó kapcsolatokat építsen ki. Összeállításunkban három, Magyarország számára fontos európai kikötőt mutatunk be, elsősorban magyar szemszögből.

Nyolc futballpálya

A legutóbbi időben végrehajtott nemzetközi bővülés eredményeként a Gebrüder Weiss konszern mára több mint 134 saját telephellyel rendelkezik. A tevékenység súlypontja továbbra is az Ausztria, Németország, Svájc régió, valamint Közép- és Kelet-Európa kilenc országa.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Bátor döntésekkel pénzt nyernek

Évről évre növekszik a korszerű raktári polcrendszerek iránti igény. Az élesedő verseny nagyobb hatékonyságra, a folyamatok gyorsítására kényszeríti a vállalatokat. S ahogyan nőnek az ingatlanárak és a tároló felületek költségei, úgy erősödik a vállalatok törekvése, hogy kis területen helyezzenek el nagy mennyiségű árut. Szakemberek szerint a raktári polcrendszerek piaca évi 10-12 milliárd forintra tehető.

A profik erősítik egymást

Az Auchan üllői raktárában kivétel nélkül elektromos üzemű anyagmozgató gépeket használnak, mivel a modern, korszerű épületben maximálisan figyelnek a munka-, tűz-, és környezetvédelmi előírásokra.

Mítosz vagy valóság?

A Rádió Frekvenciás Azonosítás (RFID) technológiáról vegyes kép alakult ki az emberekben. Egyrészt mindenki érzékeli a benne rejlő lehetőségeket – ezért is folynak a kutatások –, ám valójában senki sem tudja eldönteni, hogy ezek mikor válhatnak valóssággá. Pedig az RFID egyes területeken már igazi alkalmazás, aminek azért a korai fejlesztési időszak okán számtalan buktatója lehet.

Ügyfélre szabva

A gyógyszerraktározás és logisztika speciális terület. Egy-egy raktár kialakítása többszörösébe kerül, mint egy átlag raktáré. A Cemelog példája azonban azt mutatja, hogy a magas költségek ellenére szakértelemmel, és ügyfélorientált szemlélettel egy magyar vállalkozás is megállja a helyét a multik versenyében.

Új megoldások

A gyógyszer-kereskedelmi logisztika felépítése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nem elég kapcsolatban lenni az egyes gyártókkal, mert a nagykereskedések bizonyos gyógyszerek esetében egymást is kiszolgálják. A TEVA új, gödöllői logisztikai központja sok esetben példaértékű lehet. Ahogy Lakatos Péter, a TEVA supply chain igazgatója fogalmazott, a felelősségvállalás és a biztonság a legfontosabb.

Steril szállítmányok

Tisztaság a gyártásban, a szállítás és a felhasználás során. Konszignációs raktárak a műtő szomszédságában és speciális szállítóeszközök. Ezek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika egészségügyi ellátási láncának legfontosabb elemei.

Csak szabadon

Kis túlzással elmondható, hogy a csarnoképítések korát éljük. A fejlődésnek köszönhetően azon a területen, ahol tegnap még nem volt semmi, ma már egy raktár vagy ipari csarnok áll.

Az elektronika szolgálatában

A műszaki elektronikai termékek hazai forgalma éves szinten megközelíti a 250 milliárd forintot, melyből az Euronics magyarországi üzlethálózata közel 50 milliárdos értéket tudhat magáénak. Ezzel az eredménnyel az egyik legmeghatározóbb kereskedő vállalattá vált a magyar piacon.

Árurendelés felsőfokon

A Praktiker áruházlánc áruellátási rendszerében jelentős változások történtek a közelmúltban.

Célirányban

A Renault-Nissan a tavalyi évben avatta fel regionális logisztikai központját Győrben. A választásnál több ország és város is felmerült, de végül hazánkat választották. A döntés hátteréről és a központ működéséről kérdeztük Henri Leroux-t, a Hungarian Alliance Logistics Kft. ügyvezető igazgatóját.

Biztonságos trendek

Az utóbbi időben fokozódott a vállalatok érdeklődése a különböző biztonságtechnikai megoldások iránt. A piac növekedését egyrészt az előírások szigorodása, másrészt a vállalatvezetés fokozódó igényei generálják.

Jóban rosszban

Az agrárlogisztika Magyarország egyik húzóágazata lehet a jövőben. Ehhez azonban a közlekedési ágazatok – közút, vasút, hajó – még szorosabb együttműködése szükséges. És ahogyan Szalma Béla, a Centroport Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazott, nagyarányú eszköz és infrastruktúrafejlesztés.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Folyamatos beruházás

A csomagolás, a termék külső megjelenése egyre nagyobb jelentőséggel bír. Egy modernizálással egybekötött folyamatos csomagolásfejlesztési projekt jól illeszkedhet a vállalat termelési rendszerébe. A Cerbona Rt.-nél pontosan ezt az utat követték, és amint azt Dr. Keleti Ágnes vezérigazgató-helyettes elmondta, közel másfél év alatt az 1,2 milliárd forintos beruházás részeként 300 millió forintot költöttek csomagolásfejlesztésre.

Robotkéz készítette motorok

A Renault Trucks a 2004-ben Vénissieux-ben felavatott motorgyárában tervezi és gyártja háromtól 11 liter lökettérfogatig terjedő erőforrásait. Nemcsak az üzemre, a frissített Midlum és új Premium Route modellre is büszkék a gyáriak.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Egy bajnokcsapat kapitánya Werle Zoltán, az „Év logisztikai menedzsere”

„Ez csapatmunka. Egyik elismerés sem csak engem illet.” – vallja Werle Zoltán a Magyar Telekom beszerzési igazgatója, aki november 16-án az MLBKT XIII. Kongresszusán átvette az „Év logisztikai menedzsere 2005” díjat, s munkatársait is felhívta ünnepelni az emelvényre.

Garantált együttműködés

A Ciba Specialty Chemicals ügyfelei végtermékeihez állít elő speciális alapanyagokat, melyek a textil, a műanyag és papírtermékek, háztartási és kozmetikai termékek minőségét növelik. A Ciba világszerte több mint 120 országban támogatja partnereit a kreatív folyamatok kivitelezésében.

Ünnepekhez igazítva

Várhatóan jövő év elején nyitja meg kapuit a Hétpettyes Kft. szigetszentmiklósi logisztikai központja. A virágkereskedelem fellegváraként ismert Leshegy ipari parkban egy 460 millió forintos beruházás eredményeként közel 3000 négyzetméter alapterületű bázist alakítanak ki. A raktár már felépült, de a központot csak akkor adják át, ha az irodák kialakítása is befejeződött. A komplexum – a tervek szerint – 15 kis- és nagykereskedő számára nyújtana logisztikai szolgáltatást.

Átalakuló logisztika

Különleges logisztikai feladatot jelent olyan termékek ellátási láncának megszervezése, amelyek iránt időben változó a fogyasztók igénye. Az LG Electronics Magyar Kft. számos terméke ebbe a kategóriába tartozik.

Tenderek és szempontok

A logisztikai piacon mára a szolgáltatók között kemény verseny folyik egy-egy üzlet megszerzéséért. Gyakran apróságokon múlik ki nyerhet meg egy tendert. A megbízók pedig egyre nehezebben tudják eldönteni, melyik szolgáltatót válasszák. A cikk írói útmutatást adnak arra, hogy a logisztikai szolgáltatás át-, illetve kihelyezése mindkét fél számára sikeres projekt lehessen.

A Metro és az RFID

Az áru hosszú utat tesz meg, amíg a gyártószalagról a boltok polcaira kerül: csomagolják, raktárban tárolják, viszonteladókhoz szállítják, majd onnan több-kevesebb elosztóponton keresztül eljuttatják a boltokba, ahol a fogyasztók végül megvásárolják. A folyamatot gyorsabbá, biztosabbá és átláthatóbbá teszi az RFID, a rádiófrekvenciás azonosítás.

Percre pontosan

A modern eszközökkel történő flottakövetés a kiskereskedelmi áruházláncok hatékonyabb áruterítését szolgálja. Általa a kiszállítás folyamata percre pontosan nyomonkövethető és a technikai problémák is kiszűrhetőek.

Palettagondok és megoldások

A raklapokat a logisztikai folyamat során nem csak mennyiségileg, hanem minőségileg is nyomon kell követni és pontosan nyilvántartani, hiszen jelentős költségtényező akár egy üzletlánc, akár egy gyártó cég tekintetében.

Nemzetközi kapcsolatok

A Schenker a megbízók minőségi és mennyiségi igényeinek igyekezett elébe menni, amikor a BILK-ben kialakította logisztikai központját.

Központi tartálypark

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. – Magyarország egyetlen független gyógyszergyártó társasága – egyéb kiemelkedő eredményi mellett, jelentős fejlesztéseket hajtott végre közelmúltban a logisztikai területen is. A Termelési és Logisztikai igazgatóság egyik nemrég megvalósított nagyszabású beruházása a Központi elosztó tartálypark (továbbiakban: KTP), amely a cég központi telephelyének belső folyékony vegyianyag ellátási rendszerét korszerűsítette. Ez a fejlesztés egyben mérföldkő a Richter termelési logisztikájában.

TRILAK, a színmester

A hazai festékgyártás piacvezetőjének számító Trilak Kft. sikerét többek között a magas fokú IT támogatottságú supply chain rendszerének köszönheti. A több ezer recepturával dolgozó vállalat rugalmas gyártási folyamattal és a vevői igények magas szintű kiszolgálásával dicsekedhet.

A magyar üzletlánc

Ez év tavaszán adták át CBA új logisztikai központját, ahonnan a bolthálózat jelentős részét kiszolgálják. Ennek tapasztalatairól beszélgettünk Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgatóval.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Csúcstechnológia a Jászságban

A Samsung az elmúlt másfél évtized alatt jól összehangolt logisztikai és informatikai rendszert alakított ki Jászfényszarun. A cég innen látja el televízióival egész Európát.

Élő raktár

A 2005. szeptember 13-15. között hetedik alkalommal megrendezett Logi-Tech Logisztika a Gyakorlatban Szakkiállításon, egy új koncepció alapján Magyarországon először volt látható egy speciális, élő raktárlogisztikai bemutató.

Körkép

A 2005-ös év elmúlt kilenc hónapja számos érdekességgel szolgált mind a magyarországi, mind a kelet-európai ipari- és logisztikai ingatlanok piacán. Tekintve a kelet-európai logisztikai piac bővülését és változásait, valószínűleg az év végéig további érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi.

Összehangolt csapatmunka

A finn tulajdonú Elcoteq legnagyobb európai termelőbázisa Pécsett van, ahol két telephelyen, az 1998-ban zöldmezős beruházás keretében épült Finn utcai és a 2000-ben megvásárolt Szilva utcai gyárban kész- és félkész termékeket állítanak elő az elektronikai ipar multinacionális gyártói számára. A gyártósorok hibátlan kiszolgálása, a késztermékek időre történő kiszállítása összehangolt csapatmunkát és innovatív megoldásokat követel. Erről beszélgettünk az Elcoteq logisztikai csapatával.

Teherautó-város

A 2,4 millió négyzetméteren elterülő, több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató, és naponta közel négyszáz haszongépjárművet előállító wörth-i Mercedes – pontosabban DaimlerChrysler – gyárban jártunk. Az üzem a 6,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszongépjárműveket összeszerelő üzemek között a világon a legnagyobb.

Tenyérnyi óriás

A húszezres lélekszámú Komárom életében jelentős szerepet tölt be a kilenc ezer embert foglalkoztató ipari park, amelynek zászlóshajója Európa legnagyobb mobilkészülék gyára, a Nokia Komárom Kft. Tóth Ferenc logisztikai igazgatóval a nemrég bevezetett logisztikai megoldásokról beszélgettünk.

Erősődő jelenlét

A Wincanton plc. elnökével, Paul Bateman úrral a müncheni Transport Logistic 2005 nemzetközi szakmai kiállításon találkoztunk, ahol lapunknak adott exkluzív interjú keretében a múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Logisztikai valóság

A kereskedelmi eladópultnál elképzelt kozmetikai álomvilág egy idealizált, probléma- és ráncmentes világképet idéz. A szépség és a csillogás mögött azonban, a világ egyik legösszetettebb logisztikai megoldása rejlik.

Messzire tekintő ambíciók

A győri székhelyű Kravtex Kft. a cseh SOR Libchavy cégtől megvásárolt licenc alapján 1999-ben kezdett autóbuszokat gyártani. Az elmúlt év végén a cég újabb háromszázmilliós fejlesztéssel korszerű diagnosztikai központot, irodaházat épített, és egy tizenkét méteres városi buszt is kifejlesztett.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

Hűtött nyalánkságok

A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszer-ipari társasága, mely 2002-ben felvásárolta a Schöllert, s idén áprilistól Nestlé Ice Cream Hungária Kft. néven folytatja a termelést.

Kritikus szemek a hűtőláncban

Számtalan veszély leselkedik a hűtött vagy mélyhűtött árura, amíg a termelőtől a fogyasztóig eljut. A logisztikának ez az ága speciális szakértelmet, felkészültséget igényel.

Drága mínuszok...

A hűtőházakban és hűtőraktárakban a filtrációs hőveszteség következményei miatt állandóan fennáll a magas energiafogyasztás problematikája.

Értékteremtés

A Hungarorak Kft. a McDonald’s magyarországi étterem hálózatának kizárólagos logisztikai szolgáltató partnere, amelyet 1990 novemberében az Alpha Management-csoport tagjaként hoztak létre. A logisztikai folyamatokat közösen alakították ki a világcég szigorú normái alapján.

Regionális disztribúció a Philipsnél

A székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában működik a Supply Operations Europe (SOE), a Philips CE (Consumer Electronics) európai szórakoztató elektronikai üzletágának regionális disztribúciós központja. Ennek gyakorlati működését mutatja be a cikk.

Húzóágazattá válhat az agrárlogisztika

Információhiány, későn induló szervezés, elégtelen raktár- és szállítókapacitás, speciális szállítóeszközök hiánya – ezekben foglalhatók össze az agrárlogisztika gyermekbetegségei. Pedig megfelelő fejlesztés révén a hazai élelmiszer-gazdaságban kiemelkedő hatékonyság- és versenyképesség-javulás érhető el.

Regionális helyzetkép

Közel egy évvel az európai uniós csatlakozás után a csatlakozó közép-kelet-európai országok életében számos, a logisztikai iparágat is érintő változás történt és történik. Jelen cikknek nem célja e változások teljes listázása, hanem azon tényezők kiemelése, amelyek a logisztikai ingatlanpiac mozgásain keresztül is érzékelhetők, illetve részben az újabb piaci tendenciák kiváltói.

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Raktár, polcok nélkül

A mintegy 70 magyarországi eladóhellyel rendelkező Tesco angol kiskereskedelmi áruházlánc a közelmúltban szervezte át logisztikai tevékenységét. Az indulásról, az eddigi tapasztalatokról, a jövőre vonatkozó elképzelésekről Udvarvölgyi Sándort, a gyáli Frissáru Logisztikai Központ igazgatóját faggattuk.

Biztonsági rendszer a Tescónál

Az ellátási lánc modernizálásának területén a Tesco újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat valósít meg az áruházak jobb, hatékonyabb kiszolgálásának érdekében.

Keresés
Kövessen minket facebookon