"online" cimke cikkei:

Munkaerőhiánnyal küzd a logisztikai szektor

Az online vásárlás hazánkban is évről évre egyre népszerűbb. 2017-ben egy átlagos online vásárló már 11 alkalommal intézte vásárlását webáruházon keresztül. A szektor 18%-os növekedése messze meghaladja a hagyományos kiskereskedelem bővülési ütemét, ami természetesen a csomagszámok emelkedésében is megmutatkozik. A gyors fejlődésnek köszönhetően a logisztikai folyamatok lekövetése is egyre nagyobb kihívást jelent, miközben az ünnepi szezon még csak most fog elindulni. Tovább súlyosbítja a helyzetet a futárcégeket is elérő, fokozott munkaerőhiány – derül ki a GKI Digital iparági jelentéséből.

Tízből heten többet vásárolnának online, ingyenes házhozszállításért cserébe

Az online vásárlásra ösztönző tényezők első öt helyezettje mind a kedvezményekre fókuszál. Közülük is kiemelkedő fontossággal bír a házhoz szállítás ingyenessége – állapítja meg a GfK Digital Connected Consumer kutatásának legfrissebb, 2017. évi tanulmánya.

1 milliárd euró felett a hazai online kiskereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom. A forintban kifejezve mintegy 310 milliárdos online piac, 2016-ban arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél, a jelenlegi növekedési ütem korlátai azonban már látszanak – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozatának idei első felméréséből, amelyről február 22-én, sajtóközleményben számoltak be.

Megkésett karácsony

Több mint 900 000 magyar internetező csak késéssel tudta átvenni a karácsonyi időszakban online rendelt termékeket, az ügyfelek átlagosan 5 nappal később kapták kézhez a csomagokat, de 12 százalékukhoz még január első hetében sem érkezett meg – derül ki az eNet Internetkutató idén év eleji felméréséből, amelynek eredményeit január 17-én publikálták.

Új kényelmi szolgáltatás az online ipari árverésekhez

Új szolgáltatást vezetnek be a hazai online ipari árveréseken. A vevők a regisztráció után kitölthetnek egy online űrlapot, amely részletesen tartalmazza azokat a főbb tételeket, amelyek általában szerepelnek az aukciókon. Ugyanezen a lapon akár egyedi igényeiket is jelezhetik. Amikor a kínálatba kerülő tételek egyezést mutatnak a vevőjelölt érdeklődési körével, értesítést küld a rendszer – áll az Intergavel július 18-án megjelent közleményében.

A DB Schenker több millió euro értékű szerződést kötött a uShip online fuvarbörzével

A DB Schenker több milliót fektetett a digitális jövőbe azzal, hogy ötéves exkluzív együttműködési megállapodást írt alá az egyesült államokbeli uShip online fuvarbörzével. Az együttműködés célja, melynek értéke tízmilliókban mérhető, az, hogy új digitális innovációkkal segítsék a küldemények hatékonyabb és gyorsabb szállítását, így javítva az ügyfeleknek és üzleti partnereknek nyújtott szolgáltatások minőségét – áll a DB Schenker július 12-én megjelent közleményében.

Majdnem dupláztak a hazai e-kereskedők

A tíz legnagyobb Magyarországon működő e-kereskedő online értékesítésből származó árbevétele 2015-ben elérte a 92 milliárd forintot az előző évi 50 milliárd forintos forgalom után – derül ki GKI Digital június 2-án közzétett összesítéséből, amely a magyar tulajdonban lévő, vagy Magyarországon hivatalos képviselettel, leányvállalattal rendelkező cégeket vette figyelembe.

Kevesen vásárolnak élelmiszert online

A magyar lakosság mindössze 8%-a vásárol élelmiszert online, ugyanakkor már ez is duplája az előző évinek, arányuk pedig várhatóan tovább emelkedik – derült ki a Nielsen április 1-én publikált tanulmányából.

Dinamikusan nő az ipari online árverések piaca

Csaknem duplájára nőtt az online ipari árverések száma 2015-ben az azt megelőző évhez képest, a megbízók száma pedig másfélszeres volt – számolt be a szegmensben piacvezető Intergavel Aukciószervező Kft. vezetője. A tavalyi évben a műszaki árveréseken 1,83 millió euró (576 millió forint) összértékű áru cserélt gazdát – áll az Intergavel február 1-én megjelent közleményében.

Hátrányos kedvezményrendszer – büntetett a GVH

A kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazása miatt az Alcon Services AG Magyarországi Fióktelepét (CIBA/Alcon) 51,356 millió forint, az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft.-t (Alcon Hungária) pedig 52,343 millió forint bírság megfizetésére kötelezte Gazdasági Versenyhivatal (GVH), egyúttal, 60 napos határidővel megtiltotta a jelenleg is alkalmazott, jogsértő feltételeket tartalmazó kedvezményrendszer alkalmazását.

Székesfehérváron is házhoz jön a Tesco

Már 450 000 rendelést teljesített 73 000 regisztrált felhasználójának a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatása, két évvel az indulás után – közölte a cég sajtóközleményben. A növekedést az előző évet közel 130%-kal meghaladó forgalom mellett az április 21-én induló székesfehérvári házhoz szállítás, valamint az üzletág bővülését segítő, 13 főt foglalkoztató budapesti HR Centrum is jelzi.

Közvetlen online portált biztosít ügyfeleinek a MEWA

A textilmenedzsment ágazat egyik vezető európai vállalata, a MEWA ügyfelei számára már Magyarországon is biztosítja új internetes ügyfélportálját. A rendszer lehetővé teszi, hogy a MEWA ügyfelei a rendszerbe való bejelentkezést követően megváltoztassák adataikat, kapcso-lattartót válasszanak, ügyfél-elégedettségi mérésben vegyenek részt és egyes dokumentumokat letölthessenek. A myMEWA ügyfélportál webáruházában az ügyfelek egyetlen kattintással megtalálják a „World Wide Work by MEWA“ márkanévvel fémjelzett munkavédelmi és műszaki cikkek teljes választékát és a nap 24 órájában megrendelhetik azokat. Ezen kívül minden hó-napban akciós áruk kínálatából is válogathatnak – áll a vállalat március 3-án megjelent sajtó-közleményében.

A világ egyik legnagyobb videós platformjának szolgáltat mostantól egy magyar startup

Az online ajánlórendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó magyar Gravity R&D partnerségi megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb Youtube klónjaként ismertté vált Dailymotionnel – adta ki a tájékoztatást a cég közleményében július 31-én.

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Új szolgáltatásokkal bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a részletekről január 14-én kiadott közleményükben számoltak be.

A magyar vállalkozók az összefogásban látják a kiutat

Múlt év novemberében 6300 kis- és középvállalat bevonásával egy online vállalkozáskutatást tartottak a magyar piacon, melynek célja a magyar kkv-k gondolkodásmódjának, piaci helyzetének és üzleti világképének általános feltérképezése volt.

Webshopot indított a Prímagáz

Bővítette tevékenységi körét a Prímagáz, a vállalat az online kereskedelemben kíván erős pozíciókat szerezni a most elindított PrímaNet webshoppal – közölte a társaság december 18-án.

Kevés pénz jut IT-biztonságra

Nincs megfelelő forrásuk és elég szakemberük a világ cégeinek az IT-biztonságra: kétharmaduk szerint nem tudnak a szükségesnek megfelelő mennyiségű pénzt költeni erre a területre, miközben döntő többségük egyre több külső támadásról számol be – derül ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég kutatásából, amelynek eredményeiről december 5-én adott hírt az MTI.

Online rendelési lehetőség

Az AVON Magyarország értékesítési rendszere új online rendelési felülettel bővül, amely amellett, hogy megőrzi a tanácsadók szerepét, új vásárlókat hozhat a vállalatnak. A cseh, román, szlovák, lengyel és orosz piacon már bevezetett platform a tanácsadók és a vásárlók körében is jól szerepelt – áll a cég november 28-án kiadott közleményében.

A Fürgefutár.hu elnyerte az idei eFestival Kiváló Magyar Tartalom díját

2013-ban ismét megrendezésre került az Informatika a Társadalomért (Infotér) által szervezett eFestival – Kiváló Magyar Tartalom pályázat, amelynek díjkiosztó gáláját november 6-án, Balatonfüreden tartották, ahol kihirdették az év legkiválóbb magyar multimédiás és informatikai alkotásait. A Fürgefutár.hu szolgáltatás témakörben elnyerte az I. helyezést, amely által jogosulttá vált a Kiváló Magyar Tartalom cím viselésére. A kategória további díjazottjai között szerepelt a Meghívódiszkont.hu és a Használtautó.hu is, amely weboldalak hasonlóképp a szakma kiváló minősítésével gazdagodtak – áll a Fürgefutár.hu Kft. november 15-i sajtóközleményében.

Elindította első vidéki online bevásárlószolgáltatását a Tesco

Mintegy félszáz munkahelyet teremtett a Tesco Global Áruházak Zrt. azzal, hogy elindította első vidéki online bevásárlószolgáltatását Szegeden – közölte a cég e-kereskedelmi vezetője június 26-i, szegedi sajtótájékoztatóján.

A rendszer lelke a szoftver

A Gyermely Zrt. milliárdos beruházás keretében bővítette meglévő automatizált magasraktárát. A fejlesztésekről Mohr Rudolffal, a Gyermely Zrt. logisztikai igazgatójával és Somogyi Attilával, az SSI Schäfer Systems International Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hatvanhárom másodpercenként egy autó

A Magyar Suzuki Zrt. tavaly ünnepelte 1991. áprilisi alapításának huszadik évfordulóját. Esztergomban 1992 októberében indult a termelés, s a tavalyi évben 171.700 ezer autó kerül le a gyár összeszerelő soráról. A gyártásról, a gyártásszervezésről Novák Gyula termelési igazgatóval beszélgettünk.

Közösen a sikerért

Időbeni és hibamentes kiszállítás, pontos komissiózás, valamint biztonságos IT háttér jelentik a kiváló logisztikai szolgáltatás alapfeltételeit a Podravka International Kft. számára. Vatroslav Hubickivel, a cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójával, és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Légi terhek

Idén február 3-án földön maradtak a Malév gépei – egy hosszú légitársasági történet ért véget. Közismert, hogy az utasforgalomban keletkező piaci rés élénk versenyt indított be, az áruforgalmat ért „légi csapásról” – annak komoly gazdasági következményei ellenére – azonban kevesebb szó esett. A magyarországi air cargo esélyeiről a hazai légi szállítmányozási piac meghatározó szereplőit kérdeztük.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

A címkén innen és túl: megbízható digitális információk

Anna, a kétgyermekes édesanya a bébiételek polca előtt áll a helyi kisboltban, és leolvassa a bébiétel címkéjén található vonalkódot az okostelefonjával, hogy bővebb információhoz jusson arról a termékről, amelyet éppen megvenni készül. Amikor a mobil alkalmazás nem találja azt a szükséges pluszinformációt, amit Anna keres, továbblép és egy másik márkát kezd tanulmányozni.

Exkluzív termékekkel új utakon

Annak ellenére, hogy az építőipar a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese, a Leier cégcsoport kiskunlacházi üzeme megújította termékportfólióját, és jelentős beruházásokat hajtott végre a termelés optimalizálása érdekében.

Tökéletességre törekedve

A Diebold késztermék raktárának kezelését a cargo-partner Kft.-re bízta. Fülöp Kornéllal, a Diebold EMEA (Európa, Közel Kelet és Afrika) logisztikai vezetőjével, és Becze Attilával, a cargo-partner Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Együttműködés a közúti konténerszállításban

A tavalyi évben a világ legnagyobb hajóstársasága a MAERSK megállapodást kötött a WABERER’S Logisztika Kft.-vel az export és import konténerek magyarországi szakaszon történő előfuvarozására.

Előtérben a kiegészítő szolgáltatások

Hogyan alakult a CEP-piac tavalyi éve, mely szektorokban mutatkozik a leginkább igény az expressz csomagszállítási szolgáltatásokra, illetve milyen fejlesztésekkel igyekeznek a futárszolgálati cégek a megbízók elvárásait kielégíteni? Ezekre a kérdésekre a hazai CEP-piac meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Egymást támogató raktárkezelés és árukiadás

Az áruösszekészítés hatékonysága nagy részben belső, vállalatspecifikus tényezőktől függ – a termékek típusa, a telephely adottságai, a kiszállítás sajátossága, a munkaerő képzettsége, a szervezet technikai színvonala –, ezért soha nem létezik általános érvényű, jó megoldás. Fontos, hogy a munkafolyamat szervezéséhez legyen egy alapvázlat, amely az információszervezés alapvetően elvárt struktúráját is magába foglalja.

Innovációk az intralogisztikában

A Jungheinrich számos újdonságot mutatott be az idei hannoveri CeMAT szakkiállításon a szakmai közönségnek.

Fellendülést prognosztizálva

Már az elmúlt év végén érezhető volt a belföldi fuvarpiacon, hogy az expanzív fogyasztás által indukált, megnövekedett szállítási feladatokat csak a tőkeerős, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozások képesek ellátni. Több cég is a válság okozta piacvesztést eszközeik leállításával igyekezett kompenzálni, így az újbóli fellendülésre nem képesek a szükséges időben, illetve a megfelelő mennyiségben megoldást biztosítani. Tovább bonyolítja a helyzetet a banki finanszírozás korlátozódása, amely által az új eszközhöz való jutás lényegesen nehezebb.

Door to door

A Samsung Electro-Mechanics GmbH Magyarországi Fióktelepe egyre hatékonyabb szállítási megoldásokat keres annak érdekében, hogy ügyfelei igényeit a leghatékonyabban ki tudja elégíteni. Katona Istvánnal, a Samsung GmbH Magyarországi Fióktelep logisztikai vezetőjével és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

A minőség receptjei

Bár az ár domináns szempont a logisztikai szolgáltatások piacán, a Dr. Oetker Kft. példája mutatja, hogy a szakmai tapasztalat, az alkalmazott technológiák és a szolgáltatás magas minősége alapkövetelmény egy jól működő, hosszú távú partnerkapcsolat kialakításában.

Rugalmas, jól felépített rendszer

Az Audi Hungaria Motor Kft. hatalmas áruforgalmi rendszerének meghatározott szállítmányozási folyamatait a cég transzportmenedzsment osztálya koordinálja.

Első perctől mélyvíz

Harminc év autóalkatrész-kereskedelmi tapasztalat után virtuális piactérre szervezte át Miskey Zoltán vállalkozását, és 2005-ben elindította webáruházát, az OlajShop.hu-t, azzal a céllal, hogy az ország legnagyobb kenőanyag áruházát építse fel. A cég logisztikai partneréül a Magyar Posta Logisztikát (MPL) választotta.

Magyar partner a régióelső

Különleges díjat vett át az üzleti szoftverek forgalmazási jogával rendelkező és a bevezetéssel foglalkozó itelligence Hungary Kft. a supply chain világában is piacvezető SAP-tól. Több magyar és számos külföldi partner vett részt az SAP megmérettetésén, melynek célja az volt, hogy a szoftvercég által kínált minőséget, tudást a partnerhálózat egésze számára átadja, illetve biztosítsa. Turner Gábor ügyvezető igazgatóval és Pótsa István kereskedelmi igazgatóval beszélgettünk.

Kristálytisztán

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

Környezetbarát műanyagszatyor?

Új online alkalmazás az ökológiai lábnyom egyszerű kiszámításához.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Bizalmi választás

A minőségi szeszesitalok különleges törődést kapnak már a gyártás során, és elvárás, hogy a fogyasztók számára is megfelelő hőfokon, mixekben vagy ízesítéssel kínálják azokat. A világ második legnagyobb szeszesitalgyártója és forgalmazója, a Pernod Ricard magyarországi leánycége a gyártás és a fogyasztás közti szakaszban is gondos kezekre bízta a nemes italokat.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Hódít az e-sourcing a logisztikában

Magyarországon a logisztika területén is rohamosan terjed az e-sourcing, az elektronikus beszerzés. A TimoCom ennek a folyamatnak az élére állt. A TC eBid® európai tenderkiírási platform és az évek óta piacvezető TC Truck&Cargo® fuvarbörzével közösen egy komplex online logisztikai megoldást kínál árukibocsátó, kereskedő cégek részére is.

Kozmetika, postázva

Annak ellenére, hogy a belföldi disztribúcióban és a csomaglogisztikában erősödik a verseny, és egyre fontosabbá válik a hozzáadott érték, az igazán komplex feladatokat csak kevés szolgáltató képes felvállalni. Az MPL ezek közé tartozik, ezért nyerhette el az AVON bizalmát, és a kozmetikai világcég cseppet sem kihívásmentes hosszú távú megbízásait.

Nagy verseny a kiscsomagokért is

A hazai CEP-piacon jelentős változásokat hozott az elmúlt esztendő. Felértékelődött a kisebb volumeneket adó ügyfelek szerepe, ezzel együtt felfutott az internetes áruházak adta forgalom.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Áruellátási hatékonyság: „zöld-logisztika”

A SPAR Magyarország Kft. stratégiájának fontos része a felelősségteljes kereskedelem és a környezet védelme.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Nyugat-Európát öltöztetik

„Made in Hungary” jelzés egy ruhán. Ki látott már ilyet? Mostanában valószínűleg kevesen. Az ok ismert: a textilipar két évtized alatt „felszámolta magát” először Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európában is. A kevés hazai túlélő közé tartozik a békéscsabai UMATO Kft.

Lehetetlennek tűnő cél?

A Ghibli Kft. által szervezett Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 4. Országos Konferenciáján erre a kérdésre adnak választ a szakemberek. Aktuális logisztikai problémákat vitatnak meg a résztvevők, melyekkel a gyakorlati életben kell szembenézniük.

Acélos célok

Az elmúlt másfél évtized során hazánkban számos nagyobb beruházás indult, illetve jelentős autóipari, gépipari termelő bázisok épültek ki Magyarországon. Ezek a fejlesztések folyamatosan igénylik a minőségi acélbeszállítást, amely kedvezően hatott a magyar acélforgalmazási piacra.

Vége lehet a raklapgondoknak

A fehér raklapok cseréjén alapuló rendszer nehezen átlátható, és számos teherrel jár: ilyen például a veszteségek pótlása miatti új beszerzés, valamint a forgalmazókkal és a logisztikai szolgáltatókkal folytatott állandó vitákra fordított idő. A piacon azonban van olyan megoldás, amely mindezt kiküszöböli.

Garantáltan megbízható

Az élelmiszerek, a romlandó áruk forgalmazásánál, ahol minimális hiba is hatalmas veszteséget eredményezhet, fontos az ütemezett kiszállítás.

PDA-rendszer a Pécsi Sörfőzdénél

Ez év áprilisától a Pécsi Sörfőzde Zrt. új informatikai beruházással, a MOBISOL Magyarország Kft. által fejlesztett PDA-rendszerrel erősíti disztribúcióját.

Egyedülálló szolgáltatás

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

CEP-piac

Az expressz szállítási piacot is érzékenyen érintette a gazdasági válság. A szektor néhány szakemberét kérdeztük a CEP-piac jelenlegi helyzetéről.

Mobil ERP-kiegészítők

A vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó különféle mobil megoldások elősegítik a hatékonyság javítását. Alkalmazásuk 1-2 éven belül megtérülhet, ha gondosan előkészített és jól vezetett projektben, pontos megtérülés számítások alapján történik a beruházás.

Termeléskövetés RFID-val

Egyre többen figyelnek az RFID-technológiára, néhány cég foglalkozik is vele Magyarországon. Az alacsony frekvenciás (LF, HF) RFID-alkalmazásokból régóta több is található már itthon. Azonban, ami miatt pár éve reflektorfénybe került a technológia, az az UHF frekvencia használhatóvá válása, az új alkalmazási lehetőségek.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Optimális szoftvermegoldás

Mi az optimális szoftvermegoldás a raktárgazdálkodásban? Az integrált vállalatirányítási rendszer (ERP) raktárkezelő moduljai, vagy egy speciálisan erre a célra fejlesztett, a vállalatirányítási rendszerhez interfésszel illeszthető raktárüzemeltetési-irányítási rendszer?

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Optimalizált raktári folyamatok

Az osztrák Josef Mäser GmbH-nál az áruk legmagasabb szintű rendelkezésre állása optimalizált raktári folyamatok segítségével történik.

Húzóerő a keleti piac

Jó piaci pozicionálással hosszan tartó sikereket lehet elérni. Az Agrofeed Kft. társügyvezető igazgatójával, Csitkovics Tiborral beszélgettünk.

Szervizmunka online irányítással

A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelten fontos a vállalkozások számára, hogy munkájukat a lehető legalacsonyabb költségszinten végezzék. Nagy jelentősége van minden újításnak, amely a hatékonyabb termelést segíti elő.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Kiszámítható, biztonságos megoldás

„EUV” – jól ismert betűszó a csomagküldő cégek körében. A Magyar Posta Logisztika (MPL) egyszerűsített utánvétkezeléssel kiegészített csomagszállítási rendszerének előnyeit azok a cégek tapasztalják, akik számára fontos a tervezhetőség, a pontosság, a gyorsaság és a biztonság. Az MPL 2007-ben innovációs díjjal is elismert szolgáltatása mindezt a legmagasabb színvonalon nyújtja ügyfeleinek.

Középpontban a szinergiák

A vegyipari logisztika területén jelentős a vasúti szállítás részaránya. Ennek sajátosságairól beszélgettünk a Raabersped ügyvezető igazgatóival.

Valós idejű adatok, mozdonyfedélzeti berendezéssel

A MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. február 23-án a budapesti Területi Vontatás-szolgáltatási Központjában ismertette egyik, vontatás-szolgáltatás tervezésének és végrehajtásának hatékonyabbá tételét célzó fejlesztési beruházását.

Átstrukturált ellátási lánc

Funkcionális és hierarchikus kapcsolódási pontok, megújuló informatikai háttérrendszer, az ellátási lánc teljes átalakítása. Röviden ebben foglalható össze az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. ellátási rendszerének jelenleg is zajló átalakítása. Erről beszélgettünk Szilágyi Gyula termelésirányítási és logisztikai igazgatóval.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Valós idejű pozicionálás

Az RFID-technológia fejlődésével a termékazonosítás mellett számos, a technológiára épülő egyedi alkalmazás jelent meg.

Rugalmas és átgondolt

Minél több és áttekinthetőbb, rendszerezettebb információ áll a döntéshozók rendelkezésére, annál könnyebb a jó döntések meghozatala.

Racionalizált raktárirányítás

A Tiszai Vegyi Kombinát telephelyén működő Akzo Nobel Coatings Zrt. a megváltozott fogyasztói igények magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében 2008 elején új, korszerű disztribúciós központot létesített, melynek informatikai támogatására a cég integrált vállalatirányítási rendszerét (ERP) is szállító IFS Hungary Kft.-nek adott megbízást.

Racionalizálási lehetőségek az ellátási láncban

Több országos szervezeten átívelő, egységes és transzparens logisztikai folyamatok, valamint a Track & Trace integrálása a kereskedelemben az értéknövelő folyamatok irányítása és optimalizálása céljából.

Megújult automatizálás

A gyógyszeriparban a csomagolóanyag a késztermékhez képest jelentős mennyiséget képvisel. Ennek okán a 90-es években több hazai gyógyszergyár is olyan magasraktári rendszert hozott létre, amelynek egyik fő funkciója a gyártáshoz kötődő csomagolóanyagok és a késztermékek automatizált raktározása.

RFID, a jövő technológiája

A jövő technológiájának nevezett RFID (Rádiófrekvenciás Azonosító Rendszer) logisztikai hasznosításával már hosszabb ideje kísérleteznek szoftverfejlesztők, de eddig még széles körben alkalmazott és nagy biztonsággal működő rendszereket nem sikerült alkotniuk.

Szakképzett munkaerő, szervezett gyártás

A szakképzett munkaerő és a fejlett gyártásszervezési ismeretek ma már elengedhetetlenek a versenyben maradáshoz. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. e két fontos termelési tényező szakszerű alkalmazásával újította meg termelését, derült ki Czetli Imre gyárigazgatóval folytatott beszélgetésünkből.

Fuvarszervezés, szoftverrel

Az egyre bonyolultabbá váló szállítási feladatok megoldása ma kézi erővel szinte lehetetlen. Annál is inkább így van ez, mert kutatások szerint ezen a területen igen nagy költségei vannak a fuvarszervezőknek. Az alábbiakban néhány olyan megoldást mutatunk be, amely szoftverszintű megoldást kínál erre a problémára.

Veszélyes kártevők

Egy vállalat biztonságos működéséhez elengedhetetlen, hogy mind a szerverek, mind az egyes kliensgépek védettek legyenek az esetleges külső támadásokkal szemben.

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

Adatátvitel azonnal

A gyors és biztos adatrögzítés, adatátvitel manapság elengedhetetlen az egyre gyorsuló versenyben való talpon maradáshoz. Ma már a területi munkát végző, úgynevezett mozgó munkatársak esetében is elengedhetetlen ennek biztosítása.

Vezeték nélküli hálózattal

A gyógyszergyártás mindig is különleges helyet foglalt el az ipari termelésben, hiszen talán az egyetlen iparág, amelynek célja az ember egészségének helyreállítása. A szigorodó előírások egyre újabb ellenőrzési módszereket követelnek meg.

Fejlesztések a CEP-piacon

Expressz szállítás – expressz változások a piacon. A gyorsaság a CEP (futár-, expressz és csomaglogisztikai) szolgáltatóknak nem csak a munkáját, de a fejlődési ütemét is jellemzi. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a legfontosabb hazai szereplők milyen fejlesztésekkel állnak helyt az egyre élesebb versenyben.

Flottakövetés rugalmasan

A szállítmányozásban egyre nagyobb szerepe van a flottairányításnak és -ellenőrzésnek, hiszen pontos fuvarszervezéssel jelentős megtakarítások érhetők el. Erre jó példa a K&V Kft.-nél bevezetett, az i-Cell Kft. által szállított i-Fleet rendszer.

Egri Vámkonferencia

Ez év őszén is, mint az elmúlt 14 évben rendszeresen, a Magyar Vámügyi Szövetség szervezésében október 12. és 14. között került megrendezésre a vám-, szállítmányozási és a logisztikai szakma széles körű bevonásával megvalósuló vámszakmai konferencia.

Digitális piactér

Hat év alatt két logisztikai szolgáltatóval is dolgozott a Sunbooks Könyvkereskedelmi Kft., tavaly mégis saját kezébe vette logisztikai folyamatainak szervezését. Erről a váltásról, illetve speciális, internetes piaci szolgáltatásáról beszélgettünk Száraz Miklós vezérigazgatóval.

Sok kicsi sokra megy

Szeptember végén nyitotta meg legújabb, vecsési áruházát a Praktiker Kft., ahol olyan informatikai fejlesztéseket alkalmaznak, amelyek nagyobb komfortot adnak a hozzájuk látogatóknak. Az újdonságok között Dr. Ónody Sándor, a cég gazdasági igazgatója segített eligazodni.

Az RFID-technológia ipari felhasználása

Az RFID-technológia globális elterjedésével piacának jelentős részét az áru- és termékazonosítás képezi majd. Azonban ezeken a területeken is fel kell készülni számos speciális környezetre, alkalmazási körülményre. Továbbá a technológiát már most is számos egyéb területen használják a folyamatok egyszerűsítésére, új, eddig elérhetetlen információk begyűjtésére, amelyekkel a felhasználó cégek üzleti előnyt kovácsolnak mind saját maguk, mind pedig ügyfeleik számára. A technológia terjedésével ezen alkalmazások száma is folyamatosan bővül.

Üdítő sikertörténet

A Kröswang vállalat szervezetének racionalizálása a CSB-System kereskedelmi és logisztikai modulja segítségével.

Új pályázati lehetőségek

2007 júliusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egyszerre 20 pályázat lesz meghirdetve, melyek ezt megelőzően társadalmi vitára kerültek. A társadalmi vitára került kiírások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.gov.hu) honlapján érhetők el, melyek közül csak a Supply Chain Monitor olvasói körének profiljába illő lehetőségeket emeltük ki cikkünkben.

Könyvdisztribúció és raktártechnika

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. több mint 400 főt foglalkoztató hálózat. Negyvenkét üzletével, két internetes áruházával és kilencmilliárd forintos éves forgalmával az ország egyik legnagyobb könyvértékesítő vállalata. A növekvő forgalom ellátására a közelmúltban új központi disztribúciós raktárat hoztak létre.

Evolúció

A belföldi csomagszállítás piaca folyamatosan növekszik. A dinamikus növekedés pedig egyre élesedő versenyt hoz a piaci szereplők számára, a kisebb cégek helyzete egyre nehezebbé válik. A belföldi piac gyakorlatilag átalakulóban van regionális piaccá, ahol a csomagszállítás Dávidjainak csak speciális területeken van esélyük a Góliátokkal szemben.

Bitek és csomagok

A UPS az elmúlt 100 év során folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, ma már világszerte napi 14,8 millió csomagot és dokumentumot továbbít. A növekvő elvárásoknak csak a megfelelő informatikai háttér kialakításával, és folyamatos innovációkkal tud eleget tenni.

Digitális személyi asszisztens

Csupán három betű és tenyérnyi méret jellemzi. Mégis képes komoly összegeket és időt spórolni a használójának, valamint üzleti előnyökhöz juttatni. Varázslat? Nem. Hasznos és mobil informatikai eszköz? Igen. Ez a PDA (Personal Digital Assistant).

Egységes automatizált rendszer

Az EGLO Leuchten osztrák vállalatcsoport magyarországi logisztikai központjának automatizált magasraktári rendszerét a Jungheinrich hozta létre. Erről beszélgettünk Bernhard Lechnerrel, az EGLO Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Bitek szárnyán

Az IIR január 30-án tartott Beszerzés 2007 konferenciáján elektronikus beszerzés témakörben a T-Online Magyarországhoz tartozó Marketline Üzleti Megoldások divíziójának termékmenedzsere, Répás Róbert tartott előadást. Erről beszélgettünk a szakemberrel.

Korszerű, szabványokon alapuló

Az élelmiszeripari vállalatokat jogszabály kötelezi termékeik nyomon követésére alkalmas informatikai rendszerek felállítására. A Coca-Cola Beverages Hungary raktárbázisának disztribúciós vezetője, Pápa Márton szerint a hasonló fejlesztések valamennyi nagyobb depóhálózattal és különféle termékekre szakosodott termelőüzemekkel rendelkező cég számára hasznos megoldást jelenthetnek.

Bestlog-projekt

Berlinben 2006. szeptember 14–15-én került sor a Bestlog-projekt Tanácsadó és Kommunikációs testületének ülésére. Magyar részről a szerzők az ELA-t (European Logistics Association) képviselték, mint tagszervezetei (MLE, MLBKT) által delegált résztvevők, és teljes körű tagok a Tanácsadó testületben.

Tulipán és online aukció

Szerda reggel 7 óra: rózsákkal, tulipánokkal és egyéb színes virágok tucatjaival megrakott, egymáshoz kapcsolt kocsikat vontatnak egy hatalmas terembe. Az elosztócsarnokban óriási a nyüzsgés. A vásárlók tucatjai asztal mögött ülnek, egyszerre telefonálnak, lógnak az interneten, püfölik a számológépüket, nézik a falra vetített órát és a kocsin elhaladó terméket. Mérlegelik a vásárlást. Mire a nap kisüt, 19-22 millió vágott virág és cserepes növény teherautókon és repülőgépeken indul útnak a világ különböző pontjaira. Ez az aalsmeeri virágárverés Amszterdam külvárosában. A Guiness-rekordok könyve szerint a világ legnagyobb és leghíresebb virágpiaca.

Megújított energia

A korszerű értékesítési rendszerek nagyságrendekkel tehetik hatékonyabbá egy-egy cég tevékenységét. Az Energizer két éve váltott, és mindenki elégedett az új szisztémával.

Kijárt utakon

Manapság egyre több cég igényli a személyre szóló szállítási, logisztikai vagy futárszolgáltatásokat. A magyar piacon a szolgáltatók igen széles köre dolgozik az egy-két fős cégektől a nemzetközi nagyvállalatokig. Összeállításunkban a hazai piac néhány gyakorlati megoldását mutatjuk be.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Hűtött járatok

A Miskolcon speditőr cégként alapított családi vállalkozás, a Szemerey Transport Kft. 1990-ben 10 alvállalkozóval kezdte meg működését. Első saját flottáját 1991-ben vásárolta, amelyet 1995-ben hűtőjárművekkel egészített ki, és mára már hazánk legnagyobb hűtöttáru-szállítójává nőtte ki magát.

Mobilizált világ

Rövid megtorpanást követően ismét megnőtt az érdeklődés – különösen az FMCG-szektorban – a vevői kiszolgálás minőségének és sebességének javítását, valamint a kiszállítási hibák minimalizálását célzó technikák iránt.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

A láthatatlan hálózat

Nemrégiben a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. egy vezeték nélküli hálózat kiépítése mellett döntött, és elképzelését meg is valósította. Összeállításunkban a döntés hátteréről és az eredményekről adunk képet.

Know-how a gyógyszer- és vegyiparban

A vegyipari és gyógyszeripari vállalatok speciális ágazati körülményeiknek megfelelő megoldásokat keresnek a nyomonkövetés, a gyártási folyamatok irányítása, a minőségbiztosítás területén éppúgy, mint a belső és külső logisztika területén.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Kézbentartott ellátási láncok

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a logisztikai támogatást is nyújtó szolgáltató központok. Kevés azonban az olyan cég, amely a logisztika teljes spektrumában nyújt szolgáltatást úgy, hogy lehetővé teszi a logisztikai tevékenységek ellátási láncon belüli vertikális koordinációját. E speciális szervezet érdekes összefüggéseire igyekszünk rávilágítani a B.Braun Medical Kft. tevékenységének bemutatásával.

Stratégiai beszerzés e-Piactereken

A beszerzési szakemberek körében egyre elterjedtebb a stratégiai beszerzés fogalma és tevékenysége… Vajon hogyan lehet garantálni a beszerzés stratégiai pozícióját az e-világban? Léteznek-e stratégiai erőforrások, egyedi „internetképességek” az e-procurement területein, amelyet a beszerzők fel tudnak használni stratégiai pozíciójuk kiépítéséhez? A cikk szerzője, Kriston Ákos, a T-Online Magyarország Marketline Üzleti Megoldások projektvezetője erről a témáról tartott előadást az IIR január 3. és február 1. között megrendezett Beszerzés 2006 konferenciáján.

Légies trendek

A légi áruszállítás volumene ugyan elmarad a közúti, a vasúti és a vízi szállítástól, de a piac a globalizáció hatásának köszönhetően folyamatosan fejlődik.

Árurendelés felsőfokon

A Praktiker áruházlánc áruellátási rendszerében jelentős változások történtek a közelmúltban.

Látni a láthatatlant

A járművek menet- és üzemadatai rendelkezésre állnak, és könnyedén letölthetőek. Az így nyert információkból különböző kimutatások és elemzések készíthetők, például az üzemanyag-felhasználás szempontjából vizsgálva azokat. A gyártók többféle rendszert kínálnak a kamionok és a fuvarok adatainak szondázására.

Kommunikáció határok nélkül

A globalizáció, a piacok és az üzleti környezet gyors és folyamatos változása az információcsere új lehetőségeinek alkalmazását követeli meg a vállalatoktól. A mobil készülékek bekapcsolásával az információ gyorsabban, egyszerűbben és mindenek előtt helytől függetlenül áll a felhasználók rendelkezésére. A vállalatok az adatokat tényleges időben tudják rögzíteni és továbbítani. A mobil adatrögzítés (MDE) és az üzemi adatok rögzítésének (BDE) nagyfokú integrációjával a mobil business új minősége jön létre az alkalmazott rendszerben.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Egy bajnokcsapat kapitánya Werle Zoltán, az „Év logisztikai menedzsere”

„Ez csapatmunka. Egyik elismerés sem csak engem illet.” – vallja Werle Zoltán a Magyar Telekom beszerzési igazgatója, aki november 16-án az MLBKT XIII. Kongresszusán átvette az „Év logisztikai menedzsere 2005” díjat, s munkatársait is felhívta ünnepelni az emelvényre.

Garantált együttműködés

A Ciba Specialty Chemicals ügyfelei végtermékeihez állít elő speciális alapanyagokat, melyek a textil, a műanyag és papírtermékek, háztartási és kozmetikai termékek minőségét növelik. A Ciba világszerte több mint 120 országban támogatja partnereit a kreatív folyamatok kivitelezésében.

Hazai kenőanyaggyártás

A MOL-LUB Kft. a MOL-csoport Kenőanyag Divíziójának tagja, a magyar olajtársaság 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az almásfüzitői gyártelepen az alaptermékeken, a kenőanyagokon kívül a saját termeléshez szükséges csomagolóanyagokat, valamint a tavaly bevezetett új termékeket – szélvédőmosó, fagyálló- és hűtőfolyadékok – is gyártják. Erről beszélgettünk Baladincz Jenő termelési igazgatóval.

Átalakuló logisztika

Különleges logisztikai feladatot jelent olyan termékek ellátási láncának megszervezése, amelyek iránt időben változó a fogyasztók igénye. Az LG Electronics Magyar Kft. számos terméke ebbe a kategóriába tartozik.

Csúcsrajáratás novemberben

A Törley-csoport a logisztikai folyamatok belső irányítását egy kézbe összpontosította, a hatékonyabb logisztikai lánc működtetése érdekében. Az egyutas pezsgőpalackozást úgy vezette be, hogy a termékek külső megjelenése is megújult.

Központi tartálypark

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. – Magyarország egyetlen független gyógyszergyártó társasága – egyéb kiemelkedő eredményi mellett, jelentős fejlesztéseket hajtott végre közelmúltban a logisztikai területen is. A Termelési és Logisztikai igazgatóság egyik nemrég megvalósított nagyszabású beruházása a Központi elosztó tartálypark (továbbiakban: KTP), amely a cég központi telephelyének belső folyékony vegyianyag ellátási rendszerét korszerűsítette. Ez a fejlesztés egyben mérföldkő a Richter termelési logisztikájában.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

ONLINE FLOTTAKÖVETÉS

Két hónappal ezelőtti cikkünkben a GPRS technológiára épülő GPS alapú járműkövető rendszerekről írtunk. Most bemutatjuk a rendszer működését, műszaki hátterét.

Minden feladathoz a megfelelő kapcsolat

Az IT szektorban keményen kell küzdeni a versenyképesség megőrzéséhez. Az ügyfelek kegyeiért folytatott harc egyre szigorúbb költségmenedzsmentet kíván. Emiatt egybehangzó a vélemény: a vállalatoknak saját szakterületükön kívül minden feladatot, - a raktározáson túl a szervizelés megszervezését, de még különböző műszaki szolgáltatásokat is - külső specialistáknak kell átadni, hogy költségeik minél nagyobb része alakuljon állandóról változóvá.

Keresés
Kövessen minket facebookon