"logisztika" cimke cikkei:

Új, nagyobb telephelyre költözött a Magyar Posta kecskeméti logisztikai üzeme

Új, a korábbinál mintegy ötször nagyobb bérelt telephelyre költözött a Magyar Posta kecskeméti logisztikai üzeme és a garázsa.

Elindultak Kínába az első magyar árukkal rakott konténervonatok

Az „Egy övezet, egy út” miniszterelnöki csúcstalálkozó alkalmából a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-ről november 27-én útnak indult az első két, közép-európai árukkal megrakott konténervonat Kínába. A XiangOuExpress 45 konténerben többek között hazai élelmiszert, háztartási kisgépeket, autóipari alkatrészeket visz transzkontinentális útvonalon Hunan tartomány Csangsa városába, Kínába. Ezzel egy időben a COSCO konténervonat hasonló összetételű és mennyiségű áruval a görög Pireusz kikötőjébe indult, ahonnan a konténereket hajóval viszik tovább Kínába.

Kínai-magyar logisztikai együttműködés

Logisztikai együttműködési megállapodást írt alá a kínai Xi’an (Hszian) Nemzetközi Szárazföldi Kikötő Befektetési és Fejlesztési Vállalat, valamint a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), a CECZ csoporthoz tartozó GHIBLI Szállítmányozási Kft., a MAHART Container Center Kft. és a Záhony-Port Zrt.

Örményországban is jelen

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat 2017. november 3-án nyitotta meg hivatalosan új képviseletét az örményországi Jerevánban. A nyitóünnepségen Alexander Kharlamov, a Gebrüder Weiss Grúziáért és Örményországért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta az új telephely jelentőségét a Gebrüder Weiss hálózatában.

Bővítette logisztikai kapacitását a Magyar Posta

Több településen több mint 21 000 négyzetméterrel növelte csomagfeldolgozási kapacitását a Magyar Posta az idén – közölte a társaság november 13-án.

Újabb milliárdos ingatlanfejlesztés Pátyon

Rövid időn belül a második logisztikai létesítmény épül a pátyi ipari parkban. Az Inpark ezúttal a hazai műszakicikk-kereskedelmi piac meghatározó szereplője, az Euronics számára fejleszt egyedi igényekre szabott, energiahatékony raktárépületet. A több mint 2,5 milliárd forint értékű beruházás munkálatai már megkezdődtek, az átadásra 2018 tavaszán kerül sor – áll a november 6-án kiadott sajtóközleményben.

Új központ a Budapest Airport Business Parkban

November 6-án a DHL Express megnyitotta új, 13 000 négyzetméteres központját, és ezzel csatlakozik a DHL másik két üzletágához, a DHL Global Forwardinghoz és a DHL Freight-hez, amelyek 2013-ban költöztek be a Budapest Airport Business Parkba. Az új központ egy 6000 négyzetméteres, a vállalat igényeire szabott raktárból, egy 2400 négyzetméteres irodakomplexumból és egy 4500 négyzetméteres munkaterületből áll. A zöldmezős beruházás összértéke 8 milliárd forint (25 millió euró).

Negyedik telephely Romániában

A Raben Logistics Romania 2017. október 18-án megnyitotta negyedik telephelyét Nagyszebenben, így a cég jelenleg összesen 5400 négyzetméter cross-docking raktárral rendelkezik és közel 40 szakképzett munkatársat foglalkoztat Romániában.

Új logisztikai központ nyílt Veszprémben

A Penny Market Veszprémben nyitotta meg harmadik logisztikai központját, amely a nyugat-magyarországi üzleteket szolgálja ki, jelentősen növelve az eddigi kapacitást.

Átadták Tatabányán a dán Coloplast új logisztikai központját

Felavatták a dán tulajdonú, gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast új csomagoló és disztribúciós központját (PDC) október 13-án Tatabányán.

Új logisztikai központ Olaszországban

A DB Schenker 10 millió EUR befektetést eszközölt Bolognában – a létesítmény 11 000 négyzetméter raktárterületet, 90 rakodóállást, 2600 négyzetméter irodát, és 22 000 négyzetméter külső kiszolgáló területet foglal magában. Az új létesítmény szeptember eleje óta hivatalosan is üzemel – jelentette be a cégcsoport Frankfurt am Main-ban, október elején kiadott sajtóközleményében.

Munkaerőhiánnyal küzd a logisztikai szektor

Az online vásárlás hazánkban is évről évre egyre népszerűbb. 2017-ben egy átlagos online vásárló már 11 alkalommal intézte vásárlását webáruházon keresztül. A szektor 18%-os növekedése messze meghaladja a hagyományos kiskereskedelem bővülési ütemét, ami természetesen a csomagszámok emelkedésében is megmutatkozik. A gyors fejlődésnek köszönhetően a logisztikai folyamatok lekövetése is egyre nagyobb kihívást jelent, miközben az ünnepi szezon még csak most fog elindulni. Tovább súlyosbítja a helyzetet a futárcégeket is elérő, fokozott munkaerőhiány – derül ki a GKI Digital iparági jelentéséből.

Létrejött az ország egyetlen vámszabad területe Záhonynál

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) üdvözli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszabad területté jelölt ki egy, a záhonyi szabad vállalkozási zónában lévő 17 400 négyzetméteres területet. Az engedély nyomán az ország jelenleg egyetlen vámszabadterülete jött létre, amely jelentősen fellendítheti a térség iparvonzó képességét és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a záhonyi térség nemzetközi áruforgalmi és logisztikai csomóponttá válhasson – áll a szövetség szeptember 25-én kiadott sajtóközleményében.

Irányvonatokat indít az Ekol Kft.

Az Ekol Logistics Kft. 2017-ben második olyan projektjét indítja el, amellyel úttörőnek számít a magyar logisztikai és szállítmányozási piacon. Áprilisban az első közvetlen teherszállító vonat érkezett Kínából Magyarországra a cég szervezésében, szeptember 2-án pedig az első intermodális irányvonat Budapestről a németországi Kölnbe. Ezzel az Ekol Logistics Kft. az első magyar logisztikai szolgáltató, amely saját szervezésben üzemeltet közvetlen irányvonatot.

A Prologis bérleti szerződést kötött a Tescóval Szlovákiában

A Prologis, Inc. logisztikai ingatlanvállalat augusztus 21-én jelentette be, hogy bérleti szerződést írt alá összesen 146.500 négyzetméternyi területre a Tesco Stores Slovakiával a Prologis Park Galanta-Gáň területén.

Partnertörténet

A Piramis Építőház Kft.-nél a hatékony működés alapja a WebEye rendszere.

Rekordot döntött a Waberer's rakottsági mutatója az első félévben

Az európai fuvarozási piac és a magyar gazdaság jó teljesítményének is köszönhető, hogy a nemzetközi fuvarozó cég, a Waberer's International Nyrt. kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el az idén az első fél évben, ennek alapján a cég éves teljesítménye összhangban lesz a piaci várakozásokkal – mondta Lajkó Ferenc, a Waberer's Nyrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Többéves csúcsán van a légi áruforgalom bővülési üteme

Hét éves csúcsán volt a légi áruforgalom bővülési üteme az első fél évben az előző évihez viszonyítva a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint – írta meg az MTI augusztus 4-én.

Magyar siker a nemzetközi logisztikában

A Schneider Electricet, az energiamenedzsment és automatizálás nemzetközi szakértőjét 2017-ben – a tavalyihoz képest egy helyet előrelépve – a 17. helyre sorolta a Gartner a világ 25 vezető ellátási lánca között. A francia központú vállalat 11 milliárd eurós ellátási láncát 209 gyáregység és 94 elosztóközpont alkotja, összesen 44 országban. 150 000 fő dolgoz fel napi 130 000 rendelést és kezel 500 000 terméket. A Gartner elismerése hazai érdem is, hiszen a Szigetszentmiklóson található, 10 éve alapított nemzetközi logisztikai központ alkotja a vállalat elosztóközpontjainak gerincét, ráadásul a 3 legfontosabb logisztikai bázis egyikének számít Európában – jelentette be a cég július 24-én kiadott sajtóközleményében.

A Raben Group átveszi a németországi Busse Logistik irányítását

Múlt hét végén a Raben Group szerződést írt alá a Kasselben található Busse Logistik felvásárlásával kapcsolatban. A vállalat több mint 140 munkatársat foglalkoztat, és belföldi, illetve nemzetközi szállítmányozási szolgáltatásokat kínál. Ez az akvizíció a vállalatcsoport hosszú távú fejlesztési tervének része a német piacon, és a trösztellenes hatóságok jóváhagyását követően fejeződik majd be.

Nagy lehetőség a magyar gazdaság számára

Kína, illetve a Távol-Kelet egésze és Európa között folyamatosan bővül az áruforgalom volumene, és olyan új szállítási útvonalak épülnek ki, amelyek éppen Magyarországon keresztül vezetnek. Ez nagy esély a magyar gazdaság, illetve a logisztikai szektor számára – hangsúlyozták a COSCO SHIPPING Lines május 25-i budapesti szakmai napján a kínai vállalat képviselői.

Rendszeres vasúti áruszállítás Kínából Budapestre

A EKOL Logistic Kft. szervezésében április 21-én érkezett meg a Mahart Container Center termináljára az első tesztvonat Kínából, május 12-én pedig az első, Magyarországra rendszeresen közlekedő irányvonat áruit fogadták a csepeli terminálon, amely a távol-keleti országból közvetlenül juttatja el a Magyarországra indított szállítmányokat. Az EU-n belüli vasúti fuvarozásra az Ekol Hungary a DB Cargóval, míg a termináli kezelésre a Mahart Container Center (MCC) Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást – áll az Ekol május 25-én megjelent közleményében.

Az Ekol Logistics 4.0 beindította a Selyemutat

Az Ekol Logistics néhány hete új stratégiát vezetett be a Logisztika 4.0-hoz kapcsolódóan, s erről a müncheni Transport Logistic vásár ideje alatt, a május 10-én megtartott sajtótájékoztatón számol be a cégcsoport.

A logisztika jövője

Önvezető kamionok, automatizált raktárak, járműkövetés, drónok – ezek nem egy hollywoodi sci-fi film hívószavai, sokkal inkább a jövő logisztikai megoldásai, melyek elterjedésével a nemzetközi és a hazai áruszállítás sokkal hatékonyabbá, biztonságosabbá és gyorsabbá válhat. Április 27-én tartják a Logisztika Napját, ennek apropóján a WebEye telematikai cég ad betekintést azokba a megoldásokba, amelyek átszabhatják a jövő logisztikai folyamatait.

Új intermodális megoldás

Az Ekol Logistics növekedési stratégiájának eredményeként bővíti az intermodális csatlakozások számát Európában. Ennek megfelelően, a cég 2017. január 25-én egy új irányvonatot indított az olaszországi Trieszt és a németországi Kiel között, emellett pedig egy tengeri vonalat is kialakított Kiel és Göteborg (Svédország) között a Stena Line-nal közösen. A január végén indított szolgáltatás az első vasúti kapcsolat a trieszti kikötő és a balti-adriai csatorna között, és ennek köszönhetően, az Ekol kezdeményezésével Trieszt kikötője – ahol a török logisztikai szolgáltató a közelmúltban szerzett többségi részesedést az EMT Terminálban –, tovább tudja bővíteni saját belföldi piacát. A vonat minden szerdán 11 órakor indul Triesztből, és a következő nap délután 4 órakor érkezik Kielbe. A visszaút vasárnap 13 órakor indul, és hétfőn délután 5 órakor ér vissza Triesztbe

Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen

Átadták a UPS Magyarország új székházát és logisztikai központját Vecsésen az Airport City logisztikai park területén – tette közzé a társaság március 7-én.

Nemzetközi közlekedéslogisztikai csúcstalálkozó lesz Velencén

A közlekedési és logisztikai ágazat nemzetközi és hazai irányítóinak, valamint szakmai vezetőinek részvételével 2017. január 26-27-én Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferenciát rendez Velencén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ). Az eseményen többek közt áttekintik az iparág helyzetét, a közlekedési és logisztikai ágazat előtt álló kihívásokat, valamint a hazai közlekedéspolitika szabályozási és irányítási környezetének legfontosabb aktuális változásait. A konferencián az iparág jövőjét meghatározó új digitális technológiákat és megoldásokat mutatnak be, továbbá az ágazat versenyképességének növelése érdekében sor kerül egy nemzetközi együttműködés elindítására is a világ meghatározó logisztikai szervezetei között.

Rangos elismerésben részesült a Prologis a 2016 Eurobuild CEE Awards-on

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata két rangos díjat nyert el a 2016 Eurobuild CEE Awards-on – áll a vállalat december 12-én megjelent közleményében.

Magyarországi ingatlantranzakció

A CTP az elmúlt napokban összesen 82 000 m² alapterületű logisztikai és gyártási ingatlan megvásárlásáról írt alá megállapodást az Industrial Securities-vel. A megállapodás a Westlog DC biatorbágyi logisztikai központjára, valamint egy szombathelyi gyártóüzemre vonatkozik. Ezzel a tranzakcióval 220 000 m²-re nőtt a CTP ingatlanportfóliója Magyarországon – áll a december 1-jén kiadott sajtóközleményben.

Nemzetközi logisztikai bázis épül Pátyon

Megkezdődött Magyarország legújabb nemzetközi logisztikai raktárbázisának építése Pátyon. Egy német gyökerű logisztikai szolgáltató megbízásából az Inpark fejlesztésében készülő autóalkatrész-elosztó központ november 28-i alapkőletételén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.

Növekvő küldeményforgalom

Az e-kereskedelem bővülésének eredményeként idén is intenzíven, mintegy 10-15%-kal emelkedhet a belföldi és a nemzetközi küldeményforgalom - mondta Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vállalati vezérigazgató-helyettese november 23-án sajtótájékoztatón a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban, ahol a beérkezett áruk vámkezelését végzik.

Ünnepélyes alapkőletétel Mannheimben

Ünnepélyes alapkőletétellel a Raben Group szimbolikusan útjára bocsátotta azt a projektet, amely a Mannheim, Rheinauhafen körzetében található telephelyének átalakítását és bővítését célozza. Az ünnepségen részt vett Mannheim polgármestere, Dr. Peter Kurz, és a Raben vezérigazgatója, Ewald Raben. A logisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalat jövőre költözik be új németországi központjába, illetve modernizálja és több ezer négyzetméterrel kibővíti a már meglévő telephelyét. A Raben Group közel 15 millió eurót fordít majd a beruházás megvalósítására – adta hírül a cég november 23-án, sajtóközleményben.

Negyedik logisztikai épületét fejleszti a Prologis Szczecinben

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlan vállalata október 26-án bejelentette, hogy megkezdte egy 9200 négyzetméteres spekulatív létesítmény fejlesztését a Prologis Park Szczecin területén. Az épület 60 százalékára már előre megkötötték a bérleti szerződést egy nemzetközi bútorgyártó vállalattal, amely az új fejlesztéssel együtt összesen 19 600 négyzetméternyi területtel rendelkezik majd a parkban. Az épület befejezését 2017 első negyedévére tervezi a vállalat.

Ünnepélyes alapkőletétel: A Raben 6,5 millió euró értékű beruházást hajt végre

A Raben Group képviselői és ügyfelei, illetve a Logistics Network Thuringia (Türingiai Logisztikai Hálózat) együtt ünnepelték a Raben eisenachi telephelyének bővítése alkalmából megrendezett, jelképes alapkőletételt, melyen részt vett Wolfgang Tiefensee, Türingia gazdaságért, tudományért és digitális társadalomért felelős minisztere. Egy már meglévő létesítmény fog kibővülni, melyhez új raktárt, műhelyet és irodakomplexumot is építenek majd – áll a Raben szeptember 20-án megjelent közleményében.

Együttműködés a Tesco és a Waberer’s között

A Tesco és a Waberer's-Szemerey szeptember 1-jén bejelentette együttműködését, amelynek keretében a jövőben a Waberer's-Szemerey látja el az áruházlánc magyarországi áruszállítási feladatait. A hosszú távú együttműködés mind a Tesco gyáli, mind a herceghalmi logisztikai központ szállítmányait érinti.

Új logisztikai ingatlant épít a Prologis Strykówban

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata augusztus 31-én bejelentette, hogy megkezdte egy 11 740 négyzetméteres build-to-suit (BTS) épület kivitelezését a Prologis Park Stryków területén a Geis PL német logisztikai vállalatnak. A projekt előreláthatólag 2016. negyedik negyedévében zárul.

Újabb logisztikai központot épít a DHL Express számára a Budapest Airport

A Budapest Airport és a DHL Express megállapodást írt alá egy új magyarországi létesítmény kivitelezéséről a Deutsche Post DHL Csoporthoz tartozó vállalat számára. Ez a második jelentős, a Budapest Airport és a DP DHL által megvalósított beruházás, miután az utóbbi szállítmányozó részlegei 2013-ban a Repülőtéri Üzleti Parkban kialakított új létesítménybe költöztek – áll a DHL augusztus 23-án megjelent közleményében.

Logisztikai központot épít Tatabányán a Coloplast

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast megkezdte magyarországi logisztikai központjának építését a tatabányai ipari parkban – közölte a társaság augusztus 4-én.

A Raben Group felvásárolja a Rhenus logisztikai telephelyét Fellbachban

A Raben Group felvásárolja a Rhenus Freight Logistics fellbachi szállítmányozási telephelyét Stuttgart mellett. A felvásárlásról szóló megállapodást július 21-én írták alá és jelenleg a trösztellenes hatóságok jóváhagyására vár. A Raben 2017. január 1-jén veszi át a fellbachi telephelyet, amely magába foglalja a Rhenus Freight Logistics weilimdorfi tevékenységeit is Stuttgart észak-nyugati részén. A felvásárlás a Raben németországi növekedési stratégiájának egy további lépését jelenti – áll a Raben július 25-én megjelent közleményében.

A piacvezető lengyel e-kereskedő a Prologis Park Błonie új bérlője

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata július 12-én bejelentette, hogy szerződést írt alá a legnagyobb lengyel e-kereskedő platformmal, az Allegro oldalt működtető Allegro Csoporttal, 21 950 négyzetméter bérbeadásáról a Prologis Park Błonie területén. A megállapodás értelmében 13 100 négyzetmétert most, 8850 négyzetmétert pedig 2017-ben vesz birtokba a cég.

Wáberer György stratégiai tanácsadóként segíti tovább a Mid Europa Partners-t

A Mid Europa Partners („Mid Europa”) – Közép-Kelet-Európa legnagyobb magántőke-befektetési alapja – június 29-én bejelentette, hogy Wáberer György a jövőben senior stratégiai tanácsadóként segíti a Mid Europa Partners-t. Wáberer György – miután visszavonul a régió vezető közúti fuvarozó vállalatában, a Waberer’s International Nyrt.-ben vállalt alapító-vezérigazgatói szerepéből – a magyar közúti fuvarozási és logisztikai szektor területén fogja támogatni a Mid Europa Partners iparági törekvéseit.

Bővül a Sportisimo a Prologis Park Prague-Rudná-ban

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlan vállalata június 28-án bejelentette, hogy bérleti szerződést írt alá a cseh sportszerforgalmazó Sportisimóval egy új 34 200 négyzetméteres build-to-suit (BTS) épületre a Prologis Park Prague-Rudná területén.

Az Ekol Spanyolországban fejlődik

Az Ekol Logistics török székhelyű, logisztikai szolgáltató cég 1990-ben kezdte meg működését, és 2014-ben integrálta spanyolországi irodáját az európai hálózatába annak érdekében, hogy partnerei számára elérhetővé tegye az intermodális szállítási módozatokat – áll a cégcsoport június 16-án, Barcelonában kiadott sajtóközleményében.

Új logisztikai központot épít a UPS Magyarország Vecsésen

Új logisztikai központot épít kétmillió dollárból a UPS Magyarország Vecsésen, a beruházás a cég 2019-ig tartó 2 milliárd dollár értékű európai befektetési tervének részeként valósul meg – közölte a UPS Magyarország Kft. június 20-án.

Több mint hatmillió eurós befektetés Törökországban

A DB Schenker nemzetközi logisztikai cég Isztambul és Izmir közelében két, összesen több mint 24 000 négyzetméteres telephelyet vett birtokba.

Eljöttek az Ipar Napjai

Idén május 24. és 27. között rendezik meg Magyarország legnagyobb és a régió egyik legfontosabb ipari szakvásárát az Ipar Najait. A kiállítás az ipar szinte valamennyi ágazatát felvonultatja, és a lehető legrészletesebb információkat nyújtja a látogatóknak saját szakmai feladataik megoldásához.

Megtelt a Prologis Park Prague-Airport

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata bejelentette, hogy bérleti szerződést írt alá az internetes kereskedelemmel foglalkozó cseh Bonami-val, amely 5795 négyzetmétert bérel a Prologis Park Prague-Airport DC1-es jelű épületben. A tranzakciót a 108 Agency bonyolította le – áll a május 12-én, Prágában kiadott sajtóközleményben.

Együttműködés a jövő nemzedékéért, már a felsőoktatási intézményekkel is

2016 áprilisában a RabenTrans European Hungary Kft. többször is megnyitja kapuit, hogy a diákokat segítse szakmai fejlődésükben – áll a vállalat április 8-án megjelent közleményében.

MLSZKSZ: 2016 sorsdöntő év Magyarország logisztikai versenyképessége szempontjából

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elnökségének március 30-i állásfoglalása szerint 2016-ban soha nem látott szükség van a logisztika iparág kormányzati támogatására. Az élesedő nemzetközi versenyben a megfelelő erőforrások nélkül hazánk leszakad és elveszti az esélyt, hogy régiós logisztikai központ legyen. Ezért a szövetség egyik fő feladatának tartja, hogy a logisztikai és ipari parkok fejlesztését célzó pályázatokat olyan feltételrendszer mentén írja ki a kormányzat, amelyek a magyar logisztikai szakma érdekeit a legjobban szolgálják, valamint a hazai logisztikai szolgáltatók versenyképességének további javítását célozzák. Az MLSZKSZ ezért arra kéri a kormányzatot, hogy a szakma javaslatait figyelembe véve dolgozza ki a logisztikai pályázatok rendszerét és kiírását. A versenyképes, erős magyar logisztikai ipar ugyanis nemcsak a szakma érdeke, hanem Magyarország gazdasági fejlődésének alapja, hiszen e nélkül nincs ipari fejlődés.

Együttműködés a németországi csomaglogisztikában

2016 márciusától a GLS csomagküldeményeket szállít a DB leányvállalatának – a DB Schenker pedig gyűjtőrakományokat továbbít majd a GLS megbízásából.

Pozitív mérleg

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat a 2015-ös üzleti évben túlszárnyalta előző évi eredményét, és sikeresen terjeszkedett több feltörekvő piacon és ágazatban. A konszern az előzetes adatok alapján 1,28 milliárd euró forgalmat ért el, ami az előző évhez képest 3%-os növekedést jelent (2014: 1,24 milliárd euró) – áll a cégcsoport március 16-án kiadott sajtóközleményében.

Új ügyvezető a DHL Express élén

A DHL Express Magyarország ügyvezetői feladatait Bándli Zoltán veszi át március 1-jétől – közölte a társaság február 29-én.

Logisztikai beruházás Szikszón

A tervek szerint további 25-30 milliárd forintot fektet be a HELL ENERGY Magyarország Kft. a következő 5-8 évben Magyarországon – közölte az energiaital-gyártó és forgalmazó társaság február 20-án.

Gazdasági együttműködésről tárgyalt a MÁV az orosz vasúti fuvarozókkal

A MÁV Zrt. meghívására a záhonyi térségbe látogatott a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) és az Oroszországi Vasutak (RZD) delegációja február 10-11-én, a közösen alakított munkacsoport ülésén bemutatták a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Záhony-Port Zrt. által 2015-ben bejegyeztetett vámszabad-területben rejlő gazdasági lehetőségeket – közölte a MÁV február 12-én.

2015 legjobb logisztikai beszállítója lett a BI-KA Logisztika Kft.

Az előző évinél 620 millióval, 11%-kal nagyobb, 5,9 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el tavaly a BI-KA Logisztika Kft., a vállalat ezzel tovább erősítette a szállítmányozási és logisztikai szektorban betöltött szerepét – közölte a vállalkozás ügyvezetője február 4-én.

Újabb logisztikai raktárcsarnokkal bővült a Polgári Ipari Park

Negyedmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból elkészült a Polgári Ipari Park újabb logisztikai raktárcsarnoka – közölte december 25-én a Polgár-Invest Kft. ügyvezető igazgatója.

Egymilliárdos beruházás a Tatabánya-Környe Ipari Parkban

Hatezer négyzetméteres raktárcsarnokot épít közel egymilliárd forintos zöld mezős beruházás keretében a Trans-Sped Cégcsoport a Tatabánya-Környe Ipari Parkban – jelentették be egy december 17-i sajtótájékoztatón, Tatabányán.

15 millió eurós beruházás a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a Mercedes-Benz Cars úttörő gyáraként a konszernen belül is iránymutató innovációt vezetett be „árukosár koncepció” néven. Ennek megvalósításához a vállalat közel 15 millió eurós beruházást hajt végre, melynek során többek között a gyár logisztikai csarnoka jelentősen kibővül – áll a vállalat december 17-én megjelent közleményében.

Átadták a komáromi hajókikötőt

December 12-én átadták a komáromi hajókikötőt, az eseményen Molnár Attila Komárom város polgármestere elmondta, hogy mindössze 4 hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás, 728 millió forintból.

A fejlődés útján

Az EKOL cégcsoport a fejlődés stratégiáját követve, újabb lépéseket tett Magyarországon a raktári kapacitás növelése, illetve a szolgáltatási portfólió bővítése érdekében.

Javul a városi logisztikai ingatlanok kihasználtsága

A Budapest területén lévő városi logisztikai ingatlanok 14,2%-a állt üresen a harmadik negyedév végén, egy évvel ezelőtt még közel 20%-os volt ez az arány – közölte az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Colliers International ingatlan tanácsadó, közös felmérésük eredményét november 12-én.

Átadták a Pacapime logisztikai központját Mórahalmon

Átadták a Pacapime Logistics Kft. új logisztikai központját november 4-én a mórahalmi ipari parkban, a csaknem egymilliárd forintos beruházásból 321,61 millió forintot uniós és hazai támogatás fedezett.

A Raben Germany a Weisshaupt akvizíciójával erősíti üzleti pozícióját

A Raben Group bővítette működési területét Németországban: az illetékes kartellhatóság jóváhagyásával a Raben felvásárolja az albstadti (Baden-Württemberg) székhelyű, Weisshaupt néven működő szállítmányozó vállalatot – áll a Raben október 27-én megjelent közleményében.

A Raben Group ismét a Legjobb Logisztikai Szolgáltató a friss áru szektorban

A hollandiai Venlo-ban megrendezett „Európai 3PL Csúcson” az idei év 3PL díjával ismerték el a Raben Groupot, a legjobb 3PL friss élelmiszer termékekkel foglalkozó ellátási lánc kategóriában – áll a Raben október 22-én megjelent közleményében.

Zöldebb logisztika

GoGreen elnevezésű környezetvédelmi programjával összhangban, a DHL a szén-dioxid kibocsátás pontos mérésére és csökkentésére az ágazatban egyedülálló, teljes körű szolgáltatás portfólióval áll ügyfelei rendelkezésére immár Magyarországon is – áll a vállalat október 20-án megjelent közleményében.

Sikeresen lezárult a Csepeli Szabadkikötő fejlesztési projektje

Sikeresen befejeződött a MAHART- Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) kikötőfejlesztési programja.

Logisztikai fejlesztésekre 10 milliárd forint pályázati forrás jelenik meg novemberben

Novemberben mások mellett logisztikai szolgáltató központok fejlesztésére, valamint ipari parki bővítésekre mintegy 10 milliárd forint értékben jelennek meg pályázati kiírások – mondta Tatai Laura, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának főosztályvezető-helyettese október 8-án, Velencén.

A népvándorlási krízis drágítja a logisztikát és növeli a biztonsági kockázatot

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) egy európai szintű vészhelyzeti forgatókönyv kidolgozását javasolja – áll a szövetség október 6-án kiadott sajtóközleményében.

Polgár Ipari Park: uniós forrásból fejleszt az InfoGroup

Az InfoGroup 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el annak a 4600 négyzetméteres csarnoknak a megépítésére, amely most fejeződött be a Polgár Ipari Parkban - közölte az ingatlanfejlesztő cégcsoport értékesítési és fejlesztési igazgatója szeptember 28-án a helyszínen tartott tájékoztató rendezvényen.

Az egészségügyi ellátási láncok hatékonyságnövelő trendjei

A GS1 évente két alkalommal rendezi meg Globális Egészségügyi Konferenciáját (GS1 Global Healthcare Conference & Exhibition), ahol a szakemberek megismerhetik az egészségügyi ellátási láncok hatékonyságnövelő trendjeit, a szektornak szánt legújabb szabványmegoldásokat és szabványalapú szolgáltatásokat, melyek többek között elősegítik a jogszabályoknak történő megfelelést és a korszerű betegbiztonsági folyamatok bevezetését.

Új raktárépület nyitását tervezi a GW Magyarország Kft.

A Gebrüder Weiss (GW) Magyarország Kft. új raktárépületet nyitna Dél-Magyarországon, mert kiemelkedő fejlődési lehetőséget lát a kelet-közép-európai régióban, és azon belül Magyarországon – mondta az osztrák érdekeltségű szállítmányozási és logisztikai vállalat ügyvezető igazgatója szeptember 17-én Budapesten.

Bővítette termelői kapacitását a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft.

Elkészült a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 14 000 négyzetméter alapterületű csarnoka, a fejlesztéssel mintegy 50%-kal növeli kapacitását a győri székhelyű logisztikai vállalat – mondta a cég operációs igazgatója szeptember 16-án.

A Prologis megállapodott a Prologis Park Bucharest A1 eladásáról

A Prologis Inc. nemzetközi vezető ipari ingatlan vállalat bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a CTP-vel, amely megvásárolja a Prologis Park Bucharest A1 parkot Romániában. A kötelező érvényű megállapodásra a szokásos zárási feltételek érvényesek.

„PONT” amire szüksége van!

Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 2015. október 8-9-én rendezi meg a logisztikai szakma egyik legrangosabb eseményét, a Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferenciát, mely a gazdasági-technikai-technológiai változásokra adandó válaszként a közlekedéslogisztikához kapcsolódó valamennyi szakterülettel foglalkozik.

A Prologis a Menlo Logistics partnere az új eindhoveni disztribúciós központ felépítésében

A Con-way Inc. 1,7 milliárd dolláros bevételű globális logisztikai és ellátási-lánc részlege, a Menlo Logistics (a továbbiakban Menlo) 70 000 négyzetméteres regionális logisztikai létesítmény építését jelentette be a globális ipari ingatlan fejlesztő Prologis Inc.-vel, a hollandiai Eindhoven területén – áll a Prologis szeptember 1-én megjelent közleményében.

Erősíti piaci pozícióját a Jungheinrich a logisztikai rendszerek területén

A Jungheinrich tovább bővíti logisztikai rendszerek üzletágát a MIAS Csoport megvásárlásával – jelentette be a Jungheinrich AG augusztus 25-i sajtóközleményében.

Átadták a MEREK logisztikai épületét Pécsen

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) gyógyászati segédeszközök kölcsönzésére szolgáló logisztikai bázisát augusztus 13-án adták át Pécsen.

Az Immofinanz ingatlantársaság eladja logisztikai portfolióját

A Magyarországon is érdekelt Immofinanz ingatlantársaság eladja egymillió négyzetméter kiadható területű, állandó logisztikai befektetésből és több logisztikai fejlesztési projektből álló portfolióját – közölte a társaság augusztus 7-én.

A Masped Csoport a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos logisztikai szolgáltatója

Augusztus 4-én a MOB által szervezett sajtótájékoztató keretében aláírásra került a MASPED Csoport és a Magyar Olimpiai Bizottság közötti megállapodás.

Milliárdos logisztikai fejlesztés a Mercedes-gyár közelében, Kecskeméten

MetLog Logisztikai Központ néven, több mint egymilliárd forintból új ipari szolgáltató létesítmény épül Kecskeméten, a Mercedes-gyár tőszomszédságában – tudatta a projekt kiemelt értékesítési partnere, az In-Management Kft. értékesítési igazgatója július 28-án.

A Gebrüder Weiss behálózza teljes Kelet-Európát

A Gebrüder Weiss Kft. a világ egyik legnagyobb szivattyúgyártója, a dán Grundfos magyarországi gyárainak alapanyagellátási logisztikájának, illetve a hazánkban előállított késztermékek 16 országba történő kiszállítási feladatainak ellátására központi logisztikai raktárat működtet – áll a Gebrüder Weiss július 28-án megjelent közleményében.

A Gebrüder Weiss a Fülöp-szigetekre szállít tengeri olajfúráshoz szükséges csöveket

A Gebrüder Weiss Szegeden rakodott tengeri olajfúráshoz szükséges nagy értékű csöveket, amelyeknek végső állomása a batangasi kikötő a Fülöp- szigeteken – áll a vállalat július 14-én kiadott közleményében.

Logisztikai és beszerzési kiválóságokat keres az MLBKT

A kiváló teljesítményeket el kell ismerni. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság pályázataival a lehető legnagyobb nyilvánosságot igyekszik biztosítani azoknak a szakembereknek, projekteknek és cégeknek, amelyek példaképül szolgálhatnak az ellátási lánc menedzsment szakma számára, hiszen ezek viszik előre a vállalatokat és ezen keresztül a magyar gazdaságot.

Orosz embargó – konzerválódó magyar piacvesztés

Az Európai Unió és Oroszország közötti elhúzódó szankcióháború legnagyobb vesztesei a jelentős orosz exporttevékenységet végző és az őket kiszolgáló logisztikai cégek. A kérdés ma már nem az, hogy mekkorát veszít az EU az orosz embargó miatt, hanem az, hogy mekkora és milyen tartós lesz a további piacvesztés mértéke – áll az MLSZLSZ július 3-án kiadott sajtóközleményében.

Egyetlen Volkswagen Crafter felér egy egész flottával

Érthető, miért vált a Volkswagen Crafter az évek során a kis- és közepes vállalkozások egyik legnépszerűbb haszonjárművévé. Nem csak arról van szó, hogy a köztudottan legnagyobb, legerősebb és legtöbb célra használható kishaszonjárművek egyike, de takarékosság és megbízhatóság terén is mércét állít kategóriájában.

Wáberer György miniszterelnöki megbízott lett

Orbán Viktor miniszterelnök megbízta Wáberer Györgyöt, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökét, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatóját a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének elősegítésével összefüggő feladatok ellátásával, miniszterelnöki megbízottként – mondta július 2-án Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Internetes logisztikai szolgáltatóba invesztált a Euroventures

Kétszázmillió forintot fektetett be a Fürgefutar.hu internetes futárszolgálatba az Euroventures Zrt. – közölte a független kockázati- és magántőke-befektető június 30-án.

Folyamatos terjeszkedés

Az orosz logisztikai piac meghatározó szereplője, az FM Logistic 6 új szerződést írt alá szállítmányozás, logisztika és raktárlogisztika tevékenységekre – áll a cég június 10-én kiadott közleményében. Az amerikai élelmiszeripari csoportnak, a Marsnak készülő új hőmérséklet-szabályozott logisztikai platform első fázisa is átadásra került Ulyanovskban.

Új részleget nyit a Hellmann Pécsett

Új részleget nyit a logisztikával foglalkozó német Hellmann cég szeptemberben Pécsett – jelentette be Csizi Péter országgyűlési képviselő június 26-án a baranyai megyeszékhelyen.

Kikötőfejlesztés Pakson

Uniós támogatással bővíti, fejleszti paksi kikötőjét a Sygnus Kft. Az 1,2 milliárdos beruházás eredményeként már nemcsak berakodásra, hanem áru kirakodására is alkalmas lesz a kikötő – adta hírül a vállalat június 12-én.

A jövő raklapjai, a raklapok jövője

A június 3-án, Budapesten rendezett II. Magyar EPAL Raklap Szimpóziumon a szakma 50 képviselője vitatta meg a raklappiac és raklapcsere jelenlegi és jövőbeni kérdéseit, az EPAL raklapok modern alkalmazásának és az RFID technológiának lehetőségeit.

Sikeres akvizíció a Raben Groupnál

A Raben Trans European Germany a német cégjegyzékbe történő bejegyeztetéssel tette teljessé a HRL Eurocargo akvizícióját. A HRL Eurocargo azonnali hatállyal a Raben Trans European Germany GmbH neve alatt folytatja tevékenységét. Így a Raben Group egy további telephellyel bővült ki Németország északi részén (a Bréma közelében található Stuhrban) – áll a június 1-én kiadott sajtóközleményben.

Huszonöt millió lengyel zloty értékű beruházás

A Raben Polska hivatalos megnyitójára 2015. május 15-én került sor.

„Logisztika, ízlés szerint“

Április végén Brüsszelben rendezték meg az ELA (Európai Logisztikai Szövetség) 27 európai ország nemzeti logisztikai szakmai társaságát tömörítő szervezetének éves konferenciáját. Az eseményen szakmai szervezetek képviselői, a logisztikai tudományág neves képviselői, professzorok, tanácsadó cégek, logisztikai szolgáltatók vesznek részt azzal a céllal, hogy bemutassák és megosszák a sikeres logisztikai megoldásokat, ötleteket, ezzel is irányt mutatva a jövőbeni kimagasló logisztikai teljesítmények felé – áll a Bosch május 11-én kiadott közleményében.

Tovább bővíthető a civil szféra részvétele az ország katasztrófavédelmi logisztikai ellátásában

Az állami és a civil szféra logisztikai képességeinek jobb megismerése és hatékonyabb együttműködése céljából a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szakmai konferenciát szervezett 2015. május 6-án.

Nemzetközi fuvarozó céget vesz a Maltacourt

A Mili Cargo Kft. székesfehérvári szállítási központjából – ami közel van a Budapest határában elhelyezkedő Maltacourt Forwarders Plaza komplexumához – normál és hűtött kereskedelmi termékek nemzetközi szállítására szakosodott. Az iparág egyik legfiatalabb flottáját üzemeltetve a Mili-Cargo olyan nemzetközi vállalatok, mint az Unilever, a FeVita és a FrieslandCampina egyre növekvő környezetvédelmi igényeinek kielégítésére is képes – érkezett a hír május 11-én.

Deszpot Károly a WebEye Magyarország Kft. új ügyvezetője

A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek piacán vezető telematikai szolgáltató, a WebEye Magyország Kft. irányításával Deszpot Károlyt bízták meg – áll a cég május 4-én kiadott közleményében.

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a METRANS

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó METRANS Danubia Kft., amely a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt – érkezett a hír április 30-án.

Kiválóan teljesített a régióban a Prologis az első negyedévben

A Prologis Inc. globális vezető ipari-ingatlan vállalat április 23-án kiadott közleményében beszámolt a közép- és kelet-európai régióban 2015 első negyedévében kifejtett üzleti tevékenységéről.

Nőtt a szállítmányozásban alkalmazott M2M-eszközök száma Magyarországon

Látványosan bővült a hazai telematikai piac az elmúlt évben: a járműkövetés és hasonló alapvető szolgáltatások széleskörű elterjedését követően tavaly már az olyan újabb, összetettebb M2M-megoldásokat keresték egyre nagyobb számban a fuvarozók, amelyek alkalmasak például az üzemanyag összetételének ellenőrzésére, a járművezetők vezetési stílusának elemzésére vagy akár a rakományra vonatkozó adatok valós idejű monitorozására is – derül ki a WebEye Magyarország elemzéséből.

Árpilis 16. a logisztika napja

Reptér, kikötő, logisztikai központ is szervez nyílt napot a Logisztika Napja 2015 rendezvénysorozat keretei között április 16-án. Itthon tíz városban, huszonnégy helyszínen zajlanak majd az ingyenesen látogatható események, világszerte közel 400 program várja az érdeklődőket. Magyarország 2011-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Egyesület (BVL) kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy jobban megismertesse az érdeklődőkkel a logisztikai szakmát – áll az MLBKT április 13-án kiadott közleményében.

Új logisztikai központtal erősít az Euromedic

Az Euromedic vállalatcsoport március 24-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg legújabb befektetése eredményeként létrehozott logisztikai központját. A Budapest XI. kerületében található 15 000 m2-es létesítményt mintegy 1 milliárd forintból finanszírozta a vállalatcsoport és a legmodernebb technológiákkal szerelte fel annak érdekében, hogy még magasabb minőségű szolgáltatásokat kínáljon a hazai gyógyszer- és egészségügyi termékpiac minden szereplőjének.

A Prologis megvásárolta a magyarországi M1 Business Parkot

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat március 18-án kiadott sajtóközleményében bejelentette, hogy a Prologis Targeted Europe Logistics Fund („PTELF”) megvásárolta a magyarországi M1 Business Parkot. Az eladók a CA Immo és a Union Investment voltak.

Az FM Logistic bemutatja a CITYLOGIN-t, a fenntartható városi logisztika új fogalmát

A város szívébe irányuló áruszállítás olyan káros hatások fő forrása, mint a szennyezés, a zaj, a torlódás. Sok megoldás született már ezek csökkentésére, mint ahogy Rómában is, ahol a város következetesen korlátozza a termikus motorú járművek belépését a történelmi központba: benzin vagy dízel üzemű teherautókkal végzett áruszállítás kizárólag délelőtt 10 és 11.30 között végezhető.

3M innovációs központ Budapesten

Március 3-án mutatta be magyarországi innovációs központját a 3M Hungaria Kft. A budapesti Infoparkban kialakított, 300 négyzetméter alapterületű technológiai centrum a nemzetközi vállalat mintegy 30 hasonló létesítményének egyike.

Portugáliában és Romániában terjeszkedik a Lambda-Com

Tovább bővíti nemzetközi irodahálózatát az Európa 14 országában jelen lévő, magyar tulajdonú közlekedésinformatikai cégcsoport. Az áruszállítás biztonságát és költséghatékonyságát támogató, saját fejlesztésű telematikai megoldásokat kínáló Lambda-Com 2014-ben Porto városában nyitotta meg második portugáliai képviseletét, idén pedig két új iroda nyitását tervezik Romániában – áll a vállalatcsoport március 12-én kiadott sajtóközleményében.

Újabb katasztrófavédelmi feladatot kaptak a civil logisztikai szolgáltatók

Tovább bővül a három éve megkötött együttműködés.

Koalaexpressz és rendszeres eukaliptusz szállítmány

A DHL Express és a Fővárosi Állat- és Növénykert logisztikai megállapodást kötött, melyet az Állatkert március 5-i sajtótájékoztatóján jelentettek be. A DHL Express utasaiként az Állatkert különleges új lakói, Vobara és Nur-Nuru-Bin, a két hím koala kevesebb, mint 24 óra alatt foglalhatták el új, budapesti otthonukat. A logisztikai partnerség keretében az állatok számára elengedhetetlen, friss eukaliptuszlombok rendszeres szállítását is a DHL Express végzi.

A Prologis Park Bratislava spekulatív épületének 96 százaléka kiadva

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat két új bérleti szerződés aláírását jelentette be, összesen 13 700 m2 területről a Prologis Park Bratislava ipari parkban – áll a vállalat február 19-én kiadott sajtóközleményében.

A DB Schenker lett a Forma 1-es MERCEDES AMG PETRONAS csapatának európai logisztikai partnere

A Forma 1-es MERCEDES AMG PETRONAS csapat az összes európai Forma 1-es verseny logisztikai munkájának lebonyolításával a DB Schenker Logistics-t bízta meg. 2015. február 9-én a Forma 1- es csapat székhelyén, a Nagy –Britanniai Brackleyben 2018. december 31-ig tartó szerződést írtak alá.

XX. Magyar Logisztikai Konferencia és Fórum 2015

Idén, jubileumi 20. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Logisztikai Egyesület szervezésében a Logisztikai Konferencia és Fórum február 19-20-án, az Eiffel Palace Conference Centerben.

Újból kiírták a logisztikai pályázatokat

Január 26-án újra megnyitották a logisztikai pályázat (GOP-3.2.1) benyújtási lehetőségét.

Összefogás az innovatív integrált logisztikáért

A Kühne + Nagel és a British American Tobacco (BAT) egy új globális integrált logisztikai megoldás segítségével bővítik együttműködésüket – adta hírül a cég január 21-én, Svájcban.

Ismét a Prologis-t választotta a L’Oréal Lengyelországban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalata 19 500 m2 disztribúciós terület bérleti szerződését hosszabbította meg a L’Oréal-lal a Varsóhoz közeli Prologis Park Blonie II-ben – áll a cég január 20-án megjelent sajtóközleményében.

Több száz új munkahely a Budapesti Szabadkikötőben

Több száz új munkahelyet teremtenek az idén a Budapesti Szabadkikötő területén megvalósuló beruházások – jelentette be Marján Miklós, a Budapesti Szabadkikötő Zrt. (BSZL) vezérigazgató-helyettese. Trimodális logisztikai üzemeltetésre alkalmas raktárak épülnek és jelentős infrastrukturális beruházások is folyamatban vannak. A fejlesztések eredményeként a Szabadkikötő Közép-Európa egyik legkorszerűbb közforgalmú kikötőjévé és Budapest city-logisztikai bázisává válik, miközben csökkenti a főváros XXI. kerületének áruforgalmi terhelését – áll a vállalat január 15-én megjelent sajtóközleményében.

Tíz százalékkal nőtt a DHL Supply Chain Magyarország forgalma

A DHL Supply Chain Magyarország (DSC) forgalmának 10%-os növekedését várja az idén 2013-hoz képest – közölte a logisztikai vállalat december 19-én.

Elindult a EKÁER weboldala

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) december 17-én elindította a Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) weboldalát, és elérhetővé tette a rendszerhez kapcsolódó interfészt és annak dokumentációját, illetve a regisztráció folyamatának leírását.

Elárverezik a kávégyár polcait, logisztikai eszközeit

Árverést rendez az Intergavel Aukciószervező Kft. a Douwe Egberts Hungary Zrt. eszközeiből a budapesti gyártóüzem bezárása miatt – tudatta az aukciószervező társaság vezetése. A gyár kávépörköléssel, kávé- és teacsomagolással foglalkozott, és a magyar piac ellátása mellett több európai országba is exportált. A használt, de jó minőségű eszközökre, gépekre csak online lehet licitálni. Az aukció főbb tételei között szerepelnek raktári polcrendszerek, szekrények, tárolók, és egy elektromos targonca is – érkezett a hír december 1-én.

Az emberarcú logisztika

2014 szeptemberének elején a Raben Group megkezdte együttműködését a kościan-i KOSS Szociális Szövetkezettel. Egy újabb szociális vállalat, mely sikeresen működik együtt az említett logisztikai szolgáltatóval – áll a vállalat november 7-én kiadott sajtóközleményében.

Innováció és hatékonyság – a Raben Group újabb beruházásának hajtóereje

Október 17-én került sor a Raben Polska új logisztikai központjának hivatalos megnyitójára, Wloclawek/Brześć Kujawski közelében, Pikutkowo-ban. A központ egyike a Raben Group utóbbi években megnyílt korszerű létesítményeinek. 2013 és 2014 között már nyíltak hasonló telephelyek Lengyelországban, például Piła-ban, Sosnowiec-ban, Lublin-ban, Szczecin-ben, Kalisz-ban és Gliwice-ben.

A Fresh Logistics legfrissebb beruházása

Október 9-én a lengyelországi Gliwice-ben nyitották meg a Fresh Logistics új logisztikai központját, amely egyike a Raben Group utóbbi években üzembe helyezett, korszerű létesítményeinek.

Új logisztikai központ épül Nyíregyházán

5000 m2-es új logisztikai központ épül Nyíregyházán a 4-es főút mellett, a 890 millió forintba kerülő beruházás alapkövét október 14-én tették le a nyírségi megyeszékhelyen.

MULTIMODÁLIS LOGISZTIKA

Földön-vízen-levegőben: Logisztikai megoldások a gyakorlatban címmel szakszemináriumot szervez a Holland-magyar Kereskedelmi Kamara és a Magyar Logisztikai Egyesület október 16-án, melynek fő támogatója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

Az orosz embargó újraszabhatja Európa logisztikai térképét

Megkezdődött a villám-átrendeződés Magyarországon – derül ki az MLSZKSZ szeptember 9-én kiadott sajtóközleményéből.

Heinz szerződéshosszabbítás a CHEP vállalattal Európában

A H.J. Heinz Company, világszinten vezető szereppel bíró élelmiszer feldolgozó vállalat, hároméves szerződéshosszabbítást írt alá a CHEP-pel egész Európára kiterjedő, raklapkezelési szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan. A megállapodás európai raklapkezelési versenytárgyalási folyamat eredményeként született meg, amelyet nemrégiben a Heinz írt ki, és amelynek egyik alapvető követelménye az ellátási láncban való együttműködés volt – áll a vállalat szeptember 3-án kiadott sajtóközleményében.

Újabb 400 sofőrt vesz fel a Waberer's

Újabb 400 gépjárművezetőt vesz fel a Waberer's csoport azt követően, hogy az év első felében már végrehajtott egy több 100 fős létszámfejlesztést; az egy szerelvényre jutó sofőrök számának emelkedésével nő a pilóták pihenésre fordítható ideje is - közölte a közúti fuvarozó társaság augusztus 11-én.

UPS: az e-kereskedelem hajtja majd a csomagküldő piacot

A logisztikai piac további jelentős bővülésére számít a magyar piacon is jelen lévő UPS, elsősorban az internetes vásárlás fellendülése miatt – adta hírül a vállalat augusztus 7-én.

Új ügyvezető igazgató a DHL Global Forwarding Magyarország élén

Pál Attila veszi át a DHL Global Forwarding, a Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletágának ügyvezetői feladatait 2014. augusztus 1-től – áll a cég július 31-én kiadott sajtóközleményében.

A CHEP Németországban bevezeti új-generációs negyedraklapját

A CHEP – a világ vezető szolgáltatója a raklap- és konténerkezelő megoldások terén –bemutatta új-generációs műanyag negyedraklapját, 2014 júliusától több mint 1400 ügyfele számára válik elérhetővé Németországban. Az új termékkel a CHEP a piac kevesebb hulladékkal járó fenntarthatósági költségelőny és nagyobb hatékonyság iránti igényeit szeretné kielégíteni – áll a vállalat sajtóközleményében július 15-én.

Folytatódó növekedési dinamika

Az FM Logistic eléri az egymilliárd eurós forgalmat és folytatja növekedési dinamikáját – áll a cég július 12-én kiadott sajtóközleményében. Az FM Logistic 17,6%-os növekedéssel eléri az 1, 43 milliárd euró forgalmat, a működési eredmény javulása +23,5 %, a dolgozók létszáma pedig 15 300-ról 18 730-ra nőtt. Az Ambíciózus 2022 terv előrejelzései szerinti eredmények teljesülnek.

Együttműködés a Rail Cargo Hungaria és a Záhony-Port között

Együttműködési megállapodást kötött a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Záhony-Port Zrt. a 64. vasutasnapon, július 12-én Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

A Waberer’s Európa eddigi legnagyobb Euro 6-os beszerzéséről döntött

Európa eddigi legnagyobb értékű és méretű Euro 6-os járműbeszerzéséről döntött a Waberer’s International Zrt. igazgatósága: a társaság 1300 új MEGA szerelvénnyel fiatalítja, illetve bővíti flottáját – áll a cég július 10-én kiadott sajtóközleményében.

Nem lenne futball-világbajnokság a DB Schenker nélkül

Budapest, 2014. július 8. – 230 konténer tengeren, 270 tonna légi úton: ennyi csomagja van a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon szereplő csapatok felének, és ennek szállításáról a DB Schenker gondoskodott – adta hírül sajtóközleményében a cég.

Tovább terjeszkedik a Raben a Prologis dél-lengyelországi parkjaiban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalata két megállapodást kötött a Raben Polska európai logisztikai vállalattal, melyek tárgya összesen 37000 m2 terület a Prologis Wrocław-i és Chorzów-i parkjaiban – adta hírül a cég július 2-án megjelent sajtóközleményében.

A Raben Group Németországban egy szervezetként folytatja működését

A Raben Group három vállalata – a Raben Logistics Germany GmbH, a Raben Trans European Germany GmbH és az ELI Transport GmbH – egyetlen szervezetté olvadt össze, melynek neve Raben Trans European Germany GmbH – adta hírül a vállalat július 1-én.

A Prologis spekulatív fejlesztésbe kezd Pozsonyban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat 23700 m2-es épület fejlesztését jelentette be a Prologis Park Bratislava területén – jelentette be a vállalat sajtóközleményében június 11-én.

Sorra újulnak meg a nagy dunai kikötők

A kikötői infrastrukturális beruházások összességében és hosszú távon az ország iparfejlesztési politikáját szolgálják. További ipari és logisztikai beruházók megjelenését segítik elő, kedvezően hatnak a foglalkoztatottságra, a betelepülő cégek tevékenysége jelentősen növeli a hazai adóbevételeket. Az olcsó vízi szállítás fokozza a Magyarországon előállított termékek versenyképességét, megkönnyíti világpiacra jutásukat – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a VI. Bajai Gabona Partnerség találkozón 2014. június 5-én, Baján.

A DB Schenker 26 500 négyzetmétert bérel a Prologis-tól Magyarországon

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan vállalata Prologis Park Budapest-Sziget 26 500 négyzetméterének bérbeadásáról állapodott meg egyik régi globális partnerével, a DB Schenker vezető integrált logisztikai szolgáltató vállalattal – adta hírül a cég június 5-én.

5 millió dolláros befektetés

Az elmúlt pár hónapban a Cognex Corporation cég több mint 5 millió dollár értékben kapott megrendeléseket a logisztika területén tevékenykedő cégektől. Az egyik megrendelés egy nagy csomagküldő szolgálattól, a másik egy globális kiskereskedelmi cégtől futott be – adta hírül a cég május 28-i közleményében.

Az Állatkert és a DHL Express közösen dolgozik fajk megmentéséért

Négy aranyhasú mangábé érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A ritka majomfajból a világ állatkertjeiben félszáznál is kevesebb egyed él, az egyik legnagyobb állomány épp a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Az USA-beli San Antonióból érkezett 4 állat az európai állatkerti populáció vérfrissítését szolgálja. Egy közülük Budapesten marad, a másik három pedig hamarosan tovább utazik Európa más állatkertjeibe. Az állatok szakszerű szállítását a DHL Express, a világ vezető logisztikai szolgáltatója bonyolította le a veszélyeztetett fajok védelmének elkötelezett támogatójaként – adta hírül a cég május 27-i sajtóközleményében.

Több mint 15 millió PLN értékű beruházás

A Raben Poland a lengyelországi Kaliszban 2014. május 23-án új logisztikai központot adott át. A raktárban és az irodákban összesen több mint 30 munkatárs áll alkalmazásban és több mint 60 gépjárművezető működik együtt az új helyen megnyílt vállalattal.

Az EPAL megrendezi az I. Magyar Raklap Szimpóziumot

A European Pallet Association e. V. (EPAL) 2014. június 5-én rendezi meg az I. Magyar Raklap Szimpóziumot. A Budapest Marriott Hotelben megrendezésre kerülő egynapos konferencián az ipari, kereskedelmi és logisztikai szakma döntéshozói találkoznak. Az I. Magyar Raklap Szimpózium középpontjában az EPAL-EUR raklapok állnak – adta hírül a szövetség május 20-i közleményében.

A hazai intermodális logisztika kitörési pontjai

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) kezdeményezésére a hazai logisztikai szakma képviselői megfogalmazták azokat a fejlesztési irányelveket, amelyek megvalósításával jelentősen javítható a magyar intermodális (vízi-közúti-vasúti) árufuvarozás versenyképessége – áll a szervezet május 22-i közleményében.

Lezárul a DB Schenker magyarországi integrációja

A végéhez közeledik a Schenker Kft.-nél zajló integrációs folyamat, amelynek lezárásaként a szolgáltatási minőség további emelése és az intermodális szolgáltatási lehetőségek mind teljesebb kihasználása érdekében ez év őszétől közös telephelyre költözteti eddig földrajzilag különálló osztályait – áll a cég május 20-i közleményében.

Fejlesztette logisztikai bázisát a Transit-Speed Kft. Mándokon

Az elmúlt két évben összesen 2,2 milliárd forintot fordított telephelyének és logisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére a záhonyi Transit-Speed Kft., a két ütemből álló beruházás zárórendezvényét május 15-én tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon.

A Gebrüder Weiss terjeszkedik a győri VGP Parkban

Alig egy évvel a korábbi győri telephelynyitását követően a Gebrüder Weiss közel 2300 négyzetméterrel bővítette bázisát a győri VGP Parkban – adta hírül a cég május 14-i sajtóközleményében.

Kiváló eredménnyel

A Liegl & Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. biatorbágyi élelmiszer-raktározással foglalkozó kirendeltsége második alkalommal is emelt szinten (99,41%) szerezte meg az IFS Logistic Standard tanúsítványát. Az auditot a világ egyik vezető rendszertanúsító szervezete, a DNV GL csoport végezte.

A FedEx Express bevezeti SenseAware szolgáltatását Magyarországon

A FedEx Express, a FedEx Corp. (NYSE: FDX) leányvállalata és a világ legnagyobb expressz szállítója május 7-én sajtóközleményében bejelentette, hogy bevezeti díjnyertes SenseAware® szolgáltatását Magyarországon és 5 másik európai országban. A FedEx ügyfelei a SenseAware szolgáltatással Ausztriában, Észtországban, Magyarországon, Litvániában és Portugáliában még egy lépéssel közelebb kerülnek a legkritikusabb, nagy értékű és időérzékeny szállítmányok közel valós idejű nyomon követéséhez.

Bővíti konténerszállító kocsiparkját a GYSEV

Hétszázmillió forintos beruházással bővíti konténerszállító vasúti kocsiparkját a GYSEV – közölte az MTI-vel május 5-én a társaság szóvivője.

A külföldi fuvarozók körében is terjed az OBU-használat

Az elektronikus útdíj fizetési lehetőségek között egyre népszerűbb a fedélzeti egység használata a viszonylati jegyekhez képest a külföldi fuvarozók körében is. A WebEye Magyarország adatai alapján a külföldi útdíj-bevallók aránya a rendszer bevezetése óta közel 30%-ra nőtt. Hazánk jellemzően tranzitország a külföldi fuvarozók számára, akik az M1-M5-ös autópályákat főként a balkáni, az M1-M3-as sztrádákat a keleti tranzitútvonal részeként használják. A külföldi útdíj-bevallók közt minden negyedik román felségjelzésű, őket a szlovák és lengyel járművek követik a sorban – áll a WebEye Magyarország Kft. május 6-án kiadott sajtóközleményében.

Az FM Logistic bővítette délkelet-európai flottáját

2014. április 1-jével kezdődően az FM Logistic bővítette délkelet-európai flottáját, s ezzel összesen 31 hűtős kocsi áll rendelkezésre a bukaresti és szófiai székhelyű FM Logistic Nemzetközi Transzport Osztály felügyelete alatt – adta hírül a cég közleményében.

A Raben Group támogatja a jövő nemzedékét

2014 áprilisában a Raben Trans European Hungary Kft. több alkalommal is megnyitotta kapuit, hogy a felsőfokú intézményben tanuló diákokat segítse szakmai fejlődésükben – adta hírül a vállalat április 29-i közleményében.

Hét év alatt 67 milliárdos fejlesztés a logisztikai iparban

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) az új hétéves uniós költségvetési ciklusa kapcsán megfogalmazta a Magyarországra jutó források logisztikai felhasználásának vezérelveit, melynek középpontjában a pályázati rendszer korszerűsítése áll – adta hírül a szervezet április 25-i közleményében.

A TiszaTextil gyógyszeripari logisztikai megoldása az ön sikeréhez

A TiszaTextil csoport minőségi csomagolóanyagok szállítója európai székhellyel. A cég gyógyszeripari, vegyipari és mezőgazdasági csomagolóanyagokra szakosodott, és jelentős ismeretekkel rendelkezik a gyógyszeripari üzemek logisztikájában, ez lehetővé teszi, hogy ügyfelei számára innovatív és költségcsökkentő megoldást kínáljon. Ezek a megoldások képesek helyettesíteni a költséges tisztító- és logisztikai rendszerekre fordított beruházásokat.
A TiszaTextil nagy múltú tapasztalattal rendelkezik, és segítséget nyújt gyógyszeripari partnereinek abban, hogyan hozzanak létre egy rugalmas logisztikai és szállítási megoldást. A Minibag célja, hogy biztonságos és gazdaságos megoldást nyújtson a szilárd, kész- és félkész termékek szennyeződésmentes szállítására és tárolására az API-tól a bliszterezésig, végső csomagolásig. A termékek az ISO8-nak megfelelő zárt térben készülnek, mely megfelel a European Pharmacopoeia és USP előírásainak.

Tehervonatok járnak augusztustól Debrecen és Európa nagy tengeri kikötői között

Menetrend szerinti áruszállító irányvonatok kötik össze augusztustól Debrecent Európa nagy kikötőivel – jelentette be a logisztikai feladatokat koordináló Xanga cégcsoport vezérigazgatója április 10-én, a hajdúsági megyeszékhelyen.

Új ügyvezető a DHL Freight Magyarország élén

Matisa Zoltán veszi át a DHL Freight Magyarország, Európa egyik vezető közúti szállítmányozó vállalatának ügyvezetői feladatait 2014. május 1-től. A vállalat korábbi vezetője, Bartha Péter Hannoverben, a DHL Freight németországi központjában folytatja a karrierjét – közölte a cég április 10-én.

Logisztikai bázist avatott a Ferdinand Gross Hungary Tatabányán

A csavarok és kötőelemek, szerelési aprócikkek nagykereskedelmével foglalkozó Ferdinand Gross Hungary Kft. felavatta logisztikai bázisát a tatabányai ipari parkban – adta hírül az MTI április 9-én.

Megvalósult a tervezett lefedettség

A System Alliance Europe új partnerekkel egészült ki a balkáni régióban. A darabáru hálózatot mostantól három új Gebrüder Weiss leányvállalat erősíti Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Montenegróban. Az európai gyűjtőáru-együttműködés immár 32 ország 57 cégét számlálja, a szarajevói, szkopjei és podgoricai telephelyekkel együtt a hálózat már 192 telephelyből áll – áll a vállalat április 9-én kiadott sajtóközleményében.

Újabb szolgáltató vesz részt katasztrófavédelmi feladatokban

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére Kelet-Közép-Európában példa nélküli együttműködés indult 2012 októberében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF), valamint a civil logisztikai szolgáltató központok között. Ennek értelmében az OKF központi logisztikai szervezete civil cégek bevonásával növeli logisztikai képességét. Április 8-án az MLSZKSZ újabb tagja, az ATI Depo Zrt. csatlakozott az együttműködéshez – áll az MLSZKSZ sajtóközleményében.

Árpilis 10. a logisztika napja lesz

A Logisztika Napján idén országszerte 19 ingyenes program várja az érdeklődő laikusokat és szakmabelieket. Április 10-én kikötő, repülőtér, raktár, logisztikai szolgáltató cég tart nyílt napot, és számos kerekasztal-beszélgetés, konferencia is lesz a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által koordinált programsorozaton – áll az MLBKT közleményében.

Idén is a DHL Freight hozta el a francia divatot az Elle Fashion Show kifutójára

Az Elle Fashion Show hivatalos logisztikai partnereként idén is a közúti fuvarozás európai szakértője, a DHL Freight szállította a divatbemutatóra híres francia tervezők kollekcióit – adta hírül a cég közleményében, április 7-én.

A Prologis felépíti utolsó épületet a Prologis Park Wrocław III területén

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat megkezdte egy 18 240 négyzetméteres „A” kategóriás logisztikai létesítmény fejlesztését a lengyelországi Prologis Park Wrocław III területén – közölte a vállalat április 7-én.

18 helyen az országban

2014. április 1-én nyitott meg az AXIÁL Kft. tatabányai telephelye, amellyel a cég már 18 helyen érhető el az országban – adta hírül a vállalat sajtóközleményében.

Kamion szerelőcsarnokot épít a kocsordi Kádár Sped Kft.

Kamion szerelőcsarnokot épít a kocsordi Kádár Sped Fuvarozási, Szállítmányozási és Szolgáltató Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – közölte a cég tulajdonos ügyvezetője április 5-én az MTI-vel.

Szakszerű borlogisztika

A Nagel Hungária hazai borok szállítását végezte a március 23-25 között megrendezésre került düsseldorfi ProWein nemzetközi borászati szakkiállításon, amelyen a magyar kiállítók több mint fele választotta az élelmiszerlogisztikai céget. A borok és égetett szeszes italok expóján 18 ügyfél vette igénybe a vállalat szolgáltatásait, és bízta meg a Nagelt összesen 200 karton bor – azaz több mint 1,5 tonnányi áru – Magyarországról Németországba történő szállításával – adta hírűl a cég március 28-án közleményében.

A Gebrüder Weiss 1,2 milliárd euróra növelte forgalmát

A szállítmányozási és logisztikai vállalat az ingadozó piaci helyzet ellenére negyedik éve folyamatosan tudja növelni a forgalmát és a 2013-as üzleti évben 1,2 milliárd euró nagyságú előzetes nettó árbevételt ért el – közölte a cég március 26-án.

Program a veszélyes áruk biztonságosabb szállítására

A veszélyes áruk szállításának biztonságosabbá tételére életre hívott ChemLog Tracking&Tracking (T&T) projektbe kapcsolódott be a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), és a jövőben együttműködik a projekt magyarországi partnerével, a Magyar Tranzitgazdasági Irodával – közölte az MLSZKSZ március 24-én az MTI-vel.

Hét helyet lépett előre Magyarország a logisztikai versenyképességi listán

A Világbank most közzétett logisztikai versenyképességi listáján Magyarország a 40. helyről a 33. helyre lépett előre a két évvel ezelőttihez képest – adta hírül az MTI március 24-én.

A Prologis 27 000 négyezetméteres létesítményt fejleszt Wroclaw-ban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat 27 000 négyzetméter modern logisztikai területű spekulatív létesítmény fejlesztését jelentette be a lengyelországi Prologis Park Wroclaw V területén – adta hírül a cég március 25-i sajtóközleményében.

Újraválasztották a logisztikai szövetség elnökségét

Újraválasztotta, és egy taggal kiegészítette elnökségét a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) küldöttgyűlése – közölte a szövetség március 14-én az MTI-vel.

A UPS elégedett európai és magyarországi teljesítményével

Elégedett európai és magyarországi tevékenységével a világ egyik legnagyobb logisztikai cége, a UPS. A társaság 5 százalékkal növelte exportját Európában – közölte az MTI március 7-én.

A DHL együttműködik világ leggyorsabb repülősport sorozatával

A DHL Global Forwarding, a Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága lett ismét a Red Bull Air Race Világbajnokság hivatalos logisztikai partnere. A korábbi hároméves együttműködés után a DGF új megállapodást kötött a világ leggyorsabb repülősport sorozatrendezvényével, a közös munka már idén februárban indul – adta hírül a cég sajtóközleménye február 26-án.

Rekord ipari-logisztikai ingatlan bérbeadás a régióban

Tavaly 4 millió m² ipari ingatlant adtak bérbe a közép-kelet-európai régióban a 2012. évi 2,8 m² után, az új építés 690 000 m²-t tett ki 330 millió euró értékben – mondta Ferninand Hlobil, a Cushman & Wakefield (C&W) ingatlantanácsadó régiós ipari üzletág vezetője február 25-én video-sajtókonferencián Prágából.

Felszálló ágban az ipari-logisztikai ingatlanpiac

Az emelkedő bérleti díjak növelik a befektetéseket idén az európai ipari-logisztikai ingatlanpiacon, Magyarországon viszont csak kisebb tranzakciók várhatók – közölte a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó február 24-én.

Átadták a Waberer's–Szemerey Logisztika Kft. új, miskolci bázisát

Száz új munkahely jött létre Miskolcon a közúti árufuvarozással és raktározással foglalkozó Waberer's–Szemerey Logisztika Kft. miskolci bázisán, a 3 milliárd forint értékű beruházást február 20-án adták át.

Elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája

Befejeződött a DaHar projekt 3 éves ciklusa, amelynek eredményeként elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája. A fő cél egy logisztikai és szolgáltatási központ létrehozása Dunaújvárosban – hangzott el a február 20-i projektzáró konferencia előtti sajtótájékoztatón, Dunaújvárosban.

Logisztikai konferencia a kereskedelmi kapcsolatok erősítésére

A 2050-ig tartó társadalmi-gazdasági stratégia keretében Kazahsztán a közép-ázsiai térség logisztikai központjává válik, és kiépíti az ehhez szükséges infrastruktúrát – mondta Galimzsan Amirov nagykövet a két ország kapcsolatáról szóló logisztikai konferencián, február 20-án, Budapesten.

Fejlesztette logisztikai központját a Locargo Kft.

Több mint 470 millió forintos beruházással fejlesztette logisztikai központját a veszprémi Locargo Kft., a projekthez a szállítmányozással foglalkozó cég 188 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte február 20-án az MTI.

Logisztikai fejlesztés Pakson

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 18-án.

A Galambos Logistic Kft. új raktárcsarnokot adott át

A Galambos Logistic Kft. február 15-én, a Vas megyei Vépen átadta új, 6000 m² alapterületű raktárcsarnokát. Az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

További teljesítménynövekedést várnak a logisztikai szolgáltatók

Eredményes évet zártak 2013-ban a magyarországi logisztikai szolgáltatók, jelentős többségük a teljesítmény javulásáról számolt be az előző évhez képest a logisztika.com szakportál felmérése szerint, a válaszadók 78%-a az idei évre további bővülést remél, amely terveik alapján a foglalkoztatottak számának növelésében is megmutatkozik.

Zenit csarnokirodák

A Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. több mint egy évtizede kínálja vevői számára a helyiségek alaprajzának rugalmas kialakítását és változtatását lehetővé tevő technológiával szerelhető csarnokirodáit. A rendszer elemeinek kombinációi biztosítják a válaszfalak rendeltetésszerű és esztétikus kialakítását, egyszerű és rugalmas átépítését vagy bővítését.

TruckLOG

A TruckLOG targoncaflotta-menedzsment rendszer élenjáró, modern megoldás a vállalaton belüli anyagmozgatás mindenre kiterjedő ellenőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Csozomo

A 2000-ben alakult Csozomo Kft. fő tevékenysége a csomagolás, emellett egyéb raktári munkafolyamatok elvégzését is vállalják.

A UPS újabb egészségügyi logisztikai vállalatot vásárolt meg

A UPS bejelentette, hogy február 11-én befejezte az egyesült királyságbeli Polar Speed felvásárlását. A brit vállalat a hőérzékeny gyógyászati termékek logisztikájára szakosodott szolgáltató. Az akvizíció révén tovább erősödik a UPS európai egészségügyi hálózata, így az egészségügyi iparág vállalatai egyetlen logisztikai partner segítségével juttathatják el termékeiket a kontinens bármely pontjára – áll a cég február 12-i sajtóközleményében.

Green Freight Europe

Az FM Logistic csatlakozik a Green Freight Europe kezdeményezéshez, amellyel megtette a szükséges lépéseket a CO₂-kibocsátás csökkentésére, összhangban a fenntartható fejlődést támogató, logisztikai lánc menedzsment stratégiájában vállalt kötelezettségeivel – áll a cég február 5-én kiadott sajtóközleményében.

Támogatja a kormány a Budapesti Szabadkikötő fejlesztését

A kormány jóváhagyta a „A Budapesti Szabadkikötő intermodális fejlesztése” című nagyprojektet. Az erről szóló határozat a február 7-i Magyar Közlönyben jelent meg.

Innováció a hűtési láncban

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS-alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser február 5-én.

A Gebrüder Weiss lett a Rozália Park legnagyobb bérlője

Magyarország egyik vezető logisztikai vállalata, a Gebrüder Weiss a CBRE tanácsadói támogatásával 10 000 m²-es raktárterületet bérel a biatorbágyi Rozália Parkban, hogy a Grundfos számára alapanyagokkal lássa el a cég székesfehérvári és a tatabányai gyárait – áll a CBRE január 30-i sajtóközleményében.

A Raben Group támogatja a fiatal generációt

– Megosztjuk tudásunkat a környezetünkkel, és segítjük a fiatalok szakmai fejlődését – írta a Raben Group január 24-én kiadott sajtóközleményében, amelyben arról számoltak be, hogy CSR stratégiai céljaik egyikeként elindították elsőként a „Managing Shadowing Program”-ot.

A „The Epic Split”-et bemutatták a párizsi Louvre-ban

A Volvo Trucks tesztfilmjét, a „The Epic Split”-et, amelyet Jean-Claude van Damme mutatott be, már több mint 68 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on a 2013. novemberi bemutató óta. Január óta pedig már a Musée de la Publicité látogatóinak is elérhető lett a párizsi Louvre-ban – áll a Volvo január 28-i közleményében.

Jöhetnek az új generációs tachográfok

Pár éven belül megjelenthetnek az új teherautókon az új generációs, digitális tachográfok, miután az Európai Parlament többsége január 15-én támogatásáról biztosította a kérdésben a miniszterek tanácsával megkötött megállapodást.

Élenjárók

A Szemerey Transport Kft. és a Waberer’s Logisztika Kft. tavaly novemberben létrejött fúziójával nemcsak a legnagyobb, hanem a legkomplexebb logisztikai szolgáltatásokat nyújtó magyar vállalat alakult meg. Erről beszélgettünk Szemerey Lóránd és Barna Zsolt ügyvezető igazgatókkal.

Vállalkozói és IT-szolgáltatóház épül a GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Parkban

Vállalkozói házat és IT-szolgáltatóházat alakít ki újonnan letelepülő cégek számára a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – mondta a társaság ügyvezető igazgatója december 4-én az MTI-nek.

A Waberer's 600 új vontató beszerzéséről döntött

A Waberer's International Zrt.600 új DAF nyerges vontatóval frissíti flottáját – közölte a cég december 4-én abból az alkalomból, hogy az első 250 járművet Eindhovenben, a DAF európai központjában Ron Bonsen, a DAF igazgatóságának kereskedelemért felelős tagja átadta Wáberer György elnök-vezérigazgatónak.

Díjat nyert az FM Logistic

November 13-án, Amszterdamban, az Airport Steigenberger Hotelben, a 11. alkalommal megrendezett európai 3PL csúcstalálkozón az FM Logisticot választották a legjobb logisztikai szolgáltatónak kiskereskedelmi ellátási lánc kategóriában az ágazatban tevékenykedő ügyfelek.

Új szerelvényekkel bővült a SPAR tehergépjárműparkja

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ez évi beruházásai részeként közel 1 milliárd forint értékben 15 új Scania, illetve Schwarzmüller tehergépjárművet vásárolt. Ezekkel a szerelvényekkel 72 darabosra bővült saját gépjárműparkja, s a beruházás 45 új munkahelyet teremtett – számolt be róla a társaság december 3-án kiadott közleményében.

Közel 1 milliárdos logisztikai fejlesztés Mándokon

A záhonyi Transit Speed Kft. közel 1 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztést hajtott végre mándoki telephelyén, európai uniós támogatással – közölte a cég december 2-án.

Új tranzakciók, 15 000 m² bérbe adott terület

A Prologis 3 bérleti megállapodást kötött a Prologis Park Budapest-Sziget összesen 15 000 m²-nyi területéről Magyarországon – közölte a vállalat december 3-án kiadott sajtóközleményében.

Logisztikai és beszerzési kiválóságokat díjaztak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán, Siófokon adták át a múlt héten Az Év Logisztikai Menedzsere és Az Év Beszerzési Menedzsere címet, valamint a Logisztikai Kiválóság Díjat – számolt be róla az MLBKT november 19-én kiadott sajtóközleményében.

Egyedi és speciális

A Schenker Kft. Vásárok és Kiállítások üzletága a legnevesebb rendezvények, konferenciák és vásárok háttérlogisztikai feladatait koordinálja itthon és külföldön egyaránt. Dr. Vásárhelyi Árpád és Barényi Sándor ügyvezető igazgatókkal, valamint Földes Andrea divízióvezetővel beszélgettünk.

Gyártáskiszolgálás új alapokon

A BPW szombathelyi gyárában 2009 óta jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gyártáskiszolgálás területén, s a továbblépéshez az idei évben egy új raktárberuházást is elindítottak.

A legszélesebb tevékenységi spektrum ellátására

A K&V Nemzetközi Fuvarozó Kft. novemberben állította üzembe azt a mintegy 500 millió forintból megvalósított raktárat, amelyhez a raktártechnikai megoldásokat a Quality Logistics Management Kft. szállította. A két magyar tulajdonú cég már a tervezés fázisában szorosan együttműködött, melyről Varga Józseffel, a K&V Kft. és Pári Róberttel, a QLM Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Két Európai 3PL Díjat nyert a Raben Group

Az idei, eyefortransport által szervezett Európai 3PL Díjak (3PL – Third Party Logistics) kihirdetésére és átadására 2013. november 13-án egy fogadás keretében került sor a 11. Európai 3PL Csúcs alkalmával, amelyet Amszterdamban, a Steigenberger Airport Hotelben rendeztek meg. Idén a Raben Groupot 2 kategóriában jelölték, és mindkettőben nyert a cégcsoport (Legjobb európai 3PL fogyasztási cikkekkel foglalkozó ellátási lánc és Legjobb európai 3PL friss élelmiszertermékekkel foglalkozó ellátási lánc).

A Prologis bemutatta európai ingatlankereső iPhone applikációját

A Prologis bemutatta az európai ingatlant kereső ügyfelek és ügynökök számára készült iPhone applikációját, melynek segítségével a vállalat ügyfelei bármikor megtalálhatják a Prologis logisztikai létesítményeit – számolt be róla a cég november 5-i sajtóközleményében.

Megkezdte működését az unió hetes számú vasúti árufuvarozási folyosója

November 8-án megkezdte működését a MÁV irányításával az Európai Unió hetes számú vasúti árufuvarozási folyosója, az RFC7, amely Prágát köti össze Athénnal.

Újra lehet magyar kombinált szállítás

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a használatarányos útdíj 2013. július 1-jei bevezetését figyelembe véve ismét elemezte és értékelte a magyarországi multimodális szállítás helyzetét és jelenlegi versenyképességét, eredményeiről november 5-i sajtóközleményében számolt be.

Meghosszabbított együttműködés

A saját célú vasútipálya-üzemeltetési szolgáltatásra kiírt pályázat ismételt megnyerésével a DB Schenker Rail Hungária Kft. és az Audi Hungaria Motor Kft. tovább folytatja sikeres együttműködését. Az új szerződés futamideje 3 év.

A kormány elfogadta az országos Középtávú Logisztikai Stratégiát

November 5-én, sajtótájékoztatón mutatkozott be a kormány által a közelmúltban elfogadott Középtávú Logisztikai Stratégia. Az eseményen részt vett dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Zsolt, a Logisztikai Egyeztető Fórum soros elnöke, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, parlamenti képviselő és Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hamburgi Intralogisztikai Csúcstalálkozó

2013. október 14. és 16. között a hamburgi Hotel Atlanticban került megrendezésre az európai logisztikai szakemberek nemzetközi szimpóziuma. Ez a találkozó egy új rendezvénysorozat kezdete az intralogisztika és a hozzá kapcsolódó ágazatok számára. Az esemény megrendezője a hamburgi intralogisztikai specialista, a Jungheinrich AG.

Új reptéri logisztikai központ

A magyar kormány kiemelt célja a munkahelyteremtés, a munkaalapú társadalom meggyökereztetése, és ez az alkalom újabb lépést jelent céljaink elérése felé – jelentette ki Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. október 30-án, a Budapest Airport Business Park reptéri logisztikai bázisának ünnepélyes megnyitóján, Budapesten.

Logisztikai infrastruktúra-fejlesztés

Európai uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból új üzemcsarnokot épít és fejleszti logisztikai infrastruktúráját a szállítmányozással és áruátrakodással foglalkozó záhonyi Transit-Speed Kft. – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság.

Új logisztikai központ épül Fejér megyében

Logisztikai központot épít az alumínium-nagykereskedő osztrák Ingrid L. Blecha GmbH a Fejér megyei Daruszentmiklóson: az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházást uniós forrás felhasználásával valósítják meg – írta az MTI október 30-án.

Avatóünnepség Győrben

Felavatták október 21-én az Audi győri logisztikai parkját, a járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett.

Összefogás a jó ügyért

A Raben Trans European Hungary Kft. 2013 nyarán adománygyűjtő kampányt szervezett mind munkatársai, mind partnerei, ügyfelei körében annak érdekében, hogy együttes erővel segítsék az SOS Gyermekfalvak kis lakót – áll a társaság október 21-én kiadott sajtóközleményében.

Október 21-én avatják az Audi győri logisztikai parkját

Október 21-én, hétfőn avatják fel az Audi győri gyárát kiszolgáló, mintegy 10 milliárd forintból épített logisztikai parkot – adta hírül október 18-án az MTI.

Új leányvállalat Horvátországban

A GEFCO csoport leányvállalatot nyit Zágrábban – áll a cég október 16-án kiadott sajtóközleményében. A több országhatár kereszteződésében elterülő Horvátország stratégiai fekvése segíti megerősíteni a cég szárazföldi és tengeri szállítmányozási tevékenységét a Balkán-félszigeten.

Megoldások egy kézből

A Nolato mosonmagyaróvári gyárában 2011 végén állt üzembe az új raktár, melynek kialakításánál a maximális fajlagos raktárkihasználtságra törekedtek. Mészáros Rolanddal, a Nolato Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével, valamint a Toyota Anyagmozgatás Magyarország Kft. szakembereivel, Próder Szabolcs anyagmozgatási tanácsadóval és Giczy Gábor állványrendszerekért felelős értékesítési vezetővel beszélgettünk.

Támogatás a Pető Intézetnek

A Raben Trans European Hungary Kft. felelősséget vállalt a Pető Intézet megsegítésére, és 50 darab különböző típusú, bevizsgált porral oltóval támogatta az intézmény további működését – áll a Raben október 11-i sajtóközleményében.

Együttműködési megállapodást írt alá az MLSZKSZ 3 felsőoktatási intézménnyel

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a hazai felsőoktatási intézmények között 2013. október 10-én aláírt megállapodás értelmében új program indul a logisztikai szakemberek képzésének megújítására.

A globális logisztikai bérleti díjak mintegy 5%-os növekedése várható

A Prologis a logisztikai létesítmények globális bérleti díjának mélységi elemzését publikálta „Kezdődik a logisztikai ingatlanciklus kellemes része: hosszan tartó bérletidíj-növekedés” című tanulmányában, amelynek eredményeit október 10-i sajtóközleményében összegezte.

Aláírt megegyezés vontatók beszerzéséről

650 új Volvo nyerges vontató beszerzéséről állapodott meg a Waberer’s International Zrt. és a Volvo Trucks – áll a Waberer’s október 10-én kiadott sajtóközleményében.

A System Alliance Europe a Baltikumban

A Rhenus Logistics OÜ és a Rhenus Svoris filiale Latvija az új együttműködő partnerek – számolt be róla a System Alliance Europe október 10-én kiadott sajtóközleményében.

Ha működik a kémia

A kémiai vegyületek és a modern logisztikai megoldások sokban hasonlítanak egymásra, s ezt nyomon követhetjük a Dachser Chem-Logistics speciális üzletága esetében is.

A fuvarozók gyorsan megtanulták az útdíjfizetési rendszer használatát

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) tapasztalatai szerint az útdíjfizetésre kötelezettek gyorsan megtanulták a július elsején bevezetett új rendszer használatát, ez a regisztrált felhasználók és tehergépjárművek növekvő számából is látszik.

Két vállalkozás települ a fényeslitkei ipari parkba

Egy vegyes profilú és egy energetikával foglalkozó társaság jelezte betelepülési szándékát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke határában kialakított ipari-logisztikai parkba – közölte Ilenczfalvi-Szász Gábor, a projektmenedzseri feladatokat ellátó Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH) vezérigazgatója szeptember 26-án.

Gyáravató Szolnokon

Szeptember 19-én került sor a Segura Csoport új gyárának ünnepélyes felavatására Közép-Európában, Szolnokon, Szolnok polgálmestere, Szali Ferenc és Szijjártó Péter államtitkár jelenlétében – derült ki az F. Segura szeptember 24-én kiadott sajtóközleményéből.

Új logisztikai raktárközpont

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással 10 500 m² alapterületű logisztikai raktárközpontot építtet szombathelyi telephelyét bővítve BPW-Hungária Kft. – mondta Brumbauer József, a futóműveket, futómű-alkatrészeket és agrárgépipari termékeket gyártó társaság ügyvezető igazgatója szeptember 24-én a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Tíz éve a logisztikai piacon

A Raben Ukraine egy telephellyel és 5 munkatárssal kezdte meg üzleti tevékenységét 2003-ban, Kijevben. Telephelyei száma 2005-ben már 5-re bővült (Kyiv, Dnipropetrivs’k, Odesa, LvivandKharkiv), ahol összesen 30 munkatárs dolgozott – áll a Raben szeptember 23-i sajtóközleményében.

Az LPR La Palette Rouge a Prologis új ügyfele Błonie-ban és Poznańban

A Prologis szeptember 23-án bejelentette, hogy az LPR La Palette Rouge, az újrafelhasználható csomagolás terén vezető európai logisztikai szolgáltató Euro Pool System raklapösszesítésre specializálódott tagja két új bérleti megállapodást kötött a błonie-i és poznańi Prologis parkok összesen 7600 m²-es területéről. A tranzakcióban a Jones Lang LaSalle ingatlanügynökség ipari részlege működött közre.

Új célok, további fejlesztések a 85 éves Csepeli Szabadkikötőben

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) az Európai Unió Central Europe programjának INWAPO projektjével közösen szervezett szakmai előadássorozattal emlékezett meg a Csepeli Szabadkikötő megalapításának 85 évfordulójáról – áll a cég szeptember 18-án kiadott sajtóközleményében.

Húsz éve Magyarországon

Az OBO Bettermann Hungary Kft. ez év áprilisában adta át új, 10 000 m2-es raktárát, amely a cégcsoport közép-kelet-európai régiójának disztribúciós központjává válik.

A Raben Group új beruházása Lublinban

2013. szeptember 11-én hivatalosan is megnyitotta a Raben Polska és a Fresh Logistics új, Lublin városában, a Metalurgiczna 34. szám alatt található logisztikai központját.

Ügyfélközpontú szolgáltatások

A Mader Logisztikai és Szolgáltató Kft., az 1873-ban alapított német Johann Mader Logistik leányvállalata 2007-ben kezdte meg tevékenységét a magyarországi piacon. A cég több csarnokból, valamint egy modern göngyölegtisztító egységből álló logisztikai komplexuma az M3-as autópálya közvetlen közelségében, Hatvan város külterületén helyezkedik el egy 4 hektáros területen. A jelenleg 205 fő helyi munkatársat foglalkoztató cég alapító tagja és kirendeltségvezetője, Radosza Rico válaszolt kérdéseinkre.

A Raben Group új beruházása Szczecinben

A Raben sajtóközleményben adta hírül, hogy Szczecinben, 2013. szeptember 6-án került sor a Raben Polska és a Fresh Logistics Pomorska 71/73 alatt található új logisztikai központjának hivatalos megnyitójára.

Az Euro-net 58 500 m²-re növeli területét a Prologis Park Jankiban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipariingatlan-tulajdonos, -üzemeltető és -fejlesztő vállalat szeptember 10-i sajtóközleményében bejelentette, hogy az Euro-net, a lengyelországi RTV-EURO-AGD kiskereskedelmi lánc tulajdonosa 9 300 m²-rel kibővíti a Prologis Park Janki 1-es és 2-es számú épületében bérelt területét, amely így 58 500 m²-re nőtt.

Kerüljön az Ön cége is reflektorfénybe! Pályázzon a közép-kelet-európai Logisztikai Kiválósági Díjra!

2013. november 27-28-án immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a TRANSLOG Connect Congress, a logisztikai, szállítmányozási és ellátási lánc menedzsment iparág egyik legnevesebb és legvártabb eseménye, mely kihagyhatatlan kapcsolatépítési lehetőségeket kínál.

Szorosabbra fűzött együttműködés

A friss (azaz a teljes logisztikai lánc során +2 °C és +6 °C közötti ellenőrzött hőmérsékletet igénylő) termékekkel kapcsolatos, átfogó logisztikai szolgáltatásokra szakosodott Fresh Logistics elnevezésű vállalat folytatja együttműködését az élelmiszeráruk területén piacvezetőnek számító Dachser Food Logistics céggel, és belép az Európai Élelmiszer Hálózatba (European Food Network) – derül ki a július 29-én közreadott sajtóközleményből.

Olcsó logisztikai helyszín Budapest

Továbbra is a londoni Heathrow reptér számít a világ legdrágább logisztikai helyszínének, Budapest a 12. legolcsóbb a vizsgált 64 város közül – derül ki a DTZ nemzetközi ingatlantanácsadó legújabb, augusztus 2-án közzétett elemzéséből.

Profilbővítés

Országos szárazáru- és tejtermék-kereskedelemmel bővíti profilját az eddig fagyasztott élelmiszereket forgalmazó Matusz-Vad Zrt. – áll a cég július 17-i közleményében.

Stratégiai partnerségről szóló megállapodást írt alá a kormányzat a logisztikai szakmával

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a teljes magyar logisztikai szakmát képviselő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) között 2013. július 11-én létrejött egy stratégiai partnerségről szóló megállapodás – derül ki az MLSZKSZ által kiadott sajtóközleményből.

Az első FM Logistic telephelyek július elején kezdik meg működésüket Brazíliában

Az FM Logistic, valamint a McLane Company, Inc. július 3-án jelentette be, hogy sikerült egyezségre jutniuk a McLane brazíliai leányvállalatának akvizíciójával kapcsolatban. A felvásárlás az FM növekedési tervének fontos lépése, ahogy közel 1 hónapja az Univeg Logistics Oroszország akvizíciója is volt. A McLane a továbbiakban az egyesült államokbeli lehetőségekre kíván koncentrálni.

A Raben Group új telephelyet nyit Hollandia északi részén

Azután, hogy 2012-ben telephelyet nyitott Oss városában, a Raben Group most egy újabb telephellyel bővíti depóhálózatát. Ezúttal Staphorstban, Hollandia északi részén terjeszkedik a vállalat – számoltak be róla július 1-jén kiadott sajtóközleményükben.

Jövőt építenek

A Procter & Gamble mintegy 85 millió dollár értékű zöldmezős beruházás keretében új Pampers gyárat épít Gyöngyösön pelenkagyártó kapacitásának bővítésére.

Hűtöttáru-logisztika

A hűtöttáru-logisztikában mind a raktározás, mind a disztribúció területén – a megfelelő eszközháttér biztosítása mellett – kiemelt feladatot jelent a piaci szereplők számára a technológiák állandó fejlesztése. Néhány logisztikai szolgáltatót kérdeztünk e szegmens kihívásairól.

Az Euro Pool Systems CZ a Prologis Park Prague-Uzice új ügyfele

A Prologis, Inc., a globális vezető ipariingatlan-tulajdonos, -üzemeltető és -fejlesztő vállalat új bérleti megállapodást kötött az Euro Pool Systems CZ vállalattal, amelynek tárgya a csehországi Prologis Park Prague-Uzice 13 100 m²-es területe – áll a Prologis június 19-i sajtóközleményében.

A Budapest Airport is részt vett az Air Cargo Europe kiállításon Münchenben

A Budapest Airport továbbra is bizakodóan tekint a jövőbe a légi teheráru-szállítás kilátásait illetően, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy hosszú távon Budapest Közép-Európa egyik cargoközpontjává fejlődhessen. Ezért a Budapest Airport a közúti szállítmányozási partnereivel közös standdal volt jelen a müncheni „Transport and Logistics” kiállításon – áll a társaság június 17-i sajtóközleményében.

DSV Daily Pallet

A DSV 2013 májusában elindította DSV Daily Pallet szolgáltatását. Nyirő Richárdot, a DSV üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Együttműködés a logisztikai versenyképességért

Együttműködési megállapodást írt alá június 6-án a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a hazai belvízi forgalomban meghatározó, dunai kikötőket teljes körűen képviselő Magyar Dunai Kikötők Szövetsége.

A Schmitz Cargobullal erősíti németországi pozícióit a Waberer’s International Zrt.

További 600 Schmitz Cargobull pótkocsi vásárlásáról állapodott meg Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozó vállalata, a Waberer’s International Zrt. az EU piacvezető járműgyártójával – derül ki a június 4-én kiadott sajtóközleményből.

Győrben terjeszkedik a Gebrüder Weiss

A győri VGP Ipari Parkban lévő 1334 m²-es raktárra és a hozzá tartozó 116 m²-es irodára kötött bérleti szerződést a Gebrüder Weiss – áll a CBRE június 5-én kiadott sajtóközleményében.

Nyilvánosak az első GIFT-tanulmányok

Elkészültek az első nemzetközi felmérések a Magyarországon is áthaladó IV-es, V-ös és VII-es páneurópai közlekedési korridorok állapotáról, működéséről. Az eredmények alapján a projektpartnerek új irányelvekre, stratégiákra tesznek javaslatot többek közt az infrastruktúra, a normatívák, a harmonizáció és a standardizáció vonatkozásában a zöld közlekedés előmozdítása érdekében. A Rail Cargo Hungaria Zrt. május 30-án kiadott közleménye összegzi a magyar vonatkozású eredményeket, az V-ös folyosó részletes elemzését is felhasználva, a teljesség igénye nélkül.

Háromszázmilliós logisztikai fejlesztés

A tésztagyár csomagolókapacitásának növelését, valamint az alapanyagok és a késztermékek raktárának automatikus összeköttetését valósítja meg egy 330 millió forintos beruházással a Gyermelyi Logisztikai Kft. – mondta el a Gyermelyi Zrt. marketingigazgató-helyettese május 28-án az MTI-nek.

Döntött a parlament az e-útdíjról

Elfogadta a parlament május 27-én a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július 1-től.

Évi 12 milliárd forintot szánhatnak a logisztika fejlesztésére

A hamarosan véglegessé váló, kormányhatározatban megrendelt Középtávú Logisztikai Stratégia (KLS) szerint átfogó cél, hogy Magyarországon a nemzetgazdasági súlyának megfelelően növekedjen a logisztikai ágazat hozzájárulása a vállalati és nemzetgazdasági versenyképességhez. A pénzügyi számítások alapján a stratégia megvalósításának éves költsége a 2014–2020-as periódusban mintegy 12 milliárd forint lesz évente – adta hírül május 27-én az MTI.

Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme

A szállítmányozás során elkövetett bűncselekmények elleni küzdelem a nagy értékű termékeket gyártó cégek és a logisztikai szolgáltatók számára egyaránt az egyik legnagyobb kihívást jelenti az ellátási láncban.

Június közepétől regisztrálhatnak a fuvarozók az ÁAK-nál

A használatarányos útdíj megfizetésére kötelezett fuvarozók június közepétől regisztrálhatják járművüket az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) honlapján, így egyszerűbb lesz az útdíj fizetése július 1-jétől – hangsúlyozta Emőri Gábor, az e-útdíj rendszerét egy másik céggel konzorciumban kiépítő I-Cell Kft. ügyvezető igazgatója május 25-én, Budapesten.

A kormány kompenzációs csomagot dolgoz ki a fuvarozóknak

A kormány várhatóan több mint 10 milliárd forintos kompenzációs csomagot dolgoz ki a fuvarozóknak – jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) május 25-i, budapesti fórumán.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. 2013-ban is részt vesz a transport logistic nemzetközi szakvásáron

A Rail Cargo Hungaria Zrt. idén június 4-e és 7-e között ismét részt vesz a világ egyik legjelentősebb logisztikai kiállításán, a müncheni transport logistic nemzetközi szakvásáron, anyavállalata standján – áll a cég május 20-án kiadott sajtóközleményében.

Középtávú Logisztikai Stratégia

Az Iparfejlesztési Közalapítvány Nonprofit Kft. (IFKA), valamint a logisztikai szakma jelentősebb szakmai szervezetit tömörítő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) szakemberei részletes előkészítő munkát követően, a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízása alapján elkészítették a Középtávú Logisztikai Stratégiát – áll a május 16-án kiadott közleményben.

Növelhető a logisztikai szolgáltató központok versenyképessége

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint a hazai raktárak és logisztikai központok versenyképességének fenntartása és az ország regionális szerepének erősítése érdekében a következő európai uniós pályázati ciklusban is szükség lesz a logisztikai iparág támogatására. A Szövetség ezért a beruházási és fejlesztési pályázatok mielőbbi meghirdetését sürgeti a logisztikai infrastruktúra fejlesztése és a logisztikai oktatás területén. A fejlesztések nélkül a hazai logisztikai szektor piacot veszíthet a térségben, és munkahelyek szűnhetnek meg – mutatott rá az MLSZKSZ május 16-án kiadott közleményében.

Liegl & Dachser – IFS Logistics Version 2.

A Liegl & Dachser Kft. élelmiszer-logisztikai telephelyén, Biatorbágyon, tanúsításra került az IFS Logistics Version 2. szabvány.

Kihívások a termelésben – belső logisztika, a siker záloga

A jelenlegi gazdasági válság közepette a gazdaság húzóágai a termelés környékéről, főleg az autóipari gyártás felől kerültek ki 2012-ben, és várhatóan 2013-ban sem lesz ez másképp. A gyártó, termelő vállalkozások számára a fenntartható, gazdaságos gyártás, illetve a változó gazdasági környezethez való gyors reagálási képesség a siker záloga.

Közös beszerzési program

Az elmúlt 6 évben közel 200 millió forint költségmegtakarítást ért el a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) tagvállalatai számára a közös energiabeszerzéssel, amelyből rekordösszegű, mintegy 100 millió forint megtakarítást a most lezárult villamosenergia-tender hozott – áll a szövetség április 30-án kiadott sajtóközleményében.

Új logisztikai csarnok

Hans-Dietrich Genscher, korábbi német külügyminiszter Európa egységét méltatta a fennállásának 20. évfordulóját április 26-án ünneplő, német OBO Bettermann cégcsoport magyarországi leányvállalata új logisztikai központjának átadásán, a cég bugyi telephelyén.

A UPS felvásárolja a Cemelogot

A UPS világvezető logisztikai vállalat április 25-i sajtóközleményében bejelentette, hogy megvásárolja a Magyarországon működő gyógyszer-logisztikai vállalatot, a CEMELOG Zrt.-t.

Konténerterminál-fejlesztést tervez a GYSEV Cargo Zrt.

Mintegy hárommilliárd forintból indítaná el soproni konténertermináljának újabb fejlesztési ütemét a GYSEV Cargo Zrt. – mondta el Skála János vezérigazgató újságírók előtt április 22-én.

Felépült a Zoll-Sped Kft. vegyi üzeme Szombathelyen

Elkészült a Zoll-Sped Kft. vegyi üzeme Szombathelyen, a csaknem 190 millió forintos beruházással épült üzemet pénteken avatta fel Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője – adta hírül április 5-én az MTI.

Geotermikus kutak fúrásába kezd a Hansa-Kontakt Inv. Kft.

Új üzletágként, az eddigi logisztikai tevékenység mellett geotermikus kutak fúrásába kezd uniós támogatással a szegedi Hansa-Kontakt Inv. Kft. – tájékoztatta a vállalkozás április 3-án az MTI-t.

Biztató kilátások a logisztikai iparban

A Dachser konszern forgalma új rekordot döntött a 2012-es évben. A munkatársak száma szintén meghaladta a korábbi évekét. Ugyan a növekedés mértéke 3,7%-os visszaesést mutat, az eredmények magukért beszélnek. A vállalat az Azkar és a Transunion megszerzése révén reméli az 5 milliárd eurós bevételi határ átlépését a 2013-as évben, a cég történetében először.

Van esély a kombinált szállítás feltámasztására

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint az intermodális (kombinált, közúti-vasúti-vízi) szállítás állami támogatás nélkül is versenyképessé tehető.

Az MLBKT szerint az információhiány okozta a legtöbb szállítási veszteséget

Bár kommunikációs eszközökkel tökéletesen fel voltak szerelve a szállítmányozó cégek sofőrjei, a legnagyobb gond az információhiány volt a március 14-15-i hófúvások során, amiért többen a hatóságokat is bírálták – derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felméréséből.

A System Alliance Europe hisz a fenntarthatóságban

A System Alliance Europe mostantól kiszámolja a hálózatán belül szállított valamennyi küldemény CO₂-kibocsátását. A napi szinten aktualizált értékek megtekinthetők a CargoTrackben, a System Alliance Europe küldeménykövető rendszerében. A partnervállalatok küldeményeik CO₂-kibocsátási értékeit hamarosan a küldemény státusza alapján is lekérdezhetik – számolt be róla a cég március 26-án kiadott sajtóközleményében.

Megújított megállapodás

A Prologis, Inc., a globális vezető ipariingatlan-tulajdonos, -üzemeltető és -fejlesztő vállalat megújította a Prologis Park Hegyeshalom 1-es épületének 8 300 m²-es területéről szóló bérleti megállapodását a Fiegével, Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatójával. Ezzel egyidejűleg a Fiege az épületben még rendelkezésre álló 3 100 m²-rel is kibővítette bérelt területét – közölte a Prologis március 20-án kiadott sajtóközleményében.

Nyár végén avathatják az Audi logisztikai parkját

Nyár végén avathatják fel az Audi új győri gyárához kapcsolódó logisztikai parkot – közölte az MTI március 8-án.

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Waberer’s-szel

Stratégiai együttműködési megállapodást köt a kormány a Waberer’s International Zrt.-vel, a kormány erre vonatkozó határozata a március 4-ei Magyar Közlönyben jelent meg.

Kereskedelmi logisztikai központ épült Vásárosnaményban

Élelmiszer-kereskedelmi logisztikai központot épített a Kiss B. Cégcsoport Vásárosnaményban; a 840 millió forint értékű létesítményt Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár avatta fel március 1-jén a beregi kisvárosban.

Koncepcióváltás

A Henkel cégcsoport 2012-től a bécsi központi raktárából látja el a magyarországi piacot.

Már itthon is korszerű megoldást kínál a DHL Flexitank

A Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, a DHL Global Forwarding új szolgáltatást vezetett be a folyékony halmazállapotú áruk nemzetközi szállítmányozásában – jelentette be a DHL február 28-i sajtóközleményében.

A kormány döntött a Budapestet elkerülő tehervasúti körgyűrű megépítéséről

A kormány döntött a Budapestet elkerülő, úgynevezett V0-s tehervasúti körgyűrű megépítéséről – mondta Szijjártó Péter, külkapcsolatokért felelős államtitkár február 27-én a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Sok bérlő hosszabbította bérletét tavaly az ipariingatlan-piacon

Tavaly több mint 325 000 m² raktár- és ipari területre kötöttek bérleti szerződést, ez a felület megegyezik az egy évvel korábbival, a piacot elsősorban a szerződéshosszabbítások jellemezték – közölte a DTZ ingatlantanácsadó és a CA Immo ingatlanbefektető február 26-án az MTI-vel.

A közép-kelet-európai ipariingatlan-piac lefedettsége felzárkózott a nyugati átlaghoz

A közép-kelet-európai régióban tavaly 740 000 m² ipari (logisztikai) ingatlant adtak át a fejlesztők, 350 millió euró értékű beruházással, ezzel a lefedettség elérte a nyugat-európai átlagot – közölte a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó az MTI-vel február 23-án.

Az IFS az Ericssontól kapott megrendelést

Az IFS globális ERP-megoldásszállító február 19-i sajtóközleményében bejelentette, hogy a világ vezető kommunikációtechnológiai szolgáltatója, az Ericsson az IFS Metrix Service Management megoldását választotta Hardware Services üzletága kritikus folyamatainak támogatására.

Gyógyszer-logisztikai beruházás Üllőn

A DHL Supply Chain 500 000 euró értékű logisztikai beruházást valósított meg üllői raktárában, a HUMAN BioPlazma Kft.-vel együttműködésben – adta hírül az MTI február 14-én.

Orosz tulajdonban a GEFCO, az autóipari logisztika vezetője

Az idei év eddigi legnagyobb nemzetközi logisztikai híre, hogy az Orosz Vasutak (RZD) befejezte a GEFCO-csoport 75%-ának felvásárlását, és ezzel az ügylettel ellenőrzési részesedést szerzett a GEFCO-ban. Az eladó a francia PSA Peugeot-Citroën cégcsoport, amely megtartja a további 25%-os tulajdonrészt – adta hírül a GEFCO Magyarország február 13-i sajtóközleményében.

IFS Applications™ bővítés az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA)

Az IFS globális ERP-megoldásszállító az oklahomai repülőgép-karbantartó és -fejlesztő Flight Inspection Services (FIS) számára 300 újabb IFS Applications™ felhasználóra kötött szerződéssel növeli jelenlétét az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA) – áll a 2013. február 12-én kiadott sajtóközleményben.

A Dachser megszerezte a Transuniont

2013 év elejétől a Dachser megszerezte a spanyol érdekeltségű Transunion S.A. társaság többségi részesedését – számolt be róla a cég február 11-én kiadott sajtóközleményében.

Görög speditőrrel bővül a System Alliance Europe hálózat

Tovább bővítheti a Magyarország és Görögország között dinamikusan növekvő közúti szállítmányozási forgalmat az Orphee Beinoglou International Forwarders S. A. vállalat csatlakozása a System Alliance Europe (SAE) hálózathoz – áll a február 5-én kiadott sajtóközleményben.

Forwarders Plaza

Január 30-án hivatalosan is megnyitotta kapuit Törökbálinton a Forwarders Plaza, iroda- és raktárépület, amely komplex szolgáltatást nyújtva, egyedi igényekhez is alkalmazkodva, magas színvonalú irodákkal várja bérlőit, elsősorban a szállítmányozással, fuvarozással, logisztikával foglalkozó kis- és középvállalkozásokat.

PHARM Connect Kongresszus

Idén februárban ismét megrendezik a közép-kelet-európai gyógyszeripari és biotechnológiai szaktekintélyek találkozóját az iparág fejlődésének elősegítésére.

Új logisztikai központ

Korszerű logisztikai központot épített az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó vásárosnaményi Kiss B. Cégcsoport – közölte a négy céget működtető családi vállalkozás tulajdonos-vezetője január 28-án az MTI-vel.

Új flotta a Prímagáz–Waberer’s együttműködésében

Megújítja palackszállító járműparkját a Prímagáz és a Waberer’s Logisztika Kft. A PB-gázpalackok szállítására kifejlesztett 12 speciális, új, Euro 5-ös teherautó minden tekintetben a legkorszerűbb technológiát képviseli – áll a január 28-án kiadott sajtóközleményben.

Nőtt tavaly a logisztikai ingatlanok iránti kereslet

A logisztikai (ipari) ingatlanok iránti teljes kereslet Magyarországon tavaly elérte a 354 ezer négyzetmétert, ami 8 százalékkal magasabb a 2011. évinél – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) január 25-én az MTI-vel.

Száztízmilliós fejlesztés az esztergomi Neuzer Kft. kerékpárgyárában

Az esztergomi Neuzer Kft., az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára 110 millió forintból korszerűsítette üzemét, a cég a beruházásokhoz közel 40 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól és a magyar államtól – közölte a vállalat január 25-én az MTI-vel.

Az ellátási láncok komplexitásának kihívásai

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az előző évek hagyományának megfelelően 2013-ban ismét megrendezi Logisztikai Konferencia és Fórumát február 21-22-én, amelynek ez alkalommal is a budapesti Danubius Hotel Gellért ad otthont – olvasható az egyesület sajtóközleményében.

Telephelyet bővít az FM Logistic Romániában

November 1-jén, ünnepélyes keretek között, multinacionális és helyi cégek képviselői jelenlétében adták át a romániai Dudestii Noi telephely harmadik celláját, amivel 20 000 négyzetméterre nőtt az eredetileg 2008-ban átadott raktár mérete – jelentette be a cég sajtóközleményében.

A Prologis a világ 100 legfenntarthatóbb vállalata között a Világgazdasági Fórumon

A Prologis január 23-án közreadott sajtóközleményében bejelentette, hogy 2013-ban rákerült a világ 100 legfenntarthatóbb vállalatának listájára a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF), Svájcban.

Jóváhagyás a Waberer’s Logisztika és a Szemerey Transport fúziójára

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a Waberer’s Logisztika Kft. és a Szemerey Transport Zrt. üzletrész-, illetve részvénycsere révén, tavaly év végén történt fúzióját – jelentették be január 16-án kiadott sajtóközleményükben, amelyben arra is kitértek, hogy céljuk a 10%-os éves növekedés elérése.

Átszervezés

A Deutsche Bahn átszervezi magyarországi holdingvállalata ügyvezetését.

Tovább bővíti hálózatát a System Alliance Europe

A gyűjtőszállítmányozói hálózat 2013 januárjában a Gebrüder Weiss D.O.O. Dobanovciban (Belgrád) működő üzleti egységével bővül. Ezzel a hálózat már 26 európai ország 52 partnervállalatának 183 telephelyét foglalja magában – derül ki a két cég sajtóközleményéből.

Üzleti és logisztikai park a diósgyőri kohászat területén

Hatmilliárd forintos beruházással üzleti és logisztikai parkot létesít az egykori diósgyőri kohászat területén az Európa-Center-Miskolc Kft., a létesítmény első, mintegy 3,3 milliárd forintba került épületeit január 11-én adták át – közölte az MTI.

Uniós támogatással bővíti telephelyét a POLIOL PET Packaging Kft.

Bővíti telephelyét Lakiteleken a POLIOL PET Packaging Kft., amely a 173,8 millió forintos összköltségű beruházáshoz 86,9 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül az MTI január 11-én.

A Dachser és az Azkar közösen folytatja

A 2012-es év végétől az Ibériai-félsziget vezető gyűjtőszállítmányozója, az Azkar a Dachser égisze alatt folytatja a munkát. A Dachser 2008 óta rendelkezik részesedéssel a spanyol vállalatban.

Az új Budapest Airport Business Parkba költözik a DHL két üzletága

A DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, valamint közúti fuvarozási szolgáltatója a Budapest Airport új üzleti parkjának egyik első bérlője, az irodai és raktárlétesítményeket 2013-ban adják át – tájékoztatta a DHL december 14-én az MTI-t.

Kigondolkozni a dobozból

A külső logisztikát fejlesztik a termelés és a belső logisztika hatékonyságának növelése érdekében a Bosch Power Tool miskolci gyárában.

Új alapokon

A Robert Bosch miskolci autóipari gyárának új üzemcsarnokát tavaly szeptemberben adták át, mellyel a magyar leányvállalat gyártókapacitása jelentősen megnövekedett. Ehhez igazodóan a logisztikai koncepciót is új alapokra helyezték.

Komplex supply chain folyamat

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában március 29-én indult a szériagyártás. Jelenleg több mint 200 autó gördül le egy műszakban az összeszerelősorról, ám a gyártás felfutóban van, így júliusban a magyarországi gyár eléri egyműszakos teljes kapacitását, a jövő év elejétől pedig egy új modell gyártása is elindul Kecskeméten. A kapcsolódó logisztikai feladatokról Stefan Putzlocher logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Környezettudatos célkitűzésekkel

Az Unilever Magyarország Kft. hűtött és fagyasztott termékeinek szállítását és raktározását ez év elejétől az olasz tulajdonú Catone Magyarország Kft. látja el. Az új logisztikai partner kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatos működés, ami a hosszú távú Fenntarthatósági Terv (Unilever Sustainable Living Plan) részeként stratégiailag meghatározza az Unilever működését.

Kompetenciafejlesztés a fejlődés mozgatórugója

A SICK cégcsoport kunszigeti gyárában a mennyiségi növekedés mellett a kétezres évek elejétől olyan fejlesztési projektek is zajlanak, amelyek nagyban hozzájárulnak a telephely súlyának növeléséhez a német konszernen belül.

Hatvanhárom másodpercenként egy autó

A Magyar Suzuki Zrt. tavaly ünnepelte 1991. áprilisi alapításának huszadik évfordulóját. Esztergomban 1992 októberében indult a termelés, s a tavalyi évben 171.700 ezer autó kerül le a gyár összeszerelő soráról. A gyártásról, a gyártásszervezésről Novák Gyula termelési igazgatóval beszélgettünk.

Versenyképes gyűjtőszállítmányozás

A gyűjtőszállítmányozás területén is mind inkább előtérbe kerülnek azok a hozzáadott érték szolgáltatások, amelyekkel az ügyfelek egyre magasabb elvárásaihoz kell igazodniuk a szállítmányozó cégeknek.

Közösen a sikerért

Időbeni és hibamentes kiszállítás, pontos komissiózás, valamint biztonságos IT háttér jelentik a kiváló logisztikai szolgáltatás alapfeltételeit a Podravka International Kft. számára. Vatroslav Hubickivel, a cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójával, és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

End-to-end supply chain koncepció

A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási lánc területén a közelmúltban olyan projektek kerültek bevezetésre, amelyek jelentős mértékben javították a beszállítókkal kialakított kapcsolatot, illetve az áruházak áruellátását.

Csapatmunka

A Heineken Hungária Zrt.-nél a közelmúltban számos olyan hatékonyságnövelő logisztikai megoldás került bevezetésre, amely a vállalat számára konkrét megtakarításokat eredményezett. Erről beszélgettünk Koch Bálinttal, a cég ellátás tervezési és logisztikai menedzserével.

Együtt a fejlesztésekben

A Mars számára a Waberer’s Logisztika Kft. nem csak árufuvarozási feladatokat, hanem komplex logisztikai szolgáltatásokat is nyújt Magyarországon.

Lehetünk-e szuperhősök?

Több mint két éven keresztül kereste a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) új stratégiai céljait. Hosszú vajúdás volt, néha már úgy tűnt, hogy soha nem lesz egységes koncepció, ami mellett együtt tudna sorakozni az elnökség és a teljes tagság is. Az MLBKT idei kongresszusán bemutatott – a fenntarthatóság és az összekapcsolódás gondolatkörére épülő – küldetés végül új dimenzióba emelte az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozók felelősségét.

Dinamikusan fejlődő kooperáció

A klasszikus logisztikai tevékenységeken kívül a Waberer’s Logisztika Kft. egyéb hozzáadottérték-típusú tevékenységekkel gazdagítja portfólióját. A kiegészített szolgáltatások részét képezi a CHEP-nek nyújtott raklapkezelési és -elosztási rendszer kiépítése is.

Logisztikai szerződés?

A Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége 2011. szeptember 28-29-én megtartott konferenciáján elhangzott „A logisztikai szerződés jogi szempontból, közgazdászoknak és kereskedőknek” című előadás alapgondolatait osztjuk meg olvasóinkkal.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Folyamatosan bővülő kapacitással

A Sanofi csanyik-völgyi telephelyén végsterilezett ampulla- és aszeptikus gyártástechnológiával előállított előretöltött fecskendőket állítanak elő. Kiss Attila logisztikai vezetővel beszélgettünk.

Közlekedéslogisztikai Konferencia

A szeptember 28-29-én Velencén megrendezett konferencia mottója: Gazdasági vagy morális a válság – tudunk-e összefogni?

Optimalizálás és fenntarthatóság

A Kékkúti Ásványvíz Zrt.-nél a gyár területén megépített késztermékraktár jelentősen megváltoztatta a logisztikai folyamatokat. Cser Szilárd logisztikai és üzemigazgatót a gyárról és a logisztikai átszervezésről kérdeztük.

Élen a robottechnikában

A német KUKA cég 1991-ben jelent meg Magyarországon, ahol a világ összes KUKA robotjához szükséges vezérlőszekrények gyártása folyik két telephelyen. Edmund Bahr ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Együttműködés a közúti konténerszállításban

A tavalyi évben a világ legnagyobb hajóstársasága a MAERSK megállapodást kötött a WABERER’S Logisztika Kft.-vel az export és import konténerek magyarországi szakaszon történő előfuvarozására.

Gazdaságpolitika és innováció a Magyar Tudományos Akadémián

Knoll Imre professzornak, az MTA Logisztikai Albizottsága elnökének moderátori szellemi vezérletével és az MLBKT Lean Tagozata támogatásával „izgalmas” vitadélutánnak lehettek tanúi a résztvevők az MTA Vörösmarty termében, melynek során valóban a költő „Gondolatok a könyvtárban” című költeményének szellemisége tükröződött.

A római légiók logisztikája I. rész

A rómaiakra hivatkozni minden tudomány történetében szinte kötelező. Így vagyunk a logisztikával is, hiszen egy ekkora világbirodalom létrehozása és fenntartása nyilván lehetetlen lett volna megfelelő hadsereg és annak jól szervezett logisztikája nélkül. A római felfogás erről azonban merőben más volt, mint ahogyan ma a logisztikáról gondolkodunk. Számos módszerük és technikájuk sok tanulsággal szolgál, és gyakran máig érvényes törvényszerűségekre is rájöttek. A róluk szóló tanulmány első részében az általánosabb kép felrajzolása a cél. Megismerjük a légiók működésének néhány alapvető logisztikai aspektusát.

Folyamatos ügyelet,készenléti rendszer

Egy autóipari beszállítónak megbízható partnerre van szüksége az időbeni szállítások szervezéséhez és lebonyolításához.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

MLSZKSZ Közgyűlés

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége 2011. április 6-án tartotta évzáró és tisztújító közgyűlését, ahol elfogadásra került a 2010-es évi beszámoló, a 2011-es év üzleti terve, valamint módosításra került az alapszabály a Szövetség tevékenységének hatékonyabb szervezése érdekében.

Fellendülést prognosztizálva

Már az elmúlt év végén érezhető volt a belföldi fuvarpiacon, hogy az expanzív fogyasztás által indukált, megnövekedett szállítási feladatokat csak a tőkeerős, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozások képesek ellátni. Több cég is a válság okozta piacvesztést eszközeik leállításával igyekezett kompenzálni, így az újbóli fellendülésre nem képesek a szükséges időben, illetve a megfelelő mennyiségben megoldást biztosítani. Tovább bonyolítja a helyzetet a banki finanszírozás korlátozódása, amely által az új eszközhöz való jutás lényegesen nehezebb.

Raktárak közötti áruszállítás innovatív megoldással

A múlt év vége óta a SPAR két központi raktára között az áruszállítást egy 53 paletta kapacitású járműszerelvénnyel végzik tesztjelleggel. A speciális fuvareszközt az MF Cargo Szállítmányozási Kft. bocsátja az üzletlánc rendelkezésére. Ezzel a megoldással nemcsak nagyobb áruvolumen mozgatható meg egyszerre a hagyományos 33 palettás autókkal szemben, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyösebb.

Komplex megoldások Közép-Európa és a Közel-Kelet között

A török ULUSOY Csoport és az EUROLOG között 2009 őszén létrejött kizárólagos stratégiai partnerkapcsolat a két nagy régió, Törökország és Közel-Kelet, valamint Ukrajna és Oroszország közötti, elsősorban projekt jellegű szállítmányozási és logisztikai igények kiszolgálását célozza.

Yrjö Eskola

Yrjö Eskola a NOKIA komáromi gyárának igazgatója magyar feleségének köszönhetően kiválóan beszéli nyelvünket. Mindig azt az elvet követte, ha egy másik országban él, akkor annak az országnak a nyelvét a lehető legjobban el kell sajátítania. Véleménye szerint ez az egyetlen út, hogy megértse valaki annak a népnek a mentalitását, és élvezhesse az adott kultúra pozitívumait. Két gyermeke már Magyarországon született, kettős állampolgárok, és tulajdonképpen két otthonuk van: itt és Finnországban. A finn szakemberrel a NOKIA Komárom Kft. élén eltöltött néhány év mérföldköveiről beszélgettünk.

Itt a változás ideje

További piaci konszolidációt vár Bognár Zsolt, a Liegl&Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgató helyettese, aki szerint a német cégek előretörése látható a szállítmányozási piacon.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

Szállítmányozási együttműködések Európában

A ProLogis kutatási csoportja január elején közzétette legújabb jelentését „Szállítmányozási Együttműködések Európában” címmel. A szállítmányozási együttműködések előnyei ugyanazok a versenyben álló riválisok és hagyományos partnerek számára. A közös disztribúciós létesítmények alkalmazásával az azonos vagy közeli célállomásokba szállítás során az együttműködő felek szinergiahatásokat, méretgazdaságossági és költségcsökkentési előnyöket élveznek az áruk raktározása, felpakolása, kezelése és szállítása során.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Bővített kiadásban

Knoll Imre professzor folyamatosan igyekszik „képben lenni” a világgazdasági kihívásokat illetően, valamint kutatja, fejleszti e célra javasolt újabb és újabb logisztikai válaszait. Jövőképpel, trendjeivel kiegészítve publikálja mindezt, korábbi „Interdiszciplináris Logisztika a Gazdaságpolitikában” című nagysikerű könyvének most megjelent 2., bővített kiadásában.

Újabb raktárátadás a BILK-ben

Tovább bővül a Waberer’s Logisztika Kft. raktárkapacitása a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ területén.

European Outsourcing Awards

Egy ötfős, független szakmai bizottság minden évben díjazza az év kiemelkedő európai supply chain megoldásait. 2010. október 6-án Párizsban a European Outsourcing Awards elismerést Supply Chain Menedzsment kategóriában első magyar cégként az Agility Magyarország Kft. kapta azért az ellátási lánc modellért, amelyet a HUMAN BioPlazma Kft. számára dolgozott ki és működtet Magyarországon.

Édes élet

Úgy gondolnánk, hogy a karácsonyi szezon extra igényeket és munkát jelent egy olyan édesség nagykereskedelemmel foglalkozó magánvállalkozás számára, mint a CSOKI Hungária Kft. A magánszektorban azonban nem a kezelendő volumen, inkább a szállítandó áru összetétele változik jelentősen az ünnepi időszakban.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

A minőség receptjei

Bár az ár domináns szempont a logisztikai szolgáltatások piacán, a Dr. Oetker Kft. példája mutatja, hogy a szakmai tapasztalat, az alkalmazott technológiák és a szolgáltatás magas minősége alapkövetelmény egy jól működő, hosszú távú partnerkapcsolat kialakításában.

25. Jubileumi Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia

A 2010. szeptember 29-30-án megrendezett szakkonferencia mottója: „Válságból hogyan lesz lendület? – a logisztika lehetőségei”. Az idei rendezvény nemcsak a jubileumi 25. évfordulóban volt egyedi, hanem a szervezők – szakítva a korábbi hagyományokkal – a helyszínt Balatonvilágosról átköltöztették Velencére.

Rugalmas, jól felépített rendszer

Az Audi Hungaria Motor Kft. hatalmas áruforgalmi rendszerének meghatározott szállítmányozási folyamatait a cég transzportmenedzsment osztálya koordinálja.

Együtt gondolkodva

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 10 milliárd forintból Budapesten felépített, új 26 000 négyzetméter hasznos alapterületű gyáregységét júliusban adták át. Az új gyár anyagellátását, valamint a raktári folyamatokat innovatív koncepcióval alakították ki. Erről beszélgettünk Kapitány Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. anyaggazdálkodási vezető helyettesével, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Első perctől mélyvíz

Harminc év autóalkatrész-kereskedelmi tapasztalat után virtuális piactérre szervezte át Miskey Zoltán vállalkozását, és 2005-ben elindította webáruházát, az OlajShop.hu-t, azzal a céllal, hogy az ország legnagyobb kenőanyag áruházát építse fel. A cég logisztikai partneréül a Magyar Posta Logisztikát (MPL) választotta.

Töretlen expanzió

Három éve üzemel Rácalmáson a Hankook Tire európai gyára, és tavaly megkezdődött a gyár bővítésének második üteme. Mindehhez modern, az európai piachoz igazított logisztikai rendszer épült fel a magyarországi abroncsgyártó üzemben. Hadnagy László logisztikai tervezési részlegvezetővel beszélgettünk.

ChemLog projekt 2.

Regionális Fejlesztési Holding Zrt. projektpartnerként vesz részt az Európai Uniós forrásból finanszírozott ChemLog projektben.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Hosszú távon, megbízhatóan

Magasan szervezett infrastruktúra, a legkorszerűbb technológia és pontos munkavégzés – ez jellemzi a Porsche Hungaria budaörsi logisztikai központját.

Kellő kreativitással

Az elmúlt esztendő minden cég életében a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés éve volt, köszönhetően a válságnak. A székesfehérvári Visteon Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, Karikó Zsolttal, és logisztikai vezetőjével, Szabó Zsolttal beszélgettünk.

ChemLog projekt

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. projektpartnerként vesz részt az Európai Uniós forrásból finanszírozott ChemLog projektben.

Still-gépek a központban

A teljes régió számára meghatározó raktárlogisztikai fejlesztést hajtott végre a GYSEV a soproni kombiterminálon. Az idén június közepén átadott, jelentős kapacitású, vasúti és közúti áru fogadására, gyors átrakására is alkalmas magasraktárban a Still anyagmozgató berendezései szolgálják majd a gördülékeny, precíz munkavégzést.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Projektorientált logisztika

Az ELME Ipari Csoport Zrt. húsz év alatt érett vállalatcsoporttá egy kis hazai automatizálási és folyamatirányítási mérnöki vállalkozásból. A folyamatos növekedés miatt mára magán viseli a „nagyok”, vagyis a csoportszintű működés jellegzetességeit, ezért logisztikai stratégiájában is komoly változásokra volt szükség.

Adatfeldolgozás valós időben

Amely cég azt szeretné, hogy raktárirányítási rendszerében a készletadatok mindig aktuálisak legyenek, az ma már nem kerülheti ki a rádiófrekvenciás adatátvitelt.

Hódít az e-sourcing a logisztikában

Magyarországon a logisztika területén is rohamosan terjed az e-sourcing, az elektronikus beszerzés. A TimoCom ennek a folyamatnak az élére állt. A TC eBid® európai tenderkiírási platform és az évek óta piacvezető TC Truck&Cargo® fuvarbörzével közösen egy komplex online logisztikai megoldást kínál árukibocsátó, kereskedő cégek részére is.

Szárnyra kapott fejlesztések

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Meglepő lehet, de az ősi kérdésre a Gyermelyi Tojás Kft.-nél ismerik a választ, sőt, azt is nagyon jól tudják, hogyan kell gondosan tyúkot nevelni és korszerű üzemet építeni ahhoz, hogy friss, egészséges tojást termelhessenek – mindezt nyereségesen.

A magyar szállító

Békés megye – nevéhez hűen – valóban békés, szép vidék, és leginkább jó földjeiről, kiváló terményeiről ismert. Arról kevésbé száll a hír, hogy Békésben jelentős fém- és gépipari központok is vannak, sőt, a nemzetközi járműgyártás térképén is szerepel a megye, többek között a korszerű autóbuszokat is gyártó Csaba Metál Zrt. révén.

Kozmetika, postázva

Annak ellenére, hogy a belföldi disztribúcióban és a csomaglogisztikában erősödik a verseny, és egyre fontosabbá válik a hozzáadott érték, az igazán komplex feladatokat csak kevés szolgáltató képes felvállalni. Az MPL ezek közé tartozik, ezért nyerhette el az AVON bizalmát, és a kozmetikai világcég cseppet sem kihívásmentes hosszú távú megbízásait.

Nagy verseny a kiscsomagokért is

A hazai CEP-piacon jelentős változásokat hozott az elmúlt esztendő. Felértékelődött a kisebb volumeneket adó ügyfelek szerepe, ezzel együtt felfutott az internetes áruházak adta forgalom.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Áruellátási hatékonyság: „zöld-logisztika”

A SPAR Magyarország Kft. stratégiájának fontos része a felelősségteljes kereskedelem és a környezet védelme.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Jungheinrich vontatók földalatti járatokban

A Zürichi Egyetemi Kórházban a logisztikai folyamatok gondos megtervezése szükséges ahhoz, hogy a ruhanemű, az ételek vagy a gyógyszerek gyorsan és az igényeknek megfelelően érjenek célba.

Íz és szakértelem

„Az íz a közös szenvedélyünk!” szlogen híven tükrözi a Kométa ’99 Zrt. ars poeticáját: minőségi, egészséges, ízletes termékek a vásárlók igényeihez igazodva. A húsipari logisztika sajátosságairól, a kihívásokról beszélgettünk Bogádi Beátával, a vállalat ellátási lánc igazgatójával.

Nyugat-Európát öltöztetik

„Made in Hungary” jelzés egy ruhán. Ki látott már ilyet? Mostanában valószínűleg kevesen. Az ok ismert: a textilipar két évtized alatt „felszámolta magát” először Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európában is. A kevés hazai túlélő közé tartozik a békéscsabai UMATO Kft.

Lehetetlennek tűnő cél?

A Ghibli Kft. által szervezett Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 4. Országos Konferenciáján erre a kérdésre adnak választ a szakemberek. Aktuális logisztikai problémákat vitatnak meg a résztvevők, melyekkel a gyakorlati életben kell szembenézniük.

A részletek szerepe

A gyorsaság, a biztonság, a komplexitás és az ár – e tényezők befolyásolják ma leginkább a logisztikai szolgáltató választást.

Szoftvertámogatott logisztika

A szállításszervezés a komoly tapasztalattal bíró logisztikusok számára sem mindig könnyű feladat, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyek ezt a munkát nagymértékben segíteni tudják.

Hűtött alagúton

A Hungary Aliment Kft. baromfihús-feldolgozó üzeméből főként az igényes svájci fogyasztói piacra szállítanak különleges minőségű magyar szárnyashústermékeket.

„Nagytakarítás” után finomigazítások

Az elmúlt két évben jelentős átalakítások történtek a Pécsi Sörfőzde Zrt. logisztikai folyamataiban. Erről beszélgettünk Bereczki Sándor beszerzési és logisztikai igazgatóval.

Magyar–francia kapcsolatok

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Sylvain Cottennel, a Crédit Agricole Corporate & Investment Bank igazgatósági tagjával és kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk a kamara küldetéséről.

Látni a láthatatlant

Az áruk dézsmálása súlyos problémákat okoz a termelő-, gyártó vállalatok, és a teljes ellátási lánc többi szereplője számára is, ezért a károk megelőzése érdekében egyre többen döntenek áru- és szállítmányvizsgáló röntgenberendezések alkalmazása mellett.

Valós igényekre hangolva

A Magyar Posta Logisztika (MPL) a hazai logisztikai piac prémium szolgáltatói között megalakulása óta a legnagyobb piaci részesedést birtokolja. A gazdasági recesszió azonban – mint a CEP- és a logisztikai piac valamennyi szereplőjét – az MPL-t is üzletmenetének újragondolására késztette, annak érdekében, hogy versenyképességét megőrizhesse.

Disztribúció határok nélkül, rövid határidőkkel

Volt idő, amikor a küldemények A-ból B pontba való biztonságos eljuttatása számított kihívásnak a szállítmányozásban. Ma már más szelek fújnak a disztribúcióban: azok a szolgáltató-ügyfél párosok lesznek a győztesek (ki-ki saját piacán), akik az áruk és a kiszolgálás biztonságának megtartása mellett a rövid határidőkre összpontosítanak.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Szakmai fórum a gyógyszeriparban dolgozó logisztikusoknak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) egyik új tagozatában 2009 áprilisa óta a gyógyszeripari logisztika speciális kérdéseivel foglalkozó szakmai kör dolgozik együtt.

Innovatív úton

Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. és BI-KA Trans Kft. ügyvezetője tavaly év végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által odaítélt „Év Logisztikai Menedzsere 2009” és az „Év Vállalkozója 2009” díját nyerte el.

Mutasd a raktárad,megmondom…

A vevőkiszolgálás minősége a jól szervezett logisztikai folyamatokon múlik.

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

A 2009. év díjazottjai

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság november közepén dr. Benkő Bélát, a Richter Gedeon Nyrt. főosztályvezetőjét választotta az év logisztikai menedzserének.

Logisztikai konferencia a Szent István Egyetemen

November 17-én a gödöllői Szent István Egyetemen a Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet, valamint az MKT Logisztikai Szakosztálya „A logisztikai kis- és középvállalkozások teljesítménye és stratégiája” címmel konferenciát szervezett.

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia

„Logisztika és a versenyképesség a gazdasági válság közepén” címmel immár XXIV. alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége társszervezésében Balatonvilágoson a XXIV. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Szakkonferencia. Az évről évre egyre nagyobb létszámú hallgatóságot vonzó előadások mindig a szakma aktuális gazdaságpolitikai és gyakorlati kérdéseit tűzik napirendre, ez most sem volt másként. A két nap alatt elhangzott 27 előadás rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult. Az előadások közül hat volt angol nyelvű – többnyire a szomszédos országok gazdasági és logisztikai helyzetéről kaptunk tájékoztatást –, illetve két előadás a német logisztikai központok helyzetéről, támogatási rendszeréről, valamint a citylogisztikáról szólt.

Veszélyesáru logisztika

Magyarországon csupán néhány logisztikai szolgáltató rendelkezik veszélyes áruk tárolására alkalmas, a Seveso irányelvek szerint működő raktárral.

Egyedülálló szolgáltatás

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

Szemléletváltás a logisztikában

A Magyar Posta Logisztika (MPL) 2004-es megjelenése alapjaiban formálta át a hazai CEP-piacot (csomag, futár, expressz). A társaság öt éve folyamatosan, dinamikusan fejlődik, jelenleg a belföldi logisztikai piac mintegy harmadát birtokolja, ezzel a teljesítményével piacvezetőnek számít. Az egy éve tartó gazdasági válság hatására az ágazatban végbement változásokról, és azok MPL-re gyakorolt hatásairól Bereczki Lászlót, a Magyar Posta Üzleti Ügyfelek Üzletágának vezetőjét kérdeztük.

A logisztika integrált folyamat

A vállalati anyagáramlási folyamatok rendszeresen megújuló logisztikai igényeknek vannak kitéve.

A válság hatása a logisztikai szektorra

A 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válságra a logisztikai szektor gyorsan reagált. A cikk szerzője ennek nemzetközi és magyarországi hatásait néhány mutató segítségével elemzi, és bemutatja, hogy a kormány milyen eszközökkel próbált meg a válság hatásain enyhíteni.

Projektalapú ERP-bevezetés

A HAFI Industries Gépgyártó Kft. mintegy húsz éve szállítja Esztergomból a világ számos országába egyedi gyártású kompresszorait. A vállalat 2007-ben a megnövekedett igényeknek való megfelelés érdekében átszervezésbe kezdett, majd az újraszervezett folyamatok támogatására IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszert vezetett be.

Vasúton a McDonald’s éttermekbe

Svájc nem csak a világ pénzügyi központja, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a környezetvédelem és környezettudatosság világszínvonalú központja is. Intézkedéseik évekkel előzik meg a kor történéseit, elvárásait. Svájcban a környezetbarát logisztika címszó alatt nagyon sok témát be lehetne mutatni, mi most a McDonald’s éttermek logisztikáját és a vasúti kiszolgálás alkalmazását értékeljük három jó barát – és persze logisztikai szakember, e cikk szerzői – közös látogatásának tapasztalatai alapján.

Célországok

A gyűjtőszállítmányozásban ma már az egyre rövidülő tranzitidők teljesítése készteti a szállítmányozókat a minél hatékonyabb gyűjtőszolgáltatás kialakítására.

Központosított raktárlogisztika

A Papyrus Hungária Zrt. ez év novemberétől új, központosított telephelyen vonja össze raktárlogisztikai tevékenységét. A telephelyválasztásról és a cég tevékenységéről Dan Andersson vezérigazgatóval beszélgettünk.

Saját kézben

Ez év áprilisában a Match üzletlánc logisztikai feladatainak ellátását a vállalat saját kézbe vette. Vincent Roussel vezérigazgatóval, és Laurent Comas logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Beszélő targonca RFID-olvasóval

Az elsőre meglepő cím mögött a M.I.T. Systems Kft. és a BME TMIT többéves együttműködésének eredményeként létrejött hazai fejlesztés áll, amely a raktártechnológiában alkalmazott mobil számítógépek lehetőségeit szélesíti a gépi beszéd és rádiófrekvenciás azonosítás bevezetésével. A két technológia természetesen külön-külön is alkalmazható, így együtt azonban még hatékonyabbá teszi a logisztika ezen szakaszát. Az alaprendszer egy WLAN-os mobilszámítógépes raktári rendszer volt, ezt egészítette ki a M.I.T. Systems az új funkciókkal.

Raktárra tervezve

Az áru jellegének megfelelően kialakított tárolási technika az optimális raktári működés alapja.

Saját szigeteléssel

A Fejér megyei székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonú Masterplast Group Zrt. 1997-ben kezdte meg működését építőipari nagykereskedelmi főprofillal. Tevékenysége mára saját gyártással is kiegészült.

„Portaszemle” avagy a kisvállalkozások raktározási problémáinak megoldásai

A régmúlt emberének nem kellettek szakkönyvek és tanácsadók ahhoz, hogy hogyan szervezze meg saját gazdaságának működését. Ha részletesen végignézzük egy parasztgazdaság működését, a mai kor szellemének megfelelő megoldásokra bukkanhatunk.

Automata raktár és RFID-technológia

Az RFID-technológia alkalmazásával szembeni legnagyobb várakozás a logisztika területén tapasztalható. Ennek okát az UHF RFID-technológia lehetőségeiben kereshetjük, hiszen egy logisztikai folyamat során gyakori feladat egy raklap vagy több termék gyűjtő, gyors, pontos, teljesen automatikus, lehetőleg kezelő nélküli azonosítása. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem a várakozásoknak megfelelő az elterjedtsége?

Logisztikai Akcióterv 2009-2013

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

A lean gyártás megvalósításának eszközei

A selejt kiküszöbölésének szolgálatában

Új termékportfólió

A System Alliance Europe, Európa vezető gyűjtőszállítmányozási hálózata új termékportfóliót – főleg futamidő-orientált termékeket – vezet be.

Logisztikai Akcióterv

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Trendek és tendenciák 2009

Az elmúlt hónapok során bekövetkező változások, pénzügyi-gazdasági folyamatok a hazai logisztikai piacon is erőteljesen éreztetik hatásukat. A DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett logisztikai konferenciájának szakértői szerint a termelési és beszerzési mennyiség, valamint az új rendelések visszaesésével járó szállítási átfutási idő rövidülése, a kiszolgálandó volumen csökkenése, az ellátási láncok rövidülése, a szállítmányozási díjak mérséklődése, a szolgáltatói piac szűkülése mind a 2009-es év velejárói.

Gyakorlati receptek logisztikai költségcsökkentésre

A Ghibli Kft. által szervezett Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 3. Országos Konferenciáján a válságban kipróbált legújabb költségcsökkentő logisztikai megoldásokat mutatják be. A szakmai rendezvény Bükfürdőn, 2009. május 21-22-én kerül megrendezésre. Az előadók nagyvállalatok gyakorló logisztikai vezetői lesznek, akik sikerrel alkalmazták cégüknél válaszlépéseiket a válság okozta problémákra.

Az európai logisztika jubileuma

Ez év tavaszán jelentős évfordulóhoz érkezett az európai logisztikai közélet, ugyanis 1984 szeptemberében alakult meg Bernben hat ország, közöttük hazánk részvételével az Európai Logisztikai Szövetség (ELA), amely március 26-án ünnepelte 25. születésnapját a „Logistics Meeting, New challenges” című rendezvényével Budapesten.

Túlélési stratégiára van szükség

A szállítmányozói szakma, mint a termelő szektorok kiszolgáló ágazata, a válság hatásait szinte elsőként megérzi. Erről beszélgettünk Kautz Istvánnal, a Magyar Szállítmányozók és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének elnökével.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Északról délre

A Renault Trucks ismét expedíciót szervez,a norvégiai Északi-foktól a dél-afrikai Jóreménység fokig vezeti konvoját.

Helyzetelemzés

A 2008. év végén elindult pénzügyi- és gazdasági válság igazából most kezdi éreztetni hatását a logisztikai szektorban. A hatások azonban nagyon vegyes módon jelentkeznek az egyes szakterületeken.

Ipari ingatlanok

Az ESTON International legutóbbi ingatlanpiaci elemzése szerint a 2008-as év az elmúlt 4 év legnagyobb sikerét hozta az ipari ingatlanok piacán. Míg a többi részpiac küzdött a válság okozta nehézségekkel, itt rekordok dőltek meg mind az átadások, mind a bérbeadások tekintetében.

Kiszámítható, biztonságos megoldás

„EUV” – jól ismert betűszó a csomagküldő cégek körében. A Magyar Posta Logisztika (MPL) egyszerűsített utánvétkezeléssel kiegészített csomagszállítási rendszerének előnyeit azok a cégek tapasztalják, akik számára fontos a tervezhetőség, a pontosság, a gyorsaság és a biztonság. Az MPL 2007-ben innovációs díjjal is elismert szolgáltatása mindezt a legmagasabb színvonalon nyújtja ügyfeleinek.

Középpontban a szinergiák

A vegyipari logisztika területén jelentős a vasúti szállítás részaránya. Ennek sajátosságairól beszélgettünk a Raabersped ügyvezető igazgatóival.

Ezüstlakodalmat ül a logisztika

Knoll Imre professzor, az MLE és az ELA alapítója, sőt azóta is tevékenységük aktív szereplője emlékszik vissza és értékeli 1984 és 2009 közötti negyedszázadukat, ugyanakkor jól ismert „reál-optimizmusával” előre is tekint.

European Logistics Association

Az Európai Logisztikai Szövetség 1984-ben alakult, nemzetközi nonprofit szervezetként, hogy a nemzeti logisztikai szövetségeknek európai föderációját alkossa.

RFID-technológiával

Az új EKS 210/312 típusú Jungheinrich komissiózó targoncák, melyek 2009 tavaszán kerülnek piacra, a legújabb RFID-technológiával vannak felszerelve. Ezáltal a raktárirányítási rendszer bármikor képes a targonca helyzetének meghatározására és annak a folyosóban történő automatikus navigálására. Ez egyértelműen sokkal nagyobb flexibilitást és produktivitást eredményez a raktárban.

Kilátások

A tavaly kezdődött gazdasági recesszió a fuvarozó szakmát is mélyen érintette. Erről beszélgettünk Karmos Gáborral, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettesével.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Szállásmesterekből USA elnökök

A most zárult amerikai elnökválasztás talán indokolja a megemlékezést egy logisztikai szaklapban azokra az amerikai elnökökre, akik mielőtt elnökök lettek, logisztikai beosztásokat is betöltöttek a hadseregben, avagy logisztikával is foglalkoztak.

Időmegtakarítási elvek alkalmazása a hazai FMCG-szektorban

A globális gazdasági elvek miatt az utóbbi évtizedekben a beszerzési és értékesítési piacok nagyon távol kerültek egymástól, számos esetben másik kontinensre.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Országos lefedettséggel

A Masped cégcsoport – amelynek anyaválallata az idén 60. évfordulóját ünneplő Masped Zrt. – tavaly januárban bővült a belföldi áruterítéssel foglalkozó Masped Expressz-Logisztika Kft.-vel.

A vasúttól a komplex logisztikáig

A logisztikai szakmában egyre inkább a teljes szolgáltatási palettával lehet érvényesülni, ezért mind több cég ez irányba fejleszti tevékenységét. A vasúti szállítmányozásban otthonosan mozgó Raabersped Kft. is ezt a területet erősíti.

Egyedi jellemzőkkel

Magyarországon a futárpostai tevékenységet ellátó és szolgáltató cégek piaca a hazai szakemberek szerint telített. Az ügyfelek bátran válogathatnak az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek között.

Túlélés

A globalizációnak és a nemzetközi munkamegosztásnak köszönhetően a hazai logisztikai szektor szerkezete az elmúlt mintegy két évtizedben jelentősen átalakult. Három szakmai szervezet képviselőjével beszélgettünk.

Stabil mérőszámokkal

A Michelin Hungária Kft. komplex és szigorú raktározási, logisztikai követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent egy logisztikai szolgáltató számára.

MLBKT Benchmarking tagozat: programok és lehetőségek

Az utóbbi idő tapasztalata alapján a Tagozat legsikeresebb tevékenységének, a különböző cégeknél tartott workshopok bizonyultak.

A költséghatékony, magas hozzáadott értékű logisztikáé a jövő

A mindent egy helyen – költséghatékony és magas hozzáadott értéket képviselő – logisztikai szolgáltatásokat alig 10 évvel ezelőtt még nem tekintették akkora versenyelőnyt biztosító tényezőnek, mint manapság.

Belföldi disztribúció, méretre szabva

Az I.D.C. cégcsoport magyar leányvállalata édesipari termékeket forgalmaz Magyarországon. A Szlovákiában gyártott termékek raktározását és a hazai kiskereskedelmi láncokhoz történő eljuttatását logisztikai szolgáltatóra bízták.

Kitűnő eredmények, hatékonyabb szervezet

Mint minden vasúti szállítmányozó életében az utolsó negyedév a csúcsszezont jelenti. Így van ez a Masped-Railog Kft.-nél is. De nem csak ez adta apropóját, hogy megkeressük Gyabronka Tibor ügyvezetőt, ugyanis a cég életében kiemelkedő eredményeket és fontos változásokat is hoz a közeljövő.

Töretlen fejlődés

A MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt. 1948-as alapítása óta jelentős fejlődési szakaszokon ment keresztül. Erről beszélgettünk Kautz Istvánnal, a Masped Csoport elnök-vezérigazgatójával.

Összehangolt logisztika

Az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi és budapesti termelő egységeit az idei évben 2,1 millió tonna késztermék hagyja el. A gyár alapanyag-beszállításai és késztermék-kiszállításai igen összehangolt logisztikai munkát igényelnek. A Dunaferr tevékenységéről és a vállalatcsoport logisztikai kihívásairól beszélgettünk Vaso Janicic logisztikai igazgatóval, az ISD Portolan Kft. ügyvezető igazgatójával.

Áruterítés területi elven

Augusztus végén adták át a SPAR második logisztikai bázisát a Pest megyei Üllőn. Feiner Péterrel, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. igazgatóságának elnökével beszélgettünk az idáig vezető útról.

Lendületben

A Roullier csoport a belső logisztikai feladatok ellátására – a különböző gyártási szektorok, a raktár- és a kiszállítórészleg közötti anyagmozgatásra – az OM targoncákat választotta.

A logisztikai szolgáltatók helyzetének változása az ellátási láncban

A globalizáció árnyékában a folyamatosan növekvő konkurencia általi fenyegetettség, a vevői szükségletek individualizálódása, illetve a vevői igények növekedése lényegében minden üzletágban hátrányosan befolyásolja a verseny körülményeit. Ezekre a vállalkozásoknak az új információs technológiákban rejlő lehetőségek kihasználásával, nagyobb mértékű együttműködéssel, valamint vevői orientációval kell reagálniuk. Így sok ágazatban alapvetően újraformálódtak az úgynevezett ellátási láncok (Supply Chain) bizonyos részei.

Ideális kombináció

Mint az intralogisztikai intelligens megoldások vezető szállítója, a hamburgi STILL GmbH a modern termelési és anyagáramlási rendszerek kialakításában is támogatja ügyfeleit. Ezért első alkalommal a STILL bemutatott egy teljes értékű vontatót emelőszerkezettel.

Biztató kilátások

A tavalyival szemben idén kiemelkedően jó gabonatermésre számítanak a termelők, ami természetesen nem csak értékesítési, de logisztikai kérdéseket is előrevetít. Cikkünkben a gabonapiac és -export, a szállítás, valamint a tárolás kérdéseit járjuk körbe.

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.)

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.) Termeléstervezés A gyógyszer sok tekintetben speciális áru, és ennek köszönhető...

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai

A gyógyszer sok tekintetben speciális áru. Sajátossága, hogy kényszerű szükségletet elégít ki, mivel elsősorban beteg emberek a fogyasztói, akiknek kevés befolyása van a keresletre.

A gabonakereskedelem logisztikai aspektusai

Magyarországon a mezőgazdaság gazdasági és társadalmi szerepének alakulását a közvélemény mindig élénk figyelemmel kísérte. Különösen így van ez napjainkban, amikor az agrárágazat helyzetének megítélésében szélsőséges vélemények is elhangzanak és a gabonafélék piacán kialakult helyzet általános élelmiszer-árnövekedést okoz.

Energiahatékonyság és ergonómia

Az idei CeMAT 2008 szakkiállítás közel 20%-kal több látogatót fogadott, mint a korábbi években. A május utolsó napjaiban megrendezett szakmai fórumon 35 ország 1100 vállalata állított ki, és mintegy 60 000 szakmai látogató tekintette meg a nemzetközi intralogisztikai szakkiállítást. Cikkünkben a Jungheinrich AG standján bemutatott újdonságokról számolunk be.

EASTLOG 2008

Idén április 9. és 11. között – immáron tizenegyedik alkalommal – rendezték meg Prágában az EASTLOG 2008 regionális logisztikai és szállítási kongresszust. Az évtizedes múltra visszatekintő rendezvény iránt minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott: összesen 1150 logisztikai szakember vett részt a szakmai találkozó kötelékébe tartozó programokon.

Logisztikai körkép

A Logisztikai Egyeztető Fórum nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is szinte egyedülálló szerveződés, a logisztikában érdekelt hazai szakmai szervezetek együttműködése.

Közvetlen kapcsolat

Amint sok uniós nagyvállalat, a Schneider Electric is kiemelt logisztikai szerepet szán hazánknak. Szuchy Csabát, a cég fejlesztési vezetőjét kérdeztük a szigetszentmiklósi logisztikai beruházásról.

Nemzetközi

A tavalyi év a magyar logisztikai piacon – ahogy mi láttuk – még mindig a lendületes fejlődés éve volt. Flották bővültek, új raktárak épültek, mi pedig megdupláztuk, 2-ről 4 milliárd forintra növeltük árbevételünket az előző évhez képest. A fejlődést minden bizonnyal segítette az is, hogy a magyar külkereskedelem volumene tovább nőtt a már erősödő makrogazdasági problémák ellenére – mondta el lapunknak Péter Csaba, a GEFCO Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Nemzetközi szállítmányozás

Lassú GDP-növekedés, tempósabban bővülő export és visszafogottabban növekvő import jellemezte tavaly a magyar gazdaságot. Közben két új taggal bővült az EU, a régiós országok gazdasága száguldott, a gyártási és kereskedelmi tevékenység globalizálódása pedig tovább erősödött. Hogyan mutatkozott meg mindez a magyarországi logisztikai és speditőrcégek nemzetközi szállítmányozási tevékenységében és eredményeiben?

A modern kor követelményeihez igazodva

A raktári állványrendszerek piacának alakulásáról, valamint a megrendelői igények függvényében felvázolható jövőbeni tendenciákról kérdeztük a piac néhány szereplőjét.

Földön, vízen, levegőben

A DHL Logistics március 19-én a budapesti Ramada Plaza hotelben a logisztikai trendekről és tendenciákról tartott konferenciát.

Hazai trendek

A légi áruszállítás területén szárnyalás, a vasúti, közúti, valamint a tengeri konténeres forgalomban azonban pozitív előjellel említhető stagnálás jellemezte a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége (MSZLSZSZ) tagvállalatainak tavalyi eredményeit.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Kihívások és élesedő verseny

Milyen kihívásokkal és problémákkal néztek szembe tavaly a magyar tulajdonú vagy magyarországi kötődésű logisztikai szolgáltatók, és mire számítanak idén? Növekedés, stagnálás vagy csökkenés jöhet? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a hazai logisztikai szektor három meghatározó szakmai szervezetétől.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Aktuális számunk tartalmából

Egy lépéssel az igények előtt A Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői telephelyén tavalyelőtt avatták fel az új cs...

Elkészült és véleményezhető

A logisztika az elmúlt évtizedben a globális gazdaság legfontosabb összetevői közé került, s minden előrejelzés szerint további dinamikus fejlődés előtt áll.

Újrastrukturálás

A gyártásban és a logisztikában megvalósított újrastrukturálási projekttel a Wilhelm Bott GmbH & Co.KG középkategóriás vállalat – melynek székhelye Gaildorfban található – nagy sikerrel hajtotta végre a rendszerszállítóvá történő átalakítást a lean-projektekre specializálódott Leonardo Group vállalati tanácsadó cég támogatásával.

A logisztikához igazodva

Egy adott vállalat életében a logisztikai alapfolyamatokkal kapcsolatos döntések hosszú távon befolyásolják a hatékonyságot és a versenyképességet. A logisztikai kiadások optimalizálásával jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni.

Értékesítési szezonokhoz igazodva

Az ajándékok logisztikája még nem vált specializációvá, noha sajátosságai akár indokolttá is tehetnék, legalábbis ezt az érzést keltette bennünk a hazai reklámajándék-piac legnagyobb szereplőjénél, a Golding Kft.-nél tett látogatásunk. Azt tudtuk, hogy ajándékozni jó, de vajon könnyű-e?

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

A vállalkozások fejlesztéséért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007 és 2013 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Kiemelt területek a LEF munkájában

A magyarországi logisztikai közéletben már ismert tény a Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) jelenléte, amely öt logisztikai szakmai szervezettel 2006 márciusában alakult meg, majd hamarosan kibővült a Magyar Logisztikai Klaszterrel. A Fórum létrehozásának célja az volt, hogy a logisztikai szakma egységesen és összehangoltan képviselje a szakma érdekeit és véleményét a kormányzati fejlesztési tervek véleményezésében és alakításában.

Hazai vizeken

Szalma Botond, az „Év Logisztikai Menedzsere”

XXII. Nemzetközi Szállításszervezési és Logisztikai Szakkonferencia

„Versenyképesség vagy versenyhátrány? Ez itt a nagy kérdés!” címmel immár 22. alkalommal került megrendezésre Balatonvilágoson a Nemzetközi Szállításszervezési és Logisztikai Szakkonferencia az MLSZKSZ, a KTE és a KTI társszervezésében. A két nap alatt elhangzott 22 előadás és a záró kerekasztal-beszélgetés rendkívül tartalmas, sokrétű, igényes felépítésű információközvetítőnek bizonyult.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Új logisztikai központ

Több mint 100 vendég részvételével ünnepelte a Jungheinrich AG Pozsonyban a Kelet- és Közép-Európát ellátó alkatrészlogisztikai központ hivatalos megnyitását. Dirk Schulz, a Jungheinrich konszern vevőszolgálatának vezetője és Dr. Michael Müller-Wünsch, a CEVA logisztikai szolgáltató non-automatív részlegének ügyvezető igazgatója egy óriási ollóval vágta át az új raktárt jelképesen elzáró szalagot.

Hibátlan komissiózás

Az ágazaton belüli koncentrációs folyamatok gyakran kényszerítik a szervezeteket strukturális átalakításokra. Ez az átalakulás az újonnan belépett EU-tagállamok feldolgozóiparában is érezhető. Számtalan vállalat a konkurencia kiszorításának érdekében felvásárolja a versenytársait, tulajdonképpen piacot vásárol magának. Ez a stratégia azonban csak akkor vezethet sikerre, ha megfelelő konszolidációs lépéseket foganatosítunk. Különösen a logisztikai folyamatokra érvényes ez a követelmény. Nemcsak a külső logisztikát, hanem az áru belső mozgását is szem előtt kell tartani a telephelyen vagy a vállalaton belül.

Édesmesterség

A Szamos Marcipán ma már világszerte – talán nem túlzás ezt kijelenteni – fogalom. A kezdet egy dán cukrászmestertől ellesett marcipánrózsa volt. A jelen a kiváló termékek, és a saját üzletek sokasága. Ami persze igen nagy kihívást jelent mind a gyártás, mind a logisztika területén.

Itt az idő…

Cikkünkben az ECR Magyarország Egyesület főtitkára az elektronikus számlázás területén folytatott tevékenységről és az eddig elért eredményekről számol be.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

A váltás nem egyszerű

A Bacardi-Martini Hungary Kft. a közelmúltban váltott logisztikai szolgáltatót. Az előzményekről, a tenderről és az első hónap tapasztalatairól beszélgettünk Vuleta Zsolt ügyvezető igazgatóval.

Logisztikai szolgáltatási piac

A stagnáló belső piacra régiós nyitás lehet a válasz. Körkép a magyarországi logisztikai szolgáltatói szektorról, ahol érdeklődésünk célkeresztjében az ágazatban az elmúlt néhány évben végbement átrendeződés, a jelen tapasztalatai és a jövőre vonatkozó szakmai várakozások álltak.

Élni a lehetőséggel

A logisztikai szolgáltatási piac Magyarországon folyamatosan fejlődik, átalakul. Újabb szereplők jelennek meg, és az elmúlt pár hónapban az egyik logisztikai szolgáltató felszámolásáról értesült a szakma. Wáberer Györgyöt, a Waberer’s Holding Zrt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük, hogyan látja a mai piaci helyzetet.

Az intralogisztika gazdaságosságáért

A Jungheinrich konszern ősszel több olyan újdonságot is bemutatott, amelyek megkönnyítik a belső logisztikai munkafolyamatokat. Cikkünkben ezekből mutatunk be kettőt.

Harmonizált fejlesztés

A Coop csoport alapvető stratégiája a fogyasztók minőségi élelmiszer-ipari termékekkel történő ellátása, a hazai termelők és gyártók minőségi termékeinek forgalmazása. Az üzletlánc eddig megtett útjáról, a sikerekről, fejlesztésekről és a jövőképről Murányi Lászlóval, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

A logisztika szerelmese

Kicsit tartottam ettől az interjútól, hiszen milyen újdonságot lehet még leírni a magyar és a nemzetközi logisztika talán legismertebb alakjáról, a 85. születésnapját ünneplő professor emeritus Dr. Knoll Imréről? Ezért igyekeztem szakmai hitvallásán, hozzáállásán, bölcsességén és a logisztika iránti töretlen odaadásán keresztül az embert is bemutatni.

Kifinomult logisztika

Az idén ünnepelte tizedik születésnapját a hazai alapítású építőanyag-gyártó és márkakereskedő vállalat, a Masterplast Group Zrt. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat sikerének egyik titka a termékei mögött álló, kiválóan szervezett logisztikai háttér. A gyors fejlődésről és a jövő kihívásairól Józsa Dáviddal, a cég logisztikai igazgatójával beszélgettünk.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Duna Térségi Kohézió

I. EU Interregionális Nemzetközi Tudományos Konferencia

Raktári folyamatok és RFID-alkalmazás

Az RFID-technológiák a raktárlogisztikában jellemzően az áruk, raktári egységek azonosítására és helymeghatározására szolgálnak. A rendszer előnyeit ismerő felhasználók sokszor maguktól keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel még több információt nyerhetnek, és vihetnek át központi rendszereikbe a kezelt raktári egységekről. Az egyik ilyen lehetőség a súlymérésből keletkező információk továbbítása, és az azokkal való gazdálkodás.

Intelligens vezérlés

A Jungheinrich 2007 tavaszán mutatta be új elektromos komissiózó- és felrakótargoncáját. Megoldásában egyedi, intelligens targoncavezérlés irányítja a gépet. Teljesítményhatárai már a jövő raktárlogisztikai kihívásainak figyelembevételével kerültek kialakításra.

Rendszerváltás az ellátási láncban

Az 1992-ben állami részvénytársasággá alakult Egyesült Vegyiművek számára a rendszerváltás nemcsak a magánosítást hozta el, hanem termékportfoliója is gyökeresen átalakult. Ma már a legnagyobb hazai márkákat gyártó háztartás-vegyipari és kozmetikai késztermékgyártóként tartják számon. Bittera Tamással, a cég vezérigazgatójával, és Szabó Csaba termelési igazgatóval beszélgettünk.

KarrierMonitor

Logisztika oktatás a Szent István Egyetemen...

Logisztikai szolgáltatók melléklet

Teljes körű megoldások Multibrand Egy kicsit másképp Partnerek Stratégiai döntés Hipermarket logisztika...

Keleti piacok, mobilitás, ökológia

Rekordszámú kiállítóval és látogatóval dicsekedhetett a 11. transportlogistic Nemzetközi Logisztikai, Telema­tikai és Szállítási Kereskedelmi Szakkiállítás. Az idén június 12. és 15. között, Münchenben megrendezett, kétéves periodicitású vásár – ahogy azt már megszokhattuk – az öt kontinens logisztikai és szállítási szereplőit hozta egy tető alá, hogy a látogatók, és maguk a kiállítók is valóban átfogó képet kaphassanak arról, hol és hova tart az iparág.

Logisztikai központok minősítése

A gazdasági élet állandó változása, a folyamatos fejlődés indokolttá tette, hogy a logisztikai központok 1998-ban jóváhagyott, és a feltételrendszert megfogalmazó koncepciója felülvizsgálatra kerüljön. Az aktuálisan jellemző viszonyoknak megfelelően került újrafogalmazásra az a kritériumrendszer, amely a logisztikai szolgáltató központok különböző kategóriái közé való bekerülés feltételeit, a teljesülés ellenőrzését és a monitoring rendszerét szabályozza. A feltételrendszer paraméterei egzaktul mérhetőek kell, hogy legyenek.

Veszélyes üzem

A veszélyes áruk kezelése mind fuvarozás, mind raktározás tekintetében igen speciális feladatok elé állítják a piaci szereplőket. Erről beszélgettünk néhány szakemberrel, akik e területen nyújtanak minőségi szolgáltatásokat.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

A gumipatkótól az autóelektronikáig

A Continental fôként gumiabroncsgyártóként ismert, pedig manapság termékeinek széles körét már nem a hagyományos autógumi-gyártás adja. A vállalatról, annak fejlôdésérôl és a ma logisztikai fejlesztéseirôl beszélgettünk Marai Zoltán logisztikai igazgatóval.

Nemzeti Logisztikai Stratégia készül

„Átjáróház helyett szolgáltató központ” címmel május 29-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Logisztikai Egyeztető Fórum szervezésében logisztikai konferenciát tartottak a Közlekedési Múzeumban. A gazdasági tárca és más érintett társminisztériumok közreműködésével megrendezett tanácskozás célja a Nemzeti Logisztikai Stratégia előkészítése volt.

Az innováció jubileumi évfordulója

Az Eastlog 2007 tizedik, jubileumi logisztikai és szállítmányozási találkozót a prágai Top Hotel Prága szállodában rendezték április 17. és 20. között. A háromnapos rendezvény keretében a hagyományos konferenciák, workshopok, kiállítások és a Logistics Business Mixer megrendezése mellett logisztikai központok látogatására,valamint innovációs újdonságok bemutatására került sor. A szakmai találkozó kiemelt programja volt a Logisztikai HR Fórum, a GEFCO által szervezett Osztrák Nap, valamint a Raktármenedzsment szeminárium a CCV vezetésével.

Teljesítménymenedzselés a kis- és középvállalkozásoknál

A vállalati folyamatok előrelátható tervezése, kontrollingjának tudatos alakítása vagy éppen a stratégiaalkotás gyakran neuralgikus pont a kis- és középvállalatok életében. Ennek fő okai a hiányzó szakértelem, a menedzsment-kapacitások elégtelensége, és az irányítást segítő, egyszerűen használható döntés- és vezetéstámogató eszközök nem kellő kínálata.

Minőségbiztosítás a logisztikában

A minőség, a minőségbiztosítás fogalma néhány évtizeddel ezelőtt még nehezen volt értelmezhető a logisztika, de általában a szolgáltatások területén is. Az ISO 9001:2000 nemzetközi szabvány megjelenésével azonban e területen is változott a helyzet. A szabványosításról, annak jelentőségéről és fejlődéséről kérdeztük a szakembereket.

Széleskörű kiszolgálás

A Trans-Sped neve jól ismert a megbízók körében, bár sokan még mindig a szállítmányozói, raktározói alapszolgáltatások miatt keresik. A cégcsoport napjainkra kialakult divízió- és irodahálózata teljes körűen képes kielégíteni a megbízók logisztikai igényeit.

RFID, világpremier

RFID világpremier helyszíne volt hazánk. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői raktárában sikerrel végződött az a projekt, amelyben a termék-, csoport- és raklapszintű rádiófrekvenciás azonosítás életképességét bizonyították be hazai cégek.

Benchmarking a gyakorlat tükre

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) tagszervezeteként működik a Benchmarking Tagozat (BMT). A BMT az MLBKT tagságából alakult. A biztató jel, hogy a BMT megalakulása óta a taglétszám folyamatosan nő, már több olyan szakember lépett be a BMT-ba, akik korábban nem voltak az MLBKT tagjai.

Információmenedzselés

Egy vállalat hatékony működéséhez ma már elengedhetetlen egy megfelelő ERP-rendszer alkalmazása. Cikkünkben két rendszert mutatunk be, gyakorlati példán keresztül.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Kis konténertörténet

Malcolm P. McLean és Hoboken. Ha ma meghalljuk ezt a két nevet, sokunk először akár egy ír népdalénekesre is gondolhatna… Mint a nagy dolgok általában, a tengeri konténeres szállítás is egy apró, jelentéktelen körülményből alakult ki.

Proaktív és rugalmas

A konténeres tengeri áruszállítás az elmúlt években minden korábbi várakozást, előrejelzést felülmúlva növekedett, és egyidejűleg minőségi változáson is átment. Az ügyfelek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szolgáltatási színvonalra és a szállítások pontosabb tervezhetőségére.

Hulladékutak

A hulladékfeldolgozás jelentőségének emelkedésével a hozzá kapcsolódó logisztika is egyre nagyobb szerepet tölt be a szakmában dolgozó vállalkozások életében. Kövecses Péterrel, az AVE Tatabánya Zrt. köztisztasági osztályvezető-helyettesével, és Darabos-Rónai Dóra PR-vezetővel beszélgettünk a szakma sajátosságairól.

Éjszakai műszak

Az autóalkatrész-ellátás nem tartozik a legegyszerűbb logisztikai feladatok közé. Van ugyan egy úgymond fix árufeltöltési feladat, de emellett ott van az ügyfelek által nem kiszámíthatóan igényelt alkatrészek sokasága. Mert azt senki sem tudja előre megmondani, mikor melyik alkatrészre lehet szüksége az autójához. A Citroën Hungária és a GEFCO közös munkája az ellátás gyakorlati oldaláról mutatja meg, hogyan lehet a logisztika az ügyfél-elégedettség egyik legfőbb megoldása.

Rádióhullámok

Az RFID második generációs szabványának megjelenésével olyan technológia került a fejlesztők kezébe, amellyel bátran belevághatnak bonyolultabb és nagy pontosságot igénylő logisztikai projektekbe. A hasonló fejlesztések egyik hazai úttörője, az Állami Nyomda Nyrt. RFID tanácsadójával, Rácz Lászlóval beszélgettünk a technológiában rejlő lehetőségekről.

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Tudatosan épített életpálya

Az idei évben Karmazin György, a BI-KA Bt. üzletvezetője nyerte el az MLBKT által minden évben odaítélt „Év logisztikai menedzsere” címet. A szakemberrel eddigi pályájáról, logisztikai hitvallásáról, a logisztika irányairól és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Változó térkép

A sikeres ingatlanprojektnek három ismertetője van: a jó elhelyezkedés, a jó elhelyezkedés és a jó elhelyezkedés. Ez az állítás hatványozottan igaz azoknál a részpiacoknál, ahol a költséghatékonyság a legfontosabb követelmény, és ahol a költségszintet alapvetően befolyásolja az ingatlan megközelíthetősége. Az Eston International annak járt utána, vajon van-e lehetőség új területek meghódítására a logisztikai ingatlanok esetén.

Tulipán és online aukció

Szerda reggel 7 óra: rózsákkal, tulipánokkal és egyéb színes virágok tucatjaival megrakott, egymáshoz kapcsolt kocsikat vontatnak egy hatalmas terembe. Az elosztócsarnokban óriási a nyüzsgés. A vásárlók tucatjai asztal mögött ülnek, egyszerre telefonálnak, lógnak az interneten, püfölik a számológépüket, nézik a falra vetített órát és a kocsin elhaladó terméket. Mérlegelik a vásárlást. Mire a nap kisüt, 19-22 millió vágott virág és cserepes növény teherautókon és repülőgépeken indul útnak a világ különböző pontjaira. Ez az aalsmeeri virágárverés Amszterdam külvárosában. A Guiness-rekordok könyve szerint a világ legnagyobb és leghíresebb virágpiaca.

Stratégiai döntés

A logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatok vezetői mind meg vannak győződve arról, hogy a logisztikai tevékenységek kiszervezése hasznos és a kiszervező vállalat számára jelentős előnyökkel járó tevékenység. A kiszervezői oldal ezt a kérdést már korántsem így ítéli meg. A kiszervezést végző számára az outsourcing jelentős kockázati tényezőket rejt. A szerző a Supply Chain Monitor Gyógyszeripari supply chain konferenciáján elhangzott előadásának anyagát foglalja össze a cikkben.

Hipermarket logisztika

Egy hipermarketben alapvető elvárás, hogy a vásárló a keresett terméket megtalálja a polcokon ott, és akkor, amikor keresi. Ehhez a polchiányok alacsony szinten tartása és a feltöltöttség megfelelő színvonalának biztosítása szükséges.

Egy kicsit másképp

A METRO Kereskedelmi Kft. az idei évben változtatott az addig bevált logisztikai gyakorlatán. A cég vezetése úgy döntött – a Customer First alapelv keretében –, a logisztika mellett kialakítja az ellátási láncért felelős részleget is. Ennek eredményeként a METRO teljesen új koncepcióval és logisztikai szolgáltatóval vágott neki az idei esztendőnek. Cikkünkben a döntés hátterét, és a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak.

SCM Roundtable

Az MLBKT rendezésében olyan rendezvény került sorra Budapesten október 19-20-án, amely egyedülálló alkalmat kínált arra, hogy megtudjuk: hogyan látják Közép-Kelet-Európa, ezen belül hazánk logisztikai helyzetét és kihívásait a világ legnagyobb cégeinek és vezető egyetemeinek képviselői. A rendezvény gondolata a kaliforniai Stanford Egyetem Business Schooljában, a világ egyik vezető üzleti iskolájában született meg. Õk keresték meg európai támogatóként az Eindhoveni Egyetem, és helyi szakértésért a Budapesti Corvinus Egyetem Logisztikai és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékeit – így jött létre a kétnapos rendezvény, amelyen 10 országból 21 vállalati vezető és 21 egyetemi kutató vett részt.

Szigorítás Ukrajában

A közelmúlt változásainak egyik jellemző eleme, hogy a nyugat-európai multinacionális cégek egy része kihelyezte termelését Ukrajnába. Ennek oka egyrészt az anyaországokban tapasztalható megnövekedett költségekben keresendő, ugyanakkor Ukrajna számottevő felvevőpiacot jelent, és Oroszországhoz való közelsége is vonzó az európai befektetők számára.

Kikötő és logisztika

A Koperi kikötő „Kikötőmenedzsment és logisztika” címmel immár harmadik alkalommal rendezte meg kétnapos nemzetközi konferenciáját október 18-19-én a szlovéniai Portorozban. Kikötőfejlesztésről, energialogisztikáról, a Dél-Európát érintő logisztikai kihívásokról és a környezeti tényezők hatásairól tartottak előadást a szakértők és a meghívott előadók.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

Kisgépek nagy útja

Magyarországon hozta létre közép-kelet-európai régióközpontját a Groupe SEB, amely másodpercenként 6 terméket ad el a világon. A cég egy regionális francia háztartásigép-gyártó vállalkozásból küzdötte fel magát a világ élvonalába az elmúlt ötven évben. A magyar régiós központ számára az idei, próbaév: vizsgázik a határokon átívelő disztribúció.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Lehetőségek

A raktártechnikai eszközök elengedhetetlenül fontosak, ha egy cég, vagy logisztikai szolgáltató jól szeretné megoldani raktározási feladatait. Azonban ezeknek az eszközöknek a beszerzése komoly anyagi áldozatokat kíván a vállalkozásoktól. Ráadásul sok esetben csak szezonálisan, vagy árudömping esetén szükséges a bővítés. Cikkünkben a raktártechnikai eszközbérletben rejlő lehetőségeknek jártunk utána.

Logisztikaoktatás a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán az Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszéken már több mint 20 éve folyik a logisztika oktatása és kutatása.

Logisztikatudatosság

Itt most egy tükröt kívánok a vállalkozások stratégiai vezetői elé tartani. Azt várom, hogy megerősítsék az ebben a tanulmányban leírtakat, vagy fejtsék ki ellenvéleményeiket. A kérdés az, hogy a kis- és középvállalkozások esetében1 az üzleti logisztikai szakterület minősége ma milyen színvonalon van hazánkban. Aki a tükörbe néz, egy felmérés átlagszámait látja, s cégét ahhoz viszonyíthatja.

Előkészületben az EU logisztikai akcióterve

A közelmúltban sor került az EU 2001-ben elfogadott közös közlekedéspolitikájának felülvizsgálatára (COM(2006) 314). Ennek során megállapították, hogy az európai közlekedéspolitikát döntően a liberalizáció és a harmonizáció jellemezte, míg újabban a globalizáció generál további kihívásokat. Az áruszállítás – amelyet elsősorban gazdasági döntések vezérelnek – volumenének gyors növekedése hozzájárul ugyan a gazdaság és a foglalkoztatottság bővüléséhez, de egyúttal környezeti és energiagazdálkodási problémákkal is jár. A korlátozott infrastrukturális kapacitások, illetve erőforrások ráadásul egyre inkább sebezhetővé teszik a szállítási-logisztikai láncok működését. Ez a helyzet megfelelő – stratégiai szintű – keretszabályozás nélkül rosszabbodna, ami aláásná az EU gazdaságának versenyképességét és fenntarthatóságát.

Know-how a gyógyszer- és vegyiparban

A vegyipari és gyógyszeripari vállalatok speciális ágazati körülményeiknek megfelelő megoldásokat keresnek a nyomonkövetés, a gyártási folyamatok irányítása, a minőségbiztosítás területén éppúgy, mint a belső és külső logisztika területén.

Angyalbőrben

Bár a Magyar Honvédség a rendszerváltás óta jelentősen „összement”, ruházat tekintetében még mindig számottevő volumenre van szüksége. A katonáknak egyre többféle ruházata, felszerelése van, amelyeket – akárcsak régen – tisztítani és cserélni kell. Tiszta ruha és új felszerelés tehát mindig kell, amelyhez komoly logisztikai munka szükséges a Magyar Honvédség (MH) Ruházati Szolgálatfőnökségének részéről.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Logisztikaoktatás a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem nevét még ma is sokan a Gödöllői Egyetemmel és az agrártudományokkal azonosítják. Ma már mindkettő csak részben igaz. Az egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara immár két évtizede működik, és ma már a hallgatók több mint fele ide jár.

ÁFA-raktár és előnyei a gyakorlatban

A Philips Szórakoztató Elektronikai üzletágának (CE – Consumer Electronics) Regionális Disztribúciós Központja (RDC – Regional Distribution Centre) Magyarországon a Sóstói Ipari Parkban, Székesfehérvárott a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában található. Ez a 25 000 négyzetméteres raktár egyike a Philips CE európai ellátási lánc (SOE – Supply Operations Europe) három Regionális Disztribúciós Központjának (a további kettő Hollandiában, illetve Franciaországban találató).

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Kőből energiát

A mai energiaérzékeny időkben az építkezések egyik fontos része a hőszigetelés. Ami nem csoda, mert jó szigeteléssel akár a fűtési költség kétharmada is megtakarítható. Arról azonban még mindig nagyon keveset tudunk, milyen a jó szigetelőanyag, mit és mire lehet használni az energia megtakarítás érdekében. A megoldás egyik lehetősége a természetes alapanyagból készülő kőzetgyapot.

Logisztikai képzés a Tomori Pál Főiskolán

A kalocsai Tomori Pál Főiskola 2004-ben alakult államilag elismert, akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézmény, amely a gazdasági felsőoktatás részeként működik.

Egy biztos pont

Egyre több olyan, főként nagyvállalkozás van hazánkban, aki indít gyakornokprogramot. A témával kapcsolatban a cégek és a végzős diákok oldaláról is számos kérdés felmerül. Azok azonban, akik belevágtak, kivétel nélkül sikerről számoltak be.

Tények és talányok

A magyar munkaerőpiac helyzete sok érdekességet rejt magában. A munkanélküliség uniós szinten elfogadható – a dolgozni vágyók szerint természetesen nem az – szinten van. Az oktatási reform kapcsán gyakran halljuk, hogy a gazdaságnak és az oktatásnak együtt kell működnie. Mégis úgy tűnik, jelentős számban vannak keresett hiányszakmák, amelyeket sehol se oktatnak. Alábbi összeállításunkban a Munkaügyi Minisztérium felmérését és két állásközvetítő cég tapasztalatait tesszük közzé.

Raktárpiaci áttekintés

A modern magyar raktárlogisztikai piac alapjait képező központok építése az ezredfordulót követően indult el és az eltelt mindössze 5-6 év alatt az ingatlanpiacnak ez a szegmense is elkezdte az érett piac jellemzőit mutatni.

Metszéspontok

A tengeri kikötők ősidők óta a világ kereskedelmi központjai. Egy olyan ország számára, amely nem rendelkezik tengeri kapcsolattal, talán még fontosabb, hogy a kikötőkkel jó kapcsolatokat építsen ki. Összeállításunkban három, Magyarország számára fontos európai kikötőt mutatunk be, elsősorban magyar szemszögből.

Minél egyszerűbben

A Sara Lee Hungary Zrt. a közelmúltban a váltás mellett döntött. A cégnél úgy vélték, ideje átalakítani a korábban divíziószinten megosztott supply chain feladatok ellátását. Mindezt úgy, hogy közben Budapestről vezénylik a cég közép- és kelet-európai logisztikáját is. A nemrégiben kinevezett logisztikai igazgató, Andrássy Gábor szerint az általános logisztikai racionalizáláson túl olyan pluszt is hozzátesznek a rendszerhez, amely – legalábbis Magyarországon – újdonságnak számít.

Bátor döntésekkel pénzt nyernek

Évről évre növekszik a korszerű raktári polcrendszerek iránti igény. Az élesedő verseny nagyobb hatékonyságra, a folyamatok gyorsítására kényszeríti a vállalatokat. S ahogyan nőnek az ingatlanárak és a tároló felületek költségei, úgy erősödik a vállalatok törekvése, hogy kis területen helyezzenek el nagy mennyiségű árut. Szakemberek szerint a raktári polcrendszerek piaca évi 10-12 milliárd forintra tehető.

Mítosz vagy valóság?

A Rádió Frekvenciás Azonosítás (RFID) technológiáról vegyes kép alakult ki az emberekben. Egyrészt mindenki érzékeli a benne rejlő lehetőségeket – ezért is folynak a kutatások –, ám valójában senki sem tudja eldönteni, hogy ezek mikor válhatnak valóssággá. Pedig az RFID egyes területeken már igazi alkalmazás, aminek azért a korai fejlesztési időszak okán számtalan buktatója lehet.

RFID-kutatólabor

Azt hiszem, a rádiófrekvenciás azonosításról (RFID) senki sem gondolta volna, hogy összefüggésbe hozható a bányászattal. És valóban, egyelőre csak annyi közük van egymáshoz, hogy az egyik fontos, az RFID nyújtotta információból hasznot kovácsoló területet adatbányászatnak hívják. Igaz, ez is – akárcsak az RFID-kutatás többi egysége – legalább annyi lehetőséget rejt magában, mint a valódi nemesfémkutatás.

Változások éve

A belföldi szállítmányozás jelentős változásokon ment át az elmúlt időszakban. Ennek egyik leglátványosabb jele a flották minőségi átalakulása. A szakemberek szerint az idén sok vállalkozás feladja a küzdelmet, és várható, hogy a szállítmányozók hosszú idő után az idei évben emelni fogják az árakat.

Ügyfélre szabva

A gyógyszerraktározás és logisztika speciális terület. Egy-egy raktár kialakítása többszörösébe kerül, mint egy átlag raktáré. A Cemelog példája azonban azt mutatja, hogy a magas költségek ellenére szakértelemmel, és ügyfélorientált szemlélettel egy magyar vállalkozás is megállja a helyét a multik versenyében.

Kézbentartott ellátási láncok

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a logisztikai támogatást is nyújtó szolgáltató központok. Kevés azonban az olyan cég, amely a logisztika teljes spektrumában nyújt szolgáltatást úgy, hogy lehetővé teszi a logisztikai tevékenységek ellátási láncon belüli vertikális koordinációját. E speciális szervezet érdekes összefüggéseire igyekszünk rávilágítani a B.Braun Medical Kft. tevékenységének bemutatásával.

Új megoldások

A gyógyszer-kereskedelmi logisztika felépítése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nem elég kapcsolatban lenni az egyes gyártókkal, mert a nagykereskedések bizonyos gyógyszerek esetében egymást is kiszolgálják. A TEVA új, gödöllői logisztikai központja sok esetben példaértékű lehet. Ahogy Lakatos Péter, a TEVA supply chain igazgatója fogalmazott, a felelősségvállalás és a biztonság a legfontosabb.

Rommel és a logisztika - 2. rész

Röviddel Afrikába érkezése után Rommel megállította Wavell támadását, Afrika Hadtestével Líbiából eljutott Egyiptomig. 1942 nyarán viszont az ő előrenyomulását tartóztatta fel és kényszerítette visszavonulásra az Auchinleck vezette brit sereg. A gyakran változó hadiszerencse ezt követően ismét a németeket segítette, ám az el-alameini csatában végül Montgomery döntő győzelmet aratott. Ezt követően az Afrika Korps állandó hátrálásra kényszerült, és eközben kemény ellenállást tanúsított.

Rommel és a logisztika

Az írás mottójául kezdetnek álljon itt Rommel híres mondata a logisztikáról: „A szállásmesterek már a harci cselekmények előtt megvívják és eldöntik az ütközetet.”1

A versenyképesség növeléséért

A magyar vámhatóság a Pénzügyminisztériummal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, valamint a magyarországi külkereskedő, logisztikai szolgáltató gazdálkodók érdekképviseleti szerveivel együtt, olyan nemzeti vámstratégia kidolgozását kezdte meg, amely az európai uniós „best practice” – azaz a tagállamokban legjobb gyakorlat – kiválasztásával hazánkat az Unió egyik legvonzóbb külkereskedelmi, illetve logisztikai célpontjává kívánja tenni.

Régionáriusok

A magyar szállítmányozás kétségkívül átalakult az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta. Egyre inkább előtérbe került a regionális, illetve páneurópai szállítmányozás, amely viszont lényegesen magasabb elvárásokat támasztott az adott feladatban résztvevőkkel szemben.

Agrárklaszter

A húsz év alatt húszmilliárd euró. A Zsámbéki-medencében befektető Talentis Program első nagyberuházásának alapkövét tavaly novemberben rakta le Kóka János gazdasági miniszter. Az Agrogate néven ismertté vált hetvenhektáros beruházás induló, tizennyolc hektáros ütemének első épületét várhatóan áprilisban vehetik birtokba a bérlők.

Rákóczi fejedelem és a logisztika

Rákóczi fejedelemről és a szabadságharcról nagyon sok irodalom áll rendelkezésünkre. Arról azonban meglehetősen keveset olvashatunk, hogy a szabadságharc megszervezése mekkora logisztikai szervezőmunkát igényelt a fejedelemtől és segítőitől.

Jóban rosszban

Az agrárlogisztika Magyarország egyik húzóágazata lehet a jövőben. Ehhez azonban a közlekedési ágazatok – közút, vasút, hajó – még szorosabb együttműködése szükséges. És ahogyan Szalma Béla, a Centroport Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazott, nagyarányú eszköz és infrastruktúrafejlesztés.

Vélemény

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium: „Magyar intermodális logisztikai fejlesztési koncepció”

Jókor, jó helyen

Vajon lehet-e Magyarország Közép- és Kelet-Európa logisztikai központja? A szakminisztérium és a szakma képviselői közel tíz éve vitatkoznak a kérdésen. Válasz azonban még ma sincs. Ahhoz, hogy a kérdésre választ találjunk, tudnunk kell, hogyan is áll hazánkban az intermodális logisztika. Az alábbiakban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Magyar intermodális logisztikai fejlesztési koncepció” címmel kiadott tanulmányából szemezgettünk.

Útkereszteződés

Az intermodális logisztika igen fontos Magyarország európai uniós logisztikai szerepének szempontjából. Az intermodalitáson belül pedig talán a leglényegesebb elem a közút és a vasút együttműködése.

Papírhullámok

A hullámpapír a csomagolás egyik legfontosabb alapanyaga. Azt azonban, hogy miként készülnek a különféle hullámtermékek, csak kevesen tudják. Azt pedig talán még kevesebben, mi is tulajdonképpen a „B”, „C” és „E” hullám. Blaskó István, a Logipack Kft. ügyvezető igazgatója – aki egyben a Dunapack Hullámtermékgyár logisztikai vezetője is – szerint, mint minden, a hullámtermékek gyártása is vevőorientált feladat.

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Logisztikai-szállítási trendek a hulladékiparban

A SULOGTRA elnevezésű EU K+F keretprogrambeli projekt szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével logisztikai forgatókönyveket állított fel 2000-es bázison 2010-es időhorizonttal. A gazdasági szektoronként meghatározott szcenáriók közül ötöt bemutattunk az elmúlt évben, ebben a számban a hulladékiparra vonatkozó fontosabb megállapításokat elemezzük.

SCM-szemlélet az EFQM-modellben

A logisztikai folyamatirányítást végző szervezeti egységre vonatkozó önértékelés kapcsán megfigyelhető az EFQM-modellben megtalálható és rendszeresen visszatérő ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, a továbbiakban SCM) szemlélet. A modell értelmezése szerint SCM-szemlélet alatt az önértékelést végző szervezet külső kapcsolatrendszerével, partnerkapcsolataival a modellben megjelenő tartalom összessége értendő. Erről ír cikkünk szakmai szerzője, Karika Attila.

Együtt mindenkiért

Mintegy három éve a magyar vámszakmát meghatározó három szakmai szervezet – Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége, Vámügyi Szövetség és a Vámügynökségek és Vámközreműködők Magyarországi Szövetsége – úgy vélte, jobban tudják képviselni tagjaikat, és általuk az egész szakmát, ha megalakítják a Magyar Szállítmányozók és Vámügynökök Konföderatív Tanácsát. Tüske Péter a Konföderatív Tanács soros elnöke úgy véli, akkori elgondolásaik közül sokat megvalósítottak, ám vámterületet leginkább befolyásoló munka még éppen csak elkezdődött.

A vasútbirodalom visszavág

Ismét bebizonyosodott, hogy az irányvonat a vasút hatékony fegyvere, és az áruszállításban nem legyőzhetetlen versenytárs a közút. Az irányvonatok szervezésével a vasúti speditőrök megtalálták azt az eszközt, amivel gyorsaságban és költséghatékonyságban felvehetik a versenyt a kamionokkal. Körképünkben a legjelentősebb irányvonat-szervezőket, illetve az ezeket alkalmazó speditőröket szólaltattuk meg.

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Amikor a Fogyasztó nem találja... ...mindenki veszít

A kölcsönös problémák megoldásához elég ésszerűnek látszik az üzleti partnerrel való szoros együttműködés. A probléma azzal a felvetéssel kezdődik, hogy a felek megegyeznek abban, mi a probléma, és annak megoldásával végződik. Az együttműködés folyamán a bizalom egy ki nem mondott kötelezettség.

Logisztikai központok támogatása

A logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése (GVOP-1.2.2.), illetve az ipari és innovációs infrastruktúrafejlesztés (GVOP-1.2.1.) pályázatok befogadása 2005. november 11-én éjféltől felfüggesztésre került, mivel a befogadott projektek támogatásigénye meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat.

Az RFID üzleti felhasználásának bővítése

Ugyan már a második világháborút követően kifejlesztették a rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification – RFID) technológiáját, mégis csak a közeljövőben fogjuk átélni az ezekre épülő rendszerek robbanásszerű terjedését. Ennek oka a megvalósításhoz szükséges eszközök árában keresendő, amely napjainkban közelítette meg az általános elterjedést biztosító alacsonyabb értéket.

Logisztikai-szállítási trendek a vegyiparban

A változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait számos EU K+F keretprogrambeli projekt kutatja. Ebben a számban a vegyiparra vonatkozó fontosabb megállapítások elemzését ismertetjük.

Hazai kenőanyaggyártás

A MOL-LUB Kft. a MOL-csoport Kenőanyag Divíziójának tagja, a magyar olajtársaság 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az almásfüzitői gyártelepen az alaptermékeken, a kenőanyagokon kívül a saját termeléshez szükséges csomagolóanyagokat, valamint a tavaly bevezetett új termékeket – szélvédőmosó, fagyálló- és hűtőfolyadékok – is gyártják. Erről beszélgettünk Baladincz Jenő termelési igazgatóval.

Átalakuló logisztika

Különleges logisztikai feladatot jelent olyan termékek ellátási láncának megszervezése, amelyek iránt időben változó a fogyasztók igénye. Az LG Electronics Magyar Kft. számos terméke ebbe a kategóriába tartozik.

Csúcsrajáratás novemberben

A Törley-csoport a logisztikai folyamatok belső irányítását egy kézbe összpontosította, a hatékonyabb logisztikai lánc működtetése érdekében. Az egyutas pezsgőpalackozást úgy vezette be, hogy a termékek külső megjelenése is megújult.

Új stratégiák az Avon logisztikájában

Company for women – hirdeti a világon az Avon. Az 1886-os amerikai alapítású cég a nőknek szépséget, stílust, személyes és szakmai önmegvalósítást nyújt. Üzleti partnereinek biztos piacot, folyamatos bővülést ajánl, ám stratégiája kiemelt ügyfélkezelést kíván. Szigorú logisztikai elvárásainak az MPL, a Magyar Posta logisztikai üzletága felelt meg.

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit egy hazai középvállalkozás?

Erre a kérdésre próbáltak választ adni neves hazai szakemberek az október 27-én megrendezett nagysikerű konferencián, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és Ghibli Kft. közösen szervezett meg.

„Fókuszban” a szemüveglencse

A Magyar Optikai Művek szemüveglencse gyártó részlegét 1992-ben vásárolta meg a német Carl Zeiss Stiftung. Hazai leányvállalata, akkori nevén a Carl Zeiss Hungária Optikai Kft. – ma Carl Zeiss Vision Hungary Kft. vezetése 1994-ben döntött egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetés mellett.

Élelmiszeripari trendek

Az EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Az eredmények szektoronkénti bemutatását most az európai élelmiszeripar jellemzésével folytatjuk.

Outsourcing

Magyarországon a kiskereskedelmi láncoknál az „ellátási lánc” fogalma helyettesítette az egyszerűbb „logisztika” fogalmát. Azonban manapság elengedhetetlenné vált a jól átgondolt és megvalósítható ellátási stratégia kialakítása, ahogy történt ez például a marketing- vagy értékesítési stratégiák esetében.

Festékgyártás à la Tikkurila

A Tukkurila nettó 440 millió euró éves bevétellel és 2300 alkalmazottal jelentős szereplője az Észak- és Kelet –Európai régiónak. A leglátványosabb növekedést a Kelet-Európában várják, ahol a festékeladás a magasabb életszínvonallal egyenes arányban növekszik.

A magyar üzletlánc

Ez év tavaszán adták át CBA új logisztikai központját, ahonnan a bolthálózat jelentős részét kiszolgálják. Ennek tapasztalatairól beszélgettünk Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgatóval.

Élő raktár

A 2005. szeptember 13-15. között hetedik alkalommal megrendezett Logi-Tech Logisztika a Gyakorlatban Szakkiállításon, egy új koncepció alapján Magyarországon először volt látható egy speciális, élő raktárlogisztikai bemutató.

Körkép

A 2005-ös év elmúlt kilenc hónapja számos érdekességgel szolgált mind a magyarországi, mind a kelet-európai ipari- és logisztikai ingatlanok piacán. Tekintve a kelet-európai logisztikai piac bővülését és változásait, valószínűleg az év végéig további érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi.

Logisztikai-szállítási trendek az elektronikai gépiparban

EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Közülük a SULOGTRA elnevezésű szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével – 2000-es bázison – logisztikai szcenáriókat állított fel 2010-es időhorizonttal. Most az elektronikai gépiparra – ami főként a számítástechnikai és irodai berendezések gyártását öleli fel – vonatkozó eredményeket foglaljuk össze.

Összehangolt csapatmunka

A finn tulajdonú Elcoteq legnagyobb európai termelőbázisa Pécsett van, ahol két telephelyen, az 1998-ban zöldmezős beruházás keretében épült Finn utcai és a 2000-ben megvásárolt Szilva utcai gyárban kész- és félkész termékeket állítanak elő az elektronikai ipar multinacionális gyártói számára. A gyártósorok hibátlan kiszolgálása, a késztermékek időre történő kiszállítása összehangolt csapatmunkát és innovatív megoldásokat követel. Erről beszélgettünk az Elcoteq logisztikai csapatával.

Teherautó-város

A 2,4 millió négyzetméteren elterülő, több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató, és naponta közel négyszáz haszongépjárművet előállító wörth-i Mercedes – pontosabban DaimlerChrysler – gyárban jártunk. Az üzem a 6,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszongépjárműveket összeszerelő üzemek között a világon a legnagyobb.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Benchmarking ma és holnap

Tudományos elemzéseim, széles körű hazai és külföldi felméréseim alapján, valamint az utóbbi hónapokban általam szervezett két workshop-on elhangzottakra támaszkodva, keresem azokat a megoldásokat, amelyekkel a benchmarking mint viszonylag új fogalom, a gazdasági élet fejlesztéseibe integrálható. Ily módon törekvésem az, hogy az eddigi, kissé ködös, sokféle értelmezés helyett, a módszerrel mint értékteremtő eszközzel lehessen számolni.

Logisztikai tudományos műhely

A BME Közlekedésgazdasági Tanszékének szakterülete a közlekedésgazdasággal, közlekedési-logisztikai rendszerek működtetésével összefüggő elméleti és gyakorlati kérdések oktatása, kutatása és az alkalmazással kapcsolatos feladatok megoldása.

Értékek rangsora

Ahány termékkategória, annyi stratégiai cél! A kiskereskedelem a logisztikától azt várja, hogy hatékonyan járuljon hozzá a kategóriamenedzsment által megcélzott értékek eléréséhez. Így foglalható össze dr. Dieter Dornauer, a Spar Austria logisztikai és ellátási lánc igazgatójának „Fejlesztések és új stratégiák a kiskereskedelmi logisztikában” című előadása, a június elején Budapesten megtartott nemzetközi kiskereskedelmi információs technológiai konferencián.

„Ready for the next level”

Kettő új targoncát, új szoftverrendszereket s a vevői igényekhez igazított szolgáltatási rendszerét prezentálta a Still Hamburgban.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Menedzseljük a komplexitást!

A Stollwerck az elmúlt évben jelentős átalakulási folyamaton ment keresztül, melynek eredményeként az azonos, stabil tulajdonosi háttérrel rendelkező Bonbonetti kereskedelmi Kft. (forgalmazás), a Stollwerck Budapest Kft. (gyártás), valamint a Choco Bonita Édesipari Kft. (gyártás) egy megerősödött édesipari cégcsoport tagjaiként folytatják tevékenységüket.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

GPS a logisztikában

A GPS felhasználási területei közül az autós alkalmazásokban alapvetően három csoportot különböztetünk meg: védelem, logisztika, navigáció.

A siker titka: minőség

Gondosan kiválasztott beszállítók, folyamatos minőség-ellenőrzés, a tapasztalatok állandó elemzése és nyilvántartása. Ezekben rejlik a világ egyik legjelentősebb gyorsétterem-lánca, a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. állandó minőséget garantáló éttermeinek titka – derült ki Lakatos Tiborral, a cég Ellátási Hálózat igazgatójával folytatott beszélgetésünkből.

Regionális disztribúció a Philipsnél

A székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában működik a Supply Operations Europe (SOE), a Philips CE (Consumer Electronics) európai szórakoztató elektronikai üzletágának regionális disztribúciós központja. Ennek gyakorlati működését mutatja be a cikk.

Kiemelt szerep

Az emberi erőforrás szerepe kulcsfontosságú a korszerű logisztikai rendszerek kialakításában és működtetésében.

Interdiszciplináris logisztika

Az IBC-Világgazdaság „Versenyképes stratégiák a logisztikában 2005” címmel április elején két napos konferenciát rendezett. Az esemény levezető elnöke prof. Dr. Knoll Imre volt, aki előadásának összefoglaló anyagát ismerteti cikkében.

Logisztika – Információ a folyamatmenedzsment középpontjában

A beszerzések világméretűvé válása a vállalatok központi feladatai közé helyezi a logisztikai folyamatok szervezését. Annak érdekében, hogy az ipari termelő vállalatok gyorsan tudjanak reagálni az időközben végbemenő változásokra versenyképességük megtartása érdekében, az áru útját követő folyamatos és problémamentes információs rendszerrel kell rendelkezniük. Logisztikai és számítástechnikai vállalatok fognak tehát össze, hogy egyre eredményesebb technológiai megoldásokat dolgozzanak ki ügyfeleik számára.

Húzóágazattá válhat az agrárlogisztika

Információhiány, későn induló szervezés, elégtelen raktár- és szállítókapacitás, speciális szállítóeszközök hiánya – ezekben foglalhatók össze az agrárlogisztika gyermekbetegségei. Pedig megfelelő fejlesztés révén a hazai élelmiszer-gazdaságban kiemelkedő hatékonyság- és versenyképesség-javulás érhető el.

Európai uniós támogatások

Napjainkban egyre több szó esik az európai uniós forrásokról, azok szerepéről a logisztikai fejlesztésekben, ám ezzel kapcsolatban sajnos még számos félreértés van a szakmában.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.

Értéklánc és kollaboráció

Immár tizenegyedik alkalommal, február 18-án rendezte meg a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a hagyományos Logisztikai Fórumot és Bált Budapesten a Stefánia-palotában.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Biztonsági rendszer a Tescónál

Az ellátási lánc modernizálásának területén a Tesco újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat valósít meg az áruházak jobb, hatékonyabb kiszolgálásának érdekében.

Keresés
Kövessen minket facebookon