"légi" cimke cikkei:

Kínai légiáru elosztó központ lesz Budapest

A Kínából légi úton érkező, elsősorban e-kereskedelmi áruk elosztó központjává válhat Budapest – ennek első lépcsőjéről november 29-én írtak alá megállapodást. A Budapest Airport és két logisztikai nagyvállalat, a kínai STO Express és a Magyarországon is erős jelenléttel rendelkező, nemzetközi logisztikai szolgáltató EKOL együttműködési megállapodása értelmében jelentősen bővül a repülőtér légi teheráru (cargo) forgalma. A mostani szerződés kapcsolódik a Budapesten megrendezett, 16 közép-kelet-európai országot és Kínát összefogó „16+1 együttműködés” éves csúcstalálkozójához.

Átadták a HungaroControl távvezérlésű toronyirányító központját

November 14-én átadták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. távvezérlésű toronyirányító központját. Néhány év múlva így már nemcsak a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, hanem a szolgálat Igló utcai irányítóterméből is képesek lesznek a szakemberek a légi forgalmat irányítani. A nemzeti fejlesztési miniszter korszakalkotó, 21. századi fejlesztésnek nevezte a beruházást.

Újabb logisztikai központot épít a DHL Express számára a Budapest Airport

A Budapest Airport és a DHL Express megállapodást írt alá egy új magyarországi létesítmény kivitelezéséről a Deutsche Post DHL Csoporthoz tartozó vállalat számára. Ez a második jelentős, a Budapest Airport és a DP DHL által megvalósított beruházás, miután az utóbbi szállítmányozó részlegei 2013-ban a Repülőtéri Üzleti Parkban kialakított új létesítménybe költöztek – áll a DHL augusztus 23-án megjelent közleményében.

Budapest Airport: dinamikusan nő a légi áruszállítás

Az év eleje óta nem kevesebb, mint 11,3%-kal növekedett a légi áruforgalom a budapesti repülőtéren. Ennek oroszlánrészét a cargo légitársaságok forgalma teszi ki, de ugyanilyen gyorsan növekedett az utasszállító gépek rakterében feladott úgynevezett belly cargo is – áll a Budapest Airport július 22-én kiadott sajtóközleményében.

Prágából Perth-be a világ legnagyobb repülőgépén

A DB Schenker egy Antonov-225 Mryia géppel szállított 117 tonnás generátort Ausztrália nyugati partjára.

Megérkezett a Qatar Airways Cargo első járata Budapestre

Rendszeres teherszállító járatot indított a dohai székhelyű Qatar Airways Cargo Budapestre, amely heti két alkalommal – csütörtökön és vasárnap – köti össze a kelet-közép-európai régiót és Katar fővárosát, az első járat március 3-án délután 4 órakor szállt le Budapesten – közölte a Budapest Airport (BA) Zrt.

Együttműködési megállapodást kötött a HungaroControl és a Wizz Air

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. és a Wizz Air, a közös munka a repülésbiztonság, az operatív módszertan, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a képzés, valamint a szolgáltatásminőség és a vevőelégedettség területére vonatkozik.

A Lufthansa Technik új állomást nyit a debreceni repülőtéren

A repülőgép-karbantartó Lufthansa Technik új állomást nyit a debreceni nemzetközi repülőtéren – jelentette be a cég vezérigazgató-helyettese december 14-én, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Átadták a Wizz Air új karbantartó hangárját

Átadták augusztus 31-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 1 milliárd forintos beruházással megépített karbantartó hangárt, amelyet a Wizz Air 15 évre bérelt ki.

Stagnált a légi áruforgalom júniusban

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint stagnált júniusban az elmúlt év azonos időszakához képest a globális légiáru-forgalom: 1,2%-os bővülést mértek, amely egyben csökkenő ütemű növekedést is jelent.

A biztonságosabb repülést segíti a HungaroControl új alkalmazása

Elérhető a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat új, ingyenes web alapú szolgáltatása, amellyel a kisgépes pilóták benyújthatják repülési terveiket – közölte a légi szolgáltató június 30-án.

Gyorsan bővül a keleti cargo forgalom

Tovább növekszik a rendszeres Boeing 747, ismertebb nevén Jumbo Jet forgalom Ferihegyen – közölte a Budapest Airport Zrt. február 16-i sajtóközleményében.

Több légitársaság érdeklődik a debreceni repülőtér iránt

Több légitársaság érdeklődik a debreceni repülőtér iránt, s várhatóan jövőre új menetrend szerinti járat indulhat a városból – közölte a település polgármestere november 12-én a repülőtéren, amikor a Wizz Air légitársaság 250 ezredik utasát köszöntötte.

Beindul a Baku–Budapest cargo légihíd

Az azerbajdzsáni Silk Way West légitársaság február 17-én bejelentette, hogy 2014. március 1-től heti 2 budapesti járatot terveztek a menetrendjükbe Boeing 767-300F típusú teherszállító gépekkel. Ez azt jelenti, hogy a Wizz Air tavaly júniusban elindított Budapest–Baku utasszállító járatai mellett rendszeres légi teherforgalom indul Azerbajdzsán és Magyarország között.

A Budapest Airport üdvözli a Magyarországon tartandó globális légiáru-konferenciát

Jövőre a magyar főváros lesz a házigazdája a légiáru-szállítási iparág legnagyobb globális konferenciájának (14th Freighter and Belly Cargo World Conference). A cargo- és a légi közlekedési iparág képviselői 2014. szeptember 21. és 23. között találkoznak Budapesten.

Négy kérdés és négy válasz: Ismert Szállító/Meghatalmazott Ügynök Engedélyek

Immár több mint egy évtizede, hogy a légi szállítás, valamint a beszállítói lánc biztonsága igazán fontossá vált. Ennek a biztonságnak az elérése érdekében újabb és újabb jogszabályok és egyre szigorodó ellenőrzési folyamatok jöttek létre. Ezek közül most az Ismert Szállító és Meghatalmazott Ügynök Engedélyekkel kapcsolatos gondolatait osztja meg Olvasóinkkal Halász Anna, az IBM DSS IT Kft. szakembere.

Versenyképes gyűjtőszállítmányozás

A gyűjtőszállítmányozás területén is mind inkább előtérbe kerülnek azok a hozzáadott érték szolgáltatások, amelyekkel az ügyfelek egyre magasabb elvárásaihoz kell igazodniuk a szállítmányozó cégeknek.

Légi terhek

Idén február 3-án földön maradtak a Malév gépei – egy hosszú légitársasági történet ért véget. Közismert, hogy az utasforgalomban keletkező piaci rés élénk versenyt indított be, az áruforgalmat ért „légi csapásról” – annak komoly gazdasági következményei ellenére – azonban kevesebb szó esett. A magyarországi air cargo esélyeiről a hazai légi szállítmányozási piac meghatározó szereplőit kérdeztük.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Csomagszállítás svájci pontossággal

A SICK technológiai beszállítóként és iparági szakértőként egyedülálló megoldásokkal látja el a CEP-szektor vállalatait. Az posta- és csomaglogisztika erős piaci versenyben kiugró hatékonyságot és termelékenységet lehetővé tévő azonosítási és mérő berendezései az ellátási lánc alapvető, elhagyhatatlan elemeivé váltak.

„Win-Wine”

Mit takar az innováció? A legtöbbet idézett meghatározás: „A technológiai innováció: minden olyan tudományos, műszaki, szervezeti, pénzügyi és kereskedelmi jellegű tevékenység, beleértve az új ismeretanyagba történő befektetéseket is, amely ténylegesen, vagy szándék szerint műszakilag új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások és szolgáltatások megvalósításához vezet” (forrás: OECD Frascati Kézikönyv).

Előtérben a kiegészítő szolgáltatások

Hogyan alakult a CEP-piac tavalyi éve, mely szektorokban mutatkozik a leginkább igény az expressz csomagszállítási szolgáltatásokra, illetve milyen fejlesztésekkel igyekeznek a futárszolgálati cégek a megbízók elvárásait kielégíteni? Ezekre a kérdésekre a hazai CEP-piac meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Cégfelvásárlás

Az európai logisztikai szolgáltató, a Raben Group a mai nap jelentette be a Wincanton német közúti szállítmányozásának és a csehországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai vállalatainak megvételét.

Folyamatos ügyelet,készenléti rendszer

Egy autóipari beszállítónak megbízható partnerre van szüksége az időbeni szállítások szervezéséhez és lebonyolításához.

Mi adhat lendületet az ágazatnak?

A Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének (MSZSZ) elnökét, Iszak Tibort, a Raaberlog vezérigazgatóját a hazai szállítmányozók előtt álló kihívásokról kérdeztük.

Légi úton rugalmasan

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. a cargo-partner Kft. legrégebbi ügyfelei közé tartozik. Az évek során az együttműködés folyamatosan bővült.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

Nem ismernek lehetetlent

„Az ügyfél nem kérhet olyat, amit mi ne tudnánk megoldani” – hangzik a tavaly kilencvenedik születésnapját ünneplő Lagermax cégcsoport filozófiája. Az osztrák tulajdonú vállalat ma már nem csak Nyugat-Európában, hanem 13 kelet-európai országban van jelen, saját kirendeltségekkel. A cégcsoport most már mind légi, mind pedig tengeri szállítások lebonyolítását is vállalja, hiszen mára minden kontinensen vannak partnercégei.

Túl a holtponton

Kapacitásoptimalizálás, fuvardíjcsökkenés, hektikus vevői igények jellemezték az elmúlt évek légi szállítmányozási piacát.

Door to door

A Samsung Electro-Mechanics GmbH Magyarországi Fióktelepe egyre hatékonyabb szállítási megoldásokat keres annak érdekében, hogy ügyfelei igényeit a leghatékonyabban ki tudja elégíteni. Katona Istvánnal, a Samsung GmbH Magyarországi Fióktelep logisztikai vezetőjével és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Veszélyes áruk csomagolása

Veszélyes áruk megjelöléssel azokat az anyagokat, termékeket látják el, amelyek egyes tulajdonságaik miatt károsak lehetnek az élőlényekre, illetve a környezetre, de akár létesítményekre is, ha nem kezelik megfelelően őket a szállítás vagy tárolás során.

Út az üzleti kiválóság felé

A GlaxoSmithKline Biologicals Kft. olyan antigéneket állít elő Gödöllőn, amelyek például az agyhártya- és a középfülgyulladás elleni életmentő vakcinákba épülnek be. Vincent Loret ügyvezető igazgatóval, és Aust Krisztina Supply Chain Projekt managerrel beszélgettünk.

Bővülő hálózatok

Gyűjtőszállítmányozással számos cég foglalkozik ma már Magyarországon, és ezt a szolgáltatást egyre több megbízó veszi igénybe.

Gyűjtőpontban a költséghatékonyság

A gyűjtőfuvarozás az a speciális szállítmányozási technológia, amelyben olyan lehetőségek rejlenek, mint az expressz tranzitidő, vagy a változó méretű részrakományok kezelése egy jól összehangolt globális rendszerben.

Óvatos optimizmussal

Lassú emelkedésről számoltak be a lapunknak nyilatkozó tengeri szállítmányozók, de a válság előtti szint elérése még távol van. Nem segíti a fellendülést, hogy a hajózási társaságok a kapacitást nem bővítik, a fuvardíjakat viszont emelik. A recesszió miatt átrendeződtek a piacok, így olyan cégek is tengeren szállítatnak, amelyek korábban csak vasúti vagy közúti fuvarozásban jelentek meg megrendelőként.

Nagy verseny a kiscsomagokért is

A hazai CEP-piacon jelentős változásokat hozott az elmúlt esztendő. Felértékelődött a kisebb volumeneket adó ügyfelek szerepe, ezzel együtt felfutott az internetes áruházak adta forgalom.

Tudják is, mondják is

A Volkswagen konszernhez tartozó, győri székhelyű AutoVision Kft. nem zárja széfbe a máshol féltve őrzött autóipari szaktudást. Éppen ellenkezőleg: az aktív ipari tevékenységet végző cég tanácsadási, munkaerőképzési és -közvetítési szolgáltatásaival más cégeket segít abban, hogy sikeres beszállítóvá válhassanak.

Csomagolt értékek

A mai felgyorsult világban elengedhetetlen az olyan csomagolási megoldás, ami egyrészről megfelelő védelmet nyújt a gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt, hiszen éppen a gyorsaság miatt nincs idő arra, hogy selejttel, sérüléssel, reklamációval bajlódjanak. Másrészről a gyorsaság szerepet játszik abban is, hogy a csomagolásra fordított idő a lehető legrövidebb legyen mind a feladói, mind pedig a felhasználói oldalon, hiszen nem mindegy, hogy a vevők – gépsoraikhoz igazodva – mennyi időt töltenek el a kicsomagolással. Az elektronikai gyártás ismérveit figyelembe véve, különböző aspektusok szerint dönthető el, mi az ideális csomagolás a termék számára. Néhány szempont ezek közül.

Látni a láthatatlant

Az áruk dézsmálása súlyos problémákat okoz a termelő-, gyártó vállalatok, és a teljes ellátási lánc többi szereplője számára is, ezért a károk megelőzése érdekében egyre többen döntenek áru- és szállítmányvizsgáló röntgenberendezések alkalmazása mellett.

Disztribúció határok nélkül, rövid határidőkkel

Volt idő, amikor a küldemények A-ból B pontba való biztonságos eljuttatása számított kihívásnak a szállítmányozásban. Ma már más szelek fújnak a disztribúcióban: azok a szolgáltató-ügyfél párosok lesznek a győztesek (ki-ki saját piacán), akik az áruk és a kiszolgálás biztonságának megtartása mellett a rövid határidőkre összpontosítanak.

Változó konténeres piac, új lehetőségek

Az exportorientált, de egyszerre nagy importigényű közép-európai gazdaságok többsége 2008 őszéig dübörgött, így nem meglepő, hogy a konténerforgalom mértéke korábban nem látott magas szinteket ért el. A „békeéveket” követő hirtelen visszaesés a konténeres áruszállítás területén is számos változást hozott.

Megbízhatóan

A pénzügyi válság miatt hazánkban is egyre nagyobb hangsúly helyeződik a pénzügyek biztonságos intézésére. A változó igények új szolgáltatás bevezetését eredményezték a csomagszállítás hazai piacán is.

A válság hatása a logisztikai szektorra

A 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válságra a logisztikai szektor gyorsan reagált. A cikk szerzője ennek nemzetközi és magyarországi hatásait néhány mutató segítségével elemzi, és bemutatja, hogy a kormány milyen eszközökkel próbált meg a válság hatásain enyhíteni.

Egységes fellépés Európában

Jelentős döntés született a Raabersped GmbH életében, októbert elsejétől Express-Interfracht GmbH néven folytatja működését. A bécsi székhelyű társaságot Potvorszki Zoltán, Günther Engelhart és Ernst Aigner operatív ügyvezető igazgatók irányítják.

Célországok

A gyűjtőszállítmányozásban ma már az egyre rövidülő tranzitidők teljesítése készteti a szállítmányozókat a minél hatékonyabb gyűjtőszolgáltatás kialakítására.

Tengernyi érv

A tengeri szállítmányozás a nehéz gazdasági körülmények ellenére – ahogy tréfásan azt mondani szokták – köszöni, jól van. Azt azért tegyük hozzá: volt már jobban is. A terület lapunk által megkérdezett hazai gyakorló szakemberei mindenesetre bizakodóak, sőt, néhány hasznos ötletet is megosztanak az olvasókkal.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Trendek és tendenciák 2009

Az elmúlt hónapok során bekövetkező változások, pénzügyi-gazdasági folyamatok a hazai logisztikai piacon is erőteljesen éreztetik hatásukat. A DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett logisztikai konferenciájának szakértői szerint a termelési és beszerzési mennyiség, valamint az új rendelések visszaesésével járó szállítási átfutási idő rövidülése, a kiszolgálandó volumen csökkenése, az ellátási láncok rövidülése, a szállítmányozási díjak mérséklődése, a szolgáltatói piac szűkülése mind a 2009-es év velejárói.

Mese habbal?

Egyetértő bólogatással és felcsendülő tapssal reagált a DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett „Földön, vízen, levegőben – Trendek és tendenciák 2009” elnevezésű logisztikai konferencia közönsége az Audi Hungária Kft. egyik résztvevőjének azon kijelentésére, miszerint a logisztikai szolgáltatók által népszerűsített hatalmas árkedvezmények az ügyfelek irányában nem kerülnek érvényesítésre.

Erőművi főberendezések építője

Az olyan hatalmas építmények, mint egy erőmű hűtőtornya, szerteágazó ismereteket és hatalmas rutint feltételez. A GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. a világ szinte minden régiójában jelen van erőművi hűtőrendszereivel.

Egyedi megoldások, kikötői innovációk

Az innovációnak a kikötői logisztikában éppen olyan fontos szerepe van, mint az ellátási lánc bármely más pontján, sőt, talán még hangsúlyosabb, hiszen a kikötők mindig is a tengeri áruszállítás szűk keresztmetszetét jelentették. A Koperi Kikötő ezt felismerve szervezte át működését és fejlesztette infrastruktúráját. Az eredmény magáért beszél.

Stabil alapokon

A szállítmányozó vállalatok szerepe az ellátási láncban igen fontos, hiszen független fuvarszervezőként megfelelően tudják képviselni a megbízók érdekeit.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Digitális reptéri vámügyintézés

Másfél évtizedes fejlesztési és működtetési tapasztalatokra alapozva jelentősen egyszerűsítette a repülőtéri áttárolás és vámolás folyamatát a CCS Hungary új szoftvere. Az eredmény: gyorsabb folyamatok, kevesebb papírmunka, alacsonyabb költségek és a sorban állás megszűnése.

Hosszú távra alapozva

Az 1994-ben alapított Panasonic Magyarország Kft. több mint egy évtizedig felelt a magyar piac ellátásáért mielőtt 2007-ben nevét Panasonic South-East Europe Kft.-re változtatta. Azóta a vállalat regionális elosztó központként a magyar piac ellátása mellett kiszolgálja a volt jugoszláv tagállamok, valamint Bulgária, Albánia területét is. A cég magyarországi fejlődéséről, a jövőbeni kihívásokról Lőrincz János logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Alternatív hajtással

A vállalat a környezeti és társadalmi felelősségvállalás jegyében folyamatosan dolgozik olyan járművek fejlesztésén, amelyek elősegítik a városi környezet fenntartható mobilitását. Az Iveco környezettudatos haszongépjárművei a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos legszigorúbb szabványoknak is megfelelnek, valamint az energiahatékonyság terén is óriási előnyöket nyújtanak felhasználóiknak.

Globalizáció kontra regionalizáció

A közelmúltban hazánkban járt Scott Price, a DHL Express Európa vezérigazgatója, aki exkluzív interjújában a csomagküldő szolgálatok jelenlegi helyzetéről, illetve a gazdasági válság hatásairól beszélt lapunknak.

Nemzetközi ellátási lánc akcióban

Ma Le Havre a GEFCO – a PSA Peugeot Citroën Csoport 100%-os tulajdonú leányvállalata, a cégcsoport logisztikai szolgáltatója – legfőbb kikötője, ahol a csoport autólogisztikai, valamint a tengeri, légi részleg forgalmának jelentős része bonyolódik. A GEFCO nemzetközi platformja is itt található.

Töretlen fejlődés

A MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt. 1948-as alapítása óta jelentős fejlődési szakaszokon ment keresztül. Erről beszélgettünk Kautz Istvánnal, a Masped Csoport elnök-vezérigazgatójával.

Airfreight Plus Pharma

A gyógyszeripar logisztikájának és ellátási láncának folyamatai nagy hasonlóságot mutatnak más szektorokéval. A piac specifikumai azonban az ellátási lánc minden területén felfedezhetőek, akár a fejlesztésre, gyártásra előírt követelményeket, akár a felhasznált anyagok és késztermékek tárolási, illetve szállítási körülményeire vonatkozó szigorú szabályokat tekintjük.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Logisztikai körkép

A Logisztikai Egyeztető Fórum nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is szinte egyedülálló szerveződés, a logisztikában érdekelt hazai szakmai szervezetek együttműködése.

Védelmező dobozok

A terméket – a csomagolás helyszínétől a végső felhasználóig –védeni kell a sérülésektől és az ezáltal okozható értékcsökkenéstől.

Nemzetközi

A tavalyi év a magyar logisztikai piacon – ahogy mi láttuk – még mindig a lendületes fejlődés éve volt. Flották bővültek, új raktárak épültek, mi pedig megdupláztuk, 2-ről 4 milliárd forintra növeltük árbevételünket az előző évhez képest. A fejlődést minden bizonnyal segítette az is, hogy a magyar külkereskedelem volumene tovább nőtt a már erősödő makrogazdasági problémák ellenére – mondta el lapunknak Péter Csaba, a GEFCO Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Fuvarszervezés, szoftverrel

Az egyre bonyolultabbá váló szállítási feladatok megoldása ma kézi erővel szinte lehetetlen. Annál is inkább így van ez, mert kutatások szerint ezen a területen igen nagy költségei vannak a fuvarszervezőknek. Az alábbiakban néhány olyan megoldást mutatunk be, amely szoftverszintű megoldást kínál erre a problémára.

Nemzetközi szállítmányozás

Lassú GDP-növekedés, tempósabban bővülő export és visszafogottabban növekvő import jellemezte tavaly a magyar gazdaságot. Közben két új taggal bővült az EU, a régiós országok gazdasága száguldott, a gyártási és kereskedelmi tevékenység globalizálódása pedig tovább erősödött. Hogyan mutatkozott meg mindez a magyarországi logisztikai és speditőrcégek nemzetközi szállítmányozási tevékenységében és eredményeiben?

Fejlesztések a CEP-piacon

Expressz szállítás – expressz változások a piacon. A gyorsaság a CEP (futár-, expressz és csomaglogisztikai) szolgáltatóknak nem csak a munkáját, de a fejlődési ütemét is jellemzi. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a legfontosabb hazai szereplők milyen fejlesztésekkel állnak helyt az egyre élesebb versenyben.

Regionális megoldások

Újabb sikeres évet tudhat maga mögött az idén 60 éves Masped egyik leányvállalata, a Masped-Railog Kft. Az évforduló kapcsán a vállalat ügyvezető igazgatójával a múltról, a jelenről és a siker tényezőiről beszélgettünk.

Alternatívák légi áruszállításra

A termelés globalizációja és a nemzetközi kereskedelmi tevékenység kiszélesedése miatt a légi áruszállítás világszerte rendkívüli dinamikával növekszik. A kedvező tendenciából Kelet-Közép-Európa sem marad ki, hazánk azonban deficittel rendelkezik az air cargo infrastruktúrában, amit a Ferihegyi repülőtér és az itthoni regionális repülőterek fejlesztése együtt és egyszerre orvosolhat.

Földön, vízen, levegőben

A DHL Logistics március 19-én a budapesti Ramada Plaza hotelben a logisztikai trendekről és tendenciákról tartott konferenciát.

Hazai trendek

A légi áruszállítás területén szárnyalás, a vasúti, közúti, valamint a tengeri konténeres forgalomban azonban pozitív előjellel említhető stagnálás jellemezte a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége (MSZLSZSZ) tagvállalatainak tavalyi eredményeit.

Globális összhangban

Húsz kilométert autózni a hipermarketbe egy liter tejért még akkor sem gazdaságos, ha ez a termék egy közelben lévő kisboltban a duplájába kerül. Ezzel a kissé hétköznapi példázattal lehetne bemutatni azon cégek stratégiáját, amelyeket beszerzéseiknél nem vakít el a kedvező darabár csillogása. A világ legnagyobb vállalatai közé sorolt, amerikai központú Emerson vállalatcsoport ezek közé tartozik.

Kihívások és élesedő verseny

Milyen kihívásokkal és problémákkal néztek szembe tavaly a magyar tulajdonú vagy magyarországi kötődésű logisztikai szolgáltatók, és mire számítanak idén? Növekedés, stagnálás vagy csökkenés jöhet? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a hazai logisztikai szektor három meghatározó szakmai szervezetétől.

Mederbe terelt információk

Manapság egyre fontosabb a vásárlók igényeinek személyre szabott kielégítése. A nagy kapacitású háttértárolókat gyártó váci IBM gyáregység, IBM Data Storage Systems Information Technology Kft. logisztikai vezetőjével, Halász Annával beszélgettünk.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Műanyag raklap: költséghatékony, ergonómikus

A műanyag raklap egyre inkább teret nyer a nagy tisztasági fokot igénylő iparágakban a hagyományos fa raklappal szemben, úgymint az élelmiszer-, gyógyszer- és autóiparban, valamint az elektronikai üzemekben.

Logisztikai szolgáltatási piac

A stagnáló belső piacra régiós nyitás lehet a válasz. Körkép a magyarországi logisztikai szolgáltatói szektorról, ahol érdeklődésünk célkeresztjében az ágazatban az elmúlt néhány évben végbement átrendeződés, a jelen tapasztalatai és a jövőre vonatkozó szakmai várakozások álltak.

Élőállat-szállítás

Becsült adatok alapján az Európai Unióban évente mintegy 6 millió élő állatot szállítanak, elsősorban közúton, egyes esetekben pedig légi úton. Hazánk mint exportőr és mint importőr is aktív résztvevője az élőállat-kereskedelemnek, ezért annak jártunk utána, hogy vajon mekkora és milyen piacot jelent ma Magyarországon az élőállat-szállítás.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Raklapok a légi fuvarozásban

Szállítási alágazatként a légi szállítás speciális területnek mondható. Ennek több oka van, de valahol minden ok a gazdaságosság kérdéskörére utal vissza.

Előny a levegőben?

A magyarországi légi áruszállítás és vele együtt a szállítmányozás eredményei biztatóak, ami elsősorban a Távol-Kelet és Európa közti áruforgalom folyamatos bővülésének köszönhető. Ez a felfutás magával hozta azt, hogy a légi fuvarozók növelték kapacitásaikat, és egyre kiélezettebb lett köztük a verseny.

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Keleti piacok, mobilitás, ökológia

Rekordszámú kiállítóval és látogatóval dicsekedhetett a 11. transportlogistic Nemzetközi Logisztikai, Telema­tikai és Szállítási Kereskedelmi Szakkiállítás. Az idén június 12. és 15. között, Münchenben megrendezett, kétéves periodicitású vásár – ahogy azt már megszokhattuk – az öt kontinens logisztikai és szállítási szereplőit hozta egy tető alá, hogy a látogatók, és maguk a kiállítók is valóban átfogó képet kaphassanak arról, hol és hova tart az iparág.

Veszélyes üzem

A veszélyes áruk kezelése mind fuvarozás, mind raktározás tekintetében igen speciális feladatok elé állítják a piaci szereplőket. Erről beszélgettünk néhány szakemberrel, akik e területen nyújtanak minőségi szolgáltatásokat.

Minőségbiztosítás a logisztikában

A minőség, a minőségbiztosítás fogalma néhány évtizeddel ezelőtt még nehezen volt értelmezhető a logisztika, de általában a szolgáltatások területén is. Az ISO 9001:2000 nemzetközi szabvány megjelenésével azonban e területen is változott a helyzet. A szabványosításról, annak jelentőségéről és fejlődéséről kérdeztük a szakembereket.

Széleskörű kiszolgálás

A Trans-Sped neve jól ismert a megbízók körében, bár sokan még mindig a szállítmányozói, raktározói alapszolgáltatások miatt keresik. A cégcsoport napjainkra kialakult divízió- és irodahálózata teljes körűen képes kielégíteni a megbízók logisztikai igényeit.

Dinamikus fejlődés

Az egykori Phylaxia gyártelepen működő Alpharma gyógyszerhatóanyag-gyártó cég a közelmúltban bővítette termékpalettáját, jelentősen növelte kapacitását, és ezzel együtt árbevételét. A jobb gazdasági eredmények elérésében segített a Lean Six Sigma módszer alkalmazása is. A cégről, annak tevékenységéről és az elért eredményekről beszélgettünk Dr. Sántha György ügyvezető igazgatóval és Bánfi Róbert logisztikai vezetővel.

Információmenedzselés

Egy vállalat hatékony működéséhez ma már elengedhetetlen egy megfelelő ERP-rendszer alkalmazása. Cikkünkben két rendszert mutatunk be, gyakorlati példán keresztül.

Új kritériumrendszer

Új követelményrendszert megfogalmaztak meg a logisztikai központok számára. A különböző kategóriákban elnyerhető címekre a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségénél kell pályázatot benyújtani, a döntés a Logisztikai Egyeztető Fórum hatásköre.

Munkahelyteremtés, munkaerőképzés a DHL-nél

A DHL Express a DPWN divíziójaként 1984-ben jelent meg Magyarországon, és az elmúlt 23 év alatt a légiexpresszpiac vezető szolgáltatójává vált hazánkban. Hosszú távú törekvéseiben két alapvető célt hangsúlyoz: a hazai infrastruktúra fejlesztése, valamint a humánerőforrás folyamatos képzésének biztosítása.

A gerillastratégia logisztikai támogatása, avagy Vietnam másodszor…

Korábbi számunkban helyt adtunk a modern gerillahadviselés bemutatása kapcsán a vietnami háborúval kapcsolatos tanulságok áttekintésének. Az észak-vietnami stratégia teljes megértéséhez azonban szót kell ejtenünk a stratégia egyik fontos építőkövéről, a logisztikai ellátás megszervezéséről.

Hatból egy

Február végén alkalmunk nyílt meglátogatni a Maria Lanzendorf-i központot, amit Klaus Tumler, a Gebrüder Weiss bécsi értékesítési és marketingigazgatója viccesen a bécsi turistalátványosságok mellé sorolt. Valóban egyedülálló az új létesítmény, ahol a Gebrüder Weiss az eddig hat telephelyre (St. Marx, Erdberg, Inzersdorf, Leopoldsdorf, schwechati reptéri és bécsi kikötőben található kirendeltségek) szétosztott tevékenységét központosította.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Rugalmasan

A legtöbb esetben a likviditási nehézségek felelősek a kisebb méretű cégek fejlődésképtelenségéért. A bajok orvoslására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – a KA-VOSZ Zrt.-n keresztül – életre hívták a Széchenyi kártyát.

Kölni elosztóközpont

Ez év januárjában nyitotta meg a UPS azt a légi központot a kölni/bonni repülőtéren, amelynek bővítésére 135 millió dollárt költött. A két évig tartó építkezés eredményeképpen a kölni központ mérete több mint a duplájára nőtt, így már 75 000 négyzetméteren, egy speciálisan expressz csomagok szortírozására kialakított technológia alapján szolgálja ki az ügyfelek elvárásait.

Régiós CEP-piac

Egy friss tanulmány szerint a közép-kelet-európai régió CEP-piaca erőteljes növekedési fázisban van. 2010-re a jelenleg becsült 1,3 milliárd eurós érték akár a 2,7 milliárdot is elérheti.

Kétszázhúsz felett

A Forma–1-es verseny elmúlt tíz évének talán legizgalmasabb futama zajlott augusztusban a Hungaroringen. A papírforma gyakorlatilag teljesen felborult, az időjárás és a csapatok pedig kiismerhetetlenül keverték a kártyákat. Ezt mindenki láthatta. Ám arról már csak kevesen tudnak, mekkora szervezési és logisztikai munka áll a verseny mögött A magyar futamról, a Forma–1-es „száguldó cirkuszról” Frank Tamással, a Hungaroring Sport Rt. alelnökével, az Ostermann Forma–1 Kft. társtulajdonosával beszélgettünk.

Eltérő utakon

A cargoszállítás területén kisebb és nagyobb cégek is megélnek, de csak akkor, ha a legmodernebb technikát alkalmazzák. Így lehet személyre szóló szolgáltatást nyújtani, a személyes megbízástól a nemzetközi cégekig bárkinek.

Prémiumlogisztika

Tavaly nyitotta meg a BMW Dingolfingban óriási, közel félmillió négyzetméter alapterületű, helyenként 18 méter magas logisztikai központját. Ha már ott jártunk, a gyártást is megnéztük.

Egy biztos pont

Egyre több olyan, főként nagyvállalkozás van hazánkban, aki indít gyakornokprogramot. A témával kapcsolatban a cégek és a végzős diákok oldaláról is számos kérdés felmerül. Azok azonban, akik belevágtak, kivétel nélkül sikerről számoltak be.

Nyolc futballpálya

A legutóbbi időben végrehajtott nemzetközi bővülés eredményeként a Gebrüder Weiss konszern mára több mint 134 saját telephellyel rendelkezik. A tevékenység súlypontja továbbra is az Ausztria, Németország, Svájc régió, valamint Közép- és Kelet-Európa kilenc országa.

A közlekedésfejlesztés nemzetközi irányai

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik legfontosabb és a jövőt meghatározó feladata a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) II. 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó közlekedési infrastruktúra fejlesztési tervek elkészítéséhez kapcsolódóan, a közlekedésfejlesztési terv elkészítése volt. Ebben kijelölésre kerültek a fejlesztések irányai, alapkövetelményei.

A légi-erő

A tőke szabad áramlásával egyre több multinacionális vállalat vesz részt a globális versenyben. A határokon és kontinenseken átívelő gazdasági kapcsolatok során az ügyfelek a legmegfelelőbb megoldásokat keresik termékeik elszállításához.

Légies trendek

A légi áruszállítás volumene ugyan elmarad a közúti, a vasúti és a vízi szállítástól, de a piac a globalizáció hatásának köszönhetően folyamatosan fejlődik.

Régionáriusok

A magyar szállítmányozás kétségkívül átalakult az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta. Egyre inkább előtérbe került a regionális, illetve páneurópai szállítmányozás, amely viszont lényegesen magasabb elvárásokat támasztott az adott feladatban résztvevőkkel szemben.

Útkereszteződés

Az intermodális logisztika igen fontos Magyarország európai uniós logisztikai szerepének szempontjából. Az intermodalitáson belül pedig talán a leglényegesebb elem a közút és a vasút együttműködése.

Konténer és teljes kiszolgálás

Újabb és újabb hozzáadott szolgáltatással kell a megrendelők kegyeit keresnie annak a cégnek, amely a konténeres nemzetközi szállítmányozásban meg akarja őrizni piaci pozícióját. A verseny tehát erősödött, ugyanúgy, ahogyan a konténerforgalom is. A hogyanokat Iszak Tibor, a Raaberlog Kft. vezérigazgatója és Grausz Imre, a Pannoncont Kft. ügyvezető igazgatója tárja föl olvasóink előtt.

Az RFID üzleti felhasználásának bővítése

Ugyan már a második világháborút követően kifejlesztették a rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification – RFID) technológiáját, mégis csak a közeljövőben fogjuk átélni az ezekre épülő rendszerek robbanásszerű terjedését. Ennek oka a megvalósításhoz szükséges eszközök árában keresendő, amely napjainkban közelítette meg az általános elterjedést biztosító alacsonyabb értéket.

Átalakuló logisztika

Különleges logisztikai feladatot jelent olyan termékek ellátási láncának megszervezése, amelyek iránt időben változó a fogyasztók igénye. Az LG Electronics Magyar Kft. számos terméke ebbe a kategóriába tartozik.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Csúcstechnológia a Jászságban

A Samsung az elmúlt másfél évtized alatt jól összehangolt logisztikai és informatikai rendszert alakított ki Jászfényszarun. A cég innen látja el televízióival egész Európát.

Logisztikai-szállítási trendek az elektronikai gépiparban

EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Közülük a SULOGTRA elnevezésű szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével – 2000-es bázison – logisztikai szcenáriókat állított fel 2010-es időhorizonttal. Most az elektronikai gépiparra – ami főként a számítástechnikai és irodai berendezések gyártását öleli fel – vonatkozó eredményeket foglaljuk össze.

Logisztikai valóság

A kereskedelmi eladópultnál elképzelt kozmetikai álomvilág egy idealizált, probléma- és ráncmentes világképet idéz. A szépség és a csillogás mögött azonban, a világ egyik legösszetettebb logisztikai megoldása rejlik.

Logisztika – Információ a folyamatmenedzsment középpontjában

A beszerzések világméretűvé válása a vállalatok központi feladatai közé helyezi a logisztikai folyamatok szervezését. Annak érdekében, hogy az ipari termelő vállalatok gyorsan tudjanak reagálni az időközben végbemenő változásokra versenyképességük megtartása érdekében, az áru útját követő folyamatos és problémamentes információs rendszerrel kell rendelkezniük. Logisztikai és számítástechnikai vállalatok fognak tehát össze, hogy egyre eredményesebb technológiai megoldásokat dolgozzanak ki ügyfeleik számára.

Úton, vízen, sínen és levegőben

Mire lapunk megjelenik, a magyar fuvarozók és szállítmányozók egyéves évfordulóját ünnepelhetik hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy valóban ünnep volt-e a magyar cégek számára az első uniós esztendő.

Európai uniós támogatások

Napjainkban egyre több szó esik az európai uniós forrásokról, azok szerepéről a logisztikai fejlesztésekben, ám ezzel kapcsolatban sajnos még számos félreértés van a szakmában.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Keresés
Kövessen minket facebookon