"kkv" cimke cikkei:

Megduplázza beszerzései értékét Közép- és Kelet-Európában a GE

A General Electric (GE) 2020-ig meg kívánja duplázni a közép- és kelet-európai kkv-któl, köztük a magyar vállalkozásoktól vásárolt termékek és szolgáltatások volumenét – közölte a GE október 5-én.

Mintagyárakat létesít a kormány

Néhány hónapon belül elindulhat a kis- és közepes vállalkozások (kkv) technológiai fejlesztését célzó „mintagyárak” létesítése – idézi az MTI a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért- és szabályozásért felelős államtitkárának augusztus 24-én Kisvárdán elhangzott előadását.

101 kkv kapott 4,5 milliárd forint fejlesztési támogatást

Versenyképességének javítására és kutatásfejlesztésre 101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A támogatással összesen közel 8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg – tájékoztatta augusztus 18-án az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indul a kkv-knak

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 28-án az MTI-nek.

Elavultak a kkv-k IT-eszközei

A magyar vállalkozások többsége elavult informatikai eszközökkel dolgozik, és a szakemberhiány sem könnyíti meg a cégek helyzetét: csak alig negyedük alkalmaz informatikust, ugyanakkor a kkv-k többsége átlátja a digitalizáció előnyeit és készül is fejlesztésre.

A hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját elősegítő pályázatok

„A kormány összesen 62,8 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a hazai kis- és középvállalkozások digitális fejlesztéseit, hiszen egy sikeres cég működéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű informatikai háttér” – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három pályázatra 2017. március 8-tól lehet beadni a támogatási kérelmeket.

Már beadhatók a pályázatok

Február 15-től nyújthatják be a kérelmeket 212,5 milliárd forint fejlesztési forrásra – amely részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből áll – a kis- és középvállalatok élelmiszeripari és kapacitásbővítő beruházások esetén - tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Digitalizáció a kis- és középvállalkozásoknál

– A jövő a digitalizáció, ezért összesen 54 milliárd forint igénybe vehető támogatással segítjük a hazai vállalkozások digitalizációját, legyen szó az ipari termelésről, a kereskedelemről vagy a szolgáltató ágazatokról. Támogatjuk azokat, akik vállalati folyamataikat digitalizálják, és azokat a hazai cégeket is, akik az ehhez szükséges informatikai szolgáltatásokat alakítják ki – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Több mint 2 milliárd euróra pályázhatnak a magyar kkv-k

A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) az idén 2362 millió euróra pályázhatnak majd, míg például Horvátországban, Romániában és Bulgáriában jóval kevesebb – sorrendben 122 millió, 221 millió, illetve 627 millió euró – uniós pályázati pénz áll a vállalkozók rendelkezésé 2017-ben – derül ki a Goodwill Consulting Kft. pályázati tanácsadó cég január 17-én publikált regionális összehasonlításából.

Újra pályázhatnak a kkv-k

Újra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) termelési kapacitásaik bővítésére és kapacitásbővítő beruházásaik támogatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, összesen 39 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érhető el – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára december 2-án.

Huszonegy milliárd forintos pályázat kkv-knek

A közép-magyarországi innovatív vállalkozások ösztönzésére 21 milliárd forintnyi hazai forrásra írt ki pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI).

Rugalmas foglalkoztatást támogató program indul kis- és középvállalkozások számára

A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetését segítő program indul kis- és középvállalkozások (kkv) számára, a cégek 3 millió és 15 millió forint közötti támogatásra pályázhatnak – közölte a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vezetője január 12-én Szegeden.

Nyitva áll a laborajtó a fejlesztési ötletek előtt

Idén júliusban lezárult az NI Hungary Kft. 3,604 milliárd összértékű Science Park projektje a Széchenyi 2020 program 50%-os társfinanszírozásában, melynek köszönhetően a munkatársak korszerű munkakörnyezetben és a további növekedést lehetővé tevő eszközökkel folytathatják munkájukat.

Az építési célú beruházások fellendülésére számít a kkv szektorban a Swedsteel-Metecno

A Swedsteel-Metecno a most megnyíló EU-s pénzcsapok nyomán jelentős érdeklődést tapasztal a magyar piacon június óta elérhető csarnokrendszerei iránt. Ebben jelentős szerepe van a vállalat nyújtotta komplex szolgáltatási csomagnak is, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a pályázati dokumentáció összeállítását, illetve amely a későbbiekben költségtakarékossá teszi a tervezést és a kivitelezést. A vállalat szerint megrendeléseik többségét 2015-ben a mezőgazdasági, az ipari, valamint a logisztikai szektorban realizálják majd – áll a vállalat június 30-án megjelent közleményében.

Beruházások függenek az EU-pályázatok kiírásától

A cégek negyede pályázna a következő három évben, EU-források nélkül a tervezett beruházásaiknak csak 40%-a valósulna meg –derül ki a Budapest Bank április 27-én kiadott sajtóközleményéből.

Észnél kell lenniük a magyar kkv-knak 2015-ben

A Budapest Bank vállalati szakértői szerint a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) idén is népszerű lesz a vállalkozások körében, az uniós források tömeges megnyílása pedig jelentős növekedést hozhat az új beruházások terén, amely lehetőséget és veszélyt is jelenthet egyben a cégek jövőjére nézve. A bankcsoport összesen 75 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki az NHP második fázisában az év végéig, jókora szeletet hasítva ki ezzel a program tortájából – áll a pénzintézet február 2-án kiadott sajtóközleményében.

Újból kiírták a logisztikai pályázatokat

Január 26-án újra megnyitották a logisztikai pályázat (GOP-3.2.1) benyújtási lehetőségét.

KKV-k rajthoz! Hamarosan újraindulnak az uniós pályázatok

Megszületett az Európai Bizottság és Magyarország közötti Partnerségi Megállapodás, így hazánk a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési periódusban összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatásra lesz jogosult. A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kis- és középvállalkozások száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz. Ugyanakkor, a pályáztatás megindításához szükséges operatív programok még egyeztetés alatt állnak Magyarország és az EU között, a hazai intézményrendszer csak a magyar költségvetés kockázatvállalása mellett írhat ki pályázatokat, így az elsőként elinduló pályázati kiírások várhatóan még szerény keretekkel fognak megjelenni. Éppen ezért az első uniós források megszerzésére törekvő kkv-knak a kiírásokat követően gyorsabban és hatékonyabban kell felkészülniük és pályázniuk, mint korábban bármikor – áll a MultiContact Consulting szeptember 3-i sajtóközleményében.

Újabb rangos kitűntetésben részesült a MIRELITE MIRSA Zrt.

Május 8-án Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a „Díj a sikeres vállalkozásokért” áprilisi elismeréseket. A hónap kis- és középvállalkozása díját a MIRELITE MIRSA Zrt.-nek ítélték oda, melyet Dr. Losó Adrienn ügyvezető igazgató vehetett át – adta hírül a vállalat sajtóközleményében.

Együttműködési megállapodás a kkv-k fejlesztéséért

A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) április 15-én – adta hírül az MTI.

Beszállítókat keresnek a nyugat-dunántúli nagyvállalatok

Csekély volt az érdeklődés a vasi és zalai kis- és közepes vállalkozások részéről, pedig a nyugat-dunántúli járműipari és mechatronikai cégeknek jelentős igénye van hazai beszállítókra – fogalmazták meg egyöntetűen a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) szervezésében az április 10-én, Zalaegerszegen tartott beszállítói fórumon résztvevő nagyvállalati vezetők.

Különleges termékkel erősít a Timár-Gumi Kft.

Árbevételének 5-10 százalékos növekedését reméli a Timár-Gumi Kft., miután egy fejlesztés révén új forgácsolt alkatrészek gyártását kezdte meg a gépjárművek légrugó-ütközőelemeihez – közölte a társaság az MTI-vel március 29-én.

A kormányzat 600%-kal kívánja növelni az exportáló kkv-k számát

Szervezetfejlesztési szakértők, vállalatvezetők és a közszféra képviselői gyűltek össze, hogy az állam és a privát szféra összefogásában, a kkv-k részére kifejlesztett ír modellen keresztül eszmecserét folytathassanak arról, milyen módon lehet a HR eszközrendszerével is elősegíteni a magyar kkv szektor megerősödését – közölte a Human Excellence március 25-én.

Új, korszerű logisztikai csarnok

Az ital-nagykereskedéssel és -kiskereskedéssel foglalkozó Bora-Ital családi vállalkozás 5000 m²-es csarnokot épít zöldmezős beruházás keretében a Békéscsaba Északi Ipartelepen.

Szakmai képzés uniós támogatással

Közel 50 millió forint európai uniós támogatásból szakmai képzést tartott 65 dolgozójának a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. – közölte a cég tulajdonos ügyvezető igazgatója február 17-én.

Kapacitásnövelő technológiai fejlesztés

Jelentős, 300 millió forintot meghaladó fejlesztés kezdődött a sátoraljaújhelyi Heiche Hungary Bt.-nél, az elsősorban fém alkatrészek felületkezelésével foglalkozó cég kapacitása növelését, a környezeti terhelés és az üzemeltetési költségek csökkentését várja a beruházástól – adta hírül február 9-én az MTI.

Inkubátorház épül Pócsmegyeren

Magyar, illetve szlovák mikro-, kis- és középvállalkozásokat is támogató inkubátorház épül a Pest megyei Pócsmegyeren, a projekt költségeihez az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 1 millió euróval járul hozzá – közölte a leendő üzemeltető, a Pro-Pócsmegyer Kft. ügyvezetője február 5-én.

Nőtt a kkv-k forrásszerzési lehetősége az uniós kutatás-fejlesztési keretben

Jelentősen nőtt a kis- és közepes vállalkozások forrásszerzési lehetősége a Horizon 2020, közvetlenül Brüsszelből pályázható európai kutatás-fejlesztési támogatási keretben – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára február 4-én a H2020 KKV Információs Napon, Budapesten.

Cégtörlési rekord az építőiparban

Az építőiparban 5672 cég szűnt meg 2013-ban, 11%-kal több, mint 1 évvel korábban, és 10%-kal több, mint amennyit az ágazat eddigi legrosszabb évnek tekintett 2010-ben töröltek – közölte az Opten céginformációs szolgáltató január 30-án.

Kölcsönösen előnyös orosz-magyar gazdasági együttműködés

Magyar protézisgyártó tart bemutatóműtétet orosz orvosoknak Jekatyerinburgban: 30 orosz szakorvos előtt műt pénteken Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, a magyar tulajdonú Sanatmetal implantátum- és protézisgyártó termékeivel. A gyártó és külképviseleti partnere, a Creative Expert Consulting a bővülő keleti megrendelések reményében szervezték a bemutató műtétet – áll a január 30-án kiadott sajtóközleményben.

Ünnepélyes csarnokavatás

Támogatással, segítséggel magyar kisvállalkozó is képes egy multinacionális cég megfelelő minőséget és mennyiséget kínáló beszállítójává válni – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Borsod megyei Ózdon január 29-én, az elektronikai alkatrészek összeszerelésével, gyártásával foglalkozó Felkor 2000 Kft. ünnepélyes csarnokavatásán.

Új nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzem

Nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzemet épített a Diopack Bt. Mátészalkán – közölte az MTI január 29-én a mikrovállalkozás ügyvezetőjére hivatkozva.

Dinamikusan nő a magyarországi startup cégek száma

Magyarországon az elmúlt 5 évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma – mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke január 28-án.

Fórumsorozat kkv-k-nak a munkahelyteremtő pályázatokról

Fórumsorozat indult Békés megyében a munkahelyteremtő pályázatokról a kis- és közepes vállalkozásoknak; a sikeres pályáztatás érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja több mint 1000 vállalkozó részére nyújt közvetlen információt és technikai segítséget a napokban 9 kistérségben – közölte az MTI január 21-én a megyei kormánymegbízott tájékoztatására hivatkozva.

Munkahelyteremtés támogatási forrásból kkv-knál

Várhatóan mintegy 6500 új munkahely létesítéséhez, valamint további 12 000 már meglévő álláshely megőrzéséhez járul hozzá a kis- és közepes vállalkozások számára indított munkahelyteremtő pályázati program – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy munkáltatói fórumot megelőző sajtótájékoztatón január 17-én, Nyíregyházán.

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Új szolgáltatásokkal bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a részletekről január 14-én kiadott közleményükben számoltak be.

Munkahelyteremtésre 13 milliárd forint támogatás jut az idén a kkv-nak

Az idén a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára a tavalyihoz hasonló összegű, 13 milliárd forintos támogatási forrás áll rendelkezésre új munkahelyek teremtésére – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára január 9-én, Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

Energiahatékonysági pályázat kkv-knek

Az MVM Partner Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. energiakereskedő cége energiahatékonysági pályázatot hirdet hazai mikro-, kis- és középvállalatok számára – jelentették be január 7-én, egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A magyar vállalkozók az összefogásban látják a kiutat

Múlt év novemberében 6300 kis- és középvállalat bevonásával egy online vállalkozáskutatást tartottak a magyar piacon, melynek célja a magyar kkv-k gondolkodásmódjának, piaci helyzetének és üzleti világképének általános feltérképezése volt.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tagjainak 84%-a új beruházást tervez

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagjainak 84%-a új beruházást tervez 2014 és 2020 között Magyarországon, amelyeknek közel háromnegyede új munkahelyeket is teremtene – derül ki a DUIHK legfrissebb felméréséből, amelynek eredményét december 17-én tette közzé.

A kkv-szektor hatékonyságát javítanák a következő uniós költségvetési ciklusban

A magyar kis- és közepes vállalkozások hatékonyságukat tekintve az EU-tagországok között mindössze a 25-26. helyen álltak 2010-ben, így a következő uniós költségvetési időszakban helyzetük javítása a cél – hangoztatták az Európai Kis- és Középvállalkozások Hetének magyarországi központi eseményének résztvevői december 17-én Debrecenben.

Jövőre is kitart az építőipar lendülete a szakértők szerint

Elrugaszkodott a mélypontról az építőipar, amelynek lendülete szakértők szerint tovább folytatódhat – írta az MTI december 16-án, miután a KSH közölte, nőtt októberben az építőipari termelés.

Profilbővítő beruházás a záhonyi Lomex Kft.-nél

Az Európai Unió támogatásával profilbővítő beruházást valósít meg a záhonyi Lomex Kft. – közölte az idén már közel negyedmilliárd forint értékű árbevételt elérő kisvállalkozás ügyvezetője december 6-án.

Kevés pénz jut IT-biztonságra

Nincs megfelelő forrásuk és elég szakemberük a világ cégeinek az IT-biztonságra: kétharmaduk szerint nem tudnak a szükségesnek megfelelő mennyiségű pénzt költeni erre a területre, miközben döntő többségük egyre több külső támadásról számol be – derül ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég kutatásából, amelynek eredményeiről december 5-én adott hírt az MTI.

Erős a növekedési lendület a magyar gazdaságban

A december 4-én közzétett harmadik negyedévi részletes magyar GDP-adatok megerősítik, hogy jelentősen erősödik a magyar gazdaság növekedési lendülete, amely azonban a térség egészéhez hasonlóan továbbra is függ az euróövezet teljesítményétől – közölték a KSH november 4-ai adatismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az uniós források 10%-a jut kutatás-fejlesztésre

Az uniós források 10%-át, mintegy 700 milliárd forintot fordítanak közvetlenül kutatás-fejlesztésre 2014 és 2020 között – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) december 4-én tartott országos innovációs konferenciáján, Budapesten.

Hat magyar vállalkozás a leggyorsabb növekedést elkönyvelő cégek rangsorában

Idén 6 magyar cég került fel a Deloitte globális technológia, média és telekommunikáció (TMT) iparági csoportja által összeállított Technology Fast 500 listára, amely az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió vállalatait rangsorolja. A legjobb magyar cég a 137. helyezett Játéknet.hu Kft. lett, a lista abszolút első helyét pedig ezúttal is egy francia cég, a digitális mozitechnológiával foglalkozó YMagis szerezte meg – adta hírül az MTI december 4-én.

A régió cégei jelentős forráshoz juthatnának saját forgótőkéjükből

A közép- és kelet-európai régió cégeinél 15 milliárd eurónyi forrás áll lekötve a forgótőke-állományban, a folyamatok optimalizációjával a térség cégei bevételeik akár 10%-át is felszabadíthatnák – áll az EY legújabb, a témában készült regionális jelentésében, amelynek eredményeit december 3-án közölte az MTI.

Átadták az Év Exportőre Díjakat

Az idén második alkalommal díjazta a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a legjobbnak ítélt exportőr cégeket. A díjakat Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár adta át december 3-án, Budapesten.

Kitörési pont lehet az export a kkv-k számára

A hazai kis- és középvállalkozások előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy miként tudnak minél többen kijutni a nemzetközi piacokra – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy november 3-án, Budapesten tartott kkv-konferencián.

Élénkült a magyar cégek érdeklődése az orosz piac iránt

A magyar vállalkozások látványosan nyitottabbak a keleti piacok iránt, ugyanakkor felkészültségük még kívánnivalókat hagy maga után – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara november 26-i rendezvényén. Füzesi Attila, a Creative Expert Consulting üzlet- és kereskedelemfejlesztési tanácsadócég első embere elsősorban az orosz piacon megfigyelhető magyar vállalkozói taktikákat vette górcső alá.

A magyar kkv-k megelőzik német, angol és francia versenytársaikat az adatvédelem terén

Az adatkezelést tekintve a magyar kis- és középvállalatok (kkv) megelőzik a német, angol, és francia versenytársaikat – állapította meg közös kutatása alapján az Iron Mountain nemzetközi iratkezeléssel foglalkozó társaság és a PricewaterhouseCoopers(PWC) könyvvizsgáló és tanácsadó cég, eredményeikről november 28-án számolt be az MTI.

A kkv-k szerint kulcsfontosságú az üzleti sikerhez az informatika

A kis- és közepes vállalkozások 76%-a szerint az informatika szerepe kulcsfontosságú az üzleti sikerhez – derül ki a Microsoft idén végzett reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit november 28-án tette közzé az MTI.

Alacsony a vállalkozói kedv Magyarországon

Még mindig a magyarok a legborúlátóbbak egy saját vállalkozás indításával kapcsolatban, az önfoglalkoztatás megítélése azonban javult valamivel a tavalyi évhez képest – derült ki az Amway 24 országban végzett reprezentatív felméréséből. Saját vállalkozást leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a 30 év alattiak indítanának.

A kkv-k több mint fele beruházást, egyharmaduk építkezést tervez

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57%-a tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő 5 évben, és közülük 37% akár új építésbe is belefogna a következő 1 év során – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet november 18-án közzétett felméréséből.

Fiatal Vállalkozók Hete

Az idén is megrendezik a Fiatal Vállalkozók Hetét: november 18. és 24. között Budapesten és 11 vidéki városban 60 ingyenesen látogatható eseményen várják a fiatalokat.

A fenntartható vállalati működés nem csupán lehetőség, hanem üzleti cél!

A hazai üzleti szektor leginkább a környezetvédelemre fókuszál a fenntarthatóság 7 kiemelt aspektusa közül, miközben a legkisebb figyelem az átláthatóság biztosítására esik – derül ki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) saját, nem reprezentatív felméréséből, amelyet november 15-én tettek közzé.

Magyarország jövőre a középmezőnyben lehet a növekedési rangsorban

A Businesseurope november 13-án közzétett előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,4, Magyarországon pedig 1,3%-os gazdasági növekedés várható, az eurozónában a GDP ennél alacsonyabb, 1,1%-os emelkedésére számít a szervezet. Az MGYOSZ szerint a magyarországi vállalkozások versenyképességének fokozása szempontjából létfontosságú lenne a tőkéhez való hozzáférés megkönnyítése.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Újabb milliárdok telephelyfejlesztésre

Az Észak-alföldi régióban újabb 73 telephely kap közel 4,8 milliárd forint támogatást, ezzel már összesen 421 vállalkozás jut 23 milliárd forint értékű uniós forráshoz – közölte Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) igazgatója november 12-én.

Javuló gazdasági várakozások, de jelentős bizonytalanság

A vállalatok véleménye szerint egyértelműen fordulópont után vagyunk, javulnak a várakozások, ugyanakkor továbbra is magas a bizonytalanság a gazdaságban – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke november 12-én, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúrajelentését ismertető sajtótájékoztatón.

A jelenlegi építőipari szabályozás ellehetetleníti az építőiparosokat

Az építőipar folyamatosan változó szabályozása, illetve a jogszabályokban megfogalmazott kötelezettségek ellehetetlenítik a szektor mikro-, családi és kisvállalkozóit – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI október 27-i közlése szerint.

Magyar vállalkozás a top 10-ben

A Deloitte idei Fast 50 versenyén a top 10-be egyetlen magyar vállalkozás, az e-kereskedelemmel foglalkozó Játéknet.hu Kft. került be – tájékoztatta a Deloitte október 24-én az MTI-t.

Pályázati forrás telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre

Mintegy 4,4 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak az észak-magyarországi megyék vállalkozásai novembertől telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre – mondta Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke október 24-én, miskolci sajtótájékoztatóján.

Tizenegy magyar cég a Közel-Kelet legnagyobb IT-seregszemléjén

Tizenegy magyar cég mutatkozik be a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával a Közel-Kelet legnagyobb IT-szakkiállításán, a GITEX-en – közölte a HITA október 21-én az MTI-vel.

Adatvédelem: kötelezettségek és tennivalók

Sok vállalkozásnál komoly mulasztások tapasztalhatók a kötelező adatvédelmi tennivalók kapcsán.

Új lendületet kap a záhonyi térség fejlesztése

Gazdaságélénkítő együttműködési megállapodást írt alá a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely új pályára állíthatja a záhonyi kiemelt gazdasági övezet fejlődését is – áll a társaság október 15-én tartott sajtótájékoztatójának hivatalos közleményében.

Magyar építőipari beruházások Oroszországban

A Market Építő Zrt. 100 millió euró összegű finanszírozási megállapodást írt alá október 8-án a Raiffeisen Bank Zrt. által vezetett és az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. részvételével megalakult banki konzorciummal egy jelentős, Oroszország területén megvalósuló sportcsarnok-együttes kivitelezésének finanszírozására.

Kevés új vállalkozás születik Magyarországon

A globális válság ellenére is látványosan nőtt a vállalkozások száma az elmúlt években a nagy feltörekvő gazdaságokban. Miközben a világ vezető fejlett országaiban (G7) alig több mint 3%-kal nőtt az aktív vállalkozások száma 2007 és 2011 között, a legnagyobb feltörekvőket tömörítő BRICS-csoport több mint 25%-os gyarapodást mutatott e téren – derül ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat „Business Births and Deaths” című felméréséből, amelyet október 8-án tett közzé. Magyar szempontból nem túl jó hír, hogy az európai mezőnyön belül is sereghajtónak számítunk: 2011-ben csupán 0,3%-kal haladta meg a működő vállalkozások száma a 2007-es értéket.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Támogatás integrált vállalati információs rendszer fejlesztésére

Csaknem 250 millió forintos beruházással úgynevezett felhőalapú integrált vállalati információs rendszert fejleszt kis- és középvállalatok számára a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. A cég a projekthez 70%-os, 174,6 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) – közölte a Stratis Kft. szeptember 22-én.

Megkezdődött az útdíj-hitelkérelmek befogadása és feldolgozása

Megkezdte az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíj finanszírozását szolgáló útdíj-hitelkérelmek befogadását a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. a múlt hét végén – tájékoztatta a társaság augusztus 21-én az MTI-t.

Keresik a fejlesztési és költségcsökkentési lehetőségeket a kkv-k

A hazai vállalkozások jellemzően az 50 feletti munkavállalói létszámnál érik el azt a méretet, ahol felmerül az igény az informatikai és távközlési szolgáltatások hatékonyabb kezelésére, amellyel a cégek 10–20%-os költségmegtakarítást is el tudnak érni – közölte a Business Telecom Nyrt. (BTel) augusztus 21-én.

Egymilliárd forintnyi támogatás a kkv-szektornak

A kormány egymilliárd forintot csoportosít át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a kkv-szektor hitelezésének elősegítése érdekében, a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásának növeléséhez – derült ki a kormány augusztus 12-re datált határozatából, amely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt 3 hónapban

Csaknem 10 000 cég szűnt meg az elmúlt 3 hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató augusztus 7-én.

Jövő hét közepétől lehet beadni az e-útdíjra vonatkozó hiteligényt

Várhatóan a jövő hét közepén megkezdődik az Útdíj Hitelprogram keretében a hiteligények befogadása a KAVOSZ, a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák több mint 70, országos lefedettséget jelentő irodájában – nyilatkozta Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési (VF) Zrt. vezérigazgatója augusztus 6-án az MTI-nek.

Újabb 3 milliárd forint a kkv-k munkahelyteremtésére

Újabb 3 milliárd forintnyi támogatást nyújt a Nemzetgazdasági Minisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásaira – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár július 10-én, Székesfehérváron.

Évkönyv jelent meg a stabil kis- és középvállalkozásokról

Megjelent a kiemelkedően stabil hazai kis- és közepes vállalkozásokat bemutató Golden List 2014 című évkönyv – tájékoztatta a kiadó július 9-én az MTI-t.

Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon az első félévben: a cégbíróságok mintegy 16 000 céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző félévinél 7,1%-kal, az eddigi rekorder félévnél, 2010 második felénél pedig 3,4%-kal több – közölte az Opten céginformációs szolgáltató július 8-án.

Újabb inkubátorházat avattak Győrben

Felavatták az Arvit Service Parkot Győrben, a város ipari parkjának közelében, az 1600 m²-es inkubátorház 14 induló vállalkozás kiszolgálására alkalmas – adta hírül június 25-én az MTI.

Együttműködés a magyar kkv-k exportjának támogatásáért

Az Eximbank, illetve a MEHIB (együttesen EXIM) működésére vonatkozó jogszabályok közelmúltbeli módosítása révén számos kedvező lehetőség nyílt a magyar exportőrök számára; az EXIM stratégiai együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel annak érdekében, hogy a magyar kis- és középvállalkozások az exporttevékenységük támogatásához kedvezményes forrásokat kapjanak – adta hírül az MTI június 12-én.

Magasabb kamattámogatás a Széchenyi Kártya Program fejlesztési hiteleihez

2013. május 1-jétől a kormány 5%-ra emelte a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciókhoz biztosított kamattámogatást – áll az NFM május 10-i sajtóközleményében.

Tavaly tovább mélyült Európa észak-déli megosztottsága

A kiskereskedelmi forgalom csak Németországban, a skandináv országokban és a balti államokban nőtt a tavalyi év folyamán, a dél-európai országokban viszont nem várható tartósan pozitív fordulat a GfK Geomarketing legújabb, az European Shopping Center Trust megbízásából készült tanulmánya szerint – adta hírül a GfK Sajtószolgálat április 29-én.

Új inkubátorház Pécsett

A szolgáltató szektorban tevékenykedő kezdő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt korszerű infrastrukturális környezetet egy 19. századi villa felújításával létrehozott üzleti és virtuális inkubátorház, amelyet március 28-án adtak át Pécsett.

Nőtt a megszűnő építőipari cégek száma

Februárban 458 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, ami megegyezik az egy évvel korábbi adatokkal. Az elmúlt 3 hónap átlagát tekintve azonban 468 cég szűnt meg havonta, ami 14%-kal több mint a tavaly februárban mért 3 hónapos átlag – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Nemzetközi vásárt rendeznek júniusban Pécsen

Nemzetközi vásárt rendeznek Pécsen: a június 6. és 9. között, az Expo Centerben sorra kerülő négynapos esemény az ipar, a kereskedelem és a szolgáltató szektor szereplőinek nyújt bemutatkozási lehetőséget – adta hírül március 23-án az MTI.

Nyitás a nemzetközi piacokra

A DHL Express 12 országra kiterjedő kutatást végzett kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv-k) bevonásával, amelyben a nemzetközi piaci jelenlét előnyeit és a globalizációban rejlő üzleti sikerek lehetőségeit vizsgálta. A kutatásból kiderül, hogy a 2-5 éve alapított kkv-k 82%-a van jelen a nemzetközi piacokon, és nyitottak a globális innovációkra – áll a DHL Express január 30-án kiadott sajtóközleményében.

Utat mutat

A STILL Kft. ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját.

Árérzékeny piac

Idén a kishaszonjármű-piacot a nagyflották beszerzése mozgatja, és ehhez igazodik a piac növekedése is. A megkérdezett szakemberek visszafogott piaci bővüléssel számolnak a jövő évre vonatkozóan.

Gyors és takarékos vállalatirányítás

A kis- és középvállalatok egy új terméknek köszönhetően idő- és költséghatékonyan indíthatják el integrált vállalatirányítási rendszerüket.

Komolyan kell venni

A magyar közlekedési stratégiáról, illetve a hajózás jelenlegi helyzetéről Szalma Botonddal, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnökével, a Plimsoll Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

Növekedésnek indult

Az anyagmozgatási piac meghatározó vállalatainak vezetőivel az elmúlt évek értékeléséről, illetve az idei évben várható tendenciákról beszélgettünk.

Átfogó anyagmozgatási koncepciók

A tavalyi évet a vállalatok visszafogott beszerzései jellemezték az anyagmozgatási megoldások területén. Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Folytatódó stabilizálódás

Az ipari ingatlanokra vonatkozó 2011-es piaci jelentését a Colliers International budapesti irodája február közepén jelentette meg.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Túl a válságon?

A haszonjárműpiac egyes szegmensei már láthatóan túljutottak a krízisen, amely tendencia a jelenlegi ügyféligényekben is megmutatkozik. Erről beszélgettünk néhány hazai gépjárműimportőr ügyvezető igazgatójával.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Innovatív úton

Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. és BI-KA Trans Kft. ügyvezetője tavaly év végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által odaítélt „Év Logisztikai Menedzsere 2009” és az „Év Vállalkozója 2009” díját nyerte el.

Logisztikai konferencia a Szent István Egyetemen

November 17-én a gödöllői Szent István Egyetemen a Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet, valamint az MKT Logisztikai Szakosztálya „A logisztikai kis- és középvállalkozások teljesítménye és stratégiája” címmel konferenciát szervezett.

A válság hatása a logisztikai szektorra

A 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válságra a logisztikai szektor gyorsan reagált. A cikk szerzője ennek nemzetközi és magyarországi hatásait néhány mutató segítségével elemzi, és bemutatja, hogy a kormány milyen eszközökkel próbált meg a válság hatásain enyhíteni.

Mobil ERP-kiegészítők

A vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó különféle mobil megoldások elősegítik a hatékonyság javítását. Alkalmazásuk 1-2 éven belül megtérülhet, ha gondosan előkészített és jól vezetett projektben, pontos megtérülés számítások alapján történik a beruházás.

„Portaszemle” avagy a kisvállalkozások raktározási problémáinak megoldásai

A régmúlt emberének nem kellettek szakkönyvek és tanácsadók ahhoz, hogy hogyan szervezze meg saját gazdaságának működését. Ha részletesen végignézzük egy parasztgazdaság működését, a mai kor szellemének megfelelő megoldásokra bukkanhatunk.

Logisztikai Akcióterv 2009-2013

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

E-számla, e-bizonylatmegőrzés

Az új évezred beköszöntével a fejlett társadalmakban felgyorsult az elektronikus ügyintézés terjedése. A papíralapú ügyintézés alakulását az elektronikus technológia által biztosított háttéren túl ma már a hatályos jogszabály is támogatja.

Logisztikai Akcióterv

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

Fellendülés előtt a flottalízing?

Ha az adójogszabályok változásáról értesülünk, ritkán számítunk jóra. Pedig az áfatörvény idei módosításának nyertesei is vannak: a lízingcégek és ezáltal a járműflottát bérlő vállalkozások. A kétszeres adózás eltörlése jó alkalom arra, hogy kicsit körülnézzünk a hazai piacon és felvázoljuk az aktuális flottalízing trendeket.

A hamis biztonság rosszabb, mint a védelem hiánya

A hazai vállalatok tájékozottsága a különböző biztonságtechnikai megoldások terén igen eltérő. Van, ahol a legmodernebb biztonságtechnikai újdonságok – második és harmadik generációs biztonságtechnikai berendezések – állnak rendelkezésre, máshol komoly hiányosságok tapasztalhatóak.

Kihívások és élesedő verseny

Milyen kihívásokkal és problémákkal néztek szembe tavaly a magyar tulajdonú vagy magyarországi kötődésű logisztikai szolgáltatók, és mire számítanak idén? Növekedés, stagnálás vagy csökkenés jöhet? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a hazai logisztikai szektor három meghatározó szakmai szervezetétől.

A logisztikához igazodva

Egy adott vállalat életében a logisztikai alapfolyamatokkal kapcsolatos döntések hosszú távon befolyásolják a hatékonyságot és a versenyképességet. A logisztikai kiadások optimalizálásával jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni.

A vállalkozások fejlesztéséért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007 és 2013 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Harmonizált fejlesztés

A Coop csoport alapvető stratégiája a fogyasztók minőségi élelmiszer-ipari termékekkel történő ellátása, a hazai termelők és gyártók minőségi termékeinek forgalmazása. Az üzletlánc eddig megtett útjáról, a sikerekről, fejlesztésekről és a jövőképről Murányi Lászlóval, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Használni gazdaságosabb

Az 1990-ben alapított TWS Emelő és Anyagmozgatógép Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bevételében folyamatosan emelkedik a lízingben „eladott” targoncák aránya. Giczy Gyulával, a piac mintegy 10 százalékát magáénak tudó cég egyik tulajdonosával az okokról beszélgettünk.

Teljesítménymenedzselés a kis- és középvállalkozásoknál

A vállalati folyamatok előrelátható tervezése, kontrollingjának tudatos alakítása vagy éppen a stratégiaalkotás gyakran neuralgikus pont a kis- és középvállalatok életében. Ennek fő okai a hiányzó szakértelem, a menedzsment-kapacitások elégtelensége, és az irányítást segítő, egyszerűen használható döntés- és vezetéstámogató eszközök nem kellő kínálata.

EDI az ellátási láncban

A kilencvenes évekbeli felfutását követően közel egy évtizedig stagnált az EDI hazai alkalmazásának terjedése. A közelmúltban viszont – részben a multinacionális cégek elvárásának köszönhetően – ismét lendületet vett az ENSZ szabványaira épülő partnerintegráció hazai terjedése. A technológiáról és az ellátási lánc folyamatainak automatizálásáról Staub Bulcsúval, a SEEBURGER magyarországi ügyvezetőjével beszélgettünk.

Tudatosan épített életpálya

Az idei évben Karmazin György, a BI-KA Bt. üzletvezetője nyerte el az MLBKT által minden évben odaítélt „Év logisztikai menedzsere” címet. A szakemberrel eddigi pályájáról, logisztikai hitvallásáról, a logisztika irányairól és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Értéklánc az autóiparban

A tanulmány bemutatja és elemzi az autóipari értékláncban világgazdasági szinten lejátszódó globalizációs, koncentrációs folyamatot, amelynek hatására az értéknövelő folyamatok egyre lejjebb kerülnek a beszállítói láncolatban.

Konszolidáció – felsőfokon

A vállalati informatika máig igen költségérzékeny terület. Jótékony hatással lehet rá a jól kidolgozott szerverkonszolidáció, de az egyszerűbb, moduláris felépítésű, kis hely- és áramigényű, könnyen bővíthető és felügyelhető eszközpark a ma „divatos” adatközpontok gondjait is orvosolhatja.

Logisztikatudatosság

Itt most egy tükröt kívánok a vállalkozások stratégiai vezetői elé tartani. Azt várom, hogy megerősítsék az ebben a tanulmányban leírtakat, vagy fejtsék ki ellenvéleményeiket. A kérdés az, hogy a kis- és középvállalkozások esetében1 az üzleti logisztikai szakterület minősége ma milyen színvonalon van hazánkban. Aki a tükörbe néz, egy felmérés átlagszámait látja, s cégét ahhoz viszonyíthatja.

Gyártásoptimalizálás

Az automatizált termeléstervezéssel és -irányítással gördülékenyebbé, hatékonyabbá válhat a gyártás. A célrendszerek megtérülése elsősorban átfutási időben és a kapacitás kihasználtsági fokában mérhető.

Bitekkel kezelt emberi erőforrás

Az üzleti siker sarkalatos pontja, képes-e egy szervezet dolgozói, vezetői és önmaga felkészültsége, hatékonysága fejlesztésére, a piac követelményeihez való igazodásra.

Kint tágasabb, bent nyájasabb

Az erőforráskihelyezést ma elsősorban a gazdasági verseny motiválja, legfőbb támogatója a mind inkább tért hódító digitalizáció.

Pozitív kilátások

A magyar kis- és középvállalkozások talán legnagyobb problémája a tartós vagy időleges tőkehiány. A korábbi években szinte lehetetlen volt a kisvállalkozóknak hitelhez jutniuk. Ma már elmondható, hogy egy életképes kisvállalkozás számára több lehetőség is kínálkozik arra, hogy megoldja financiális problémáit.

Magas szintű szolgálat, magas szinten szolgáltatóknak

Minél naprakészebb ügyféligényismeretük, annál magasabb szintű értékesítési, ügyfélszolgálati, szerviz- és marketingszolgáltatásra képesek a vállalatok.

Átrendeződő piac, fókuszban a kkv-k

Konszolidálódik a vállalatirányítási rendszerek piaca. A felvásárlások motivációi között a megváltozott célpiac is szerepel.

Erőemelők

Targoncák nélkül ma már nem működhet egyetlen gyártó, vagy kereskedő vállalkozás sem. Cikkünkben a targoncafinanszírozás lehetőségeit és trendjeit tárjuk olvasóink elé.

Stratégiai beszerzés e-Piactereken

A beszerzési szakemberek körében egyre elterjedtebb a stratégiai beszerzés fogalma és tevékenysége… Vajon hogyan lehet garantálni a beszerzés stratégiai pozícióját az e-világban? Léteznek-e stratégiai erőforrások, egyedi „internetképességek” az e-procurement területein, amelyet a beszerzők fel tudnak használni stratégiai pozíciójuk kiépítéséhez? A cikk szerzője, Kriston Ákos, a T-Online Magyarország Marketline Üzleti Megoldások projektvezetője erről a témáról tartott előadást az IIR január 3. és február 1. között megrendezett Beszerzés 2006 konferenciáján.

Vélemény

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium: „Magyar intermodális logisztikai fejlesztési koncepció”

Logisztikai központok támogatása

A logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése (GVOP-1.2.2.), illetve az ipari és innovációs infrastruktúrafejlesztés (GVOP-1.2.1.) pályázatok befogadása 2005. november 11-én éjféltől felfüggesztésre került, mivel a befogadott projektek támogatásigénye meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat.

Hazai kenőanyaggyártás

A MOL-LUB Kft. a MOL-csoport Kenőanyag Divíziójának tagja, a magyar olajtársaság 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az almásfüzitői gyártelepen az alaptermékeken, a kenőanyagokon kívül a saját termeléshez szükséges csomagolóanyagokat, valamint a tavaly bevezetett új termékeket – szélvédőmosó, fagyálló- és hűtőfolyadékok – is gyártják. Erről beszélgettünk Baladincz Jenő termelési igazgatóval.

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit egy hazai középvállalkozás?

Erre a kérdésre próbáltak választ adni neves hazai szakemberek az október 27-én megrendezett nagysikerű konferencián, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és Ghibli Kft. közösen szervezett meg.

Keresés
Kövessen minket facebookon