"járműipar" cimke cikkei:

Japán partnerrel készül villanymotorokat gyártani a PSA

Villanymotorgyártó együttműködésre lép a francia PSA konszern és a japán Nidec Corporation a PSA december 4-i bejelentése szerint.

Az elektromos átállás mellett a belső égésű motorokat is fejleszti a német autóipar

Az elektromos mobilitásra való átállás mellett a belső égésű motorok továbbfejlesztésével kíván megfelelni a környezetvédelmi követelményeknek a német autóipar – közölte Matthias Wissmann, a német autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (Verband der Automobilindustrie e.V. - VDA) elnöke az ágazat 14. minőségbiztosítási konferenciáján november 21-én, Berlinben.

A Volkswagen több mint 34 milliárd eurós fejlesztési programot indít

Több mint 34 milliárd eurós (10,6 ezer milliárd forint) fejlesztési programot indít a Volkswagen AG (VW), hogy lépést tartson az autóipar átalakulásával – közölte november 17-én a német gépjárműgyártó csoport.

Több mint 3 milliárd forintot fordítanak az autonóm járműrendszerek kutatására

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel – közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár október 27-én, a két projekt zalaegerszegi nyitórendezvényén.

Gyárbővítés Veszprémben

Mintegy 4,2 milliárd forintos beruházással bővíti veszprémi elektromotor gyárát a svájci Maxon magyarországi leányvállalata, a Maxon Motor Hungary Kft., a beruházás 102 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesten október 3-án tartott sajtótájékoztatón. A beruházáshoz a magyar kormány 1 milliárd ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Az amerikai Ford további 700 dolgozót alkalmaz romániai üzemében

Az amerikai Ford további 700 dolgozó alkalmazását tervezi az idén romániai üzemében, ugyanakkor közölte, hogy ősztől leállítja a B-Max modell gyártását.

Technológiai fejlesztéssel növeli termelését a BPW Hungária Kft.

A gyártási technológia folyamatos fejlesztésével, a hatékonyság javításával szeretné növelni termelését a nehézgépjárművek futóműveinek, futómű alkatrészeinek gyártásával foglalkozó szombathelyi BPW Hungária Kft., amely a német BPW csoport második legnagyobb gyártóbázisa – közölte július 13-án a cég új ügyvezető igazgatója.

Új technológiával fejlesztik a járművek oldalüvegeit a salgótarjáni Salgglas Zrt.-nél

Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejleszt ki autó oldalüveg terméket Salgótarjánban a Salgglas Zrt., a járműipari vállalat ehhez 380 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el – tájékoztatta az MTI-t a vezérigazgató május 12-én.

A Volkswagen erősít az elektromos járművek piacán

A Volkswagen tavaly 70 új elektromos járművet adott el a magyarországi piacon, 2020-ra pedig már évi 400-600 darab értékesítésében bíznak – közölte Németh Balázs, a márkát importáló Porsche Hungaria márkaigazgatója május 9-én.

Letették a Dana új gyárának alapkövét Győrben

Az Európai Unión kívül az Amerikai Egyesült Államok lett Magyarország első számú export piaca, idén januárban 11%-kal nőtt a kivitel – mondta a külgazdasági és külügyminiszter április 5-én Győrben, a Dana Hungary Kft. 46 millió euróból (14,5 milliárd forint) felépülő 13 000 négyzetméter alapterületű gyárának alapkőletételén.

Új generációs ablakemelő szerelvényeket fejleszt a Hi-Lex

Új generációs ablakemelő szerelvényeket fejlesztenek a japán Hi-Lex magyarországi gyárában, a rétsági Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft.-ben, a 362,4 millió forintos projekthez a kft. 155,7 millió forintos támogatást nyert a Széchenyi 2020 "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázaton – közölte a cég március 18-án.

Tematikus kiállítás a magyar járműgyártásról

A hagyományoknak megfelelően a magyar járműgyártásról szóló tárlat megnyitójával indul március 24-én az AutoMobil és Tuning Show a budapesti Hungexpo G pavilonjában, a "Magyarok a világ járműgyártásában" című kiállítás a mai és a régebben élt feltalálók, mérnökök, tervezők alkotásait mutatja be.

Karácsonyi ajándéknak is remek

November végén jelent meg magyar járműipar történetét feldolgozó könyv, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában.

Győrben gyártják az Audikhoz az elektromos motorokat

2018 végén, 2019 elején indul az Audi elektromos autók sorozatgyártása Győrben, s ekkor kezdik meg az elektromos motorok előállítását a magyarországi üzemben – mondta el az MTI érdeklődésére Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetője.

A Samvardhana Motherson Group felvásárolta a túrkevei Ábrahám és Társa Kft.-t

Az indiai központú Samvardhana Motherson Group (SMG) felvásárolta a túrkevei Ábrahám Vállalkozások autóipari gyártással foglalkozó üzletágát, az Ábrahám és Társa Kft.-t. A vételösszeget nem hozták nyilvánosságra – közölte az SMG-csoporthoz tartozó, mosonmagyaróvári székhelyű SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. október 6-án.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki Zrt. élén

A Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatói posztjára a Suzuki Europe elnökét, Yoshinobu Abét nevezték ki. Az előző vezérigazgatót, Naoyuki Takeuchit előléptette az anyavállalat – közölte a vállalat szeptember 6-án.

Raktárcsarnokot avatott a Kirchhoff Esztergomban

Az esztergomi ipari parkban 6100 négyzetméteres raktárcsarnokot avatott a karosszériaelemeket gyártó Kirchhoff Hungária Kft. augusztus 26-án.

7 milliárd forintos autóipari beruházás

Nagyszabású fejlesztési projektet zárt a magyarországi Bosch csoport budapesti központjában. Az ünnepi eseményen részt vett Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Javier González Pareja, magyarországi Bosch csoport vezetője és Oliver Schatz, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője – áll a vállalat július 12-én megjelent közleményében.

Járműipari tesztpálya Zalában

Összesen mintegy 40 milliárd forintból elkészül a jövő év végéig Zalaegerszegen az a 250 hektáros területű járműipari tesztpálya, amelyhez hasonló 500 kilométeres körzetben nincs a közép-európai térségben – közölte Vigh László országgyűlési képviselő május 19-én Zalaegerszegen, rendkívüli sajtótájékoztatón.

A következő másfél évtized stratégiáját tervezi a Rába

A következő 15 év stratégiáját tervezi a Rába-csoport – közölte Pintér István elnök-vezérigazgató március 8-án Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

Új vezérigazgató az Opel Szentgotthárd Kft. élén

Grzegorz Buchal lengyel szakembert nevezték ki február 1-jei hatállyal az Opel szentgotthárdi gyárának vezérigazgatójává – adta hírül az Opel Magyarország január 26-án.

Technológia fejlesztést zárt a győri Kenvéd Kft.

Árbevétel növekedést remél a győri székhelyű Kenéstechnikai és Felületvédelmi Szolgáltató Kft. (Kenvéd Kft.) a december végén zárult, 375,68 millió forintos technológia fejlesztéstől – tájékoztatott a cég pénzügyi igazgatója január 12-én.

Újabb milliárdos fejlesztésekre készül a Rába

Milliárdos fejlesztésekre készül a Rába-csoport – mondta a holding elnök-vezérigazgatója december 28-án.

Elkészült a háromszázezredik autó a győri Audiban

Elkészült a háromszázezredik autó az Audi Hungaria Motor Kft.-nél, a viperazöld S3 Limousine-t az Egyesült Államokban rendelték meg – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű vállalat december 22-én.

Munkahelyteremtés és gyártókapacitás-bővítés a BorgWarner oroszlányi gyárában

Az amerikai tulajdonú, turbófeltöltőket gyártó BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén 3,5 milliárd forintból bővítették a gyártáskapacitást; a projekt december 21-i zárásán Bogár Attila ügyvezető igazgató elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 913,7 millió forint uniós támogatásban részesültek.

Egymilliárdos beruházás a Tatabánya-Környe Ipari Parkban

Hatezer négyzetméteres raktárcsarnokot épít közel egymilliárd forintos zöld mezős beruházás keretében a Trans-Sped Cégcsoport a Tatabánya-Környe Ipari Parkban – jelentették be egy december 17-i sajtótájékoztatón, Tatabányán.

Befejeződött a Delphi termelési kapacitást bővítő projektje Tatabányán

Az autóipari elektromos csatlakozókat gyártó Delphi tatabányai üzemében december 15-én jelentették be a 2013-ban indult 3,33 milliárd forintos fejlesztés lezárását, Sebestyén Csaba ügyvezető elmondta, hogy az 50 új munkahelyet teremtő beruházáshoz 996 millió az uniós támogatást nyertek el.

36 milliárd forintos Bosch-projekt Makláron

A világgazdaságban és világpolitikában zajló gyors változások miatt egyre élesebb verseny zajlik a nagy befektetésekért, ez a verseny pedig új, sikeres stratégiákat igényel – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Makláron, a Bosch-csoport 36 milliárdos projektjének zárórendezvényén december 7-én.

Új megoldás a buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort, emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket – közölte a cég december 3-án.

Befejeződött a Rába-csoport 4 milliárd forintos fejlesztése

Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és 50 új munkahelyet teremtett.

Hibrid hajtású elővárosi buszt mutatott be a Scania

A belgiumi Busworld kiállításon mutatta be a Scania az Európai Unió elővárosi és helyközi közlekedési előírásait kielégítő hibrid hajtású Citywide autóbuszát – közölte a Scania Hungária Kft. november 24-én.

Nem valószínű, hogy az európai beszállítók nagyon megszenvednék

Nem valószínű, hogy a Volkswagen teszteredmény-hamisítási botránya jelentősebb negatív hatást gyakorolna az európai járműipari beszállító szektor jövő évi bevételeire – áll a Moody's Investors Service november 11-én ismertetett helyzetértékelésében.

Új igazgató az Opel aspeni gyárában

Az asperni Opel gyár igazgatója lett Solt Tamás, aki az elmúlt 6 évben a szentgotthárdi Opel gyár igazgatója volt – közölte az Opel Magyarország október 13-án.

Hogyan hathat hazánkra a dízelbotrány

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Volkswagen német járműipari csoport teszteredmény-hamisítási botrányának valószínűleg csak korlátozott hatása lesz a magyar és a többi közép-európai EU-gazdaságra. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térség kilátásairól összeállított, október 2-án ismertetett negyedéves előrejelzésükben kiemelték, hogy az autóipar adja a magyar ipari termelés 20-22%-át, az export 10%-át, és a magyar hazai össztermék (GDP) 4%-át.

Dízelbotrány - Audi Hungaria: továbbra is a tervek szerint termel a győri gyár

Továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában - közölte a társaság október 8-án, jelezve: a Volkswagen-csoport körül kialakult helyzet jövőbeli hatásairól egyelőre nem tudnak nyilatkozni.

Bővítette termelői kapacitását a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft.

Elkészült a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 14 000 négyzetméter alapterületű csarnoka, a fejlesztéssel mintegy 50%-kal növeli kapacitását a győri székhelyű logisztikai vállalat – mondta a cég operációs igazgatója szeptember 16-án.

Csökkenő árbevétellel zárta a fél évet a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 24,521 milliárd forint árbevétellel zárta 2015 első fél évét, ez 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévi adatnál – áll a győri székhelyű vállalat augusztus 6-án kiadott közleményében.

Csökkenő nyereséggel lett világelső a Volkswagen

Csökkent a német Volkswagen konszern második negyedévi profitja éves szinten annak ellenére, hogy eladásait tekintve a cég világelső lett, lekörözve a Toyota és a GM vállalatokat.

Az Opel bővíti a motorgyártást Szentgotthárdon

Folytatódik az Opel offenzívája, a cég 2018-ig 17 új motorral bővíti kínálatát, és ezek nagy része Szentgotthárdon fog készülni – mondta Peter Küspert, az Opel alelnöke június 17-én Szentgotthárdon, a nyolcmilliomodik motor legyártása alkalmából tartott ünnepségen.

Új tulajdonos a Delphi balassagyarmati kompresszorgyáránál

A Mahle tulajdonába kerül a Delphi Automotive termál üzletága, így a balassagyarmati gyára, a Delphi Thermal Hungary Kft. is, amelynek működésében nem lesz változás a társaság HR-menedzsere szerint – érkezett a hír március 10-én.

Új oktatóközpontot hoz létre az Opel Szentgotthárdon

Ötszáz fős létszámbővítést hajt végre, valamint új oktató- és szolgáltatóközpontot hoz létre az amerikai General Motors (GM) és leányvállalata, az Opel Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke, az Opel csoport kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke sajtótájékoztatón február 27-én Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Tovább fejleszt a járműipari QP Zrt.

A második félévre befejeződik a győri székhelyű Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt.-nél (QP Zrt.) 2013-ban elkezdődött technológiai fejlesztés; a hosszú távú cél, hogy a vállalat az Audi közvetlen beszállítójává váljon – közölte a vállalat vezérigazgatója február 11-én.

Új gyárigazgató a Bosch miskolci autóipari gyáregységében

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárának élére. Jochen Limberger a magyarországi Bosch meghatározó autóipari alkatrészek gyártóközpontjáért felel – adta hírül a társaság január 26-án.

Idén is megrendezik a Automotive Hungary szakvásárt

A Hungexpo Zrt. a magyar autógyártás teljes spektrumát felölelő járműipari szakkiállítás-csokrot szervezett 2014 novemberében. A 2. alkalommal megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY és a 23. AUTÓTECHNIKA bemutatta a hazai autógyárak mellett a beszállítókat, alkatrészgyártókat, karbantartókat, a garázsipar résztvevőit és a járműiparhoz kötődő oktatási szféra szereplőit is.

Komáromban építi fel gyárát a lengyel Alumetal járműipari vállalat

A lengyel Alumetal járműipari vállalat 9 milliárd forint beruházásban a komáromi ipari parkban építi fel új gyárát, amely 150 új munkahelyet létesít 2017 végéig - jelentette be Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke október 10-én, sajtótájékoztatón Budapesten.

Elkészült a százezredik autó az Audi új gyárában

Elkészült a százezredik autó az Audi tavaly, több mint 900 millió eurós beruházással elindított új győri járműgyárában, közölte szeptember 11-én az Audi Hungaria Motor Kft.

Felavatták a ZF Lenksysteme maklári gyárát

Felavatták a ZF Lenksysteme 150 millió eurós beruházással épült új gyárát szeptember 5-én Makláron, ahol korszerű, anyag- és energiatakarékos elektromos kormányműveket fognak gyártani.

Felsőzsolcán gyártott világújdonságot szerelnek turbós autókba

Új típusú, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítő turbófeltöltő ház fejlesztése fejeződött be Felsőzsolcán, a Sicta Kft. gyárában precíziós öntéssel készül a világújdonságnak számító alkatrész, amelyből öt év alatt 58 000 darabot gyártanak majd a tervek szerint – adta hírül a vállalat szeptember 2-án.

Autóipari beruházás Győrben

Két és fél milliárd forintos beruházással új üzemcsarnokot épített és szerelt fel Győrben a járműipari beszállító Qualitative Production Zrt.; a cég hosszabb távon első körös beszállítóvá kíván válni a szektorban – adta hírül a vállalat augusztus 29-én.

Ötmilliárdos fejlesztés a győri Audi Hungaria Iskolában

Jövő júniusig tartó projekt keretében bővítik és fejlesztik a győri Audi Hungaria Iskolát; az erre fordított összeg közel negyedét uniós és kormányzati forrásból finanszírozzák - hangzott el az új épület alapkő-letételi ünnepségén július 22-én.

Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon

Megkezdődött az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár fő terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést – érkezett a hír július 16-án.

Több mint 150 diák kezdte meg gyakorlatát az Audinál

Több mint 150 diák kezdte meg négyhetes nyári gyakorlatát június 16-án az Audi Hungaria Motor Kft.-nél; ők lesznek azok, akik szeptembertől a társaságnál töltik szakmai gyakorlatukat a duális képzés keretében.

Az RS Components kibővíti a csatlakozók kínálatát a járműipari alkalmazások számára

Az RS Components (RS), a világ vezető, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó, elektronikai és karbantartási termékekre szakosodott forgalmazója, valamint az Electrocomponents plc (LSE:ECM) kereskedelmi márkája a járműipari csatlakozók kínálatát a Delphi Automotive két csatlakozórendszerének tagjával bővítette ki – adta hírül a cég május 16-i sajtóközleményében.

Együttműködési megállapodás a kkv-k fejlesztéséért

A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) április 15-én – adta hírül az MTI.

Bemutatkozik az új Daily 2014

Az európai piacokra hamarosan megérkező Iveco Daily harmadik generációja júniusban mutatkozik be a nemzetközi sajtónak. A teljesen új jármű a hagyomány és az innováció tökéletes ötvözete, így minden bizonnyal a hivatásos szállítmányozók kedvelt munkatársává válik majd. A járművet az Iveco suzzarai (Olaszország) és valladolidi (Spanyolország) üzemében gyártják majd, két olyan létesítményben, ahol a vállalat a közelmúltban jelentős beruházásokat hajtott végre a gyártósorok megújítása érdekében – adta hírül a cég április 7-i sajtóközleményében.

Beszállítókat keresnek a nyugat-dunántúli nagyvállalatok

Csekély volt az érdeklődés a vasi és zalai kis- és közepes vállalkozások részéről, pedig a nyugat-dunántúli járműipari és mechatronikai cégeknek jelentős igénye van hazai beszállítókra – fogalmazták meg egyöntetűen a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) szervezésében az április 10-én, Zalaegerszegen tartott beszállítói fórumon résztvevő nagyvállalati vezetők.

Támogatási szerződés telephelyfejlesztésről

A BPW Hungária Kft. 486 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchényi Terv (ÚSZT) keretében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a cég szombathelyi telephelyén 1,6 milliárd forintos fejlesztés részeként az idén felépüljön egy 11 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázis – jelentette be Brumbauer József a BPW Hungária ügyvezető igazgatója március 28-án a támogatási szerződés ünnepélyes aláírásakor.

Járműipari kutatás-fejlesztési központ épült Borsodnádasdon

A borsodnádasdi Ples Zrt. kutató-fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központot létesített, a másfél milliárd forintba került létesítményhez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 881 millió forint támogatást nyert – közölte a társaság az MTI-vel május 27-én, azt követően, hogy átadták a központot.

Eszközfejlesztés a Veritas Dunakiliti Kft.-nél

A Veritas Dunakiliti Kft. negyedmilliárdos fejlesztés keretében gyártó- és információtechnológiai eszközöket vásárolt, emellett dunakiliti telephelyén infrastrukturális beruházásokat hajtott végre – közölte az autóipari alkatrészgyártó cég március 25-én az MTI-vel.

Négyszázmilliós fejlesztés a KSH Rugógyár Bt.-nél

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a nyúli székhelyű KSH Rugógyár Bt., amely a járműipar mellett számos más ágazat beszállítója is – adta hírül március 24-én az MTI.

Aventics Kft. lett az egri Rexroth Pneumatics Kft.-ből

Márciustól Aventics Kft. néven működik tovább az egri Rexroth Pneumatics Kft. – jelentette be Gödri István, a cég ügyvezetője a társaság február 27-i, egri sajtótájékoztatóján.

Megszavazta az EP az autók CO₂-kibocsátásának csökkentését

Az Európai Parlament február 25-én Strasbourgban megszavazta azokat a szabályokat, amelyek értelmében az unióban forgalmazott új autók kilométerenkénti CO₂-kibocsátásának megengedett mértékét a 2015-ös 130 grammról 2020-ra 95 grammra szorítják le.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

A kiskunmajsai Agrikon KAM a cseh Zetor Tractors beszállítója lesz

A cseh Zetor Tractors beszállítója lesz a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft., a tervek szerint évente 3000 fülkevázat szállít majd a cseh traktorgyárnak – adta hírül február 20-án az MTI.

Március elején mutatják be az Audi TT harmadik generációját

Március elején, a Genfi Autószalonon lesz az Audi TT harmadik generációjának világpremierje – közölte február 20-án a járműgyártó magyarországi leányvállalata, az Audi Hungaria Motor Kft.

Jelentős európai megrendelések

Két prémiumkategóriás európai járműgyártótól nyert el új megrendeléseket a Rába – közölte a BÉT honlapján a társaság február 11-én.

Fókuszban a növekedés és az ügyfélélmény fokozása

Továbbra is a Mercedes-Benz a legdinamikusabban fejlődő prémium autómárka a hazai új személyautók értékesítése terén – áll a cég február 10-i sajtóközleményében. A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2013-ban összesen 2677 új járművet értékesített, ebből 1587 új Mercedes-Benz személyautó volt. Az újautó-értékesítések növelése mellett a csillagos márka hazai forgalmazója nagy figyelmet fordít az ügyfél-elégedettség javítására, valamint a szervizajánlatok és az értéknövelő szolgáltatások kiterjesztésére is.

Bővíti kapacitását a sátoraljaújhelyi járműipari beszállító

Kapacitása bővülésével számol az elsősorban öntvények sorjamentesítésével és impregnálásával foglalkozó sátoraljaújhelyi Euraseal Bt., amely a 278 millió forintos beruházásához több mint 111 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programján – írta február 10-én az MTI.

Kapacitásnövelő technológiai fejlesztés

Jelentős, 300 millió forintot meghaladó fejlesztés kezdődött a sátoraljaújhelyi Heiche Hungary Bt.-nél, az elsősorban fém alkatrészek felületkezelésével foglalkozó cég kapacitása növelését, a környezeti terhelés és az üzemeltetési költségek csökkentését várja a beruházástól – adta hírül február 9-én az MTI.

Jelentős beruházás uniós támogatással

Korszerű mérőtermet adtak át február 7-én a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Vállalkozás új, békéscsabai üzemcsarnokában.

A Knorr-Bremsével írt alá stratégiai megállapodást a kormány

A kormány a vasúti és közúti járművek fékrendszereit gyártó Knorr-Bremse vállalatcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Michael Buscher, a Knorr-Bremse AG elnöke írt alá február 6-án, a cég budapesti telephelyén.

Tavaly nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés 1,4%-kal nőtt 2013-ban az előző évhez képest – jelentette előzetes adatok alapján február 6-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Vezető építőipari járműgyártóval szerződött a Rába

Európa egyik vezető építőipari járműgyártójával, a Joseph Vögele AG-vel írt alá 2016 végéig szóló szállítási megállapodást a Rába Jármű Kft. – közölte február 5-én az MTI a győri székhelyű cégcsoport közleményére hivatkozva.

Az autógyártók többsége bővítést tervez idén

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek 60%-a tervez bővítést 1 éven belül – derült ki az EY legfrissebb globális iparági felméréséből, amelynek eredményét február 4-én közölte az MTI.

A Mercedes a nagyterűek között

A Mercedes-Benz a V-osztállyal újradefiniálja a nagyterűek kategóriáját. A stuttgarti személygépjármű-család legfiatalabb és legnagyobb tagjaként formatervével és innovációinak sokaságával új mércéket állít fel kategóriájában – áll a Mercedes-Benz Hungária Kft. január 30-i sajtóközleményében.

A Delphi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a kormány

A járműipari beszállító Delphi cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Jámbor Zoltán, a Delphi magyarországi vezetője írta alá január 30-án, Budapesten.

Új gyártási technológián alapuló városi hibrid autóbusz

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság január 28-án.

A „The Epic Split”-et bemutatták a párizsi Louvre-ban

A Volvo Trucks tesztfilmjét, a „The Epic Split”-et, amelyet Jean-Claude van Damme mutatott be, már több mint 68 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on a 2013. novemberi bemutató óta. Január óta pedig már a Musée de la Publicité látogatóinak is elérhető lett a párizsi Louvre-ban – áll a Volvo január 28-i közleményében.

Munkahelyteremtő gyártókapacitás-bővítés az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél

A szombathelyi EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. 822 millió forint uniós támogatást nyert a „Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázatával az Új Széchenyi Terv keretében. A 3,3 milliárd forint összköltségvetésű projektben munkahelyteremtést eredményező beruházással bővítették meglévő gyártókapacitásaikat – áll január 20-án kiadott közleményükben.

Januártól ContiTech Magyarország Kft. néven folytatja működését a nyíregyházi légrugógyár

Januártól a Continental nyíregyházi telephelye ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését – számolt be róla a cég január 27-i sajtóközleményében. Az eddig Phoenix Légrugó Technológia Kft.-ként üzemelő gyár 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába. A nyíregyházi telephely közel 240 munkatársa kamionokhoz, vezetői ülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz gyárt légrugórendszereket.

Rekordszámú motor, magas fordulatszámon a járműgyártás

Az Audi Hungaria Motor Kft. egy új rekorddal, 1 925 636 gyártott motorral zárta a 2013-as üzleti évet. Ezzel tovább folytatódott az elmúlt évek növekedési tendenciája, a vállalat történetének eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el – közölte a cég január 21-én kiadott sajtóközleményében. Emellett 42 851 jármű gördült le a gyártósorról. A munkatársi létszám az előző évben 10 337-re nőtt.

Két magyarországi autógyártóval köt stratégiai megállapodást a kormány

Két magyarországi gépjárműgyártással foglalkozó céggel köt stratégiai megállapodást a kormány: a ZF Hungária Kft.-vel és a Schwarzmüller Járműgyártó Kft.-vel – számolt be róla az MTI január 24-én.

Munkahelyteremtő beruházás Sárváron

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztést kezdett meg az AWF Autóalkatrészgyártó Kft. Sárváron, a beruházás több mint 30 új munkahelyet teremt – jelentették be a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón január 23-án.

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére számít az idén

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére és a személyautó-eladásokban elért első helyének megtartására számít az idén – közölte az MTI január 21-én.

Rekordszámú motor, a korábbinál jóval több jármű készült Győrben

A 2012-es rekordot is meghaladó számú motor, a tavalyelőttinél jóval több jármű készült az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában 2013-ban – áll a társaság január 21-i közleményében.

Növekszik a hibrid technológia súlya az autóiparban

A környezetkímélő és hatékonyságnövelő technológiai fejlesztési versenyből a plug-in hibrid autók kerülnek ki győztesként, a világ autógyártásában pedig egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) – állapította meg a KPMG friss tanulmánya, amelyről január 20-án számolt be az MTI.

Jelentős autóipari megbízást nyert el a Rába

Évente 600 000 nyugat-európai személyautóhoz szállíthat préselt karosszériaelemeket a Rába-csoport alkatrészüzletága a német Kirchhoff Grouppal nemrégiben kötött megállapodásnak köszönhetően – közölte január 20-án a társaság.

Új járműipari gyár és tesztközpont Kecskeméten

Közel 6 milliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten – jelentette be január 17-én, ünnepélyes keretek között Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója.

A járművezetők védelmét szolgáló megoldások

A közúti fuvarozásban dolgozó járművezetőknek fel kell vértezniük magukat az időnként tettlegességgel is járó árulopásokkal szemben. A Renault Trucks több megoldással is hozzájárul a sofőrök fokozott biztonságához, ezek közé tartozik a többfunkciós riasztó, a segélyhívó gomb, az ajtózár és a gázészlelő berendezés – hívta fel rá a figyelmet a cég január 15-én kiadott sajtóközleményében.

Saját fejlesztésben és munkával készült el a darus vasúti jármű

Felavatták a MÁV FKG Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét 2014. január 16-án, Jászkiséren. A sikeres fejlesztést a felépítmény-karbantartással és gépjavítással foglalkozó MÁV-leányvállalat és több hazai vállalkozás dolgozóinak munkája tette lehetővé. Közel két évtizede először készültek Ganz forgóvázzal működő járművek Magyarországon.

Megkezdődött a Chevrolet kivonulásának előkészítése Magyarországon is

Megkezdődött a Chevrolet márka szervezett piaci kivezetésének előkészítése Magyarországon is, a budaörsi székhelyű Chevrolet Central and Eastern Europe (CCEE) az anyavállalat tavaly decemberi bejelentése után azonnal nekilátott a szervezésnek – adta hírül január 16-án az MTI.

Csökken 2020-tól a kisteherautó-gyártók maximális CO₂-kibocsátása

Több mint negyedével, kilométerenként 203 grammról legfeljebb 147 grammra csökkenti kötelező jelleggel a 3,5 tonna maximális össztömegű teherautók megengedett CO₂-kibocsátását az Európai Parlament által január 14-én elfogadott jogszabálytervezet 2020-tól.

Új járműtechnikai labor

Új lendületet adhat a Debreceni Egyetem műszaki karán évek óta sikeresen zajló autóépítő és fejlesztő munkának a ZF Lenksysteme Hungária járműtechnikai laboratórium, amelyet január 10-én adtak át az oktatási intézményben.

Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

Idén várhatóan 10%-kal több új személyautót értékesítenek

Az idén várhatóan 62 000 új személyautó talál gazdára, ez 10%-kal több a múlt évi eladásnál, de a piac konszolidációjáig még eltelik néhány év – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke január 7-ei sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Nyíregyházán 3 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be

Befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósult, több mint 3 milliárd forint értékű komplex technológiai és infrastruktúra-fejlesztés a német Hübner Cégcsoport nyíregyházi gyárában – hangzott el a projekt december 13-i zárórendezvénye alkalmából tartott sajtótájékoztatón a nyírségi üzemben.

Az élénkülés apró jelei tapasztalhatók az újautó-piacon

A magyarországi autópiac már az ötödik gyenge éven van túl, és bár az idén mutatkoztak az élénkülés apró jelei, még 2014-ben is csak óvatos optimizmus indokolt – értékelte az újautó-piac helyzetét Eppel János, a legnagyobb piaci részesedésű importőr cég, a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója december 12-én, Budapesten.

Kedvező üzemanyag-fogyasztás

A TÜV, Európa egyik vezető műszaki tanúsító központja az Iveco innovatív technológiai rendszerének hatékonyságát tanúsította. Az FPT Industrial által szabadalmaztatott HI-eSCR katalitikus redukciós rendszernek, illetve az új fülke aerodinamikai optimalizálásának köszönhetően ugyanis az Euro 6-os Iveco Stralis HI-WAY modellek a korábbi Euro 5 típusnál 2,33%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak – áll a cég december 10-én kiadott sajtóközleményében.

Bővít az Eagle Ottawa Szolnokon

Félmilliárd forintot megközelítő beruházással fejleszti technológiáját és bővíti infrastruktúráját, valamint dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – írta az MTI december 7-én.

Kapacitásbővítés 2 milliárd forintból

Hazai és nemzetközi autóipari, gépipari- és elektromos ipari nagyvállalatoknak gyárt alkatrészeket új, mintegy 2 milliárd forintból kialakított és berendezett szolnoki üzemében a ceglédi székhelyű Ecseri Kft. – adta hírül az MTI december 6-án.

Új szerszámkészítő központot adtak át Kecskeméten

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban megkezdte működését a több mint 5 millió eurós beruházással létesített szerszámkészítő központ – jelentette be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója december 5-én, a gyárban tartott ünnepélyes átadáson.

A Renault volt alelnöke veszi át a Peugeot Citroen vezetését

Carlos Tavares, a Renault korábbi alelnöke veszi át 2014-ben a konkurens autógyár, a PSA Peugeot Citroen vezetését – jelentette be közleményben november 25-i, esti ülését követően a gazdasági nehézségekkel küzdő legjelentősebb francia autókonszern felügyelőbizottsága.

A BYD továbbra is tervezi európai gyár létesítését

A világ legnagyobb tölthető akkumulátorokat gyártó cége, a BYD tovább folytatja elektromos buszainak európai termékbevezetési programját, helyet keres egy gyártó üzem számára, amellyel hatékonyan elégítheti ki az európai igényeket – közölte a vállalat magyarországi képviselete november 26-án.

A Daimler 30 új modellt vezet be 2020-ig

A Daimler negyedévente jelentkezik új Mercedes-modellel, összesen 30 új autót vezet be a piacra 2020 végéig, köztük terepjárókat – mondta a német autógyártó társaság pénzügyi igazgatója egy november 26-ai lapinterjúban.

Graboplast-padló kerül a szocsi olimpiát kiszolgáló buszokba

A Graboplast Zrt. által gyártott padló kerül a 2014-ben, az oroszországi Szocsiban megrendezendő téli olimpia résztvevőit szállító buszokba – közölte november 25-én az MTI-vel a győri székhelyű társaság.

Kapacitásbővítés egy székesfehérvári autóipari beszállítónál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. 3,047 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – írta az MTI november 20-án.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Az elmúlt 5 év legnagyobb zöldmezős beruházása

Az elmúlt 5 év legnagyobb, új befektető által megvalósítandó zöldmezős beruházása a miskolci Takata-gyár felépülése, a japán járműipari vállalat befektetésének értéke több mint 20 milliárd forint – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) november 18-án az MTI-vel.

Új gyár épül Miskolcon, melynek révén 1000 munkahely jön létre

Gyárat épít Miskolcon a japán Takata cég, ezzel mintegy 1000 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke november 15-én a Parlamentben. A kormányfő az újságírók előtt szólt arról is, arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság.

Indul a beszállítói programba jelentkezettek auditálása

Még az idén megkezdődik és 2014-ig tart a Rába-Volvo programba jelentkezett 350 cég közül a legmegfelelőbbek auditálása, amelyik társaság átmegy a szűrőn, az ajánlatot adhat a közös buszgyártásba való beszállításra – közölte a Rába Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója november 14-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Elkészült az első, Kecskemétnek gyártott hibrid busz

A németországi Mannheimben bemutatták a Kecskemétnek gyártott hibridautóbusz-flotta első járművét – közölte az MTI november 15-én.

Uniós támogatással készült el Izsákon egy gépjavító bázis

Az Európai Unió 75 millió forintos támogatásával 150 millió forintból készült el az Izsépker Plusz Kft. gépjavító bázisa Izsákon, amelyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adott át november 14-én.

Legfeljebb 6 Tesla modell lesz a piacon

Amint az IGNITION konferencián kiderült, a Teslának egyszerre nem lesz 6-nál több modellje a kínálatában – közölte az MTI november 13-án a Yahoo! Finance hírportálra hivatkozva.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Magyar cég gyártja a BMW első villanyautójának váltóházait

Magyarországon csaknem 10 000 ember dolgozik a németországi BMW autógyárnak több mint 50 különböző beszállítón keresztül, a BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja – közölte az MTI november 10-én.

Hétszázmillió forintos technológiai fejlesztés

Lezárult a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. 700 millió forintos fejlesztése, amelyet 2011-től kezdődően hajtott végre a nagyrészt autóalkatrészeket gyártó cég – közölte az MTI október 30-án.

Két autóipari kiállítás nyílik a Hungexpón

Két autóipari kiállítás is nyílik a jövő héten a Hungexpón: a vásárváros területén november 7. és 9. között egy időben tartják a már hagyományos Autótechnika járműjavító és -fenntartóipari kiállítást, valamint az idén először megrendezendő Automotive Hungaryt – közölte a rendezvényt szervező Hungexpo sajtóirodája október 28-án.

Nyitás a német piac felé

Az amerikai Tesla, elektromos autókat gyártó vállalat nagy reményeket fektet a német piacba. – Biztos vagyok benne, hogy 2014 végétől évi 10 000 autót el fogunk tudni adni – nyilatkozta a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a német Die Welt lapnak adott interjújában, október 27-én.

Győri autóipari életpályát bemutató stand az Automotive Hungary kiállításon

Közös standdal készül a november eleji budapesti Automotive Hungary járműipari szakkiállításra több győri intézmény – közölte az MTI október 27-én a városháza sajtófőnökére hivatkozva.

Beruházás és bővülő létszám

A Bosch miskolci üzemében jövőre kisméretű beruházást, és ezzel a létszám szerény mértékű emelését tervezi – mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója október 24-én. Megerősítette azt is, hogy a cég 2018-ig az önindítógyártás egy részének áttelepítését tervezi Miskolcra a németországi hildesheimi gyárból.

A legmegbízhatóbb márka minden korosztályban

A TÜV 2013-as haszonjármű-jelentésében az MAN járművei meggyőző arányban szerepelnek azon járművek között, amelyek kifogás nélkül átmentek a vizsgán, és minden korosztályban a versenytársaik előtt állnak – áll a cég október 22-i sajtóközleményében.

Avatóünnepség Győrben

Felavatták október 21-én az Audi győri logisztikai parkját, a járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett.

Folyamatos létszámbővítés

Az Opel Magyarország szentgotthárdi Flex motorgyár projektje keretében eddig 400 dolgozót vettek fel, és az év végéig további 60-nal nő a létszám – tájékoztatta Csontos Judit szóvivő, kommunikációs szakértő október 20-án az MTI-t.

Nyitás a flottaértékesítés felé

A flottaértékesítés irányába próbál nyitni a Maserati – mondta Kasznár Milán, a márka magyarországi forgalmazója, a Wallis Motor Pest marketingvezetője október 19-én az MTI-nek.

Kettős győzelem

A 2013-as Truck Racing évad utolsó, a Le Mans-i Bugatti pályán október 12-én és 13-án megrendezett versenyét káprázatos kettős győzelemmel zárta a Renault Trucks – MKR Technology csapat. Markus Bösiger a célegyenesben nem egészen 1 másodperccel előzte meg csapattársát, Adam Lackót. Több mint 5000 ügyfél és teherautó-sofőr fogadta el a Renault Trucks meghívását erre az eseményre. A hétvége alatt kiállított 24 teherautóval hétfőn reggel indultak el a márkakereskedésekbe. A járműveket azok a Renault Trucks szakemberek vezették, akik nap mint nap az új járművek átadását végzik a hálózatban.

Október 21-én avatják az Audi győri logisztikai parkját

Október 21-én, hétfőn avatják fel az Audi győri gyárát kiszolgáló, mintegy 10 milliárd forintból épített logisztikai parkot – adta hírül október 18-án az MTI.

Megkezdődött Győrben az új Audi-modell sorozatgyártása

Megkezdődött az új A3 Cabriolet sorozatgyártása az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában – tájékoztatta a társaság október 17-én az MTI-t.

Felavatták a Rehau győri gyárát

Felavatták a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában október 14-én. A 60 millió euróból (18 milliárd forintból) 1 év alatt épült üzemben az Audi több modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Svédországi midibusz-megrendelés

Svédországból 5 midibuszra kapott megrendelést a Rába Jármű Kft. – közölte a társaság október 14-én az MTI-vel, nem jelölve meg az ügylet pontos értékét.

Gyáravató a győri ipari parkban

Október 14-én avatják a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában. A társaság korábbi közlése szerint a 60 millió euróból épülő üzemben az Audi 3 modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Szerkezetkész az AGC új üzemcsarnoka Tatabányán

Szerkezetkész állapotba került az autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnoka a tatabányai ipari parkban. A 3,5 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremt 2014 nyarától – mondta el a létesítmény bokrétaavató ünnepségén, október 10-én a gyár igazgatója.

A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően, illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi – számolt be róla az ABB október 10-i sajtóközleményében.

Aláírt megegyezés vontatók beszerzéséről

650 új Volvo nyerges vontató beszerzéséről állapodott meg a Waberer’s International Zrt. és a Volvo Trucks – áll a Waberer’s október 10-én kiadott sajtóközleményében.

Elkészült a GYSEV első FLIRT motorvonata

A Stadler lengyelországi gyárában elkészült a GYSEV által megrendelt első FLIRT-motorvonat, amely még ez év decemberében forgalomba állhat a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon – áll a vasúttársaság október 7-i közleményében.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Pécsi megrendelés Rába-Volvo buszokra

A Volánbusz után a pécsi tömegközlekedést üzemeltető Tüke Busz Zrt. tenderén is nyert a Rába Jármű Kft. – jelentette be a társaság szeptember 26-án, közleményben.

Gyáravató Szolnokon

Szeptember 19-én került sor a Segura Csoport új gyárának ünnepélyes felavatására Közép-Európában, Szolnokon, Szolnok polgálmestere, Szali Ferenc és Szijjártó Péter államtitkár jelenlétében – derült ki az F. Segura szeptember 24-én kiadott sajtóközleményéből.

Az Iveco Bus a Busworld kiállításon mutatja be a vadonatúj Euro 6-os modelleket

Az Iveco Bus egy teljesen megújult, a vásárlói igények szerint átalakított termékcsaládot mutat be a kortrijki Busworld kiállításon október 18. és 23. között – áll a cég szeptember 24-i sajtóközleményében.

Bemutatták az új kaposvári midibuszt, a Compactót

Elkészült a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. által kifejlesztett 30 személyes midibusz, a Compacto, a prototípust szeptember 18-án mutatták be a cég kaposvári telephelyén.

Munkába állt a tízezredik alkalmazott a győri Audi-gyárban

Munkába állt szeptember 18-án a tízezredik alkalmazott az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában.

A Rába csuklós buszokat szállít a Volánbusznak

Csuklós buszokat szállít a Volánbusznak a Rába – tette közzé a járműgyártó szeptember 17-én a BÉT honlapján.

Elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a GM

A Tesla elektromos autó konkurensén dolgozik a General Motors – írta az MTI szeptember 17-én a Wall Street Journalra hivatkozva.

Két magyar diák a GE innovációs versenyének döntőjében

Csaknem 700 nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének döntőjébe, amelyben a pályázóknak a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával – írta az MTI szeptember 17-én.

2014-ben is az OXXO csapatát erősíti a világ legfiatalabb kamionversenyzője

Az OXXO Energy Truck Race Team és az MAN Motorsport szeptember 16-án délután közös sajtótájékoztatót tartott. Jobbágy Ákos csapatfőnök bejelentette, hogy aláírták a szerződést, miszerint Major Benedek 2014-ben is indul a Kamion Európa-bajnokságon, méghozzá továbbra is az OXXO Energy Truck Race Team színeiben.

Meghosszabbították a földgázüzemű autóbuszok beszerzését támogató pályázatot

Az eredeti határidőt 1 hónappal meghosszabbítva, október 31-én 24 óráig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv, a Zöld Beruházási Rendszer keretében, a közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szeptember 11-én.

A DHL a Formula E globális partnere

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a DHL-t választotta elektromos autóverseny-sorozatának, a Formula E bajnokságának logisztikai partnerévé. A stratégiai együttműködés célja, hogy előmozdítsa az innovációt és a környezetbarát megoldások elterjedését, valamint az elektromos közlekedés és a városi logisztika jövőjét is közelebb hozza – áll a DHL szeptember 11-i sajtóközleményében.

Nevet váltott a Rába-csoport két cége

Az arculat egységesítésének jegyében nevet váltott a Rába Holding két cége – tette közzé szeptember 10-én a BÉT honlapján a társaság.

A MAN és a RÁBA-VOLVO szállíthatja a VOLÁNBUSZ új járműveit

A VOLÁNBUSZ Zrt. eredményt hirdetett a 167 autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárásban 2013. szeptember 5-én. A vállalatnak a jövő év első negyedévétől kezdődően 106 szóló kialakítású MAN és 61 csuklós RÁBA-VOLVO autóbusz forgalomba állítására nyílik lehetősége. A VOLÁN-társaságok járműbeszerzési programját újraindító megrendelés összértéke mintegy 10 milliárd forint.

Új, győri Audit mutatnak be a frankfurti autószalonon

Győrben készül majd az az új Audi A3 Cabriolet, amelyet szeptember 10-én mutatnak be a frankfurti autószalonon – közölte az MTI-vel az Audi Hungaria Motor Kft. szeptember 9-én.

Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

Az esztergomi Suzuki-gyár gyártósoráról a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Orbán Viktor miniszterelnök kormányozta le szeptember 6-án az SX4 S-CROSS modellt, amely számos újdonságot felvonultató kompakt városi sport-szabadidő autó.

Nőtt a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma augusztusban

Idén augusztusban 4167 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 17,8%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában, az előző hónaphoz képest ugyanakkor 17,2%-kal csökkent a számuk – derült ki a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataiból, amelyeket szeptember 2-án juttatott el az MTI-hez.

Magyar műszerfal lengyel traktorokba

A cseh Zetor traktorgyárral tavasszal megkötött szerződés után a lengyel Crystal erőgépekbe is szállít digitális műszerfalakat a Közlekedési Műszergyártó (KMGY) Zrt. – közölte a társaság augusztus 28-án.

Új autóipari termékek gyártása indul Szombathelyen

A tervezett 2 helyett 3 új autóipari termék gyártása indulhat meg Szombathelyen a LuK Savaria Kft. gyárában, amelynek 3,3 milliárd forint értékű bővítését 1 milliárd forinttal támogatta a magyar állam és az Európai Unió – jelentette be augusztus 28-án Michael Reinig, a cég ügyvezető igazgatója.

Stagnált a feldolgozóipar a második negyedévben

Stagnálást mért a feldolgozóipari konjunktúraindexekben 2013 második negyedévében a Kopint-Tárki az első negyedévi növekedés után – közölte az MTI augusztus 26-án.

Nagykanizsa csatlakozott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz

Nagykanizsa csatlakozott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz, az alapító Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg után 4. városként – adta hírül augusztus 22-én az MTI.

Az utolsó két Magnum is kigördült a Bourg-en-Bresse-i üzemből

A Renault Trucks néhány nappal azután, hogy Lyonban bemutatta teljesen megújult járműkínálatát, pontot tett a Magnum történetének végére. Június 26-án adták át az utolsó Magnumot a Robert Chabbert szállító cégnek, Bourg-en-Bresse üzemében. A Renault Trucks ebből az alkalomból mutatta be a vállalatnak a teljesen új távolsági szállító teherautóját, a Renault Trucks T modellt – áll a vállalat augusztus 5-i sajtóközleményében.

Az Iveco meghódítja Afrikát

Az Iveco Daily 4x4 modell főszereplésével kezdetét vette az afrikai kontinens 6 déli országát átszelő Daily4Africa roadshow. Az expedíció résztvevői két Iveco Daily 4x4 modellel járják be a kontinens déli részét. Útjuk célja egyrészt, hogy a biztonságos közúti közlekedés fő szabályait népszerűsítsék, másrészt, hogy felhívják a figyelmet az Iveco jellegzetes könnyűkategóriás járművére, amelynek erejét és megbízhatóságát a túra során érintett afrikai országokban tesztelik majd – derül ki a cég július 31-én kiadott sajtóközleményéből.

A BMW bemutatta első elektromos meghajtású modelljét

A BMW július 29-én mutatta be első elektromos meghajtású modelljét, az i3 városi kisautót – számolt be róla az MTI.

Elkészült a 100 000. autó a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Kevesebb mint 16 hónappal a hivatalos gyármegnyitó után, július 29-én legördült a 100 000. személygépkocsi a kecskeméti Mercedes-Benz gyár gyártósoráról – közölte a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing- és PR-vezetője.

Gépjárműipari együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) július 9-én azzal a céllal, hogy együtt erősítsék a gépjárműipar versenyképességét, fejlesszék a beszállító ipart, és serkentsék az ágazatba irányuló befektetéseket.

Újabb beruházás Szentgotthárdon

Az Opel Magyarország újabb, 60 millió eurós beruházással bővíti szentgotthárdi motorgyárát – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, és Solt Tamás, a szentgotthárdi gyár igazgatója július 9-én, egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A személyautó-eladásban az idén már kismértékű növekedés lehet

A magyarországi személyautó-piacon az idén már kismértékű növekedés valószínű, de a válság előtti évek robbanásszerű bővülésére nem lehet számítani – mondta Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója július 3-án Budapesten, az első féléves újautó-értékesítési adatokat értékelve.

Közel 2 milliárd eurós megrendelés a Siemensnek

London elővárosi közlekedése mellett két reptér és további városok forgalmát is kiszolgálja majd az az 1140 darab új vasúti szerelvény, amelyet a Siemens szállít Nagy-Britanniába 1,8 milliárd euró értékben – áll a cég július 2-ai sajtóközleményében.

Csaknem 1 milliárd forintos autóipari fejlesztés

Csaknem 1 milliárd forintos fejlesztés zárul le a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi telephelyén, amelynek köszönhetően 123 fővel nőtt a gyár dolgozóinak létszáma – számolt be róla július 2-ai közleményében a cég.

Az Iveco és a Gazprom közösen fejleszt földgázüzemű járműveket

Az Iveco, a haszon- és különleges felhasználású gépjárművek vezető gyártója, valamint a Gazprom PLC, az Oroszországi Föderáció legnagyobb földgázkitermelője és -szállítója, földgázüzemű járművek közös fejlesztésébe kezdett Oroszországban – adta hírül az Iveco június 25-i sajtóközleményében.

Új autóipari gyár Makláron

Új kormányműgyárat épít az Egerhez közeli Makláron az egri székhelyű ZF Lenksysteme Hungária Kft., a projektet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment szolgáltatásával támogatta – közölte június 24-én a HITA sajtófőnöke.

Felhőalapú töltési eljárás elektromos járművek számára

Az ABB felhőalapú csatlakozási megoldásai alapjaiban változtatják meg az elektromos járművek töltésének folyamatát, ennek köszönhetően az üzemeltetők hatékonyabban működtethetik elektromos autótöltő hálózataikat, és rugalmasan tudnak reagálni az iparágon belüli folyamatos változásokra – áll az ABB június 24-én kiadott sajtóközleményében.

Gyáravató Győrött

A német ThyssenKrupp konszern sikeresen fejleszti tovább kapcsolatait az autóipar nemzetközi szereplőivel: egy új győri üzemben a ThyssenKrupp Automotive Systems alváz-specialistái komplett futóműveket állítanak össze – áll a társaság június 21-i sajtóközleményében.

Az évtized közepére 1 millió motor készülhet évente Szentgotthárdon

Az Opel új gyárának köszönhetően az évtized közepétől akár évi 1 millió motor is készülhet majd Szentgotthárdon – közölte június 13-án egy szombathelyi sajtótájékoztatón Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója.

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új győri gyárában

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új, 900 millió eurós győri járműgyárában; a június 12-én tartott ünnepélyes gyáravatón részt vett Orbán Viktor is, a konszern vezérigazgatója pedig a győri gyárat az Audi egyik növekedési motorjának nevezte.

Bemutatkozik az Iveco új tömegközlekedési márkája

Az Iveco bemutatta az új Iveco Bus márkát, a közösségi közlekedési üzletághoz tartozó új márkanevét, amely a korábbi Iveco Irisbus elnevezést váltja fel – áll a cég június 12-i sajtóközleményében.

Gázüzemű autóbusz tesztsorozata indul Sopronban

Gázüzemű autóbusz tesztsorozata kezdődik meg Sopronban, a sűrített földgázzal hajtott Iveco Citelis 3 másik megyeszékhelyen, majd a fővárosban mutatkozik be – közölte június 10-én a projekt sajtóügynöksége.

Átadták az ország legmodernebb közúti mérőállomását Rétságon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mintegy 173 millió forintból a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt új közúti mérőállomást épített a Nógrád megyei Rétság térségében. A létesítményt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2013. június 6-án. A parassapusztai mérőállomást kiváltó egység feladata a túlsúlyos nehézgépjárművek hatékony ellenőrzése, a hazai közúthálózat védelme.

Június közepén avatják az Audi új gyárát Győrben

Június 12-én avatják az Audi új, mintegy 900 millió euróból felépült gyárát Győrben – erősítette meg az MTI értesülését a járműgyártó magyarországi cége május 29-én.

Elindítja magyarországi beruházásának 3. ütemét a Hankook Tire

A Hankook Tire május 29-én bejelentette, hogy további 313 millió eurós beruházást indít magyarországi gyáregységében, ezzel kezdetét veszi a rácalmási gyár 3. építési fázisa. A Hankook-abroncsok iránti dinamikusan növekvő európai kereslettel párhuzamosan az abroncsgyártó ezzel tovább növeli termelőkapacitását Európában, amely a vállalat egyik kulcsfontosságú régiója. A 313 millió euró értékű új gyártóüzem közvetlenül 950 új munkahelyet teremt és tovább növeli a Hankook rácalmási gyárának termelési volumenét, amely így eléri majd a 17 millió abroncsot évente.

Száz éves a Bosch generátor

Egy évszázaddal ezelőtt mutatta be a Bosch a világ első, gépjárművekbe szánt, feszültségszabályozóval ellátott generátorát – áll a cég május 27-i sajtóközleményében.

Teljes körű megújulás

Május 18-án ünnepélyes keretek között is átvette a veszprémi T+F Kft. ügyvezető igazgatója, Fehéri András a cég 24 vadonatúj DAF XF105.460 nyerges vontatóját Pais Józseftől, a Hungarotruck Kft. ügyvezető igazgatójától – számolt be róla a DAF május 22-i sajtóközleményében.

Több mint 4 milliárdos ipari fejlesztés Egerben

Több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés keretében bővítette egri gyárának üzemcsarnokát a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft. – jelentette be a cég a beruházás átadásakor, május 23-án Egerben.

Bajnoki címre tör a Renault Trucks

Hamarosan elkezdődik az újabb Truck Racing versenyévad. A 2012-ben csapatbajnoki címet szerzett MKR Technology – Renault Trucks team ismét a bajnoki címet célozza meg. A csapat, amely egész télen a versenyautókon dolgozott, most a két pilótára, Adam Lackóra és Markus Bösigerre számít, hogy a 2013-as versenyévad 10 futamában megszerezzék az első helyeket – áll a Renault Trucks legfrissebb, május 22-én kiadott sajtóközleményében.

Beruházás Kecskeméten

A Brose Hungary Automotive Kft. 675 millió forintos beruházással 35 új munkahelyet teremtett Kecskeméten, a cég az egyik jelentős beszállítója a Mercedes-Benznek – közölte a németországi Brose cég magyarországi leányvállalata május 22-én.

Üzemanyag-takarékossági innovációs verseny

Második helyezést értek el a magyar diákok a Shell Eco-marathon Europe 2013 elnevezésű üzemanyag-takarékossági innovációs versenyen az általuk épített energiahatékony benzines járművel – adta hírül május 21-én az MTI.

Az Iveco átadta a MotoGP hivatalos szállítójárműveit

Az Iveco átadta azt a 20 új Stralis Hi-Way modellt, amelyek a MotoGP idei szezonja során látnak el különböző szállítási feladatokat a bajnokságot szervező Dorna Sports, valamint a Yamaha gyári csapatának kötelékében. A vállalat a Yamaha Factory Racing istállóval és a MotoGP sorozattal folytatott partneri együttműködés keretében biztosítja a járműveket – áll az Iveco május 15-ei sajtóközleményében.

A járművek üzemanyag-felhasználása tovább javítható

A Bosch, a különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója bízik abban, hogy az Európai Unió gépjárműflottákra vonatkozó, kilométerenként 95 gramm CO₂-kibocsátási célkitűzése műszakilag megvalósítható – áll a cég május 16-án kiadott sajtóközleményében.

Elvégezte az Egyszerűsítési Programban foglalt feladatait az NFM

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium befejezte a járművek forgalomba helyezéséhez és vizsgáztatásához kapcsolódó 4 eljárás finomhangolását is. Jelentősen egyszerűsödik a külföldön megvásárolt járművek honosítása, a traktorokat csak 5 évente kell vizsgáztatni, és megszűnik a piros környezetvédelmi plakett – számolt be róla az NFM április 30-án kiadott közleményében.

A Waberer’s International Zrt. átvette az első magyarországi Euro 6-os DAF vontatót

A Waberer’s International Zrt. átvette Magyarország első és Európában is az elsők között leszállított Euro 6-os motorral szerelt DAF vontatóját – áll a cég április 29-én kiadott sajtóközleményében.

Életet menthet az eCall

A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Éppen ezért a balesetek megelőzése mellett a segélyszolgálatok hatékonyabb működését tűzte ki célul az Európai Unió HeERO nevű projektje, amelyben Magyarország is részt vesz az eCall automatikus segélyhívó rendszer tesztelésével – áll a cég április 25-i sajtóközleményében.

Elárverezik a mezőkövesdi Remy Automotive gyárának berendezéseit

Megkezdődött a mezőkövesdi Remy Automotive Hungary Kft. vagyontárgyainak online aukción való árverezése április 25-én, az autóiparnak indítómotorokat és generátorokat gyártó, az egyesült államokbeli Remy International Incorporation vállalata az elmúlt nyáron jelentette be, hogy befejezi termelését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

A Daimler új gyár építésével növeli kapacitását

A Daimler motoralkatrészeket gyártó üzemet építhet Romániában – írta április 23-án a Handelsblatt című német üzleti lap.

A növekedés fenntartásához stratégiát kell váltani az autóiparban

Az európai gépjárműipar átrendeződésével erősödik a kelet-közép-európai térség jelentősége, ezért egy új, átfogó iparági stratégiával az autóipar is nagyban hozzájárulhat Magyarország növekedéséhez – mutatott rá a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezető pénzügyi tanácsadó cég tanulmányában.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Continental AG

A befektetésösztönzés keretében a kormány kiemelten támogatja a járműipart és az elektronikát, továbbá az ezekben megvalósuló kutatás-fejlesztést, és a Continental mindkettőben érintett – mondta a nemzetgazdasági miniszter április 3-án, Vácon, a német céggel aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alkalmából.

Márciusban 6 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba

Idén márciusban 5066 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 6,3%-kal többet, mint 2012 márciusában – közölte a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) április 2-án az MTI-vel.

Magyar műszerfalakat szállítanak a cseh Zetor traktorokba

A Közlekedési Műszergyártó (KMGY) Zrt. 6000 műszerfal és más részegységek szállítására írt alá szerződést a cseh Zetor traktorgyárral nemrégiben – közölte a társaság április 1-jén.

Nagykanizsa is csatlakozna a nyugat-magyarországi járműipari központhoz

Nagykanizsa is csatlakozna a kormánydöntéssel decemberben kiemeltté nyilvánított, Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz – közölte március 29-i nagykanizsai sajtótájékoztatóján Nagykanizsa és Zalaegerszeg vezetője.

Kétkeréken az európai piacok felé

Az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára a tavalyi évben korszerűsítette esztergomi üzemét. A Neuzer Kft. ügyvezető igazgatójával, Neuzer Andrással beszélgettünk.

Földgázüzemű próbajárat a VOLÁNBUSZ és a BKV vonalain

A FŐGÁZ CNG Kft. és az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. márciustól egy sűrítettföldgáz-üzemű (CNG-üzemű) buszt biztosít tesztelésre a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. számára – áll a FŐGÁZ március 26-i sajtóközleményében.

A Győrben gyártott modellel új szegmensbe lép az Audi

Győrben gyártott modellel lép a legnagyobb globális piaci szegmens kompakt limuzin osztályába az Audi; az első darabok késő ősszel kerülnek a kereskedésekbe – áll a német járműgyártó magyarországi cégének március 27-i közleményében.

Rekordméretű megrendelés az Iveco Euro 6-os autóbuszaira

Az Iveco járművei győztek a De Lijn vállalat által kiírt jelentős autóbusz-beszerzési tenderen Belgiumban. A megállapodás értelmében az Iveco 2014 elején kezdi meg a 160 darab Crossway Low Entry típusú, Euro 6-os motorral felszerelt autóbusz szállítását a flamand tömegközlekedési társaság részére – számolt be róla a cég március 26-án kiadott sajtóközleményében.

111 éves a Bosch gyújtógyertya

Robert Bosch 111 éve, 1902. január 7-én szabadalmaztatta azt a találmányát, amely a világon először biztosított megbízható gyújtást a levegő és üzemanyag keverékű belső égésű motorok számára – tudatta a cég március 26-án kiadott sajtóközleményében.

Megkezdődött a Szegedre szánt Ikarus-Skoda trolik gyártása

Megkezdődött Székesfehérváron a szegedi Ikarus-Skoda troli prototípusának gyártása, a 13 tagú flotta legelső darabja várhatóan augusztusban érkezik a Tisza-parti városba – tájékoztatta a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa március 21-én az MTI-t.

Nyolcszázmillió forintos beruházásra készül a Magyar Hangszórógyártó Kft.

A salgótarjáni ipari parkban működő olasz tulajdonú autóipari beszállító, az MHG 2004-ben települt ide, s most a gyártóhelyének területét, a raktárkapacitását és a foglalkoztatottak számát növeli.

Nyár végén avathatják az Audi logisztikai parkját

Nyár végén avathatják fel az Audi új győri gyárához kapcsolódó logisztikai parkot – közölte az MTI március 8-án.

A genfi autószalonon mutatja be az új SX4-et a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation a Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatja be az új SX4-et – tájékoztatta a vállalat március 5-én az MTI-t.

600 millió forint autóipari kutatásra

Autóipari kutatásra, fejlesztésre csaknem 604 millió forintot nyert uniós pályázaton egy miskolci-debreceni konzorcium – adta hírül március 5-én az MTI.

Új autóalkatrész-gyár létesül Százhalombattán

Százhalombattán létesít gyárat a TS Tech Co. Ltd. japán autóalkatrész-gyártó vállalat – közölte Magyarország tokiói nagykövetsége március 2-án az MTI-vel.

Bővíti termékportfólióját a Mercedes-Benz kecskeméti gyára

Elindult a második modell gyártása a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban. Január 25-én legördült az első Mercedes-Benz CLA a gyártósorról.

Beszállítófejlesztés

Az Audi Hungaria Motor Kft. Top 50+ néven 2011-ben beszállítófejlesztési projektet indított, melynek eredményeképpen jelentősen csökkentette a selejt- és reklamációs mutatókat. Dr. Hyvönen Jarival, a motorgyár vásárolt alkatrészek minőségbiztosítási vezetőjével és Szabó Evával, az új járműgyár egyik vezetőjével beszélgettünk.

Tavalyhoz képest jelentősen szűkült az új autók piaca Európában

Januárban majdnem feleannyi új autót vásároltak a horvátok, mint egy évvel korábban, de a többi európai országban is visszaesett a kereslet – adta hírül február 26-i számában a Vecernji list című napilap.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben, február 26-án tartott aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.

A Knorr-Bremse vasúti járműrendszert fejleszt

A Knorr-Bremse Hungária Kft. vasúti járműrendszert fejleszt az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós támogatással – közölte a társaság február 26-án.

BMW-karosszériaelemeket gyárthatnak Pécsen

A német tulajdonú Honsa Kft. készítheti 2014-től a BMW egyik új modelljének karosszériaelemeit – adta hírül a PécsMa.hu február 21-én.

A feldolgozóipar legrosszabb 12 hónapját zárta tavaly

A magyar feldolgozóipar bizalmi indexének rendszerváltás óta mért legrosszabb 12 hónapját zárta 2012-ben, és a kilátások is a válság legsötétebb időszakát idézték. A helyzet az utolsó negyedévben sem változott jelentősen, ám reménykedésre okot adó jelek mutatkoznak – derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. negyedéves feldolgozóipari konjunktúratesztjéből.

Új rekordokat ért el a DAF 2012-ben

Tavaly a DAF Trucks tovább erősítette pozícióját az európai tehergépkocsi-piacon. A DAF rekord mértékű, 16%-os piaci részesedésével a nehézkategóriában (16 tonna feletti össztömeg) jelenleg a második legnagyobb nehéz-tehergépkocsikat gyártó márka az Európai Unióban, és 19,1%-os részesedéssel piacvezető a nehézkategóriás nyerges vontatók szegmensében – áll a cég február 19-i sajtóközleményében.

Megalakult a Robert Bosch Battery Systems

A Bosch bővíti hatékony energiatárolási technológiák fejlesztésére és előállítására irányuló tevékenységét – számolt be róla a cég február 19-én kiadott sajtóközleményében.

Az európai autópiac tavalyi nyertesei

Tavaly már az ötödik egymást követő évben csökkentek az autóeladások Európában, ebből azonban nem minden márka került ki vesztesen: a Hyundai/Kia, az Audi, a Land Rover, a Jeep és a Skoda új modelljeinek köszönhetően növelni tudta eladásait – adta hírül az Automotive News Europe autóipari hírportál.

Új modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában

Február 15-én megkezdte új modellje, a háromajtós Kia pro_cee'd sorozatgyártását zsolnai üzemében a Kia Motors Slovakia autógyár – közölte a vállalat sajtóosztálya.

Újabb stratégiai megállapodásokról határozott a kormány

Két újabb magyarországi nagybefektetővel, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel és a Lego Manufacturing Kft.-vel köt stratégiai megállapodást a kormány – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Pécsen is új ipari parkot alakítanak ki

Újabb ipari parkot alakítanak ki a meglévő mellett Pécsen, a tavasszal kezdődő fejlesztésre 1,35 milliárd forintot költenek – számolt be róla az MTI február 14-én.

Telephelyfejlesztés uniós forrásból

Uniós forrásból, 159 millió forintos összköltséggel épített korszerű raktárat, műhelyt és irodaépületet a kamion- és teherautó-alkatrészekkel, szervizeléssel foglalkozó Truck-Trailer and Parts Kft. Székesfehérváron.

Újabb Opel-beruházás Szentgotthárdon

Bővíti szentgotthárdi üzemét az Opel: a 130 millió eurós beruházással több mint 100 munkahelyet hoznak létre, és 1600 négyzetméterrel növelik a termelőüzem területét – jelentette be Joachim Koschnicke, az Opel elnökhelyettese február 12-én, Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtóeseményen.

Csökkent a Scania forgalma tavaly

Csökkent a Scania nehéztehergépjármű- és autóbuszgyártó konszern forgalma és nyeresége 2012-ben – tájékoztatta a cég február 11-én az MTI-t.

Megkezdődött a sorozatgyártás az új Opel-gyárban

Megkezdődött Szentgotthárdon az Opel új motorgyárában az első termék, az 1,6 literes benzinüzemű motor sorozatgyártása február 8-án – tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.

Az Iveco 182 új buszt szállít Torino városának

Az Iveco Irisbus és a Torinói Közlekedési Vállalat (GTT) 182 darab autóbusz megrendeléséről írt alá megállapodást – áll a cég február 8-án kiadott sajtóközleményében.

Folytatják a belsőégésű motorok továbbfejlesztését a gyártók

Az autóvásárlóknak elsősorban az üzemanyag-hatékonyság fontos az autó kiválasztása során, a szén-dioxid-kibocsátás például a fontossági tényezők listáján idén a negyedik helyre szorult a tavalyi másodikról. Ezért is nyilatkozott úgy a gyártók és a szállítók 29 százaléka, hogy továbbfejlesztik a belsőégésű motorokat – közölte a KPMG Hungária könyvvizsgáló és tanácsadó társaság a felmérést összegezve február 4-én az MTI-vel.

Legördült a gyártósorról az első Mercedes-Benz CLA

A Daimler csoport kecskeméti gyárában január 22-én hivatalosan is elindult a Mercedes-Benz CLA gyártása, amely az első, kizárólag Magyarországon készülő sorozatgyártású modell.

Az utolsó simításokat végzik az új győri autógyáron

Az utolsó simításokat végzik az Audi Hungaria Motor Kft. új győri autógyárán – nyilatkozta január 25-én az MTI-nek Thomas Faustmann, a cég ügyvezetésének elnöke.

Minden idők legjobb éve a motorgyártásban

Minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében az Audi 2012-ben. Összesen 1 915 567 motor készült Győrben, az egy évvel korábbi 1 883 757 darab után – áll az Audi Hungaria Motor Kft. január 25-én kiadott közleményében.

Összehangolt járműipari fejlesztés helyi kezdeményezésre

A kormány döntése nyomán a Nyugat-Pannon Mechatronikai Központ kiemelt figyelmet és támogatást élvez, de az az 1 milliárd eurónyi tőkebefektetés, és az a 25 ezer új munkahely, amely a térségben élők javát szolgálja majd, a projektben résztvevők közös munkájának eredménye lehet – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője január 24-én, a helyszínen tartott konferencián.

Járműmérnököket képez az Audi

Járműfejlesztést is tanulhatnak a hallgatók a győri Széchenyi István Egyetemen a következő szemesztertől – tájékoztatta az MTI-t január 23-án a képzésben az intézménnyel együttműködő Audi Hungaria Motor Kft.

Indul az újgenerációs motorok gyártása az Opelnél

Megkezdődött a rendes üzem az elmúlt napokban az Opel új szentgotthárdi motorgyárában – adta hírül az MTI január 15-én. A bejelentést az autógyártó cég magyarországi vezetői évértékelő sajtótájékoztatójukon tették, ahol arról is beszámoltak, hogy a márka 2012-ben a magyar piac növekedését túlszárnyalva első lett az értékesítési rangsorban.

Tovább bővül a ConthiTech

2013 végére összesen ötmillió euró értékű beruházás fejeződik be a ConthiTech Fluid Automotive Kft. váci telephelyén.

Új gyárat avatott a Rehau

Január 14-én befejeződött a Rehau Automotive Kft. győri ipari parkban létrehozott, több mint 26 ezer négyzetméteres gyártóbázisának építése.

Nehézségekbe ütközhet az Euro-6 bevezetése a dízel járműveknél

Technológiai és logisztikai problémák állhatják útját az Euro-6 károsanyag-kibocsátási norma bevezetésének a dízel járműveknél, amennyiben benzinkutaknál kell majd tankolni az adalékanyagot – adta hírül január 13-án az MTI a Die Welt című német napilap online kiadásának értesülését.

A Kia után a Hyundai formatervezését is Peter Schreyer veszi át

A Kia után a Hyundai főtervezője is a német Peter Schreyer, az Audi TT alkotója lesz – közölte az MTI január 13-án a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott értesülést.

Stagnálás várhat az idén a szlovák autóiparra

Bár 2012-ben Szlovákiában rekordévet zártak az itt készült gépkocsik számát tekintve az autógyárak, az idén előreláthatóan nem emelkedik tovább a legyártott autók száma – derült ki az Autóipari Szövetség (ZAP) által január 11-én közzétett adatokból.

Rekordévet zárt a szlovák Kia

Rekordévet zárt 2012-ben a Kia Motors Slovakia, vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemének gyártósorairól ugyanis 2012-ben 292 ezer gépkocsi gördült le, 15%-kal több, mint egy évvel korábban – közölte a vállalat az MTI-vel január 10-én.

Újra két műszakban termel a Suzuki

Visszaállt a kétműszakos munkarendre január 9-étől a 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára – mondta a vállalat kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Kiemelt szerepben

Hangsúlyos járműipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, ahol egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 000 új munkahely létrejöttét várják.

Az ezredik nyergesvontató

A Waberer’s International Zrt. megvásárolta flottája ezredik, a német MAN Truck & Bus által gyártott nyergesvontatóját. A vállalatok között öt évvel ezelőtt elkezdődött együttműködés fontosságára tekintettel a Waberer’s specifikálása szerint készített, környezetkímélő Euro 5-ös erőforrással szerelt ezredik vontatót Dr. Frank Hiller, a MAN Igazgatótanácsának tagja december 17-én, Budapesten adta át Wáberer Györgynek, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatójának.

Bővülő flotta a környezetvédelem jegyében

Az Iveco és a TNT Express Italy 115 Daily Natural Power jármű szállításáról írt alá szerződést, amely megállapodással mindkét vállalat tovább erősítette a környezet védelme iránti elkötelezettségét – áll az Iveco 2012. december 11-i sajtóközleményében. A földgázüzemű járművek a TNT futártevékenységében vesznek majd részt Róma vonzáskörzetében és más közép-olaszországi területeken. A járműveket több szakaszban helyezik forgalomba 2013-ig: az első és legjelentősebb szállítmány 66 földgázüzemű furgont foglal magában. A Daily Natural Power modell környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt hatékony szállítóeszköz.

Keresés
Kövessen minket facebookon