"innováció" cimke cikkei:

Az Ekol megnyitotta Törökország 63. tengeri határátkelőjét, a Yalova Ro-Ro Terminált

Az Ekol üzembe helyezte a Yalova Ro-Ro Terminált, mely innováció inspirálólag hat az ipar számára. A két évig tartó jogi folyamatok és építkezési munkák befejezését követően a terminál mostantól nagy segítségére lesz a törökországi importtal, illetve exporttal rendelkező cégeknek, valamint fontos csatlakozási pontként szolgál majd olyan távolabbi célállomások felé, mint például a Közel-Kelet.

Kutatási és innovációs kiválósági központot adtak át a győri Széchenyi István Egyetemen

Kutatási és innovációs kiválósági központot adtak át szeptember 29-én a győri Széchenyi István Egyetemen, ahol elsősorban az ipari digitalizáció és a robotika területén működhetnek együtt a hazai vállalatok, vállalkozások a Magyar Tudományos Akadémiával, az egyetem oktatóival és hallgatóival, terveik, elképzeléseik kutatásában és megvalósításában.

Környezetbarát gumiabroncs?

A vulkáni homok, a rizspelyvából kinyert szilícium-dioxid és a szénszál után a Goodyear most szójaolaj felhasználásával készített abroncsot. Az új abroncs nem csak „zöld”, de az innovációnak köszönhetően a gumik teljesítménye száraz, nedves és téli időjárási viszonyok között is növelhető – olvasható a cég szeptember 26-án kiadott sajtóközleményében.

Élelmiszer innovációs versenyre várják egyetemisták jelentkezését

Az Ecotrophelia nemzetközi élelmiszer innovációs verseny magyarországi fordulóját az idén a szeptemberben tartandó 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében rendezik, a főiskolás és egyetemi hallgatókból álló csapatok jelentkezését augusztus 31-ig várják a szervezők.

Agrárinformatikai központ épül Gödöllőn

Agrárinformatikai felsőoktatási és ipari együttműködési központ épül Gödöllőn, a beruházásra 1,48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Szent István Egyetem vezette konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből – közölte a Szent István Egyetem március 20-án.

Főszerepben az innováció

Központilag meghatározott, nemzetközi szerepet kap az Aventics Hungary Kft. újonnan létrejött termékfejlesztési részlege. A hazai csapat feladata az Egerben gyártott összes termékhez kapcsolódó fejlesztőmunka, valamint egy globális termékcsoport kialakítása – jelentette be a cég november 8-án kiadott sajtóközleményében.

Agrárinnováció Debrecenben

Az ország egyetlen, a Debreceni Egyetemen (DE) működő akkreditált élelmiszeripari klaszterének tapasztalataira is támaszkodva, oktatási, kutatási, innovációs és mezőgazdasági iparfejlesztési stratégia kidolgozását kezdték meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami illeszkedik a nemzeti agrárközpontok kialakításával kapcsolatos kormányzati elképzelésekhez – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

A magnézium sztent előnyei

Egy világviszonylatban is új, még csak 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült sztenttel (fémhálóval) segítettek két betegen a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán – jelentett be október 9-én az intézmény.

Magyar fejlesztés csökkentheti a „villanyszámlát”

Harmadik helyezést ért el szeptember 22-én a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.

Magyarországon is bővítené hálózatát a KIC InnoEnergy

Az energiagazdálkodási innovációt támogató KIC InnoEnergy SE a kelet-közép európai régióban bővíti a hálózatát, ehhez Magyarországon is partnerszervezeteket keres – adta hírül a vállalat augusztus 5-én.

Nyitottak vagyunk rá, de nem mindent értünk

A magyarok jóval nyitottabbak az új technológiákra mint az európai átlag, azonban kevésbé tudják értelmezni az innovációkról szóló híreket – derült ki a Samsung fogyasztói szokásokat vizsgáló 18 európai országban végzett reprezentatív kutatásból.

A magas feldolgozottságú termékekre koncentrál a Sága Foods

A megbízható minőségben, az innovációban és a magas feldolgozottságú termékek gyártásában látja jövőjét a következő 5-10 évben a Sága Foods Zrt. – mondta Keleti Zsolt, a sárvári székhelyű élelmiszeripai cég vezérigazgatója június 29-én.

Ismét indul a Grants4Apps Accelerator, a Bayer mentor programja

Azon frissen induló vállalkozások és fejlesztő csoportok számára, amelyeknek van egy megvalósításra váró ötlete, innovatív projektje az egészségügy területén, a Grants4Apps® program kiváló lehetőséget kínál.

Elektromos töltőkutat adtak át Szombathelyen

Az elektromos autók közlekedését segítheti az az innovatív műszaki megoldás, amelyet három Vas megyei mérnök fejlesztett ki, és amelynek nyomán január 29-én átadták az általuk alapított eTank Hungary Kft. első elektromos töltőkútját Szombathelyen.

Újabb 300 millió euróval növeli innovációra szánt kiadásait a Siemens

Háromszázmillió euróval, 4,8 milliárd euróra növeli 2016-ban kutatás-fejlesztésre (K+F) szánt forrásait a Siemens AG, így két év alatt 20%-kal nőnek a cég innovációs kiadásai – jelentette be Joe Kaeser a világ egyik vezető elektrotechnikai vállalatcsoportjának vezérigazgatója december 8-án, egy müncheni szakmai konferencián.

Új megoldás a buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort, emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket – közölte a cég december 3-án.

Technológia-fejlesztő beruházás az Alpha-Vet Kft.-nél

Mintegy 313,2 millió forintos komplex technológia-fejlesztő beruházással növeli termelését és hatékonyságát a magyar agro-business egyik piacvezető vállalata, az Alpha-Vet Kft. – közölte a cég október 30-án.

A Bosch megnyitja új, renningeni kutatóbázisát

Egy teljesen újszerű, innovatív környezet a kreatív elméknek. A Renningenben megnyíló kutatási központtal a Bosch az egyes területek együttműködését kívánja ösztönözni, hogy ezáltal tovább növekedjen a vállalat innovációs ereje – áll a Bosch október 14-én megjelent közleményében.

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Sikerrel szerepelt a Tel-Avivi DLD (Digital Life Design) innovációs fesztiválon 10 magyar kezdő technológiai projekt.

Új fejlesztésű elektromos versenyautót készítette a BME mérnök hallgatói az idén

Új fejlesztésű elektromos versenyautót készítettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mérnök hallgatói a Formula Student versenyre – jelentette be Boriszov Dániel, a Formula Racing Team, az autót megtervező és kivitelező csapat kapitánya augusztus 10-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

Új őrlési technológiát vezetett be a Sikér Zrt.

A tatabányai székhelyű Sikér Malomipari Zrt. új őrlési technológiát vezetett be szekszárdi üzemében, amellyel hosszú távon stabil minőségű lisztet lehet előállítani - közölte a cég július 7-én.

Több mint 2 milliárd forintból épült kutatóközpontot adtak át Karcagon

Több mint 2 milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot adtak át a Karcagi Ipari Parkban a közelmúltban – áll a beruházást végző Recy-Pet Hungária Kft. július 2-án megjelent közleményében.

Innovációs együttműködési megállapodás Debrecenben

Innovációs együttműködési megállapodást írt alá Debrecen polgármestere július 1-én a Debreceni Egyetemmel (DE), két multinacionális céggel és egy hazai nagyvállalattal.

Milliárdokat hozhat Kaposvárnak a Tudás-park

Milliárdokat hozhat Kaposvárnak a Tudás-park projekt – hangsúlyozta a város polgármestere június 30-án az önkormányzat, a Kaposvári Egyetem és helyi vállalkozók összefogásával elindított, a kormányzat által 360 millió forinttal támogatott FrisSomogy Innovációs műhelymunka-sorozat nyitórendezvényén.

Víztakarékos szelepeket fejleszt a Szelepkutató Fejlesztési Kft.

A Szelepkutató Kft. 219,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el újfajta, víztakarékos szelepek kifejlesztéséhez, a kutatás-fejlesztési (k+f) projekt összértéke meghaladja az 537 millió forintot – adta hírül a társaság május 27-én.

„Logisztika, ízlés szerint“

Április végén Brüsszelben rendezték meg az ELA (Európai Logisztikai Szövetség) 27 európai ország nemzeti logisztikai szakmai társaságát tömörítő szervezetének éves konferenciáját. Az eseményen szakmai szervezetek képviselői, a logisztikai tudományág neves képviselői, professzorok, tanácsadó cégek, logisztikai szolgáltatók vesznek részt azzal a céllal, hogy bemutassák és megosszák a sikeres logisztikai megoldásokat, ötleteket, ezzel is irányt mutatva a jövőbeni kimagasló logisztikai teljesítmények felé – áll a Bosch május 11-én kiadott közleményében.

Az FM Logistic bemutatja a CITYLOGIN-t, a fenntartható városi logisztika új fogalmát

A város szívébe irányuló áruszállítás olyan káros hatások fő forrása, mint a szennyezés, a zaj, a torlódás. Sok megoldás született már ezek csökkentésére, mint ahogy Rómában is, ahol a város következetesen korlátozza a termikus motorú járművek belépését a történelmi központba: benzin vagy dízel üzemű teherautókkal végzett áruszállítás kizárólag délelőtt 10 és 11.30 között végezhető.

3M innovációs központ Budapesten

Március 3-án mutatta be magyarországi innovációs központját a 3M Hungaria Kft. A budapesti Infoparkban kialakított, 300 négyzetméter alapterületű technológiai centrum a nemzetközi vállalat mintegy 30 hasonló létesítményének egyike.

Bosch nyílt innovációk

A Bosch és a Müncheni Műszaki Egyetem Innovációs és Vállalkozásalapítási Központja gyorsítóprogramot indítanak startup cégek számára. A résztvevő vállalkozások innovatív termékplatformokhoz kapnak kizárólagos hozzáférést és szakmai támogatást. Ennek eredményeként a szokásosnál gyorsabban tudnak majd kifejleszteni potenciális új termékeket és üzleti modelleket. Ilyen hozzáférést korábban csak a régi, jól bevált ügyfelek kaphattak. A program első részében egy távolságmérő precíziós lézermodulhoz várnak innovatív ötleteket és új alkalmazásokat – áll a vállalat február 3-án megjelent sajtóközleményében.

Garancia Gazelláknak a Starttól

A Start Garancia Zrt. új, innovációs garancia terméke a Gazella Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülő start-up-ok forráshoz jutását segíti elő. Az összesen mintegy 2,1 milliárd keretösszegű programban inkubált induló vállalkozások biztosítéknyújtási kötelezettségét a Start legfeljebb 80 millió forint értékű garanciaterméke segíti – áll a vállalat január 26-án megjelent sajtóközleményében.

Termékfejlesztés a Sole-Mizo Zrt.-nél

Több mint egymilliárd forintból új, speciális, savanyított tejtermékeket fejlesztett a szegedi Sole-Mizo Zrt., a cég a kutatás-fejlesztéshez (K+F) 480 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül a vállalat december 24-én.

Fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

Több mint 2 milliárd forintos, 6,9 millió eurós innovációs fejlesztés eredményeként a Sapa Profiles Kft. székesfehérvári gyárában autóipari igényeket kielégítő alumínium présgépet és precíziós megmunkáló gépeket állított üzembe – adta hírül a vállalat december 16-án.

Környezetbarát jégmentesítő folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – adta hírül a vállalat augusztus 22-én.

Automata kerámiavágót fejlesztett ki egy tolnai gépgyártó cég

Automatizált kerámiavágó berendezést fejlesztett ki a gépgyártással foglalkozó tolnai GMV Kft., elsősorban a külföldi építőipari piac érdeklődésére számítva - közölte a cég július 27-én.

Légúti vizsgálatokhoz fejlesztett ki új eszközt a Chemium Biotechnológiai Kft.

A légúti kórokozók diagnosztizálásra alkalmas eszközt fejlesztett ki 220 millió forintos beruházással a Chemium Biotechnológiai Kft. – közölte a cég június 5-én.

Közel 366 milliós fejlesztés a Lipóti Pékségnél

Komplex élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztést hajt végre a Lipóti Pékséget működtető Proteus Gold Kft., amelyhez a cég 107 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből – derül ki a vállalat közleményéből május 13-án.

A jövő mérnökei versenyeztek a Hungaroringen

A Bosch csoport által életre hívott és 3 éven át tartó „Go-kart, Go-Bosch!” elnevezésű program lezárta első évadát. Május 10-én a Hungaroring pályáin és depóiban 5 magyarországi felsőoktatási intézmény csapata először mérte össze versenygépeit és innovációs erejét.

Kiosztották az idei InnoMax Díjakat

Több mint száz innovatív vállalat, intézmény, civil szervezet versengett idén az Invitel által alapított InnoMax Díjakért, amelyeket május 8-án adtak át a nyerteseknek, hagyományosan az InnoMax Gála keretében – közölte az Invitel az MTI-vel.

Innovációs fejlesztés az olasz Sematic nyíregyházi üzemében

Több mint 200 millió forint értékű innovációs fejlesztés valósult meg a Sematic Hungária Kft. nyíregyházi üzemében – közölte az olasz érdekeltségű cég munkatársa május 8-án az MTI megkeresésére.

Gyártástechnológiai innováció zárult le a Schwarzmüller Kft.-nél

Magyar gyártástechnológiai innovációs projekt fejeződött be a dunaharaszti Schwarzmüller Kft.-nél – mondta el az MTI-nek Bundschuh Nándor ügyvezető igazgató április 24-én.

Új ostyagyártási technológiát vezetnek be Rétságon

Kétmilliárd forintos beruházásban hoz létre ostyaüzemet Rétságon a dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft.; az új telephelyen olyan technológiát vezetnek be, amellyel lehetővé válik az egészséges életmódot szolgáló és diabetikus termékek gyártása is – a cég erről közleményben tájékoztatta az MTI-t április 24-én.

Megkönnyített hozzávezetés

Az igus energia-hozzávezetési szakvállalat bemutatta E2.10 és E2.15 típusú intelligens energiavezetésű mikroláncait, amelyek stabilak, variábilisak és egyszerűek. Az E2 micro mostantól 6 új belső szélességben, valamint különböző hajlítási sugarakkal kapható, amelyhez láncnyitót is mellékelnek. Ezzel a szerelési idő költséghatékonyabbá válik és lerövidül – áll az igus április 3-i közleményében.

Az igus 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálat mutatott be

Az igus a Hannoveri Vásáron mutatta be a világ első, 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálát. Az új anyag kiválóan alkalmas csapágyak alapanyagának, mivel 50-szer kopásállóbb, mint az eddigi 3D-nyomtatóanyagokból készült termékek. Az új 3D-nyomtatási technológia és az igus tribo-szál kombinálásával szokatlan, különleges siklócsapágy formák elkészítése is lehetővé válik – adta hírül a cég április 3-i sajtóközleményében.

160 millió forintos befektetés

Két befektetést, egy akcelerált projektet és egy nemzetközi szinten is egyedülálló okostelefonos alkalmazást (applikációt) jelentett be Magyarország legnagyobb kockázati tőkealap-kezelője, az AVEC Csoport – tájékoztatott az MTI április 3-án.

Üzletelne Magyarországgal az Egyesült Királyság

A világ egyik legvonzóbb befektetői piacának számító Egyesült Királyság célja, hogy a közeljövőben szorosabbra fűzze kapcsolatait Magyarországgal. Március elején a kereskedelemfejlesztésért és befektetésösztönzésért felelős államtitkár és közel 40 vállalkozás képviselője látogatott hazánkba a szigetországból – áll az Egyesült Királyság kereskedelemfejlesztésért és befektetésösztönzésért felelős irodájának (UK Trade & Investment – UKTI) március 19-én kiadott sajtóközleményben.

Munkahelyteremtő beruházások Bélapátfalván

Egy 120 embert foglalkoztató passzívház-elem gyár és egy technológiailag ehhez kapcsolódó, 25-30 munkahelyet teremtő vakolatrendszer-gyártó üzem kezdheti meg a termelést hamarosan a Bélapátfalvai Ipari Parkban – közölte február 28-án a Heves Megyei Kormányhivatal kommunikációs munkatársa.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

Építőipari tervdokumentációs szoftver fejlesztése

Építőipari tervdokumentációs folyamatokat támogató szoftvert fejleszt összesen 608 millió forintos beruházással a Bifarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft., a cég a projekthez 452 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte az MTI február 15-én.

A Huawei innovációs központot létesít Magyarországon

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Huawei Technologies Hungary képviselői február 12-én szándéknyilatkozatot írtak alá Pekingben a kínai multinacionális vállalat további magyarországi bővítési terveiről, ennek keretében egy szoftveralkalmazás- és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Innovációs Központ létesítéséről.

Innováció a hűtési láncban

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS-alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser február 5-én.

Élelmiszer-biztonságot szolgáló fejlesztés

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád, a cég ügyvezetője február 5-én.

Fejlesztés uniós támogatással Kaposváron

Mintegy 800 millió forint értékben hajt végre fejlesztést a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. az Európai Unió támogatásának köszönhetően – közölte a vállalat február 1-jén.

A Mercedes a nagyterűek között

A Mercedes-Benz a V-osztállyal újradefiniálja a nagyterűek kategóriáját. A stuttgarti személygépjármű-család legfiatalabb és legnagyobb tagjaként formatervével és innovációinak sokaságával új mércéket állít fel kategóriájában – áll a Mercedes-Benz Hungária Kft. január 30-i sajtóközleményében.

Kölcsönösen előnyös orosz-magyar gazdasági együttműködés

Magyar protézisgyártó tart bemutatóműtétet orosz orvosoknak Jekatyerinburgban: 30 orosz szakorvos előtt műt pénteken Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, a magyar tulajdonú Sanatmetal implantátum- és protézisgyártó termékeivel. A gyártó és külképviseleti partnere, a Creative Expert Consulting a bővülő keleti megrendelések reményében szervezték a bemutató műtétet – áll a január 30-án kiadott sajtóközleményben.

Csúcsszínvonalú közvilágítás kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary

Csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary Kft. konzorciumi partnereivel – közölte a General Electric január 28-án.

Új gyártási technológián alapuló városi hibrid autóbusz

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság január 28-án.

Dinamikusan nő a magyarországi startup cégek száma

Magyarországon az elmúlt 5 évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma – mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke január 28-án.

A „The Epic Split”-et bemutatták a párizsi Louvre-ban

A Volvo Trucks tesztfilmjét, a „The Epic Split”-et, amelyet Jean-Claude van Damme mutatott be, már több mint 68 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on a 2013. novemberi bemutató óta. Január óta pedig már a Musée de la Publicité látogatóinak is elérhető lett a párizsi Louvre-ban – áll a Volvo január 28-i közleményében.

Rekordszámú motor, magas fordulatszámon a járműgyártás

Az Audi Hungaria Motor Kft. egy új rekorddal, 1 925 636 gyártott motorral zárta a 2013-as üzleti évet. Ezzel tovább folytatódott az elmúlt évek növekedési tendenciája, a vállalat történetének eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el – közölte a cég január 21-én kiadott sajtóközleményében. Emellett 42 851 jármű gördült le a gyártósorról. A munkatársi létszám az előző évben 10 337-re nőtt.

Elektronikai fejlesztés több mint 160 millió forintból

A Balluff Elektronika Kft. 62 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatási rendszeréhez benyújtott Ernyő pályázatával, a 162,7 millió forint összköltségű beruházással új szenzortechnikai elvek kidolgozása és az így megszerzett ismeretek alapján új ipari érzékelők fejlesztése valósul meg – közölte a cég január 27-én.

Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára január 21-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Növekszik a hibrid technológia súlya az autóiparban

A környezetkímélő és hatékonyságnövelő technológiai fejlesztési versenyből a plug-in hibrid autók kerülnek ki győztesként, a világ autógyártásában pedig egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) – állapította meg a KPMG friss tanulmánya, amelyről január 20-án számolt be az MTI.

Nagyszabású informatikai kutatás-fejlesztési projekt

Automatizált közüzemi fogyasztási adatokat fogadó rendszert fejleszt a Nextent Informatika Zrt., az 1 éve indult programot az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 90,7 millió forinttal támogatja.

Új járműtechnikai labor

Új lendületet adhat a Debreceni Egyetem műszaki karán évek óta sikeresen zajló autóépítő és fejlesztő munkának a ZF Lenksysteme Hungária járműtechnikai laboratórium, amelyet január 10-én adtak át az oktatási intézményben.

Magyar élelmiszer-ipari innováció

Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés- vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – adta hírül a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva január 9-én az MTI.

2014-ben is folytatódó beruházások

A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg – közölte Nagy Zoltán ügyvezető igazgató január 3-án.

A minőség papírformája

A FOREST-PAPÍR Kft. történetének eddigi legnagyobb beruházása valósult meg a tekercses termékek gyártására alkalmas, innovatív technológián alapuló gépsor üzembe állításával ez év decemberében.

Feltörekvő magyar vállalkozások mutatkoztak be Moszkvában

Feltörekvő, fiatal magyar vállalkozások mutatkoztak be fejlesztéseikkel december 13-án a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Információs Központjában.

Rangos díjat nyert a Tetra Pak

A Tetra Pak innovációja, a Tetra Brik® Aseptic 1000 Edge kartoncsomagolás elnyerte a rangos WorldStar Award díjat – adta hírül a cég közleménye december 12-én. A fogyasztók Magyarországon 2013 tavaszán találkozhattak először az újdonsággal, melyet a Sole-Mizo választott UHT tejeinek csomagolásához. A jellegzetes foltos csomagolás az Edge formájával kombinálva egyedi megjelenést biztosít a Mizo termékek számára.

Megkezdte működését a Huawei európai szervizközpontja Pécsett

Megkezdte működését december 11-én a Huawei Technologies európai szerviz- és visszáruközpontja Pécsett, amely az Európából és a környező kontinensekről is ideérkező távközlési berendezéseket és komplett kommunikációs termékeket javítja.

Közel másfél milliárd forintból megvalósított K+F projekt

A kitűzött céloknak megfelelően, 1,4 milliárd forintból valósította meg radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek, valamint új világítástechnikai termékek kutatás-fejlesztését a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósított program keretében – írta december 4-én az MTI.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az Egis gyógyszergyárral

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az Egis gyógyszergyárral, egyúttal felavatták az Egis 4,6 milliárd forintos beruházással elkészült, új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztőközpontját december 2-án Budapesten.

Több mint 200 millió forintos kutatás-fejlesztési program

A budapesti Fermentia Mikrobiológiai Kft. által vezetett konzorcium 229 millió forintból fejleszt új fehérjetisztítási módszereket, a projekthez az Új Széchenyi Terv pályázatán 174 millió forintos támogatást nyertek – közölte az MTI november 28-án.

Horizont 2020 – uniós kutatás-fejlesztési keretprogram

Az Európai Parlament (EP) november 21-én Strasbourgban nagy többséggel megszavazta a Horizont 2020 elnevezésű uniós kutatás-fejlesztési keretprogramot, amely az úgynevezett hetedik kutatási keretprogramot váltja fel a 2014–2020-as költségvetési időszakban.

A start-up programokra 140 milliárd forint jut a következő uniós ciklusban

A kormány a következő uniós költségvetési ciklusban mintegy 140 milliárd forintot szán uniós és hazai forrásból a magyarországi start-up világ erősítését célzó programokra – mondta Cséfalvay Zoltán november 19-én a Fiatal Vállalkozók Hete elnevezésű rendezvényen, Budapesten.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Hamburgi Intralogisztikai Csúcstalálkozó

2013. október 14. és 16. között a hamburgi Hotel Atlanticban került megrendezésre az európai logisztikai szakemberek nemzetközi szimpóziuma. Ez a találkozó egy új rendezvénysorozat kezdete az intralogisztika és a hozzá kapcsolódó ágazatok számára. Az esemény megrendezője a hamburgi intralogisztikai specialista, a Jungheinrich AG.

Információs és kommunikációs technológiák a regionális gazdaságfejlesztés szolgálatában

2013. október 15. és 17. között Budapesten rendezték meg a „BORDWIIS+ Boosting Regional Development with ICT-Innovation Strategies” elnevezésű nemzetközi projekt első magyarországi találkozóját.

Az EU által finanszírozott projekt új szintre emeli a biometrikus biztonsági megoldásokat

Az arc, hang és ujjlenyomat alapján történő azonosításra alkalmas szoftverek az elmúlt évek során átkerültek a tudományos-fantasztikus filmekből az okostelefonokba, táblagépekbe és egyéb hétköznapi készülékekbe. Az EU kutatási és innovációs forrásaiból támogatott TABULA RASA konzorcium célja annak megállapítása volt, hogy ezek az új szoftvereszközök mennyire működnek hatékonyan – áll az Európai Bizottság Kutatás és Innováció Főigazgatóságának október 22-i sajtóközleményében.

Steel Service Centert avatott a ThyssenKrupp Ferroglobus

Ünnepélyes keretek között avatta fel új Acélipari Szolgáltató Központját a ThyssenKrupp Ferroglobus Zrt., a cég az eseményről október 11-i sajtóközleményében számolt be.

A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően, illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi – számolt be róla az ABB október 10-i sajtóközleményében.

Új beruházást valósít meg Magyarországon az Infineon

A nagy teljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden; az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke október 9-én írta alá Budapesten.

Távművészet ABB robotokkal

Egy művész, két robot és három helyszín: a festőművész Bécsben dolgozik a műalkotáson, miközben az ABB robotjai elkészítik ugyanazt a képet Londonban és Berlinben – áll az október 7-én közzétett sajtóközleményben.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Az Iveco Bus a Busworld kiállításon mutatja be a vadonatúj Euro 6-os modelleket

Az Iveco Bus egy teljesen megújult, a vásárlói igények szerint átalakított termékcsaládot mutat be a kortrijki Busworld kiállításon október 18. és 23. között – áll a cég szeptember 24-i sajtóközleményében.

Technológiafejlesztés és kapacitásbővítés a Denso székesfehérvári gyárában

A Denso Gyártó Magyarország Kft. mintegy 1,4 milliárd forint összköltséggel, eszközbeszerzési programja keretében jelentős technológiafejlesztést és kapacitásbővítést valósít meg Székesfehérváron – adta hírül az MTI szeptember 21-én.

Deciméter pontossággal irányíthatók a világ legnagyobb óceánjárói

Az ABB újonnan tervezett, „Azimuth” fantázianevű vezérlőkarja – amelyet propulziós hajtásrendszerrel működő tengerjáró hajókon alkalmaznak – elnyerte a tekintélyes „red dot” (piros pont) tervezői díjat – áll az ABB szeptember 23-i sajtóközleményében. Az idei évben már egy, az ABB által fejlesztett hordozható alállomást is jutalmaztak egy jelentős nemzetközi innovációs fejlesztési és intelligens tervezési díjjal.

Jövőbiztos megoldások

A Bosch csoport július 31-én, Budapesten, a Gyömrői úton nyitotta meg új magyarországi központját. A 11 000 m2-es épületkomplexumba költözött át a Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. is. Ács Istvánnal, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a GM

A Tesla elektromos autó konkurensén dolgozik a General Motors – írta az MTI szeptember 17-én a Wall Street Journalra hivatkozva.

Két magyar diák a GE innovációs versenyének döntőjében

Csaknem 700 nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének döntőjébe, amelyben a pályázóknak a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával – írta az MTI szeptember 17-én.

Innováció az italhűtés terén

A forró nyári napokon mindannyiunknak jólesik néha egy hideg ital. De vajon az italok hűtésének milyen pénzügyi és környezetvédelmi vonatkozásai vannak? A Rapidcool megoldással az italhűtés mindössze 45 másodpercet vesz igénybe, a jelenlegi hűtőknél 80%-kal hatékonyabb az új technológia – derül ki az Európai Bizottság szeptember 17-ei sajtóközleményből.

Csúcstechnológiával fejleszti gyártósorait a MarronePower

Idén 28 millió forintos beruházással fejlesztette magyarországi gyártósorait az ipari használatra szánt ponthegesztő elektródák gyártásával foglalkozó MarronePower Kft. – közölte a cég szeptember 15-én.

Gyártástechnológiai fejlesztés

Közel 350 millió forintból fejlesztette a gyártástechnológiát a Tom-Ferr Zrt., a döntően acélcsövek kereskedelmével foglalkozó vállalat a beruházáshoz 50%-os támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázatán – adta hírül az MTI szeptember 14-én.

Gumibitumen-gyártó beruházás Zalaegerszegen

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5000 tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani – adta hírül szeptember 12-én az MTI.

Közvetlen kapcsolat van az innovációs aktivitás és a bevételek növekedése között

Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és bevételeik nagymértékű növekedése között – derül ki a PwC szeptember 11-én megjelent tanulmányából.

Termékfelismerős mobilfizetési rendszer fejlesztése

Termékfelismerős mobilfizetési rendszert fejleszt a Cellum Innovációs és Szolgáltató Zrt., a projekt teljes költségvetése 174,4 millió forint – áll az informatikai cég augusztus 28-i közleményében.

Az okos mérés segíti az EU-s energiahatékonysági célok teljesítését

Az okos mérőeszközök tömeges alkalmazása kínálja az egyik legjobb megoldást az Európai Unió 2014-ben életbe lépő új energiamegtakarítási követelményeire. A közösség energiahatékonysági irányelve értelmében 2014-től a tagországokban évente 1,5%-kal kell az energiafelhasználást csökkenteni, ám az okos mérőeszközökkel akár 5-15%-os energiamegtakarítás is lehetséges. A nyugat-európai országokban rohamosan terjedő intelligens rendszerek segítségével elérhető anyagi megtakarítás pedig több mint kétszer akkora, mint a működtetésükkel együtt járó kiadások összege – hangsúlyozták az Okos Jövő Innovációs Klaszterhez csatlakozott vállalatok vezetői augusztus 27-i sajtóközleményükben.

Vegyipari fejlesztés EU-támogatással

Az Új Széchenyi Terv keretében 132,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a festékek és bevonóanyagok gyártásával foglalkozó, bócsai székhelyű Poli-Farbe Vegyipari Kft. pigmentpasztagyártás és új színkeverési technológiai rendszer kifejlesztésére – tájékoztatta a gazdasági társaság augusztus 22-én az MTI-t.

Innovatív méréstechnikai eszközök fejlesztése

Magyar hightech kisvállalkozások – nemzetközi tenderen megelőzve a német és svájci konkurenseket – nagy értékű műszerszállításra kaptak megrendelést a berlini és müncheni neutronközpontoktól – számolt be róla augusztus 8-án az MTI.

Innovatív technológiák a Borsodi Műhelyben

Innovatív hőkezelési és forgácsolási technológiák kifejlesztésére 387 millió forintos programot hajt végre a győri Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. A kutatási-fejlesztési projekthez 140 millió forint támogatást nyertek el a Gazdasági Operatív Programból – mondta Horváth Szabolcs stratégiai vezető az MTI-nek, július 22-én.

Két magyar pályázat az innovatív projekteket támogató NER300 programban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2013. július 3-án megküldte a NER300 program második pályázati felhívására kiválasztott magyar projekteket az Európai Beruházási Banknak – számolt be róla a tárca egy július 9-én közzétett sajtóközleményben.

Ipari biotechnológiai fejlesztések a BRIDGE keretében

A 2014-től induló BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak ipari biotechnológia alapú fejlesztésekre az Európai Unióban, a pályázatok magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára is elérhetők lesznek – közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) július 5-én.

Alumíniumipari fejlesztés

Az Aluinvent Zrt. olyan nagy szilárdságú alumíniumhabot fejlesztett ki, amely újraolvasztható, önthető, hegeszthető, festhető, hővezető, rezgéscsillapító képességgel bír, emellett hagyományos eszközökkel is kiválóan megmunkálható – mondta Szabó Tamás, a cég vezérigazgatója július 5-i sajtótájékoztatóján, Lillafüreden.

Több mint 1 milliárd forintos fejlesztés

Több mint 1 milliárd forintos projekt keretében fejleszti a LED-alapú világítástechnikai részlegét a Philips IPSC Tamási Kft. – közölte a cég június 28-án az MTI-vel.

Malomipari gépcsalád fejlesztése

Malomipari gépcsalád fejlesztésére nyert hazai forrásból támogatást a kaposvári MM Malomgyártó Kft. által vezetett négytagú konzorcium, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával megvalósuló program keretében – 70 millió forintot meghaladó forrásból – 4 új malomipari gép prototípusát készítik el, és kidolgoznak egy új eljárást a gabona fertőzöttségének ellenőrzésére – tájékoztatta június 26-án Hamar József, a konzorcium vezetője az MTI-t.

Innováció a CG Electric Systems Hungary Zrt.-nél

Zajszegény transzformátor prototípusát készítették el a CG Electric Systems Hungary Zrt. szolnoki telephelyén; a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósított projekt közel 100 millió forintba került, a költségekhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 48,8 millió forint támogatást nyújtott – adta hírül az MTI június 24-én.

Vitairatot tett közzé az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Az innovatív gyógyszeriparról közreadott vitairat célja, hogy tényekkel bemutassák az iparág értékteremtő tevékenységét, a gazdaságban betöltött szerepét, és párbeszédet kezdeményezzenek a magas színvonalú egészségügyi ellátás érdekében – hangsúlyozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke június 19-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Stratégiai együttműködési megállapodás a kanadai Linamarral

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormány nevében a Linamar kanadai céggel június 18-án a kanadai Guelphben Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Száz éves a Bosch generátor

Egy évszázaddal ezelőtt mutatta be a Bosch a világ első, gépjárművekbe szánt, feszültségszabályozóval ellátott generátorát – áll a cég május 27-i sajtóközleményében.

Magyarországon debütáló amerikai fejlesztés

A BCS Hungary üzleti partnere, a Corwell Kft. elsőként próbálhatta ki a Vocollect legújabb fejlesztését, az A730 Talkmant. Az új technológiát május 16-án jelentették be világszerte, és a nemzetközi sajtó képviselőinek aznap Dunakeszin, a Corwell raktárában mutatták be először működés közben a hangalapon működő eszközt.

Üzemanyag-takarékossági innovációs verseny

Második helyezést értek el a magyar diákok a Shell Eco-marathon Europe 2013 elnevezésű üzemanyag-takarékossági innovációs versenyen az általuk épített energiahatékony benzines járművel – adta hírül május 21-én az MTI.

Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében – hívta fel rá a figyelmet a PwC.

Életet menthet az eCall

A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Éppen ezért a balesetek megelőzése mellett a segélyszolgálatok hatékonyabb működését tűzte ki célul az Európai Unió HeERO nevű projektje, amelyben Magyarország is részt vesz az eCall automatikus segélyhívó rendszer tesztelésével – áll a cég április 25-i sajtóközleményében.

Nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs projekt

2013. április 15-e és 19-e között Budapesten sikeresen lezajlott az EVAL-INNO projekt értékelőknek és az irányító hatóságok döntéshozó szakembereinek szervezett egyhetes képzése, amelynek a Benczúr Hotel adott otthont – áll az IFKA április 18-án kiadott sajtóközleményében.

Orvosdiganosztikai és világítástechnikai fejlesztések a GE Hungarynél

Radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek fejlesztésén, valamint új világítástechnikai megoldásokon dolgozik a GE Hungary Kft., az idén szeptemberben záruló programot 1,388 milliárd forinttal támogatja a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap – adta hírül április 11-én az MTI.

Tizenkét hazai energetikai innováció mutatkozik be a RENEXPO kiállításon

Az idei RENEXPO Central Europe kiállításon 12 innovatív energetikai projekt mutatkozik be, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nyilvános közös pályázatának nyertesei – közölte az NFM április 8-án az MTI-vel.

Szigorúan ellenőrzött vonatok

A Rail Cargo Hungaria Zrt. innovációja a fokozott árubiztonságért.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Dinamikusan fejlődő kooperáció

A klasszikus logisztikai tevékenységeken kívül a Waberer’s Logisztika Kft. egyéb hozzáadottérték-típusú tevékenységekkel gazdagítja portfólióját. A kiegészített szolgáltatások részét képezi a CHEP-nek nyújtott raklapkezelési és -elosztási rendszer kiépítése is.

Közlekedéslogisztikai Konferencia

A szeptember 28-29-én Velencén megrendezett konferencia mottója: Gazdasági vagy morális a válság – tudunk-e összefogni?

Innováció haszongépjárműves platformra

Vezetéstámogató elosztott rendszerek innovációja haszongépjárműves platformra.

Intenzív fejlődési szakaszban

A Robert Bosch Elektronika Kft. jelentős fejlesztéseket tervez az elkövetkezendő néhány évben, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak létszámának növekedésében fog jelentkezni és alátámasztja hazánk jelentőségét a vállalatcsoporton belül.

„Win-Wine”

Mit takar az innováció? A legtöbbet idézett meghatározás: „A technológiai innováció: minden olyan tudományos, műszaki, szervezeti, pénzügyi és kereskedelmi jellegű tevékenység, beleértve az új ismeretanyagba történő befektetéseket is, amely ténylegesen, vagy szándék szerint műszakilag új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások és szolgáltatások megvalósításához vezet” (forrás: OECD Frascati Kézikönyv).

Gazdaságpolitika és innováció a Magyar Tudományos Akadémián

Knoll Imre professzornak, az MTA Logisztikai Albizottsága elnökének moderátori szellemi vezérletével és az MLBKT Lean Tagozata támogatásával „izgalmas” vitadélutánnak lehettek tanúi a résztvevők az MTA Vörösmarty termében, melynek során valóban a költő „Gondolatok a könyvtárban” című költeményének szellemisége tükröződött.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Szombathelytől az autókig

Jöttek, termeltek, elmentek – hallhattunk ilyen tiszavirág-életű magyarországi beruházásokról, a német Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft. azonban nem ebbe a körbe tartozik. A tengelykapcsoló rendszereket gyártó cég közel másfél évtizede érkezett Szombathelyre, 2000 óta megháromszorozta termelési volumenét, most is fontos belső fejlesztéseket készítenek elő.

Tömegcikk lesz a logisztikai szolgáltatás?

Szabados Péter, a Wincanton Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a piaci trendek mellett arról beszélt lapunknak, hogy milyen stratégiával tudták megőrizni ügyfeleiket, piaci pozíciójukat, illetve a cég miben jobb versenytársainál.

Túl a válságon?

A haszonjárműpiac egyes szegmensei már láthatóan túljutottak a krízisen, amely tendencia a jelenlegi ügyféligényekben is megmutatkozik. Erről beszélgettünk néhány hazai gépjárműimportőr ügyvezető igazgatójával.

Tudják is, mondják is

A Volkswagen konszernhez tartozó, győri székhelyű AutoVision Kft. nem zárja széfbe a máshol féltve őrzött autóipari szaktudást. Éppen ellenkezőleg: az aktív ipari tevékenységet végző cég tanácsadási, munkaerőképzési és -közvetítési szolgáltatásaival más cégeket segít abban, hogy sikeres beszállítóvá válhassanak.

Innovatív úton

Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. és BI-KA Trans Kft. ügyvezetője tavaly év végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által odaítélt „Év Logisztikai Menedzsere 2009” és az „Év Vállalkozója 2009” díját nyerte el.

Biztonságos üzemi területek

A székesfehérvári alumíniumprofil-gyártó Sapa Profiles Kft. veszélyes üzemi folyamatait SICK szenzorok felügyelik.

Az előre tervező cégek optimistábbak

A magyar vállalkozások 63%-a érzékeli rosszabbnak jelenlegi helyzetét a tavalyi év végéhez képest, és 14%-uk véli úgy, hogy már kifelé tart a gödörből – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) áprilisi felméréséből.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Rendkívüli felkészültséggel

A túlméretes áruk szállítása nagy kihívást jelent egy szállítmányozó cég számára. Cikkünkben a Távol-Keletről induló, és az Alföldre érkező, súlyában és kiterjedésében is túlméretes küldemények útját követtük.

Integráció – innováció

Az innovációt az különbözteti meg a kreativitástól, hogy egy folyamatot jelöl, amelynek egyik első eleme az új ötlet, a koncepció, az elképzelés, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. Ez azonban csak akkor válik innovációvá, ha meg is valósul, vagyis ha a feltalált ötletet, elképzelést végül a napi gyakorlatban is alkalmazzák.

Tökéletes hűtőlánc 24 órán keresztül

A Messer Csoport és az Olivo legújabb hűtveszállítási innovációjának köszönhetően az élelmiszer-kereskedelemben nem probléma többé a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű és költséghatékony szállítása. A rendszer szárazjég segítségével az árut több mint 24 órán át a kívánt hőmérsékleten tartja.

Alternatív hajtással

A vállalat a környezeti és társadalmi felelősségvállalás jegyében folyamatosan dolgozik olyan járművek fejlesztésén, amelyek elősegítik a városi környezet fenntartható mobilitását. Az Iveco környezettudatos haszongépjárművei a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos legszigorúbb szabványoknak is megfelelnek, valamint az energiahatékonyság terén is óriási előnyöket nyújtanak felhasználóiknak.

Többfunkciós felhasználás

Ha az utóbbi évtizedek hatalmas fellendülésén átesett Írországára, annak is egy kicsiként indult targoncagyártó vállaltára pillantunk, találunk valami igazi, mérföldkőnek számító izgalmas dolgot. A vidéki ír vállalkozók sikertörténete 1998-ban kezdődött, amikor legyártották az első háromkerekű, dízel meghajtású 4-utas targoncát, amelyet a szigetre oly jellemző zöld színre fényeztek. Akkor még nem hihették, hogy a következő évtized legdinamikusabban fejlődő vállalatcsoportját alapozták meg.

Lendületben

A Roullier csoport a belső logisztikai feladatok ellátására – a különböző gyártási szektorok, a raktár- és a kiszállítórészleg közötti anyagmozgatásra – az OM targoncákat választotta.

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

Fejlesztések a CEP-piacon

Expressz szállítás – expressz változások a piacon. A gyorsaság a CEP (futár-, expressz és csomaglogisztikai) szolgáltatóknak nem csak a munkáját, de a fejlődési ütemét is jellemzi. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a legfontosabb hazai szereplők milyen fejlesztésekkel állnak helyt az egyre élesebb versenyben.

A vállalkozások fejlesztéséért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007 és 2013 között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Kifinomult logisztika

Az idén ünnepelte tizedik születésnapját a hazai alapítású építőanyag-gyártó és márkakereskedő vállalat, a Masterplast Group Zrt. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat sikerének egyik titka a termékei mögött álló, kiválóan szervezett logisztikai háttér. A gyors fejlődésről és a jövő kihívásairól Józsa Dáviddal, a cég logisztikai igazgatójával beszélgettünk.

Duna Térségi Kohézió

I. EU Interregionális Nemzetközi Tudományos Konferencia

Az innováció jubileumi évfordulója

Az Eastlog 2007 tizedik, jubileumi logisztikai és szállítmányozási találkozót a prágai Top Hotel Prága szállodában rendezték április 17. és 20. között. A háromnapos rendezvény keretében a hagyományos konferenciák, workshopok, kiállítások és a Logistics Business Mixer megrendezése mellett logisztikai központok látogatására,valamint innovációs újdonságok bemutatására került sor. A szakmai találkozó kiemelt programja volt a Logisztikai HR Fórum, a GEFCO által szervezett Osztrák Nap, valamint a Raktármenedzsment szeminárium a CCV vezetésével.

Tizenöt év

A társasági szerződés aláírásával 1992 júniusában megalakult a Jungheinrich Hungária Kft., egyike az első – a vasfüggöny lebontása után – Közép-Kelet-Európában létesített Jungheinrich leányvállalatoknak. A cég ma már a magyarországi targoncapiac vezető vállalkozása.

Közút-vasút egy helyen

Az Electrolux, a magyar vállalati gyakorlattól eltérően, a szállításnál egyaránt használja a vasúti és a közúti szállítást. A cég számára mindez jelentős előnyöket biztosít.

Agrárklaszter

A húsz év alatt húszmilliárd euró. A Zsámbéki-medencében befektető Talentis Program első nagyberuházásának alapkövét tavaly novemberben rakta le Kóka János gazdasági miniszter. Az Agrogate néven ismertté vált hetvenhektáros beruházás induló, tizennyolc hektáros ütemének első épületét várhatóan áprilisban vehetik birtokba a bérlők.

Zászlóshajó

Az új DAF XF105-ös az Euro 3-as kivitelben továbbra is kapható XF95-ös fölé került a cég programjában.

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit egy hazai középvállalkozás?

Erre a kérdésre próbáltak választ adni neves hazai szakemberek az október 27-én megrendezett nagysikerű konferencián, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és Ghibli Kft. közösen szervezett meg.

Élelmiszeripari trendek

Az EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Az eredmények szektoronkénti bemutatását most az európai élelmiszeripar jellemzésével folytatjuk.

Három az egyben

A több mint százéves múltra visszatekintő Schmitz Cargobull AG ma a legnagyobb forgalmat bonyolító pótkocsi gyárává nőtte ki magát az európai haszonjármű-gyártásban. A gazdag tapasztalat, a következetes üzletpolitika és a szállítmányozás problémáinak folyamatos feltérképezése, illetve ezek megoldása segítette a Schmitz Cargobullt ahhoz, hogy neve az innováció, a minőség és a megbízhatóság védjegyévé váljon.

Keresés
Kövessen minket facebookon