"gyártás" cimke cikkei:

Újabb üzemcsarnokkal bővül a bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft.

Újabb, 1200 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővül a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft. üzeme, a létesítmény alapkövét november 30-án helyezték el a bonyhádi ipari parkban.

Egy generáció a változásért

A Mars magyarországi fennállásának 25. évfordulója alkalmából hivatalosan is bemutatta a „Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű tervét, mellyel jelképesen útnak indította a következő negyed évszázad sikeres és fejlődő piaci jelenlétét. A Mars az elkövetkező években csaknem 1 milliárd dollárt fektet az olyan, üzletet és társadalmat fenyegető problémák megoldásába, mint a klímaváltozás, az ellátási láncban tapasztalható szegénység, valamint az erőforráshiány. Az évforduló alkalmából szakértők, valamint Pamela Mars-Wright, a Mars család negyedik generációs tagjának közreműködésével vitatták meg a fenntarthatósággal és generációs változásokkal kapcsolatos nézeteket – áll a cég november 20-án kiadott sajtóközleményében.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. bérli majd a Tiszaújvárosban épülő új logisztikai központot

Logisztikai központot épít a tiszaújvárosi ipari parkban az Infogroup Ingatlanfejlesztő Cégcsoport, a csaknem 17 000 négyzetméter alapterületű bázist az amerikai tulajdonú, elektrotechnikai termékeket gyártó Jabil Circuit Magyarország Kft. bérli majd. A már épülő létesítmény november 3-i jelképes alapkőletételén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

A Ford megkezdte az EcoSport kompakt SUV gyártását Romániában

A Ford Motor Co. október 12-én megkezdte az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a craiovai összeszerelő üzemében – közölte a Ford Magyarország.

Jubileumi ünnepség Tatabányán

Az autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó amerikai Sanmina-SCI 2010 óta 7 milliárd forintot költött tatabányai gyárának fejlesztésére - ismertette a társaság vezérigazgatója az üzem fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, október 4-én.

„Made in Győr”: az ötszázezredik

Az Audi Hungaria járműgyártása fontos mérföldkőhöz érkezett: elkészült az 500 000. autó, egy Audi TT S Győrben és indult Nagy-Britannia felé, új tulajdonosához. Az autó „viperazöld” színű egyedi lakkozást kapott és egy 2,0 literes négyhengeres benzinmotor hajtja, amely szintén az Audi Hungariánál készült – áll a cég október 2-án kiadott sajtóközleményében.

Hétmilliárd forintból fejleszti technológiáját és logisztikáját a Leier Hungária Kft.

Az osztrák Leier építőipari cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Leier Hungária Kft. 7 milliárd forintos beruházást hajt végre hat építőanyag-gyártó üzemében, a 101 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 1,28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – adta hírül az MTI július 28-án.

Távcsőüzem építésébe kezd Tenken a Schmidt & Bender Hungária Optikai Kft.

Napokon belül elkezdődik a Heves megyei Tenken a precíziós optikai eszközöket és fegyvertávcsöveket gyártó Schmidt & Bender Hungária Optikai Kft. új üzemének építése – közölte a cég projektért felelős értékesítési menedzsere július 26-án.

Félmilliárdos kapacitásbővítés Egerben

Jelentős fejlesztéssel bővítette és modernizálta gyártókapacitását az egri Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft.

Napelemeket gyártó cég kezdte meg működését Veszprémben

Napelemeket gyártó cég kezdte meg működését Veszprémben, a vállalat új telephelyén 8000 háztartás számára elegendő napelemet gyárt évente – tájékoztatta április 20-án az MTI-t a Corecomm SI Kft. ügyvezetője.

Nyílászárókat gyártó üzem épül Vásárosnaményban

Ajtó- és ablakgyártó üzemet épít fel a miskolci székhelyű Polibet Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban, a beruházáshoz csaknem 300 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást használnak fel – közölte a társaság március 20-án.

Elviszik a gyártást Magyarországról

Bezárja a Gyálon lévő üzemét az amerikai Diebold Nixdorf.

Rekordokat döntött tavaly a Henkel

Rekord árbevétel mellett növelte nyereségét tavaly a Henkel német háztartási vegyipari és kozmetikai konszern - derül ki a cég február 23-i sajtóközleményéből.

Jövő év elején indulhat a termelés az Apollo Tyres magyarországi üzemében

Az Apollo Tyres gyöngyöshalászi abroncsgyára 2017 elején kezdheti meg a termelést, a 475 millió eurós beruházás a terveknek megfelelően halad, ez jelenleg az egyik legnagyobb ilyen jellegű projekt Magyarországon – adta ki a tájékoztatást a vállalat december 27-én.

Kódminőség-ellenőrzés fontossága a gyártási folyamat során

A beszállítói vállalatoknál a kódminőség-ellenőrzés már nemcsak belső igényként jelentkezik, hanem egyre inkább, mint elvárás és kötelező előírás jelenik meg a mindennapokban. A termékek megfelelő azonosításához és az ellátási lánc folytonosságához használt vonalkódok ellenőrzése kulcsfontosságú kérdéssé vált a gyártás számára.

Győrben gyártják az Audikhoz az elektromos motorokat

2018 végén, 2019 elején indul az Audi elektromos autók sorozatgyártása Győrben, s ekkor kezdik meg az elektromos motorok előállítását a magyarországi üzemben – mondta el az MTI érdeklődésére Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetője.

Új frekvenciaváltók a hatékonyabb termelésért

A Rockwell Automation november 10-én jelentett be, hogy bevezette a piacra új frekvenciaváltó családját, amely segíti a felhasználókat az energiaköltségek csökkentésében és a gépek rendelkezésre állási idejének növelésében.

E-repülőgép Magyarországról

A kecskeméti székhelyű sport- és oktatórepülőgép-gyártó Magnus Aircraft vállalatcsoport elnyerte a Szegedi Akadémiai Bizottság és a regionális kereskedelmi és iparkamara által alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést november 7-én, Szegeden adták át.

Német céget vásárolt a Tesla

A Tesla Motors megvásárolta a gyártásautomatizálási rendszerekre szakosodott német Grohmann Engineering vállalatot – közölte november 8-án honlapján az elektromos autókat gyártó Tesla Motors.

Új telephelyet épített a ToolStyle Miskolcon

Új telephelyet épített a miskolci Mechatronikai Ipari Parkban a francia érdekeltségű, elsősorban gázturbina- és gázmotorok, csomagolóipari gépek alkatrészeinek és szerelt egységeinek gyártására, forgácsolására szakosodott Toolstyle Kft., a 2,2 millió euróba kerülő létesítményt november 4-én adták át.

Már tesztelik a Kravtex-Kühne csoport új buszát

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata, az első olyan magyarországi gyártású busz, amelyet a kormány által a nyáron elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiára alapozva terveztek – közölte október 26-án a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese. A Credo Econell 10 tesztelése október végén kezdődik.

Győri dolgozók a pozsonyi gyárban

Ideiglenesen átcsoportosítja 850 munkatársát a győri Audi Hungaria, decembertől 550-en a pozsonyi járműgyárba járnak majd dolgozni, 300-an pedig a motorgyártásban kap munkát.

Kínai e-buszok Komáromból

A kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre első európai elektromos buszgyárát Komáromban, amelyhez a magyar állam 925 millió forint támogatást ad.

A Samvardhana Motherson Group felvásárolta a túrkevei Ábrahám és Társa Kft.-t

Az indiai központú Samvardhana Motherson Group (SMG) felvásárolta a túrkevei Ábrahám Vállalkozások autóipari gyártással foglalkozó üzletágát, az Ábrahám és Társa Kft.-t. A vételösszeget nem hozták nyilvánosságra – közölte az SMG-csoporthoz tartozó, mosonmagyaróvári székhelyű SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. október 6-án.

Vége a vitának

Rendeződött a Volkswagen (VW) német autóipari csoport és két beszállító vitája, amely miatt a VW a Volkswagen márkájú autók gyártásának részleges leállítására kényszerült.

Új termék gyártására tér át a Guardian Orosháza Kft.

A nagyobb fényáteresztő képességű, semleges színű üveg iránt folyamatosan erősödő piaci keresletre reagálva a Guardian Glass a társaság orosházi üzemében készülő összes víztiszta, úsztatott (ún. float) Guardian® síküveg és üvegtermék esetén Guardian ExtraClear® úsztatott üveg gyártására tér át – áll a cégcsoport 2016. július 19-én, Luxembourgban kiadott sajtóközleményében.

Belehúztak a csehek

Csehországban 593 743 személygépkocsit gyártottak az első öt hónapban, 13%-kal többet, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a csehországi autóipari szövetség június 17-én Prágában.

Modellfrissítés

Megkezdődött a Mercedes-Benz CLA és CLA Shooting Brake modellfrissített változatának gyártása Kecskeméten – áll a június 3-án kiadott sajtóközleményben.

Olasz kézben a magyar papírgyártó

A higiéniai papírtermékeket gyártó olasz Lucart Csoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül felvásárolta a hasonló tevékenységet folytató, esztergomi Bokk Paper Kft-t. A felvásárlás a vállalatcsoport első magyarországi befektetése – közölte június 4-én a Lucart.

Január vége óta nem termel a Teva gödöllői üzeme

Január vége óta a Teva önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn az amerikai gyógyszerbiztonsági hatóság észrevételeinek nyomán – közölte a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 3-án.

Új beruházás a GlaxoSmithKline gödöllői vakcinagyárában

Átadták a GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals Gyógyszeripari Kft. vakcinagyárának új termelő részlegét Gödöllőn május 30-án.

Dél-afrikai cég veszi meg a Scitec Nutritiont

Az Enterprise Investors magántőke-befektetési alapja megállapodást írt alá arról, hogy értékesítik a sport táplálékkiegészítőket gyártó Scitec Nutrition 100%-os tulajdonrészét az egészségügyi és testápolási márkákra szakosodott dél-afrikai Ascendis Health részére – közölte az Enterprise Investors május 25-én.

Rekorderedmények Kecskeméten

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a 2015-ös évet új rekorderedményekkel zárta, és bizakodva tekint a jövőbe: a gyártás volumene az előző évhez képest 20%-kal, több mint 180 000 járműre nőtt, és ezzel több mint 65 millió eurós eredményt ért el a vállalat – jelentette be a cég a május 24-én kiadott sajtóközleményében.

Eljöttek az Ipar Napjai

Idén május 24. és 27. között rendezik meg Magyarország legnagyobb és a régió egyik legfontosabb ipari szakvásárát az Ipar Najait. A kiállítás az ipar szinte valamennyi ágazatát felvonultatja, és a lehető legrészletesebb információkat nyújtja a látogatóknak saját szakmai feladataik megoldásához.

Új üzemcsarnokot épít a tolnai Fastron Hungária Kft.

Új, 4500 négyzetméteres üzemcsarnokot épít a mechanikai alkatrészeket gyártó tolnai Fastron Hungária Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással – közölte a cég április 19-én.

Magyar szakemberek újítanak fel egy biokombinátot Mongóliában

A magyar állam által nyújtott 25 millió dolláros kötött segélyhitelből magyar szakemberek újítják fel Mongóliában azt az állatgyógyászati vakcinákat gyártó biokombinátot, amelyet évtizedekkel ezelőtt ugyancsak magyarok építettek fel a mongol főváros közelében fekvő Songinóban.

Kétszázötven millió eurós beruházás Kecskeméten

Új karosszériaüzemmel bővül a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár – adta hírül a cég március 22-i sajtóközleményében.

Orvosi implantátumokat gyártó üzemet épít a Sanatmetal Oroszországban

Orvosi implantátumokat gyártó üzemet épít a Sanatmetal Kft. az oroszországi Obnyinszk városában – közölte a cég március 23-án.

Rekorderedmények a motor- és járműgyártásban

Ismét rekorderedményeket könyvelhet el az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.: 2015-ben a motorgyártásban 2 022 520 db (2014: 1 973 734) motor készült, amellyel a vállalat első alkalommal lépte át a kétmilliós mérföldkövet egy adott évben. Emellett a prémiumgyártó a járműgyártás darabszámát is jelentősen növelte. 2015-ben 160 206 autó (2014: 135 232) gördült le a győri gyártósorokról. Az Audi Hungaria árbevétele 7 906 millió euró (2014: 7 231 millió euró) volt az elmúlt évben. A tavalyi év végén 11 411 munkatárs (2014: 11 274) dolgozott a négykarikás vállalatnál – áll a március 3-án kiadott sajtóközleményben.

Jubileumot ünnepel a magyarországi Mercedes-Benz

A Magyarországon gyártott immár 500 000 Mercedes-Benz autóból ki tudnánk rakni akár a Kecskemét - Rastatt autóútvonalat is oda-vissza – áll a Mercedes február 15-én megjelent közleményében.

900 millió forintos fejlesztés a Schäfer-Oesterle Kft.-nél

Mintegy 900 millió forintos beruházással valósít meg technológiai fejlesztést a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó, bonyhádi székhelyű Schäfer-Oesterle Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 12-én.

Gyártáskapacitás-bővítés Hatvanban

A Bosch csoport egy újabb fejlesztési projekten keresztül összesen 600 új munkahelyet teremt a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél – jelentették be február 10-én, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megrendezett sajtótájékoztatón. Ez a projekt a Bosch folyamatos beruházásainak részét képezi Magyarországon. A 2016 és 2018 között megvalósuló beruházás összértéke 18,9 milliárd forint, melyből egyedi kormánydöntés alapján 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar állam.

Az LG újabb, közel félmilliárd dollárt fektet a napelemgyártásba

Jelentősen bővíti napelemüzletágát az LG Electronics (LG), amely dél-koreai napelempanel-gyártási kapacitását 435 millió dollár értékű beruházással fejleszti tovább.

Fejleszti tiszavasvári üzemét a Járműszerelvényt Gyártó Zrt.

Fejleszti, újabb csarnokot építtet tiszavasvári üzemében a budapesti Járműszerelvényt Gyártó Zrt. – közölte a magyar tulajdonú társaság vezérigazgatója január 9-én.

Tavaly újabb gyártási rekordot döntött a Kia Szlovákiában

Újabb rekordévet zárt 2015-ben a Kia Motors Slovakia, a dél koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának tavalyi gyártása több mint 4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a vállalat sajtóközleményéből, amelyet január 7-én tettek közzé.

Elkészült a háromszázezredik autó a győri Audiban

Elkészült a háromszázezredik autó az Audi Hungaria Motor Kft.-nél, a viperazöld S3 Limousine-t az Egyesült Államokban rendelték meg – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű vállalat december 22-én.

Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás teljesítménye

A román gépkocsigyártás 1,4%-kal csökkent az idei első 11 hónapban, ugyanakkor a román autópiac 18,6%-kal bővült – közölte a román autógyártók és -importőrök egyesülete december 18-án.

Megkezdte a Cembrit a burkolólapok gyártását a nyergesújfalui gyárban

A dán tulajdonú Cembrit Kft. 7 milliárd forintos beruházással újjáépítette nyergesújfalui gyárát, ahol megkezdték a színes szálcement homlokzati burkolólapok gyártását – jelentette be a társaság ügyvezetője december 15-én tartott nyergesújfalui sajtótájékoztatóján.

Növelte árbevételét a Videoton Holding

A Videoton vállalatcsoport 2015-ben mintegy 15 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi évhez képest, az előzetes becslések szerint összege a 150 milliárd forintot is meghaladhatja - mondta a cégcsoport elnök-vezérigazgatója december 11-én a Videoton Holding székesfehérvári évzáró rendezvényén.

Indul az e-repülőgép sorozatgyártása

Kína első elektromos meghajtású repülőgépe megkapta az engedélyt a sorozatgyártásra a polgári légügyi hatóságtól.

Befejeződött a Rába-csoport 4 milliárd forintos fejlesztése

Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és 50 új munkahelyet teremtett.

Jól teljesít az Infineon

Forgalmának és nyereségének javulása mellett biztató növekedési kilátásokról számolt be a magyarországi gyártókapacitással is rendelkező Infineon Technologies AG félvezető ipari konszern.

Elkészült a Masterplast szabadkai üvegszövet gyárának első üteme

Elkészült a Masterplast Nyrt. szabadkai üvegszövet gyárának első üteme, és a terveknek megfelelően elindult a mintegy 8,4 millió eurós beruházás második üteme – közölte az építőipari hőszigetelő anyagokat gyártó és értékesítő cég a tőzsde honlapján november 17-én.

681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 10-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

A SEAT bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét

Bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét a SEAT: a spanyol autógyártó következő 10 évre vonatkozó stratégiájának 3 pillére a nagy haszonkulcsú modellek fejlesztése a növekvő szegmensek számára, az ügyfél-elégedettség előtérbe helyezése, valamint az autóipar legvonzóbb munkaadójává válni Spanyolországban – adta ki a tájékoztatást a Volkswagen konszern márkáit Magyarországon képviselő Porsche Hungaria november 2-án.

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának új gyárigazgatója

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója 2016. január 1-jétől. Thomas Geier utódja lesz, aki 2014 májusa óta áll a Kecskeméti Mercedes-Benz gyár élén. Thomas Geier a sindelfingeni gyárban folytatja munkáját, ahol az E-osztály 2016-ban induló új modelljének összeszerelő üzeméért lesz felelős – áll a vállalat október 29-én megjelent közleményében.

Alvázvédőt fejlesztett ki a Graboplast

A magyar autógyártók igényének jelentős részét kielégítő alvázvédő bevonatot fejlesztett ki a Graboplast, a termékből évente 4000 tonnát képesek előállítani a vállalat győri gyáregységében – közölte a cég október 28-án.

Építőipari aluhab panelgyártó üzemet épít az Aluinvent

Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén – mondta Babcsán Norbert, a vállalat technológiai igazgatója október 22-én sajtótájékoztatón, a helyszínen.

Növeli termelési kapacitását a dán Lego Nyíregyházán

Automatikus magasraktárak, valamint dekorációs- és összeszerelő üzemegység építésével növeli termelési kapacitását a Lego Manufacturing Kft. Nyíregyházán – jelentette be Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató és Kovács Ferenc polgármester közös sajtótájékoztatójukon október 21-én, a nyírségi megyeszékhelyen.

Magyarországon nyílt meg a Vredestein első egyedi kialakítású műhelye

A fővárosban nyílt meg az Apollo Vredestein gumiabroncsgyártó és értékesítő cég első egyedi kialakítású flagship (zászlóshajó) műhelye, a megújult Római Gumi Centrum – mondta Bakonyi Tamás, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója Budapesten október 20-án.

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának fejlesztését

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 19-én Budapesten a szerződés aláírásán.

Új gyártócsarnokot épített a Greiner Bio-One Hungary Kft.

A Greiner Bio-One Hungary Kft. 2000 négyzetméteres gyártócsarnokot épített Mosonmagyaróváron, a bővítéssel mintegy 10 000 négyzetméteren gyártják novembertől a Petri-csészéket - mondta a vállalat ügyvezető igazgatója október 9-én.

Dízelbotrány - Audi Hungaria: továbbra is a tervek szerint termel a győri gyár

Továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában - közölte a társaság október 8-án, jelezve: a Volkswagen-csoport körül kialakult helyzet jövőbeli hatásairól egyelőre nem tudnak nyilatkozni.

Kiemelt jelentőségű az Ibiden dunavarsányi beruházása

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány az Ibiden Hungary Kft. dunavarsányi ipari parkban megvalósuló, kipufogórendszerekhez kapcsolódó termékek gyártását eredményező beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – az erről szóló kormányrendelet az október 5-i Magyar Közlönyben jelent meg.

PSA Peugeot Citroen–Tata együttműködés körvonalazódik

Együttműködési megállapodást írt alá az indiai Tata Motors és a francia PSA Peugeot Citroen autógyár Peugeot modellek indiai gyártásáról - közölte az indiai Economic Times értesülésére hivatkozva a japán Nikkei gazdasági lap ázsiai üzleti kiadása október 5-én.

Átadták a BorgWarner kipufogó-alkatrész gyárát Oroszlányban

Október 2-án átadták Oroszlányban az amerikai BorgWarner 25 000 négyzetméteres üzemét, ahol kipufogógáz visszavezető csöveket, szelepeket és hűtőket állítanak elő, a teljes kapacitás elérésekor 600-700 munkatárssal.

Növelte kapacitását a pápai Hirtenberger autóipari vállalat

A pápai Hirtenberger Automotive Safety járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalat 840 millió forintból fejlesztette gépparkját, ezzel jelentősen növelte gyártási kapacitását – jelentette be a cég vezetője szeptember 22-én.

Az Apple 2019-re felkészül az elektromos autók gyártására

Az Apple-nek az a célja, hogy 2019-re képes legyen elektromos autót gyártani, s ezért felgyorsította az erre irányuló erőfeszítéseit – közölte szeptember 22-i számában a The Wall Street Journal.

A Messer megvásárolja az iparigáz-gyártó Air Liquide magyar leányvállalatát

Az ipari gázokat gyártó német Messer Group GmbH. magyar leányvállalata megvásárolja az Air Liquide Hungary Ipari Gáztermelő Kft. 100%-os tulajdonrészét – adta ki a tájékoztatást szeptember 15-én a Messer Hungarogáz Kft.

Nőtt a román gépkocsigyártás az első 8 hónapban

Az első 8 hónapban 1,8%-kal nőtt a román gépkocsigyártás a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte szeptember 15-én a romániai autógyártók és -importőrök egyesülete.

Minden ötödik európai autót Közép-Kelet-Európában gyártottak 2014-ben

Az Európai Unióban gyártott összesen 3,6 millió autó 21%-a a közép-kelet-európai régióban gördült le a futószalagról 2014-ben – írta szeptember 10-én közzé tett elemzésében a Coface hitelbiztosító.

Növekedést tervez a tamási Ramivo Kft.

A víztisztító berendezéseket gyártó tamási Ramivo Kft. 10%-ot meghaladó növekedést tervez idén – adta hírül a vállalat szeptember 10-én.

Már megkezdték a hetvenezer Electrolux hűtőszekrény gyártását a jászberényi gyárban

Az Electrolux háztartási gépgyártó egyik észak-olasz üzeméből Magyarországra helyezik át a hűtőgépgyártás egy részét, a jászberényi gyárban pedig már elkezdődött a 70 000 darab új fejlesztésű, beépíthető hűtő gyártása – erősítette meg az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója a pénteki olasz sajtóban megjelent hírt augusztus 31-én.

Matracgyártó üzemet avatott az osztrák ADA cégcsoport Zalaegerszegen

Mintegy egymilliárd forintos beruházással készült el Zalaegerszegen az osztrák ADA bútoripari cégcsoport matracgyártó üzeme, ami nagyon jó példája a kiváló osztrák-magyar gazdasági együttműködésnek – mondta az augusztus 26-án tartott gyáravatón a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Katonai létesítményből szerelőüzem épült Miskolcon

Utastájékoztató kijelzők műszaki fejlesztésére, valamint ezen termékek gyártási folyamatának megvalósítására szerelőüzem épült Miskolcon; a beruházás 98,54 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program részeként – adta ki a tájékoztatást a Corvus Telecom Kft. augusztus 20-án.

Egy orosz vállalat a világ legnagyobb zafírkristály gyártója

Az orosz Monocrystal vállalat a világ legnagyobb gyártója az optikai berendezésekben, mobil készülékekben alkalmazott szintetikus zafírkristály lapkáknak a francia Yole Développement piackutató és stratégiai tanácsadó vállalat tanulmánya szerint – írja az orosz Sputnik News hírportál augusztus 19-én.

Passzív ablak gyártásába kezdett Cegléden részben uniós forrásból a Bau-Trans 2000 Kft.

Mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert uniós pályázaton komplex passzívablak-gyártó technológia létesítésére, illetve új üzemcsarnok építésére a ceglédi központú Bau-Trans 2000 Kft. – adta ki a tájékoztatást a cég egyik tulajdonosa augusztus 9-én.

Indiai autóipari beszállító épít gyárat Kecskeméten

Négyszáz-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít Az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskeméten – közölte Takács Péter projektvezető augusztus 5-én a megyeszékhely rendkívüli közgyűlésén. A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít a cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak.

Új üzemcsarnokot épít a Log Valve Kft. Lentiben

Közel 376 millió forintos költséggel új üzemcsarnokot épít Lentiben az olaj- és gázipari szerelvényeket gyártó Log Valve Kft. – tette közzé a vállalat augusztus 4-én.

Gyógyszeripari kooperáció Szegeden

Elsősorban a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás és a termékfejlesztés területén kíván közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a magyar tulajdonú Goodwill Pharma Kft., együttműködési megállapodásukat kedden újították meg.

Harmadával növelte kapacitását a HungaroPasta

A tésztagyártással foglalkozó Hungaro Pasta Kft. 217 millió forintos fejlesztéssel harmadával növelte kapacitását – adta ki a tájékoztatást augusztus 2-án a tulajdonos-ügyvezető Szabados Ferenc.

Daganatellenes gyógyszer lehet a magyar készítmény

Gyártási engedélyt és ezzel GMP (helyes gyógyszergyártási gyakorlat) minősítést kapott a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. gyártóhelye, ezzel a társaság újabb lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé - közölte a HYD Kft.

Csökkenő nyereséggel lett világelső a Volkswagen

Csökkent a német Volkswagen konszern második negyedévi profitja éves szinten annak ellenére, hogy eladásait tekintve a cég világelső lett, lekörözve a Toyota és a GM vállalatokat.

A BorgWarner átadta hajtóműgyárát Oroszlányban

Az amerikai tulajdonú BorgWarner TTS Kft. július 28-án átadta 7 milliárd forintos beruházással Oroszlányban épült hajtóműgyárát, amely induláskor 160 embert foglalkoztat.

A túró- és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt

A túró- és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében – közölte a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója július 23-án Szegeden.

Technológiai fejlesztés a műanyagipari gyártónál

A tavalyi, több mint 380 millió forintos raktárberuházás és gépvásárlás után további mintegy 200 millió forintos technológiai fejlesztést indít a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásával foglalkozó nagykanizsai Siroma-Plast Kft.

Uniós támogatásból raklaptőkegyártó üzem épült Tiszalökön

Mintegy 150 millió forintos összköltséggel, jelentős uniós támogatással raklaptőkegyártó üzemet épített a fa-, parafa- és fonott termékek gyártásával és előállításával foglalkozó Pellet-International Kft. – közölte a tiszalöki székhelyű cég ügyvezetője július 20-án.

Navigációs céget vásárolt a svéd Autoliv autóipari beszállító

Navigációs berendezéseket gyártó amerikai vállalat megvásárlásával bővíti technológiai portfolióját a svéd Autoliv járműbiztonsági berendezés gyártó vállalat – számolt be július 17-én az Automotive New hírportál.

A Graboplast 3 milliárd forint támogatást kap 8,7 milliárdos beruházásához

A padlógyártó Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre exporttevékenységének bővítésére, amihez egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap – jelentette be július 17-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Jancsó Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Béres Gyógyszergyár Zrt. beruházását

Egyedi kormánydöntés alapján 1,6 milliárd forint támogatást ad a kormány aBéres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki, 3,2 milliárd értékű beruházásához – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 14-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.

Peter Kössler az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezetésének új elnöke 2015. október 1-jétől.

Bővítette termelői kapacitását a győri Grana Kft.

Éves szinten 30%-os termelői kapacitásbővülésre számít a győri székhelyű Grana Kft. a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett fröccsöntő üzemcsarnok átadásának köszönhetően.

Kétszázötven új munkahelyet teremt a Rosenberger ipari beruházása a Jászságban

Csaknem 3,5 milliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó német Rosenberger cég magyarországi leányvállalata, a fejlesztéssel 250 új munkahely jön létre a jászárokszállási üzemben – jelentették be június 29-én Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Fejelesztés a Continental csoport makói egységénél

Történetének egyik legnagyobb fejlesztését kezdi el a Continental csoport makói egysége – áll a június 25-én kiadott sajtóközleményben.

Új termékek gyártásába kezd a veszprémi Valeo

A veszprémi Valeo autóipari vállalat új termékek gyártásába kezdett, 2,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 25 új munkahely létesült; a beruházást június 26-án adták át a cég telephelyén.

Fejlesztés a Tetra Pak budaörsi üzemében

A Tetra Pak 14 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre magyarországi gyárában, a kibővített budaörsi üzemet és az új gyártósort június 24-én adták át.

Új gyártósorral 100 új munkahelyet teremtett a Nestlé Hungária Kft. Szerencsen

Száznyolcvanmillió forintos beruházással új gyártósort avattak hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, a Nestlé Hungária Kft. gyáregységében, aminek köszönhetően 100 új munkahely jött létre, így 480-ra nőtt a dolgozók létszáma – adta hírül a vállalat június 22-én.

Tavaly mintegy 2%-kal nőtt a sör értékesítése, az idén is hasonló bővülés várható

Tavaly mintegy 2%-kal növekedett a magyar söripar által értékesített sör mennyisége, és erre lehet számítani az idén is – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) június 15-én.

Lekvárfőző üzem létesül Környén

Csak gyümölcsöt tartalmazó, ízesítő és tartósítószerek nélküli lekvárokat készítő üzem létesül a Komárom-Esztergom megyei Környén – adta ki a tájékoztatást az üzem tulajdonosa június 13-án.

Minden sör átment a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Negyven különböző típusú, ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az élelmiszer és vegyipari laboratórium ellenőrzésén valamennyi sör megfelelt a követelményeknek – közölte az NFH június 11-én.

Két számjegyű növekedés a magyarországi Bosch csoportnál

A Bosch magyarországi tevékenységének minden területén két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2014-ben.

Negyedmillió LED-lámpát gyártott Nagykanizsán a General Electric

A LED-lámpák gyártásának 2 évvel ezelőtti kezdete óta 250 000 LED-es fényforrást állított elő a General Electric (GE) nagykanizsai gyára, ahonnan Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak megrendelőit látják el a legmodernebb világítóberendezésekkel – adta hírül a vállalat június 2-án.

Hárommilliárd forintos üzemfejlesztés Jászberényben

Csaknem 2,84 milliárd forintból 851 millió forint európai uniós támogatással 10 000 négyzetméteres új üzemcsarnokot, két modern göngyölegtárolót épített, valamint fémmegmunkáláshoz szükséges gyártó- és szerszámgépeket vásárolt a fémforgácsolással, vasszerkezeti és lemezmegmunkálással foglalkozó Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. a jászberényi telephelyén.

25 millió eurós beruházás Magyarországon

Jelentős magyarországi és külföldi befektetők, köztük a Swedsteel, a Metecno Csoport és a Meander Holding megállapodtak két magyarországi gyáregység létrehozásáról, amelyeket 2017 tavaszáig 25 millió eurós zöldmezős beruházás keretében valósítanak meg – áll a május 28-án kiadott sajtóközleményben. A Swedsteel-Metecno helyi kereskedelmi központja, illetve a gyártóegységek a teljes közép-kelet-európai régió trapézlemez-, szendvicspanel- és egyéb könnyűszerkezetes, tűzihorganyzott acél anyagú termékellátását biztosítják majd.

Több mint egymilliárdos fejlesztés a Vajda Papír soroksári gyárában

Összesen 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssel két csúcstechnológiát képviselő papírzsebkendő-gyártó gépsor áll munkába a Vajda Papír Kft. soroksári telephelyén, a beruházással 24 új munkahely jön létre, 30%-kal nő a vállalat gyártókapacitása – közölte a háztartási, egészségügyi papírtermékek gyártásával és exportálásával foglalkozó vállalatcsoport május 23-án.

A jövő okos autói Szombathelyről indulnak

A nemzetközi TDK-csoporthoz tartozó szombathelyi EPCOS 20 éves történetének legnagyobb volumenű fejlesztése részeként 2015. május 22-én átadta a TDK csoport egyik európai autóelektronikai alkatrészgyártó központját Szombathelyen. A 2013-ban indult és három éven át tartó mintegy 10,5 milliárd forint összértékű fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a szombathelyi EPCOS olyan „okos autós alkalmazásokhoz” fejleszt és gyárt elektronikai alkatrészeket, mint például a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a különféle táblafelismerők.

LED-lámpákat gyártó kínai üzem épül Sárospatakon

A kínai Shanghai Feilo Acoustics CO, Ltd. LED-lámpákat gyártó üzemet épít Sárospatakon, a 30 millió eurós beruházás előkészítéséről május 22-én írt alá szándéknyilatkozatot Zhuang Shena'n a kínai cég vezérigazgatója, Aros János, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere és Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Új üzemcsarnokot épített a Kontakt-Elektro

Átadták a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. új üzemcsarnokát május 22-én Pécsen.

3D nyomtatási központ nyílt Budapesten

Elsősorban mérnököket, termelési, valamint kreatív szakembereket vár a VARINEX Zrt. a május 20-án átadott új, budapesti 3D nyomtatási technológiai központjába.

Elkészült az Audi motorfejlesztő központja

Magyarország gazdaságának fejlődését leginkább a tavaly 10 %-kal bővülő Németországba irányuló export határozza meg, amelyben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungaria Motor Kft.-nek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter május 11-én Győrben, az Audi 1600 négyzetméter alapterületű, 5,4 milliárd forintból épült motorfejlesztő központjának átadásán.

Stabil eredménnyel zárta első évét az AVENTICS Hungary Kft.

Az elmúlt évtized pneumatika gyártásának egyik jelentős változása ment végbe 2014-ben azáltal, hogy egy német-skandináv befektetői csoport megvásárolta a Bosch Rexroth pneumatikai üzletágát. A tulajdonosváltás az egri gyárra is hatással volt, azonban az önállóvá vált AVENTICS Hungary Kft. jó üzemi eredményének és növekvő nettó árbevételének köszönhetően stabilan zárta első évét – áll a vállalat április 28-án kiadott közleményében.

Új ostyagyártási technológiát vezetett be az Urbán és Urbán Kft. Rétságon

Több mint 2 milliárd forintos technológiai fejlesztést hajtott végre rétsági ostyagyárában az Urbán és Urbán Kft., így új termékekkel jelenik meg a piacon, és kétszeresére nő a gyártási kapacitás – adta ki a tájékoztatást a cég április 28-án.

Beruházás a pápai Hirtenberger autóipari vállalatnál

Ötven új munkahely jött létre a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a pápai Hirtenberger Automotive Safety Hungary járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalatnál – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője április 27-én.

Kódban az orvosság

A következő hónapokban életbe lép az a szabályozás, ami előírja, hogy 2018-tól kötelező lesz az UDI (unique device identification, egyedi eszközazonosító) kódok használata a gyógyszereknél.

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári Cukor Manufaktúra kft.

A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket április 22-én adták át.

Több mint 200 millió forintos fejlesztés a Heves Ponyva Kft.-nél

A Heves Ponyva Kft. 113,37 millió forint vissza nem térítendő támogatással, 226,75 millió forintos beruházással új gyártóüzemet épít – közölte az ország egyik meghatározó kishaszon- és tehergépjármű-felépítmény gyártója.

Átadták a Gealan székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát

Átadták április 17-én a németországi székhelyű Gealan Formteile GmbH székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát, a Sóstói Ipari Parkban található üzembe mintegy 2 millió eurót (600 millió forint) fektettek be.

A FrieslandCampina Hungária és az Alföldi Tej megállapodást kötött a debreceni gyáregység eladásáról

Sikerrel zárult a FrieslandCampina Hungária átfogó ipari és logisztikai átszervezése; továbbra is tejtermékek készülnek majd a debreceni üzemben.

Felavatták az Emerson új székesfehérvári gyárát

Felavatták április 15-én az Emerson Process Management Magyarország Kft. új, 25 000 négyzetméter alapterületű gyárát Székesfehérváron, a cégcsoport szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága egy több mint 3 milliárd forintos beruházást követően költözhetett a korábban a Philips tulajdonában lévő épületbe.

Zsákmányszerző körútra indult a Teva

Nagy dobásra készül az izraeli Teva: a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója vállalatfelvásárlásokkal próbálja növelni méretét – és nyereségét – érkezett a hír március 31-én.

Külföldön is sikeres a magyar gyártó

Március 30-tól nevet vált hazánk piacvezető betoncserép gyártója. A Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. név Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-re változik – mondta Gódi Attila, a cég ügyvezető igazgatója március 25-én Budapesten.

Három milliárd forintból fejlesztettek az ajkai ipari parkban

Tíz munkahely létesült az ajkai ipari parkban működő autóalkatrész gyártó cégnél három milliárd forintos uniós fejlesztésnek köszönhetően – közölte a vállalat ügyvezetője március 23-án.

Piacra dobták a Raspberry Pi 2 B-t

Már elérhető az új Raspberry Pi 2 számítógépkártya, amely az előző modellekhez képest hatszor nagyobb feldolgozási teljesítménnyel és kétszer annyi memóriával rendelkezik.

3M innovációs központ Budapesten

Március 3-án mutatta be magyarországi innovációs központját a 3M Hungaria Kft. A budapesti Infoparkban kialakított, 300 négyzetméter alapterületű technológiai centrum a nemzetközi vállalat mintegy 30 hasonló létesítményének egyike.

Új munkahelyeket teremtett a Rosenberger jászárokszállási gyárában

Mintegy 2,7 milliárd forintból fejlesztette gyártókapacitását és technológiáját, teremtett több mint félszáz új munkahelyet a német tulajdonú Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában – jelentette be a helyszínen a projekt zárórendezvényén március 11-én az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Megkezdődött a Suzuki Vitara sorozatgyártása Esztergomban

Orbán Viktor miniszterelnök és Szuzuki Oszamu, a japán autógyár tulajdonosa közösen indította el a Suzuki esztergomi gyárában az új Vitara sorozatgyártását. A modellt csak Esztergomban gyártják, innen exportálják a vállalat összes piacára – adta hírül a vállalat március 5-én.

Bővíti nyíregyházi gumiabroncsgyárát a francia Michelin

Tovább bővíti nyíregyházi gyárát a gumiabroncs-gyártással foglalkozó Michelin Csoport, a 40 millió eurós (12,2 milliárd forint) beruházás megvalósítása idén kezdődik és 2017 végére fejeződik be - áll a francia óriáscég március 5-én megjelent közleményében. A vállalat nyírségi gyárában jelenleg is tart egy 15 millió euró értékű kapacitásbővítő beruházási program.

Több mint 400 új munkahelyet hoz létre Pécsen egy hangtechnika-gyártó cég

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be március 5-én sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Új oktatóközpontot hoz létre az Opel Szentgotthárdon

Ötszáz fős létszámbővítést hajt végre, valamint új oktató- és szolgáltatóközpontot hoz létre az amerikai General Motors (GM) és leányvállalata, az Opel Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke, az Opel csoport kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke sajtótájékoztatón február 27-én Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Megkezdték a dolgozók toborzását az Apollo Tyres épülő gumigyárába

Megkezdődött a dolgozók toborzása az indiai Apollo Tyres Gyöngyöshalász mellett zöldmezős beruházásként megépülő gumigyárába – áll a társaság február 25-én megjelent közleményében.

Hétszáz új munkahelyet hoz létre Sopronkövesden az Autoliv cég

Biztonságiöv-gyárának bővítésével 700 új munkahelyet teremt Sopronkövesden az Autoliv svéd autóipari vállalat. A fejlesztéssel, amelyet február 23-án jelentettek be Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára lesz a sopronkövesdi.

Fejlesztette gyárát az Inotal Zrt.

Több, mint 3,5 milliárd forintból fejlesztette várpalotai gyárát az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt., a beruházáshoz a félgyártmány termékeket gyártó cég mintegy 914 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a vállalat vezérigazgatója február 21-én.

Új üzemcsarnokot épít Devecserben a Hajtó-Mű Kft.

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás keretében új üzemcsarnokot épít a Hajtó-Mű Kft. Devecserben – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője február 19-én.

Új üzemcsarnok készült el a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén

Európai uniós támogatással vasúti biztosítóberendezéseket előkészítő és összeszerelő csarnokot épített a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén – adta hírül a vállalat január 31-én.

Semmi esély a termékhamisításra!

Világviszonylatban a gyógyszerek 10%-a hamisítvány az US Food and Drug Administration (FDA) tanulmánya szerint. Ennek érdekében az EU a gyógyszeripari hamisítás elleni irányelvek felülvizsgálatát tervezi az idei év első felében – áll az STI Group 2015. januári sajtójelentésében.

Új gyárigazgató a Bosch miskolci autóipari gyáregységében

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárának élére. Jochen Limberger a magyarországi Bosch meghatározó autóipari alkatrészek gyártóközpontjáért felel – adta hírül a társaság január 26-án.

Új ügyvezető a Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű gyárának élén

Bíró Attila vette át a Knorr-Bremse kecskeméti telephelyének vezetését 2015 januárjától Lepsényi Istvántól – adta hírül a vállalat január 21-én.

Nyolcmilliárd forintos beruházást hajt végre Ajkán a Le Bélier francia cég

Új gyáregységet alakít ki a Veszprém megyei Ajkán az autóalkatrészeket gyártó francia Le Bélier vállalat, a beruházás értéke 8 milliárd forint – hangzott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol stratégiai partneri megállapodást írtak alá a francia autóipari beszállító és a magyar kormány képviselői január 20-án Budapesten.

Minden idők legjobb évét zárta az Audi Magyarországon

Az Audi győri telephelyén mintegy 2 millió motor készült 2014-ben, több mint 135 000 autót gyártottak, kilencszázzal nőtt a foglalkoztatottak létszáma, ezzel minden idők legsikeresebb évét zárta a vállalat Magyarországon – közölte az Audi Hungaria Motor Kft. január 9-én.

Jövőre közel 400 millió forintos beruházást tervez a Rondo Hullámpapírgyártó

Közel 400 millió forintos beruházást tervez a Rondo Hullámpapírgyártó jövőre soroksári gyárában, miután az idén 350 millió forintból teljessé tette az automata áruáramlási rendszert az üzemben –adta hírül az osztrák tulajdonú csomagolóanyag gyártó vállalat december 12-én.

Vezetésbiztonsági berendezést gyárt a Continental

Vezetésbiztonsági elektronikai berendezés gyártását kezdte meg a Continental kőbányai gyárában egy 1,4 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően – mondta a gyáregység vezetője november 25-én.

Növeli kapacitását és a munkahelyek számát a Schott Kft.

Bővíti termelési kapacitását és 10 új gyártósort vásárol, illetve a beruházásnak köszönhetően újabb munkahelyeket hoz létre a Vas megyei Lukácsházán a gyógyszercsomagoláshoz használatos üvegtermékeket előállító Schott Hungary Kft. – közölte Szabó Imre, a cég pénzügyi igazgatója november 22-én.

Üvegszövet gyártóegység Szabadkán

Üvegszövet gyártóegységet nyit a Masterplast Szabadkán 400 000 eurós (120 millió forintos) beruházással - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján november 20-án.

Jelentős árbevétel-emelkedéssel számol az idén, bővítést tervez a Hipp Kft.

A tavalyi, 10 milliárdot meghaladó után 11 milliárdos árbevétellel számol az idei évre a bio bébiételeket és -italokat gyártó Hipp Kft. – közölte november 12-én Bódi Csaba ügyvezető igazgató, jelezve, hogy éveken belül bővíteni készülnek az üzemet.

Több százmilliós fejlesztés az autókhoz dekorációs elemeket gyártó MONO-Ipolyfabric Kft-nél

A luxusautók belső dekorációs elemeit gyártó ipolytölgyesi MONO-Ipolyfabric Kft. 646 millió forint összköltségű fejlesztési projektet zár 2015 elején – mondta a cég pénzügyi vezetője november11-én.

Egymilliárdos fejlesztés a Ziehl-Abegg Kft.-nél

Egymilliárd forintot meghaladó program keretében infrastrukturális beruházásokat és információs technológiai fejlesztéseket valósított meg, gépeket vásárolt és jelentősen bővítette a foglalkoztatottak létszámát a főként ventilátorok részegységeinek gyártásával foglalkozó marcali Ziehl-Abegg Kft. – adta hírül a vállalat november 3-án.

Fejleszt Mosonmagyaróváron a Greiner Bio-One

Kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre Mosonmagyaróváron a Greiner Bio-One Hungary Kft.; az egészségügyi termékeket gyártó vállalat 2000 m2-es új gyártócsarnokot épít – érkezett a hír október 29-én.

Gépipari cég épít gyárat Miskolc egyik ipari parkjában

A francia érdekeltségű Toolstyle Kft. új üzemcsarnokot és hozzá kapcsolódó létesítményeket épít fel 600 millió forintból Miskolc északi iparterületén, a Mechatronikai Ipari Parkban, az elsősorban a gép- és energetikai iparnak alkatrészeket, részegységeket gyártó társaság a tervek szerint 2015-ben költözik át jelenlegi, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén található helyéről az új telephelyre – adta hírül a vállalat október 1-én.

Új termelőüzemet adott át a Rovitex Pécsen

Egy 750 milliós, részben európai uniós forrásból megépített új termelőüzemet adott át a legnagyobb magyarországi lakástextil-forgalmazó cég, a pécsi Rovitex Hungária Kft. szeptember 30-án a baranyai megyeszékhelyen.

Bővíti nyírbátori repülőgép-alkatrészgyárát a német Diehl Csoport

Új üzemcsarnok építésével bővíti nyírbátori repülőgép-alkatrészgyárát a német Diehl Csoport – közölte Balla Jánosné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere augusztus 18-án.

A Volkswagennek is szállít alkatrészeket a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt.

– Bővítette beszállítói körét, s immár a Volkswagennek is szállít alkatrészeket a téglási HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. – közölte az autóipari alkatrészeket gyártó vállalkozás vezérigazgató-helyettese augusztus 15-én.

Vegyesvállalatot alapított a Kötéltechnika Kft. és a spanyol Tecnología Deportiva S.A.

A kelet-európai piacok meghódítására vegyesvállalatot alapított a köteleket és hálókat gyártó Kötéltechnika Kft. és a spanyol, munkavédelmi eszközöket gyártó és forgalmazó Tecnología Deportiva S.A. – jelentették be július 24-én.

Üzemavatás Szentgotthárdon

Felavatták az autóalkatrészeket gyártó katalán érdekeltségű AMES Hungaria mintegy 1,3 millió euróból épült üzemcsarnokát július 18-án Szentgotthárdon.

Bővítette telephelyét a Zollner Kft.

Több mint 300 millió forintot fordított a váci székhelyű Zollner Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. szügyi egységének bővítésére, a projekt összköltségének közel felét uniós forrásból finanszírozták – közölte a cég gazdasági igazgató-helyettese július 17-én.

Gyáravató Mátészalkán

Július 9-én hivatalosan is átadták a FrieslandCampina új mátészalkai gyáregységét. Az ellátási lánc átszervezésének részeként lezárult a 650 millió forintos beruházás.

Modernizált napelempanel-gyártás

Korszerűsíti napelem-panel gyártósorát az Agulhas-Solar Kft. Szolnokon, a projekt összköltsége közel 320 millió forintot tesz ki – adta hírül a vállalat július 3-án.

Új ügyvezetője van az Audi Hungária Motor Kft.-nek

Herbert Steiner lett az Audi Hungária Motor Kft. motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatója; Achim Heinfling korábbi vezető az ingolstadti gyárban a motor- és aggregátorgyártási részleg vezetője lesz – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 1-én.

Járműipari K+F projekt a Draspó-Tempó Kft. szigetszentmiklósi üzemében

Összesen 211 millió forintos összköltségű beruházással járműipari kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósított meg a szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft., az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó cég a megvalósításhoz az Új Széchenyi terv pályázatán 71 millió forintos támogatást nyert – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 29-én.

Tovább bővíti motorfejlesztő központját az Audi Hungária Motor Kft.

Mintegy 1600 m2-el növeli az Audi Hungária Motor Kft. motorfejlesztő központjának alapterületét; többek között 12 fékpadot helyeznek el, amelyekkel tovább nő a kapacitás – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 25-én.

Új nagyberuházások kezdődnek Zalaegerszegen

A város északi ipari parkjában 4,5 milliárd forintos nyomdaipari beruházás, a déli iparterületen pedig 900 millió forintos bútoripari fejlesztés kezdődik a közeljövőben – érkezett a hír június 21-én.

Újabb vonatok

Ősszel három újabb FLIRT vonatot állít üzembe a meglévő négy mellé a GYSEV - közölte a társaság szóvivője június 17-én.

Tatabányára települ a Hundeola Stahl Kft.

Tatáról Tatabányára települ a rozsdamentes anyagok megmunkálásával foglalkozó Hundeola Stahl Kft., ahol zöldmezős beruházásként új üzemcsarnokot építenek közel 180 millió forintos beruházással – adta hírül a társaság értékesítési igazgatója június 8-án.

Új üzemcsarnokot épít a mezőberényi Kolozsi József Kft.

Új üzemcsarnokot épít több mint 170 millió forintos beruházással a mezőberényi Kolozsi József Kft., a fejlesztéshez a kazángyártással foglalkozó cég 99,930 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül június 9-én a cég ügyvezetője.

A MeshLin Zrt. biokompozit-üzemet nyitott Győrben

Biokompozit-üzemet indított Győrben egy helyi mérnöki iroda, a Meshining Engineering Kft. és a Bonitás Tőkealap-kezelő Zrt. közös cége, a MeshLin Composites Zrt. – adta hírül a társaság vezérigazgatója június 3-án.

Budapesti központtal erősít a Bosch termotechnika

A Robert Bosch Kft. termotechnika üzletága 2014. június 16-tól a cég budapesti, Gyömrői úti új központi telephelyén folytatja működését. – A nemrégiben született stratégiai döntésnek köszönhetően ügyfeleink kiszolgálása még gyorsabb és professzionálisabb lesz, a költözés továbblendíti az üzletág fejlődését, valamint segít megfelelni a piaci kihívásoknak – hangsúlyozta Endrődy Eszter, a Bosch termotechnika üzletágának magyarországi vezetője a cég június 2-i közleményében.

A hosszú távú fenntarthatóság az Audi Hungaria vállalati stratégiájának központi eleme

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. nem csupán az általa gyártott termékek, hanem az energiahatékonyság és a környezetkímélő termelés tekintetében is következetesen érvényesíti prémium színvonalú igényességét. Az energia gazdaságos felhasználása, illetve a hosszútávon fenntartható működés a vállalati stratégia alapvető elemeiként teljes körűen és szisztematikusan integrált tényezők. A minősítési folyamat keretében az Audi Hungaria most első ízben integrálta új autógyártását az EMAS-irányelvek rendszerébe – adta hírül a győri cég május 28-i közleményében.

Legyártotta egymilliomodik Start-Stop részegységét a Continental Budapesten

Több mint egymillió legyártott Start-Stop részegységgel büszkélkedhet a Continental budapesti telephelye. Az egymilliomodik szerkezet elkészültét a kormányzat, valamint az autóipar képviselőivel és a cégcsoport vezetőivel közösen ünnepelte a Continental Automotive Hungary Kft. május 28-án. A jubileumi darabot a Műszaki és Közlekedési Múzeumban állítják majd ki.

Átadták a Polifoam Kft. új üzemét Budapesten

Átadták a habgyártással foglalkozó Polifoam Kft. új, 3000 négyzetméteres üzemcsarnokát és raktárait, a japán tulajdonú cég gyártóterülete a kétmillió eurós beruházással 14500 négyzetméterre bővült – jelentette be a kft.-t tulajdonló Trocellen csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón május 19-én Budapesten.

Újabb rangos kitűntetésben részesült a MIRELITE MIRSA Zrt.

Május 8-án Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a „Díj a sikeres vállalkozásokért” áprilisi elismeréseket. A hónap kis- és középvállalkozása díját a MIRELITE MIRSA Zrt.-nek ítélték oda, melyet Dr. Losó Adrienn ügyvezető igazgató vehetett át – adta hírül a vállalat sajtóközleményében.

Magyar fejlesztésű pénztárgépeket szerelnek össze Budaörsön

Megkezdődött a magyar fejlesztésű CashCube on-line pénztárgép-család három típusának összeszerelése a Tekinvest Holding Kft. és az LA Pénztárgép Kft. közös, 1000 négyzetméteres új budaörsi gyártócsarnokában – adta hírül az MTI április 30-án.

Indul a harmadik műszak a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Május 5-én indul a harmadik műszak a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában – közölte Ács László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hr-igazgatója.

Újraindul a tejporgyártás Berettyóújfaluban

Hamarosan ismét üzemel az egykori berettyóújfalui tejporgyár: a jelenleg folyó átalakítási munkák, és az engedélyeztetési eljárás befejezését követően júniustól megindul a próbagyártás, majd a folyamatos termelés az üzemben – közölte Galló Ferenc, a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója április 30-án az MTI-vel.

Új ostyagyártási technológiát vezetnek be Rétságon

Kétmilliárd forintos beruházásban hoz létre ostyaüzemet Rétságon a dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft.; az új telephelyen olyan technológiát vezetnek be, amellyel lehetővé válik az egészséges életmódot szolgáló és diabetikus termékek gyártása is – a cég erről közleményben tájékoztatta az MTI-t április 24-én.

Fejleszti a csomagolóanyag-gyártást a Hok-Plastic Kft.

364 millió forintos beruházás keretében fejlesztette gépparkját a műanyag csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó mórahalmi Hok-Plastic Kft. – tájékoztatta a cég ügyvezetője április 20-án az MTI-t.

Bővül a Huawei magyarországi kínálata

A Huawei Technologies, az információs és telekommunikációs technológiák (ICT) egyik vezető globális szolgáltatója a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) nemzetközi célközönsége után április 19-én, a Vele-tech kiállításon először mutatta be Magyarországon a sikeres Ascend termékcsalád legújabb okostelefonjait és táblagépét. A készülékek bemutatása mellett a Huawei ismertette a vállalat globális fogyasztói üzletágának, a Huawei Device 2013. évi üzleti eredményeit – áll a cég sajtóközleményében.

Újabb fejlesztések a Kravtex-Kühne cégcsoportnál, a Credo buszok gyártójánál

A magyar tulajdonú Kravtex-Kühne cégcsoport újdonsággal készül az április 23-i Busexpóra. A legnagyobb hazai buszgyártó bemutatja új, többfunkciós helyközi autóbuszát, a Credo Inovell 12 kétszárnyú, megnövelt szélességű utasajtóval rendelkező változatát – adta hírül az MTI április 16-án.

A söripar jelentősen hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez

2013-ban közel 5%-kal csökkent a hazai sörértékesítés, köszönhetően az év elején jelentősen megemelkedett jövedéki adónak – többek között ez derült ki Sörszövetség április 15-i sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a sörgyártó cégek tavalyi adatait összegző éves iparági jelentést. A számokból kiderült, hogy a túladóztatás elkerülésével a söripar jelentős mértékben hozzájárulhatna a magyar gazdaság növekedéséhez.

Magyar cég építi a Dr. Oetker szerbiai gyárát

A magyar tulajdonú KÉSZ-csoport építi a Dr. Oetker új, több mint 45 ezer négyzetméter alapterületű gyárát Szerbiában – olvasható a KÉSZ MTI-nek eljuttatott április 10-i közleményében.

Megkönnyített hozzávezetés

Az igus energia-hozzávezetési szakvállalat bemutatta E2.10 és E2.15 típusú intelligens energiavezetésű mikroláncait, amelyek stabilak, variábilisak és egyszerűek. Az E2 micro mostantól 6 új belső szélességben, valamint különböző hajlítási sugarakkal kapható, amelyhez láncnyitót is mellékelnek. Ezzel a szerelési idő költséghatékonyabbá válik és lerövidül – áll az igus április 3-i közleményében.

Új gyártócsarnokot alakít ki a Prec-Cast

Százmillió eurós beruházássorozatról döntött a sátoraljaújhelyi Prec-Cast Kft., a fejlesztés első állomásaként egy 12 000 négyzetméteres gyártócsarnokot alakítanak ki, amelynek alapkövét április 1-jén tették le – adta hírül az MTI.

Különleges termékkel erősít a Timár-Gumi Kft.

Árbevételének 5-10 százalékos növekedését reméli a Timár-Gumi Kft., miután egy fejlesztés révén új forgácsolt alkatrészek gyártását kezdte meg a gépjárművek légrugó-ütközőelemeihez – közölte a társaság az MTI-vel március 29-én.

Új üzemcsarnokot adtak át a McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében

Az Új Széchenyi Terv támogatásával épített 5 ezer négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokot adtak át pénteken az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében. A létesítmény a cég gyártástechnológiai fejlesztésére hivatott, 936,5 millió forint összköltségű projektjének keretében készült el, az uniós támogatás mértéke 50% volt – adta hírül az MTI március 28-án.

Fejlesztési központot nyitott a Bosch Miskolcon

A közelmúltban kezdte meg működését Miskolcon a Bosch új Indítómotor és Generátor Fejlesztési Központja. A technológiák és szolgáltatások szállítója 2017-ig összesen kétmillió euró értékű beruházást tervez végrehajtani a cégcsoport miskolci autóipari gyárához tartozó új fejlesztési központban. A tervek szerint a mérnöki tevékenységek folyamatos bővítésének köszönhetően 2016-ig a jelenleg 40 fős osztály létszáma több mint a duplájára emelkedik majd – adta hírül a cég március 26-án sajtóközleményében.

Átadták a LEGO új gyárát Nyíregyházán

Egy év alatt épült fel a LEGO új nyíregyházi gyára, melynek felavatására március 25-én került sor. Az új helyszínre a játékgyártó jelentősen kibővült kapacitásai nagyrészt már át is költöztek. A létesítmény megfelel a legmodernebb fenntarthatósági, biztonsági és kényelmi követelményeknek, működését pedig 1 500 munkavállalójára alapozza, akik jelentős részben a régióban élnek – áll a cég sajtóközleményében.

Eszközfejlesztés a Veritas Dunakiliti Kft.-nél

A Veritas Dunakiliti Kft. negyedmilliárdos fejlesztés keretében gyártó- és információtechnológiai eszközöket vásárolt, emellett dunakiliti telephelyén infrastrukturális beruházásokat hajtott végre – közölte az autóipari alkatrészgyártó cég március 25-én az MTI-vel.

Négyszázmilliós fejlesztés a KSH Rugógyár Bt.-nél

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a nyúli székhelyű KSH Rugógyár Bt., amely a járműipar mellett számos más ágazat beszállítója is – adta hírül március 24-én az MTI.

Több mint harmincezer tonnás gabonatároló épült a Gyermelyi Zrt.-nél

A tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-nél befejeződött egy 32 000 tonnás gabonatároló és -tisztító létesítmény építése, ezzel a társaság egyidejűleg 100 ezer tonna búzát képes tárolni saját telephelyén – mondta a társaság marketing igazgató-helyettese március 20-án az MTI-nek.

Komplett irányszerelvény-rendszer

A gyártóüzemekben napjainkban a modern lean koncepció keretén belül világos trend figyelhető meg: a szerelősorokat irányszerelvények (Routenzug) látják el a szükséges anyagokkal.

Ünnepélyes alapkőletétel

A székesfehérvári Alcoa Európai Keréktermék Kft. bővíti magyarországi gyártóüzemét. Az ünnepélyes alapkőletételre március 17-én került sor, a befejezés várható időpontja 2015 év eleje – adta hírül az MTI.

Átadták a P&G új gyöngyösi gyárát

Felavatták a Procter & Gamble közel 19 milliárd forintból felépített új gyöngyösi gyárát március 11-én. A P&G 150 új munkahelyet teremtő második magyarországi termelési egységében a világszerte és itthon is piacvezető Pampers pelenkákat állítják majd elő.

Bővítette gyártókapacitását az ajkai Poppe+Potthoff Kft.

Összesen 3,9 milliárd forint értékű beruházással bővítette ajkai gyárát a Poppe+Potthoff Hungária Kft., a fejlesztéshez 1 milliárd forint támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv komplex technológiai fejlesztést célzó pályázatán – közölte az autóipari szerelvénycsöveket gyártó társaság március 11-én az MTI-vel.

Új, nagy teljesítményű Cognex-megoldások a gumiabroncs-gyártóknak

A számítógépes felismerés területén vezető szerepet játszó Cognex Corporation társaság (NASDAQ: CGNX) bemutatta a Cognex Tyre Solutionst, a gumiabroncs-gyártás területén előforduló, alacsony kontrasztú, dombornyomott vonalkódok problematikus olvasását megkönnyítő megoldását. A gépi látás területén felhalmozott tapasztalatok alapján kifejlesztett Cognex Tyre Solutions készlet teljesíti az abroncsgyártók specifikus igényeit: a vonalkódok nagyteljesítményű és csúcsminőségű azonosítását, valamint a már meglévő rendszerekbe való implementálás lehetőségét.

Munkahelyteremtő beruházások Bélapátfalván

Egy 120 embert foglalkoztató passzívház-elem gyár és egy technológiailag ehhez kapcsolódó, 25-30 munkahelyet teremtő vakolatrendszer-gyártó üzem kezdheti meg a termelést hamarosan a Bélapátfalvai Ipari Parkban – közölte február 28-án a Heves Megyei Kormányhivatal kommunikációs munkatársa.

Aventics Kft. lett az egri Rexroth Pneumatics Kft.-ből

Márciustól Aventics Kft. néven működik tovább az egri Rexroth Pneumatics Kft. – jelentette be Gödri István, a cég ügyvezetője a társaság február 27-i, egri sajtótájékoztatóján.

Áprilistól ismét termel a sátoraljaújhelyi húsüzem

Új tulajdonossal indul újra április elején az elmúlt év januárjában bezárt sátoraljaújhelyi húsüzem, a Zemplén-Food 1889 Kft. először 15-20 embert alkalmaz majd, míg az év végére már 30 dolgozóval számolnak – írta az MTI február 26-án Sebőkné Tóth Ibolya ügyvezető közlésére hivatkozva.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

Felépült a Rovitex gyártóközpontja Pécsen

Befejeződött a napokban a legnagyobb magyarországi lakástextil-forgalmazó cég, a Rovitex gyártó- és logisztikai központjának építése Pécsen – közölte a társaság pénzügyi vezetője február 25-én.

Megkérdőjelezhetetlen minőség

A Pek-Snack Kft. világszínvonalú technológiával állítja elő termékeit Igalon, ahonnan a vállalat saját márkaneve alatt, a hazai és a külföldi piacokon létrehozott franchise-hálózat partnereit látja el fagyasztott pékáruval.

Korszerű megoldások széles körű alkalmazása

A CLAAS Hungária Kft. a múlt évben új gyártócsarnokkal és egy központi alkatrészraktárral bővült, ahol korszerű megoldások széles körű alkalmazásával egyedi rendszert alakítottak ki a termelés hatékonyabb kiszolgálására.

Újabb beruházásokat tervez Kaposváron a Cabero Kft.

Újabb beruházásokat tervez Kaposváron a múlt év nyarán letelepedett német érdekeltségű Cabero Kft. – közölte február 20-án az MTI az önkormányzat tájékoztatására hivatkozva.

Március elején mutatják be az Audi TT harmadik generációját

Március elején, a Genfi Autószalonon lesz az Audi TT harmadik generációjának világpremierje – közölte február 20-án a járműgyártó magyarországi leányvállalata, az Audi Hungaria Motor Kft.

Több mint 700 millió forint termékfejlesztésre

Új, kapszulás mosószert fejleszt és gépsort vásárol annak gyártásához a főként kozmetikai és háztartási vegyipari termékeket előállító CFA-Hungária Kft. az idén a Baranya megyei Görcsönyben – adta hírül február 17-én az MTI.

Jelentős európai megrendelések

Két prémiumkategóriás európai járműgyártótól nyert el új megrendeléseket a Rába – közölte a BÉT honlapján a társaság február 11-én.

Fókuszban a növekedés és az ügyfélélmény fokozása

Továbbra is a Mercedes-Benz a legdinamikusabban fejlődő prémium autómárka a hazai új személyautók értékesítése terén – áll a cég február 10-i sajtóközleményében. A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2013-ban összesen 2677 új járművet értékesített, ebből 1587 új Mercedes-Benz személyautó volt. Az újautó-értékesítések növelése mellett a csillagos márka hazai forgalmazója nagy figyelmet fordít az ügyfél-elégedettség javítására, valamint a szervizajánlatok és az értéknövelő szolgáltatások kiterjesztésére is.

Beruházási és munkahely-teremtési program

A veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. 512 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében, a cég összesen 2,8 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű beruházást hajtott végre, 12 új gyártósort indított, illetve új munkahelyeket teremtett – írta február 11-én az MTI.

Bővíti kapacitását a sátoraljaújhelyi járműipari beszállító

Kapacitása bővülésével számol az elsősorban öntvények sorjamentesítésével és impregnálásával foglalkozó sátoraljaújhelyi Euraseal Bt., amely a 278 millió forintos beruházásához több mint 111 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programján – írta február 10-én az MTI.

Jelentős beruházás uniós támogatással

Korszerű mérőtermet adtak át február 7-én a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Vállalkozás új, békéscsabai üzemcsarnokában.

Hatékonyságnövelő fejlesztés uniós forrásból

A nagyatádi Büttner Kft. 900 millió forintból fejlesztette technológiáját, növelte hatékonyságát és bővítette kapacitását, amelyhez 433 millió forintos európai uniós támogatást kapott – közölte az MTI február 7-én.

A Knorr-Bremsével írt alá stratégiai megállapodást a kormány

A kormány a vasúti és közúti járművek fékrendszereit gyártó Knorr-Bremse vállalatcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Michael Buscher, a Knorr-Bremse AG elnöke írt alá február 6-án, a cég budapesti telephelyén.

Fejlesztés és létszámbővítés Nyírbátorban

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast Hungary Kft. több mint 1,5 milliárd forintból ruház be nyírbátori gyártóbázisán, a részben európai uniós támogatású fejlesztésnek köszönhetően nőhet a cég munkavállalóinak száma – írta a dán érdekeltségű társaság február 5-i közleményében.

Vattaüzemet avattak Bátorban

Vattakészítő üzemet létesített az Európa Partner Kft. a Heves megyei Bátorban mintegy 142 millió forintos beruházással. A 34 új munkahelyet teremtő létesítményt február 5-én avatta fel Horváth László, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

Élelmiszer-biztonságot szolgáló fejlesztés

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád, a cég ügyvezetője február 5-én.

Vezető építőipari járműgyártóval szerződött a Rába

Európa egyik vezető építőipari járműgyártójával, a Joseph Vögele AG-vel írt alá 2016 végéig szóló szállítási megállapodást a Rába Jármű Kft. – közölte február 5-én az MTI a győri székhelyű cégcsoport közleményére hivatkozva.

Az autógyártók többsége bővítést tervez idén

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek 60%-a tervez bővítést 1 éven belül – derült ki az EY legfrissebb globális iparági felméréséből, amelynek eredményét február 4-én közölte az MTI.

Fejlesztés uniós támogatással Kaposváron

Mintegy 800 millió forint értékben hajt végre fejlesztést a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. az Európai Unió támogatásának köszönhetően – közölte a vállalat február 1-jén.

Új vegyipari gyáregység

A műtrágya gyártásához szükséges új dolomitörlő üzemegységet létesít a péti Nitrogénművek Zrt. összesen 1 milliárd 764 millió forintos beruházással – közölte a szilárd és folyékony műtrágyát gyártó vállalat február 1-jén.

A Mercedes a nagyterűek között

A Mercedes-Benz a V-osztállyal újradefiniálja a nagyterűek kategóriáját. A stuttgarti személygépjármű-család legfiatalabb és legnagyobb tagjaként formatervével és innovációinak sokaságával új mércéket állít fel kategóriájában – áll a Mercedes-Benz Hungária Kft. január 30-i sajtóközleményében.

Telephelyfejlesztés több száz milliós támogatással

Erdőteleki telephelyének bővítésére nyert 400 millió forintos támogatást az SBS Szerelő Javító és Szolgáltató Kft. az Észak-Magyarországi Operatív Programból. A 667 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg – közölte az MTI január 30-án Telek Orsolya, a Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség projektmenedzserének tájékoztatására hivatkozva.

Kölcsönösen előnyös orosz-magyar gazdasági együttműködés

Magyar protézisgyártó tart bemutatóműtétet orosz orvosoknak Jekatyerinburgban: 30 orosz szakorvos előtt műt pénteken Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, a magyar tulajdonú Sanatmetal implantátum- és protézisgyártó termékeivel. A gyártó és külképviseleti partnere, a Creative Expert Consulting a bővülő keleti megrendelések reményében szervezték a bemutató műtétet – áll a január 30-án kiadott sajtóközleményben.

CFRIP: a chainflex köpeny villámgyors nyitása a „cipzárral”

Az igus CFRIP gyorsszerszámmal mostantól kétszer gyorsabban lehet köpenyezni a chainflex vezérlő- és motorkábeleket. A chainflex vezetékek gyors csupaszításához szolgáló, CFRIP név alatt bevezetett szakításálló igus zsinór mostantól 230 chainflex vezetéktípusba van beépítve: az összes PVC-köpenyes vezérlővezeték-sorozat és motorvezeték-család kiegészült a CFRIP köpenyleválasztó segédeszközzel. A mozgatott vezetékek területén egyedülálló CFRIP-elv segítségével a chainflex vezetékeket gyorsan és biztonságosan lehet – az erek megsértése nélkül – lecsupaszítani.

Az új igubal cserecsapágygömb ott indul, ahol a fém golyóscsapágyak határokba ütköznek

Az iglidur-alapanyagokból készült műanyag csapágygömb fém gördülőcsapágyakat vált ki talp- és peremcsapágyakban. A szennyeződés- és korrózióérzékenység jelenti a legnagyobb kihívást a fém golyóscsapágyak számára nehéz környezetben történő igényes alkalmazásoknál. A tribopolimer-szakvállalat igus GmbH most egy pontosan illeszkedő alternatívát kínál: az igubal cserecsapágyfedelet, amellyel a problémás golyóscsapágyakat idő- és költségtakarékos módon műszaki műanyagokból készült csapágyelemekkel lehet kiváltani.

Ünnepélyes csarnokavatás

Támogatással, segítséggel magyar kisvállalkozó is képes egy multinacionális cég megfelelő minőséget és mennyiséget kínáló beszállítójává válni – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Borsod megyei Ózdon január 29-én, az elektronikai alkatrészek összeszerelésével, gyártásával foglalkozó Felkor 2000 Kft. ünnepélyes csarnokavatásán.

Új nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzem

Nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzemet épített a Diopack Bt. Mátészalkán – közölte az MTI január 29-én a mikrovállalkozás ügyvezetőjére hivatkozva.

Új gyártási technológián alapuló városi hibrid autóbusz

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság január 28-án.

Munkahelyteremtő gyártókapacitás-bővítés az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél

A szombathelyi EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. 822 millió forint uniós támogatást nyert a „Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázatával az Új Széchenyi Terv keretében. A 3,3 milliárd forint összköltségvetésű projektben munkahelyteremtést eredményező beruházással bővítették meglévő gyártókapacitásaikat – áll január 20-án kiadott közleményükben.

Új üzemcsarnok kialakítása

Az ISO Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. 100 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében megjelent Közép-Magyarországi Operatív Program „Telephelyfejlesztés” című pályázatán. A közel 254 millió forintos költségvetésű beruházásból nemcsak egy új, műanyag nyílászárókat gyártó üzemcsarnokot, valamint a termékeket is ismertető bemutatótermet építettek, hanem új munkahelyeket is teremtenek – áll a cég január 27-i sajtóközleményében.

Januártól ContiTech Magyarország Kft. néven folytatja működését a nyíregyházi légrugógyár

Januártól a Continental nyíregyházi telephelye ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését – számolt be róla a cég január 27-i sajtóközleményében. Az eddig Phoenix Légrugó Technológia Kft.-ként üzemelő gyár 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába. A nyíregyházi telephely közel 240 munkatársa kamionokhoz, vezetői ülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz gyárt légrugórendszereket.

Rekordszámú motor, magas fordulatszámon a járműgyártás

Az Audi Hungaria Motor Kft. egy új rekorddal, 1 925 636 gyártott motorral zárta a 2013-as üzleti évet. Ezzel tovább folytatódott az elmúlt évek növekedési tendenciája, a vállalat történetének eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el – közölte a cég január 21-én kiadott sajtóközleményében. Emellett 42 851 jármű gördült le a gyártósorról. A munkatársi létszám az előző évben 10 337-re nőtt.

Két magyarországi autógyártóval köt stratégiai megállapodást a kormány

Két magyarországi gépjárműgyártással foglalkozó céggel köt stratégiai megállapodást a kormány: a ZF Hungária Kft.-vel és a Schwarzmüller Járműgyártó Kft.-vel – számolt be róla az MTI január 24-én.

Munkahelyteremtő beruházás Sárváron

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztést kezdett meg az AWF Autóalkatrészgyártó Kft. Sárváron, a beruházás több mint 30 új munkahelyet teremt – jelentették be a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón január 23-án.

Csaknem 2 milliárd forintos beruházás fejeződött be Sátoraljaújhelyen

Expandáló (duhánypuffasztó) üzemet avattak a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. telephelyén január 23-án, a csaknem 2 milliárd forintos beruházáshoz 400 millió forint támogatást nyert a kizárólag magyar tulajdonban lévő cég, amelynek létszáma a fejlesztésnek köszönhetően 25-tel nőtt, így már több mint 300 embert foglalkoztat.

Új gyáregység 9 milliárdos beruházással Pécsett

Mintegy 9 milliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. – jelentette be Páva Zsolt, a város polgármestere és Tóth Attila, a cég szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője január 23-án.

Nyíregyházán működik az Electrolux egyik legbiztonságosabb gyára

– Jelenleg az Electrolux a legbiztonságosabb vállalat a háztartási készülékgyártók között – mondta el Keith McLoughlin, az Electrolux elnök-vezérigazgatója a cég biztonságos munkavégzésre fókuszáló programján. Az Electrolux gyáraiban világszerte január 22-én tartják az úgynevezett Biztonsági napot, amelynek célja, hogy oktatással, figyelemfelhívással erősítsék a munkahelyi biztonságot. A vállalat egyúttal díjazza a legbiztonságosabban működő gyárakat. A vállalat a biztonsági téren leggyorsabban fejlődő gyáregység díját idén a nyíregyházi gyárnak ítélte.

Új gyártósorok és a dolgozóknak fitneszterem

A szivattyúkat készítő, dán tulajdonú Grundfos Magyarország Gyártó Kft. tatabányai gyárában január 22-én átadtak egy szivattyúkat és egy motorokat előállító gyártósort, valamint egy új épületrészt fitneszteremmel, mely a dolgozók egészségmegőrzését szolgálja.

Gyártókapacitás-bővítés Szombathelyen

Új munkahelyeket is teremtve bővítette gyártókapacitását Szombathelyen a passzív elektronikai alkatrészeket, főként alumínium elektrolit kondenzátorokat, fojtótekercseket és zavarszűrőket gyártó EPCOS Kft. – közölte a társaság január 21-én.

Egymilliárdos csomagolóipari technológiai fejlesztés

Több mint 1 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósított meg tuzséri gyárában a Resilux Közép-Európa Csomagolástechnikai Kft. – közölte Hifner Judit ügyvezető igazgató január 21-én.

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére számít az idén

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére és a személyautó-eladásokban elért első helyének megtartására számít az idén – közölte az MTI január 21-én.

Rekordszámú motor, a korábbinál jóval több jármű készült Győrben

A 2012-es rekordot is meghaladó számú motor, a tavalyelőttinél jóval több jármű készült az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában 2013-ban – áll a társaság január 21-i közleményében.

Növekszik a hibrid technológia súlya az autóiparban

A környezetkímélő és hatékonyságnövelő technológiai fejlesztési versenyből a plug-in hibrid autók kerülnek ki győztesként, a világ autógyártásában pedig egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) – állapította meg a KPMG friss tanulmánya, amelyről január 20-án számolt be az MTI.

Új járműipari gyár és tesztközpont Kecskeméten

Közel 6 milliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten – jelentette be január 17-én, ünnepélyes keretek között Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója.

Saját fejlesztésben és munkával készült el a darus vasúti jármű

Felavatták a MÁV FKG Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét 2014. január 16-án, Jászkiséren. A sikeres fejlesztést a felépítmény-karbantartással és gépjavítással foglalkozó MÁV-leányvállalat és több hazai vállalkozás dolgozóinak munkája tette lehetővé. Közel két évtizede először készültek Ganz forgóvázzal működő járművek Magyarországon.

Novemberben 18,9%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6%-kal esett vissza – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 16-án.

Csökken 2020-tól a kisteherautó-gyártók maximális CO₂-kibocsátása

Több mint negyedével, kilométerenként 203 grammról legfeljebb 147 grammra csökkenti kötelező jelleggel a 3,5 tonna maximális össztömegű teherautók megengedett CO₂-kibocsátását az Európai Parlament által január 14-én elfogadott jogszabálytervezet 2020-tól.

Tervbe vett beruházások

Egyéves árbevételének mintegy harmadát költi technológiai fejlesztésre a mosonmagyaróvári Greiner Bio-One Hungary Kft. – adta hírül az MTI január 14-én.

Magyar élelmiszer-ipari innováció

Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés- vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – adta hírül a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva január 9-én az MTI.

Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

Megszüntette a gyógyszerhatóanyag-gyártást a tiszavasvári Alkaloida

Megszüntette a gyógyszerhatóanyag-gyártást január 1-jén a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár, amelyet az indiai tulajdonban lévő ICN Magyarország Zrt. működtet – tette közzé a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzata január 7-én a honlapján.

Idén várhatóan 10%-kal több új személyautót értékesítenek

Az idén várhatóan 62 000 új személyautó talál gazdára, ez 10%-kal több a múlt évi eladásnál, de a piac konszolidációjáig még eltelik néhány év – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke január 7-ei sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Új ügyvezető igazgató a Continental Automotive Hungary élén

Keszte Róbert lett a Continental Automotive Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, aki egyben közvetlenül irányítja a vállalat budapesti gyárát is a jövőben – közölte az MTI január 6-án.

2014-ben is folytatódó beruházások

A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg – közölte Nagy Zoltán ügyvezető igazgató január 3-án.

A minőség papírformája

A FOREST-PAPÍR Kft. történetének eddigi legnagyobb beruházása valósult meg a tekercses termékek gyártására alkalmas, innovatív technológián alapuló gépsor üzembe állításával ez év decemberében.

Megújított gépparkkal

A német BOS cégcsoport mosonszolnoki gyára az alapítás óta folyamatosan bővül, a termékportfólióban egyre komplexebb termékek jelennek meg, s ehhez igazodóan az anyagmozgatási tevékenység is igen sokrétű, mind a raktározás, mind a gyártáskiszolgálás területén.

Biomassza-alapú energiaközpont épült Mohácson

Biomassza energiaközpontot építtetett több mint 2,3 milliárd forintból a falemezeket gyártó mohácsi Kronospan-MOFA Hungary Kft. – közölte a társaság december 18-án.

Vegyipari beruházás Budapesten

Decemberben áll üzembe egy világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelő rendszer a Trilak vizes bázisú festéküzemében, Soroksáron. A korszerű silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 000 zsák megemelését váltja ki – áll a cég december 17-én kiadott sajtóközleményében.

Gyártókapacitás- és létszámbővítés Esztergomban

Az esztergomi Kirchhoff Hungária Autóalkatrész Gyártó Kft. több mint 2,5 milliárd forintért hajtott végre beruházásokat, ezáltal 34 fővel növelte a munkavállalók létszámát és bővítette gyártókapacitását – számolt be a most lezárult projektről december 17-i közleményében a társaság.

Jövőre is kitart az építőipar lendülete a szakértők szerint

Elrugaszkodott a mélypontról az építőipar, amelynek lendülete szakértők szerint tovább folytatódhat – írta az MTI december 16-án, miután a KSH közölte, nőtt októberben az építőipari termelés.

Megindult a termelés a FOREST-PAPÍR lábatlani üzemében

Az Új Széchenyi Terv által támogatott beruházásban 2,5 milliárd forintból épített háztartás-higiéniai papírfeldolgozó üzemet a FOREST-PAPÍR Kft. Lábatlanon. A létesítményt Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára adta át 2013. december 13-án.

Nyíregyházán 3 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be

Befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósult, több mint 3 milliárd forint értékű komplex technológiai és infrastruktúra-fejlesztés a német Hübner Cégcsoport nyíregyházi gyárában – hangzott el a projekt december 13-i zárórendezvénye alkalmából tartott sajtótájékoztatón a nyírségi üzemben.

Két jelentős technológiafejlesztési projekt egy időben

Két jelentős fejlesztési projekt is zajlik jelenleg a Rába Futómű Kft.-nél – adta hírül az MTI december 7-én.

Bővít az Eagle Ottawa Szolnokon

Félmilliárd forintot megközelítő beruházással fejleszti technológiáját és bővíti infrastruktúráját, valamint dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – írta az MTI december 7-én.

Kapacitásbővítés 2 milliárd forintból

Hazai és nemzetközi autóipari, gépipari- és elektromos ipari nagyvállalatoknak gyárt alkatrészeket új, mintegy 2 milliárd forintból kialakított és berendezett szolnoki üzemében a ceglédi székhelyű Ecseri Kft. – adta hírül az MTI december 6-án.

Új szerszámkészítő központot adtak át Kecskeméten

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban megkezdte működését a több mint 5 millió eurós beruházással létesített szerszámkészítő központ – jelentette be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója december 5-én, a gyárban tartott ünnepélyes átadáson.

Lámpatestgyártó üzemet avattak Berettyóújfaluban

Berettyóújfaluban december 5-én felavatták a Mezei-Vill Kft. új ledlámpatestgyártó üzemét, ahol kültéri és közvilágításhoz használatos fényforrásokat gyártanak.

Növekvő termelés, bővülő termékportfólió

Az idén mintegy 10%-kal nő az Electrolux Lehel Kft. termelése, jövőre pedig egy új porszívótípus gyártását kezdi meg a svéd cég Magyarországon, ez a fejlesztés létszámbővítéssel is jár majd – adta hírül az MTI november 27-én.

Bővülő csokoládéfigura-gyártás Diósgyőrben

Az idén több mint 1880 tonna csokoládéfigurát gyártottak a karácsonyi szezonra a Nestlé diósgyőri gyáregységében, csaknem 300 tonnával többet a tavalyinál – közölte a Nestlé Hungária Kft november 27-én.

A BYD továbbra is tervezi európai gyár létesítését

A világ legnagyobb tölthető akkumulátorokat gyártó cége, a BYD tovább folytatja elektromos buszainak európai termékbevezetési programját, helyet keres egy gyártó üzem számára, amellyel hatékonyan elégítheti ki az európai igényeket – közölte a vállalat magyarországi képviselete november 26-án.

A Daimler 30 új modellt vezet be 2020-ig

A Daimler negyedévente jelentkezik új Mercedes-modellel, összesen 30 új autót vezet be a piacra 2020 végéig, köztük terepjárókat – mondta a német autógyártó társaság pénzügyi igazgatója egy november 26-ai lapinterjúban.

Elektronikai ipari beruházás a növekvő kereslet miatt

Az amerikai tulajdonú Sanmina-SCI még az idén félmilliárd forintos beruházással bővíti termelését tatabányai gyárában – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója november 22-én az MTI-t.

Új gumialapanyag-gyártó üzem

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) – közölte a Mol november 21-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Kapacitásbővítés egy székesfehérvári autóipari beszállítónál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. 3,047 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – írta az MTI november 20-án.

Jelentős gyártásbővítés és munkahelyteremtés átszervezés miatt

A német Bosch-csoport 2014 második felétől a gyártás bővítését tervezi miskolci kéziszerszámgyárában: a faipari elektromos szerszámok gyártása és a fejlesztés egy része is Miskolcra kerül, ahol ezzel 320 új munkahelyet teremt a cégcsoport 2016 végéig – közölte a vállalat november 19-én.

Gyártáskiszolgálás új alapokon

A BPW szombathelyi gyárában 2009 óta jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gyártáskiszolgálás területén, s a továbblépéshez az idei évben egy új raktárberuházást is elindítottak.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Gyártócsarnokkal bővítette telephelyét a családi vállalkozás

Több mint 139 millió forintból bővítette meglévő telephelyét és építette fel új gyártócsarnokát az épületgépészeti szereléssel foglalkozó nyíregyházi Inox-Therm Kft. – közölte a társaság november 18-án.

Az elmúlt 5 év legnagyobb zöldmezős beruházása

Az elmúlt 5 év legnagyobb, új befektető által megvalósítandó zöldmezős beruházása a miskolci Takata-gyár felépülése, a japán járműipari vállalat befektetésének értéke több mint 20 milliárd forint – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) november 18-án az MTI-vel.

Új gyár épül Miskolcon, melynek révén 1000 munkahely jön létre

Gyárat épít Miskolcon a japán Takata cég, ezzel mintegy 1000 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke november 15-én a Parlamentben. A kormányfő az újságírók előtt szólt arról is, arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság.

Indul a beszállítói programba jelentkezettek auditálása

Még az idén megkezdődik és 2014-ig tart a Rába-Volvo programba jelentkezett 350 cég közül a legmegfelelőbbek auditálása, amelyik társaság átmegy a szűrőn, az ajánlatot adhat a közös buszgyártásba való beszállításra – közölte a Rába Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója november 14-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Új üzemcsarnok állami támogatással

Részben állami támogatással, 450 millió forintos beruházással új üzemcsarnokot épített a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Zrt. Szigetváron. A létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át november 14-én.

Legfeljebb 6 Tesla modell lesz a piacon

Amint az IGNITION konferencián kiderült, a Teslának egyszerre nem lesz 6-nál több modellje a kínálatában – közölte az MTI november 13-án a Yahoo! Finance hírportálra hivatkozva.

Tovább bővülő gyártóbázis

Telekvásárlással gyártóbázisa bővítését, valamint a dolgozói létszám emelését is tervezi a dohányipari berendezések, alkatrészek előállításával foglalkozó Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. a közeljövőben Pécsett a pécsi polgármesteri kabinetiroda november 13-i tájékoztatása szerint.

Fóton épül a GE következő üzeme

Fóton épül a General Electric következő üzeme, a WING Zrt. fóti East Gate Business Parkjában már elkezdték annak a csarnoknak az építését, amelyikben a GE gáz- és gőzturbinás villamos erőműveinek központi vezérlőegységei készülnek majd – közölte az ingatlanfejlesztő társaság november 13-án az MTI-vel.

Gyárfejlesztés 3,5 milliárd forintból

Három és fél milliárdos beruházást zárt le a Haribo nemesvámosi gyárában, amelyhez 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi-terv keretében európai uniós forrásból; 40 új munkahelyet hoztak létre – hangzott el a cég november 13-i projektzáró rendezvényén.

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot indít a kormány

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot hirdet meg az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával – az erről szóló kormányhatározat november 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Befejeződött a próbagyártás Tatabányán

Elkészültek az újrahasznosított PVC felhasználásával gyártott első termékek a győri Graboplast tatabányai műpadlógyárában – közölte a vállalat november 11-én.

Magyar cég gyártja a BMW első villanyautójának váltóházait

Magyarországon csaknem 10 000 ember dolgozik a németországi BMW autógyárnak több mint 50 különböző beszállítón keresztül, a BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja – közölte az MTI november 10-én.

Új, 25 000 m²-es gyártócsarnok Székesfehérváron

A közel 20 éve Magyarországon működő és folyamatosan bővülő Emerson Process Management Magyarország Kft. újra jelentős mértékű bővítést hajt végre Székesfehérváron. Az Emerson szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága a Sóstó Ipari Parkban lévő 25 000 m² alapterületű gyárépület és a hozzá tartozó 12 hektár terület megvásárlásával közel kétszeresére növeli a jelenleg a Videoton ipari parkban bérelt területét – áll a cég november 12-i sajtóközleményében.

Átadták az első üzemcsarnokot a cigándi ipari területen

Átadták az első üzemcsarnokot a cigándi ipari területen, a törökbálinti Hexatech Kft. a légtechnikai berendezések kiépítésénél használatos légcsatornacsöveket gyártja majd a bodrogközi városban – közölte a település önkormányzata november 4-én.

Új logisztikai központ épül Fejér megyében

Logisztikai központot épít az alumínium-nagykereskedő osztrák Ingrid L. Blecha GmbH a Fejér megyei Daruszentmiklóson: az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházást uniós forrás felhasználásával valósítják meg – írta az MTI október 30-án.

Hétszázmillió forintos technológiai fejlesztés

Lezárult a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. 700 millió forintos fejlesztése, amelyet 2011-től kezdődően hajtott végre a nagyrészt autóalkatrészeket gyártó cég – közölte az MTI október 30-án.

Üzemavatás Nagykanizsán

Felavatták az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. vízszivattyúkat gyártó üzemét október 29-én, Nagykanizsán.

Új gyártócsarnok állt üzembe Mohácson

Gyártócsarnokot építtetett és a napokban megkezdte a termelést a könnyűfémöntéssel és alumínium alkatrészek előállításával foglalkozó PCI Formaöntöde Kft. Mohácson – adta hírül az MTI október 29-én.

Negyedmilliárdos fejlesztés kapacitásbővítésre

Negyedmilliárd forintos, ötödrészben az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert forrásból finanszírozott fejlesztést hajt végre a főleg üzemanyag-, olaj- és levegővezetékek összeszerelésével foglalkozó Veritas Dunakiliti Kft. – közölte október 28-án a társaság ügyvezető igazgatója.

Nyitás a német piac felé

Az amerikai Tesla, elektromos autókat gyártó vállalat nagy reményeket fektet a német piacba. – Biztos vagyok benne, hogy 2014 végétől évi 10 000 autót el fogunk tudni adni – nyilatkozta a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a német Die Welt lapnak adott interjújában, október 27-én.

Hatékonyságnövelő átszervezés

Kisebb és hatékonyabb cég lett az idén a Sága Foods Zrt. az átszervezés eredményeként – idézte Keleti Zsoltot, a társaság vezérigazgatóját október 27-én az MTI.

Közel 400 milliós fejlesztés

Csaknem 365,5 millió forintból fejleszti gyártási technológiáját és gépparkját a Buszesz Ecet Ecetgyártó Zrt., a cég a beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 100 millió forintos uniós támogatást nyert – közölte október 25-én az MTI.

Üzemavatás Szabadegyházán

A szabadegyházai Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. 1 milliárd forintos beruházással megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású, gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét, amely elsősorban a gyógyszer- és a vegyipar számára állít elő bioökonómiai alapanyagot. Az avatóünnepséget október 22-én tartották.

Korszerűsítő gyárbővítés Nyíregyházán

A Dunapack 5,7 millió euró (1,7 milliárd forint) összértékű, korszerűsítő beruházást hajt végre nyíregyházi gyárában – közölte a magyar leányvállalat október 21-én.

Avatóünnepség Győrben

Felavatták október 21-én az Audi győri logisztikai parkját, a járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett.

Folyamatos létszámbővítés

Az Opel Magyarország szentgotthárdi Flex motorgyár projektje keretében eddig 400 dolgozót vettek fel, és az év végéig további 60-nal nő a létszám – tájékoztatta Csontos Judit szóvivő, kommunikációs szakértő október 20-án az MTI-t.

Nyitás a flottaértékesítés felé

A flottaértékesítés irányába próbál nyitni a Maserati – mondta Kasznár Milán, a márka magyarországi forgalmazója, a Wallis Motor Pest marketingvezetője október 19-én az MTI-nek.

A felújítások határozzák meg az építőanyagok piacát

Az építőipari recesszió miatt az építőanyagok felvevőpiacát zömében a felújítások adják, de ez a szegmens nem tudja felvenni az új építések miatt kiesett építőanyag-mennyiséget – közölte a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) október 18-án.

Október 21-én avatják az Audi győri logisztikai parkját

Október 21-én, hétfőn avatják fel az Audi győri gyárát kiszolgáló, mintegy 10 milliárd forintból épített logisztikai parkot – adta hírül október 18-án az MTI.

Megkezdődött Győrben az új Audi-modell sorozatgyártása

Megkezdődött az új A3 Cabriolet sorozatgyártása az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában – tájékoztatta a társaság október 17-én az MTI-t.

Üzembővítés Jánossomorján

Mintegy 1 milliárd forintos beruházással növelte többszörösére a Dr. Oetker magyarországi gyártókapacitását Jánossomorján, a termelés nyártól szakaszosan meg is kezdődött az új, 3 szintes üzemcsarnok közel 3000 m²-es területén – közölte a cég október 16-án.

Megoldások egy kézből

A Nolato mosonmagyaróvári gyárában 2011 végén állt üzembe az új raktár, melynek kialakításánál a maximális fajlagos raktárkihasználtságra törekedtek. Mészáros Rolanddal, a Nolato Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével, valamint a Toyota Anyagmozgatás Magyarország Kft. szakembereivel, Próder Szabolcs anyagmozgatási tanácsadóval és Giczy Gábor állványrendszerekért felelős értékesítési vezetővel beszélgettünk.

Csomagolt siker

Korszerű üzemcsarnokot avatott nyáron Mezőfalván a Wanapack Kft., melyről a cég ügyvezetőivel beszélgettünk.

Új vegyipari üzemcsarnok

Az Európai Unió és a központi költségvetés támogatásával, 200 millió forintos beruházás keretében új üzemcsarnokot létesített a Poli-Farbe Vegyipari Kft. a Bács-Kiskun megyei Bócsán, az avatóünnepséget október 16-án tartották.

Felavatták a Rehau győri gyárát

Felavatták a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában október 14-én. A 60 millió euróból (18 milliárd forintból) 1 év alatt épült üzemben az Audi több modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Svédországi midibusz-megrendelés

Svédországból 5 midibuszra kapott megrendelést a Rába Jármű Kft. – közölte a társaság október 14-én az MTI-vel, nem jelölve meg az ügylet pontos értékét.

Közel 100 fős létszámbővítés

Közel 100 fővel növelte az idén dolgozói létszámát a budapesti Kézmű Nonprofit Kft., az ország legnagyobb könnyűipari vállalata így már összesen csaknem 4500 embert foglalkoztat, akiknek háromnegyede megváltozott munkaképességű – tájékoztatta Varga Lajos ügyvezető igazgató október 14-én az MTI-t.

Gyáravató a győri ipari parkban

Október 14-én avatják a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában. A társaság korábbi közlése szerint a 60 millió euróból épülő üzemben az Audi 3 modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Szerkezetkész az AGC új üzemcsarnoka Tatabányán

Szerkezetkész állapotba került az autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnoka a tatabányai ipari parkban. A 3,5 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremt 2014 nyarától – mondta el a létesítmény bokrétaavató ünnepségén, október 10-én a gyár igazgatója.

A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően, illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi – számolt be róla az ABB október 10-i sajtóközleményében.

Új beruházást valósít meg Magyarországon az Infineon

A nagy teljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden; az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke október 9-én írta alá Budapesten.

Bővítette gyártókapacitását a kazincbarcikai Ongropack

Százmillió forintot fordított komplex technológiai fejlesztésre a műanyagipari gyártással és PVC-feldolgozással foglalkozó kazincbarcikai Ongropack Kft., elsősorban a megszerzett piaci pozíció megtartása és erősítése miatt – adta hírül az MTI szeptember 27-én.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Székesfehérvári gyáravató

Orbán Viktor miniszterelnök felavatta szeptember 26-án a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új székesfehérvári gyárát, a 12 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt.

Pécsi megrendelés Rába-Volvo buszokra

A Volánbusz után a pécsi tömegközlekedést üzemeltető Tüke Busz Zrt. tenderén is nyert a Rába Jármű Kft. – jelentette be a társaság szeptember 26-án, közleményben.

Az építőanyag-ipar évi 7-8%-kal zsugorodott a válság kezdete óta

A magyar építőanyag-ipar a válság kirobbanása, 2008 óta évi 7-8%-kal zsugorodott, a teljesítménye idén mintegy 700 milliárd forint lesz – mondta Szarka László, a Magyar Építőanyag Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője szeptember 26-án az MTI-nek.

A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot

A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést szeptember 26-án írták alá Gyulán.

Gyáravató Szolnokon

Szeptember 19-én került sor a Segura Csoport új gyárának ünnepélyes felavatására Közép-Európában, Szolnokon, Szolnok polgálmestere, Szali Ferenc és Szijjártó Péter államtitkár jelenlétében – derült ki az F. Segura szeptember 24-én kiadott sajtóközleményéből.

Harmadával növelte üzemterületét a győri Grana Kft.

Negyedmilliárd forintos fejlesztés keretében közel harmadával bővítette székhelyén üzemterületét a győri Grana Kft. – hangzott el az elsősorban fröccsöntött műanyag alkatrészeket előállító autóipari beszállító társaság új létesítményének szeptember 24-i avatóünnepségén.

Technológiafejlesztés és kapacitásbővítés a Denso székesfehérvári gyárában

A Denso Gyártó Magyarország Kft. mintegy 1,4 milliárd forint összköltséggel, eszközbeszerzési programja keretében jelentős technológiafejlesztést és kapacitásbővítést valósít meg Székesfehérváron – adta hírül az MTI szeptember 21-én.

Deciméter pontossággal irányíthatók a világ legnagyobb óceánjárói

Az ABB újonnan tervezett, „Azimuth” fantázianevű vezérlőkarja – amelyet propulziós hajtásrendszerrel működő tengerjáró hajókon alkalmaznak – elnyerte a tekintélyes „red dot” (piros pont) tervezői díjat – áll az ABB szeptember 23-i sajtóközleményében. Az idei évben már egy, az ABB által fejlesztett hordozható alállomást is jutalmaztak egy jelentős nemzetközi innovációs fejlesztési és intelligens tervezési díjjal.

Bemutatták az új kaposvári midibuszt, a Compactót

Elkészült a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. által kifejlesztett 30 személyes midibusz, a Compacto, a prototípust szeptember 18-án mutatták be a cég kaposvári telephelyén.

Munkába állt a tízezredik alkalmazott a győri Audi-gyárban

Munkába állt szeptember 18-án a tízezredik alkalmazott az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában.

A Rába csuklós buszokat szállít a Volánbusznak

Csuklós buszokat szállít a Volánbusznak a Rába – tette közzé a járműgyártó szeptember 17-én a BÉT honlapján.

Elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a GM

A Tesla elektromos autó konkurensén dolgozik a General Motors – írta az MTI szeptember 17-én a Wall Street Journalra hivatkozva.

Két magyar diák a GE innovációs versenyének döntőjében

Csaknem 700 nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének döntőjébe, amelyben a pályázóknak a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával – írta az MTI szeptember 17-én.

Technológiai fejlesztés a Dunapack nyíregyházi papírgyárában

Európai uniós támogatással több mint 1,7 milliárd forint értékű technológiai fejlesztés kezdődött a Dunapack Kft. nyíregyházi papírgyárában – közölte az osztrák tulajdonban lévő cég PR-főmunkatársa szeptember 17-én.

Gyártókapacitás-bővítés

Bővíti magyarországi gyártókapacitását a gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke szeptember 16-ai megbeszélésük után az Országházban.

Csúcstechnológiával fejleszti gyártósorait a MarronePower

Idén 28 millió forintos beruházással fejlesztette magyarországi gyártósorait az ipari használatra szánt ponthegesztő elektródák gyártásával foglalkozó MarronePower Kft. – közölte a cég szeptember 15-én.

Gyártástechnológiai fejlesztés

Közel 350 millió forintból fejlesztette a gyártástechnológiát a Tom-Ferr Zrt., a döntően acélcsövek kereskedelmével foglalkozó vállalat a beruházáshoz 50%-os támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázatán – adta hírül az MTI szeptember 14-én.

Gumibitumen-gyártó beruházás Zalaegerszegen

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5000 tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani – adta hírül szeptember 12-én az MTI.

Uniós támogatással fejleszt Kiskunfélegyházán az IBV Hungária Kft.

Az Európai Unió és a központi költségvetés 321 millió forintos támogatásával összesen 642 millió forint összegű fejlesztés valósult meg a kiskunfélegyházi IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft. telephelyén. A beruházás átadási ünnepségét szeptember 12-én tartották.

Új elnök a GE Magyarország élén

Október elsejétől Joerg Bauert nevezte ki a GE Magyarország elnökévé Peter Stracar, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős első vezérigazgatója – közölte a társaság szeptember 10-én az MTI-vel.

Új, győri Audit mutatnak be a frankfurti autószalonon

Győrben készül majd az az új Audi A3 Cabriolet, amelyet szeptember 10-én mutatnak be a frankfurti autószalonon – közölte az MTI-vel az Audi Hungaria Motor Kft. szeptember 9-én.

Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

Az esztergomi Suzuki-gyár gyártósoráról a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Orbán Viktor miniszterelnök kormányozta le szeptember 6-án az SX4 S-CROSS modellt, amely számos újdonságot felvonultató kompakt városi sport-szabadidő autó.

Magyar műszerfal lengyel traktorokba

A cseh Zetor traktorgyárral tavasszal megkötött szerződés után a lengyel Crystal erőgépekbe is szállít digitális műszerfalakat a Közlekedési Műszergyártó (KMGY) Zrt. – közölte a társaság augusztus 28-án.

Új autóipari termékek gyártása indul Szombathelyen

A tervezett 2 helyett 3 új autóipari termék gyártása indulhat meg Szombathelyen a LuK Savaria Kft. gyárában, amelynek 3,3 milliárd forint értékű bővítését 1 milliárd forinttal támogatta a magyar állam és az Európai Unió – jelentette be augusztus 28-án Michael Reinig, a cég ügyvezető igazgatója.

Munkahelyteremtés Gyálon

A kontaktlencsék gyártásával foglalkozó Sauflon CL Kft. 180 új munkahelyet hoz létre Gyálon – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Peer János, a Sauflon CL Kft. ügyvezető igazgatója augusztus 28-án, a cég gyáli üzemében.

Bővíti gyártósorát a gyöngyösi FA-RG Kft.

Gyártósorának bővítésére nyert az Új Széchenyi Terv keretében közel 21 millió forintot a gyöngyösi, bútorkészítéssel foglalkozó FA-RG Kft. A beruházás összértéke meghaladja a 31 millió forintot – közölte a cég augusztus 28-án.

Nem lesz újabb pályázat a Kapuvári húsgyár vagyonára

A két sikertelen után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai – közölte egyikük augusztus 26-án az MTI megkeresésére.

Kiskőrösi fejlesztés uniós támogatással

Az Európai Unió 99 millió forintos támogatásával, közel 200 millió forint összegű beruházással fejlesztett a kiskőrösi Masina Gépgyártó Kft. – adta hírül az MTI augusztus 26-án.

A CCC meghosszabbította 10 900 m²-es bérleti szerződését a Prologis Park Wroclaw IV területén

A Prologis, Inc., a globális vezető ipariingatlan-tulajdonos, -üzemeltető és -fejlesztő vállalat megújította bérleti szerződését a CCC Grouppal, a legnagyobb cipőipari gyártó vállalattal, a lengyelországi cipő-kiskereskedelmi piac vezetőjével. A megállapodás tárgya a Prologis Park Wroclaw IV 10 900 m²-es területe – derült ki a Prologis augusztus 22-i sajtóközleményéből.

Komplex technológiai fejlesztés

Az automatizált robotrendszereket gyártó győri Igm Kft. az idén 7 milliárd forint körüli árbevételre számít, az osztrák tulajdonú cég a vevők egyedi igényeinek a korábbiaknál már gyorsabban eleget tud tenni, mivel 855,5 millió forintért komplex technológiai fejlesztést hajtott végre – mondta Fenyősi Béla, a cég ügyvezetője augusztus 22-én.

A Procter & Gamble gyöngyösi beruházása 150 új munkahelyet teremt

Augusztus 2-án Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Papp Kitti, a Procter & Gamble közép-európai pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy a vállalat kormányzati támogatási szerződést ír alá a gyöngyösi zöldmezős beruházás kapcsán. A cég sajtóközleménye szerint mindez megerősíti, hogy az új beruházás stratégiai fontosságú az ország számára.

Bővülő gyártókapacitás

Félmilliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását a medencéket és medencelefedéseket gyártó Aquacomet Kft. Győrben – közölte Kovács Róbert ügyvezető igazgató augusztus 3-án.

A GE lezárta az Avio repüléstechnikai üzletágának felvásárlását

A GE augusztus 2-án kiadott sajtóközleményében bejelentette, hogy lezárta az Avio S.p.A., az olaszországi székhelyű, polgári és hadi repülőgépekhez meghajtórendszereket és alkatrészeket gyártó piacvezető vállalat repüléstechnikai üzletágának felvásárlását. Az akvizíció révén bővül a GE Aviation technológiai kapacitása, az olasz vállalat előtt pedig a repüléstechnikai szektoron kívül is megnyílik a növekedés lehetősége.

Acélszerkezet-gyártó üzemet adtak át Bátonyterenyén

Acélszerkezet-gyártó üzemet adtak át Bátonyterenyén, az ipari parkban augusztus 1-jén; az F3R-Technológia Acélszerkezetgyártó Kft. üzeme több mint 858 millió forintos összköltségű projekt keretében, zöldmezős beruházásban készült el – tudatta sajtóközleményben a társaság.

Közel 500 millió forintos gyárfejlesztés

Csaknem 500 millió forintos beruházással fejlesztette veszprémi gyárát a Robix Hungary Kft., a projekthez a mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó társaság 208 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a cég augusztus 1-jén az MTI-vel.

A BMW bemutatta első elektromos meghajtású modelljét

A BMW július 29-én mutatta be első elektromos meghajtású modelljét, az i3 városi kisautót – számolt be róla az MTI.

Elkészült a 100 000. autó a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Kevesebb mint 16 hónappal a hivatalos gyármegnyitó után, július 29-én legördült a 100 000. személygépkocsi a kecskeméti Mercedes-Benz gyár gyártósoráról – közölte a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing- és PR-vezetője.

Újra készít úszódarut a Ganz Danubius

Tizennyolc év után újra úszódarut bocsátott vízre a Ganz Danubius Úszódaru- és Hajógyár. A révkomáromi hajógyárban a szerkezet második példánya is befejezés előtt áll – tájékoztatta Szabó Endre, a vállalkozás igazgatója július 15-én az MTI-t.

Bővülő gyáregység

Újabb, 8600 m² alapterületű gyártócsarnokkal bővítette szombathelyi gyáregységét az amerikai elektronikai gyártó, a Jabil Circuit Magyarország Kft, az avatóünnepségre július 12-én került sor.

Üzemátadás Kaposváron

Átadták a Cabero Industrial Kft. új, 1,3 milliárd forintból megvalósult üzemét július 12-én Kaposváron, az ipari hűtőberendezéseket és hőcserélőket gyártó német érdekeltségű vállalat a kaposvári keleti ipari parkban felépült üzemhez 629 millió forint uniós támogatást nyert el.

Újabb beruházás Szentgotthárdon

Az Opel Magyarország újabb, 60 millió eurós beruházással bővíti szentgotthárdi motorgyárát – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, és Solt Tamás, a szentgotthárdi gyár igazgatója július 9-én, egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Bezárja magyarországi napelemgyárát a Panasonic

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják – közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic július 5-én.

Elkészült az első elektromos kormánymű

Elkészült az első elektromos kormánymű a ZF Lenksysteme Hungária (ZFLH) Kft. egri gyárában, a vállalat e termékre alapozva kezdte meg a gyártókapacitás bővítésének előkészítését – közölte Matthias Augenstein gazdasági igazgató és Daniel Pridal műszaki igazgató a cég július 3-án tartott, egri sajtótájékoztatóján.

Tendert nyert a Kőröstej cégcsoport

Holland, osztrák és ausztrál cégeket megelőzve, a Kőröstej cégcsoport nyerte meg a jordán hadsereg tenderét, így 1 éven át kizárólag a magyar cég szállít sajtot a közel-keleti ország fegyveres erejének – közölte a csoport július 3-án.

Nem luxus a precizitás

A francia Manufacture Jean Rousseau győri gyáregységében luxusórákhoz gyártanak óraszíjakat kézzel, hagyományos manufakturális módszerrel. Buruzs István ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Újabb beruházás kezdődik Békéscsabán

Újabb fejlesztés kezdődik a békéscsabai Marzek Kner nyomdában, az 1 milliárd forintos beruházás célja az üzem jelenlegi kapacitásának bővítése mintegy 60%-kal a növekvő exportpiaci megrendelések teljesítéséhez – tájékoztatta az MTI-t a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezetője.

Modernizációs és költségcsökkentési program

Modernizációs és költségcsökkentési programot indít az ISD Dunaferr Zrt., amelynek keretében a vállalatcsoport hatékonyságát növelő beruházások készülnek el, illetve az adminisztrációs területen optimalizálják a létszámot – hangzott el a cég június 26-án tartott szakmai rendezvényén, Budapesten.

Új autóipari gyár Makláron

Új kormányműgyárat épít az Egerhez közeli Makláron az egri székhelyű ZF Lenksysteme Hungária Kft., a projektet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment szolgáltatásával támogatta – közölte június 24-én a HITA sajtófőnöke.

Új üzem Zalaegerszegen

Közel 1 milliárd forint beruházással új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen, az Északi Ipari Parkban – közölte Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója június 24-én.

Gyáravató Győrött

A német ThyssenKrupp konszern sikeresen fejleszti tovább kapcsolatait az autóipar nemzetközi szereplőivel: egy új győri üzemben a ThyssenKrupp Automotive Systems alváz-specialistái komplett futóműveket állítanak össze – áll a társaság június 21-i sajtóközleményében.

Többmilliós beruházás Tiszakécskén

Új irodaépületet adott át tiszakécskei telephelyén az Andritz Kft., amely generátorházakat, azok komponenseit, valamint turbinakomponenseket és papíripari alkatrészeket gyárt – adta hírül június 20-án az MTI.

A Lenovo bővíti magyarországi termelését

Bővíti magyarországi termelését a kínai Lenovo számítógépgyártó, a sárvári gyárban októbertől háromszorosára növeli a szerverek előállítását – mondta el Lukács Anita, a Lenovo magyarországi képviseletének ügyvezetője június 19-én, Sárváron.

Három és fél milliárd forintos bővítés Tatabányán

Új gyártócsarnokkal bővíti tatabányai üzemét a főképp autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary, a 3,5 milliárdos beruházás 100 új munkahelyet teremt – jelentette be tatabányai sajtótájékoztatóján a gyár igazgatója.

Közel 300 millió forintos fejlesztés

Közel 300 millió forintból bővíti csarnokát és fejleszti eszközparkját a soproni UNIMAS Kft. – közölte a társaság június 19-én.

Az évtized közepére 1 millió motor készülhet évente Szentgotthárdon

Az Opel új gyárának köszönhetően az évtized közepétől akár évi 1 millió motor is készülhet majd Szentgotthárdon – közölte június 13-án egy szombathelyi sajtótájékoztatón Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója.

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új győri gyárában

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új, 900 millió eurós győri járműgyárában; a június 12-én tartott ünnepélyes gyáravatón részt vett Orbán Viktor is, a konszern vezérigazgatója pedig a győri gyárat az Audi egyik növekedési motorjának nevezte.

A Leier gönyűi üzemének dolgozói is a gáton

Két kisteherautóval és 20 fővel vesz részt a Gönyű térségi árvízi mentésben a cégcsoport – áll a Leier június 7-én kiadott sajtóközleményében.

Bővíti magyarországi telephelyét a német SCHOTT cégcsoport

Bővíti magyarországi gyógyszeripari csomagolóeszköz-gyártó telephelyét a németországi központú SCHOTT cégcsoport – jelentette be a vállalat június 6-án.

Egymilliárd forintos fejlesztésbe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán

Közel 1 milliárd forintos összköltséggel vasúti, közúti fékrendszerek gumitermékeinek kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas új üzemcsarnok építésébe és tesztberendezések beszerzésébe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán – közölte Kókai Mátyás ügyvezető igazgató június 6-án.

A dán Grundfos új gyártósort adott át tatabányai üzemében

Új gyártósort adott át tatabányai üzemében a dán tulajdonú Grundfos Magyarország Gyártó Kft. június 6-án.

Nincs döntés a kecskeméti Mercedes-gyár bővítéséről

Lehetséges a kecskeméti Mercedes-gyár bővítése, de erről nem hozott döntést a Daimler – közölte a német gépjárműgyártó cég egy szóvivője június 3-án.

Építőipari nívódíjat kapott a királyegyházi cementgyár

Nívódíjat kapott a Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány 2012. évi kitüntetését igazoló táblát május 31-én avatták fel a Baranya megyei létesítményben.

Új gyártó- és logisztikai bázis

A terveknek megfelelően halad a Forest Papír gyártó- és logisztikai bázisának építése Lábatlanon, a gépalapokat már kialakították a készülő csarnokban – mondta el a 2,5 milliárd forintos beruházásról a május 31-én, Lábatlanon tartott sajtótájékoztatón a vállalat ügyvezetője.

Újabb stratégiai megállapodásokat köt a kormány

Újabb 4 magyarországi nagybefektetővel köt stratégiai megállapodást a kormány a Magyar Közlönyben május 30-án megjelent kormányhatározat szerint.

Új gyár épül Nagyrédén

Tojástartógyárat épít a Jász-Plasztik Kft. Nagyrédén 1,9 milliárd forintos beruházással, az alapkövet május 30-án helyezték el.

Negyedmilliárdos gyárfejlesztés Sopronban

Mintegy negyedmilliárd forintból fejleszti a városban működő gyárát a GALA Kerzen Hungaria Kft. – derül ki a soproni közgyűlés által május 30-án jóváhagyott előterjesztések egyikéből.

Június közepén avatják az Audi új gyárát Győrben

Június 12-én avatják az Audi új, mintegy 900 millió euróból felépült gyárát Győrben – erősítette meg az MTI értesülését a járműgyártó magyarországi cége május 29-én.

Elindítja magyarországi beruházásának 3. ütemét a Hankook Tire

A Hankook Tire május 29-én bejelentette, hogy további 313 millió eurós beruházást indít magyarországi gyáregységében, ezzel kezdetét veszi a rácalmási gyár 3. építési fázisa. A Hankook-abroncsok iránti dinamikusan növekvő európai kereslettel párhuzamosan az abroncsgyártó ezzel tovább növeli termelőkapacitását Európában, amely a vállalat egyik kulcsfontosságú régiója. A 313 millió euró értékű új gyártóüzem közvetlenül 950 új munkahelyet teremt és tovább növeli a Hankook rácalmási gyárának termelési volumenét, amely így eléri majd a 17 millió abroncsot évente.

Technológiai fejlesztés uniós támogatásból

Az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatással közel 1 milliárd forintos technológiai fejlesztést valósított meg a vonóhoroggyártással foglalkozó Bosal Hungary Kft. Kecskeméten – közölte Gottschall Gergely, a cég pénzügyi vezetője május 27-én.

Közösen a sikerek elérésében

A Zarges Kft. kecskeméti üzemében a gyártásban elért maximális rugalmassággal alkalmazkodnak a mindenkori piaci helyzethez. A létra- és állványgyártó vállalat vezetőivel beszélgettünk.

Új alapokon

A Continental Automotive Hungary Kft. a növekvő gyártási volumenek megfelelő kiszolgálása érdekében új magasraktárat épített budapesti telephelyén.

Több mint 4 milliárdos ipari fejlesztés Egerben

Több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés keretében bővítette egri gyárának üzemcsarnokát a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft. – jelentette be a cég a beruházás átadásakor, május 23-án Egerben.

Megszűnhet egyes építőanyagok gyártása Magyarországon

A tégla- és cserépgyártás mintegy 60%-kal zuhant 2008 óta, de más építőanyag-gyártók sincsenek jobb helyzetben: az ágazat nem áll messze attól, hogy több építőanyag gyártása teljesen megszűnjön Magyarországon, és ezekből importra szoruljon az ország – jelentette ki Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke május 22-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

Beruházás Kecskeméten

A Brose Hungary Automotive Kft. 675 millió forintos beruházással 35 új munkahelyet teremtett Kecskeméten, a cég az egyik jelentős beszállítója a Mercedes-Benznek – közölte a németországi Brose cég magyarországi leányvállalata május 22-én.

Bővítette oroszlányi gyárát a BorgWarner

A turbófeltöltőket gyártó amerikai BorgWarner 8 milliárd forintot meghaladó ráfordítással bővítette oroszlányi gyárát, az új üzemcsarnokot Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár adta át május 22-én.

Újraindult az üveggyártás Parádsasváron

Kilenc év kényszerszünet után újraindult a több mint 300 éves hagyományokkal rendelkező üveggyártás Parádsasváron, miután megkezdte termelését az Art Glass Parád Kft. – jelentették be május 17-én Parádsasváron, az üzemben tartott sajtótájékoztatón.

Megkezdődött a próbaüzem a nagykanizsai vízszivattyúgyárban

Megkezdődött a próbaüzem az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. vízszivattyúkat gyártó nagykanizsai üzemében – jelentette be május 17-i sajtótájékoztatóján az anyacég vezérigazgatója.

Élelmiszeripari beruházás Székesfehérváron

19 millió dollárt, közel 4,5 milliárd forintot fektet be a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, a Mondelez International európai régiós központja a Győri Keksz székesfehérvári üzemében – jelentette be Iryna Shandaryvska, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója május 15-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

Felszámolják a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t

Felszámolási kérelmet nyújtott be a bíróságra a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. tulajdonosai által megbízott végelszámoló, az alig másfél évig működött cég közel 100 dolgozója május 14-én megkapta a felmondólevelét.

Növelte gyártókapacitását az Electroplast Békéscsabán

Növelte gyártókapacitását az Electroplast Békéscsabán hazai és uniós támogatás segítségével, a 815 milliós beruházás után a foglalkoztatottak száma tovább bővült, jelenleg 29-en dolgoznak a gyárban – adta hírül az MTI április 29-én.

Elárverezik a mezőkövesdi Remy Automotive gyárának berendezéseit

Megkezdődött a mezőkövesdi Remy Automotive Hungary Kft. vagyontárgyainak online aukción való árverezése április 25-én, az autóiparnak indítómotorokat és generátorokat gyártó, az egyesült államokbeli Remy International Incorporation vállalata az elmúlt nyáron jelentette be, hogy befejezi termelését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

A Daimler új gyár építésével növeli kapacitását

A Daimler motoralkatrészeket gyártó üzemet építhet Romániában – írta április 23-án a Handelsblatt című német üzleti lap.

Kapacitásbővítés a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Megduplázta termelési kapacitását a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi, egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó üzeme annak a fejlesztésnek nyomán, amelyet április 22-én adtak át a mátraaljai településen – számolt be róla az MTI.

Új LEGO gyár épül Nyíregyházán

Mintegy 60 milliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását a LEGO Csoport Nyíregyházán – számolt be róla a társaság április 19-én kiadott sajtóközleményében.

Jótékonysági akciót indít a Mercedes-Benz Hungária Kft.

Segíts egy mosollyal címmel jótékonysági akciót indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára a Mercedes-Benz Hungária Kft. – közölte a cég marketing- és PR-vezetője április 5-én, Kecskeméten az MTI-vel.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Continental AG

A befektetésösztönzés keretében a kormány kiemelten támogatja a járműipart és az elektronikát, továbbá az ezekben megvalósuló kutatás-fejlesztést, és a Continental mindkettőben érintett – mondta a nemzetgazdasági miniszter április 3-án, Vácon, a német céggel aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alkalmából.

Magyar cég gyártja egy isztambuli toronyház földrengésvédelmi rendszerét

A kockázati tőkéből alapított magyar Star Seismic Europe társaság tervezi és gyártja egy török toronyház földrengésvédelmi eszközeit – közölte a cég az MTI-vel április 2-án.

Magyar műszerfalakat szállítanak a cseh Zetor traktorokba

A Közlekedési Műszergyártó (KMGY) Zrt. 6000 műszerfal és más részegységek szállítására írt alá szerződést a cseh Zetor traktorgyárral nemrégiben – közölte a társaság április 1-jén.

Kétkeréken az európai piacok felé

Az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára a tavalyi évben korszerűsítette esztergomi üzemét. A Neuzer Kft. ügyvezető igazgatójával, Neuzer Andrással beszélgettünk.

A Győrben gyártott modellel új szegmensbe lép az Audi

Győrben gyártott modellel lép a legnagyobb globális piaci szegmens kompakt limuzin osztályába az Audi; az első darabok késő ősszel kerülnek a kereskedésekbe – áll a német járműgyártó magyarországi cégének március 27-i közleményében.

Magyarországon készül ízesítőanyag a brit Walkers burgonyasziromhoz

Nagy-Britanniában 150 munkahely szűnik meg a Walkers burgonyaszirom termékekhez ízesítőt gyártó üzem bezárása és Magyarországra telepítése miatt – írta a brit Mirror napilap online kiadása március 26-án.

Élelmiszeripari fejlesztés Békéscsabán

Élelmiszeripari gyártás- és technológiai fejlesztés kezdődött el a speciális puffasztott gabonatermékeket gyártó NIAS családi vállalkozásnál Békéscsabán, a beruházást a magyar állam és az Európai Unió 23,9 millió forinttal támogatta, a saját erő 13 millió forint – számolt be róla március 23-án az MTI.

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Huawei Technologies Hungary Kft.-vel

Újabb nagyvállalattal, a Huawei Technologies Hungary Kft.-vel köt stratégiai megállapodást a kormány a Magyar Közlönyben március 21-én megjelent határozat szerint.

Megkezdődött a Szegedre szánt Ikarus-Skoda trolik gyártása

Megkezdődött Székesfehérváron a szegedi Ikarus-Skoda troli prototípusának gyártása, a 13 tagú flotta legelső darabja várhatóan augusztusban érkezik a Tisza-parti városba – tájékoztatta a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa március 21-én az MTI-t.

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládé

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládét gyártottak az idei szezonra a Nestlé diósgyőri üzemében, ennek 88%-át exportra termelték – közölte a Nestlé Hungária Kft. március 21-én az MTI-vel.

Több mint 320 millió forintból fejleszt a Continental Veszprémben

Több mint 320 millió forintot nyert a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. komplex technológiafejlesztésre és foglalkoztatásra az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a cég az MTI-vel március 21-én.

A magyar autógyártás a legversenyképesebbek között van

Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, a gyártási költségeket tekintve – állapította meg az Ernst and Young európai autóipari felmérésében.

Sürgősséggel kábeleket gyártott az E.ON-nak a miskolci Fux Zrt.

Húsz kilométernyi légvezetéket gyártott le rendkívüli műszakban a miskolci Fux Zrt., hogy a múlt heti hóviharban megrongálódott vezetékeket az áramszolgáltató E.ON Zrt. szolgáltatási területén, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pótolni tudja – tudatta a társaság az MTI-vel március 20-án.

Zöldmezős beruházás Gyöngyösön

Mintegy 85 millió dollár befektetésével 150 munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást indít Gyöngyösön a Procter & Gamble (P&G), a világ egyik vezető kozmetikai és napi fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális társasága – tájékoztatta március 18-án az MTI-t a P&G kommunikációs megbízottja.

Nyolcszázmillió forintos beruházásra készül a Magyar Hangszórógyártó Kft.

A salgótarjáni ipari parkban működő olasz tulajdonú autóipari beszállító, az MHG 2004-ben települt ide, s most a gyártóhelyének területét, a raktárkapacitását és a foglalkoztatottak számát növeli.

Nyár végén avathatják az Audi logisztikai parkját

Nyár végén avathatják fel az Audi új győri gyárához kapcsolódó logisztikai parkot – közölte az MTI március 8-án.

A genfi autószalonon mutatja be az új SX4-et a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation a Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatja be az új SX4-et – tájékoztatta a vállalat március 5-én az MTI-t.

Új autóalkatrész-gyár létesül Százhalombattán

Százhalombattán létesít gyárat a TS Tech Co. Ltd. japán autóalkatrész-gyártó vállalat – közölte Magyarország tokiói nagykövetsége március 2-án az MTI-vel.

Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast

Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast Nyrt. a Heves megyei Kálon február 28-án – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Bővíti termékportfólióját a Mercedes-Benz kecskeméti gyára

Elindult a második modell gyártása a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban. Január 25-én legördült az első Mercedes-Benz CLA a gyártósorról.

Százmillió forintos üzlet

Százmillió forintért szállított célgépeket a Videoton Holding Zrt. leányvállalata, a VT-ASYST Kft. a veszprémi Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.-nek – tájékoztatta a székesfehérvári cég február 28-án az MTI-t.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben, február 26-án tartott aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.

BMW-karosszériaelemeket gyárthatnak Pécsen

A német tulajdonú Honsa Kft. készítheti 2014-től a BMW egyik új modelljének karosszériaelemeit – adta hírül a PécsMa.hu február 21-én.

Az európai autópiac tavalyi nyertesei

Tavaly már az ötödik egymást követő évben csökkentek az autóeladások Európában, ebből azonban nem minden márka került ki vesztesen: a Hyundai/Kia, az Audi, a Land Rover, a Jeep és a Skoda új modelljeinek köszönhetően növelni tudta eladásait – adta hírül az Automotive News Europe autóipari hírportál.

Milliárdos fejlesztés a salgótarjáni ipari parkban

Újabb egymilliárd forintos fejlesztéssel bővítette gyártókapacitását a Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft., a cég a salgótarjáni ipari parkban megvalósult beruházáshoz összesen mintegy 600 millió forint támogatást kapott – számolt be róla az MTI február 15-én.

Új modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában

Február 15-én megkezdte új modellje, a háromajtós Kia pro_cee'd sorozatgyártását zsolnai üzemében a Kia Motors Slovakia autógyár – közölte a vállalat sajtóosztálya.

Bővíti üzemét a Sematic Hungária Kft.

Két és fél milliárd forintból bővíti nyíregyházi üzemét a felvonóalkatrészeket és liftkabinokat gyártó, olasz érdekeltségű Sematic Hungária Kft. – közölte az MTI február 14-én.

Újabb Opel-beruházás Szentgotthárdon

Bővíti szentgotthárdi üzemét az Opel: a 130 millió eurós beruházással több mint 100 munkahelyet hoznak létre, és 1600 négyzetméterrel növelik a termelőüzem területét – jelentette be Joachim Koschnicke, az Opel elnökhelyettese február 12-én, Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtóeseményen.

Bővítette kapacitásait a Roto

Mintegy 3 milliárd forintból, 8 ezer négyzetméterrel bővítette gyártó- és raktározási kapacitását a Roto Elzett Certa Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei Lövőn – adta hírül február 8-án az MTI.

Megkezdődött a sorozatgyártás az új Opel-gyárban

Megkezdődött Szentgotthárdon az Opel új motorgyárában az első termék, az 1,6 literes benzinüzemű motor sorozatgyártása február 8-án – tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.

Telephelyet fejleszt az ISO Kft.

Új üzemcsarnokba költözik és korszerűsíti gyártását az ISO Vállalkozási és Kereskedelmi Kft., a cég a 254 millió forintos fejlesztéshez 100 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében – közölte az MTI-vel a társaság ügyvezetője február 5-én.

Feldolgozza saját PVC-hulladékát a Graboplast

Ez év közepére teljes egészében feldolgozza a gyártás során keletkező PVC-hulladékot a Graboplast – közölte február 4-én az MTI érdeklődésére Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

Többmilliárd forintos beruházás a Graboplastnál

A Graboplast új, prémiumkategóriás padlókat gyártó üzeme 2014 tavaszán kezdheti meg a termelést Tatabányára tervezett gyárában.

Eladták a Nikecell Kft.-t

Fuzionál a magyar piac két hőszigetelőanyag-gyártó cége, a főleg poliuretán hőszigetelő habot gyártó Bachl Kft. és a polisztirol habot előállító Nikecell Kft.; az egyesült cég a magyar hőszigetelőanyag-piac 40 százalékát mondhatja magáénak – közölte a két cég január 31-i sajtótájékoztatóján.

Üzemfejlesztés Szikszón

300 millió forintot fordít különböző beruházásokra, és továbbfejleszti Szikszón lévő üzemét a kizárólagos magyar tulajdonban lévő, energiaital-gyártásra és -forgalmazásra szakosodott HELL ENERGY Magyarország Kft. – tájékoztatta a társaság az MTI-t január 29-én.

Telephelyfejlesztés

A Pölöskei Szörp Kft. telephelyének fejlesztésére 100 millió forintos támogatást nyert. A cég idén be is fejezi az új csarnoképület és hűtőház építését – tájékoztatta a Zala megyei vállalkozás január 28-án az MTI-t.

PHARM Connect Kongresszus

Idén februárban ismét megrendezik a közép-kelet-európai gyógyszeripari és biotechnológiai szaktekintélyek találkozóját az iparág fejlődésének elősegítésére.

Legördült a gyártósorról az első Mercedes-Benz CLA

A Daimler csoport kecskeméti gyárában január 22-én hivatalosan is elindult a Mercedes-Benz CLA gyártása, amely az első, kizárólag Magyarországon készülő sorozatgyártású modell.

Vezető nélküli kínai autó előzte meg a nagy autógyártókat

A német Die Welt online kiadása szerint megelőzte a vezető nélküli, önmagát kormányzó járművek fejlesztésében a világ nagy autógyárait a kínai hadsereg – adta hírül az MTI január 25-én.

Az utolsó simításokat végzik az új győri autógyáron

Az utolsó simításokat végzik az Audi Hungaria Motor Kft. új győri autógyárán – nyilatkozta január 25-én az MTI-nek Thomas Faustmann, a cég ügyvezetésének elnöke.

Minden idők legjobb éve a motorgyártásban

Minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében az Audi 2012-ben. Összesen 1 915 567 motor készült Győrben, az egy évvel korábbi 1 883 757 darab után – áll az Audi Hungaria Motor Kft. január 25-én kiadott közleményében.

Száztízmilliós fejlesztés az esztergomi Neuzer Kft. kerékpárgyárában

Az esztergomi Neuzer Kft., az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára 110 millió forintból korszerűsítette üzemét, a cég a beruházásokhoz közel 40 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól és a magyar államtól – közölte a vállalat január 25-én az MTI-vel.

A Gyulahús Kft.-nél tagi kölcsönnel indul a kolbászgyártás

A Gyulahús Kft. 114 millió forint tagi kölcsönt kapott a tulajdonos önkormányzattól a kolbászgyártás beindításához, a forrásjuttatásról az önkormányzat képviselőtestülete január 24-én zárt ülésen hozott döntést.

Átépítés miatti leállás

Az ISD Dunaferr Zrt. leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt január 22-én, az előzetes terveknek megfelelően – tájékoztatta a vállalatcsoport az MTI-t.

Az MVM OVIT lett az E.ON Németország egyik legnagyobb acélszerkezet-beszállítója

Mintegy négyezer tonna acélszerkezet gyártásával bízza meg az MVM OVIT Zrt.-t az E.ON Németország – tájékoztatta az MVM OVIT január 21-én az MTI-t.

Növelte gyártókapacitását az Igm Győrben

Az automatizált robotrendszereket gyártó Igm Kft. 20 százalékkal növelte gyártókapacitását Győrben, a fejlesztésre 855,5 millió forintot fordítottak – árulta el Fenyősi Béla ügyvezető január 19-én az MTI-nek.

Indul az újgenerációs motorok gyártása az Opelnél

Megkezdődött a rendes üzem az elmúlt napokban az Opel új szentgotthárdi motorgyárában – adta hírül az MTI január 15-én. A bejelentést az autógyártó cég magyarországi vezetői évértékelő sajtótájékoztatójukon tették, ahol arról is beszámoltak, hogy a márka 2012-ben a magyar piac növekedését túlszárnyalva első lett az értékesítési rangsorban.

Tovább bővül a ConthiTech

2013 végére összesen ötmillió euró értékű beruházás fejeződik be a ConthiTech Fluid Automotive Kft. váci telephelyén.

Új gyárat avatott a Rehau

Január 14-én befejeződött a Rehau Automotive Kft. győri ipari parkban létrehozott, több mint 26 ezer négyzetméteres gyártóbázisának építése.

Magyar gyártókat veszélyeztetnek az illegális kínai nyomtatókazetták

Magyarországon olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő, úgynevezett klón nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit – hívta fel a figyelmet január 15-i közleményében a Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ), amely emiatt európai uniós testvérszervezetétől kér segítséget.

Az orosz Metalloinvest is érdeklődik a kassai vasmű iránt

Az Aliser Usmanov üzbég származású milliárdos tulajdonában lévő orosz Metalloinvest is érdeklődik az U.S. Steel kassai vasművének megvásárlása iránt – közölte január 14-én az MTI a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági napilap nem sokkal korábban napvilágot látott, saját információkra hivatkozva közre adott hírét.

Nehézségekbe ütközhet az Euro-6 bevezetése a dízel járműveknél

Technológiai és logisztikai problémák állhatják útját az Euro-6 károsanyag-kibocsátási norma bevezetésének a dízel járműveknél, amennyiben benzinkutaknál kell majd tankolni az adalékanyagot – adta hírül január 13-án az MTI a Die Welt című német napilap online kiadásának értesülését.

Svájci-magyar üzletember veheti meg a Zsolnayt

Bachar Najari, szír származású svájci-magyar üzletember nyerte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonrészének értékesítésére kiírt pályázatot – adta hírül az MTI január 14-én.

A zalaegerszegi Pernix Pharma 24 országba szállít gyógyszereket

Európa 21 országában, valamint Libanonban, Kuvaitban és Ausztráliában is forgalmazzák az egyetlen dunántúli gyógyszergyár, a zalaegerszegi Pernix Pharma készítményeit – adta hírül az MTI január 12-én.

Stagnálás várhat az idén a szlovák autóiparra

Bár 2012-ben Szlovákiában rekordévet zártak az itt készült gépkocsik számát tekintve az autógyárak, az idén előreláthatóan nem emelkedik tovább a legyártott autók száma – derült ki az Autóipari Szövetség (ZAP) által január 11-én közzétett adatokból.

Uniós támogatással bővíti telephelyét a POLIOL PET Packaging Kft.

Bővíti telephelyét Lakiteleken a POLIOL PET Packaging Kft., amely a 173,8 millió forintos összköltségű beruházáshoz 86,9 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül az MTI január 11-én.

Rekordévet zárt a szlovák Kia

Rekordévet zárt 2012-ben a Kia Motors Slovakia, vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemének gyártósorairól ugyanis 2012-ben 292 ezer gépkocsi gördült le, 15%-kal több, mint egy évvel korábban – közölte a vállalat az MTI-vel január 10-én.

Újra két műszakban termel a Suzuki

Visszaállt a kétműszakos munkarendre január 9-étől a 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára – mondta a vállalat kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Kiemelt szerepben

Hangsúlyos járműipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, ahol egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 000 új munkahely létrejöttét várják.

Új beruházás Balatonfüreden

A Termelés-Logistic-Centrum Kft. új termelőcsarnokot épít Balatonfüreden. Az 1,1 milliárd forintos beruházással hatvan új munkahelyet hoznak létre.

Növeli piaci jelenlétét a GE

A GE december 21-i sajtóközleményében bejelentette, hogy 4,3 milliárd dollárért felvásárolta az Avio S.p.A. repüléstechnikai üzletágát. Az olaszországi székhelyű cég polgári és hadi repülőgépekhez gyárt meghajtórendszereket és alkatrészeket.

Napelem-összeszerelő üzem létesült Szolnokon

Az Agulhas-Solar Kft. az ország egyik legmodernebb napelem-előállító üzemét hozta létre Szolnokon két egymásra épülő, európai uniós támogatást élvező projektnek köszönhetően – mondta Székely Csaba ügyvezető a projektek záró rendezvényén, december 17-én.

Technológiai korszerűsítést tervez a győri szeszgyár

Versenyképességének javítása érdekében 2013-ban technológiai korszerűsítést tervez az idén több mint 8 milliárd forint forgalmat lebonyolító Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. Az átalakítások egyik célja a melaszból előállított finomszesz kissé édeskés szagának semlegesítése, a másik pedig az energiafelhasználás csökkentése – adta hírül az MTI december 11-én.

Bővülő flotta a környezetvédelem jegyében

Az Iveco és a TNT Express Italy 115 Daily Natural Power jármű szállításáról írt alá szerződést, amely megállapodással mindkét vállalat tovább erősítette a környezet védelme iránti elkötelezettségét – áll az Iveco 2012. december 11-i sajtóközleményében. A földgázüzemű járművek a TNT futártevékenységében vesznek majd részt Róma vonzáskörzetében és más közép-olaszországi területeken. A járműveket több szakaszban helyezik forgalomba 2013-ig: az első és legjelentősebb szállítmány 66 földgázüzemű furgont foglal magában. A Daily Natural Power modell környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt hatékony szállítóeszköz.

WCM: határ a csillagos ég

A budaörsi Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. 2002 óta 50% költségcsökkentést ért el WCM (World Class Manufacturing) projektjein keresztül. Eredményei mögött azon törekvése áll, hogy működésének minden területén nullára csökkentse a veszteséget.

Új üzemcsarnokot épít a FOREST-PAPÍR Kft. Lábatlanon

Kétmilliárd forintos beruházással új üzemcsarnokot és raktárbázist épít a FOREST-PAPÍR Kft. a volt Piszkei Papírgyár egy részén. A fejlesztés 812 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg, és legalább 20 új munkahelyet teremt – ismertette a vállalat ügyvezetője december 6-ai sajtótájékoztatóján, Lábatlanon.

Új kaucsukkeverő üzem a nyíregyházi Phoenix Kft.-nél

Új kaucsukkeverő üzemet avattak a nyíregyházi Phoenix Légrugó Technológia Kft.-nél december 5-én, az ipari létesítményt a német Continental Conti Tech leányvállalata hozta létre 5 millió eurós, mintegy 1,4 milliárd forintos beruházással.

Növeli kapacitását a simontornyai Techno-vill Kft.

A lámpatesteket gyártó simontornyai Techno-vill Kft. 160 millió forintos beruházással újítja fel üzemcsarnokát, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 50%-kal nő a gyártókapacitás – mondta a cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek december 1-jén.

Egy lépéssel az igények előtt

A Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői telephelyén tavalyelőtt avatták az új csomagolóüzemet és jelenleg is építési munkálatok folynak a cég telephelyén. Ács Zoltánnal és Greskovits Dáviddal, a vállalat két tulajdonosával beszélgettünk.

Kigondolkozni a dobozból

A külső logisztikát fejlesztik a termelés és a belső logisztika hatékonyságának növelése érdekében a Bosch Power Tool miskolci gyárában.

Mindenük a keksz

Magyarország egyetlen magyar tulajdonú keksz- és linzergyára, a Detki Keksz Kft. ebben az évben bővíti halmajugrai telephelyét, valamint technológiai fejlesztéseket is megvalósít a költséghatékonyabb gyártás érdekében.

A megfelelő partnerrel

A TDK csoport tagja, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. szombathelyi telephelyén a tavalyi évben átszervezték, átépítették a raktárt és letisztult anyagáramlási folyamatokat alakítottak ki. Szőnyi Péterrel, az EPCOS Kft. anyagáramlási vezetőjével és Kovács Viktorral, a SSI Schäfer Systems International Kft. key account menedzserével beszélgettünk.

Nagyvállalattá válni

A tavaly 3,7 milliárd forintos árbevételt produkáló Simon István Egyéni Vállalkozó, tipikus egyszemélyes kisiparosként kezdte meg működését a 80-as évek közepén. Ma már a cég 370 főt foglalkoztat és jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt két évben. Simon István tulajdonossal beszélgettünk.

Karosszéria nyomonkövetés a Mercedes-Benz rastatti gyárában

A Sick egy olyan UHF rádiófrekvenciás azonosító rendszert alkotott meg, amely bírja a „heavy metal”-t.

Komplex supply chain folyamat

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában március 29-én indult a szériagyártás. Jelenleg több mint 200 autó gördül le egy műszakban az összeszerelősorról, ám a gyártás felfutóban van, így júliusban a magyarországi gyár eléri egyműszakos teljes kapacitását, a jövő év elejétől pedig egy új modell gyártása is elindul Kecskeméten. A kapcsolódó logisztikai feladatokról Stefan Putzlocher logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Kompetenciafejlesztés a fejlődés mozgatórugója

A SICK cégcsoport kunszigeti gyárában a mennyiségi növekedés mellett a kétezres évek elejétől olyan fejlesztési projektek is zajlanak, amelyek nagyban hozzájárulnak a telephely súlyának növeléséhez a német konszernen belül.

Teljes lendülettel

Két héttel a 2008-as válság kitörése előtt alakult AE-Plasztik Kft. története igazi sikertörténet, melyhez egy Kínából Magyarországra áttelepített gyártási tevékenység is közrejátszott, ami manapság nem igazán szokványos dolog. Kersner László ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Hatvanhárom másodpercenként egy autó

A Magyar Suzuki Zrt. tavaly ünnepelte 1991. áprilisi alapításának huszadik évfordulóját. Esztergomban 1992 októberében indult a termelés, s a tavalyi évben 171.700 ezer autó kerül le a gyár összeszerelő soráról. A gyártásról, a gyártásszervezésről Novák Gyula termelési igazgatóval beszélgettünk.

Új telephelyen, növekvő hatékonysággal

A Nyíregyházán működő Eissmann Automotive Hungaria Kft. 2012 májusában ünnepli alapításának tizenötödik évfordulóját, és ez év elejétől egy zöldmezős beruházás keretében felépített, új gyárban állítja elő termékeit az ismert autógyárak számára. Az új gyárról Böszörményi Attila ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A Mercedes-Benz új gyára

A Daimler AG március 29-én indította be a termelést az új kecskeméti személyautó gyárában. Kevesebb, mint négy évvel a helyszín kiválasztását követően első ízben gördültek le Mercedes-Benz személyautók Magyarországon a futószalagról.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Stratégiai funkcióban

A Nestlé Purina PetCare büki állateledelgyár készáru raktára közép-kelet-európai regionális eloszótközponként működik. Ma már több mint 15 ezer négyzetméteren 25 ezer raklapos kapacitással folyamatos bővülés és fejlesztések mellett történik a késztermékek raktározása, naponta 1500-2000 raklapnyi áru hagyja el a központot.

Folyamatosan bővülő kapacitással

A Sanofi csanyik-völgyi telephelyén végsterilezett ampulla- és aszeptikus gyártástechnológiával előállított előretöltött fecskendőket állítanak elő. Kiss Attila logisztikai vezetővel beszélgettünk.

Újító szellemű, innovatív beruházás

A Phoenix Mecano magyarországi leányvállalata új technológiákat honosított meg a gyártásban, s ehhez kapcsolódóan egy teljesen automatizált raktárat épített fel. A beruházásról Dr. Nagy Zoltánnal, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatójával, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Exkluzív termékekkel új utakon

Annak ellenére, hogy az építőipar a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese, a Leier cégcsoport kiskunlacházi üzeme megújította termékportfólióját, és jelentős beruházásokat hajtott végre a termelés optimalizálása érdekében.

Optimalizálás és fenntarthatóság

A Kékkúti Ásványvíz Zrt.-nél a gyár területén megépített késztermékraktár jelentősen megváltoztatta a logisztikai folyamatokat. Cser Szilárd logisztikai és üzemigazgatót a gyárról és a logisztikai átszervezésről kérdeztük.

Intenzív fejlődési szakaszban

A Robert Bosch Elektronika Kft. jelentős fejlesztéseket tervez az elkövetkezendő néhány évben, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak létszámának növekedésében fog jelentkezni és alátámasztja hazánk jelentőségét a vállalatcsoporton belül.

Tökéletességre törekedve

A Diebold késztermék raktárának kezelését a cargo-partner Kft.-re bízta. Fülöp Kornéllal, a Diebold EMEA (Európa, Közel Kelet és Afrika) logisztikai vezetőjével, és Becze Attilával, a cargo-partner Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Élen a robottechnikában

A német KUKA cég 1991-ben jelent meg Magyarországon, ahol a világ összes KUKA robotjához szükséges vezérlőszekrények gyártása folyik két telephelyen. Edmund Bahr ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A kis óriás

Az építőjáték-piac egyik legnagyobb szereplője, a LEGO csoport magyarországi gyárában a jól ismert LEGO-kockák mellett a Duplo játékdobozok készülnek. A nyíregyházi jelenleg az egyetlen gyár, ahol a 6 éves kor alatti gyermekek számára készülő Duplo kockákat, figurákat és játékdobozokat állítják elő. Jens Peter Clausennel, a magyarországi gyár igazgatójával beszélgettünk.

Előtérben a kiegészítő szolgáltatások

Hogyan alakult a CEP-piac tavalyi éve, mely szektorokban mutatkozik a leginkább igény az expressz csomagszállítási szolgáltatásokra, illetve milyen fejlesztésekkel igyekeznek a futárszolgálati cégek a megbízók elvárásait kielégíteni? Ezekre a kérdésekre a hazai CEP-piac meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Egy lépéssel a piac előtt

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg 80 főt foglalkoztató Gramex 2000 Kft. Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb üdítőitalgyártó üzemével rendelkezik.

Szerencse és tudatosság

A jövő azon vállalatok kezében van, amelyek kiváló minőséget képesek előállítani a legfejlettebb technológiával. Balogh Leventével, Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Egymást támogató raktárkezelés és árukiadás

Az áruösszekészítés hatékonysága nagy részben belső, vállalatspecifikus tényezőktől függ – a termékek típusa, a telephely adottságai, a kiszállítás sajátossága, a munkaerő képzettsége, a szervezet technikai színvonala –, ezért soha nem létezik általános érvényű, jó megoldás. Fontos, hogy a munkafolyamat szervezéséhez legyen egy alapvázlat, amely az információszervezés alapvetően elvárt struktúráját is magába foglalja.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Nagy sebességű kamera

A SICK a tavalyi év végén mutatta be a világ legelső nagy sebességű, háromdimenziós mérőrendszerrel felvértezett csúcsminőségű, színfelismerő képességekkel rendelkező ipari kameráját.

Légi úton rugalmasan

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. a cargo-partner Kft. legrégebbi ügyfelei közé tartozik. Az évek során az együttműködés folyamatosan bővült.

Yrjö Eskola

Yrjö Eskola a NOKIA komáromi gyárának igazgatója magyar feleségének köszönhetően kiválóan beszéli nyelvünket. Mindig azt az elvet követte, ha egy másik országban él, akkor annak az országnak a nyelvét a lehető legjobban el kell sajátítania. Véleménye szerint ez az egyetlen út, hogy megértse valaki annak a népnek a mentalitását, és élvezhesse az adott kultúra pozitívumait. Két gyermeke már Magyarországon született, kettős állampolgárok, és tulajdonképpen két otthonuk van: itt és Finnországban. A finn szakemberrel a NOKIA Komárom Kft. élén eltöltött néhány év mérföldköveiről beszélgettünk.

Százezer palack óránként

Az Aquarius-Aqua Kft. a tavalyi évben újította meg targoncaflottáját. Plutzer Ferenccel, az Aquarius-Aqua Kft. logisztikai igazgatójával, és Horváth Bélával, a Still Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Targonca meghajtások

A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások, valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás után mutatják be egyre hatékonyabb energiafelhasználású és környezetkímélő meghajtási rendszereiket, legyen az elektromos vagy akár belsőégésű motorral hajtott targonca. Komoly kérdés azonban, hogy ezek közül mely megoldások azok, amelyek az ügyfelek várakozásait is kielégítik.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Vevőközpontúság

A változó vevői igények rugalmas kielégítését nagyban segíti a megfelelő eszközök alkalmazása a gyártásban.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Szombathelytől az autókig

Jöttek, termeltek, elmentek – hallhattunk ilyen tiszavirág-életű magyarországi beruházásokról, a német Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft. azonban nem ebbe a körbe tartozik. A tengelykapcsoló rendszereket gyártó cég közel másfél évtizede érkezett Szombathelyre, 2000 óta megháromszorozta termelési volumenét, most is fontos belső fejlesztéseket készítenek elő.

Milliónyi mikulás

A salgótarjáni Lívia Csokoládé Kft. az év különböző nagy szezonjaira gyárt figurális édességet. A Tesco szezonális beszállítójaként többmillió üreges terméket gyárt az áruházláncnak.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

Út az üzleti kiválóság felé

A GlaxoSmithKline Biologicals Kft. olyan antigéneket állít elő Gödöllőn, amelyek például az agyhártya- és a középfülgyulladás elleni életmentő vakcinákba épülnek be. Vincent Loret ügyvezető igazgatóval, és Aust Krisztina Supply Chain Projekt managerrel beszélgettünk.

Konszern szintű vállalatirányítás

A vágott saláta gyártással foglalkozó Eisberg Hungary Kft. működésében 2005-ben érett meg az idő arra, hogy korábbi, korszerű szoftverrel nem támogatott rendszereiket integrált vállalatirányítási megoldásra váltsák fel. Az előállított termékek minőségének biztosítása és folyamatos fejlesztése érdekében, folyamataik egyre magasabb szintű vezérlését és kontrollját tűzték ki célul.

Egyedülálló technológiával

A speciális gépipari szegmensben működő Anton Kft. húsz év alatt látványos fejlődésen ment keresztül, és ma már néhány területen egyedülálló technológiával rendelkezik az országban.

Együtt gondolkodva

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 10 milliárd forintból Budapesten felépített, új 26 000 négyzetméter hasznos alapterületű gyáregységét júliusban adták át. Az új gyár anyagellátását, valamint a raktári folyamatokat innovatív koncepcióval alakították ki. Erről beszélgettünk Kapitány Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. anyaggazdálkodási vezető helyettesével, és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával.

Egyedi megoldás komplex feladatra

A Hankook rácalmási gyáregységének bővítése kapcsán új gépek, berendezések és gyártóegységek kerültek átszállításra a tengeren túlról. Ehhez a komplex logisztikai feladathoz felkészült logisztikai partnerre volt szükség.

Gördülékenyen

Tíz év alatt harmincszorosára növekedett saját tőkéje, tevékenységi köre kibővült és ehhez igazodóan fejlesztéseket hajtott végre a Kaposváron működő Hungarogal Gyógyszergyártó Kft.

Töretlen expanzió

Három éve üzemel Rácalmáson a Hankook Tire európai gyára, és tavaly megkezdődött a gyár bővítésének második üteme. Mindehhez modern, az európai piachoz igazított logisztikai rendszer épült fel a magyarországi abroncsgyártó üzemben. Hadnagy László logisztikai tervezési részlegvezetővel beszélgettünk.

Magyar partner a régióelső

Különleges díjat vett át az üzleti szoftverek forgalmazási jogával rendelkező és a bevezetéssel foglalkozó itelligence Hungary Kft. a supply chain világában is piacvezető SAP-tól. Több magyar és számos külföldi partner vett részt az SAP megmérettetésén, melynek célja az volt, hogy a szoftvercég által kínált minőséget, tudást a partnerhálózat egésze számára átadja, illetve biztosítsa. Turner Gábor ügyvezető igazgatóval és Pótsa István kereskedelmi igazgatóval beszélgettünk.

Kristálytisztán

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Kellő kreativitással

Az elmúlt esztendő minden cég életében a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés éve volt, köszönhetően a válságnak. A székesfehérvári Visteon Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, Karikó Zsolttal, és logisztikai vezetőjével, Szabó Zsolttal beszélgettünk.

Egyesített erővel

A két európai vezető anyagmozgató berendezés gyártó, az OM és a STILL termékpalettájuk további fejlesztése és a szolgáltatásaik bővítése, illetve a még átfogóbb vevői ajánlatok biztosítása érdekében erejük egyesítését tervezik, jelentették be májusban. Mindkét márka a KION-csoporthoz, a világ második legnagyobb ilyen jellegű vállalkozásához tartozik.

Bizalmi választás

A minőségi szeszesitalok különleges törődést kapnak már a gyártás során, és elvárás, hogy a fogyasztók számára is megfelelő hőfokon, mixekben vagy ízesítéssel kínálják azokat. A világ második legnagyobb szeszesitalgyártója és forgalmazója, a Pernod Ricard magyarországi leánycége a gyártás és a fogyasztás közti szakaszban is gondos kezekre bízta a nemes italokat.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Projektorientált logisztika

Az ELME Ipari Csoport Zrt. húsz év alatt érett vállalatcsoporttá egy kis hazai automatizálási és folyamatirányítási mérnöki vállalkozásból. A folyamatos növekedés miatt mára magán viseli a „nagyok”, vagyis a csoportszintű működés jellegzetességeit, ezért logisztikai stratégiájában is komoly változásokra volt szükség.

A magyar szállító

Békés megye – nevéhez hűen – valóban békés, szép vidék, és leginkább jó földjeiről, kiváló terményeiről ismert. Arról kevésbé száll a hír, hogy Békésben jelentős fém- és gépipari központok is vannak, sőt, a nemzetközi járműgyártás térképén is szerepel a megye, többek között a korszerű autóbuszokat is gyártó Csaba Metál Zrt. révén.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Raktárlogisztikai fejlesztés

A hazai gyümölcslégyártás és -értékesítés egyik legjelentősebb szereplőjénél a közelmúltban nagyberuházás keretében korszerűsített új raktárt helyeztek üzembe.

Erőteljes válaszok a Scaniától

A haszongépjárművek piacán az eddigi legnagyobb teljesítményű V8-as tehergépkocsi-motor gyártását jelentette be idén április 16-án a Scania. A V8-as tehergépkocsi-családot azonban nem csak csúcs- és nagyteljesítményű motorokkal vértezték fel, hanem más, haladó technológiák is helyet kaptak a vontatókban.

Tudják is, mondják is

A Volkswagen konszernhez tartozó, győri székhelyű AutoVision Kft. nem zárja széfbe a máshol féltve őrzött autóipari szaktudást. Éppen ellenkezőleg: az aktív ipari tevékenységet végző cég tanácsadási, munkaerőképzési és -közvetítési szolgáltatásaival más cégeket segít abban, hogy sikeres beszállítóvá válhassanak.

Íz és szakértelem

„Az íz a közös szenvedélyünk!” szlogen híven tükrözi a Kométa ’99 Zrt. ars poeticáját: minőségi, egészséges, ízletes termékek a vásárlók igényeihez igazodva. A húsipari logisztika sajátosságairól, a kihívásokról beszélgettünk Bogádi Beátával, a vállalat ellátási lánc igazgatójával.

Nyugat-Európát öltöztetik

„Made in Hungary” jelzés egy ruhán. Ki látott már ilyet? Mostanában valószínűleg kevesen. Az ok ismert: a textilipar két évtized alatt „felszámolta magát” először Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európában is. A kevés hazai túlélő közé tartozik a békéscsabai UMATO Kft.

Vége lehet a raklapgondoknak

A fehér raklapok cseréjén alapuló rendszer nehezen átlátható, és számos teherrel jár: ilyen például a veszteségek pótlása miatti új beszerzés, valamint a forgalmazókkal és a logisztikai szolgáltatókkal folytatott állandó vitákra fordított idő. A piacon azonban van olyan megoldás, amely mindezt kiküszöböli.

„Nagytakarítás” után finomigazítások

Az elmúlt két évben jelentős átalakítások történtek a Pécsi Sörfőzde Zrt. logisztikai folyamataiban. Erről beszélgettünk Bereczki Sándor beszerzési és logisztikai igazgatóval.

Fagyasztott innovációk

1981-ben az Alföld észak-nyugati szegletében szövetkezetek hozták létre azt a vállalatot, amely mára MIRELITE-MIRSA Zrt. néven a hazai fagyasztott áruk piacán meghatározó gyártóvá vált, és a külpiacokon is sikeres. Az eredmények hátterében a korszerű gyártás és a folyamatos termékinnováció áll.

Csomagolt értékek

A mai felgyorsult világban elengedhetetlen az olyan csomagolási megoldás, ami egyrészről megfelelő védelmet nyújt a gyártóknak és a felhasználóknak egyaránt, hiszen éppen a gyorsaság miatt nincs idő arra, hogy selejttel, sérüléssel, reklamációval bajlódjanak. Másrészről a gyorsaság szerepet játszik abban is, hogy a csomagolásra fordított idő a lehető legrövidebb legyen mind a feladói, mind pedig a felhasználói oldalon, hiszen nem mindegy, hogy a vevők – gépsoraikhoz igazodva – mennyi időt töltenek el a kicsomagolással. Az elektronikai gyártás ismérveit figyelembe véve, különböző aspektusok szerint dönthető el, mi az ideális csomagolás a termék számára. Néhány szempont ezek közül.

Látni a láthatatlant

Az áruk dézsmálása súlyos problémákat okoz a termelő-, gyártó vállalatok, és a teljes ellátási lánc többi szereplője számára is, ezért a károk megelőzése érdekében egyre többen döntenek áru- és szállítmányvizsgáló röntgenberendezések alkalmazása mellett.

Valós igényekre hangolva

A Magyar Posta Logisztika (MPL) a hazai logisztikai piac prémium szolgáltatói között megalakulása óta a legnagyobb piaci részesedést birtokolja. A gazdasági recesszió azonban – mint a CEP- és a logisztikai piac valamennyi szereplőjét – az MPL-t is üzletmenetének újragondolására késztette, annak érdekében, hogy versenyképességét megőrizhesse.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Megőrzött értékek

Tavaly lett 20 éves a Béres Gyógyszergyár, az évforduló kapcsán dr. Béres Józseffel, a Béres vállalatcsoport elnökével beszélgettünk.

Átgondolt munkavégzés

A svéd Sapa Profiles székesfehérvári gyárában a lean menedzsmentet a vállalat saját Genesis rendszerében valósítja meg.

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

Láthatóvá tenni!

Nem telhet el úgy egy nap a vállalatnál, hogy valamin ne javítottunk volna. Mindent, ami jelentőséggel bír, láthatóvá kell tenni. Minden, amit láthatóvá teszünk, jelentőséget nyer. Így szól az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ars poeticája. Erről beszélgettünk Böszörményi Attila ügyvezető igazgatóval.

Egy okos megoldás a luxus és a minőség mögött

Vajon a pazarlásról szól-e a luxus? Az exkluzív autókat gyártó brit Bentley Motors-nál semmiképpen: a cég – annak ellenére, hogy kész vagyonba kerülő gépkocsikat állít elő – üzemi folyamataiban a minőség mellett a legapróbb hatékonyságot befolyásoló tényezőre is gondosan odafigyel. A Bentley-t ebben az Autotech Controls FactoryMonitor gyártási analízis szoftverrendszere is segíti.

Egyedülálló kínálattal

A Magyar Pálinka Háza az első olyan kezdeményezés, ahol az egyéni fogyasztó olyan pálinkakínálattal találkozhat, amelyet az összetettsége okán sehol máshol nem kap meg. Erről beszélgettünk Szicsek Jánossal, a Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosával, a Magyar Pálinka Háza alapítójával.

Újrapozicionálva

Az Ed.Haas Hungaria Élelmiszeripari Kft. ez év elején adta át új gyáregységét. A cégről, a termékportfólió fejlődéséről és a gyártásról beszélgettünk Bozori Tibor ügyvezetővel.

Egyedülálló szolgáltatás

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

Projektalapú ERP-bevezetés

A HAFI Industries Gépgyártó Kft. mintegy húsz éve szállítja Esztergomból a világ számos országába egyedi gyártású kompresszorait. A vállalat 2007-ben a megnövekedett igényeknek való megfelelés érdekében átszervezésbe kezdett, majd az újraszervezett folyamatok támogatására IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszert vezetett be.

Jól működő üzleti modell

Az Inteva Products globális autóipari beszállító cég ebben az évben telepítette Győrbe azt az összeszerelősorát, ahol az MAN haszongépjárművekhez állítanak elő ajtópaneleket.

Stratégiai gyár

A holland-angol tulajdonban lévő Unilever Magyarország Kft. 2009. szeptember 4-én fejezte be azt a beruházást, melynek keretében stratégiai gyárrá alakította át a háztartásvegyipari termékeket előállító nyírbátori üzemét. Erről beszélgettünk Francesco Azzara gyárigazgatóval.

Hogy soha ne legyen üres a pohár! Informatikai megoldás a szeszipar számára

Informatikai rendszerek nélkül ma már elképzelhetetlen a vállalatok összehangolt működése és szervezettsége.

Raktárra tervezve

Az áru jellegének megfelelően kialakított tárolási technika az optimális raktári működés alapja.

5S a raktárban

Az 5S az egyik legfiatalabb, mégis felméréseink alapján a legelterjedtebb termelékenység fejlesztési (Lean) módszer. Az 5S-t 1991-ben mutatta be OSADA, azóta a termelő vállalatok nagy része már valamilyen szinten alkalmazza.

Saját szigeteléssel

A Fejér megyei székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonú Masterplast Group Zrt. 1997-ben kezdte meg működését építőipari nagykereskedelmi főprofillal. Tevékenysége mára saját gyártással is kiegészült.

„Portaszemle” avagy a kisvállalkozások raktározási problémáinak megoldásai

A régmúlt emberének nem kellettek szakkönyvek és tanácsadók ahhoz, hogy hogyan szervezze meg saját gazdaságának működését. Ha részletesen végignézzük egy parasztgazdaság működését, a mai kor szellemének megfelelő megoldásokra bukkanhatunk.

Környezettudatosan

A BMW Group világszerte vezető a környezettudatos autógyártásban – a „Clean Production” a gyártási stratégia része.

Növekvő hatékonyság, változatlan létszámmal

A közelmúltban jelentős beruházással növelte gyártási kapacitását az Univer Product Zrt., a vállalat vezérigazgatójával, Molitórisz Károllyal beszélgettünk.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

A lean gyártás megvalósításának eszközei

A selejt kiküszöbölésének szolgálatában

Cél: a hibamentes gyártás

A piaci sikerek egyik igen fontos tényezője a gyártás folyamatos megújítása. Cikkünkben a Knorr-Bremse Fékrendszerek kecskeméti gyárában a közelmúltban bevezetett hibamentes gyártástechnológiát mutatjuk be.

Biztonságos üzemi területek

A székesfehérvári alumíniumprofil-gyártó Sapa Profiles Kft. veszélyes üzemi folyamatait SICK szenzorok felügyelik.

Hatékonyságnövelés Kaizennel

A múlt év végén vezették be a Kaizen módszert a Phoenix Mecano kecskeméti gyárában, amellyel a termelékenység jelentősen növekedett.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

A siker titka a rugalmas gyártásszervezés

A termelés átszervezése a „Lean manufacturing” elvei alapján jelentősen javíthatja egy-egy vállalat hatékonyságát, csökkentheti a költségszintet. Másfél évvel ezelőtt a Schneider Electric zalaegerszegi gyára is hasonló fejlesztésbe kezdett, és ennek eredményei különösen a válság idején értékelhetők nagyra, derült ki Marosvári Árpád gyárvezetővel folytatott beszélgetésünkből.

Húzóerő a keleti piac

Jó piaci pozicionálással hosszan tartó sikereket lehet elérni. Az Agrofeed Kft. társügyvezető igazgatójával, Csitkovics Tiborral beszélgettünk.

Precíz anyagmozgatás

Az anyagmozgató gépek megbízható működése a folyamatos gyártás alapfeltétele. Pintér Zoltánnal, a Csaba Metál Zrt. cégvezetőjével, és Horváth Bélával, a STILL Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Északról délre

A Renault Trucks ismét expedíciót szervez, a norvégiai Északi-foktól a dél-afrikai Jóreménység fokig vezeti konvoját. A Supply Chain Monitor előző számában megjelent cikk folytatását olvashatják.

Erőművi főberendezések építője

Az olyan hatalmas építmények, mint egy erőmű hűtőtornya, szerteágazó ismereteket és hatalmas rutint feltételez. A GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. a világ szinte minden régiójában jelen van erőművi hűtőrendszereivel.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Ígéretes jövő

A Ratipur Gépjárműalkatrészt és Autófelszerelést Gyártó és Értékesítő Kft. autóipari beszállító cég a Polytec csoport tagjaként elkötelezett az autó- és járműipar felé. A vállalat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk id. Rajnai Attila tulajdonos-ügyvezetővel, és Deák Zoltán ügyvezető igazgatóval.

Rutin és egyediség

A Bíró Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft. 17 éve folyamatosan képes megtartani piaci helyzetét. Az elmúlt évek tapasztalatairól, illetve a hosszú távú sikeresség titkáról beszélgettünk a cég vezetőivel.

Homlokvillás targoncák

A Jungheinrich új, hidrodinamikus meghajtású dízel- és gázüzemű homlokvillás targoncáinak teherbírása 6000 kg és 9000 kg között mozog. A gépekbe kifejezetten halk, alacsony üzemanyag-fogyasztású, környezetbarát, robusztus felépítésű belső égésű motorok kerültek beépítésre, ugyanakkor a targoncák kiváló ergonómiai jellemzőkkel rendelkeznek.

Bizonytalan jövő

Cikkünkben a haszongépjármű-gyártók tavalyi értékesítési eredményeit elemezve bemutatjuk, milyen háttérrel vágnak neki a bizonytalan és megjósolhatatlan idei esztendőnek.

Átstrukturált ellátási lánc

Funkcionális és hierarchikus kapcsolódási pontok, megújuló informatikai háttérrendszer, az ellátási lánc teljes átalakítása. Röviden ebben foglalható össze az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. ellátási rendszerének jelenleg is zajló átalakítása. Erről beszélgettünk Szilágyi Gyula termelésirányítási és logisztikai igazgatóval.

A kormányzat támogatja a hazai autóipart

Megbeszélést folytatott Bajnai Gordon gazdasági miniszter a járműipar képviselőivel a gazdasági válság okozta problémák lehetséges megoldásairól 2009. január 21-én, Budapesten.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Folyamatokban rejlő tartalékok

Ma már szinte közhelynek tűnik az az állítás, hogy a piacon az ellátási láncok versenyeznek. A jelenlegi világgazdasági helyzetben egyre inkább a vállalati belső tartalékok feltárására kell összpontosítani. A Jabil tiszaújvárosi gyáregységében jártunk, ahol a lean manufacturing alapelveket minden gyártási egységben viszonylag rövid idő alatt sikerült bevezetni. Erről beszélgettünk Király Zoltán gyárigazgatóval.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Versenyben maradni

A hazai gyógyszeriparban a multinacionális gyártók mellett a magyar kis- és középvállalkozások is komoly szerepet tölthetnek be.

Rutin és precizitás

A rugalmasság a mai piacon megfizethetetlen előnyt jelent, mert csak így tud egy logisztikai szolgáltató alkalmazkodni a megrendelők dinamikusan változó elvárásaihoz.

Sajátmárka-fejlesztés

A Rati Kft.-t 1986-ban alapította Rajnai Attila. Az első időszakban a cég a szocialista gyártmányú személygépkocsik számára gyártott műanyag termékeket, leginkább kazettatartós kardánboxokat.

Mindenük a gabona

Talán kevesen tudják, hogy a müzliszeletéről ismert Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. száz százalékban magyar vállalat. A cég tevékenységéről, a közelmúltban történt fejlesztésekről, valamint a jövőbeni tervekről beszélgettünk Szabó István Tivadar vezérigazgatóval és Mészáros Tamás termelési igazgatóval.

Bizalomra alapozva

A hatékony vevőkiszolgálás az autóiparban is a siker mutatója. Erről beszélgettünk Lepsényi Istvánnal, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatójával, és Rózsa Pállal, a Bertrans Zrt. vezérigazgatójával.

Raktártechnológia – előre tervezetten

Új raktár kialakításakor vagy egy már meglévő raktárcsarnok fejlesztésekor a lehetséges raktártechnológiai megoldások széles választékából kell a legmegfelelőbbet kiválasztani.

Megújult automatizálás

A gyógyszeriparban a csomagolóanyag a késztermékhez képest jelentős mennyiséget képvisel. Ennek okán a 90-es években több hazai gyógyszergyár is olyan magasraktári rendszert hozott létre, amelynek egyik fő funkciója a gyártáshoz kötődő csomagolóanyagok és a késztermékek automatizált raktározása.

Rugógyártás

A hazai vasipar megmaradt képviselői – magyar kézben vagy külföldi tulajdonban – manapság értékesítési nehézségekkel küszködnek. Van azonban néhány olyan kis- és közepes méretű, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, amely felismervea 21. század kihívásait, megtalálta a siker útját.

Összehangolt logisztika

Az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi és budapesti termelő egységeit az idei évben 2,1 millió tonna késztermék hagyja el. A gyár alapanyag-beszállításai és késztermék-kiszállításai igen összehangolt logisztikai munkát igényelnek. A Dunaferr tevékenységéről és a vállalatcsoport logisztikai kihívásairól beszélgettünk Vaso Janicic logisztikai igazgatóval, az ISD Portolan Kft. ügyvezető igazgatójával.

Erős, kényelmes, környezetbarát

A 2008-as CeMAT kiállításon mutatták be a szakmai közönségnek a Linde új 5-8 tonnás dízel- és gázüzemű targonca családját. Mint elődei, ez a típus is a legmagasabb szintet képviseli saját kategóriájában.

Európai haszongépjárműn motorolaj trend

Az Euro 4 és Euro 5 környezetvédelmi előírások betartásához a nehézdízel-motorok többségének kipufogórendszerébe tisztítóberendezéseket kell beépíteni. Ezek a korszerű katalizátorok, részecskeszűrők, illetve koromcsapdák érzékenyek egy sor olyan kémiai elemre és vegyületre, amelyek évtizedek óta a motorolajok alapvető komponensei. Mivel a különböző motorgyártók eltérő technológiai megoldásokat választanak az emissziónormák betartására és a kipufogógáz utókezelésére, ezért a Castrol kenőanyag fejlesztőinek is többféle, az egyes műszaki megoldásokkal összeférhető motorolaj receptúrákat kell megalkotniuk. Az igények szerteágazóak, a fejlesztés útjai pedig rögösek.

Specifikációk szerint

A nyomdaipari vállalatok a gyógyszeripar kiemelt beszállítói, hiszen megfelelő csomagolás és betegtájékoztató nélkül nem lehetséges a gyógyszerek forgalmazása.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Terjeszkedés, bővülés minden irányba

Az élvonalbeli magyarországi raktárgyártó cégek kapacitását és termékeinek színvonalát tekintve állíthatjuk, hogy Európa bármely szegletében megállják a helyüket.

Szakképzett munkaerő, szervezett gyártás

A szakképzett munkaerő és a fejlett gyártásszervezési ismeretek ma már elengedhetetlenek a versenyben maradáshoz. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. e két fontos termelési tényező szakszerű alkalmazásával újította meg termelését, derült ki Czetli Imre gyárigazgatóval folytatott beszélgetésünkből.

Specializált finomkozmetika

A Kedo Eurocosmetics Kft. első volt azon hazai gyártók között, amely közepes sorozatú finomkozmetikai termékek bérgyártására specializálódott.

Hagyományosan tiszta minőség

A Caola-Alfa Zrt. az elmúlt két évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Állami kézből magánkézbe került, valamint gyártási struktúráját is jelentősen át kellett alakítani, hogy talpon maradhasson a világcégekkel folytatott versenyben. Dr. Szirmai Sándorral, a cég vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

...és akkor megérkeztek az inkák...

Nagy sikerű kiállítást láthattunk 2007-ben a Szépművészeti Múzeumban „…és akkor megérkeztek az inkák” címmel. A népes látogatóközönség számos ok miatt találhatta vonzónak, érdekesnek, szépnek, egzotikusnak a kiállítást, illetve érdekfeszítőnek az inkák történetét.

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

Készletek a termelés szolgálatában

Egy korszerű készletezési és termeléskövetési rendszer bevezetése bármely termelő vállalat esetében hatalmas tartalékokat tárhat fel, hatékonyabbá teheti a cég működését. Ezt felismerve a szombathelyi BPW-Hungária Kft. mindkét rendszer bevezetéséről döntött. A beruházásról Darázs Károly beszerzési és raktárgazdálkodási vezetőt kérdeztük.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Engedélyezett Gazdálkodó: a megbízhatóság védjegye

A kereskedelmi, a verseny- és a vámjogi előnyök egyértelműen igazolják, hogy az Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) státusz megszerzése gazdaságilag indokolt. Erre az idei év megfelelő lehetőséget biztosít. A kedvezmények változatlan formában való érvényesülése, a papírmentes kereskedelem, valamint a Modernizált Vámkódex viszonylag egyértelműen igazolják célszerűségét. Az AEO-tanúsítvány a megbízhatóság védjegye.

Kompakt gyár

Tizenegy évvel bemutatása és 3,2 millió jármű eladása után a PSA Peugeot Citroën alaposan megújította a Partner–Berlingo párost. Spanyolországban, az újdonságok gyártási folyamatába pillanthattunk be.

Piaci körkép

Amíg Európában stabil volt a közepes és nagyteherautók piaca, Észak-Amerikában és Japánban visszaesett. Brazíliában viszont mindkét szegmensé pozitívan változott. Hazánkban is több haszonjármű kelt el tavaly, mint egy évvel korábban, és a kis haszonjárművek gyártói is jó évet zártak.

Dübörgő piac

Annak ellenére, hogy tavaly a gazdaság növekedése meglehetősen visszafogott volt, a targoncapiac dübörgött.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

Mederbe terelt információk

Manapság egyre fontosabb a vásárlók igényeinek személyre szabott kielégítése. A nagy kapacitású háttértárolókat gyártó váci IBM gyáregység, IBM Data Storage Systems Information Technology Kft. logisztikai vezetőjével, Halász Annával beszélgettünk.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Újrastrukturálás

A gyártásban és a logisztikában megvalósított újrastrukturálási projekttel a Wilhelm Bott GmbH & Co.KG középkategóriás vállalat – melynek székhelye Gaildorfban található – nagy sikerrel hajtotta végre a rendszerszállítóvá történő átalakítást a lean-projektekre specializálódott Leonardo Group vállalati tanácsadó cég támogatásával.

Mobil technológiák térnyerése

Decemberben hazánkban járt Rod Rodericks, a Zebra vállalatcsoport alelnöke, az Európa-Közel-Kelet-Afrika (EMEA) térség igazgatója. Az alelnök lapunknak vázolta a globális vállalat közép-kelet-európai régióra vonatkozó stratégiáját és a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Operatív működés logisztikai szempontú vizsgálata

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) Benchmarking Tagozatának (BMT) szakmai munkája keretében logisztikai területre vonatkozó teljes körű elemzést végzett a Koloman Handler Kft. (KH) felkérése alapján.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Édesmesterség

A Szamos Marcipán ma már világszerte – talán nem túlzás ezt kijelenteni – fogalom. A kezdet egy dán cukrászmestertől ellesett marcipánrózsa volt. A jelen a kiváló termékek, és a saját üzletek sokasága. Ami persze igen nagy kihívást jelent mind a gyártás, mind a logisztika területén.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Svéd megoldás

Autóbuszokat és tehergépkocsikat is gyárt a Scania Södertaljében, a cég központjában. A gyárlátogatás után a svédek újdonságaival is megismerkedtünk.

Műanyagok és piacok

Megtalálni a piac fehér foltjait, speciális terméket gyártani, nemzetközi együttműködéseket keresni – gyakran hallani ezeket a főként kis- és középméretű vállalakozásoknak célzott tanácsokat. Az ezen kategóriákba tartozó cégek vezetői pontosan tudják, hogy milyen sok akadály gördül az efféle ambiciózus elképzelések útjába. Az egykori állami vállalat, ma már magyar magántulajdonban lévő Budaplast Műanyagipari és Kereskedelmi Zrt. példája azonban mégis azt mutatja, hogy erős nemzetközi versenyben, viszonylag csekély tőkeerővel is lehet a fenti recept szerint jól működni.

Részben vagy egészben

A csomagolástechnika az elmúlt néhány évtizedben igen nagy változáson ment keresztül. A hajdanvolt egyszerű védelmi jellegű funkció mellett ma már marketingfeladatokat is ellátnak a korszerű csomagolóanyagok.

A lekvár nyomában

A Pacific Óceán Kft. több mint két éve hatékonyan dolgozik a MoBISoL Magyarország Kft. termelés-nyomonkövető informatikai rendszerével. Ezzel a vállalat nem csak az EU kötelező előírásait teljesíti, hanem az annál szigorúbb IFS-szabványt is, ami további versenyelőnyt jelent. Termékeit így több kereskedelmi lánc külön előzetes ellenőrzés nélkül veszi át.

Az egyszerű lekvártól az ízemlékekig

Tizenhét éves fennállása alatt a Pacific Óceán Kft. egy hatalmas válságon, és termékstruktúra-váltáson ment keresztül. A ma már kizárólagosan magyar kézben lévő vállalat – két család tulajdona – az egyik piacvezető dzsemgyártó Magyarországon.

Kifinomult logisztika

Az idén ünnepelte tizedik születésnapját a hazai alapítású építőanyag-gyártó és márkakereskedő vállalat, a Masterplast Group Zrt. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat sikerének egyik titka a termékei mögött álló, kiválóan szervezett logisztikai háttér. A gyors fejlődésről és a jövő kihívásairól Józsa Dáviddal, a cég logisztikai igazgatójával beszélgettünk.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Gazdálkodj okosan

Az engedélyezett gazdálkodó kifejezés (uniós rövidítése AEO) egy-két évvel ezelőtt jelent meg hazánkban. Biztosat persze akkor még senki sem tudott, mindössze annyi volt érzékelhető, hogy előnyök egész sorával jár, ha egy cég ebbe a körbe tartozik. Ebben az évben, mint annyi más Európai Uniós projekt, az AEO is előtérbe került hazánkban. A VPOP – a szakmai szervezetek ajánlását elfogadva – tíz hazai vállalkozás részére biztosít lehetőséget arra, hogy az év végéig tartó kísérleti időszakban pályázzon az AEO-státuszra. És ahogy sejthető volt, az előnyök mellett egyre inkább láthatóvá válnak az elvárások is.

A tartós siker alapja

A Wacker Construction Equipment AG, München, 1848-ban kovácsműhelyként jött létre, és napjainkban nemzetközi viszonylatban vezető építő- és munkagépgyártóként ismert. A Frankfurti Értéktőzsdén 2007. május 15-én létrejött bejegyzéssel és a Neuson Kramer Baumaschinen AG-vel létrehozott Wacker Neuson SE (európai társaság) révén teljesen új távlatok nyíltak meg a vállalat előtt.

Skálázott vállalatirányítás

Manapság egyre kevesebb vállalkozás engedheti meg magának, hogy emberi tényezők döntsenek piaci sikerükről vagy kudarcukról. Az A. O. Smith Kft. tulajdonosai a személyes hibák kiküszöbölésének céljából, illetve az integrált termelés kialakításának reményében már évekkel ezelőtt az Epicor Software Hungary Kft. (korábban Scala ECE Hungary Kft.) Scala nevű, jelenleg Epicor iScala elnevezésű, komplex vállalatirányítási informatikai rendszer bevezetése mellett döntöttek. Dobai Lajossal, a cég pénzügyi igazgatójával, és Halgas József informatikussal a rendszer megújításával kapcsolatos tapasztalataikról beszélgettünk.

Rendszerváltás az ellátási láncban

Az 1992-ben állami részvénytársasággá alakult Egyesült Vegyiművek számára a rendszerváltás nemcsak a magánosítást hozta el, hanem termékportfoliója is gyökeresen átalakult. Ma már a legnagyobb hazai márkákat gyártó háztartás-vegyipari és kozmetikai késztermékgyártóként tartják számon. Bittera Tamással, a cég vezérigazgatójával, és Szabó Csaba termelési igazgatóval beszélgettünk.

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Új lendület

Nagy múltra tekint vissza az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt., hiszen elődjét, az Alföldi Porcelángyárat 1967 áprilisában helyezték üzembe. Ettől kezdve három fő tevékenységi kör határozta meg a hódmezővásárhelyi cég profilját: az asztaliporcelán-gyártás, a szaniteráru- és burkolólapgyártás, valamint az égetési segédeszközök gyártása.

Gyöngyszem Anatóliában

Jelenleg két gyárban készít tehergépkocsikat és autóbuszokat a DaimlerChrysler AG török leányvállalata, az isztambuli székhelyű Mercedes-Benz Türk A.S. Mi az Aksaray-ban található tehergépkocsigyárban jártunk.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

A gumipatkótól az autóelektronikáig

A Continental fôként gumiabroncsgyártóként ismert, pedig manapság termékeinek széles körét már nem a hagyományos autógumi-gyártás adja. A vállalatról, annak fejlôdésérôl és a ma logisztikai fejlesztéseirôl beszélgettünk Marai Zoltán logisztikai igazgatóval.

Magyar márka a luxusiparban

Tavaly volt 180 éve, hogy Stingl Vince keramikus megalapította a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. elôdjét. A cég azóta hazánk egyik legismertebb márkája lett. A múltról, a világhírrôl és a mostani kihívásokról beszélgettünk Dr. Simon Attila vezérigazgatóval, Glück Gábor termelési igazgatóval és Izsó Róbert beszerzési és logisztikai osztályvezetôvel.

Bérelt anyagmozgatás

A Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft. a Cola Trans Kft.-vel közösen oldja meg a cég anyagmozgatási feladatait.

RFID, világpremier

RFID világpremier helyszíne volt hazánk. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői raktárában sikerrel végződött az a projekt, amelyben a termék-, csoport- és raklapszintű rádiófrekvenciás azonosítás életképességét bizonyították be hazai cégek.

Dinamikus fejlődés

Az egykori Phylaxia gyártelepen működő Alpharma gyógyszerhatóanyag-gyártó cég a közelmúltban bővítette termékpalettáját, jelentősen növelte kapacitását, és ezzel együtt árbevételét. A jobb gazdasági eredmények elérésében segített a Lean Six Sigma módszer alkalmazása is. A cégről, annak tevékenységéről és az elért eredményekről beszélgettünk Dr. Sántha György ügyvezető igazgatóval és Bánfi Róbert logisztikai vezetővel.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Franchise magyar módra

Tíz év alatt meghódította Közép-Kelet-Európát a talán legjelentősebb magyar franchise cég. Sőt, ma már a külföldi gyártók, a technológia jó ismerőjeként elhíresült Fornetti szakembereivel együtt is fejlesztenek.

Márkát csomagolásáról...

Az ókori görögök csodálatos aromamegőrző és egyben az akkori szállítási igényeknek is megfelelő csomagolóeszköze az amfóra óta a csomagolás számos változáson ment keresztül. Ez az ipari forradalom és a tömeggyártás beindulásának köszönhető.

Információmenedzselés

Egy vállalat hatékony működéséhez ma már elengedhetetlen egy megfelelő ERP-rendszer alkalmazása. Cikkünkben két rendszert mutatunk be, gyakorlati példán keresztül.

A gyújtógyertyától az orvosi műszerekig

Az egykori szocialista nagyvállalatból nőtt ki hazánk legjelentősebb ipari kerámia gyára, a Bakony Ipari Kerámia Kft. A ma már világszínvonalú orvosi műszeralkatrészeket is gyártó cég ügyvezető igazgatója, Janni Ferenc mutatta be a vállalkozást lapunknak.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Ízvadászat uniós szinten

A néhány évtizede még nem létező hazai készételipar a kilencvenes évek fokozódó versenyének köszönhetően európai színvonalra emelkedett. A folyamat legújabb állomása a Food Expressz uniós elvárásoknak is megfelelő ercsi üzemének átadása volt február elején.

Etanol-nagyhatalom leszünk?

A magyarországi bioetanol-gyártás terén gyors fellendülés kezdődött 2006-ban. Bemutatjuk, hogyan és mire lehet felhasználni az új üzemanyagokat.

Adatbányászat és RFID

Az elmúlt évtizedek során kialakult digitalizált világunkban hatalmas mennyiségű strukturált adat keletkezik nap mint nap. Ezek minősége kulcskérdés felhasználásuk szempontjából.

Rádióhullámok

Az RFID második generációs szabványának megjelenésével olyan technológia került a fejlesztők kezébe, amellyel bátran belevághatnak bonyolultabb és nagy pontosságot igénylő logisztikai projektekbe. A hasonló fejlesztések egyik hazai úttörője, az Állami Nyomda Nyrt. RFID tanácsadójával, Rácz Lászlóval beszélgettünk a technológiában rejlő lehetőségekről.

Új utakon

A békéscsabai Kner Packaging Kft. az elmúlt másfél évtized során egyaránt volt már a csúcson és a völgyben. A cég által előállított nyomdaipari termékek a világ bármely táján megállnák a helyüket, a tulajdonosi kör változásai és a korábbi döntések időnként mégis nehéz helyzetet teremtettek.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Európai szintű berendezésgyártás

Zalaegerszegen, a város határában lévő 2000 négyzetméteres gyár hamarosan a Schneider Electric egyik legjelentősebb villamoskapcsoló-berendezés gyára lesz Európában. Jelenleg 80 fős a létszám, ami jövőre a duplájára is növekedhet. A fejlődés és terjeszkedés éppen napjainkban kezdődött el, és a tervek szerint 2007 tavaszára fejeződik be. A jelenlegi terület több mint duplájára fog növekedni, azaz 3000 négyzetmétert fognak még a gyárhoz építeni. Nagyobb irodák lesznek, valamint nagyobb lesz a raktár és a termelés is.

Értéklánc az autóiparban

A tanulmány bemutatja és elemzi az autóipari értékláncban világgazdasági szinten lejátszódó globalizációs, koncentrációs folyamatot, amelynek hatására az értéknövelő folyamatok egyre lejjebb kerülnek a beszállítói láncolatban.

Karácsonyi csomagolás

Az ünnepek idején az emberek hagyományosan többet költenek. Különösen igaz ez az év végére, ahol a Mikulás ünnepével kezdődően gyakorlatilag az egész decemberi hónapban euforikus hangulat uralkodik. A kereskedelemben kiemelt fontossággal kezelik ezt az időszakot, hiszen az évben ekkor realizálódik időarányosan a legnagyobb forgalom, amely természetesen kivívja a gyártók és forgalmazók különös figyelmét.

Európában az egyetlen

A PSA Peugeot Citroën és a Fiat együttműködése újabb mérföldkőhöz érkezett: az észak- franciaországi Valenciennes régióban lévő Sevel Nord üzemben bemutatták legújabb furgonjaikat.

Rendszerirányítás

A vállalatirányítási rendszereknek egyre nagyobb szerepe van a modern cégirányításban. Ma már egy-egy közép-, vagy jelentősebb kisvállalkozás is olyan bonyolult gyártási folyamatokat kezel, amely papíralapú nyilvántartással már nem irányítható.

Stratégiai döntés

A logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatok vezetői mind meg vannak győződve arról, hogy a logisztikai tevékenységek kiszervezése hasznos és a kiszervező vállalat számára jelentős előnyökkel járó tevékenység. A kiszervezői oldal ezt a kérdést már korántsem így ítéli meg. A kiszervezést végző számára az outsourcing jelentős kockázati tényezőket rejt. A szerző a Supply Chain Monitor Gyógyszeripari supply chain konferenciáján elhangzott előadásának anyagát foglalja össze a cikkben.

Kijárt utakon

Manapság egyre több cég igényli a személyre szóló szállítási, logisztikai vagy futárszolgáltatásokat. A magyar piacon a szolgáltatók igen széles köre dolgozik az egy-két fős cégektől a nemzetközi nagyvállalatokig. Összeállításunkban a hazai piac néhány gyakorlati megoldását mutatjuk be.

Együttműködésben

Az Answare Kft. vezette konzorcium 2005 szeptemberében pályázatott nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos programjában a rádiófrekvenciás azonosítás ipari felhasználásának továbbfejlesztési lehetőségei kutatására.

Célirányosan

Szakmai tudás, szakmai specifikáció, tudatos tervezés, a szinergia-előnyök csoportszintű kihasználása lehet a piaci érvényesülés egyik hatékony útja. Ebben a mondatban foglalható össze a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatójával, Kis Évával folytatott beszélgetésünk.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

Nyomon követhető csomagolás

Vannak folyamatok, amelyek hátrafelé haladva nyerik el igazi értelmüket. Miközben a termék előállítása az alapanyagok és segédanyagok beszerzésétől a késztermék betárolása, illetve célba juttatása felé halad, a „tracebility” éppen ellenkezőleg, arra keresi a választ, a készterméktől vissza tudunk-e jutni a kiindulási pontra, az alapanyagok azonosítására.

Vevőközpontú árubiztonság

Egy áruvédelmi megoldások elfogadottsági szintjét kutató nemzetközi Gfk felmérésben a megkérdezett vásárlók a védelmi rendszerekre vonatkozó fő kritériumként a termékekhez való hozzáférhetőséget, takarásmentes láthatásukat emelték ki.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Hazánkban egyedülálló

A magyar tésztagyártás egyik hazai fellegvárában, Gyermelyen csaknem minden évben történik valami. Az egyik évben új, teljesen automatizált – hazánkban egyedülállónak számító – magasraktárat adnak át, a másik évben pedig a régi helyére egy új, korszerű gyáregységet építenek. Az eddig 4 milliárd forintos beruházással megvalósuló fejlesztés teljes befejezéskor a Gyermely Rt. a közép-kelet-európai régió legmodernebb tésztagyártó és kiszolgálóegységével rendelkezik majd.

Érettek és éretlenek

A téliszalámi-készítés nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az egész világon mindössze két cég készít valódi téliszalámit. Ám még ez a két megoldás is eltér egymástól. A Herz Szalámigyár Zrt. – bár jelentős fejlesztéseket hajtottak végre – sok tekintetben megmaradt az évszázados manufakturális módszereknél.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Lehetőségek

A raktártechnikai eszközök elengedhetetlenül fontosak, ha egy cég, vagy logisztikai szolgáltató jól szeretné megoldani raktározási feladatait. Azonban ezeknek az eszközöknek a beszerzése komoly anyagi áldozatokat kíván a vállalkozásoktól. Ráadásul sok esetben csak szezonálisan, vagy árudömping esetén szükséges a bővítés. Cikkünkben a raktártechnikai eszközbérletben rejlő lehetőségeknek jártunk utána.

Vetélytársak

A Fiat és a PSA Peugeot Citroën Csoport erőiket egyesítve közösen készíti haszongépjárműveit. Bemutatjuk a három márka kínálatában megjelenő újdonságokat.

Gyártásoptimalizálás

Az automatizált termeléstervezéssel és -irányítással gördülékenyebbé, hatékonyabbá válhat a gyártás. A célrendszerek megtérülése elsősorban átfutási időben és a kapacitás kihasználtsági fokában mérhető.

Angyalbőrben

Bár a Magyar Honvédség a rendszerváltás óta jelentősen „összement”, ruházat tekintetében még mindig számottevő volumenre van szüksége. A katonáknak egyre többféle ruházata, felszerelése van, amelyeket – akárcsak régen – tisztítani és cserélni kell. Tiszta ruha és új felszerelés tehát mindig kell, amelyhez komoly logisztikai munka szükséges a Magyar Honvédség (MH) Ruházati Szolgálatfőnökségének részéről.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Prémiumlogisztika

Tavaly nyitotta meg a BMW Dingolfingban óriási, közel félmillió négyzetméter alapterületű, helyenként 18 méter magas logisztikai központját. Ha már ott jártunk, a gyártást is megnéztük.

Előre fuss!

Tavaly 74 627 tehergépkocsit számlázott le a Renault Trucks, s a következő évek céljai is bővülésről szólnak. Szerkesztőségünket Franciaországban beavatták hogyan készülnek a cél elérésére.

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Kőből energiát

A mai energiaérzékeny időkben az építkezések egyik fontos része a hőszigetelés. Ami nem csoda, mert jó szigeteléssel akár a fűtési költség kétharmada is megtakarítható. Arról azonban még mindig nagyon keveset tudunk, milyen a jó szigetelőanyag, mit és mire lehet használni az energia megtakarítás érdekében. A megoldás egyik lehetősége a természetes alapanyagból készülő kőzetgyapot.

Szezon van

A meleg nyári hónapokban mi sem aktuálisabb, mint egy „hűvös” téma, az Electrolux. A két lépcsőben, 85 millió euróból felépített nyíregyházi gyártó- és raktárbázison a gyártócsarnok 48 ezer, a raktár 14 ezer négyzetméteren kapott helyet. A 2004-es alapkőletételt követőn 2005 januárjában Nyíregyházán már a sorozatgyártás is elindult. Gattyán Lászlóval, a gyár igazgatójával beszélgettünk.

Nincs megállás

Sikeres évet zárt tavaly a Jungheinrich, s idén is biztatóak az első negyedév eredményei. Münchenben beavatták szerkesztőségünket, mi van a számok mögött, s hogyan készülnek a jövőre.

Újjászületett egy magyar legenda

Az egykor – a múlt század nyolcvanas éveiben – hazánkban méltán híres és igen népszerű kozmetikai termékcsalád, a Helia–D a közelmúltban újjászületett. A gyártó, a Helia–D Kft. azon kevés cégek közé tartozik, amely százszázalékos magyar tulajdonban igyekszik talpon maradni a vevőért folytatott egyre nagyobb versenyben.

Új megoldások

A gyógyszer-kereskedelmi logisztika felépítése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Nem elég kapcsolatban lenni az egyes gyártókkal, mert a nagykereskedések bizonyos gyógyszerek esetében egymást is kiszolgálják. A TEVA új, gödöllői logisztikai központja sok esetben példaértékű lehet. Ahogy Lakatos Péter, a TEVA supply chain igazgatója fogalmazott, a felelősségvállalás és a biztonság a legfontosabb.

Steril szállítmányok

Tisztaság a gyártásban, a szállítás és a felhasználás során. Konszignációs raktárak a műtő szomszédságában és speciális szállítóeszközök. Ezek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika egészségügyi ellátási láncának legfontosabb elemei.

Határok között

Tina, ez esetben nem egy női névről van szó, hanem egy európai uniós programról, amely felmérte az akkor csatlakozás előtt álló országok közlekedési infrastruktúráját és a Transz Európai Hálózathoz (TEN) való kapcsolódásuk lehetőségét. Magyarországon, földrajzi helyzetének következtében, több jelentős folyosó – a IV-es, az V-ös, a X-es – megy keresztül. Ezek közül a kelet–nyugati kapcsolatot a pán-európai V-ös folyosó hivatott biztosítani.

Célirányban

A Renault-Nissan a tavalyi évben avatta fel regionális logisztikai központját Győrben. A választásnál több ország és város is felmerült, de végül hazánkat választották. A döntés hátteréről és a központ működéséről kérdeztük Henri Leroux-t, a Hungarian Alliance Logistics Kft. ügyvezető igazgatóját.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Papírhullámok

A hullámpapír a csomagolás egyik legfontosabb alapanyaga. Azt azonban, hogy miként készülnek a különféle hullámtermékek, csak kevesen tudják. Azt pedig talán még kevesebben, mi is tulajdonképpen a „B”, „C” és „E” hullám. Blaskó István, a Logipack Kft. ügyvezető igazgatója – aki egyben a Dunapack Hullámtermékgyár logisztikai vezetője is – szerint, mint minden, a hullámtermékek gyártása is vevőorientált feladat.

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Robotkéz készítette motorok

A Renault Trucks a 2004-ben Vénissieux-ben felavatott motorgyárában tervezi és gyártja háromtól 11 liter lökettérfogatig terjedő erőforrásait. Nemcsak az üzemre, a frissített Midlum és új Premium Route modellre is büszkék a gyáriak.

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Az RFID üzleti felhasználásának bővítése

Ugyan már a második világháborút követően kifejlesztették a rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification – RFID) technológiáját, mégis csak a közeljövőben fogjuk átélni az ezekre épülő rendszerek robbanásszerű terjedését. Ennek oka a megvalósításhoz szükséges eszközök árában keresendő, amely napjainkban közelítette meg az általános elterjedést biztosító alacsonyabb értéket.

Hazai kenőanyaggyártás

A MOL-LUB Kft. a MOL-csoport Kenőanyag Divíziójának tagja, a magyar olajtársaság 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az almásfüzitői gyártelepen az alaptermékeken, a kenőanyagokon kívül a saját termeléshez szükséges csomagolóanyagokat, valamint a tavaly bevezetett új termékeket – szélvédőmosó, fagyálló- és hűtőfolyadékok – is gyártják. Erről beszélgettünk Baladincz Jenő termelési igazgatóval.

„Fókuszban” a szemüveglencse

A Magyar Optikai Művek szemüveglencse gyártó részlegét 1992-ben vásárolta meg a német Carl Zeiss Stiftung. Hazai leányvállalata, akkori nevén a Carl Zeiss Hungária Optikai Kft. – ma Carl Zeiss Vision Hungary Kft. vezetése 1994-ben döntött egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetés mellett.

Teljes körű megoldások

Az élelmiszeripar termékei mindenki számára kézzelfogható közelségben vannak, s behálózzák mindennapjainkat. Csak ritkán gondolunk arra, hogy az élelmiszeripar ismert termékei korántsem hétköznapi módon kerülnek előállításra.

Nagy lépések politikája

A cégcsoporttá terebélyesedett Dél-magyarországi Húsipari (Délhús) ZRt. a fejlődés lehetősége mellett kihívásokkal is találkozik. A Pick Szeged Rt. és a Délhús Rt. fúziója után végrehajtott logisztikai fejlesztésekről és bővítésekről beszélgettünk Kovács László elnök-vezérigazgatóval.

TRILAK, a színmester

A hazai festékgyártás piacvezetőjének számító Trilak Kft. sikerét többek között a magas fokú IT támogatottságú supply chain rendszerének köszönheti. A több ezer recepturával dolgozó vállalat rugalmas gyártási folyamattal és a vevői igények magas szintű kiszolgálásával dicsekedhet.

Festékgyártás à la Tikkurila

A Tukkurila nettó 440 millió euró éves bevétellel és 2300 alkalmazottal jelentős szereplője az Észak- és Kelet –Európai régiónak. A leglátványosabb növekedést a Kelet-Európában várják, ahol a festékeladás a magasabb életszínvonallal egyenes arányban növekszik.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Csúcstechnológia a Jászságban

A Samsung az elmúlt másfél évtized alatt jól összehangolt logisztikai és informatikai rendszert alakított ki Jászfényszarun. A cég innen látja el televízióival egész Európát.

Gyártás, szállítás három nap alatt

Naponta bővül a mérőműszer modulokat kínáló texasi cég termékskálája, és a vevő által kért konfigurációt Európa-szerte akár egy nap alatt is célba juttatják. A debreceni székhelyű National Instruments Europe (NIE) Kft. nemcsak a texasi National Instruments (NI) vállalatcsoport meghatározó gyártóbázisává nőtte ki magát, hanem földrészünkön a disztribúciós tevékenységet is ellátja.

Összehangolt csapatmunka

A finn tulajdonú Elcoteq legnagyobb európai termelőbázisa Pécsett van, ahol két telephelyen, az 1998-ban zöldmezős beruházás keretében épült Finn utcai és a 2000-ben megvásárolt Szilva utcai gyárban kész- és félkész termékeket állítanak elő az elektronikai ipar multinacionális gyártói számára. A gyártósorok hibátlan kiszolgálása, a késztermékek időre történő kiszállítása összehangolt csapatmunkát és innovatív megoldásokat követel. Erről beszélgettünk az Elcoteq logisztikai csapatával.

Teherautó-város

A 2,4 millió négyzetméteren elterülő, több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató, és naponta közel négyszáz haszongépjárművet előállító wörth-i Mercedes – pontosabban DaimlerChrysler – gyárban jártunk. Az üzem a 6,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszongépjárműveket összeszerelő üzemek között a világon a legnagyobb.

Sztatikus feltöltődés az elektronikai iparban

Az elektrosztatikus jelenségek okozta károk évente dollármilliárdokban mérhetők az elektronikai gyártók, és a termékek felhasználóinak körében.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Tenyérnyi óriás

A húszezres lélekszámú Komárom életében jelentős szerepet tölt be a kilenc ezer embert foglalkoztató ipari park, amelynek zászlóshajója Európa legnagyobb mobilkészülék gyára, a Nokia Komárom Kft. Tóth Ferenc logisztikai igazgatóval a nemrég bevezetett logisztikai megoldásokról beszélgettünk.

A család tagja

Gazdaságosabb, komfortosabb, biztonságosabb. Ezekkel a jelzőkkel mutatta be a MAN a 7,5-12 tonnás kategóriába tartozó tehergépkocsi új generációját, a TGL-t.

Legfelső szinten

Motorját Svájcban tervezik, fülkéjét Olaszországban gyártják, majd az egészet Németországban szerelik össze – az Iveco Stralis nemzetközi összefogásban készül. A gyárban és a fejlesztőközpontban tett látogatásunk során a legújabb Euro 4-es és 5-ös Stralisokat is kipróbáltuk.

PSA-BMW

A PSA Peugeot Citroën és a BMW Csoport együttműködik az új, kistérfogatú benzinmotor-család gyártásában, amelyekkel Peugeot, Citroën és MINI márkanév alatt futó autókban találkozhatunk majd.

Rugalmas ellátási lánc

Hamarosan új integrált vállalatirányítási rendszerre tér át a mátyásföldi Ikarus olasz–török tulajdonú utódcége. A váltás különösen a logisztikai csapatnak könnyíti majd meg a munkáját, hiszen az egyedi gyártás nagy rugalmasságot követel az ellátási láncban is.

Audi: óraműpontosság

Precizitás és hatékonyság – a német iparról és a német autókról ez a kép alakult ki Magyarországon. Amikor Győrbe telepítette motorgyárát az Audi, mindenki azt várta, hogy magas technikai és munkaszervezési tudást is meghonosít. Az azóta eltelt tizenkét év igazolta e várakozásokat: a győri üzem logisztikája úgy működik, mint egy óramű.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Menedzseljük a komplexitást!

A Stollwerck az elmúlt évben jelentős átalakulási folyamaton ment keresztül, melynek eredményeként az azonos, stabil tulajdonosi háttérrel rendelkező Bonbonetti kereskedelmi Kft. (forgalmazás), a Stollwerck Budapest Kft. (gyártás), valamint a Choco Bonita Édesipari Kft. (gyártás) egy megerősödött édesipari cégcsoport tagjaiként folytatják tevékenységüket.

SCM a Henkelnél

A düsseldorfi központú Henkel Csoport tevékenysége három stratégiai területre összpontosul: mosó- és háztartási tisztítószerek, kozmetika és testápolás, illetve ragasztóanyagok, tömítőanyagok és felületkezelés. A 2004-es pénzügyi évben a Henkel Csoport árbevétele 10,592 milliárd euró volt. A Henkel Csoport világszerte több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat, akiknek 79%-a Németországon kívüli munkahelyeken dolgozik. A Henkel márkái és technológiái a világ 125 országában élvezik a vevők bizalmát.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

Merre tart az RFID

Az RFID (Radio Frequency Identification) nagyságrendekkel tud többet, mint elődje a vonalkódos termékazonosítási és követési rendszer. Számos célra használható és jelentősége kiemelt lesz az ellátási láncban is.

Értékteremtés

A Hungarorak Kft. a McDonald’s magyarországi étterem hálózatának kizárólagos logisztikai szolgáltató partnere, amelyet 1990 novemberében az Alpha Management-csoport tagjaként hoztak létre. A logisztikai folyamatokat közösen alakították ki a világcég szigorú normái alapján.

Tiszta levegőt!

2005-ben és 2006-ban az új haszongépjárművekre vonatkozóan életbe lép az Euro4 károsanyag-kibocsátási előírás, amit majd az Euro5 követ. A gyártók kétféle technikát dolgoztak ki az előírások teljesítésére.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Keresés
Kövessen minket facebookon