"gazdaság" cimke cikkei:

Bővítik a táti ipari parkot

Bővítik a táti ipari parkot mintegy 300 millió forintos beruházás keretében – közölte a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere november 14-én.

Versenyképességet javító csomag

Az üzleti szabályozási – és adózási környezet, az államigazgatás elektronikus szolgáltatásainak fejlesztése és a munkaerőpiac bővítésére vonatkozó kérdések – ezen témákat érintő javaslatok szerepelnek a Nemzeti Versenyképességi Tanács által összeállított, Magyarország versenyképességét javító csomagjában. Ezen intézkedési terveket Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja részletesen ismertette a Magyarországon jelen lévő nagyvállalatok képviselőivel június 2-án.

Feléled a kínai Selyemút

Az Ekol Logistics Kft. szervezésében megérkezett Kínából az első áruszállító vonat a Csepeli Szabadkikötőbe április 21-én.

A gyógyszeripar még inkább húzóágazat lesz

A jelentős hozzáadott szellemi értéket képviselő gyógyszeripar a jövőben még inkább húzóágazat lesz a magyar gazdaságban – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnök-vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán január 6-án.

Új ipari ingatlanok Pécsett

Csaknem 600 millió forintos beruházással 2000 négyzetméteres üzemcsarnok épül befektetők számára a Pécsi Ipari Parkban – közölte Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely országgyűlési képviselője január 5-én annak kapcsán, hogy a közelmúltban aláírták a projekt támogatási szerződését.

Jövő év elején indulhat a termelés az Apollo Tyres magyarországi üzemében

Az Apollo Tyres gyöngyöshalászi abroncsgyára 2017 elején kezdheti meg a termelést, a 475 millió eurós beruházás a terveknek megfelelően halad, ez jelenleg az egyik legnagyobb ilyen jellegű projekt Magyarországon – adta ki a tájékoztatást a vállalat december 27-én.

Átadták az Amalgam Fine Model Cars új pécsi gyártóüzemét

Átadták az autógyárak és igényes gyűjtők számára különböző méretarányú, precíz autómaketteket gyártó Amalgam Fine Model Cars mintegy százmillió forintos beruházással kialakított új pécsi gyártóüzemét december 16-án.

A nyírbátori ipari parkban építi fel új üzemét a német Rosenberger

Nyírbátorban az ipari parkban építi fel új üzemét a német Rosenberger, a családi tulajdonban lévő cég a 3,1 milliárd forintos beruházásához december 8-án vásárolt telket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzattól.

Felavatták a Hirschmann új gyártócsarnokát Békéscsabán

Egymilllió eurós beruházással 1400 négyzetméteres új gyártócsarnokot adtak át az autó- és elektronikai iparban működő Hirschmann Car Communication Kft. békéscsabai telephelyén október 7-én.

Kutatás-fejlesztési központot épít Győrben a Delta-Tech Kft.

Kutatás-fejlesztési központot épít Győrben a balassagyarmati székhelyű Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft., amely egyedi igények alapján, saját tervezésű gépek, gyártó és szerelősorok, csomagolósorok, szállítópálya rendszerek és megmunkáló berendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozik – mondta az ünnepélyes alapkőletételen a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos szeptember 14-én.

Új üzemrészt adtak át a Mitsuba Kft.-nél Salgótarjánban

Bővíti gyártó és tároló kapacitásait az autóelektronikai berendezéseket gyártó japán Mitsuba cég Salgótarjánban, az új üzemrészt szeptember 14-én adták át. A teljes beruházás 2017 végére készül el 4,3 milliárd forintból, a fejlesztéssel 150 új munkahelyet teremtenek. A magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt a fejlesztéshez.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki Zrt. élén

A Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatói posztjára a Suzuki Europe elnökét, Yoshinobu Abét nevezték ki. Az előző vezérigazgatót, Naoyuki Takeuchit előléptette az anyavállalat – közölte a vállalat szeptember 6-án.

Százmilliárd forintos beruházás Gödön

Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 30-án Budapesten.

Másfél milliárd forintból fejleszti hajdúszoboszlói üzemét a Leier

A már meglévő üzeme mellé új csarnokot épít Hajdúszoboszlón az építőanyag gyártással foglalkozó Leier Hungária Kft. másfél milliárd forintból, a beruházást 2017 tavaszára fejezhetik be – tájékoztatott a győri székhelyű vállalat augusztus 26-án.

Növelte kapacitását a pécsi Somapak Kft.

Mintegy 200 millió forintos eszközbeszerzéssel, fele részben európai uniós forrásból növelte termelési kapacitását a pécsi Somapak Csomagolástechnikai Gépgyártó Kft.

Új Credo-buszok prototípusai készülnek a Kratvex-Kühne csoportnál

Tizenhárom méteres, nyújtott szóló buszok gyártását kezdi meg a Kravtex-Kühne cégcsoport, a nemzeti buszgyártási stratégia nyomán várható piaci lehetőségek reményében. Az új Credo buszok prototípusait idén decemberben, illetve jövő februárban mutatják be – közölte Szombath Imre, a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese augusztus 18-án.

Bővíti kapacitását a sárospataki édesipari társaság

Növeli kapacitását a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft., a cég a "Széchenyi 2020 mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázaton több mint 262 millió vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a csaknem 525 millió forintos beruházáshoz – közölte a társaság augusztus 5-én.

Új raktárépületet avatott a Schneider Electric

Eddigi tárolókapacitását megduplázta a Schneider Electric zalaegerszegi gyára a társaság július 29-én átadott új, 1600 négyzetméteres raktárcsarnokával.

Újabb hárommilliárd forintot fektet be a BAT Pécsett

A világ egyik legnagyobb dohányvállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco csoport hárommilliárd forintos beruházással 200 új munkahelyet hoz létre és jelentősen bővíti kapacitásait Pécsett – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter július 19-én sajtótájékoztatón Budapesten.

Új üzemcsarnokot épít a pécsi Matro Kft.

Új, 3300 négyzetméter területű üzemcsarnok építésébe kezd az idén a pécsi Matro Kft.; a gépipari cég a következő négy évben jelenlegi 270 fős létszámát 50-80 fővel tervezi növelni – közölte a társaság július 15-én.

7 milliárd forintos autóipari beruházás

Nagyszabású fejlesztési projektet zárt a magyarországi Bosch csoport budapesti központjában. Az ünnepi eseményen részt vett Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Javier González Pareja, magyarországi Bosch csoport vezetője és Oliver Schatz, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője – áll a vállalat július 12-én megjelent közleményében.

Átadták a Hungrana Kft. új pelletüzemét

Mintegy hárommilliárd forintból épített új, takarmány pelletet előállító üzemet a Hungrana Kft., amelyet július 6-án avattak a Fejér megyei Szabadegyházán.

Szerelőüzemet épít a Masina Gépgyártó Kft. Kiskőrösön

Új szerelőüzemet épít év végéig csaknem 700 millió forintos beruházással a Masina Gépgyártó Kft. Kiskőrösön – adta ki a tájékoztatást a cég főkönyvelője július 7-én.

Újabb beruházást hajtott végre az Orosházaglas Kft.

Csaknem 82 millió forintból bővítette síküveg megmunkáló kapacitását az Orosházaglas Kft. Az összeget felerészben európai uniós forrás fedezte – közölte a társaság július 6-án.

Fejlesztési megállapodást kötött a Metrans Konténer Kft. és a csepeli önkormányzat

Félmilliárd forint értékű közérdekű városfejlesztési támogatással segíti a 21. kerület közlekedésfejlesztését és gazdaságélénkítését a Metrans Konténer Kft., az erről szóló megállapodást a cég és a csepeli önkormányzat július 4-én írta alá.

Autóipari beruházás Helvécián

Elkészült az Antolin Hungary Kft. több mint 5,5 milliárd forintos beruházással épített gyártócsarnoka a Kecsemét közeli Helvécián – közölte Papp Róbert, a cég könyvviteli szolgáltatásért felelős vezetője július 5-én.

Példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre Zalaegerszeg

Zalaegerszeg az elmúlt években példamutató gazdaságfejlesztési programot hajtott végre – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 5 milliárd forintból épült nyomdaipari üzemének avatásán, július 1-jén Zalaegerszegen.

Újabb üzemet épít a Freudenberg csoport Kecskeméten

A német Freudenberg csoport 4 millió eurós befektetéssel megkétszerezte kecskeméti gyártókapacitását; július 1-jén a kibővített gyáregység átadóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy az autóipari beszállító cég 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít, amelyet a magyar kormány 411 millió forinttal támogat.

Százmilliós fejlesztések a japán autóipari Shinwa miskolci gyárában

Százmillió forintos nagyságrendben kezdődnek fejlesztések az autóiparban érdekelt japán Shinwa konszern miskolci gyárában, amelynek termékei immár amerikai gyártmányú gépkocsikban is megjelennek – közölte a 800, köztük japán és maláj szakembert foglalkoztató Shinwa Magyarország Precíziós Kft. június 30-án.

Csomagológyárat és logisztikai központot épít az M-FlexiLog Kft. Békéscsabán

Az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintból épít csomagolóanyag gyárat és logisztikai központot Békéscsabán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón június 30-án Budapesten.

Több mint 400 fővel bővít az IBM Székesfehérváron

Az IBM Data Storage Systems Kft. 3,2 milliárd forint értékű beruházással bővíti székesfehérvári szolgáltató központját – áll a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) június 29-én kiadott sajtóközleményében. A világ egyik vezető informatikai vállalatának 410 új, magasan kvalifikált munkahelyet teremtő beruházása is azt a tendenciát erősíti, hogy a szolgáltató központok (SSC) beruházásai egyre nagyobb arányban Budapesten kívül valósulnak meg.

Energiahatékonysági fejlesztés az Alföld Tej fehérvári üzemében

Kétszáz millió forintból hajtottak végre energiahatékonysági fejlesztéseket az Alföld Tej Kft. székesfehérvári üzemében: a norvég alap támogatásával napelemeket és indukciós világítótesteket szereltek fel.

Fejlesztés a Valeo Auto-Electric veszprémi üzemében

Több mint tízmilliárd forintból fejleszti a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a veszprémi üzemét, a beruházást a kormány csaknem egymilliárd forinttal támogatja – jelentette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára június 27-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Épül a győri Audi új karosszéria gyára

A mélyalapozási munkákkal elkezdődött az Audi Hungaria Motor Kft. új, 80 000 négyzetméteres karosszéria gyárának építése Győrben. A karosszériagyár kapacitásának növelése a várhatóan 2018-ban kezdődő Q3 modell sorozatgyártásához szükséges – közölte a győri székhelyű vállalat kommunikációs vezetője június 27-én.

Új logisztikai központot épít a UPS Magyarország Vecsésen

Új logisztikai központot épít kétmillió dollárból a UPS Magyarország Vecsésen, a beruházás a cég 2019-ig tartó 2 milliárd dollár értékű európai befektetési tervének részeként valósul meg – közölte a UPS Magyarország Kft. június 20-án.

13 milliárd forintos beruházással 220 új munkahelyet hoz létre a Mondi Kft.

A brit tulajdonú Mondi Kft. 13 milliárd forintos beruházással 220 új munkahelyet hoz létre Békéscsabán, a csomagolóipari cég fejlesztéséhez a kormány 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter június 15-én Budapesten sajtótájékoztatón.

A Himile Magyarországot választotta európai terjeszkedésének központjául

Ünnepélyes keretek között átadta európai gyártó- és szolgáltató központját a Himile Székesfehérváron. A világ legnagyobb vulkanizáló formákat gyártó vállalata a vezető abroncsgyártókkal együttműködve a partnerek egyedi igényeire szabva fejleszti termékeit, beszállítója lényegében az összes nagy gumiabroncsgyártónak, mint például a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Michelin és a Pirelli. A Himile elmondása szerint a befektetési döntésénél nagy szerepet játszott a Magyarországon rendelkezésre álló fejlett beszállítói hálózat, valamint a kiemelkedő logisztikai lehetőségek – áll a HIPA június 10-én kiadott sajtóközleményében.

Elindult a gyártás az Interspan Kft. új vásárosnaményi faipari üzemében

Elindult a gyártás a 30 milliárd forintos beruházással felépített, a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. új üzemében Vásárosnaményban – közölte a kft. ügyvezetője június 8-án.

IKEA áruház épül Soroksáron

Bővíti magyarországi hálózatát a svéd IKEA, a harmadik áruház alapkövét május 31-én helyezték el Soroksáron – közölte a társaság.

Új beruházás a GlaxoSmithKline gödöllői vakcinagyárában

Átadták a GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals Gyógyszeripari Kft. vakcinagyárának új termelő részlegét Gödöllőn május 30-án.

Új elektronikai gyártócsarnokot épített 400 millió forintért a Melecs GmbH Győrben

Mintegy 1500 négyzetméterrel bővült az elektronikai berendezéseket gyártó osztrák Melecs EWS GmbH győri telephelye, az új csarnokrész építése 400 millió forintba került – tájékoztatott a győri üzem ügyvezető igazgatója az átadási ünnepségen május 19-én.

A PSA Peugeot Citroen 700 millió eurót invesztál spanyolországi üzemeibe

Jelentős, 700 millió euró (220 milliárd forint) értékű beruházást jelentett be a PSA Peugeot Citroen francia autógyár spanyolországi üzemeiben 2020-ig – közölte a spanyol sajtó május 19-én, hivatkozva Carlos Tavaresre, a cégcsoport elnökére.

Új osztrák világítástechnikai beruházás Pásztón

A magyar kormány mintegy 650 millió forinttal támogatja az osztrák EGLO csoport 4 milliárd forint értékű világítástechnikai beruházását Pásztón – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára május 12-én Budapesten sajtótájékoztatón.

Bővítette gyártókapacitását az Orosházaglas Kft.

Négyszázmillió forintból bővítette építőipari gyártókapacitását az Orosházaglas Kft. A Széchenyi 2020 program keretében kapott támogatásból lamináló berendezést és sík temperáló edző kemencét szereztek be – adta hírül a társaság május 6-án.

Vegyipari disztribúciós telephelyet adott át Budapesten a Donauchem Kft.

Vegyipari disztribúciós telephelyet és irodát adott át Budapesten a Donau Chemie AG magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft., a több mint másfélmilliárd forintból felépített telephely veszélyes anyagok tárolására és feldolgozására alkalmas – tájékoztatott a vegyipari társaság ügyvezetője közleményében május 5-én.

Ásványvíz-palackozó üzem épült Csákváron

Ásványvíz-palackozó üzemet épített a Spiller Kft. a Fejér megyei Csákváron, az 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez a cég európai uniós támogatást is igénybe vett.

A jövő henteseit képzi Bicskén a SPAR

Több mint 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre bicskei telephelyén a Magyarországon 25. születésnapját ünneplő SPAR csoport. A beruházás révén létrejött a REGNUM Húsüzem és Oktatóközpont. Mint a létesítmény mai sajtóbemutatóján elhangzott: a korábban csak húsüzemként működő REGNUM Húsüzem mostantól szakmai műhelyként is funkcionál. A SPAR negyedszázados hazai működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be a magyar piacon – áll a vállalat május 4-én megjelent közleményében.

Bővíti kecskeméti üzemét a Graboplast

Várhatóan nyár végére elkészül a Graboplast kecskeméti üzemének bővítése, miután a vállalat megkapta a 640 millió forint értékű fejlesztéshez az építési engedélyt – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű padlógyár május 3-án.

Amerikai cég új globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben

Az ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó amerikai Flowserve Corporation zöldmezős beruházással globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt; a cég 4,3 milliárd forint értékű beruházáshoz 1,5 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 28-án Budapesten sajtótájékoztatón.

A Yanfeng 7,4 milliárdos beruházással bővíti pápai gyárát

A Yanfeng Automotive Interiors (YAI) 7,4 milliárd forintos beruházással bővíti pápai gyáregységét, amivel 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz 1,85 milliárd forint támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 27-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elkészült az Aluinvent új üzeme

Befejeződött az Aluinvent Zrt. félmilliárd forintból megépült építőipari paneleket gyártó üzemének építése a felsőzsolcai ipari parkban. Az ipari innovációs díjas, környezetbarát alumíniumhab építőipari paneleket gyártó társaság új gyártósora évente ezer tonna ilyen terméket állít elő. A beruházás a Norvég Alap több mint 360 millió forintos támogatásával valósult meg – jelentették be április 25-én a projekt zárórendezvényén, Miskolcon.

Megduplázza tatabányai gyártókapacitását a német Otto Fuchs

Megduplázza gyártókapacitását az alumínium keréktárcsákat gyártó tatabányai üzemében a német Otto Fuchs csoport – jelentette be a beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 19-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Új üzemcsarnokot épít a tolnai Fastron Hungária Kft.

Új, 4500 négyzetméteres üzemcsarnokot épít a mechanikai alkatrészeket gyártó tolnai Fastron Hungária Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással – közölte a cég április 19-én.

Fejlesztés a székesfehérvári Linardics Kft-nél

Kétszáznyolcvan millió forintból épült új üzemcsarnok és szereztek be gépeket a székesfehérvári Linardics Kft-nél. A családi vállalkozás beruházását április 16-án adták át a Sóstó Ipari Parkban.

Új üzemet avatott a Datalogic Balatonboglár

A Datalogic Hungary Kft. felavatta 9 millió eurós beruházással épült új üzemét április 15-én Balatonbogláron.

A Schaeffler-csoport 25 milliárd forint fejlesztést hajt végre Debrecenben

A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 14-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Több millió eurós fejlesztés Kistelken

A Prysmian MKM Magyar Kábelművek Kft. – amely a 130 éves Prysmian Csoport, a világ első számú energia- és telekommunikációs kábelek, rendszerek gyártójának tagja – felavatta a kisteleki gyárához tartózó új, gumikábeleket gyártó egységét – áll az április 15-én kiadott sajtóközleményben.

Húszmilliárd forintos Nestlé-beruházás Magyarországon

Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely ezáltal a cégcsoport legnagyobb európai állateledel-gyártó központjává válik. A beruházással közvetlenül 70 új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az ezret.

Nagyrészt magyar dolgozóira alapozva indított startup vállalkozást a GE

Startup vállalkozást indított a General Electric (GE) a LED-gyártásra és az azzal összekapcsolható energiahatékonysági fejlesztésekre koncentrálva, a Current nevű új cég európai és közel-keleti működése nagyobb részt a magyarországi alkalmazottakra alapoz – közölte a társaság élére januárban kinevezett, az európai és közel-keleti területért felelős vezérigazgató az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

Kapacitásbővítő fejlesztés a móri FHL Björn Hungary Kft.-nél

Mintegy egymilliárd forintos fejlesztés kezdődött el a móri FHL Björn Kft.-nél; az eszköz-és gépbeszerzések révén a cég kapacitásai jelentősen nőnek – érkezett a hír április 11-én.

A Mitsuba megduplázza gyártókapacitását Salgótarjánban

A Mitsuba autóalkatrészt gyártó japán vállalatcsoport 4,3 milliárd forint (13,5 millió euró) fejlesztéssel megduplázza salgótarjáni üzemének gyártókapacitását, amivel 150 új munkahelyet teremt; a beruházáshoz a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt.

Új ügyvezető igazgató a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az EvoBus Hungária Kft. élén

Jörg Schmidt vette át a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az EvoBus Hungária Kft. vezetését 2016 elejétől – jelentették be április 6-án, sajtóközleményben. Az új ügyvezető igazgató máris rekordot könyvelhet el: a Mercedes-Benz magyarországi március havi személyautó értékesítése ebben az évben volt a legmagasabb.

600 új munkahelyet hoz létre a BorgWarner Oroszlányban

A BorgWarner autóipari vállalat Oroszlányban 15,5 milliárd forintos beruházást valósít meg, amellyel 600 új munkahelyet teremt; a fejlesztéshez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ad - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 6-án Budapesten.

Újrahasznosított anyagból készülő fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég

Újrahasznosított anyagból készülő, UV-álló fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég, mintegy 220 millió forintos uniós támogatással – közölte április 6-án cég kereskedelmi- és termelési igazgatója.

Új igazgató vezeti a Schneider Electric zalaegerszegi gyárát

Lengyel igazgató, Krzysztof Zylinski irányítja mostantól a francia Schneider Electric Zalaegerszegen működő, kismegszakítókat és tartozékokat előállító gyárát – adta ki a tájékoztatást a társaság április 4-én.

Gyógyszeripari beruházás fejeződik be Sajóbábonyban

Hamarosan befejeződik a Teva Gyógyszergyár Zrt. sajóbábonyi beruházása, ez év nyarán már piacra termel az izraeli központú társaság 2,3 milliárd forintba került új üzemegysége, amely egyedülálló technológiára alapoz – közölte a cég április 4-én.

Új vezérigazgató az MVM Partner élén

Major György lett az MVM Partner Zrt. új vezérigazgatója – közölte a cég április 4-én.

Gumihulladék-feldolgozó üzem épül Kaposváron

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra – jelentette be Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhelyen április 1-én.

Mintegy 170 millió forint állami támogatást kap két ajkai autóipari vállalat

Mintegy 170 millió forint kormányzati támogatást kap két ajkai autóipari vállalat, a megvalósuló beruházásokkal közel egymilliárdos árbevétel-növekedés várható – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. támogatásáról szóló okirat átadása alkalmából március 30-án tartott ajkai sajtótájékoztatóján.

Hová tűnt 200 000 tonna magyar alma?

Drasztikusan csökkent idén márciusban az alma ára, pedig a gazdák mintegy 350 000 tonna gyümölcsöt tároltak el a magasabb ár reményében. A szakértők találgatásba fogtak, hogy mi okozhatta a magyar termelők óriási anyagi veszteségét. A sajtóban szárnyra kapott hírek szerint nagy mennyiségű, olcsó lengyel alma árasztotta el a piacot, amely nem tett jót a magyar termesztőknek, míg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) néhány általa becsült adattal egészítette ki az információt – áll a március 31-én kiadott sajtóközleményben.

Új vezetőt neveztek ki a Heineken Hungária élére

José Matthijsse vezeti március 15-től a Heineken cég magyarországi leányvállalatát, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - közölte a cég március 30-án.

Megkezdődhet a Richter antipszichotikumának európai törzskönyvezése

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a Richter új antipszichotikumának törzskönyvezési kérelmét – közölte a gyógyszergyár március 29-én.

Új Bosch termotechnika szakképzési bázis Budapesten

Új Bosch termotechnika szakképzési bázist hoztak létre a magyarországi Bosch csoport budapesti telephelyén. A szerdán átadott oktatóteremben évente 1500-an ismerkedhetnek meg az alternatív, környezetkímélő és energiatakarékos fűtési megoldásokkal. Az oktatóközpont 30 millió forintos beruházással, egy év alatt készült el – közölte a Bosch március 24-én.

Orvosi implantátumokat gyártó üzemet épít a Sanatmetal Oroszországban

Orvosi implantátumokat gyártó üzemet épít a Sanatmetal Kft. az oroszországi Obnyinszk városában – közölte a cég március 23-án.

Magyarország továbbra is a kínai-közép-európai együttműködés zászlóshajója

Magyarország továbbra is a kínai-közép-európai együttműködés zászlóshajója, ebből a jövőben sem szeretne engedni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-kínai gazdasági vegyes-bizottság ülését követően március 21-én, Budapesten.

Hűtőházat épített 1,2 milliárd forintból a BLTZ-Invest Kft.

Több mint 1,2 milliárd forintot fordított egy hűtőház felépítésére a gyümölcs bércsomagolással és bérhűtéssel foglalkozó BLTZ-Invest Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gégényben – közölte a társaság március 21-én.

Szikszón lesz a tokaji ipari park

Tokaj és Szikszó képviselő-testülete közösen döntött arról, hogy a szikszói ipari területen épül majd fel a tokaji ipari park, az erre alapított cég nyereségén osztozik majd a két város, ezzel is támogatva egymást – közölte Füzesséri József, Szikszó polgármestere március 20-án.

Pozitív mérleg

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat a 2015-ös üzleti évben túlszárnyalta előző évi eredményét, és sikeresen terjeszkedett több feltörekvő piacon és ágazatban. A konszern az előzetes adatok alapján 1,28 milliárd euró forgalmat ért el, ami az előző évhez képest 3%-os növekedést jelent (2014: 1,24 milliárd euró) – áll a cégcsoport március 16-án kiadott sajtóközleményében.

Pécsi biotechnológiai céget vásárolt meg egy dán vállalat

Az élelmiszer-biztonság területén dolgozó dániai FOSS Analytical nevű cég a napokban megvásárolta a Pécsett működő Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. biotechnológiai vállalkozást – érkezett a hír március 13-án.

A Richter 5 millió forint támogatást kap debreceni beruházásához

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 10-én sajtótájékoztatón Budapesten.

A Master Good 3,56 milliárd forint támogatást kap beruházásához

A kormány 3,56 milliárd forint támogatással járul hozzá a baromfitenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport vágóhídját és feldolgozóüzemét bővítő, a vállalat exportkapacitását növelő 8,9 milliárd forintos beruházáshoz, a fejlesztés 500 új munkahelyet hoz létre Kisvárdán – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 8-án Budapesten sajtótájékoztatón.

Elkészültek a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének szabályai

Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Megérkezett a Qatar Airways Cargo első járata Budapestre

Rendszeres teherszállító járatot indított a dohai székhelyű Qatar Airways Cargo Budapestre, amely heti két alkalommal – csütörtökön és vasárnap – köti össze a kelet-közép-európai régiót és Katar fővárosát, az első járat március 3-án délután 4 órakor szállt le Budapesten – közölte a Budapest Airport (BA) Zrt.

Gázátfejtő terminált épített ki telephelyén a záhonyi Transfer-R Kft.

Cseppfolyósított gáz átömlesztésére alkalmas terminált épített ki telephelyén több mint 200 millió forintos beruházással a Transfer-R Kft. – közölte a nemzetközi szállítmányozással és áruátrakodással foglalkozó társaság március 2-án.

Jövő januárban indulhat a termelés az Apollo Tyres magyarországi üzemében

Némi késéssel jövő januárban indulhat be a termelés az Apollo Tyres gyöngyösi üzemében, ahol a tervek szerint évente 5,5 millió gumiabroncsot készítenek a gyártás felfutásától – mondta Neeraj Kanwar, a cég alelnöke március 1-én a Genfi Autókiállítás sajtónapján.

Új ügyvezető a DHL Express élén

A DHL Express Magyarország ügyvezetői feladatait Bándli Zoltán veszi át március 1-jétől – közölte a társaság február 29-én.

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb naperőműve Pécsett

Elkészült Magyarország egyik legnagyobb, 10 megawatt kapacitású naperőműve Pécsett – közölte február 26-án az MVM Hungarowind Kft.

Jelentősen bővülhet a nagykanizsai ipari park

Mintegy 2 és fél milliárd forintos pályázati összeget biztosít a kormány a nagykanizsai ipari park bővítésére – mondta el február 24-i sajtótájékoztatóján az ipari park részeként üzemelő Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ vezetője.

Magyarországon épül a német thyssenkrupp harmincmilliárdos autóipari beruházása

A következő években több mint 30 milliárd forint értékben hajt végre autóipari beruházást Magyarországon a thyssenkrupp német konszern, és ezzel közel félezer munkahelyet teremt majd. A zöldmezős beruházás eredményeképp Jászfényszarun gyárt majd kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a thyssenkrupp – jelentette be február 23-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a beruházó.

Logisztikai beruházás Szikszón

A tervek szerint további 25-30 milliárd forintot fektet be a HELL ENERGY Magyarország Kft. a következő 5-8 évben Magyarországon – közölte az energiaital-gyártó és forgalmazó társaság február 20-án.

Új telephelyet épít a Tam-Bau Kft. Tamásiban

Új telephelyet épít mintegy 400 millió forintos beruházással a tamási székhelyű építőipari Tam-Bau Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 19-én.

Csúcstechnológiát telepít Debrecenbe a National Instruments

A National Instruments (NI) 30 milliárd forint értékben megvásárolt csúcstechnológiát telepít debreceni gyárába – jelentette be a texasi központú vállalatcsoport ügyvezető alelnöke Debrecenben február 19-én, sajtótájékoztatón.

Kapuváron fejleszt a Laurastar cégcsoport

Egymillió euró (több mint 300 millió forint) értékű beruházást hajt végre Kapuváron a svájci központú Laurastar. Az elektronikai gépeket, elsősorban prémium kategóriás vasalókat gyártó és forgalmazó cégcsoport 2500 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot épít a kapuvári ipari parkban – adta ki a tájékoztatást a Laurastar Services Kft. ügyvezető igazgatója február 17-én.

A Jász-Plasztik 2,4 milliárd forintos beruházással új munkahelyeket hozott létre

Bővítette hulladékhasznosító innovációs bázisát a Jász-Plasztik Kft., mintegy 2,4 milliárd forintot fordított berendezésekre, amivel 63 új munkahelyet teremtett jászberényi székhelyén, valamint nyíregyházi, nagyrédei és jászapáti telephelyein – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a beruházás projektzáró ünnepségén február 17-én Jászberényben.

900 millió forintos fejlesztés a Schäfer-Oesterle Kft.-nél

Mintegy 900 millió forintos beruházással valósít meg technológiai fejlesztést a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó, bonyhádi székhelyű Schäfer-Oesterle Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 12-én.

Gazdasági együttműködésről tárgyalt a MÁV az orosz vasúti fuvarozókkal

A MÁV Zrt. meghívására a záhonyi térségbe látogatott a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) és az Oroszországi Vasutak (RZD) delegációja február 10-11-én, a közösen alakított munkacsoport ülésén bemutatták a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Záhony-Port Zrt. által 2015-ben bejegyeztetett vámszabad-területben rejlő gazdasági lehetőségeket – közölte a MÁV február 12-én.

Infrastrukturális fejlesztés a Baktalórántházi Ipari Parkban

Több mint 300 millió forint értékű infrastrukturális fejlesztés valósult meg a Baktalórántházi Ipari Parkban – közölte Krasznai Sándor projektmenedzser február 10-én.

A MÁV-Start és a Rail Cargo Hungaria erősíti együttműködését

A MÁV Start Zrt. és a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. erősíti együttműködését, ennek jelképeként mutatták be február 9-én az osztrák tulajdonú vasúti árufuvarozó cég logójával felmatricázott V63-as mozdonyt a Vasúttörténeti Parkban; a jármű a Rail Cargo tehervonatait továbbítja majd.

2015 legjobb logisztikai beszállítója lett a BI-KA Logisztika Kft.

Az előző évinél 620 millióval, 11%-kal nagyobb, 5,9 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el tavaly a BI-KA Logisztika Kft., a vállalat ezzel tovább erősítette a szállítmányozási és logisztikai szektorban betöltött szerepét – közölte a vállalkozás ügyvezetője február 4-én.

Újabb áruházat épít az IKEA

Az előző üzleti évhez képest 14,6%-kal, mintegy 47,01 milliárd forintra növelte értékesítési árbevételét 2015-ben az IKEA Magyarországon – mondta Marek Feltl, a társaság Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője február 4-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Kétmilliárd forintos megrendelést nyert el a Sinergy kazánház építésére

Több mint kétmilliárd forint értékű fővállalkozói szerződést kötött az Alteo leányvállalata, a Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. a TVK Erőmű Kft.-vel. Eszerint a TVK ipartelepén létesülő új üzem gőzellátását biztosító kazánház kulcsrakész kivitelezője lesz a Sinergy. Az erről szóló tájékoztatást a Budapesti Értéktőzsde honlapján hozta nyilvánosságra az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. – érkezett a hír február 4-én.

A fejlesztéseknek köszönhetően növelte árbevételét a Simotrade Kft.

Közel 30%-kal növelte árbevételét a világítástechnikai termékeket gyártó simontornyai Simotrade Kft. az európai uniós technológiai fejlesztéseknek is köszönhetően – közölte a cég ügyvezető igazgatója január 30-án.

Elektromos töltőkutat adtak át Szombathelyen

Az elektromos autók közlekedését segítheti az az innovatív műszaki megoldás, amelyet három Vas megyei mérnök fejlesztett ki, és amelynek nyomán január 29-én átadták az általuk alapított eTank Hungary Kft. első elektromos töltőkútját Szombathelyen.

Acélipari fejlesztéshez biztosít 210 millió forint tőkét a Széchenyi Tőkealap

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 210 millió forintos tőkeemelést hajt végre a nyíregyházi SYSX informatikai cégben, a társaság az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát növelő, egyedülálló rendszert fejleszt.

Új vezérigazgató az Opel Szentgotthárd Kft. élén

Grzegorz Buchal lengyel szakembert nevezték ki február 1-jei hatállyal az Opel szentgotthárdi gyárának vezérigazgatójává – adta hírül az Opel Magyarország január 26-án.

Új ügyvezető igazgató a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Kovács Tamást nevezték ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatójává – tette közzé a társaság január 26-án.

Gumiipari és abroncsgyártó szakképzés indul Hevesen

Abroncsgyártó és gumiipari technikus képzések indulnak szeptembertől a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban, a gyakorlati helyet a Gyöngyöshalászon épülő Apollo Tyres gumiabroncs gyár biztosítja majd – közölte a gumiabroncsgyártó vállalat január 26-án.

Új gépeket mutat be a Kühne Zrt. az Agromash Expón

Két új, saját tervezésű és gyártású gépet is kiállít az Agromash Expón a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. (Kühne Zrt.), amelynek magágykészítője elnyerte az agráripari kiállítás hazai termékfejlesztési különdíját – mondta a cég vezérigazgatója január 24-én.

Négyszáz millió forintos beruházással megépült hűtőházat avatott Nagyrédén a Jász-Tész Kft.

Több mint 400 millió forintos beruházással megépült új hűtőházzal bővítette nagyrédei logisztikai központját a gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket értékesítő Jász-Tész Kft.

Jelentősen növelte árbevételét a bonyhádi Knipl Kft.

Közel 50%-kal, 5,5 milliárd forintra nőtt tavaly a bonyhádi telephelyű, festő berendezéseket gyártó Knipl Kft. nettó árbevétele – közölte a cég ügyvezető igazgatója január 21-én.

Mintegy 600 milliós kapacitásbővítés a bicskei Magyarmet Kft.-nél

Uniós források felhasználásával, 592 millió forintból hajtott végre technológiafejlesztést és kapacitásbővítő beruházásokat a magyar tulajdonú Magyarmet Finomöntöde Kft. a Fejér megyei Bicskén – érkezett a hír január 22-én.

Erősíti jelenlétét Kínában a Richter

Erősíti jelenlétét Kínában a Richter Gedeon Nyrt., a cég felvásárolta partnerétől a Gedeon Richter Rxmidas Joint Venture Co. Ltd. vegyesvállalatban meglévő 50%-os tulajdonrészét – közölte a cég a tőzsde honlapján január 22-én.

A jövőben Győrben készül az Audi Q3

A jövőben Győrben készül a korábban spanyolországi Martorellben gyártott Audi Q3, a cég legkisebb szabadidő-autója, miután a német Audi AG változtatott globális termelési hálózatán – tette közzé az Audi Hungaria Motor Kft. január 20-án.

Soha nem exportáltunk annyit, mint 2015-ben

Magyarország soha nem exportált annyit, mint az elmúlt évben, az előzetes adatok alapján a külkereskedelmi többlet eléri a 8 milliárd eurót (2500 milliárd forintot) – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára január 19-én Berettyóújfaluban, amikor átadta az Epack Kft. új gyártócsarnokát.

Rekordmennyiségű szabadalmat mutatott be tavaly a Ford

Rekordmennyiségű, csaknem 6000 új találmányt mutattak be 2015-ben a Ford kutatói, ami 36%-kal több, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. január 18-án.

Növelte borexportját a bonyhádi Danubiana Kft.

Mintegy 5%-kal növelte borkivitelét a bonyhádi székhelyű Danubiana Kft. 2015-ben – közölte a cég ügyvezető igazgatója január 17-én.

Átadták a veszprémi nass magnet Hungária Kft. logisztikai központját

Ünnepélyes keretek között átadták a veszprémi nass magnet Hungária Kft. 3000 négyzetméteres logisztikai központját január 16-án.

A Lego beruházásával Nyíregyházán 1600 új munkahely jön létre

A Lego bővíti nyíregyházi gyárát, a 30 milliárd forint értékű beruházás keretében a cég 1600 fővel növeli munkaerő-állományát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter január 15-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Technológia fejlesztést zárt a győri Kenvéd Kft.

Árbevétel növekedést remél a győri székhelyű Kenéstechnikai és Felületvédelmi Szolgáltató Kft. (Kenvéd Kft.) a december végén zárult, 375,68 millió forintos technológia fejlesztéstől – tájékoztatott a cég pénzügyi igazgatója január 12-én.

Fejleszti tiszavasvári üzemét a Járműszerelvényt Gyártó Zrt.

Fejleszti, újabb csarnokot építtet tiszavasvári üzemében a budapesti Járműszerelvényt Gyártó Zrt. – közölte a magyar tulajdonú társaság vezérigazgatója január 9-én.

A Ford bővíti magyarországi értékesítési hálózatát

Négy új szalont nyit a Ford Magyarországon az idén, folytatva márkakereskedői hálózatának bővítését, amelyet megalapoz, hogy 2015-ben ismét piacvezető márka tudott maradni – tájékoztatott a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. január 6-án.

Új kereskedelmi kikötő épül Mohácson

Új kereskedelmi kikötő épül mintegy 5 milliárd forint beruházással Mohácson 2017 végéig – mondta el a Duna-parti város polgármestere január 7-én.

Bioszimiláris termékek európai törzskönyvezése

Megkezdődött a Richter saját fejlesztésű bioszimiláris készítményének európai törzskönyvezési eljárása, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a gyógyszeripari vállalat kérelmét – jelentette be a Richter január 4-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Jól megtérül a geotermikus távfűtési beruházás

Legalább még 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára az eddigi mintegy tucat projekten túl – állítja a geotermális projektek fejlesztésével foglalkozó EU-Fire Kft. december 31-én megjelent közleményében.

Újabb gyár létesítésének közigazgatási hatósági ügyeit tette kiemeltté a kormány

A Gyöngyöshalászon megvalósuló ipari telephely létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról hozott rendeletet a kormány, amely a Magyar Közlönyben jelent meg érkezett a hír december 29-én.

Újabb logisztikai raktárcsarnokkal bővült a Polgári Ipari Park

Negyedmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból elkészült a Polgári Ipari Park újabb logisztikai raktárcsarnoka – közölte december 25-én a Polgár-Invest Kft. ügyvezető igazgatója.

Kutatás-fejlesztési támogatást kap a Robert Bosch Kft.

A kormány 5 évre elosztva 5,37 milliárd forint támogatást biztosít a Robert Bosch Kft.-nek kutatás-fejlesztési célokra, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg – érkezett a hír december 24-én.

Több mint egymilliárdos projektet zárt le a MÁV-Start

A vasúti biztonság növelése és egy, az utastájékoztatást segítő mobil alkalmazás kifejlesztése is része volt a MÁV-Start most lezárult, 1,3 milliárd forintos költségből megvalósult projektjének – mondta Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. marketing és fejlesztési vezetője december 22-én, a projektzáró sajtótájékoztatón Budapesten.

Elkészült a háromszázezredik autó a győri Audiban

Elkészült a háromszázezredik autó az Audi Hungaria Motor Kft.-nél, a viperazöld S3 Limousine-t az Egyesült Államokban rendelték meg – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű vállalat december 22-én.

Munkahelyteremtés és gyártókapacitás-bővítés a BorgWarner oroszlányi gyárában

Az amerikai tulajdonú, turbófeltöltőket gyártó BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén 3,5 milliárd forintból bővítették a gyártáskapacitást; a projekt december 21-i zárásán Bogár Attila ügyvezető igazgató elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 913,7 millió forint uniós támogatásban részesültek.

Egymilliárdos beruházás a Tatabánya-Környe Ipari Parkban

Hatezer négyzetméteres raktárcsarnokot épít közel egymilliárd forintos zöld mezős beruházás keretében a Trans-Sped Cégcsoport a Tatabánya-Környe Ipari Parkban – jelentették be egy december 17-i sajtótájékoztatón, Tatabányán.

Magyar mérnökök fejlesztésére kapott jelentős megrendelést a ThyssenKrupp ipari konszern

A magyar mérnökök kulcsszerepet játszottak a német ThyssenKrupp ipari konszern elektromechanikus kormányrendszereink fejlesztésében, amelyekre már csaknem 4,5 milliárd euró (1400 milliárd forint) megrendelés érkezett a világ legnagyobb autógyártóitól – közölte a vállalat decembert 17-én.

Biogáz üzem épült Tiszavasváriban

Kétmilliárd forintos beruházással biogáz üzemet épített a budaörsi székhelyű Ferment Hungary Kft. Tiszavasvári külterületén, a megújuló energiát előállító kiserőmű a jövő év első felében kezdi meg termelését – közölte a cég képviselője december 16-án.

A Ford tovább fejleszti az elektromos autóit

A Ford 2020-ig további 4,5 milliárd dollárt fektet az elektromos járművekkel kapcsolatos fejlesztésekbe, többek közt az új Focus Electric vadonatúj egyenáramú gyorstöltésének megoldásába, amivel várhatóan 30 perc alatt 80%-os töltöttséget és 160 kilométeres hatótávolságot biztosít majd – közölte a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. december 15-én.

Jelentősen növelné a direkt uniós források lehívását Magyarország

A jelenlegi hétéves európai fejlesztési ciklusban 150-250 milliárd forint direkt fejlesztési forrást szeretne lehívni Magyarország a korábbi időszak 9-10 milliárdos összegével szemben – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter december 14-én Zalaegerszegen.

Fejleszti hulladékhasznosítási tevékenységét a Jász-Plasztik Kft.

Bővíti hulladékhasznosító innovációs bázisát a jászberényi székhelyű Jász-Plasztik Kft., mintegy 2,3 milliárd forintot fordít tesztüzemi berendezésekre – közölte a cég december 14-én.

Átadták a komáromi hajókikötőt

December 12-én átadták a komáromi hajókikötőt, az eseményen Molnár Attila Komárom város polgármestere elmondta, hogy mindössze 4 hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás, 728 millió forintból.

Napelem-mezőkkel vált energiatakarékosabbá egy magyar számítástechnikai cég

Napelem-mezők telepítésével vált energiatakarékosabbá a Combit Számítástechnikai Zrt., a projekt összesen 499 millió forintból valósult meg – közölte a cég december 11-én.

Jelentősen növelte bevételét az AdNovum Hungary Kft.

Mintegy 30%-kal, 1,8 milliárd forintra növelte árbevételét a szeptemberben zárult előző üzleti évében az AdNovum Hungary Kft. informatikai cég, amely budapesti telephelyének tovább bővítését tervezi.

A CER Cargo Holding történetének legjobb évét zárja

A CER Cargo Holding magyar tulajdonú nemzetközi árufuvarozással foglalkozó magánvasút társaság tízéves történetének legjobb évét zárja 2015-ben, és a magyar magánvasutak között a piaci részesedése alapján az első háromban szerepel – mondta Kukely Márton vezérigazgató december 10-én sajtótájékoztatón Budapesten.

Kizárólag magyar árpából készülnek a Soproni sörök 2016-tól

Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá december 9-én a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezáltal a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel.

Új logisztikai központot avatott a Michelin Vácon

A Michelin 7 millió euróból bővítette logisztikai központját Vácon. A beruházással a váci telephely a Michelin egyik európai elosztó központja lett – tájékoztatott Szabó Róbert, a Michelin váci logisztikai központjának vezetője december 8-án.

Újabb 300 millió euróval növeli innovációra szánt kiadásait a Siemens

Háromszázmillió euróval, 4,8 milliárd euróra növeli 2016-ban kutatás-fejlesztésre (K+F) szánt forrásait a Siemens AG, így két év alatt 20%-kal nőnek a cég innovációs kiadásai – jelentette be Joe Kaeser a világ egyik vezető elektrotechnikai vállalatcsoportjának vezérigazgatója december 8-án, egy müncheni szakmai konferencián.

36 milliárd forintos Bosch-projekt Makláron

A világgazdaságban és világpolitikában zajló gyors változások miatt egyre élesebb verseny zajlik a nagy befektetésekért, ez a verseny pedig új, sikeres stratégiákat igényel – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Makláron, a Bosch-csoport 36 milliárdos projektjének zárórendezvényén december 7-én.

Megkezdődött a Richter bioszimiláris termékének európai törzskönyvezése

Megkezdődött a Richter saját fejlesztésű bioszimiláris készítményének európai törzskönyvezési eljárása, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a gyógyszeripari vállalat kérelmét – jelentette be a Richter december 8-án a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Elkészült a pacsai baromfi-feldolgozó bővítésének első üteme

Új fogadócsarnok és raktárhelyiségek átadásával fejeződött be a pacsai baromfi-feldolgozó mintegy félmilliárd forintos bővítésének első üteme.

Telephelyfejlesztés az Aquarius-Aqua Kft.-nél

Az Aquarius-Aqua Kft. 162,65 millió forint uniós támogatást nyert a "Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért" elnevezésű pályázaton az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében – közölte a cég december 5-én.

A Telekom és a MET Holding közös cége januárban kezdi működését

Jövő év január 1-jén megkezdi működését a Magyar Telekom MET Holding AG-vel alapított vegyesvállalata, amely a Telekom üzleti ügyfeleinek nyújt majd energiaszolgáltatást - közölte a Telekom december 4-én.

Új megoldás a buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentésére

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort, emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket – közölte a cég december 3-án.

Tovább erősítené kapcsolatait a magyar beszállítókkal a Metro

A magyar beszállítókkal való kapcsolatok további erősítése és a saját márkás termékek forgalmának növelése áll a Metro Kereskedelmi Kft. 2016-os stratégiájának középpontjában – adta ki a tájékoztatást a társaság december 3-án.

Acélgyártásra készülnek Diósgyőrött

Ismét lesz acélgyártás Diósgyőrön: egy miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű kezdi meg a termelést a Diósgyőri Ipari Parkban, a tervek szerint a jövő év második negyedévében.

Másfélszeresére nő a Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása két éven belül

Másfélszeresére növekszik a műtrágyát gyártó pétfürdői Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása 2018-ra, a mintegy 300 millió eurós beruházás első üteme decemberben zárul – mondta december 2-án a gyár vezérigazgatója.

Megindult a tesztüzem az ipari innovációs központban Kecskeméten

Megindult a tesztüzem az Európai Unió 2,15 milliárd forintos támogatásával Kecskeméten épülő ipari innovációs központban november 30-án.

Öt kontinensre szállít csokimikulást a Nestlé Diósgyőrből

Az idei karácsonyi szezonban 31 millió üreges csokoládéfigurát állítanak elő a Nestlé diósgyőri gyárában, amelyek 5 kontinens 23 országában kerülnek piacra – közölte Jean-Pierre Polanen, a Nestlé Hungária diósgyőri gyárának vezetője november 26-án.

Átadták a Werner von Siemens Hatékonysági Díjat

A Werner von Siemens Hatékonysági Díjat a szakmai zsűri idén az ipari gyártás, a közlekedés, az energia és az egészségügy területéről összesen hét szervezetnek ítélte oda - közölte a Siemens Zrt. november 24-én.

Geotermikus energiaellátó-központot adtak át Bőnyben

Átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben november 24-én.

A gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata

A gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata, fontos szerepet tölt be a magyar gazdaság fejlődésében és jövőbeni kilátásainak alakításában is – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

1 milliárd forintos Graboplast beruházás Kecskeméten

Mintegy 1 milliárd forintos beruházást indít el még novemberben a Graboplast Kecskeméten – közölte a társaság november 19-én.

Elkészült a Masterplast szabadkai üvegszövet gyárának első üteme

Elkészült a Masterplast Nyrt. szabadkai üvegszövet gyárának első üteme, és a terveknek megfelelően elindult a mintegy 8,4 millió eurós beruházás második üteme – közölte az építőipari hőszigetelő anyagokat gyártó és értékesítő cég a tőzsde honlapján november 17-én.

Fejlesztettek a miskolci Bosch kéziszerszámgyárban

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél befejeződött a 2,2 milliárd forintos beruházás, amelynek célja elektromos kéziszerszámok fejlesztése volt a Bosch miskolci gyárában – jelentették be november 12-én, Miskolcon.

681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 10-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Több mint kétmilliárdos eszközbeszerzés a királyszentistváni hulladékkezelő központban

Több mint kétmilliárd forintból bővítette eszközparkját az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás – jelentette be a társulás elnöke november 9-én a királyszentistváni hulladékkezelő központban.

Átadták az Albacomp RI Kft. innovációs központját Székesfehérváron

Átadták az Albacomp RI Kft. innovációs központját Székesfehérváron; a közel 1,5 milliárd forint összköltségű beruházáshoz a cég mintegy 850 millió forintos uniós támogatást használt fel.

Átadták a Pacapime logisztikai központját Mórahalmon

Átadták a Pacapime Logistics Kft. új logisztikai központját november 4-én a mórahalmi ipari parkban, a csaknem egymilliárd forintos beruházásból 321,61 millió forintot uniós és hazai támogatás fedezett.

Átadták a Kerox Kft. gyárát Sóskúton

Külgazdasági prioritásnak nevezte a magyar export diverzifikálását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 3-án, Sóskúton, a Kerox Kft. új gyárának ünnepélyes átadásán, kiemelve, hogy jelentősen növelni kell a külpiacokon is helytállni képes hazai vállalatok arányát és teljesítményét.

A General Electric történetének legnagyobb ipari akvizícióját zárta

Az amerikai General Electric november 2-án lezárta az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágának megvásárlását, amely a GE történetének eddigi legnagyobb ipari akvizíciója.

Technológia-fejlesztő beruházás az Alpha-Vet Kft.-nél

Mintegy 313,2 millió forintos komplex technológia-fejlesztő beruházással növeli termelését és hatékonyságát a magyar agro-business egyik piacvezető vállalata, az Alpha-Vet Kft. – közölte a cég október 30-án.

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának új gyárigazgatója

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója 2016. január 1-jétől. Thomas Geier utódja lesz, aki 2014 májusa óta áll a Kecskeméti Mercedes-Benz gyár élén. Thomas Geier a sindelfingeni gyárban folytatja munkáját, ahol az E-osztály 2016-ban induló új modelljének összeszerelő üzeméért lesz felelős – áll a vállalat október 29-én megjelent közleményében.

Kétharmadával növelte okostelefon eladásait a harmadik negyedévben a Huawei

Közel kétharmadával növelte okostelefon eladásait a Huawei a harmadik negyedévben – adta ki a tájékoztatást október 27-én a Huawei Technologies Hungary Kft.

Egymilliárdos beruházásba kezd a Mapei

A főleg az építőiparban használatos ragasztóanyagokat előállító Mapei Kft. a sóskúti üzemében egymilliárd forintos beruházásba kezd, ebből a raktárat bővítik és egy új gyártósort is felszerelnek - közölte a társaság október 26-án.

Latin-Amerikában terjeszkedik a Richter

Latin-Amerikában terjeszkedik a Richter Gedeon Nyrt., felvásárolta a curacao-i Mediplus társaságot – közölte a cég a tőzsde honlapján október 22-én.

Építőipari aluhab panelgyártó üzemet épít az Aluinvent

Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén – mondta Babcsán Norbert, a vállalat technológiai igazgatója október 22-én sajtótájékoztatón, a helyszínen.

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának fejlesztését

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 19-én Budapesten a szerződés aláírásán.

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőművét adta át október 14-én a Mátrai Erőmű Zrt. a Mátrában, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén.

Bővíti csarnokát a buszgyártással is foglalkozó Kühne Zrt.

Új üzemcsarnokot épít Mosonmagyaróváron a Kühne Zrt., a csaknem félmilliárd forintos beruházást saját erőből valósítja meg az elsősorban mezőgazdasági gépek és autóbuszok gyártásával foglalkozó cég – érkezett a hír október 14-én.

Új igazgató az Opel aspeni gyárában

Az asperni Opel gyár igazgatója lett Solt Tamás, aki az elmúlt 6 évben a szentgotthárdi Opel gyár igazgatója volt – közölte az Opel Magyarország október 13-án.

Új gyártócsarnokot épített a Greiner Bio-One Hungary Kft.

A Greiner Bio-One Hungary Kft. 2000 négyzetméteres gyártócsarnokot épített Mosonmagyaróváron, a bővítéssel mintegy 10 000 négyzetméteren gyártják novembertől a Petri-csészéket - mondta a vállalat ügyvezető igazgatója október 9-én.

Megalakult a Kapos CNG Kft.

Közös céget hoz létre a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt., a Főgáz CNG Kft. és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., hogy biztosítsák a hamarosan forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását – adta hírül a Főgáz Zrt. október 7-én.

Az Opel a terveknek megfelelően futtatja fel a motorgyártást Szentgotthárdon

Az Opel az idén 580 000 motort gyárt szentgotthárdi gyárában, jövőre pedig 700 000 darab fölé emelik a termelést; ez a terveknek megfelelően, párhuzamosan halad az asperni üzembeli motorgyártás kifutásával – mondta Dános András, az Opel Magyarország PR-igazgatója október 5-én.

Tovább bővítette óbudai gyártóbázisát a Festo

Átadták a német Festo cég új, nagy munkahengereket előállító gyártócsarnokát, melynek beruházási költsége 4 milliárd forint és 170 új munkahelyet teremt – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára október 1-én, a helyszínen, Óbudán.

Új gyárat épít a Bombasei Dekor Kft. Szikszón

Új gyárat épít Szikszón a svájci-magyar, az édesiparban és a cukrászati ágazatban érdekelt Bombasei Decor Kft, a mintegy 10 000 négyzetméter alapterületű csarnok alapkövét szeptember 30-án helyezték el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Csökkenteni kell a gazdaság függőségét az autóipartól

A kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától, ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szeptember 29-én.

Polgár Ipari Park: uniós forrásból fejleszt az InfoGroup

Az InfoGroup 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el annak a 4600 négyzetméteres csarnoknak a megépítésére, amely most fejeződött be a Polgár Ipari Parkban - közölte az ingatlanfejlesztő cégcsoport értékesítési és fejlesztési igazgatója szeptember 28-án a helyszínen tartott tájékoztató rendezvényen.

Gyógyszeripari fejlesztés a Teva sajóbábonyi gyárában

A Teva gyógyszeripari társaság 2,3 milliárd forintos beruházást indított el sajóbábonyi gyárában, a technológiai fejlesztés a központi idegrendszeri betegség terápiájában alkalmazott készítmény előállítását szolgálja – adta ki a tájékoztatást a cég szeptember 25-én közleményben.

Naperőmű épül Pécsen

Közép-Európa egyik legnagyobb, 7 megawatt teljesítményű naperőműve épül meg Pécsett, a december közepére megvalósuló beruházás 3,5 milliárd forintba kerül – jelentette be Csizi Péter, a térség országgyűlési képviselője szeptember 24-én a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Új csarnokkal bővült a GE Aviation üzeme Veresegyházon

Egy 4600 négyzetméteres új csarnokkal bővült az amerikai General Electric (GE) repüléstechnikával foglalkozó Aviation-üzletágának veresegyházi üzeme. A komplexumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Anthony Aiello, a GE Aviation alelnöke avatta fel szeptember 24-én.

Átadták a Harangod-Mag Kft. húsüzemét Megyaszón

Elkészült a Harangod-Mag cégcsoport húsüzeme Megyaszón, a 420 millió forintba került létesítményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át szeptember 24-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Szigorodnak a K+F támogatás feltételei

A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztés (K+F) csak akkor támogatható, ha annak eredményeképpen új termék születik, ha ez elmarad, akkor vissza kell fizetni a támogatást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szeptember 24-én Budapesten.

Új gyáregységét épít Tatabányán a Coloplast Kft.

Az orvosi eszközöket és kiegészítőket gyártó dán Coloplast 11 milliárd forintos beruházással, egy újabb gyáregységet épít tatabányai telephelyén, ahol ezzel 501 új munkahelyet teremt – jelentette be szeptember 18-án Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Allan Rasmussen, a Coloplast ügyvezető alelnöke.

Bővítette termelői kapacitását a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft.

Elkészült a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 14 000 négyzetméter alapterületű csarnoka, a fejlesztéssel mintegy 50%-kal növeli kapacitását a győri székhelyű logisztikai vállalat – mondta a cég operációs igazgatója szeptember 16-án.

Gazdasági együttműködés Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között

Gazdasági együttműködési megállapodást kötött Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15-én Budapesten. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: új, szélesebb alapokra kell helyezni a kereskedelmi kapcsolatokat a két ország között.

Félmilliárdból épült új gyártócsarnokot adtak át a tápiószőlősi Ferzol Kft.-nél

A Ferzol Kft. jó példája annak, hogyan képes egy garázsból indult családi vállalkozás negyed évszázad alatt kitartással és szorgalommal térsége egyik meghatározó, sikeres cégévé fejlődni Magyarországon – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a társaság szeptember 11-i csarnokavató ünnepségén, Tápiószőlősön.

Zuhannak az élelmiszerárak a FAO szerint

Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2%-os csökkenéssel az elmúlt 7 év csaknem legnagyobb esését produkálta – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 10-én.

A GE rövid időn belül átveszi az Alstom erőművi ás áramelosztó üzletágát

A General Electric (GE) az engedélyek birtokában a lehető legrövidebb időn belül, már a negyedik negyedévben végrehajthatja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó (Power and Grid) üzletágának átvételét - közölte a GE szeptember 9-én.

Bosch: újabb beruházás Miskolcon

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 9,3 milliárd forintból fejleszti kapacitását; a beruházás bejelentésén a külgazdasági és külügyminiszter az autóipari beruházásokért folytatott nemzetközi küzdelemben kulcsfontosságúnak nevezte a magyar autóipari beszállítói kapacitás folyamatos növelését.

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Sikerrel szerepelt a Tel-Avivi DLD (Digital Life Design) innovációs fesztiválon 10 magyar kezdő technológiai projekt.

Csaknem 10%-kal nőtt a tartós fogyasztási cikkek forgalma

A tartós fogyasztási cikkek forgalma csaknem 10%-kal növekedett az év első 7 hónapjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szeptember 6-i esti műsorfolyamában.

„PONT” amire szüksége van!

Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) 2015. október 8-9-én rendezi meg a logisztikai szakma egyik legrangosabb eseményét, a Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferenciát, mely a gazdasági-technikai-technológiai változásokra adandó válaszként a közlekedéslogisztikához kapcsolódó valamennyi szakterülettel foglalkozik.

Üzleti élet az embargón túl

Bár az Oroszország által 2014. augusztus 6-án elrendelt embargó érzékenyen érintette a magyar agrárexportot, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg, és az embargó ellenére több nagy értékű magyar vagy magyar-orosz közös beruházás valósult meg – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szeptember 1-jén.

Módosul az e-útdíjról szóló rendelet

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a teherautók által fizetendő e-útdíjról szóló rendeletet, a pontosításokat és újabb szakaszok díjasítását tartalmazó jogszabály az augusztus 31-i Magyar Közlönyben jelent meg és 15 nap múlva lép hatályba.

Logisztikai központot fejlesztenek Szolnokon

Regionális logisztikai központot hoz létre Szolnokon a Zöld.Papír Kft. Az 1,25 milliárd forintos fejlesztéshez 500 millió forint uniós támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében – jelentette be a társaság augusztus 28-án.

Mol Petrolkémia Zrt. néven folytatja tevékenységét a Tiszai Vegyi Kombinát

Nevet váltott a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Zrt., a cég, a Mol 100%-os tulajdonú leányvállalata Mol Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését – tudatta a Mol honlapján augusztus 28-án.

Bővíti kapacitását a ContiTech

Mintegy 5 milliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.

A kormány 1,3 milliárd forinttal támogatja a Csaba Metál beruházását

A békéscsabai székhelyű Csaba Metál Zrt. 5,7 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásához a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 27-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hamisíthatatlan termékazonosítót fejlesztettek ki Miskolcon

Világhírre is szert tehet a miskolci Vasbeta Kft. Secure Mark (SMark) projektje. A fejlesztők szerint hamisíthatatlan termékazonosító rendszer kifejlesztésére a cég több mint egymilliárd forintot fordított - hangzott el sajtótájékoztatón Miskolcon, csütörtökön.

Matracgyártó üzemet avatott az osztrák ADA cégcsoport Zalaegerszegen

Mintegy egymilliárd forintos beruházással készült el Zalaegerszegen az osztrák ADA bútoripari cégcsoport matracgyártó üzeme, ami nagyon jó példája a kiváló osztrák-magyar gazdasági együttműködésnek – mondta az augusztus 26-án tartott gyáravatón a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Együttműködés a Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. között

A kutatás, a fejlesztés valamint az oktatás területét is magába foglalja az a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. kötött – tudatta az egyetem augusztus 26-i közleményében.

Debreceni Farmer expo: gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben

A közétkeztetésben szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve – hangzott el azon a fórumon, amelyet a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. rendezett a debreceni Farmer expón augusztus 21-én.

Lezárult a Samsonite üzembővítési projektje Szekszárdon

Lezárult a Samsonite Hungária Bőrönd Kft. közel 2,4 milliárd forint értékű bővítési projektje, amelynek keretében 4400 négyzetméteres üzemcsarnok épült és új technológiát telepítettek az utazóbőröndöket gyártó szekszárdi cég telephelyén.

Kétszázzal növeli dolgozói létszámát a BAT Pécsen

A korábban bejelentett 100 mellé újabb 100 dolgozót vesz fel a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. – közölte a londoni székhelyű British American Tobacco vállalatcsoport magyarországi leányvállalatának vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatója augusztus 18-án a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Harmincéves a Martfűi Sörgyár

A kormány támogatja azokat a cégeket, amelyek munkahelyeket teremtenek, fejlesztenek, beruházásokat hoznak létre, amilyen a Heineken is – hangsúlyozta Budai Gyula, a külgazdasági és külügyminisztérium miniszteri biztosa augusztus 17-én Martfűn, ahol a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. Martfűi Sörgyárának harmincéves fennállását ünnepelték.

Az Eaton Budapesten nyitott üzleti szolgáltató központot

Budapesten nyitott üzleti szolgáltató központot az amerikai, energiagazdálkodásra specializálódott Eaton, amely a központban a tervek szerint 2016 végéig több mint 150 új munkahelyet teremt – jelentette be augusztus 13-án Budapesten Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Kurt McMaken, az Eaton régiós elnöke.

A Duna-Dráva Cement Kft. megvásárolja a CEMEX horvátországi érdekeltségeit

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) megvásárolja a mexikói székhelyű CEMEX, S.A.B. de C.V. (CEMEX) horvátországi leányvállalatát, beleértve annak szerbiai, bosznia-hercegovinai, valamint montenegrói érdekeltségeit, a vételár megközelíti a 231 millió eurót – közölte a cég augusztus 12-én.

Több mint 300 milliárd forintból fejleszti egy konzorcium a nyárfa alapú bioetanol gyártást

Mintegy 369 millió forint költségvetésű projekt keretében a James and Tailor Kft., a Károly Róbert Főiskola és a SZURO-TRADE Kft. konzorciumi együttműködésben dolgozik a nyárfa fajtákra alapozott bioetanol gyártásán – olvasható a partnerek közös, augusztus 12-én megjelent közleményében.

Növekedést tervez a bátaszéki baromfifeldolgozó cég az idén

Növekedést tervez a Bát-Grill Kft. az idén, a bátaszéki telephellyel működő baromfifeldolgozó árbevétele elérheti a négymilliárd forintot – mondta a cég ügyvezető igazgatója augusztus 12-én.

Passzív ablak gyártásába kezdett Cegléden részben uniós forrásból a Bau-Trans 2000 Kft.

Mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert uniós pályázaton komplex passzívablak-gyártó technológia létesítésére, illetve új üzemcsarnok építésére a ceglédi központú Bau-Trans 2000 Kft. – adta ki a tájékoztatást a cég egyik tulajdonosa augusztus 9-én.

Megnyitotta a Bosch kibővített fejlesztési központját Budapesten

A Bosch megnyitotta kibővített Budapesti Fejlesztési Központját, amely a cégcsoport második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja, és amelybe a cég 2011 óta 32 milliárd forintot fektetett be.

Hétszázmilliós beruházás a kaposvári húsüzemnél

A kaposvári Kometa'99 Zrt.-nél elkészült a húsminőség javítását szolgáló 700 millió forintos beruházás, amely felerészben pályázati támogatásban részesült – közölte a társaság augusztus 6-án.

Új üzemcsarnokot épít a Log Valve Kft. Lentiben

Közel 376 millió forintos költséggel új üzemcsarnokot épít Lentiben az olaj- és gázipari szerelvényeket gyártó Log Valve Kft. – tette közzé a vállalat augusztus 4-én.

Harmadával növelte kapacitását a HungaroPasta

A tésztagyártással foglalkozó Hungaro Pasta Kft. 217 millió forintos fejlesztéssel harmadával növelte kapacitását – adta ki a tájékoztatást augusztus 2-án a tulajdonos-ügyvezető Szabados Ferenc.

Lezárult a Csaba-berényi Gépgyártó Kft. technológiafejlesztési projektje

Lezárult a Csaba-berényi Gépgyártó Kft. több mint 500 millió forintból megvalósított technológiafejlesztési projektje – adta ki a tájékoztatást Koloch Zsolt ügyvezető igazgató július 30-án.

Nielsen: 24%-kal többet költöttek élelmiszerek tévéreklámjaira a cégek

A tavalyinál 24 %-kal többet, 78,4 milliárd forintot költöttek élelmiszerek tévéreklámjaira a cégek az első fél évben listaáron, kedvezmények nélkül – közölte a Nielsen Közönségmérés Kft. július 30-án.

Eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el az Audi Hungaria

Több mint egymillió gyártott motorral és 84 000 autóval eddigi legnagyobb termelési volumenét érte el az idei első félévben az Audi Hungaria Motor Kft. – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű vállalat július 30-án.

Milliárdos logisztikai fejlesztés a Mercedes-gyár közelében, Kecskeméten

MetLog Logisztikai Központ néven, több mint egymilliárd forintból új ipari szolgáltató létesítmény épül Kecskeméten, a Mercedes-gyár tőszomszédságában – tudatta a projekt kiemelt értékesítési partnere, az In-Management Kft. értékesítési igazgatója július 28-án.

A PannErgy növelte részesedését a Gödöllői Geotermia Zrt.-ben

A PannErgy Nyrt. július 24-én megállapodást írt alá Gödöllő Város Önkormányzatával a Gödöllői Geotermia Zrt.-ben lévő 10%-os tulajdoni részesedésének megvásárlásáról – közölte az energiaipari cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Félmilliárdos bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozó

Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra.

Uniós támogatásból raklaptőkegyártó üzem épült Tiszalökön

Mintegy 150 millió forintos összköltséggel, jelentős uniós támogatással raklaptőkegyártó üzemet épített a fa-, parafa- és fonott termékek gyártásával és előállításával foglalkozó Pellet-International Kft. – közölte a tiszalöki székhelyű cég ügyvezetője július 20-án.

A Graboplast 3 milliárd forint támogatást kap 8,7 milliárdos beruházásához

A padlógyártó Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre exporttevékenységének bővítésére, amihez egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap – jelentette be július 17-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Jancsó Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Új turbina-termékcsaládot fejlesztett a Ganz EEG Kft.

Új turbina-termékcsaládot fejlesztett a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. európai uniós és hazai fejlesztési források felhasználásával.

Fröccsöntő gépeket gyárt a Wittmann Robottechnikai Kft.

Mintegy félmilliárd forintos fejlesztés révén fröccsöntő gépek gyártását kezdi meg a Wittmann Robottechnikai Kft. – közölte a mosonmagyaróvári székhelyű vállalat pénzügyi munkatársa július 15-én.

A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Béres Gyógyszergyár Zrt. beruházását

Egyedi kormánydöntés alapján 1,6 milliárd forint támogatást ad a kormány aBéres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki, 3,2 milliárd értékű beruházásához – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 14-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újabb szolgáltatással bővül a HU-GO: bevezetik a bírságriasztás funkciót

Újabb szolgáltatással bővül július 15-én a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer (HU-GO), bevezetik a bírságriasztás funkciót a jogkövető fuvarozók védelme érdekében – adta ki a tájékoztatást a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Negyvenmillió dolláros amerikai befektetés Gyálon

A következő 3 évben 40 millió dolláros befektetéssel 400 új munkahelyet hoz létre a CooperVision amerikai kontaktlencsegyártó cég a gyáli ipari parkban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón július 13-án, a helyszínen.

AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.

Peter Kössler az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezetésének új elnöke 2015. október 1-jétől.

Gabona-feldolgozó gyárat épít Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft.

Gabona-feldolgozó gyárat épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft., a 145 millió euró (nagyjából 45 milliárd forintos) beruházással megépülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón július 8-án Budapesten.

Új őrlési technológiát vezetett be a Sikér Zrt.

A tatabányai székhelyű Sikér Malomipari Zrt. új őrlési technológiát vezetett be szekszárdi üzemében, amellyel hosszú távon stabil minőségű lisztet lehet előállítani - közölte a cég július 7-én.

Bővítette termelői kapacitását a győri Grana Kft.

Éves szinten 30%-os termelői kapacitásbővülésre számít a győri székhelyű Grana Kft. a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett fröccsöntő üzemcsarnok átadásának köszönhetően.

Telephelyfejlesztés a mátészalkai Nobilis Zrt.-nél

Nagyrészt európai uniós és magyar állami támogatásból több mint 141 millió forint értékben fejlesztette mátészalkai telephelyét a szárított gyümölcsök és magvak gyártásával, illetve forgalmazásával foglalkozó Nobilis Első Hazai Élelmiszer-feldolgozó és Kereskedelmi Zrt. – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság június 29-én.

Jelentősen növeli kapacitását és létszámát a bútorgyártó Kanizsa Trend Kft.

A gyártott bútorok darabszámát és ezzel az árbevételt is a jelenlegi mintegy másfélszeresére tervezi bővíteni néhány éven belül a kárpitos bútorok gyártójaként Magyarországon piacvezető Kanizsa Trend Kft., amely 100-120 új dolgozót kíván alkalmazni és egymillió eurót fordít a gyártási technológia korszerűsítésére – adta ki a tájékoztatást a cég ügyvezetője június 29-én.

NGM: pozitívan hat az áfabevételre az ekáer

Az év első 5 hónapjában 7 %-kal, 84 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel és ebben a gazdasági növekedés, az online pénztárgépek használata mellett szerepe volt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszernek (ekáer) is – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára június 29-én sajtótájékoztatón Budapesten.

Új részleget nyit a Hellmann Pécsett

Új részleget nyit a logisztikával foglalkozó német Hellmann cég szeptemberben Pécsett – jelentette be Csizi Péter országgyűlési képviselő június 26-án a baranyai megyeszékhelyen.

Üzemcsarnokot épít és növeli dolgozói létszámát az olasz Farmol Nyírbátorban

Új üzemcsarnokot épít és növeli dolgozóinak létszámát az olasz érdekeltségű palackgyártó és -töltő Farmol Hungary Kft. Nyírbátorban – közölte a cég integrált irányítási vezetője június 24-én.

Új gyártósorral 100 új munkahelyet teremtett a Nestlé Hungária Kft. Szerencsen

Száznyolcvanmillió forintos beruházással új gyártósort avattak hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, a Nestlé Hungária Kft. gyáregységében, aminek köszönhetően 100 új munkahely jött létre, így 480-ra nőtt a dolgozók létszáma – adta hírül a vállalat június 22-én.

Csökkennek a gyógyszerárak Romániában

Júliustól 20%-kal csökkennek a gyógyszerárak Romániában – jelentette be június 22-én Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter.

Húsfeldolgozó üzemet létesít Vietnamban a körmendi Babati és Társa Kft.

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással létesít húsfeldolgozó üzemet és 100 húsüzletből álló kereskedelmi hálózatot, a magyar ízeket népszerűsítve Vietnamban a körmendi székhelyű Babati és Társa Kft. - közölte június 18-án a Vas Megyei Iparkamara által rendezett vietnami-magyar üzletember találkozó és fórum szünetében Babati Zoltán, a cég tulajdonosa.

Az Opel bővíti a motorgyártást Szentgotthárdon

Folytatódik az Opel offenzívája, a cég 2018-ig 17 új motorral bővíti kínálatát, és ezek nagy része Szentgotthárdon fog készülni – mondta Peter Küspert, az Opel alelnöke június 17-én Szentgotthárdon, a nyolcmilliomodik motor legyártása alkalmából tartott ünnepségen.

Vasúti teherkocsikkal bővítette járműparkját a GYSEV Cargo

Huszonöt nyitott konténerszállító vasúti teherkocsival bővítette járműparkját aGYSEV Cargo Zrt., így már 60 teherkocsi szállítja a konténereket Németországba és Törökországba – mondta a vállalat vezérigazgatója június 17-én a soproni konténerrendező terminálban tartott átadó ünnepségen.

Megnyílt a IV. China Smart Expo Budapesten

Megnyílt a negyedik alkalommal megrendezett China Smart Expo kiállítás június 16-án Budapesten.

Tudáspark alakul Debrecenben

A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert csaknem 583 millió forint uniós támogatást a Debreceni Egyetem, a városi önkormányzat, a helyi iparkamara és az INNOVA fejlesztési ügynökség alkotta konzorcium – jelentették be június 15-én a projekt nyitórendezvényén a cívisvárosban.

Technológiafejlesztés a lakiteleki Poliol PET Packaging Kft.-nél

A lakiteleki Poliol PET Packaging Kft. 364,8 millió forintos összköltségű beruházással fejlesztette telephelyét és vásárolt eszközöket, amelyhez 182,4 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

Már Kína is kiszervezi a gyártást?

Átalakulóban van Ázsia gazdasága, főként azért, mert a kínai vezetés vasmarokkal menedzseli az ipari ország átállítását egy innovatív, szolgáltatásalapú fogyasztói társadalmi modellre. Kína feldolgozóipari túlsúlya ennek eredményeképpen gyengül, és szerepét India, illetve az ázsiai feltörekvő gazdaságok vehetik át. Mindez a Pioneer Alapkezelő szerint relatíve alacsony nyersanyagárakat eredményezhet, ami kedvezően hat a nyersanyagimportőr gazdaságokra – olvasható a június 9-én kiadott sajtóközleményben.

Logisztikai központ épül Szekszárdon

Logisztikai központot épít 1,3 milliárd forintos beruházással Szekszárdon a budapesti T-Trans Főép Kft., a cég a beruházáshoz 500 millió forint európai uniós támogatást használ fel.

Megállapodást kötött a Huawei és az Antenna Hungária

Több 10 millió forint értékű megállapodást kötött a kínai Huawei, a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója és a magyar Antenna Hungária Zrt. műsorszóró vállalat – közölte a kínai konszern június 8-án.

Növelte árbevételét a Prettl szekszárdi cége

Csaknem megduplázta árbevételét tavaly a Prettl-csoport szekszárdi telephellyel működő autóipari beszállító vállalkozása, a Pannónia Kábeltechnika Kft. – adta hírül a vállalat június 6-án.

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

A következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint, továbbra is a járműgyártás a növekedés motorja.

Negyedmillió LED-lámpát gyártott Nagykanizsán a General Electric

A LED-lámpák gyártásának 2 évvel ezelőtti kezdete óta 250 000 LED-es fényforrást állított elő a General Electric (GE) nagykanizsai gyára, ahonnan Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak megrendelőit látják el a legmodernebb világítóberendezésekkel – adta hírül a vállalat június 2-án.

A GE Healthcare bővíti szoftverfejlesztő központját

Bővíti szegedi szoftverfejlesztő központját a GE Healthcare, a Tisza-parti városban a közeljövőben két új csoport kezdi meg munkáját – jelentette be Vámos Tamás, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója június 2-án.

Ötmillióra bírságolta a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-t a GVH

A Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-t 5 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaság a gyógygomba reklámozásakor a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott – a határozat a versenyhatóság honlapján jelent meg. A Max-Immun valószínűleg megfellebbezi a határozatot – mondta Varga Gábor tulajdonos május 29-én.

Jogszabályváltozás – Júniustól új szabályok lépnek életbe az EKÁER-szám kérésére

Június 1-jétől elég lesz egy ekáer-számot kérni a fuvaroknál akkor is, ha egy feladó több helyről szállíttat, illetve egy címzett több kirakodási helyére történik a fuvar, de a részletszabályoknak is meg kell felelni – az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) működéséről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendeletnek ez a része június első napján lép hatályba – érkezett a hír május 29-én.

Tizedével nőtt a munkabalesetek száma az első negyedévben

Nőtt a munkabalesetek száma az első negyedévben, amikor 4182-en váltak három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, több mint 10%-kal többen, mint 2014 azonos időszakában – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának május 28-án közzétett jelentéséből.

25 millió eurós beruházás Magyarországon

Jelentős magyarországi és külföldi befektetők, köztük a Swedsteel, a Metecno Csoport és a Meander Holding megállapodtak két magyarországi gyáregység létrehozásáról, amelyeket 2017 tavaszáig 25 millió eurós zöldmezős beruházás keretében valósítanak meg – áll a május 28-án kiadott sajtóközleményben. A Swedsteel-Metecno helyi kereskedelmi központja, illetve a gyártóegységek a teljes közép-kelet-európai régió trapézlemez-, szendvicspanel- és egyéb könnyűszerkezetes, tűzihorganyzott acél anyagú termékellátását biztosítják majd.

A lassuló autóipari kapacitásbővítések miatt csökkentek a beruházások

Az autóiparban már lassabban bővítik a kapacitásokat - hívták fel az elemzők a figyelmet a beruházások első negyedévi csökkenését magyarázva. Az MTI által megkérdezett elemzők azonban növekedésre számítanak az év hátralévő részében.

Hosszú távú alkalmazásra is engedélyt kapott a Richter méhmióma elleni szere

A Richter méhmióma elleni, eredeti készítménye a szakaszos, hosszú távú kezelésre is engedélyt kapott az Európai Bizottságtól (EB) – jelentette be a gyógyszergyár május 28-án a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Víztakarékos szelepeket fejleszt a Szelepkutató Fejlesztési Kft.

A Szelepkutató Kft. 219,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el újfajta, víztakarékos szelepek kifejlesztéséhez, a kutatás-fejlesztési (k+f) projekt összértéke meghaladja az 537 millió forintot – adta hírül a társaság május 27-én.

Több mint egymilliárdos fejlesztés a Vajda Papír soroksári gyárában

Összesen 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssel két csúcstechnológiát képviselő papírzsebkendő-gyártó gépsor áll munkába a Vajda Papír Kft. soroksári telephelyén, a beruházással 24 új munkahely jön létre, 30%-kal nő a vállalat gyártókapacitása – közölte a háztartási, egészségügyi papírtermékek gyártásával és exportálásával foglalkozó vállalatcsoport május 23-án.

Tíz éve van jelen Magyarországon a kínai Huawei

Magyarországi jelenlétének 10 éves évfordulóját ünnepelte Budapesten a kínai Huawei fejlett technológiai konszern magyar üzleti partnerei és állami vezetők jelenlétében – érkezett a hír május 22-én.

LED-lámpákat gyártó kínai üzem épül Sárospatakon

A kínai Shanghai Feilo Acoustics CO, Ltd. LED-lámpákat gyártó üzemet épít Sárospatakon, a 30 millió eurós beruházás előkészítéséről május 22-én írt alá szándéknyilatkozatot Zhuang Shena'n a kínai cég vezérigazgatója, Aros János, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere és Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Új üzemcsarnokot épített a Kontakt-Elektro

Átadták a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. új üzemcsarnokát május 22-én Pécsen.

A Schäfer-Oesterle Kft. újabb üzemcsarnokot épít

Újabb üzemcsarnokot épít az autóipari beszállító Schäfer-Oesterle Kft. a bonyhádi ipari parkban, a fél milliárd forintos beruházásról május 21-én írta alá a megállapodást a német tulajdonú cég, a bonyhádi önkormányzat és az ipari parkot működtető kft. képviselői.

Új elnökségi tagok az informatikai szövetség élén a digitális gazdaság fejlesztéséért

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közgyűlésén új elnökségi tagokat választottak, külön alelnöki pozíciót szentelve a digitális transzformáció témakörének – közölte az infokommunikációs érdekképviseleti szervezet május 21-én.

Magyar árukat bemutató kiállítás Ammánban

A magyar termékeket és szolgáltatásokat bemutató, május 19-én zárult kétnapos ammáni kiállításon a jordániai kereskedők elsősorban az élelmiszer-ipari termékek iránt érdeklődtek, de a technológiai szektorban is sor került magas szintű hivatalos egyeztetésekre.

Egyre kevesebb a gyermekekre ártalmas élelmiszerreklám

A gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokra vonatkozó önkorlátozás eredményeként 39%-kal kevesebb gyermekeket célzó, nem az ő igényeikre szabott élelmiszereket hirdető reklámot sugároznak a tévében Magyarországon, mint tíz éve – derül ki az EU Pledge legfrissebb, május 19-i jelentéséből.

Wáberer György a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke

Wáberer Györgyöt választotta elnöknek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) éves küldöttgyűlésén szombaton, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója 2006 és 2010 között már betöltötte ezt a pozíciót – adta ki a tájékoztatást az egyesület május 18-án.

Egy év alatt 150 új elektromos autó töltőállomás jön létre

A következő egy évben 150 új elektromos autó töltőállomás jön létre Magyarországon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 16-án Budapesten, a WestEnd City Center tetőteraszán rendezett Emobilitás kiállításon.

A Nemzetközi Minőségügyi Akadémia elfogadta a budapesti világfórum programját

Hét fő témakörben vitatják meg a minőségügy aktuális kérdéseit és adnak ki állásfoglalást az októberben Budapesten rendezendő világfórumon – mondta Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága (MNB) elnöke május 16-án.

Értékben és mennyiségben is bővült az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma

Bővült az élelmiszerek bolti értékesítése tavaly december és idén március között az egy évvel korábbihoz képest, a kiskereskedelmi forgalom értékét tekintve 5%-kal, a mennyiség alapján 4%-kal nőtt – közölte felmérését a Nielsen piackutató cég május 15-én.

Elkészült az Audi motorfejlesztő központja

Magyarország gazdaságának fejlődését leginkább a tavaly 10 %-kal bővülő Németországba irányuló export határozza meg, amelyben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungaria Motor Kft.-nek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter május 11-én Győrben, az Audi 1600 négyzetméter alapterületű, 5,4 milliárd forintból épült motorfejlesztő központjának átadásán.

11,6%-kal nőtt az ipari termelés márciusban

Az ipari termelés volumene márciusban 11,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással megtisztítva 9,0%-kal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 7-én első becslését.

1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált – jelentette be ajkai sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára május 7-én.

Száz munkahelyet teremtett a Fehrer Automotive-Rába Kft. Móron

Uniós források felhasználásával, 3 milliárd 477 millió forint összköltséggel építette ki habosított termék gyártókapacitását a móri telephelyű Fehrer Automotive-Rába Kft., amely ezzel 100 új munkahelyet is teremtett.

Az Alteo felvásárolta a Sinergy Csoportot

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. felvásárolta a korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában álló Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft.-t – közölte a cég május 4-én.

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a METRANS

Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó METRANS Danubia Kft., amely a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt – érkezett a hír április 30-án.

Új ostyagyártási technológiát vezetett be az Urbán és Urbán Kft. Rétságon

Több mint 2 milliárd forintos technológiai fejlesztést hajtott végre rétsági ostyagyárában az Urbán és Urbán Kft., így új termékekkel jelenik meg a piacon, és kétszeresére nő a gyártási kapacitás – adta ki a tájékoztatást a cég április 28-án.

Beruházás a pápai Hirtenberger autóipari vállalatnál

Ötven új munkahely jött létre a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a pápai Hirtenberger Automotive Safety Hungary járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalatnál – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője április 27-én.

Új acélmű épül Miskolcon

Új acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a tradicionális nehézipar Diósgyőrben – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára április 23-án a Miskolc Steel Mills Kft. és a DIGÉP MSM Kft. DIGÉP mini acél- és hengermű beruházásának alapkőletételén.

Autóipari vállalkozások a szakképzett munkaerőt hiányolják

Az autóipari vállalkozások és a járműgyártás sikeresek Magyarországon, az ágazat számára azonban problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya – derült ki az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának április 22-én, Budapesten tartott ülésén részt vevő autógyártók és beszállítók beszámolóiból.

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári Cukor Manufaktúra kft.

A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket április 22-én adták át.

Több mint 200 millió forintos fejlesztés a Heves Ponyva Kft.-nél

A Heves Ponyva Kft. 113,37 millió forint vissza nem térítendő támogatással, 226,75 millió forintos beruházással új gyártóüzemet épít – közölte az ország egyik meghatározó kishaszon- és tehergépjármű-felépítmény gyártója.

Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro Kft.

Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro systems enineering Kft., a beruházás az Európai Unió és a magyar állam csaknem 675 millió forintos támogatásával, 1,365 milliárd forintos összköltséggel valósul meg – adta hírül a vállalat április 19-én.

Átadták a Gealan székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát

Átadták április 17-én a németországi székhelyű Gealan Formteile GmbH székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát, a Sóstói Ipari Parkban található üzembe mintegy 2 millió eurót (600 millió forint) fektettek be.

Felavatták az Emerson új székesfehérvári gyárát

Felavatták április 15-én az Emerson Process Management Magyarország Kft. új, 25 000 négyzetméter alapterületű gyárát Székesfehérváron, a cégcsoport szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága egy több mint 3 milliárd forintos beruházást követően költözhetett a korábban a Philips tulajdonában lévő épületbe.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki Zrt. élén

A Magyar Suzuki Zrt. igazgatóságának tagját, Naoyuki Takeuchit nevezte ki a vállalat vezérigazgatójának a Suzuki Motor Corporation – adta ki a tájékoztatást a vállalat április 14-én.

Újabb együttműködés a Siemens és a műegyetem között

A 17 éve kezdődött együttműködés keretében újabb, elsősorban a képzést ösztöndíjakkal és tanulmányutakkal segítő megállapodást kötött a Siemens Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel április 2-án Budapesten.

Dinamikusan nőtt az ipari online árverések piaca

Határozottan nőtt egyetlen év alatt az ipari online árverések piaca. A tavalyi évben a teljes értékesített volumen 100 millió forinttal növekedett 2013-hoz képest, a regisztrált vásárlók száma egy év alatt megduplázódott – közölte a szegmens egyedüli magyarországi képviselője, az Intergavel Aukciószervező Kft március 30-án megjelent közleményében. Új tendencia, hogy a kis- és középvállalkozások egyre inkább jelentkeznek eladóként is, nemcsak vásárlóként.

Kétmilliárd forintos beruházást avatott a Pikopack Füzesabonyban

Kétmilliárd forintos fejlesztéssel bővítette csomagolástechnikai palettáját a füzesabonyi Pikopack Zrt., az új munkahelyeket is teremtő beruházást Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára avatta fel március 25-én.

Új üzemcsarnokot épít a Sipospack Kft.

Új üzemcsarnokot épít és bővíti kapacitását a herceghalmi Sipospack Reklám-, Csomagolótasak Gyártó és Kereskedelmi Kft. – adta hírül a vállalat március 23-án.

Befejeződött a Fraisa Hungária Kft. sárospataki beruházása

A svájci érdekeltségű Fraisa Hungária Kft. sárospataki üzemében elkészült az a csaknem másfél milliárdos beruházás, amelynek révén a gépiparban a különféle típusú, méretű, keménységű forgácsoló szerszámok újraélezése, méretpontossága biztosítható, a szerszámok használati ideje pedig hosszabb lehet – adta hírül a vállalat március 19-én.

Új munkahelyeket teremtett a Rosenberger jászárokszállási gyárában

Mintegy 2,7 milliárd forintból fejlesztette gyártókapacitását és technológiáját, teremtett több mint félszáz új munkahelyet a német tulajdonú Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában – jelentette be a helyszínen a projekt zárórendezvényén március 11-én az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Új tulajdonos a Delphi balassagyarmati kompresszorgyáránál

A Mahle tulajdonába kerül a Delphi Automotive termál üzletága, így a balassagyarmati gyára, a Delphi Thermal Hungary Kft. is, amelynek működésében nem lesz változás a társaság HR-menedzsere szerint – érkezett a hír március 10-én.

Jelentős bővülésre számít a bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft.

Jelentős termelésbővülésre és árbevétel-növekedésre számít idén az autóipari beszállító bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft., amely a tavaly bővített ipari parkban folytatja tevékenységét – adta hírül a vállalat március 7-én.

Bővíti nyíregyházi gumiabroncsgyárát a francia Michelin

Tovább bővíti nyíregyházi gyárát a gumiabroncs-gyártással foglalkozó Michelin Csoport, a 40 millió eurós (12,2 milliárd forint) beruházás megvalósítása idén kezdődik és 2017 végére fejeződik be - áll a francia óriáscég március 5-én megjelent közleményében. A vállalat nyírségi gyárában jelenleg is tart egy 15 millió euró értékű kapacitásbővítő beruházási program.

Japán autóipari vállalat 15 milliárd forintos beruházást tervez Magyarországon

Egy japán autóipari vállalat 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és 200 munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon – mondta március 3-án Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, aki kétnapos munkalátogatáson vett részt Tokióban.

Bővíti termelési kapacitását a Nolato

Az idén is növeli termelési kapacitását az egészségügyi felszereléseket gyártó, mosonmagyaróvári székhelyű Nolato Magyarország Kft., a bővítéssel új munkahelyeket is teremtenek – közölte a cég ügyvezető igazgatója március 1-én.

Aláírták az Eagle Ottawa kilencmilliárd forintos beruházását megalapozó szerződést Szolnokon

Aláírta az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság kilencmilliárd forintos beruházását megalapozó szerződést Bryn Kahrl cégvezető és Szalay Ferenc polgármester február 27-én a szolnoki városházán.

EKÁER: Hosszabb bírságmentes időszakot kér a NiT Hungary

Az EKÁER bírságmentes tesztidőszakának meghosszabbítását kéri a NiT Hungary. Az érdekvédelmi szervezet ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy a törvénytervezetben meghatározott eredeti, március 1-jei időpontot tolják ki legalább április 1-jéig – áll a fuvarozók szakmai szervezete által február 26-án kiadott sajtóközleményben.

Megkezdték a dolgozók toborzását az Apollo Tyres épülő gumigyárába

Megkezdődött a dolgozók toborzása az indiai Apollo Tyres Gyöngyöshalász mellett zöldmezős beruházásként megépülő gumigyárába – áll a társaság február 25-én megjelent közleményében.

Fejlesztette gyárát az Inotal Zrt.

Több, mint 3,5 milliárd forintból fejlesztette várpalotai gyárát az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt., a beruházáshoz a félgyártmány termékeket gyártó cég mintegy 914 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a vállalat vezérigazgatója február 21-én.

Új üzemcsarnokot épít Devecserben a Hajtó-Mű Kft.

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás keretében új üzemcsarnokot épít a Hajtó-Mű Kft. Devecserben – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője február 19-én.

Új ügyvezető igazgató a GE Hungary-nál

Vámos Tamás a GE Healthcare üzletágának képviseletében a GE Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, aki a hattagú vezetőtestület többi tagjával együtt felel a GE magyarországi tevékenységét érintő ügyekért – adta hírül a társaság február 19-én.

Ötszörösére nőtt a magyar-török áruforgalom

A kétoldalú áruforgalom 2002 óta ötszörösére nőtt Magyarország és Törökország között, a gazdasági együttműködést illetően a turizmusban és az építőiparban kínálkoznak nagy lehetőségek – hangzott el a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, melyen a magyar-török kereskedelmi, gazdasági, üzleti kapcsolatokról volt szó február 12-én.

Tovább fejleszt a járműipari QP Zrt.

A második félévre befejeződik a győri székhelyű Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt.-nél (QP Zrt.) 2013-ban elkezdődött technológiai fejlesztés; a hosszú távú cél, hogy a vállalat az Audi közvetlen beszállítójává váljon – közölte a vállalat vezérigazgatója február 11-én.

Elismerés a magyarországi Bosch csoport vezetőjének

A Budapest Business Journal (BBJ) által alapított, Az év külföldi vállalatvezetője díjat Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője, míg a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) különdíját Kersten Bachmann, a Takata Safety Systems Hungary Kft. ügyvezetője kapta – érkezett a hír február 4-én.

Új beruházás Orosházán

Több, mint 250 millió eurónyi többlet értékesítési lehetőséget jelent a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. orosházi üzemcsarnokának 5,5 milliárd forintos fejlesztése – mondta Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője február 3-án, Orosházán a vállalat „Új projektek technológiai fejlesztése” című rendezvényét záró sajtótájékoztatón. Havasi Csaba beszámolt arról is, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, valamint évi 10%-os növekedést céloztak meg. A cég 2014-es árbevétele meghaladja a 45 milliárd forintot.

Merkel magyarországi német vállalatok képviselőivel találkozott

Dr. Angela Merkel német szövetségi kancellár február 2‐i budapesti látogatása keretében Magyarországon működő német vállalatok képviselőivel is találkozott.

Új üzemcsarnok készült el a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén

Európai uniós támogatással vasúti biztosítóberendezéseket előkészítő és összeszerelő csarnokot épített a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén – adta hírül a vállalat január 31-én.

Környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki egy tiszaújvárosi cég

A tiszaújvárosi Rapidsil System Kft. környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki, a nádból készült elem egyebek mellett földrengésbiztos, jó hő- és hangszigetelő, lényegesen könnyebb mint az eddigiek – mondta Orosz Zoltán feltaláló január 28-án sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Új gyárigazgató a Bosch miskolci autóipari gyáregységében

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárának élére. Jochen Limberger a magyarországi Bosch meghatározó autóipari alkatrészek gyártóközpontjáért felel – adta hírül a társaság január 26-án.

Új ügyvezető a Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű gyárának élén

Bíró Attila vette át a Knorr-Bremse kecskeméti telephelyének vezetését 2015 januárjától Lepsényi Istvántól – adta hírül a vállalat január 21-én.

Új termelésirányítási rendszert fejlesztett ki a Gémtech Kft.

Új termelésellenőrzési és -irányítási rendszert fejlesztett ki uniós és hazai támogatás segítségével csaknem 467 millió forintból nyíregyházi telephelyén a Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó (Gémtech) Kft. – adta hírül a társaság január 16-án.

Az Alpine japán cég 39 millió dolláros beruházással fejleszt Biatorbágyon

Az Alpine japán tulajdonú elektronikai vállalat 39 millió dollár értékű beruházással fejleszti biatorbágyi gyárát, ezzel 2018-ig megduplázza termelési kapacitását és 500 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón január 15-én, Budapesten.

A Veolia nevet veszi fel a hazai Dalkia cégcsoport

Veolia Energia Magyarország Zrt. néven folytatja tevékenységét január 1-jétől a Dalkia Energia Zrt., és részben vagy egészben szintén a Veolia nevét, arculatát veszi fel a cégcsoport többi hazai tagja; a Dalkia márka megszűnik Magyarországon – érkezett a hír január 14-én.

Minden idők legjobb évét zárta az Audi Magyarországon

Az Audi győri telephelyén mintegy 2 millió motor készült 2014-ben, több mint 135 000 autót gyártottak, kilencszázzal nőtt a foglalkoztatottak létszáma, ezzel minden idők legsikeresebb évét zárta a vállalat Magyarországon – közölte az Audi Hungaria Motor Kft. január 9-én.

Január elsején indult az online árukövetési rendszer

Elindult az online árukövetési rendszer; január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

Nyugat-Európában legfejlettebb a láncok saját márkáinak piaca

A kereskedelmi láncok saját márkás termékeinek piaca Nyugat-Európában a legfejlettebb, ahol a vásárlók a csomagolt napi fogyasztási cikkek vásárlásánál nagyjából minden harmadik eurót kereskedelmi márkás árukra költik - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből december 29-én.

Termékfejlesztés a Sole-Mizo Zrt.-nél

Több mint egymilliárd forintból új, speciális, savanyított tejtermékeket fejlesztett a szegedi Sole-Mizo Zrt., a cég a kutatás-fejlesztéshez (K+F) 480 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül a vállalat december 24-én.

Kapacitásbővítő fejlesztés kezdődött a bicskei Magyarmet Finomöntöde Bt.-nél

A Magyarmet Finomöntöde Bt. az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Programja keretében elnyert európai uniós támogatás igénybevételével mintegy 600 millió forintos fejlesztést hajt végre bicskei telephelyén – érkezett a hír december 22-én.

A Ganz EEG Kft. újabb öntözőszivattyúkat gyártott egyiptomi megrendelésre

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG Kft.) 10 öntözőszivattyút gyártott 530 000 euró értékben az egyiptomi piacra, a megrendelő képviselői az üzemi körülmények között végzett mérés után a gépeket a napokban átvették Budapesten – közölte a társaság december 22-én.

Bővíti termékportfólióját a Musashi Hungary Ipari Kft.

Új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., az ercsi székhelyű autóipari vállalat 4 millió eurós beruházással differenciálművek gyártását kezdi meg 2017-től – adta ki a tájékoztatást Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója december 20-án.

Tíz százalékkal nőtt a DHL Supply Chain Magyarország forgalma

A DHL Supply Chain Magyarország (DSC) forgalmának 10%-os növekedését várja az idén 2013-hoz képest – közölte a logisztikai vállalat december 19-én.

Magyar élelmiszereket népszerűsít a Kamrapolc-program

Magyar élelmiszereket népszerűsít belföldön és külföldön a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új programja, a Kamrapolc-program – jelentették be a program elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón december 15-én Budapesten.

Fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

Több mint 2 milliárd forintos, 6,9 millió eurós innovációs fejlesztés eredményeként a Sapa Profiles Kft. székesfehérvári gyárában autóipari igényeket kielégítő alumínium présgépet és precíziós megmunkáló gépeket állított üzembe – adta hírül a vállalat december 16-án.

Szándéknyilatkozatot írt alá a magyarországi mozdonygyártásáról a Softronic és a LAC Holding

Magyarországi mozdonygyártás indításáról írt alá szándéknyilatkozatot Ionel Ghita, a román Softronic vállalat vezérigazgatója és Horváth László, a LAC Holding elnök-vezérigazgatója december 15-én Budapesten a magyar vasút szakmai érdekképviselete, a Hungrail egyesület elnökségi ülését követően.

Biogáz üzem épül Vajszlón

Összesen egymilliárd forintból, több mint 600 millió forintos EU-s támogatás felhasználásával épít biogáz üzemet Vajszlón az Ormánsági Zöldenergia Kft. – mondta a társaság ügyvezetője december 15-én.

Jövőre közel 400 millió forintos beruházást tervez a Rondo Hullámpapírgyártó

Közel 400 millió forintos beruházást tervez a Rondo Hullámpapírgyártó jövőre soroksári gyárában, miután az idén 350 millió forintból teljessé tette az automata áruáramlási rendszert az üzemben –adta hírül az osztrák tulajdonú csomagolóanyag gyártó vállalat december 12-én.

Bővítette gyártó kapacitását a szekszárdi BHG-ASZ Kft.

Több mint fél milliárd forintos beruházással bővítette gyártó csarnokát és fejlesztette technológiáját a szekszárdi BHG Alkatrészgyártó Kft. – közölte a cég december 11-én.

Megduplázza a dolgozók létszámát a Ganzeg Kft.

A Ganz Holding Zrt. az egyiptomi export megrendeléseknek köszönhetően fejleszti a zalaegerszegi üzemét és mintegy 180 ember alkalmazásával megduplázza Ganzeg Kft. dolgozóinak létszámát – írta december 11-i számában a Zalai Hírlap.

Bővíti tárolókapacitásait a radioaktív hulladékokat kezelő társaság

A tárolókapacitások bővítése és a biztonság növelése volt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. idei legfőbb feladata – mondta el Kereki Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója december 10-én, budapesti évzáró sajtótájékoztatóján.

Szombattól szigorodnak az élelmiszerek jelölésének szabályai

Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai szombattól, ekkor lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet – közölte a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda december 9-én.

Bővíti dunaföldvári üzemét a Pannonia Ethanol Zrt.

Több mint 30 millió eurós beruházással bővíti dunaföldvári etanolüzemét a Pannonia Ethanol Zrt., a bővítéshez 25 millió eurós hitelnyújtásról írt alá megállapodást a társaság a Magyar Export-Importbank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatójával december 10-én, Dunaföldváron.

Levegőminőség mérő műszert fejleszt a szegedi Hilase Kft.

A Videoton Holding Zrt. egyik tagvállalata, a szegedi Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által vezetett konzorcium európai uniós forrás felhasználásával új típusú levegőminőség mérő műszert fejleszt, amely a szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására képes – adta hírül a vállalat december 10-én.

Élelmiszer-biztonsági mobil alkalmazást indított a Nébih

December elsejétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új mobil alkalmazása, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszer-biztonsági problémák felderítését, és azonnal jelezhetik az általuk felfedezett szabálytalanságokat a hatóságnak – közölte a Nébih december 2-án.

Magyar kereskedőház nyílt Mongóliában

Magyar kereskedőház nyílt Mongólia fővárosában, Ulánbátorban, ezzel már a 21. kereskedelmi külképviselet működik világszerte - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) december 1-én.

Automatizált munkaidő-nyilvántartás

Csaknem 115 millió forintos európai uniós támogatással automatikus munkaidő- nyilvántartó rendszert fejlesztett ki a Webra International Kft. tartalom- és munkafolyamat-kezelő vállalat – adta hírül a vállalat november 29-én.

Növeli kapacitását és a munkahelyek számát a Schott Kft.

Bővíti termelési kapacitását és 10 új gyártósort vásárol, illetve a beruházásnak köszönhetően újabb munkahelyeket hoz létre a Vas megyei Lukácsházán a gyógyszercsomagoláshoz használatos üvegtermékeket előállító Schott Hungary Kft. – közölte Szabó Imre, a cég pénzügyi igazgatója november 22-én.

Bővítette kapacitását a Marzek Kner

Egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Marzek Kner Packaging csomagoló anyagokat gyártó nyomdaipari vállalat Békéscsabán, a beruházást a bővülő exportpiaci igények indokolták – adta ki a tájékoztatást a társaság igazgatója november 20-án.

Üvegszövet gyártóegység Szabadkán

Üvegszövet gyártóegységet nyit a Masterplast Szabadkán 400 000 eurós (120 millió forintos) beruházással - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján november 20-án.

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségével november 18-án; a megállapodás célja, hogy közösen tárják fel a magyar vállalkozások exportlehetőségeit, növeljék az exportvolument, valamint felkutassák, egységesítsék az exportképes árualapokat.

EU-támogatással korszerűsít a Gyulahús

Az első érdemleges fejlesztést valósította meg a Gyulahús, mióta a vállalatot tavaly februárban az önkormányzat kivásárolta a felszámolótól – jelentette be november 18-án a cég központjában Görgényi Ernő polgármester.

A Nokiától elbocsátott magyar dolgozók kétharmada már elhelyezkedett

Nokia november végén bezáró komáromi gyárából elbocsátott 1149 magyar munkavállaló kétharmada már elhelyezkedett – mondta az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője november 13-án.

Felmérés készül a magyarországi telefonos ügyfélszolgálati piacról

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) a KPMG Tanácsadó Kft.-vel közösen méri fel a magyarországi telefonos ügyfélszolgálati piacot – adta hírül a szövetség és a KPMG november 12-én.

Jól halad a bonyhádi ipari park bővítése

Befejezés előtt áll a bonyhádi ipari parkban a Völgységi Ipari Park (VIP) Nonprofit Kft. bővítési projektje, amelynek keretében két, összesen 6000 m2-es üzemcsarnok épül – mondta a kft. ügyvezető igazgatója november 5-én.

Újabb gyártócsarnokkal bővíti telephelyét a Csaba Metál

Egymilliárd forintból újabb, 3800 m2-es gyártócsarnokkal és raktárral bővíti telephelyét és alumínium-nyomásos öntödei kapacitását a Csaba Metál Zrt. Békéscsabán – mondta Majoros Béla, a társaság tulajdonosa november 4-én.

Budapestről is szállít az Emirates SkyCargo

Budapesti cargo szolgáltatásának megnyitásával közép-európai pozícióját kívánja megszilárdítani az Emirates teherszállítási divíziója, a SkyCargo – érkezett a hír november 3-án.

Egymilliárdos fejlesztés a Ziehl-Abegg Kft.-nél

Egymilliárd forintot meghaladó program keretében infrastrukturális beruházásokat és információs technológiai fejlesztéseket valósított meg, gépeket vásárolt és jelentősen bővítette a foglalkoztatottak létszámát a főként ventilátorok részegységeinek gyártásával foglalkozó marcali Ziehl-Abegg Kft. – adta hírül a vállalat november 3-án.

Az élelmiszergazdaság megtisztulását szolgálják az ellenőrzések

– A rossz, silány minőségű élelmiszerek kiszűrése védi a fogyasztók érdekeit, segíti a fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását, az élelmiszergazdaság megtisztulását – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár október 29-én, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elmúlt hónapokban tartott ellenőrzéseinek eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

Az élelmiszerpiacot érintő adójavaslat visszavonását kéri az OKSZ

Az országgyűlés elé terjesztett jövő évi, az élelmiszerpiacot érintő adóváltoztatási javaslat visszavonását kéri az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), mivel a benne lévő, a kereskedelmi szereplőkre terhelt díj meghaladhatja a 20 milliárd forintot is – adta hírül a társaság október 27-én.

Új vasszerkezet-gyártó csarnokot épített a Flex-Coop Kft.

Európai uniós támogatással épített új üzemcsarnokot a Flex-Coop Kft. a Nógrád megyei Bátonyterenyén, a fejlesztés eredményeként várhatóan 20 új munkahelyet teremtenek – közölte a társaság ügyvezetője október 21-én.

Új logisztikai központ épül Nyíregyházán

5000 m2-es új logisztikai központ épül Nyíregyházán a 4-es főút mellett, a 890 millió forintba kerülő beruházás alapkövét október 14-én tették le a nyírségi megyeszékhelyen.

Komáromban építi fel gyárát a lengyel Alumetal járműipari vállalat

A lengyel Alumetal járműipari vállalat 9 milliárd forint beruházásban a komáromi ipari parkban építi fel új gyárát, amely 150 új munkahelyet létesít 2017 végéig - jelentette be Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke október 10-én, sajtótájékoztatón Budapesten.

Biomassza fűtőmű épült Mohácson

Megújuló tüzelőanyagból biztosítja távhőigényének 75%-át jövő januártól Mohács annak a biomassza fűtőműnek köszönhetően, amelyet október 6-án adtak át a Duna-parti városban.

Tízmillió eurós beruházással bővíti gyárát Nagykanizsán a Honeywell

Tízmillió eurós beruházással bővíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón október 6-án.

Négy és fél milliárdos nyomdaipari beruházás Zalaegerszegen

Mintegy 4,5 milliárd forint költséggel nyomdaipari beruházást indít Zalaegerszegen az északi ipari parkban a németországi Edelmann csoport - közölte Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterjelöltje október 2-án, sajtótájékoztatón.

Gépipari cég épít gyárat Miskolc egyik ipari parkjában

A francia érdekeltségű Toolstyle Kft. új üzemcsarnokot és hozzá kapcsolódó létesítményeket épít fel 600 millió forintból Miskolc északi iparterületén, a Mechatronikai Ipari Parkban, az elsősorban a gép- és energetikai iparnak alkatrészeket, részegységeket gyártó társaság a tervek szerint 2015-ben költözik át jelenlegi, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén található helyéről az új telephelyre – adta hírül a vállalat október 1-én.

Új termelőüzemet adott át a Rovitex Pécsen

Egy 750 milliós, részben európai uniós forrásból megépített új termelőüzemet adott át a legnagyobb magyarországi lakástextil-forgalmazó cég, a pécsi Rovitex Hungária Kft. szeptember 30-án a baranyai megyeszékhelyen.

Legördült a 250 ezredik Mercedes-Benz modell a kecskeméti gyártósorról

Hétfőn legördült a 250 ezredik Mercedes-Benz személygépkocsi a kecskeméti gyártósorról – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szeptember 29-én.

Fejlesztés az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. orosházi üzemében

Fejlesztette orosházi üzemét negyedmilliárd forintos beruházással az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. (AKG). A társaság saját forrásból és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja keretéből elnyerhető kedvezményes kamatozású hitelből finanszírozta beruházást – adta hírül a vállalat szeptember 26-án.

Fejlesztés a Continental veszprémi gyárában

Összesen több mint 1,2 milliárd forintos beruházással bővítette veszprémi gyárát a Continental Automotive Hungary Kft., a fejlesztéshez a cég 321 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül a vállalat szeptember 25-én.

Félmilliárdos fejlesztés a Fiers Mechanika Kft.-nél

Uniós támogatás segítségével, több mint 511 millió forintból bővítette gyártóterületét és szerzett be új megmunkáló központot a szabadbattyáni Fiers Mechanika Kft. – adta hírül a vállalat szeptember 22-én.

Napelemgyár épül Csornán

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését – jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 18-án.

Új technológiát fejlesztett ki a Salgglas Zrt.

Új technológiát fejlesztett ki a salgótarjáni Salgglas Zrt., így mélyhajlatú és a felület szabad formázásával készülő autó- és kabinüvegek gyártásával növelheti kapacitását – adta hírül a vállalat szeptember 16-án.

Vállalkozói és IT szolgáltatóházat adtak át a Gima Szolnok Ipari Logisztikai Parkban

Elkészült a Gima Szolnok Ipari Logisztikai Parkban az ipartelepítést segítő két új vállalkozói ház, valamint egy IT szolgáltatóház – jelentette be Koós László, a parkot működtető kft. ügyvezető igazgatója szeptember 15-én.

Felavatták a ZF Lenksysteme maklári gyárát

Felavatták a ZF Lenksysteme 150 millió eurós beruházással épült új gyárát szeptember 5-én Makláron, ahol korszerű, anyag- és energiatakarékos elektromos kormányműveket fognak gyártani.

Új gyáregységet épített az olasz Sematic Nyíregyházán

Közel 1,5 milliárd forint értékű befektetéssel új gyáregységet épített az olasz Sematic Group Nyíregyházán – adta hírül a vállalat szeptember 4-én.

Felsőzsolcán gyártott világújdonságot szerelnek turbós autókba

Új típusú, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítő turbófeltöltő ház fejlesztése fejeződött be Felsőzsolcán, a Sicta Kft. gyárában precíziós öntéssel készül a világújdonságnak számító alkatrész, amelyből öt év alatt 58 000 darabot gyártanak majd a tervek szerint – adta hírül a vállalat szeptember 2-án.

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot – közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója szeptember 2-án.

Olcsóbb hídépítési technika, fejlesztési támogatással

Befejeződött az az Új Széchenyi Terv keretében 130,2 millió forintos támogatást nyert fejlesztési projekt, amely olcsóbbá és gyorsabbá teszi a hídépítéseket – adta hírül az Ökomet Környezetvédelmi és Kutató Nonprofit Kft. augusztus 27-én.

A RAFI Hungaria új elektronikai gyártócsarnokot épített Mezőtúron

Mintegy 800 millió forintos beruházással új elektronikai gyártócsarnokot épített Mezőtúron a RAFI Hungária Kft., amellyel a korszerűsítés mellett 40 új munkahelyet teremtettek – érkezett a hír augusztus 26-án.

Környezetbarát jégmentesítő folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – adta hírül a vállalat augusztus 22-én.

Korszerűsítette csornai telephelyét a Hantech Zrt.

– A magyar gazdaság túljutott a holtponton és egyértelmű fejlődési pályára állt – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter augusztus 21-én a Hantech Zrt. csornai telephelyén, amelyet 75 millió 100 000 forintból korszerűsítettek.

Bővíti nyírbátori repülőgép-alkatrészgyárát a német Diehl Csoport

Új üzemcsarnok építésével bővíti nyírbátori repülőgép-alkatrészgyárát a német Diehl Csoport – közölte Balla Jánosné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere augusztus 18-án.

Zöldenergia-fejlesztéseket adtak át Kaszaperen

A Dél-Alföld első "zöld településévé" vált a Békés megyei Kaszaper azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzat tájékoztatása szerint augusztus 16-án adtak át.

A Volkswagennek is szállít alkatrészeket a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt.

– Bővítette beszállítói körét, s immár a Volkswagennek is szállít alkatrészeket a téglási HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. – közölte az autóipari alkatrészeket gyártó vállalkozás vezérigazgató-helyettese augusztus 15-én.

Megalakult az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt.

Megalakult az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt., amelynek feladata a Vértesi Erőmű Zrt. oroszlányi telephelyének új, energetikai célú, innovatív jellegű továbbhasznosítása - közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. augusztus 13-án.

Hétfőn kezdődhet a Dunaferrben a próbaüzem az 1-es kohóban

Az 1-es számú kohó fejlesztése a tervezett ütemben halad, augusztus 18-án hétfőn kezdődhet a próbaüzem, várhatóan szeptember elején pedig ünnepélyes keretek között adják át a kohót – közölte a dunaújvárosi önkormányzat augusztus 13-án.

60 új munkahelyet teremtett a Főkefe Martonvásáron

Új telephelyet nyitott, ahol 60 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat majd a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. a Fejér megyei Martonvásáron – adta hírül a vállalat augusztus 12-én.

Újabb 400 sofőrt vesz fel a Waberer's

Újabb 400 gépjárművezetőt vesz fel a Waberer's csoport azt követően, hogy az év első felében már végrehajtott egy több 100 fős létszámfejlesztést; az egy szerelvényre jutó sofőrök számának emelkedésével nő a pilóták pihenésre fordítható ideje is - közölte a közúti fuvarozó társaság augusztus 11-én.

UPS: az e-kereskedelem hajtja majd a csomagküldő piacot

A logisztikai piac további jelentős bővülésére számít a magyar piacon is jelen lévő UPS, elsősorban az internetes vásárlás fellendülése miatt – adta hírül a vállalat augusztus 7-én.

Hatékonyságjavító fejlesztések a Csepel II. erőműnél

Hatékonyságjavító fejlesztéseket hajtott végre csepeli gázerőművénél a tulajdonos Alpiq Holding – áll a vállalat közleményében augusztus 6-án.

A Mol-csoport átveszi a Lukoil csehországi kiskereskedelmi hálózatát

A Mol-csoport megállapodást írt alá a Lukoillal a vállalat kiskereskedelmi hálózatának átvételéről Csehországban, a tranzakció lezárását, illetve a nemrég bejelentett Eni tranzakció lezárását követően a csoportnak 318 benzinkútja lesz Csehországban - közölte az olajipari vállalat augusztus 4-én.

Együttműködik az NFM-mel az ABB az elektromos autózás fejlesztésében

Együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) a magyarországi elektromos autózás fejlesztésében az energetikai és automatizálási technológiákkal foglalkozó ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – érkezett a hír augusztus 4-én.

Új üzemcsarnokot épített a szegedi Elcometal Kft.

Mintegy 180 millió forintból bővítette üzemcsarnokát az Elcometal Kft., a beruházáshoz a csavar- és kötőelemgyártással foglalkozó cég 61 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a cég július 30-án.

Újabb csarnokot adott át a Wing a GE-nek a fóti üzleti parkban

Egy 11000 m2-es, 4,5 milliárd forintba került új üzemcsarnokot adott át a Wing Zrt. a fóti üzleti parkjában, az East Gate Business Parkban (EGBP), a General Electricnek (GE) – közölte a Wing július 29-én.

Automata kerámiavágót fejlesztett ki egy tolnai gépgyártó cég

Automatizált kerámiavágó berendezést fejlesztett ki a gépgyártással foglalkozó tolnai GMV Kft., elsősorban a külföldi építőipari piac érdeklődésére számítva - közölte a cég július 27-én.

Telephelyfejlesztés uniós támogatással a nyíregyházi K-Kettő Kft.-nél

Uniós támogatással fejlesztette telephelyét az autóipari és mezőgazdasági alkatrészek bevonatkezelését végző nyíregyházi K-Kettő 2001 Felületkezelő Kft. – közölte a családi vállalkozás tulajdonosa, ügyvezető-igazgatója július 25-én.

Vegyesvállalatot alapított a Kötéltechnika Kft. és a spanyol Tecnología Deportiva S.A.

A kelet-európai piacok meghódítására vegyesvállalatot alapított a köteleket és hálókat gyártó Kötéltechnika Kft. és a spanyol, munkavédelmi eszközöket gyártó és forgalmazó Tecnología Deportiva S.A. – jelentették be július 24-én.

Új üzemcsarnok épül az olasz Sematic nyíregyházi gyárában

Kapacitásbővítő beruházásként új üzemcsarnok épül az olasz Sematic nyíregyházi gyárában – közölte a Sematic Hungária Felvonógyártó és Kereskedelmi Kft. július 23-án.

Üzemavatás Szentgotthárdon

Felavatták az autóalkatrészeket gyártó katalán érdekeltségű AMES Hungaria mintegy 1,3 millió euróból épült üzemcsarnokát július 18-án Szentgotthárdon.

Négy ütemben folytatódik az M0 további fejlesztése

Négy ütemben folytatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Budapest körüli M0 autópálya fejlesztését - közölte a NIF július 18-án.

Bővíti telephelyét a BOS cégcsoport Mosonszolnokon

Mintegy 5 milliárd forint értékben bővíti mosonszolnoki telephelyét a BOS Automotive Products Magyarország, a gépjárműipari vállalat 200 új munkahelyet teremt a 2017-ig megvalósuló beruházással, amelyet a magyar kormány 1,4 milliárd forinttal támogat – adta hírül a vállalat július 18-án.

Bővítette telephelyét a Zollner Kft.

Több mint 300 millió forintot fordított a váci székhelyű Zollner Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. szügyi egységének bővítésére, a projekt összköltségének közel felét uniós forrásból finanszírozták – közölte a cég gazdasági igazgató-helyettese július 17-én.

Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon

Megkezdődött az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár fő terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést – érkezett a hír július 16-án.

Együttműködés a Rail Cargo Hungaria és a Záhony-Port között

Együttműködési megállapodást kötött a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Záhony-Port Zrt. a 64. vasutasnapon, július 12-én Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

A GE Hungary Kft. világítási rendszereket fejlesztett a KTIA támogatásával

A GE Hungary Kft. beltéri és kültéri LED-alapú világítási rendszereket fejlesztett ki, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával – adta hírül a vállalat július 10-én.

Átadták a Gémtech Kft. új gyártócsarnokát a szabolcsi Napkoron

Átadták a fémiparban tevékenykedő Gémtech Kft. 330 millió forintból felépített új gyártócsarnokát és irodaházát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron – közölte a cég július 4-én.

Mobiltelefon-alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldön

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata kidolgozta az ECC-Net: Travel nevű mobilalkalmazást, amely segít eligazodni európai fogyasztóvédelmi kérdésekben az unió tagországaiban, Norvégiában és Izlandon - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságon belül működő magyarországi Európai Fogyasztói Központ július 2-án.

Modernizált napelempanel-gyártás

Korszerűsíti napelem-panel gyártósorát az Agulhas-Solar Kft. Szolnokon, a projekt összköltsége közel 320 millió forintot tesz ki – adta hírül a vállalat július 3-án.

Új ügyvezetője van az Audi Hungária Motor Kft.-nek

Herbert Steiner lett az Audi Hungária Motor Kft. motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatója; Achim Heinfling korábbi vezető az ingolstadti gyárban a motor- és aggregátorgyártási részleg vezetője lesz – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 1-én.

Megvásárolta a MET Power AG a Dunamenti Erőmű többségi tulajdonrészét

A MET Holding cégcsoport tagjaként működő MET Power AG megvásárolta a GDF Sueztől a Dunamenti Erőmű 74,8%-os többségi tulajdonrészét, a tranzakció a héten zárult le - közölte a MET július 1-én.

Tizenkétmilliárd forintot meghaladó értékű termelő beruházást valósított meg a Videoton

Több mint 12 milliárd forint értékű komplex termelés-fejlesztési program első szakaszát zárták le kedden a Videoton vállalatcsoport székesfehérvári telephelyén – adta hírül a vállalat július 1-én.

Járműipari K+F projekt a Draspó-Tempó Kft. szigetszentmiklósi üzemében

Összesen 211 millió forintos összköltségű beruházással járműipari kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósított meg a szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft., az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó cég a megvalósításhoz az Új Széchenyi terv pályázatán 71 millió forintos támogatást nyert – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 29-én.

Logisztikai csarnok épül a diósgyőri kohászat területén

Az évek óta nem termelő diósgyőri kohászat területén, az egykori salakhányó, a halna helyén több mint 10000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít az Európa-Center-Miskolc Kft., amely a közel 2 milliárd forintos beruházáshoz 959 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázatán – adta hírül a cég június 26-án.

Kétmilliárdos fejlesztés a Szentkirályinál

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2 milliárd forintos fejlesztést hajt végre 2015 végéig – adta ki a tájékoztatást a társaság június 24-én.

Tovább bővíti motorfejlesztő központját az Audi Hungária Motor Kft.

Mintegy 1600 m2-el növeli az Audi Hungária Motor Kft. motorfejlesztő központjának alapterületét; többek között 12 fékpadot helyeznek el, amelyekkel tovább nő a kapacitás – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 25-én.

Kecskeméten készül a Mercedes új kompakt modellje

Kizárólag a kecskeméti gyárban készül majd a Mercedes-Benz új, CLA Shooting Brake nevű kompakt modellje – közölte a cég június 25-én.

Átadták a GSI mezőgazdasági gépgyártó üzemét Biatorbágyon

Átadták az amerikai AGCO tagvállalata, a GSI gabonatároló és anyagmozgató rendszerek gyártására specializálódott gyárát a Pest megyei Biatorbágyon. A 670 millió forintos beruházással a tervek szerint 125 munkahelyet hoznak létre – közölte a vállalat június 24-én.

Ultravékony szigetelő anyagot fejlesztettek ki

Ultravékony szigetelő anyagot fejlesztett ki a hodászi Lad-Bau Kft. – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei családi vállalkozás tulajdonosa június 25-én.

Új nagyberuházások kezdődnek Zalaegerszegen

A város északi ipari parkjában 4,5 milliárd forintos nyomdaipari beruházás, a déli iparterületen pedig 900 millió forintos bútoripari fejlesztés kezdődik a közeljövőben – érkezett a hír június 21-én.

Piacbővülésre számít a Pannonia Ethanol Zrt.

A bioetanolpiac bővülésére számít az idén a dunaföldvári etanolüzemet működtető Pannonia Ethanol Zrt., amely tavaly 51,7 milliárd forintos árbevétel mellett közel 4 milliárd forintos adózott eredményt ért el – adta hírül a vállalat június 22-én.

Dunaferr – 6,5 milliárd forintos fejlesztés indul a meleghengerműben

– Az 1-es kohó felújítása ütemterve szerint halad és augusztus 20-ra elkészül, miközben a meleghengerműben, a korábban abbahagyott beruházásokat várhatóan év végén befejezik, erre mintegy 6,5 milliárd forintot fordítanak – mondta az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője június 21-én, a XXXVIII. Vasas- és Kohásznapon.

Toborzó kampánnyal keres munkatársakat az IT-Services Hungary Kft.

– Jelentős létszámbővítés előtt áll az informatikai szolgáltató IT-Services Hungary Kft. (ITSH). A cég toborzó kampányt indított, amellyel több száz magasan képzett szakember felvételét célozta meg – mondta Bőthe Csaba, a vállalat ügyvezető igazgatója a június 19-én tartott sajtótájékoztatón.

Az Yves Rocher további bővülést tervez Magyarországon

További bővülést tervez Magyarországon az Yves Rocher francia kozmetikai cég, amely a 20. boltját nyitja meg Budapest belvárosában – adta hírül a vállalat június 19-én.

Nemzetközi cég magyar big data startupot vásárolt fel

Felvásárolt egy magyar startup céget, a szoftverfejlesztő Radoop Kft.-t a RapidMiner, amely a prediktív analitika (PA) egyik globális piacvezető vállalata; a felvásárlás nemzetközi szinten az egyik első big data technológiai akvizíciónak számít - közölte a cég június 17-én.

Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért májusi elismeréseit

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért májusi elismeréseit hétfőn Budapesten, A hónap beruházója a LEGO Manufacturing Kft., A hónap kis- és középvállalkozása a Kürt Zrt., A hónap induló vállalkozása pedig a QuantisLabs Kft. lett – érkezett a hír június 16-án.

KSH: tavaly nőtt a szállítási teljesítmény

Az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmény tavaly 3,1%-al emelkedett és meghaladta az 50 milliárdot, de még mindig 3%-al marad el a 2007-es teljesítménytől – áll a KSH Magyarország, 2013 című, június 13-án megjelent kiadványában.

Megnyílt a China Smart Expo 2014

A magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatok intenzív volta miatt indította el a dél-kínai Kuanghszi Csuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Magyarországon a kelet-közép-európai térségben tervezett bemutatkozó körútját – mondta Csang Hszicsin, a tartomány helyettes kormányzója a China Smart Expo 2014 megnyitóján, június 12-én Budapesten.

Mol: elfogadták az északi-tengeri Catcher terület mezőfejlesztési tervét

Az Egyesült Királyság Energia- és Klímaügyi Minisztériuma elfogadta az északi-tengeri Cather terület mezőfejlesztési tervét; a Molnak 20 százalékos, nem operátori részesedése van a Cathcer terület blokkjaiban – adta hírül a vállalat június 12-én.

Borászati minőségellenőrzés fejlesztés

A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból – közölte a cég június 10-én.

Kutatás-fejlesztés a veszprémi Transmoduls Kft.-nél

Közel négyszázmillió forintos kutatás-fejlesztési (k+f) projektet valósít meg 2014. október végéig a veszprémi Transmoduls Kft., a projekthez az ipari automatizálással foglalkozó vállalat 183 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a Transmoduls június 7-én.

Új üzemcsarnokot épít a mezőberényi Kolozsi József Kft.

Új üzemcsarnokot épít több mint 170 millió forintos beruházással a mezőberényi Kolozsi József Kft., a fejlesztéshez a kazángyártással foglalkozó cég 99,930 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül június 9-én a cég ügyvezetője.

Megduplázza dolgozói létszámát az Eagle Ottawa Szolnokon

Év végére megduplázza, 1200-ra növeli 2012-es dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – adta hírül a cég június 6-án.

Új virtuális tervezőlaboratórium a műszaki egyetemen

Virtuális tervezőlaboratóriumot adtak át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékén, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. több mint 10 millió forintos támogatásával – adta hírül a vállalat június 5-én.

Forgalmazói szerződést kötött a Sigma-Aldrich-cégcsoporttal a szegedi Solvo Zrt.

A szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. stratégiai megállapodást kötött a világ vezető termékdisztribútorával, a Sigma-Aldrich-cégcsoporttal a társaság termékportfóliójának forgalmazásáról az Egyesült Államokban és Kanadában – adta hírül június 4-én a vállalkozás.

Légúti vizsgálatokhoz fejlesztett ki új eszközt a Chemium Biotechnológiai Kft.

A légúti kórokozók diagnosztizálásra alkalmas eszközt fejlesztett ki 220 millió forintos beruházással a Chemium Biotechnológiai Kft. – közölte a cég június 5-én.

Bővíti szekszárdi telephelyét a Cabtec Kft.

Összesen másfél millió euró értékben hajt végre beruházást a CabTec Kft. Szekszárdon 2014-ben, mellyel 100 új munkahelyet teremt. A cég a már meglévő két üzemcsarnoka mellé egy újabb, 3000 négyzetméteres csarnokot hoz létre, ahol a gyártás még idén szeptemberben megkezdődik. A beruházás értéke egymillió euró, amit teljes egészében önerőből finanszíroz a vállalat. A cégcsoport még idén további 500000 euró értékben fejleszti gépparkját a szekszárdi telephelyen – adta hírül a társaság június 4-én.

Bővíti magyarországi létszámát az EPAM

Az EPAM Systems nemzetközi szoftverfejlesztő cég az idén 400-zal bővíti foglalkoztatottai számát magyarországi érdekeltségénél, ezzel az év végéig 1200-an dolgoznak majd a cég budapesti, szegedi és debreceni telephelyein – jelentette be Fejes Balázs, az EPAM Systems banki és pénzügyi szolgáltatások üzletágának globális vezetője május 30-án sajtótájékoztatón, Budapesten.

Új üzemcsarnok épül a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén

Európai uniós támogatással vasúti biztosítóberendezéseket előkészítő és összeszerelő csarnokot épít a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén – adta hírül a cég május 30-án.

A Pannon Szoftver 110 milliós beruházással fejleszt online kereskedelmi rendszert

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Pannon Szoftver Kft. 110 millió forintos beruházással fejleszt online kereskedelmi rendszert, amely a tervek szerint az idén év végére készül el, és például a gyesen lévő anyukáknak jelenthet pénzkereseti lehetőséget – közölte a cég május 21-én.

Átadták a Polifoam Kft. új üzemét Budapesten

Átadták a habgyártással foglalkozó Polifoam Kft. új, 3000 négyzetméteres üzemcsarnokát és raktárait, a japán tulajdonú cég gyártóterülete a kétmillió eurós beruházással 14500 négyzetméterre bővült – jelentette be a kft.-t tulajdonló Trocellen csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón május 19-én Budapesten.

Hétszázmilliós fejlesztés a kemeneshőgyészi gumigyárban

Összesen több mint 717 millió forintból fejleszti kemeneshőgyészi kaucsukkeverék-készítő üzemét a Palotás-Mix Kft., a beruházáshoz a cég 102 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte Palotás László cégalapító május 21-én.

Fejlesztette logisztikai bázisát a Transit-Speed Kft. Mándokon

Az elmúlt két évben összesen 2,2 milliárd forintot fordított telephelyének és logisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére a záhonyi Transit-Speed Kft., a két ütemből álló beruházás zárórendezvényét május 15-én tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon.

Közel 366 milliós fejlesztés a Lipóti Pékségnél

Komplex élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztést hajt végre a Lipóti Pékséget működtető Proteus Gold Kft., amelyhez a cég 107 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből – derül ki a vállalat közleményéből május 13-án.

Bővítette kapacitását a Dunitalia Kft.

Megduplázta termelőkapacitását a pápai székhelyű Dunitalia Kft. egy 2012-ben indult, mintegy 420 millió forintos technológiai fejlesztésnek köszönhetően – közölte a cég május 10-én.

Ezredik magyar munkavállalóját ünnepli a British Telecom

A British Telecom (BT) hazánkban működő Európai Szolgáltató Központjában a munkavállalók száma elérte az ezer főt. Ezzel a világ egyik vezető globális, több mint 170 országban jelenlévő kommunikációs szolgáltatója magyarországi történetének fontos mérföldkövéhez érkezett. Az elkövetkező tizenkét hónapban újabb 150-200 magasan kvalifikált, fiatal magyar munkaerő felvétele a cél – adta hírül cég május 9-én sajtótájékoztatón.

Kiosztották az idei InnoMax Díjakat

Több mint száz innovatív vállalat, intézmény, civil szervezet versengett idén az Invitel által alapított InnoMax Díjakért, amelyeket május 8-án adtak át a nyerteseknek, hagyományosan az InnoMax Gála keretében – közölte az Invitel az MTI-vel.

Új forgácslap-gyártó üzem Szombathelyen

Átadták a Falco Zrt. 40 millió eurós, azaz több mint 12,1 milliárd forintos beruházással felépült forgácslap-gyártó üzemét május 8-án, Szombathelyen – adta hírül az MTI.

Közbeszerzési listára került az SAP

Megállapodást kötött az SAP Hungary Kft. és a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF), ezáltal egyszerűsödik az SAP vagy azzal egyenértékű üzleti informatikai megoldások beszerzése a közszféra számára – közölte az SAP Hungary május 8-án az MTI-vel.

Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért áprilisi elismeréseit

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért elnevezésű áprilisi elismeréseket május 8-án – közölte az MTI. "A hónap beruházója" az EPCOS Kft., "A hónap kis- és középvállalkozása" a MIRELITE MIRSA Zrt., "A hónap induló vállalkozása" pedig az OptoForce Kft. lett.

Innovációs fejlesztés az olasz Sematic nyíregyházi üzemében

Több mint 200 millió forint értékű innovációs fejlesztés valósult meg a Sematic Hungária Kft. nyíregyházi üzemében – közölte az olasz érdekeltségű cég munkatársa május 8-án az MTI megkeresésére.

Magyar startup is részt vesz a világ egyik legelismertebb technológiai egyetemének fejlesztő programjában

Egyetlen magyar induló vállalkozásként a Samebug Kft. vehet részt a világ egyik legelismertebb technológiai egyeteme, a Bostonban működő Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) startupokat fejlesztő programjában – közölte május 7-én az MTI-vel a céget szakmai partnerként támogató BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft.

Újraindul a tejporgyártás Berettyóújfaluban

Hamarosan ismét üzemel az egykori berettyóújfalui tejporgyár: a jelenleg folyó átalakítási munkák, és az engedélyeztetési eljárás befejezését követően júniustól megindul a próbagyártás, majd a folyamatos termelés az üzemben – közölte Galló Ferenc, a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója április 30-án az MTI-vel.

GSM-R projekt - három pályázó építi ki az öt optikai kábelszakaszt

Három ajánlattevővel kötött szerződést a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ Zrt.) a vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat (GSM-R) létesítésének első fázisában az optikai kábelszakaszok szállítására – tájékoztatta a NISZ ZRt. az MTI-t április 29-én közleményben.

Biogázüzem épül Balassagyarmaton

Közel 1,5 milliárd forintos beruházással épít biogázüzemet a Sinergy Kft. Balassagyarmaton, ez biztosítja majd a szennyvíztelep, a kábelgyár és a strand olcsó fűtését – adta hírül a cég értékesítési és projektfejlesztési divíziójának vezetője április 29-én.

Online árurendelő rendszer indult cégeknek

A kiskereskedelemben már elterjedt online rendelési lehetőségek előnyeit terjeszti ki az üzleti területre is az az online árurendelő és árösszehasonlító rendszer, amely április elején indult Magyarországon – adta hírül az MTI április 25-én.

Több mint 4 milliárd forintból épít új gyárat a Kerox Kft.

A magyar tulajdonosi hátterű Kerox Kft. 4,45 milliárd forintból épít új gyárat Sóskúton, a termelési kapacitás jelentős bővítését egyedi kormányzati döntésen alapuló támogatás teszi lehetővé – adta hírül az MTI április 23-án.

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházás a Rosenberger Kft.-nél Jászárokszálláson

Komplex fejlesztésként 2,6 milliárd forint értékű beruházás kezdődött a német tulajdonú családi cég, a Rosenberger hazai leányvállalata, a Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában – adta hírül az MTI április 23-án.

Átépítik a Dunaferr Zrt. 1-es kohóját

Az ISD Dunaferr Zrt. és a szlovák Termostav-Mráz s.r.o képviselői április 18-án Dunaújvárosban aláírták az 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését – adta hírül az MTI.

Bővíti gyártókapacitását a Samsonite Hungária Kft.

Csaknem két és fél milliárd forintos beruházással közel 30%-kal bővíti kapacitását az utazóbőröndöket gyártó Samsonite Hungária Kft. szekszárdi üzemében – közölte a társaság április 17-én az MTI-vel.

Európai színvonalú légtechnikai gyártóüzem épül Csongrádon

Hatezer négyzetméteres, európai színvonalú légtechnikai gyártóüzemet épít a Csongrád Környezetvédelmi Ipari Park területén a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. – jelentette be április 18-i sajtótájékoztatóján a cég vezetése Csongrádon.

Fejleszti a csomagolóanyag-gyártást a Hok-Plastic Kft.

364 millió forintos beruházás keretében fejlesztette gépparkját a műanyag csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó mórahalmi Hok-Plastic Kft. – tájékoztatta a cég ügyvezetője április 20-án az MTI-t.

Beszállítói megállapodások

Három új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., így az eddigiek mellett az Audikba, Jaguárokba és Honda modellekbe is Magyarországon, az ercsi gyárban készült alkatrészek kerülnek – mondta Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója április 21-én.

Tevékenységoptimalizáló rendszert fejleszt szállítmányozóknak a Digital Kft.

Optimális járművezénylést támogató rendszert dolgoz ki a szegedi Digital Kft., a mintegy 150 millió forintos projekt költségeinek kétharmadát az Új Széchenyi Terv forrásai biztosítják – tájékoztatta a cég operatív igazgatója április 22-én az MTI-t.

Újabb fejlesztések a Kravtex-Kühne cégcsoportnál, a Credo buszok gyártójánál

A magyar tulajdonú Kravtex-Kühne cégcsoport újdonsággal készül az április 23-i Busexpóra. A legnagyobb hazai buszgyártó bemutatja új, többfunkciós helyközi autóbuszát, a Credo Inovell 12 kétszárnyú, megnövelt szélességű utasajtóval rendelkező változatát – adta hírül az MTI április 16-án.

Hamarosan újra termelhet a hejőcsabai cementgyár

A tervek szerint 6-9 hónapon belül újra termelhet a hejőcsabai cementgyár – mondta Kálmán János, a nevét néhány napja Hejőcsabai Cement és Mészmű (HCM) Kft.-re változtatott Magyar Cement (MC) Kft. többségi tulajdonosa sajtótájékoztatón, a cementgyárban április 15-én.

Együttműködési megállapodás a kkv-k fejlesztéséért

A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) április 15-én – adta hírül az MTI.

Több mint 330 millió forintos fejlesztés a Regio Kft.-nél

A Regio Kft. elektronikus árkijelző rendszert fejleszt összesen több mint 330 millió forintból, a játékkereskedelmi cég a projekthez 162 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv vállalati innovációt célzó pályázatán – közölte a cég április 13-án az MTI-vel.

Tehervonatok járnak augusztustól Debrecen és Európa nagy tengeri kikötői között

Menetrend szerinti áruszállító irányvonatok kötik össze augusztustól Debrecent Európa nagy kikötőivel – jelentette be a logisztikai feladatokat koordináló Xanga cégcsoport vezérigazgatója április 10-én, a hajdúsági megyeszékhelyen.

Beszállítókat keresnek a nyugat-dunántúli nagyvállalatok

Csekély volt az érdeklődés a vasi és zalai kis- és közepes vállalkozások részéről, pedig a nyugat-dunántúli járműipari és mechatronikai cégeknek jelentős igénye van hazai beszállítókra – fogalmazták meg egyöntetűen a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) szervezésében az április 10-én, Zalaegerszegen tartott beszállítói fórumon résztvevő nagyvállalati vezetők.

Magyar cég építi a Dr. Oetker szerbiai gyárát

A magyar tulajdonú KÉSZ-csoport építi a Dr. Oetker új, több mint 45 ezer négyzetméter alapterületű gyárát Szerbiában – olvasható a KÉSZ MTI-nek eljuttatott április 10-i közleményében.

Új néven fut az útdíjhoz kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram szerdától Útdíj Hitelprogram néven fut tovább, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése. A módosító szabályok a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg – adta hírül április 9-én az MTI.

Újabb szolgáltató vesz részt katasztrófavédelmi feladatokban

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére Kelet-Közép-Európában példa nélküli együttműködés indult 2012 októberében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF), valamint a civil logisztikai szolgáltató központok között. Ennek értelmében az OKF központi logisztikai szervezete civil cégek bevonásával növeli logisztikai képességét. Április 8-án az MLSZKSZ újabb tagja, az ATI Depo Zrt. csatlakozott az együttműködéshez – áll az MLSZKSZ sajtóközleményében.

Bővíti kapacitását a tolnai Fastron Hungaria Kft.

Tizenöt-húsz százalékkal bővíti termelőkapacitását a tolnai székhelyű Fastron Hungaria Kft. egy most zárult, több mint 550 millió forintos technológiai fejlesztésnek köszönhetően – közölte a társaság április 9-én az MTI-vel.

Fejlesztés a Zemplén Csokoládégyárban

Fejlesztette üzemét a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft., a Zemplén Csokoládégyárban csaknem 361 millió forintos beruházás fejeződött be – közölte a társaság április 5-én az MTI-vel.

A HELL ENERGY 251 millió forintos beruházással fejlesztette üzemét

Mintegy 251 millió forintos beruházással fejlesztette szikszói telephelyét a 100%-ban magyar tulajdonú energiaital-gyártó és forgalmazó HELL ENERGY Magyarország Kft. – tájékoztatta a társaság az MTI-t április 4-én.

Kamion szerelőcsarnokot épít a kocsordi Kádár Sped Kft.

Kamion szerelőcsarnokot épít a kocsordi Kádár Sped Fuvarozási, Szállítmányozási és Szolgáltató Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – közölte a cég tulajdonos ügyvezetője április 5-én az MTI-vel.

Új gyárat épít a Fruitbonbon Kft.

Édesipari gyártóüzemet épít a Fruitbonbon Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregsurányban, a mintegy 500 millió forint értékű beruházás alapkövét április 4-én tették le a beregi község határában – adta hírül az MTI.

160 millió forintos befektetés

Két befektetést, egy akcelerált projektet és egy nemzetközi szinten is egyedülálló okostelefonos alkalmazást (applikációt) jelentett be Magyarország legnagyobb kockázati tőkealap-kezelője, az AVEC Csoport – tájékoztatott az MTI április 3-án.

Több milliárdos beruházás Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás tovább növeli a borsodi megyeszékhely amúgy is magas megújuló energia felhasználását – adta hírül az MTI április 3-án.

Megállapodás a Telenor és a Eurocloud Magyarország között

Stratégiai együttműködést kötött a Telenor és a EuroCloud Magyarország Egyesület annak érdekében, hogy elősegítsék a felhő alapú szolgáltatások elterjedését a magyarországi vállalkozások körében – közölte a Telenor április 2-án az MTI-vel.

A Futureal tulajdonába került a lengyelországi NoVa Park üzletközpont

Kivásárolta a magyar ingatlanfejlesztő és befektető Futureal Csoport a lengyelországi Gorzow Wielkopolski-ban található NoVa Park bevásárlóközpont teljes tulajdonjogát – közölte a társaság április 2-án az MTI-vel.

A helyi gazdaságot erősíti a bonyhádi Ipari Park bővítése

A már meglévő és a tervezett ipari parkok meghatározó eszközei a munkahelyteremtésnek és a gazdaságszervezésnek – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Völgységi Ipari Park új csarnokainak ünnepélyes alapkőletételén 2014. március 27-én, Bonyhádon. A beruházás közel 1 milliárd forintos költségének felét az Új Széchenyi Terv forrásaiból finanszírozzák – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Támogatási szerződés telephelyfejlesztésről

A BPW Hungária Kft. 486 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchényi Terv (ÚSZT) keretében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a cég szombathelyi telephelyén 1,6 milliárd forintos fejlesztés részeként az idén felépüljön egy 11 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázis – jelentette be Brumbauer József a BPW Hungária ügyvezető igazgatója március 28-án a támogatási szerződés ünnepélyes aláírásakor.

Különleges termékkel erősít a Timár-Gumi Kft.

Árbevételének 5-10 százalékos növekedését reméli a Timár-Gumi Kft., miután egy fejlesztés révén új forgácsolt alkatrészek gyártását kezdte meg a gépjárművek légrugó-ütközőelemeihez – közölte a társaság az MTI-vel március 29-én.

Új ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem

Ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem épül Deteken, a mintegy 1,3 milliárd forintos beruházást várhatóan ez év második felében adják át – közölte március 30-án az MTI.

Új üzemcsarnokot adtak át a McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében

Az Új Széchenyi Terv támogatásával épített 5 ezer négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokot adtak át pénteken az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében. A létesítmény a cég gyártástechnológiai fejlesztésére hivatott, 936,5 millió forint összköltségű projektjének keretében készült el, az uniós támogatás mértéke 50% volt – adta hírül az MTI március 28-án.

Járműipari kutatás-fejlesztési központ épült Borsodnádasdon

A borsodnádasdi Ples Zrt. kutató-fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központot létesített, a másfél milliárd forintba került létesítményhez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 881 millió forint támogatást nyert – közölte a társaság az MTI-vel május 27-én, azt követően, hogy átadták a központot.

Fejlesztési részleget épített Salgótarjánban a Sinia bútorgyártó

Hatszázmillió forintos beruházással új fejlesztési részleget épített Salgótarjáni gyárához a Sinia Bútorgyártó Kft. – közölte Joost Vandendriessche ügyvezető igazgató a design központ bemutatásán, március 27-én az MTI-vel.

A Logtron Kft. 600 millió forintos startup befektetést kap

Hatszázmillió forintot fektet az automata raktárrendszerek fejlesztésével, gyártásával és telepítésével foglalkozó Logtron Kft.-be a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Bonitás KTK); a befektetés elsődleges célja a gyártási kapacitások fellendítése – közölte a Logtron március 27-én az MTI-vel.

Program a veszélyes áruk biztonságosabb szállítására

A veszélyes áruk szállításának biztonságosabbá tételére életre hívott ChemLog Tracking&Tracking (T&T) projektbe kapcsolódott be a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ), és a jövőben együttműködik a projekt magyarországi partnerével, a Magyar Tranzitgazdasági Irodával – közölte az MLSZKSZ március 24-én az MTI-vel.

Hét helyet lépett előre Magyarország a logisztikai versenyképességi listán

A Világbank most közzétett logisztikai versenyképességi listáján Magyarország a 40. helyről a 33. helyre lépett előre a két évvel ezelőttihez képest – adta hírül az MTI március 24-én.

Az európai söripar segíthet az EU gyengélkedő gazdaságának

A Regioplan és az EY (korábban Ernst & Young) által készített jelentés szerint Európa sörgyártói kiemelt szerepet játszhatnak a munkahelyteremtésben, ezzel hozzájárulva az EU törékeny gazdaságának felpörgetéséhez – áll a Magyar Sörgyártók Szövetsége által március 24-én kiadott sajtóközleményben.

Több mint harmincezer tonnás gabonatároló épült a Gyermelyi Zrt.-nél

A tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-nél befejeződött egy 32 000 tonnás gabonatároló és -tisztító létesítmény építése, ezzel a társaság egyidejűleg 100 ezer tonna búzát képes tárolni saját telephelyén – mondta a társaság marketing igazgató-helyettese március 20-án az MTI-nek.

Új gyártócsarnok

Március 19-én helyezték el a Vas megyei Csöngén a Binder Kft. újabb 2250 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokának alapkövét – közölte az MTI.

Ünnepélyes alapkőletétel

A székesfehérvári Alcoa Európai Keréktermék Kft. bővíti magyarországi gyártóüzemét. Az ünnepélyes alapkőletételre március 17-én került sor, a befejezés várható időpontja 2015 év eleje – adta hírül az MTI.

Újrafutózó üzemet adtak át Nyíregyházán

A Marso Holding Kft. átadta Európa legnagyobb kapacitású tehergépjármű gumiabroncs újrafutózó üzemét március 14-én, Nyíregyházán – adta hírül az MTI.

Újraválasztották a logisztikai szövetség elnökségét

Újraválasztotta, és egy taggal kiegészítette elnökségét a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) küldöttgyűlése – közölte a szövetség március 14-én az MTI-vel.

A Vibrocomp Kft. környezeti modellezési módszerét alkalmazzák Ománban

A budapesti Vibrocomp Kft. által kifejlesztett módszert használja a jövőben az ománi Petroleum Development Oman (PDO) tervezési irodája ahhoz, hogy működését a fenntartható fejlődés kritériumainak megfelelően optimalizálja – közölte a két cég közötti tárgyalásokat elősegítő Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) március 10-én az MTI-vel.

Bővítette gyártókapacitását az ajkai Poppe+Potthoff Kft.

Összesen 3,9 milliárd forint értékű beruházással bővítette ajkai gyárát a Poppe+Potthoff Hungária Kft., a fejlesztéshez 1 milliárd forint támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv komplex technológiai fejlesztést célzó pályázatán – közölte az autóipari szerelvénycsöveket gyártó társaság március 11-én az MTI-vel.

Székesfehérváron épít gyógyszergyárat a dél-koreai Wooshin Medics

Mintegy 6 millió euró értékű (1,8 milliárd forint) zöldmezős beruházással Székesfehérváron épít gyógyszergyárat és kutatás-fejlesztési labort a dél-koreai Wooshin Medics – jelentette be Nam Tak Szu, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten.

Bővíti termelőkapacitását a SCHOTT Hungary Kft.

Jelentősen bővíti gyártókapacitását és 20 új munkahelyet is létrehoz a gyógyszeriparban használt üvegtermékeket gyártó SCHOTT Kft. a Vas megyei Lukácsházán – közölte Szabó Imre, a cég pénzügyi igazgatója március 6-án az MTI-vel.

Szándéknyilatkozatot írt alá az MVM és az E.ON

Nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az E.ON Hungária Zrt. tulajdonában álló társaságokban történő részesedésszerzés lehetőségéről március 5-én. A tranzakció az E.ON Energiaszolgáltató Kft., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. vállalatrészeket érintheti – tájékoztatott az MVM az MTI megkeresésére.

MLBKT: hároméves átlag felett a BMI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 54,3 pont volt, magasabb az elmúlt három év 53,4 pontos februári átlagánál, de 3,5 százalékponttal alacsonyabb a kiugróan magas 57,8 százalékos januári szintnél – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) március 3-án az MTI-vel.

Átadták a Tranzit Food Kft. továbbfeldolgozó üzemét

Felavatták a kacsa és liba feldolgozással foglalkozó Tranzit Food Kft. mintegy 600 millió forintból felépített továbbfeldolgozó üzemét március 1-jén Nyírgelsén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – adta hírül az MTI.

A TÜV Rheinland tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel

A magyar mérnöki tudás szélesítésére, a gyakorlati képzés erősítésére és a fenntartható fejlődés gondolatának elmélyítésére tudásközpontot hozott létre a TÜV Rheinland az Óbudai Egyetemmel közösen – közölte az MTI március 1-jén.

A szolgáltató központok kétharmada bővítést tervez

A Magyarországon működő szolgáltató központok kétharmada bővítést tervez, a cégek többsége szerint a képzett munkaerő az ország legnagyobb erőssége – derült ki az EY Nemzeti SSC felméréséből, amelyet február 27-én mutattak be Budapesten.

Felszálló ágban az ipari-logisztikai ingatlanpiac

Az emelkedő bérleti díjak növelik a befektetéseket idén az európai ipari-logisztikai ingatlanpiacon, Magyarországon viszont csak kisebb tranzakciók várhatók – közölte a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó február 24-én.

Két új gyártócsarnokot épít a GIMA Szolnok Ipari Park Kft.

Újabb két, akár gyártócsarnokként is hasznosítható vállalkozói házat építtet több mint félmilliárd forintból a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – közölte a társaság ügyvezető igazgatója február 24-én.

A kiskunmajsai Agrikon KAM a cseh Zetor Tractors beszállítója lesz

A cseh Zetor Tractors beszállítója lesz a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft., a tervek szerint évente 3000 fülkevázat szállít majd a cseh traktorgyárnak – adta hírül február 20-án az MTI.

Elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája

Befejeződött a DaHar projekt 3 éves ciklusa, amelynek eredményeként elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája. A fő cél egy logisztikai és szolgáltatási központ létrehozása Dunaújvárosban – hangzott el a február 20-i projektzáró konferencia előtti sajtótájékoztatón, Dunaújvárosban.

Logisztikai konferencia a kereskedelmi kapcsolatok erősítésére

A 2050-ig tartó társadalmi-gazdasági stratégia keretében Kazahsztán a közép-ázsiai térség logisztikai központjává válik, és kiépíti az ehhez szükséges infrastruktúrát – mondta Galimzsan Amirov nagykövet a két ország kapcsolatáról szóló logisztikai konferencián, február 20-án, Budapesten.

Magyar-szlovák együttműködéssel épült inkubátorházat adtak át Nagykovácsiban

Szlovák-magyar, határon átnyúló együttműködéssel kialakított inkubátorházat adott át Völner Pál február 11-én Nagykovácsiban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a helyi igényeket fel kell karolni, és ezeket a kezdeményezéseket az Európai Unió is támogatja.

A Knorr-Bremsével írt alá stratégiai megállapodást a kormány

A kormány a vasúti és közúti járművek fékrendszereit gyártó Knorr-Bremse vállalatcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Michael Buscher, a Knorr-Bremse AG elnöke írt alá február 6-án, a cég budapesti telephelyén.

Tavaly nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés 1,4%-kal nőtt 2013-ban az előző évhez képest – jelentette előzetes adatok alapján február 6-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Inkubátorház épül Pócsmegyeren

Magyar, illetve szlovák mikro-, kis- és középvállalkozásokat is támogató inkubátorház épül a Pest megyei Pócsmegyeren, a projekt költségeihez az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 1 millió euróval járul hozzá – közölte a leendő üzemeltető, a Pro-Pócsmegyer Kft. ügyvezetője február 5-én.

Az autógyártók többsége bővítést tervez idén

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek 60%-a tervez bővítést 1 éven belül – derült ki az EY legfrissebb globális iparági felméréséből, amelynek eredményét február 4-én közölte az MTI.

Erős évkezdés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 57,9 – számolt be róla az MLBKT február 3-án kiadott közleményében. A korábbi januárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), és az elmúlt 3 év átlagát (52,4) is. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel növekedtek decemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alatt volt 2013. decemberben, de az e havi érték már újbóli növekedésre utal.

Kölcsönösen előnyös orosz-magyar gazdasági együttműködés

Magyar protézisgyártó tart bemutatóműtétet orosz orvosoknak Jekatyerinburgban: 30 orosz szakorvos előtt műt pénteken Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, a magyar tulajdonú Sanatmetal implantátum- és protézisgyártó termékeivel. A gyártó és külképviseleti partnere, a Creative Expert Consulting a bővülő keleti megrendelések reményében szervezték a bemutató műtétet – áll a január 30-án kiadott sajtóközleményben.

Fórumsorozat kkv-k-nak a munkahelyteremtő pályázatokról

Fórumsorozat indult Békés megyében a munkahelyteremtő pályázatokról a kis- és közepes vállalkozásoknak; a sikeres pályáztatás érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja több mint 1000 vállalkozó részére nyújt közvetlen információt és technikai segítséget a napokban 9 kistérségben – közölte az MTI január 21-én a megyei kormánymegbízott tájékoztatására hivatkozva.

Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára január 21-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Munkahelyteremtés támogatási forrásból kkv-knál

Várhatóan mintegy 6500 új munkahely létesítéséhez, valamint további 12 000 már meglévő álláshely megőrzéséhez járul hozzá a kis- és közepes vállalkozások számára indított munkahelyteremtő pályázati program – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy munkáltatói fórumot megelőző sajtótájékoztatón január 17-én, Nyíregyházán.

Novemberben 18,9%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6%-kal esett vissza – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 16-án.

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Új szolgáltatásokkal bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a részletekről január 14-én kiadott közleményükben számoltak be.

Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

Európában és Magyarországon javult az emberek véleménye a gazdaság állapotáról

Az Ipsos 24 országban végzett felmérése szerint az emberek gazdasági közhangulata világszerte nem változott, 2013 decemberében is 37% minősítette jónak országa gazdasági teljesítményét, hasonlóan az 1 évvel korábbihoz. Magyarországon ugyanakkor az előző évi 5-ről 12%-ra nőtt a kedvező véleményt mondók aránya.

Negyedik hónapja tart a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,2. A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (52,5), és az elmúlt 3 év átlagát (51,1) is. A felmérésben vizsgált részindexek 2 kivétellel csökkentek novemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont felett volt 2013. augusztus-novemberben, de a december havi érték már csökkenésre utal – értékelte az adatokat az MLBKT.

Újabb elismerésben részesült a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója

Újabb elismerést kapott a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója, Jason Ding a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától (BOKIK) – közölte az MTI december 17-én.

Jövőre is kitart az építőipar lendülete a szakértők szerint

Elrugaszkodott a mélypontról az építőipar, amelynek lendülete szakértők szerint tovább folytatódhat – írta az MTI december 16-án, miután a KSH közölte, nőtt októberben az építőipari termelés.

Ügyfelei díjazták a Prologist a Eurobild Gálán

2013-ban a Prologis másodszor is elnyerte a Eurobild „Az Év Raktára” díját – számolt be róla a társaság december 13-án kiadott sajtóközleményében.

A TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány jelent meg

Hajdú-Bihar megye 100 legjelentősebb gazdasági vállalkozása foglalkoztatja a megye dolgozóinak negyedét, több mint 23 000 embert – mondta Czinege Attila, a NAV észak-alföldi regionális adó főigazgatója december 12-én, a TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gazdasági fórumon.

Az élénkülés apró jelei tapasztalhatók az újautó-piacon

A magyarországi autópiac már az ötödik gyenge éven van túl, és bár az idén mutatkoztak az élénkülés apró jelei, még 2014-ben is csak óvatos optimizmus indokolt – értékelte az újautó-piac helyzetét Eppel János, a legnagyobb piaci részesedésű importőr cég, a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója december 12-én, Budapesten.

Átadták az ipari parkok versenyképességi díjait

Átadták az Ipari Parkok Versenyképességi Díj elnevezésű elismeréseket december 12-én, Budapesten.

Erős a növekedési lendület a magyar gazdaságban

A december 4-én közzétett harmadik negyedévi részletes magyar GDP-adatok megerősítik, hogy jelentősen erősödik a magyar gazdaság növekedési lendülete, amely azonban a térség egészéhez hasonlóan továbbra is függ az euróövezet teljesítményétől – közölték a KSH november 4-ai adatismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az uniós források 10%-a jut kutatás-fejlesztésre

Az uniós források 10%-át, mintegy 700 milliárd forintot fordítanak közvetlenül kutatás-fejlesztésre 2014 és 2020 között – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) december 4-én tartott országos innovációs konferenciáján, Budapesten.

Hat magyar vállalkozás a leggyorsabb növekedést elkönyvelő cégek rangsorában

Idén 6 magyar cég került fel a Deloitte globális technológia, média és telekommunikáció (TMT) iparági csoportja által összeállított Technology Fast 500 listára, amely az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió vállalatait rangsorolja. A legjobb magyar cég a 137. helyezett Játéknet.hu Kft. lett, a lista abszolút első helyét pedig ezúttal is egy francia cég, a digitális mozitechnológiával foglalkozó YMagis szerezte meg – adta hírül az MTI december 4-én.

Vállalkozói és IT-szolgáltatóház épül a GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Parkban

Vállalkozói házat és IT-szolgáltatóházat alakít ki újonnan letelepülő cégek számára a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – mondta a társaság ügyvezető igazgatója december 4-én az MTI-nek.

Közel másfél milliárd forintból megvalósított K+F projekt

A kitűzött céloknak megfelelően, 1,4 milliárd forintból valósította meg radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek, valamint új világítástechnikai termékek kutatás-fejlesztését a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósított program keretében – írta december 4-én az MTI.

A régió cégei jelentős forráshoz juthatnának saját forgótőkéjükből

A közép- és kelet-európai régió cégeinél 15 milliárd eurónyi forrás áll lekötve a forgótőke-állományban, a folyamatok optimalizációjával a térség cégei bevételeik akár 10%-át is felszabadíthatnák – áll az EY legújabb, a témában készült regionális jelentésében, amelynek eredményeit december 3-án közölte az MTI.

Kitörési pont lehet az export a kkv-k számára

A hazai kis- és középvállalkozások előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy miként tudnak minél többen kijutni a nemzetközi piacokra – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy november 3-án, Budapesten tartott kkv-konferencián.

Felavatták a Huawei új logisztikai központját Biatorbágyon

2013. december 3-án Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, valamint Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke megnyitotta a multinacionális távközlési berendezés- és megoldásszállító cég regionális logisztikai központját Biatorbágyon. A Huawei Technologies alig 8 év alatt vált a hazai gyártás és külkereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé.

A szabolcsi gazdasági toplista élén a Michelin nyíregyházi gumiabroncsgyára

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdasági toplista élére a több mint 185 milliárd forint árbevételt elért francia Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. került az idén – közölte a listát összeállító térségi napilap, a Kelet-Magyarország helyettes főszerkesztője december 3-án.

Javult a BMI novemberben

Novemberben 1,5 százalékponttal 52,6-ra javult a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke októberhez képest. A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,9), s ez immár a negyedik hónap, amikor a BMI értéke a bővülést jelző 50-es érték felett van – közölte december 2-án a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Élénkült a magyar cégek érdeklődése az orosz piac iránt

A magyar vállalkozások látványosan nyitottabbak a keleti piacok iránt, ugyanakkor felkészültségük még kívánnivalókat hagy maga után – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara november 26-i rendezvényén. Füzesi Attila, a Creative Expert Consulting üzlet- és kereskedelemfejlesztési tanácsadócég első embere elsősorban az orosz piacon megfigyelhető magyar vállalkozói taktikákat vette górcső alá.

Rendszeres szakértői egyeztetések kezdődtek az új komáromi Duna-hídról

A magyar-szlovák infrastruktúra vegyes bizottság elsősorban a határkeresztező gyorsforgalmi fejlesztések állásával foglalkozott 2013. november 27-én, Budapesten. Megtartotta első ülését az új komáromi Duna-híd megépítésének feladatait összehangoló kétoldalú szakértői munkacsoport is.

Beruházás a fényeslitkei ipari parkban

Propán-bután-gázátfejtő telepet épít az Alveare Zrt. a fényeslitkei ipari-logisztikai parkban, az összesen 957 millió forint értékű, részben uniós támogatásból megvalósuló beruházás alapkövét november 28-án tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

A kkv-k szerint kulcsfontosságú az üzleti sikerhez az informatika

A kis- és közepes vállalkozások 76%-a szerint az informatika szerepe kulcsfontosságú az üzleti sikerhez – derül ki a Microsoft idén végzett reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit november 28-án tette közzé az MTI.

A Bosch eladja arnstadti gyárának egy részét, Hatvanból áthelyezik egy termék gyártását

A Bosch eladja a németországi Arnstadtban működő gyárának egy részét, ugyanakkor egy gépjármű-elektronikai termék gyártását Hatvanból Arnstadtba telepíti át. A lépés a hatvani gyárban 120 embert érint, akiknek azonnal más munkalehetőséget biztosítanak a hatvani gyáron belül – közölte a Bosch november 26-án az MTI-vel.

Horizont 2020 – uniós kutatás-fejlesztési keretprogram

Az Európai Parlament (EP) november 21-én Strasbourgban nagy többséggel megszavazta a Horizont 2020 elnevezésű uniós kutatás-fejlesztési keretprogramot, amely az úgynevezett hetedik kutatási keretprogramot váltja fel a 2014–2020-as költségvetési időszakban.

Egyszerűbbé válik a fuvarozás Magyarország és Fehéroroszország között

Egyszerűbbé válik a fuvarozás Magyarország és Fehéroroszország között, s ez hozzájárulhat a két ország közötti kereskedelmi forgalom növekedéséhez – közölte az MTI november 21-én.

Vegyipari és elektronikai cégek vezetik a Borsod megyei TOP 100-as listát

Vegyipari és elektronikai cégek vezetik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági társaságok 2012-es adóbevallási adatai alapján elkészített TOP 100-as listát, amelyet november 20-án hoztak nyilvánosságra Miskolcon.

A start-up programokra 140 milliárd forint jut a következő uniós ciklusban

A kormány a következő uniós költségvetési ciklusban mintegy 140 milliárd forintot szán uniós és hazai forrásból a magyarországi start-up világ erősítését célzó programokra – mondta Cséfalvay Zoltán november 19-én a Fiatal Vállalkozók Hete elnevezésű rendezvényen, Budapesten.

Hárommilliárdos élelmiszeripari beruházás

November 19-én, ünnepélyes keretek között került sor Kaposváron a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 000 tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadására. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Alacsony a vállalkozói kedv Magyarországon

Még mindig a magyarok a legborúlátóbbak egy saját vállalkozás indításával kapcsolatban, az önfoglalkoztatás megítélése azonban javult valamivel a tavalyi évhez képest – derült ki az Amway 24 országban végzett reprezentatív felméréséből. Saját vállalkozást leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a 30 év alattiak indítanának.

A kkv-k több mint fele beruházást, egyharmaduk építkezést tervez

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57%-a tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő 5 évben, és közülük 37% akár új építésbe is belefogna a következő 1 év során – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet november 18-án közzétett felméréséből.

A londoni elemzők javították magyar növekedési előrejelzésüket

Londoni pénzügyi elemzők a harmadik negyedéves GDP-adatok nyomán javították magyar növekedési előrejelzésüket. Egyben azt is megjegyezték: a harmadik negyedévi növekedési adatok arra vallanak, hogy Közép- és Délkelet-Európa gazdaságai „nem vettek tudomást” az euróövezeti növekedés lassulásáról – írta az MTI november 14-én.

Magyarország jövőre a középmezőnyben lehet a növekedési rangsorban

A Businesseurope november 13-án közzétett előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,4, Magyarországon pedig 1,3%-os gazdasági növekedés várható, az eurozónában a GDP ennél alacsonyabb, 1,1%-os emelkedésére számít a szervezet. Az MGYOSZ szerint a magyarországi vállalkozások versenyképességének fokozása szempontjából létfontosságú lenne a tőkéhez való hozzáférés megkönnyítése.

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot indít a kormány

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot hirdet meg az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával – az erről szóló kormányhatározat november 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Újabb milliárdok telephelyfejlesztésre

Az Észak-alföldi régióban újabb 73 telephely kap közel 4,8 milliárd forint támogatást, ezzel már összesen 421 vállalkozás jut 23 milliárd forint értékű uniós forráshoz – közölte Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) igazgatója november 12-én.

Javuló gazdasági várakozások, de jelentős bizonytalanság

A vállalatok véleménye szerint egyértelműen fordulópont után vagyunk, javulnak a várakozások, ugyanakkor továbbra is magas a bizonytalanság a gazdaságban – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke november 12-én, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúrajelentését ismertető sajtótájékoztatón.

Átadták az ipari parkot Bátonyterenyén

November 8-án átadták az uniós támogatással megépült bátonyterenyei ipari parkot, amely a munkahelyteremtés szempontjából is fontos lépésnek számít a térségben.

Új gázátfejtő telep épül

Uniós támogatással, 957 millió forintból építi fel új gázátfejtő telepét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke ipari-logisztikai parkjában az Alveare Zrt. – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság november 6-án az MTI-vel.

Stratégiai megállapodás és új szolgáltató központ

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá november 5-én a kormány és a norvég Telenor-cégcsoport, ezzel egyidejűleg a telekommunikációs társaság megnyitotta magyarországi szolgáltató központját – közölte az MTI.

Jó irányban a közlekedéspolitika

Az idén negyedszerre megrendezett Nemzeti Közlekedési Napok 2013 konferenciát Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg, aki az esemény fővédnökeként a közlekedéspolitika elmúlt három évben elért eredményeiről számolt be november 5-én, Siófokon – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.

Csaknem 3 éves csúcson a globális gyáripar, Közép-Európa is élénkül

Csaknem 3 éve nem volt olyan lendületben a globális feldolgozószektor, mint most – közölték a legújabb aktivitási adatok alapján összeállított november 4-i értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Újabb nagyvállalatokkal köt stratégiai megállapodást a kormány

Újabb 3 magyarországi nagybefektetővel köt stratégiai megállapodást a kormány: a Telenorral, a DELPHI cégcsoporttal és a Schneider Electric cégcsoporttal. Az erről szóló határozat a november 4-ei Magyar Közlönyben jelent meg.

További növekedést jelez a BMI

A beszezésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,0 pont volt, s ez meghaladja az elmúlt 3 év 50,5 pontos októberi átlagát, de elmarad az 51,8 pontos hosszú távú átlagtól – jelentette november 4-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Információs és kommunikációs technológiák a regionális gazdaságfejlesztés szolgálatában

2013. október 15. és 17. között Budapesten rendezték meg a „BORDWIIS+ Boosting Regional Development with ICT-Innovation Strategies” elnevezésű nemzetközi projekt első magyarországi találkozóját.

A jelenlegi építőipari szabályozás ellehetetleníti az építőiparosokat

Az építőipar folyamatosan változó szabályozása, illetve a jogszabályokban megfogalmazott kötelezettségek ellehetetlenítik a szektor mikro-, családi és kisvállalkozóit – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI október 27-i közlése szerint.

Pályázati forrás telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre

Mintegy 4,4 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak az észak-magyarországi megyék vállalkozásai novembertől telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre – mondta Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke október 24-én, miskolci sajtótájékoztatóján.

Októberben csökkent az euróövezeti összetett BMI

Októberben az összetett euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) csökkent, alkotóelemei közül a feldolgozóipari emelkedett, a szolgáltatóipari pedig csökkent – közölte október 24-én a londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet.

Tizenegy magyar cég a Közel-Kelet legnagyobb IT-seregszemléjén

Tizenegy magyar cég mutatkozik be a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával a Közel-Kelet legnagyobb IT-szakkiállításán, a GITEX-en – közölte a HITA október 21-én az MTI-vel.

Gazdaságfejlesztésre 150 milliárd forint az Észak-alföldi régióban

Az Észak-alföldi régióban a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 150 milliárd forintos európai uniós támogatást ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében – közölte Milos Katalin, a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója október 9-én, Debrecenben.

Magyar építőipari beruházások Oroszországban

A Market Építő Zrt. 100 millió euró összegű finanszírozási megállapodást írt alá október 8-án a Raiffeisen Bank Zrt. által vezetett és az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. részvételével megalakult banki konzorciummal egy jelentős, Oroszország területén megvalósuló sportcsarnok-együttes kivitelezésének finanszírozására.

Kevés új vállalkozás születik Magyarországon

A globális válság ellenére is látványosan nőtt a vállalkozások száma az elmúlt években a nagy feltörekvő gazdaságokban. Miközben a világ vezető fejlett országaiban (G7) alig több mint 3%-kal nőtt az aktív vállalkozások száma 2007 és 2011 között, a legnagyobb feltörekvőket tömörítő BRICS-csoport több mint 25%-os gyarapodást mutatott e téren – derül ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat „Business Births and Deaths” című felméréséből, amelyet október 8-án tett közzé. Magyar szempontból nem túl jó hír, hogy az európai mezőnyön belül is sereghajtónak számítunk: 2011-ben csupán 0,3%-kal haladta meg a működő vállalkozások száma a 2007-es értéket.

Finomítóból terméklogisztikai központ

Fokozatosan terméklogisztikai központtá alakítja át mantovai finomítóját 2014 januárjától a Mol – adta hírül az MTI október 4-én.

Kapacitásbővítés a Zalavíz Zrt.-nél

A járművek üzemeltetésére alkalmazott biogáz előállításához szükséges lehetőségeit bővítette a Zalavíz Zrt. Zalaegerszegen, ahol a szennyvíziszap feldolgozásán felül már bármilyen szerves hulladékból képesek CNG-gázt előállítani – közölte az MTI október 3-án.

Új víztisztító vegyianyag-gyár

Az Új Széchenyi Terv részeként, uniós források bevonásával új víztisztító vegyianyag-gyárat épített a Donau-Chemie AG magyarországi leányvállalata, a Donauchem Kft. Kazincbarcikán. Az október 2-án megnyitott vas-klorid és polialumínium-klorid gyár a Wanhua-BorsodChem iparterületén épült fel – tájékoztatott az MTI.

Kapacitásbővítés a Delphi tatabányai üzemében

A Delphi Automotive kapacitásbővítő beruházást hajtott végre tatabányai üzemében. A bővítéshez az üzem vissza nem térítendő állami támogatást is kapott, így lehetősége nyílt a legkorszerűbb technológiával működő félautomata és automata csatlakozóegység-összeszerelő gyártósorok és fröccsöntő berendezések üzembe állítására – áll a cég október 2-i sajtóközleményében.

Székesfehérvári gyáravató

Orbán Viktor miniszterelnök felavatta szeptember 26-án a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új székesfehérvári gyárát, a 12 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt.

Idén 0,5%-os, jövőre 2%-os növekedés várható

A bruttó hazai termék (GDP) az idén 0,5%-kal növekedhet a gyenge nemzetközi konjunkturális helyzetben, a magánszektor tovább mérséklődő beruházásai és gyenge munkaerő-kereslete mellett – áll a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzésében, amelyet szeptember 23-án juttatott el az MTI-hez. Jövőre megítélésük szerint a GDP-növekedés megközelítheti a 2%-ot.

Nőtt az előzetes szeptemberi euróövezeti BMI

A vártnál nagyobb mértékben javult szeptemberben az euróövezeti összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) – közölte szeptember 23-án a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Az ÉFOSZ szerint a különadók a magyar élelmiszeripar jövőjét fenyegetik

Évtizedes versenyképességi lemaradásba kerülhet a hazai élelmiszeripar az ágazatot sújtó különadók miatt – áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) legfrissebb összegzésében, amelyről szeptember 17-én számolt be az MTI.

Növekedést várnak az építőiparban a szakértők

Növekedést várnak idén az építőiparban az MTI által megkérdezett szakértők, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a szektort az állami infrastrukturális beruházások húzzák – közölte az MTI szeptember 16-án.

Közvetlen kapcsolat van az innovációs aktivitás és a bevételek növekedése között

Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és bevételeik nagymértékű növekedése között – derül ki a PwC szeptember 11-én megjelent tanulmányából.

Felszámolják a Praktikert

Nem sikerült befektetőt találni a német Praktiker AG megmentésére, ezért felszámolják a céget – írta szeptember 4-én a Die Welt című német lap online kiadása. A felszámolás a cég magyarországi tevékenységét nem érinti.

Magyarország a 63. a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában

Magyarország a 63. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorában, ami 3 hellyel rosszabb, mint az ország elmúlt évi helyezése – tájékoztatta a WEF magyarországi partnerintézete, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szeptember 4-én az MTI-t.

Londoni elemzők szerint javulnak a magyar növekedési kilátások

A felzárkózó térség külső finanszírozási környezetének romlása ellenére is jobbak az eddig vártnál a magyar gazdaság növekedési kilátásai – vélekedtek szeptember 3-ai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Folytatódó ingadozás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,7 – számolt be róla az MLBKT legfrissebb üzleti sajtójelentésében.

Észak-amerikai és közel-keleti befektetők pörgetik fel az európai ingatlanbefektetési piacot

Júliusig 48 milliárd forintnyi befektetés érkezett a magyarországi ingatlanpiacra. Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piac élénkülése az észak-amerikai és a közel-keleti befektetőknek köszönhető leginkább; 2013 első felében a tranzakciók negyedéért a régión kívüli befektetők voltak felelősek – derül ki a CBRE legfrissebb, augusztus 29-én közzétett adataiból.

Stagnált a feldolgozóipar a második negyedévben

Stagnálást mért a feldolgozóipari konjunktúraindexekben 2013 második negyedévében a Kopint-Tárki az első negyedévi növekedés után – közölte az MTI augusztus 26-án.

Nem lesz újabb pályázat a Kapuvári húsgyár vagyonára

A két sikertelen után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai – közölte egyikük augusztus 26-án az MTI megkeresésére.

Jövőre 2,6%-os magyar GDP-növekedést vár a Merrill Lynch

Visszatért a fogyasztói bizalom Kelet-Közép-Európába, amely minden eddigi várakozást meghaladó növekedési lendületet ad a magyar gazdaságnak, és jövőre a piaci konszenzusnál magasabb, 2,6%-os GDP-növekedést hoz magával – derült ki a Bank of America-Merrill Lynch globális piaci elemzőrészlegének (BofA-Merrill Lynch Global Research) az MTI-hez augusztus 24-én eljuttatott elemzéséből.

Kétéves csúcson az euróövezeti BMI

A várakozásokat meghaladó mértékben, kétéves csúcsra emelkedett augusztusban az euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) minden komponense – közölte augusztus 22-én a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Vételi ajánlatot tesz a kormány a Dunaferr-re

A kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 19-én, az M1 esti Híradójának tudósítása szerint.

2016-ban kezdődhet el a verespataki arany kitermelése

Egy egyezménytervezet szerint legkésőbb 2016 novemberében kezdődik el a verespataki arany kitermelése, amelyről a román kormány a beruházásban érdekelt kanadai Gabriel Resources vállalattal tárgyal – közölte augusztus 19-én a Mediafax román hírügynökség.

Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt 3 hónapban

Csaknem 10 000 cég szűnt meg az elmúlt 3 hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató augusztus 7-én.

Nőtt júliusban az euróövezeti szolgáltatóipari BMI

Júliusban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (BMI), de nem érte el az 50 pontos határértéket – közölte augusztus 5-én a londoni Markit Economics piackutató intézet.

Romlott a feldolgozóipari BMI

A júliusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,0 pontra csökkent a júniusi 50,8 pontról, de magasabb a májusi 47,1 pontnál. A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték elmaradt az 52,2 pontos hosszú távú, és az elmúlt 3 július 52,8 pontos átlagától is – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) augusztus 1-jén.

Emelkedett júliusban az euróövezet gazdasági hangulat indexe

Júliusban emelkedett, és a korábbinál kevésbé borúlátó várakozásokat tükröz az euróövezet és az EU gazdasági hangulat indexe – közölte július 30-án az Európai Bizottság.

Újabb amerikai nagyvállalatok döntöttek magyarországi bővítésről

Ezen a héten újabb 2 amerikai nagyvállalat jelent be magyarországi bővítést – tájékoztatta a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke július 29-én az MTI-t.

Évkönyv jelent meg a stabil kis- és középvállalkozásokról

Megjelent a kiemelkedően stabil hazai kis- és közepes vállalkozásokat bemutató Golden List 2014 című évkönyv – tájékoztatta a kiadó július 9-én az MTI-t.

Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon az első félévben: a cégbíróságok mintegy 16 000 céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző félévinél 7,1%-kal, az eddigi rekorder félévnél, 2010 második felénél pedig 3,4%-kal több – közölte az Opten céginformációs szolgáltató július 8-án.

Javult a júniusi menedzserindex

A júniusi BMI 50,8 pontra emelkedett a májusi 47,1 pontról, de ezzel is elmaradt az 51,9 pontos hosszú távú és az elmúlt 3 június 52,2 pontos átlagától – jelentette július 1-jén a Magyar Logisztikai és Készletezési Társaság (MLBKT).

Egyre több vállalat tervezi K+F ráfordításainak bővítését

Egyre több vállalat tervezi K+F ráfordításainak bővítését; a szabályozói környezet kiszámíthatósága még mindig jelentősen befolyásolja a hazai cégek K+F kiadásainak alakulását, de a korábbi évekkel ellentétben már nem a legfontosabb befolyásoló tényező – derül ki a Deloitte június 21-én közzétett felméréséből.

Gazdaságfejlesztő szervezetek háza épült Debrecenben és Nagyváradon

A magyar-román határon átnyúló HURO projekt keretében európai uniós támogatással elkészült a nonprofit gazdaságfejlesztő szervezet háza Debrecenben, illetve a vállalkozói üzleti központ Nagyváradon – jelentették be június 20-án, a projektzáró tanácskozáson a cívis városban.

100%-os a gazdaságfejlesztési pénzek lekötése az Új Széchenyi Terv keretében

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG) június 12-i sajtóközleménye szerint az Új Széchenyi Terv vállalkozásokat támogató programja, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) célegyenesbe érkezett. A források 100%-át meghirdették, biztosított a program teljes kihasználtsága – állapította meg a program Monitoring Bizottsága 2 sikeres közép-dunántúli projekt megtekintése kapcsán.

Csökkent az infláció májusban

Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb, 1,8%-os infláció volt májusban, és az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek a fogyasztói árak – jelentette június 11-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme: az előző hónaphoz képest 0,4%-kal nőtt a kibocsátás a februári 0,1%-os emelkedés után – jelentette a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal május 15-én.

Növekedésnek indult a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7%-kal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9%-kal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3%-kal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15-én.

Gyorsult az euróövezeti ipari termelés növekedése

Márciusban gyorsult az ipari termelés növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban.

A bővülés erőteljesen lassult áprilisban

A korábbi áprilisi hónapokkal összevetve a Beszerzési Menedzser Index idei értéke megegyezik a hosszú távú átlaggal, de alulmúlja az elmúlt három év átlagát. Az MLBKT felmérésében vizsgált részindexek három kivétellel csökkentek márciushoz képest.

Termelő vállalatoknak is kötelező jelenteni a határidős és opciós ügyeleteket

Megkezdődött a felkészülés a határidős-, opciós- és csereügyletek meghatározott körének uniós jogszabály által szeptembertől kötelezően előírt jelentésére, amely minden piaci szereplő határidős árfolyam- és árupiaci üzletkötéseire kiterjed, függetlenül attól, hogy az adott szereplő pénzügyi közvetítő, iparvállalat vagy gáz- és áramszolgáltató – közölte a KELER Zrt. április 30-án kiadott sajtóközleményében.

Tavaly tovább mélyült Európa észak-déli megosztottsága

A kiskereskedelmi forgalom csak Németországban, a skandináv országokban és a balti államokban nőtt a tavalyi év folyamán, a dél-európai országokban viszont nem várható tartósan pozitív fordulat a GfK Geomarketing legújabb, az European Shopping Center Trust megbízásából készült tanulmánya szerint – adta hírül a GfK Sajtószolgálat április 29-én.

Nem változott áprilisban az euróövezeti összetett BMI

A márciusi végleges adathoz képest nem változott áprilisban az euróövezeti összetett beszerzésimenedzser-index; a szolgáltatási ágazat mutatója kismértékben javult, a feldolgozóiparé pedig enyhén romlott – közölte a Markit piackutató április 23-án.

Magyarországon nőtt, másutt csökkent a BMI márciusban

Az általános közép-kelet-európai és euróövezeti tendenciával ellentétben Magyarországon nőtt a feldolgozóipar teljesítménye márciusban – derült ki az április 2-án ismertetett beszerzési menedzser mutatókból.

Nem látszanak a növekedés forrásai Kelet-Európában

Továbbra sem látszanak egyértelműen a növekedés forrásai Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, és a térség országai várhatóan az idén is a gyenge, vagy az egyáltalán semmilyen növekedés okozta problémákkal lesznek kénytelenek szembenézni – jósolták január 9-én ismertetett idei első negyedéves előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint Magyarországon most már nem valószínű új IMF/EU-program.

Növeli kapacitását a simontornyai Techno-vill Kft.

A lámpatesteket gyártó simontornyai Techno-vill Kft. 160 millió forintos beruházással újítja fel üzemcsarnokát, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 50%-kal nő a gyártókapacitás – mondta a cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek december 1-jén.

Keresés
Kövessen minket facebookon