"fejlesztés" cimke cikkei:

Tovább gyorsul a hazai közutak fejlesztése, felújítása

A közúthálózat bővítése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással kap új lendületet, e keretösszeg több mint felét hazai költségvetési forrás fedezi. A tervek megvalósítása jó ütemben halad: a kormányhatározatban nevesített beruházások több mint 70 százaléka már legalább a szerződéskötésig eljutott – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös évzáró sajtótájékoztatóján, 2017. december 13-án, Budapesten.

Újabb üzemcsarnokkal bővül a bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft.

Újabb, 1200 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővül a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft. üzeme, a létesítmény alapkövét november 30-án helyezték el a bonyhádi ipari parkban.

Az Audi Hungaria felkészül az e-motorgyártásra

Az Audi Hungaria felkészül a vállalat történetének legújabb korszakára: 2018-ban elindul az e-motorok sorozatgyártása Győrben – jelentette be a cég sajtóközleményben, november 16-án. Az első gyártóberendezéseket már integrálták a gyártási folyamatba. Az elektromotorok jövőbeni sorozatgyártását három új vizsgálópad is támogatja a motorfejlesztésen.

A Volkswagen több mint 34 milliárd eurós fejlesztési programot indít

Több mint 34 milliárd eurós (10,6 ezer milliárd forint) fejlesztési programot indít a Volkswagen AG (VW), hogy lépést tartson az autóipar átalakulásával – közölte november 17-én a német gépjárműgyártó csoport.

Bővítik a táti ipari parkot

Bővítik a táti ipari parkot mintegy 300 millió forintos beruházás keretében – közölte a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere november 14-én.

Húszmilliárd forintos beruházással bővítette büki állateledel gyárát a Nestlé

Húszmilliárd forintos saját erős beruházással bővítette büki gyárát a Nestlé Hungária Kft., amely a fejlesztéssel Európa egyik legnagyobb állateledelgyártó központjává vált.

Átadták a Bodrogi Bau Kft. nyílászáró- és hőszigetelőanyag-üzemét Szegeden

November 9-én átadták a Bodrogi Bau Kft. nyílászáró- és hőszigetelőanyag-üzemét Szegeden, a több mint egymilliárd forintos fejlesztés költségeiből csaknem 500 millió forintot uniós támogatásból finanszíroztak.

Nagykanizsai LED-ekkel szerelik fel egy brit áruházlánc üzleteit

Éves termelését jelentősen meghaladó mennyiségre kapott megrendelést a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára, az itt készülő LED-lámpákkal szerelik fel ugyanis a brit Sainsbury's áruházlánc több száz üzletét a következő 3 évben – közölte a GE Fényforrás üzletágának kommunikációs vezetője november 8-án.

Új üzemcsarnokot épített az Adval Tech Plant 2 Kft. Szekszárdon

Új, 5000 négyzetméteres üzemcsarnokot épített 2,7 millió eurós beruházással a szekszárdi Adval Tech Plant 2 Kft. – közölte a svájci tulajdonú autóipari cég ügyvezető igazgatója november 9-én.

Új ipari parkot hoznak létre Szekszárdon

Új ipari parkot hoznak létre Szekszárdon a Modern városok program 6,5 milliárd forintos támogatásával, az ehhez szükséges százhektáros terület csaknem felét már megvásárolta a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. – közölte a város polgármestere október 31-én.

Több mint 3 milliárd forintot fordítanak az autonóm járműrendszerek kutatására

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel – közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár október 27-én, a két projekt zalaegerszegi nyitórendezvényén.

Átadták a Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötőt

Átadták a 8 milliárd forint állami támogatásból megvalósult Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötőt, amely a nyugat-dunántúli régió legnagyobb intermodális központja – hangzott el az október 18-i átadón egy dunai hajón.

Új logisztikai központ nyílt Veszprémben

A Penny Market Veszprémben nyitotta meg harmadik logisztikai központját, amely a nyugat-magyarországi üzleteket szolgálja ki, jelentősen növelve az eddigi kapacitást.

Több milliárdos fejlesztés Tégláson

A HAJDU cégcsoport 2017. október 13-án ünnepélyes gyáravató rendezvényén számolt be arról a több milliárdos komplex fejlesztési csomagról, melyet 2015 és 2017 között valósított meg. Az esemény különlegessége, hogy a vállalatcsoport ezen alkalommal fennállásának 65. évfordulóját is ünnepeli. A teljes beruházási csomagot 5,4 milliárd forintból valósította meg a cégcsoport, amelynek finanszírozása a jelentős önerő és hitel mellett kiegészült a Nagyvállalati Beruházási Program által nyújtott 680 millió forint támogatással.

Több mint egymillió euró értékben bővítette kapacitását a kapuvári Laurastar Kft.

Több mint egymillió euró értékben bővítette gyártókapacitását a svájci központú Laurastar Magyarországon. Az elsősorban prémium kategóriás vasalókat gyártó és forgalmazó cégcsoport 4000 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot épített Kapuváron – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára október 6-án a csarnok átadásán.

A Masterplast Csoport tovább bővíti gyártási kapacitását

A Masterplast Csoport 6,686 millió euróból bővíti tovább Szabadkán a gyártási kapacitását, a beruházással több mint 20 millió négyzetméterrel nő majd a szabadkai üzem üvegszövet-gyártó kapacitása, a fejlesztés, amely 105 új munkahelyet is teremt, jövőre indul és még 2018-ban le is zárul – közölte a Masterplast Csoport október 6-án.

Terményszárításhoz használható megújuló energiarendszert fejleszt a Szuro-Trade Kft.

A terményszárításhoz használható megújuló energiarendszert fejleszt több mint 1,34 milliárd forintból, nagyrészt pályázati támogatás segítségével a mezőgazdasági szolgáltatásokkal és kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó nyíregyházi Szuro-Trade Kft. – közölte a társaság az MTI-vel október 5-én.

Bővítette kapacitását a Bakonyi Ipari Kerámia Kft.

Bővítette termelési kapacitását a veszprémi Bakonyi Ipari Kerámia Kft. egy uniós fejlesztésnek köszönhetően – tájékoztatta a vállalat gazdasági vezetője az MTI-t október 5-én.

Jubileumi ünnepség Tatabányán

Az autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó amerikai Sanmina-SCI 2010 óta 7 milliárd forintot költött tatabányai gyárának fejlesztésére - ismertette a társaság vezérigazgatója az üzem fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, október 4-én.

Meghatározó a vasút a külgazdasági stratégia végrehajtásában

A magyar külgazdasági stratégia végrehajtásában meghatározó szerepe van a vasútnak – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület konferenciáján október 3-án Budapesten.

70 vállalkozás 13,5 milliárd forintból bővítheti kapacitását

Versenyképességének és termelékenységének erősítésére 13,5 milliárd forint támogatást nyert el 70 mikro-, kis- és középvállalkozás a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, amellyel több mint 27 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára október 3-án.

Átadták a Wessling Tudásközpontot Budapesten

Átadták a Wessling Hungary Kft. független laboratórium Tudásközpontját Budapesten szeptember 29-én, a két és félmilliárd forintos beruházással 100 új munkahely jön létre – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

Kutatási és innovációs kiválósági központot adtak át a győri Széchenyi István Egyetemen

Kutatási és innovációs kiválósági központot adtak át szeptember 29-én a győri Széchenyi István Egyetemen, ahol elsősorban az ipari digitalizáció és a robotika területén működhetnek együtt a hazai vállalatok, vállalkozások a Magyar Tudományos Akadémiával, az egyetem oktatóival és hallgatóival, terveik, elképzeléseik kutatásában és megvalósításában.

Átadták a Delta-Tech Kft. kutatás-fejlesztési központját Győrben

Átadták a balassagyarmati székhelyű Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. kutatás-fejlesztési központját a győri ipari parkban, a beruházás 713 millió forintból valósult meg, amelyhez 253 millió forint támogatást kapott a cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból – közölte a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztosa szeptember 29-én az MTI-vel.

Napelemes tetőcserép fejlesztésbe kezdett a Terrán

A családi vállalkozásból nemzetközi nagyvállalattá nőtt Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztésének eredménye mostanra lehetővé tette, hogy a vállalat széles körben bejelentse a tetőcserépbe integrált napelem fejlesztését – jelentette be a cég a szeptember 26-án kiadott sajtóközleményben.

Új típusú étrend-kiegészítő termékcsaládot fejlesztenek Győrben

Új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrend-kiegészítő termékcsaládot fejlesztenek Győrben. A kutatás-fejlesztésre 856,5 millió forintot fordítanak, amiből mintegy 510 millió forintot az Európai Unió biztosít – tájékoztatta a győri Széchenyi István Egyetem az MTI-t szeptember 25-én.

Átadták az Alteo új debreceni erőművét

Elkészült az Alteo új debreceni erőműve: a cégnek ez már a második erőműve a városban, amely a helyi hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázból állít elő villamos energiát – közölte ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója szeptember 19-én, az erőműavatáson.

Új üzemcsarnokot épít Tatán a MooWa Assembling

Új gyártócsarnok építését kezdte meg a Tatai Ipari Parkban a MooWa Assembling Kft., a fejlesztéssel száz új munkahelyet is létrehoz a német tulajdonú cég – tájékoztatott augusztus 22-én az MTI.

A Hübner bővíti nyíregyházi gyártókapacitását

A német tulajdonú Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. mintegy 3,4 milliárd forint beruházással bővíti a nyíregyházi járműipari gyártóüzemét, ezzel 125 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a magyar kormány 844 millió forint vissza nem térítendő támogatatást ad egyedi kormány döntés alapján – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 27-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Spar az idén 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre

A Spar az idén 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, az új áruházak nyitása mellett korszerűsítik a meglévőket – közölte a Spar Magyar Kereskedelmi Kft. július 27-én.

Technológiai fejlesztéssel növeli termelését a BPW Hungária Kft.

A gyártási technológia folyamatos fejlesztésével, a hatékonyság javításával szeretné növelni termelését a nehézgépjárművek futóműveinek, futómű alkatrészeinek gyártásával foglalkozó szombathelyi BPW Hungária Kft., amely a német BPW csoport második legnagyobb gyártóbázisa – közölte július 13-án a cég új ügyvezető igazgatója.

Több mint 200 új munkahelyet létesít 2018 végéig az ITSH Pécsett

Több mint 200 új munkahelyet létesít 2018 végéig a baranyai megyeszékhelyen az infokommunikációs szektorban tevékenykedő IT Services Hungary (ITSH) Kft., amely 350 millió saját forrásból 1800 négyzetméterrel bővítette pécsi szolgáltató központját.

Másfél milliárd forintból fejleszti csongrád-bokrosi üzemét a Mars

Mintegy másfél milliárd forintos beruházást hajt végre a Mars Kisállateledel Gyártó Kft. Csongrád-Bokroson, a társaság új gyártósorokat telepít – tájékoztatta a vállalkozás július 10-én az MTI-t.

Autóipari beszállításra fejleszt a Vákuum Hőkezelő Kft.

A kincsesbányai Vákuum Hőkezelő Kft. 216 millió forintos projekt keretében Magyarországon elsőként telepített olyan többfunkciós hőkezelő berendezést, amellyel alacsonyan ötvözött acélokat kezelnek az autóipar számára.

Iparterület és agrárlogisztikai központ épül Bátaszéken

Iparterületet alakítanak ki és agrárlogisztikai központ épül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program több mint 800 millió forintos támogatásával Bátaszéken – közölte a Tolna megyei város polgármestere július 7-én.

Félmilliárdos kapacitásbővítés Egerben

Jelentős fejlesztéssel bővítette és modernizálta gyártókapacitását az egri Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft.

Nem vonulnak ki Magyarországról

A fényforrás-üzletág értékesítése nem jelenti azt, hogy a General Electric kivonulna Magyarországról – mondta Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke június 13-án. A cégvezető szerint ugyanakkor a társaság jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek eredményeképpen mindinkább a digitális fejlesztésekre kerül a hangsúly, ezek egyik első példája, hogy jelentősen nő a legnagyobb magyarországi üzem hatékonysága.

Ipari parkokat fejlesztenek Bonyhádon, Tamásiban és Kaposvárott

Több ipari parkban is fejlesztések indulnak az év folyamán Somogy és Tolna megyében. A bonyhádi és tamási ipari parkban összességében több mint félmilliárd forintos beruházás kezdődik, míg Kaposvárott összességében 1,2 milliárd forintot fordítanak a város négy iparterületének fejlesztésére.

Indiai cég fejleszt a polgári ipari parkban

Az InfoGroup tulajdonában lévő polgári ipari parkban fejleszt az indiai Sona vállalatcsoport: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó cég 2021-ig 4,2 milliárd forint beruházással 130 új munkahelyet hoz létre – közölte Sunjay Kapur, a cégcsoport elnöke május 31-én a helyszínen, a beruházás első ütemének átadásakor.

Letették a Mapei új gyárépületének alapkövét Sóskúton

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. 2,4 milliárd forintból bővíti sóskúti gyárát és raktárát, a beruházás alapkövét május 17-én tették le.

A Szentkirályi 2,6 millió eurós szirupkeverő üzemet avatott Kékkúton

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz 2,6 millió euróból létrehozott szirupkeverő üzemét avatták fel május 12-én Kékkúton, ahol új termékként gyümölcs ízesítésű ásványvizet állítanak elő.

Egymilliárdos vízvezeték-beruházást valósított meg az ÉKV Zrt. a szikszói Hell-cégcsoportnál

Közel egymilliárd forint összértékű vízvezeték-beruházást valósított meg az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. a szikszói járásban. A program projektzáró eseményét május 9-én tartották az üdítőital-gyártó Hell Energy csoport telephelyén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón.

Napelemeket gyártó cég kezdte meg működését Veszprémben

Napelemeket gyártó cég kezdte meg működését Veszprémben, a vállalat új telephelyén 8000 háztartás számára elegendő napelemet gyárt évente – tájékoztatta április 20-án az MTI-t a Corecomm SI Kft. ügyvezetője.

Bővítette termelési kapacitását a Vara-Fég Kft.

Több mint 200 millió forintból bővítette termelési kapacitását a Vara-Fég Kft. – közölte a vízmelegítő és fűtőkészülékeket gyártó vállalat április 8-án.

Letették a Dana új gyárának alapkövét Győrben

Az Európai Unión kívül az Amerikai Egyesült Államok lett Magyarország első számú export piaca, idén januárban 11%-kal nőtt a kivitel – mondta a külgazdasági és külügyminiszter április 5-én Győrben, a Dana Hungary Kft. 46 millió euróból (14,5 milliárd forint) felépülő 13 000 négyzetméter alapterületű gyárának alapkőletételén.

Kétmilliárd forintos beruházással fejleszt a LISS Kft. Répcelakon

Kétmilliárd forintos beruházást hajt végre a LISS Kft. a Vas megyei Répcelakon, a korszerűbb termelést szolgáló új technológia próbaüzeme már zajlik – közölte a gázzal töltött patronokat gyártó cég tulajdonos ügyvezető-igazgatója április 5-én.

Kapacitásbővítő beruházás a Realtherm Kft.-nél

Új üzemcsarnok építésével, valamint új gyártósor beszerzésével bővítette kapacitását a nyílászárókat előállító Realtherm Kft. Nyíregyházán. A mintegy 800 millió forint értékű, részben uniós támogatású beruházást március 24-én adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

Új generációs ablakemelő szerelvényeket fejleszt a Hi-Lex

Új generációs ablakemelő szerelvényeket fejlesztenek a japán Hi-Lex magyarországi gyárában, a rétsági Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft.-ben, a 362,4 millió forintos projekthez a kft. 155,7 millió forintos támogatást nyert a Széchenyi 2020 "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázaton – közölte a cég március 18-án.

Készül a beszállító-fejlesztési program

Március végére kell a nemzetgazdasági miniszternek kidolgoznia a beszállító-fejlesztési program első alegységét, amely a járműgyártásra helyezi a hangsúlyt. A kormány határozat értelmében az első alprogram végrehajtására legfeljebb 6 milliárd forintot fordítanak majd – olvasható a Magyar Közlöny március 20-án közzétett számában.

Agrárinformatikai központ épül Gödöllőn

Agrárinformatikai felsőoktatási és ipari együttműködési központ épül Gödöllőn, a beruházásra 1,48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Szent István Egyetem vezette konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből – közölte a Szent István Egyetem március 20-án.

Fűszerpaprikát nemesítenek uniós támogatással

Fűszerpaprika nemesítését és kertészeti technológia fejlesztését végzi a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatán elnyert 531 millió forint vissza nem térítendő támogatásból az Univer Product Zrt. konzorciumi partnereivel.

Támogatást nyert egy konzorcium járműipari gyártástechnológia fejlesztésére

Kompozit járműipari szerkezeti elemeket előállító gyártástechnológia fejlesztésére nyert 1,376 milliárd forint támogatást a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Evopro Systems Engineering Kft. és az Econ Engineering Kft. – közölte a konzorciumot vezető Evopro Systems Engineering Kft. az MTI-vel március 9-én.

Toyota-Suzuki együttműködés

Környezetvédelmi, biztonságtechnikai és informatikai területeken, valamint az alkatrészek közös beszerzése terén tervezi bővíteni együttműködését a Toyota Motor Corp. és a Suzuki Motor Corp. - tájékoztatta február 22-én az MTI-t a Toyota Central Europe Kft.

Kétszázmilliós fejlesztéssel húsz új munkahely Debrecenben

Kétszázmillió forintos, banki hitelből megvalósított beruházással 4000 négyzetméteres új gyártócsarnokot épített a debreceni Zolend Kft. Az üzemet, amely 20 új munkahelyet is jelent, március 9-én adták át a helyi vállalkozói parkban.

Milliárdos fejlesztésbe kezd a Kunplast-Karsai Zrt.

A Kunplast-Karsai Zrt. 1,39 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 692 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít.

Tizenkétmilliárdos tejipari fejlesztés

Tizenkétmilliárd forintos beruházással 181 új munkahelyet hoz létre Debrecenben az Alföldi Tej Kft., a munkahelyteremtést 120 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

A gyógyszeripart segítő kutatás-fejlesztési program indult Szegeden

Vállalkozások és az akadémiai szféra együttműködésével a gyógyszeripart segítő kutatás-fejlesztési program indult Szegeden uniós támogatással – közölte március 3-án a konzorciumot vezető Solvo Biotechnológiai Zrt.

Több mint 1500 milliárd forint vasútfejlesztésre

Több mint 1500 milliárd forintnyi vasútfejlesztés indul el vagy fejeződik be a következő években hazai és európai uniós forrásokból, valamint kínai hitelből – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára március 2-án Velencén, a X. Kő- és Kavicsbányász Napok konferencián.

Bővült a biotrágya gyártó üzem

Európai uniós forrás segítségével, mintegy 90 millió forintból fejlesztette a Beszterecen lévő Phylazonit baktériumtrágyát előállító gyárát az Agrova Kft., a beruházást március 2-án adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Megkezdik a tesztpálya építését

Magyarországnak jók az adottságai ahhoz, hogy a vezető nélküli járműfejlesztés egyik európai központja legyen – mondta Palkovics László a vezeték nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos március 1-jén egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Fejleszti mátészalkai telephelyét a japán Hoya szemüveglencse-gyártó

Saját erőből, közel 200 millió forintból fejleszti telephelyét a japán tulajdonú Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt. Mátészalkán – közölte a társaság elnök-vezérigazgatója március 1-jén az MTI-vel.

A Knorr-Bremse 600 millió forintból fejleszt innovatív vasúti fékrendszert

Mintegy 270 millió forintot nyert el a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest vasúti fékek fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH), a projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot – közölte a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest február 22-én.

Már beadhatók a pályázatok

Február 15-től nyújthatják be a kérelmeket 212,5 milliárd forint fejlesztési forrásra – amely részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből áll – a kis- és középvállalatok élelmiszeripari és kapacitásbővítő beruházások esetén - tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Hulladéküvegből szigetelő anyagot gyártó üzemet adtak át Debrecenben

Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemet adtak át február 15-én Debrecenben, a húsz embert foglalkoztató üzemben évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget dolgoznak fel, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá – mondta az átadáson Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője.

Cápa-antitest inspirálta új gyógyszert fejlesztenek

Ausztrál kutatók reményei szerint az idiopátiás – nem eredeztethető – tüdőfibrózis kezelését segítheti az a cápavérben lévő ellenanyag által inspirált új gyógyszer, amelynek jövőre kezdődnek a klinikai próbái.

Leukémia elleni szert fejlesztettek ki magyar tudósok

Idén kezdik meg annak, a magyar kutatók által fejlesztett, gyógyszerjelölt molekulának a klinikai vizsgálatait, amelytől a humán leukémia kezelésében várnak eredményeket.

Kóser vágóhíd épül Csengelén

Zöldmezős beruházással, mintegy 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfi-feldolgozó épül a Csongrád megyei Csengelén, a két ütemben megvalósuló fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát.

Több fejlesztés is lesz idén a jászfényszarui ipari parkban

Több fejlesztés is lesz idén a jászfényszarui ipari parkban. Folytatódik egyebek mellett a fémmegmunkálással foglalkozó koreai Sangjin Micron Hungary Kft. üzemének bővítése és megkezdődött a német Thyssenkrupp zöldmezős beruházásában az első ütemben felépült gyárcsarnok használatbavételi eljárása – közölte az ipari parkot működtető önkormányzati cég, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. (JIC) ügyvezetője január 11-én.

Új ipari ingatlanok Pécsett

Csaknem 600 millió forintos beruházással 2000 négyzetméteres üzemcsarnok épül befektetők számára a Pécsi Ipari Parkban – közölte Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely országgyűlési képviselője január 5-én annak kapcsán, hogy a közelmúltban aláírták a projekt támogatási szerződését.

Fejleszt az esztergomi Suzuki

Négyéves kutatási, fejlesztési és innovációs (K+F+I) projekt indult a Magyar Suzuki Zrt. vezetésével. Az 5,3 milliárd forint értékű projekt keretében továbbfejlesztik a gyár termelési és logisztikai rendszerét, valamint minden eddiginél korszerűbb prototípust fejlesztenek – közölte a cég december 22-én.

Átadták az Amalgam Fine Model Cars új pécsi gyártóüzemét

Átadták az autógyárak és igényes gyűjtők számára különböző méretarányú, precíz autómaketteket gyártó Amalgam Fine Model Cars mintegy százmillió forintos beruházással kialakított új pécsi gyártóüzemét december 16-án.

Automatizálja a minőségellenőrzést egy hazai fejlesztő

Egy új, hazai fejlesztés kis- és nagyüzemi körülmények között is képes automatizálni a lemezalkatrésszel foglalkozó vállalkozások minőségellenőri feladatait. A Meleghegyi és Társa Kft. valamint az Optimal Optik Kft. által közösen fejlesztett, új rendszer nemcsak ellenőrzi majd az elkészült lemeztermékek súlyát és anyagvastagságát, külső méreteit és kontúrját, de egyúttal bele is gravírozza a megfelelő sorszámot vagy kódot a lemezbe. A 285,7 millió forintos összköltségű fejlesztés 180 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg – áll a Meleghegyi és Társa Kft. december 14-én megjelent sajtóközleményben.

Átadták a kerámiatermékeket gyártó veszprémi Bakony Csoport fejlesztését

Új gyártócsarnokot, raktárépületet és gyártóberendezéseket adtak át a kerámiatermékeket gyártó veszprémi Bakony Csoportnál, a beruházás értéke meghaladja a 700 millió forintot – közölte a cégcsoport vezetője december 9-én a városban tartott átadó ünnepségen.

Pékáru-fejlesztő projekt indult

Több mint félmilliárd forintból fejleszt hosszú ideig eltartható pékárut és pizzát a Pr1mer Kft. és a B.S. Plastic Invest Kft., a partnerek a fejlesztéssel 8 kutatói munkahelyet teremtenek – közölte a Pr1mer Kft. december 6-án.

Külön részleget hoz létre a Toyota az elektromos járművek fejlesztésére

A konszern keretein belül önállóan működő részleget hoz létre a Toyota Motor Corp. az elektromos járműtechnológia fejlesztésére – tájékoztatta november 24-én a Toyota Central Europe Kft. az MTI-t.

A Sanofi ötmilliárd forintból fejleszti miskolci gyárát

A francia érdekeltségű Sanofi Aventis Zrt. ötmilliárd forintból fejleszti miskolci gyárát, a gyógyszeripari társaság egy nagysebességű fecskendőtöltő és -átnéző gépsort telepít üzemébe – jelentette be Philippe Luscan, a cégcsoport alelnöke november 24-én a helyszínen.

Tízmilliárd forintot költ fejlesztésre a Siemens Budapesten

Három év alatt tízmilliárd forint értékben fejleszti budapesti üzemét a Siemens Zrt., egyúttal több mint 150 magasan képzett műszaki szakembert vesz fel a telephelyre – jelentette be Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója november 22-én, Budapesten sajtótájékoztatón.

A Waberer's lett a Prologis Park Budapest-Sziget legnagyobb bérlője

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai ingatlanvállalata a november 21-én bejelentette, hogy bérleti szerződést kötött 13 800 négyzetméterre, és további 21 000 négyzetméter fejlesztésébe kezd a Prologis Park Budapest-Sziget területén a Waberer’s részére.

Kétmilliárd forintos környezetvédelmi fejlesztés a BorsodChemben

A környezet védelmére fókuszál a kazincbarcikai BorsodChem Zrt., amely megkezdte a vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítését és újrahasznosítását, a projektre több mint kétmilliárd forintot költ – közölte a vegyipari cég az MTI-vel november 15-én.

Ipari célú üveghabot fejleszt a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft.

Az építőiparban használatos üveghabot fejleszt a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. konzorciumi együttműködésben 903,96 millió forintból, 565,47 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) – közölte a debreceni székhelyű Daniella Ipari Park Szolgáltató Kft. november 13-án.

Modern AXIÁL szolgáltató központ Orosházán

Az AXIÁL Kft. telephely-fejlesztési programja újabb állomáshoz érkezett. November 9-én ünnepélyes keretek között átadták az orosházi létesítményt, ahol újonnan kialakított szervizműhely és gépmosó, valamint modernizált alkatrészüzlet várja a vásárlókat – áll a vállalat november 11-én megjelent közleményében.

7,7 milliárd forintos fejlesztés Veszprémben

Ünnepélyes ásónyom ünnepség keretében, november 9-én kezdődött el a Penny Market harmadik logisztikai központjának építése Veszprémi Déli Intézményi Központjában. Az új központ egy 10 hektáros területen jövő ősszel kezdi meg működését.

E-repülőgép Magyarországról

A kecskeméti székhelyű sport- és oktatórepülőgép-gyártó Magnus Aircraft vállalatcsoport elnyerte a Szegedi Akadémiai Bizottság és a regionális kereskedelmi és iparkamara által alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést november 7-én, Szegeden adták át.

Uniós forráshoz jutott a magyar biotechnológiai cég

Több mint százmillió forintos európai uniós forrást fordíthat kutatás-fejlesztésre a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. – közölte a vállalat november 2-án.

Innovatív gyártóüzem épül

Új gyógyszereket fejleszt és innovatív gyártóüzemet épít 5,5 milliárd forintos beruházással az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmenden, a projekthez 2,3 milliárd forint uniós támogatást nyert el – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón október 28-án Budapesten.

Már tesztelik a Kravtex-Kühne csoport új buszát

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata, az első olyan magyarországi gyártású busz, amelyet a kormány által a nyáron elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiára alapozva terveztek – közölte október 26-án a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese. A Credo Econell 10 tesztelése október végén kezdődik.

Több mint 600 millió forintos fejlesztés várható a Continental veszprémi gyárában

Ipari kutatásra, járműdinamikai és közlekedésbiztonsági fejlesztésre fordítják az elnyert támogatást a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi telephelyén, a beruházás összköltsége több mint 600 millió forint – mondta a gyár fejlesztési vezetője október 25-én.

Több mint kétmilliárd forintból fejleszt a FRIMO Hungary Kft.

A móri FRIMO Hungary Kft. 2,059 milliárd forintot fektet be energia- és költséghatékony, innovatív megoldásokat tartalmazó gyártástechnológiák fejlesztésébe – közölte a cég október 22-én.

30 éve Magyarországon

Az idén ősszel megalapításának 30. évfordulóját ünneplő VELUX Magyarország Kft. növekedési célokat fogalmazott meg, és jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani gyáregységei környezeti terhelésének további csökkentése érdekében. Az idén 75 éves dán VELUX cégcsoporthoz tartozó vállalat, amely az elmúlt három évtizedben több mint tízszeresére növelte gyáregységei méretét, a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre – áll a cég október 12-én kiadott sajtóközleményében.

Szatmárban kutatják a gyümölcsöket

Uniós támogatásból indít a szabolcsi és szatmári tájegység jellemző gyümölcseit érintő élelmiszerkutatási- és fejlesztési projektet két gyümölcsfeldolgozási és konzervipari társaság, a több mint 208 millió forint értékű beruházás ünnepélyes konzorciumi szerződését október 7-én írták alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison.

Bővítette kapacitását a Hantech Zrt. Csornán

Háromszázötven millió forintból bővítette kapacitását a csornai székhelyű Hantech Mezőgazdasági Gépgyártó Zrt. központi telephelyén, a mezőgazdasági gépek alkatrészeit, részegységeit gyártó vállalat termelése ezzel várhatóan 5%-kal emelkedik – hangzott el a fejlesztést záró ünnepségen október 5-én Csornán.

A Rosenberger 3,1 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Nyírbátorban

A kormány 858 millió forinttal támogatja a családi tulajdonban lévő német Rosenberger cég 3,1 milliárd forint értékű, zöldmezős, nyírbátori beruházását, az autóipari alkatrészeket gyártó üzemben 400 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 30-án, sajtótájékoztatón Budapesten.

Fejlesztette baromfifeldolgozóit a kisvárdai Master Good Kft.

Állami segítséggel, összesen 878 millió forintból fejlesztette baromfifeldolgozóit a kisvárdai Master Good Kft., amely a Nagyvállalati Beruházási Támogatási (NBT) Program keretében 439 millió forint támogatást kapott.

Százmillió forintos beruházást hajtott végre a dévaványai Ekuna Kft.

Százmillió forintos beruházást hajtott végre az elektronikus vezérlőegységek, alkatrészek és mérőműszerek gyártásával foglalkozó dévaványai Ekuna Kft., a cég a fejlesztést fele részben saját forrásból, fele részben uniós támogatásból valósította meg.

Magyar fejlesztés csökkentheti a „villanyszámlát”

Harmadik helyezést ért el szeptember 22-én a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.

Százhúszmillióból fejlesztik a pécsi egyetem virológiai laboratóriumát

Százhúszmillió forint értékben, európai uniós forrásból fejlesztik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában 2012 óta működő, magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumot.

Kutatás-fejlesztési központot épít Győrben a Delta-Tech Kft.

Kutatás-fejlesztési központot épít Győrben a balassagyarmati székhelyű Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft., amely egyedi igények alapján, saját tervezésű gépek, gyártó és szerelősorok, csomagolósorok, szállítópálya rendszerek és megmunkáló berendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozik – mondta az ünnepélyes alapkőletételen a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos szeptember 14-én.

Zöld logisztikai központtá bővül a Budapest Dokk

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) a tavaly végrehajtott 4,5 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztéseket követően az idén további 2,5 milliárd forint értékű raktárfejlesztési programot indított el. Még az idén elkezdődik egy 11 000 m2 alapterületű raktárépület II. és III. ütemének kivitelezése, és ezzel párhuzamosan egy három modulból álló, 12 000 m2 nagyságú raktárkomplexum építése. A beruházások tervezett átadási ideje 2017 márciusa. A BSZL hosszú távú bérleti szerződések megkötéséről állapodott meg a létesítmények leendő használóival – áll a szeptember 14-én kiadott sajtóközleményben.

Másfél milliárd forintból fejleszti hajdúszoboszlói üzemét a Leier

A már meglévő üzeme mellé új csarnokot épít Hajdúszoboszlón az építőanyag gyártással foglalkozó Leier Hungária Kft. másfél milliárd forintból, a beruházást 2017 tavaszára fejezhetik be – tájékoztatott a győri székhelyű vállalat augusztus 26-án.

Gigászi feladat előtt áll a gyógyszeripar

Az Európai Unió egyik legnagyobb egységes informatikai fejlesztése van készülőben és mindezt a hamisított gyógyszerek elleni küzdelem érdekében vetik be az érintettek.

Fejlesztette gyártását a fúrószárgyártó Toolex Kft.

Csaknem egymilliárd forintból bővítette termelési kapacitását a fúrószárgyártással foglalkozó nagyszénási Toolex Kft. – közölte a vállalat üzemvezetője augusztus 3-án.

Új beruházás a Meditop pilisborosjenői üzemében

A magyar gazdaságnak minél több olyan innovatív cégre van szüksége, mint a Meditop Gyógyszeripari Kft. – jelentette ki július 13-án Varga Mihály, amikor folyamatos filmbevonó berendezést avatott a cég pilisborosjenői üzemében.

7 milliárd forintos autóipari beruházás

Nagyszabású fejlesztési projektet zárt a magyarországi Bosch csoport budapesti központjában. Az ünnepi eseményen részt vett Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Javier González Pareja, magyarországi Bosch csoport vezetője és Oliver Schatz, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője – áll a vállalat július 12-én megjelent közleményében.

Negyvenmilliárd forint a borágazat fejlesztésére

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására – jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára július 12-én Budapesten.

Százmilliós fejlesztések a japán autóipari Shinwa miskolci gyárában

Százmillió forintos nagyságrendben kezdődnek fejlesztések az autóiparban érdekelt japán Shinwa konszern miskolci gyárában, amelynek termékei immár amerikai gyártmányú gépkocsikban is megjelennek – közölte a 800, köztük japán és maláj szakembert foglalkoztató Shinwa Magyarország Precíziós Kft. június 30-án.

Épül a győri Audi új karosszéria gyára

A mélyalapozási munkákkal elkezdődött az Audi Hungaria Motor Kft. új, 80 000 négyzetméteres karosszéria gyárának építése Győrben. A karosszériagyár kapacitásának növelése a várhatóan 2018-ban kezdődő Q3 modell sorozatgyártásához szükséges – közölte a győri székhelyű vállalat kommunikációs vezetője június 27-én.

Új logisztikai központot épít a UPS Magyarország Vecsésen

Új logisztikai központot épít kétmillió dollárból a UPS Magyarország Vecsésen, a beruházás a cég 2019-ig tartó 2 milliárd dollár értékű európai befektetési tervének részeként valósul meg – közölte a UPS Magyarország Kft. június 20-án.

A Himile Magyarországot választotta európai terjeszkedésének központjául

Ünnepélyes keretek között átadta európai gyártó- és szolgáltató központját a Himile Székesfehérváron. A világ legnagyobb vulkanizáló formákat gyártó vállalata a vezető abroncsgyártókkal együttműködve a partnerek egyedi igényeire szabva fejleszti termékeit, beszállítója lényegében az összes nagy gumiabroncsgyártónak, mint például a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Michelin és a Pirelli. A Himile elmondása szerint a befektetési döntésénél nagy szerepet játszott a Magyarországon rendelkezésre álló fejlett beszállítói hálózat, valamint a kiemelkedő logisztikai lehetőségek – áll a HIPA június 10-én kiadott sajtóközleményében.

Human Bioplazma Kft. – 11 milliárd forintos árbevétel

Az elmúlt 8 évben 12 milliárd forintot fordított gödöllői gyártókapacitásának bővítésére és infrastrukturális fejlesztésekre az olasz Kedrion Biopharma (Kedrion) gyógyszeripari cégcsoport, ezzel megháromszorozta magyarországi gyártókapacitását – hangzott el a gödöllői telephelyen tartott június 2-i sajtótájékoztatón.

Robotok mérik az illesztéseket az Audi-gyárban

Két robot segíti az Audi Hungaria Motor Kft. dolgozóit az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésében – közölte a győri székhelyű vállalat június 1-én.

Új beruházás a GlaxoSmithKline gödöllői vakcinagyárában

Átadták a GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals Gyógyszeripari Kft. vakcinagyárának új termelő részlegét Gödöllőn május 30-án.

Új elektronikai gyártócsarnokot épített 400 millió forintért a Melecs GmbH Győrben

Mintegy 1500 négyzetméterrel bővült az elektronikai berendezéseket gyártó osztrák Melecs EWS GmbH győri telephelye, az új csarnokrész építése 400 millió forintba került – tájékoztatott a győri üzem ügyvezető igazgatója az átadási ünnepségen május 19-én.

Magyarország az önvezető járművek egyik fejlesztési központja lehet

Meghatározó központja lehet Magyarország a közlekedési innovációnak, és ezen belül erős szerepet vállalhat az egyik legfontosabb területen, az önvezető járművek kutatás-fejlesztésében – mondta a nemzetgazdasági miniszter május 19-én A jövő autói konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Ásványvíz-palackozó üzem épült Csákváron

Ásványvíz-palackozó üzemet épített a Spiller Kft. a Fejér megyei Csákváron, az 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez a cég európai uniós támogatást is igénybe vett.

Bővíti kecskeméti üzemét a Graboplast

Várhatóan nyár végére elkészül a Graboplast kecskeméti üzemének bővítése, miután a vállalat megkapta a 640 millió forint értékű fejlesztéshez az építési engedélyt – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű padlógyár május 3-án.

További fejlesztések a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Újgenerációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a kecskeméti telephelyen. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul – jelentette be a cég április 29-én kiadott sajtóközleményében.

Négymilliárdos napelemes fejlesztés Pécsett

A beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – jelentette ki Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a pécsi naperőmű átadásán, 2016. április 28-án.

Német autóipari cég számára fejlesztett igényre szabott épületet a Prologis

A Prologis, Inc., a világ vezető logisztikai vállalata, a mai napon ünnepélyes keretek között átadta 25 414 négyzetméteres build-to-suit létesítményét, melyet a BMW csoport számára fejlesztett a Prologis Park Bratislavában – áll a Prologis április 28-án megjelent közleményében.

Új üzemcsarnokot épít a tolnai Fastron Hungária Kft.

Új, 4500 négyzetméteres üzemcsarnokot épít a mechanikai alkatrészeket gyártó tolnai Fastron Hungária Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással – közölte a cég április 19-én.

A Schaeffler-csoport 25 milliárd forint fejlesztést hajt végre Debrecenben

A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 14-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nagyrészt magyar dolgozóira alapozva indított startup vállalkozást a GE

Startup vállalkozást indított a General Electric (GE) a LED-gyártásra és az azzal összekapcsolható energiahatékonysági fejlesztésekre koncentrálva, a Current nevű új cég európai és közel-keleti működése nagyobb részt a magyarországi alkalmazottakra alapoz – közölte a társaság élére januárban kinevezett, az európai és közel-keleti területért felelős vezérigazgató az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

Kapacitásbővítő fejlesztés a móri FHL Björn Hungary Kft.-nél

Mintegy egymilliárd forintos fejlesztés kezdődött el a móri FHL Björn Kft.-nél; az eszköz-és gépbeszerzések révén a cég kapacitásai jelentősen nőnek – érkezett a hír április 11-én.

A Prologis fejleszti 2008 óta az első spekulatív ipari ingatlant Magyarországon

A Prologis, Inc., a világ vezető ipari ingatlan vállalata április 8-án bejelentette, hogy megkezdte egy 21 000 négyzetméteres spekulatív ingatlan fejlesztését a Prologis Park Budapest-Sziget területén.

A Mitsuba megduplázza gyártókapacitását Salgótarjánban

A Mitsuba autóalkatrészt gyártó japán vállalatcsoport 4,3 milliárd forint (13,5 millió euró) fejlesztéssel megduplázza salgótarjáni üzemének gyártókapacitását, amivel 150 új munkahelyet teremt; a beruházáshoz a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt.

Tutti növekedés: 30%-os exportbővüléssel ünnepel a 30 éves társaság

Az idén 30 éves Tutti Élelmiszeripari Kft. az elmúlt 3 évben évente 30%-os exportnövekedést ért el, és ma már az egymilliárdos magyar exportőrök táborát erősíti – áll a vállalat április 6-án megjelent közleményében.

600 új munkahelyet hoz létre a BorgWarner Oroszlányban

A BorgWarner autóipari vállalat Oroszlányban 15,5 milliárd forintos beruházást valósít meg, amellyel 600 új munkahelyet teremt; a fejlesztéshez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ad - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 6-án Budapesten.

Újrahasznosított anyagból készülő fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég

Újrahasznosított anyagból készülő, UV-álló fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég, mintegy 220 millió forintos uniós támogatással – közölte április 6-án cég kereskedelmi- és termelési igazgatója.

Mintegy 170 millió forint állami támogatást kap két ajkai autóipari vállalat

Mintegy 170 millió forint kormányzati támogatást kap két ajkai autóipari vállalat, a megvalósuló beruházásokkal közel egymilliárdos árbevétel-növekedés várható – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. támogatásáról szóló okirat átadása alkalmából március 30-án tartott ajkai sajtótájékoztatóján.

Szorosabb együttműködés

A kutatás-fejlesztési együttműködés megújításáról és bővítéséről írt alá megállapodást a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a baranyai megyeszékhely önkormányzata és a Richter Gedeon Nyrt. március 22-én Pécsett.

Bővíti tatabányai üzemét a Lipóti Pékség

A Lipóti Pékség tatabányai üzemének 308 millió forintos fejlesztését a kormány 108 millió forinttal támogatja a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter március 18-án az üzemben, majd a támogatásról szóló oklevelet átadta a társaság tulajdonosának.

A Richter 5 millió forint támogatást kap debreceni beruházásához

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 10-én sajtótájékoztatón Budapesten.

Csúcstechnológiát telepít Debrecenbe a National Instruments

A National Instruments (NI) 30 milliárd forint értékben megvásárolt csúcstechnológiát telepít debreceni gyárába – jelentette be a texasi központú vállalatcsoport ügyvezető alelnöke Debrecenben február 19-én, sajtótájékoztatón.

Évmilliárdokon át működőképes 5D-s adattárolást fejlesztettek brit kutatók

Évmilliárdokon át működőképes, ötdimenziós digitális adattárolót fejlesztettek nanoszerkezetű üveg felhasználásával a Southamptoni Egyetem kutatói – érkezett a hír február 17-én.

900 millió forintos fejlesztés a Schäfer-Oesterle Kft.-nél

Mintegy 900 millió forintos beruházással valósít meg technológiai fejlesztést a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó, bonyhádi székhelyű Schäfer-Oesterle Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 12-én.

Infrastrukturális fejlesztés a Baktalórántházi Ipari Parkban

Több mint 300 millió forint értékű infrastrukturális fejlesztés valósult meg a Baktalórántházi Ipari Parkban – közölte Krasznai Sándor projektmenedzser február 10-én.

A fejlesztéseknek köszönhetően növelte árbevételét a Simotrade Kft.

Közel 30%-kal növelte árbevételét a világítástechnikai termékeket gyártó simontornyai Simotrade Kft. az európai uniós technológiai fejlesztéseknek is köszönhetően – közölte a cég ügyvezető igazgatója január 30-án.

Acélipari fejlesztéshez biztosít 210 millió forint tőkét a Széchenyi Tőkealap

A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 210 millió forintos tőkeemelést hajt végre a nyíregyházi SYSX informatikai cégben, a társaság az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát növelő, egyedülálló rendszert fejleszt.

Mintegy 600 milliós kapacitásbővítés a bicskei Magyarmet Kft.-nél

Uniós források felhasználásával, 592 millió forintból hajtott végre technológiafejlesztést és kapacitásbővítő beruházásokat a magyar tulajdonú Magyarmet Finomöntöde Kft. a Fejér megyei Bicskén – érkezett a hír január 22-én.

Soha nem exportáltunk annyit, mint 2015-ben

Magyarország soha nem exportált annyit, mint az elmúlt évben, az előzetes adatok alapján a külkereskedelmi többlet eléri a 8 milliárd eurót (2500 milliárd forintot) – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára január 19-én Berettyóújfaluban, amikor átadta az Epack Kft. új gyártócsarnokát.

Átadták a veszprémi nass magnet Hungária Kft. logisztikai központját

Ünnepélyes keretek között átadták a veszprémi nass magnet Hungária Kft. 3000 négyzetméteres logisztikai központját január 16-án.

Közelebb a személyes gyógyszerekhez

A precíziós gyógyszerkutatásban, a betegségek genetikai hátterének felderítésében és a gének felfedezésében nyithatnak új utakat azok az eredmények, amelyeket a sejtek nagy felbontású térbeli vizsgálatára alkalmas rendszermikroszkópia területén ért el Horváth Péter bioinformatikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa és nemzetközi kutatócsoportja – jelentett be az Akadémia január 14-én.

Technológia fejlesztést zárt a győri Kenvéd Kft.

Árbevétel növekedést remél a győri székhelyű Kenéstechnikai és Felületvédelmi Szolgáltató Kft. (Kenvéd Kft.) a december végén zárult, 375,68 millió forintos technológia fejlesztéstől – tájékoztatott a cég pénzügyi igazgatója január 12-én.

A legintelligensebb üzleti limuzin

A Mercedes-Benz jelentős lépést tesz a jövő irányába az új E-osztállyal – jelentette be a cég Stuttgartban, január 11-én.

Fejleszti tiszavasvári üzemét a Járműszerelvényt Gyártó Zrt.

Fejleszti, újabb csarnokot építtet tiszavasvári üzemében a budapesti Járműszerelvényt Gyártó Zrt. – közölte a magyar tulajdonú társaság vezérigazgatója január 9-én.

Új kereskedelmi kikötő épül Mohácson

Új kereskedelmi kikötő épül mintegy 5 milliárd forint beruházással Mohácson 2017 végéig – mondta el a Duna-parti város polgármestere január 7-én.

Február közepétől lehet pályázni élelmiszeripari támogatásokra

Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára január 5-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

Újabb milliárdos fejlesztésekre készül a Rába

Milliárdos fejlesztésekre készül a Rába-csoport – mondta a holding elnök-vezérigazgatója december 28-án.

Újabb logisztikai raktárcsarnokkal bővült a Polgári Ipari Park

Negyedmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból elkészült a Polgári Ipari Park újabb logisztikai raktárcsarnoka – közölte december 25-én a Polgár-Invest Kft. ügyvezető igazgatója.

Kutatás-fejlesztési támogatást kap a Robert Bosch Kft.

A kormány 5 évre elosztva 5,37 milliárd forint támogatást biztosít a Robert Bosch Kft.-nek kutatás-fejlesztési célokra, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg – érkezett a hír december 24-én.

Jelentősen növelné a direkt uniós források lehívását Magyarország

A jelenlegi hétéves európai fejlesztési ciklusban 150-250 milliárd forint direkt fejlesztési forrást szeretne lehívni Magyarország a korábbi időszak 9-10 milliárdos összegével szemben – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter december 14-én Zalaegerszegen.

A Lufthansa Technik új állomást nyit a debreceni repülőtéren

A repülőgép-karbantartó Lufthansa Technik új állomást nyit a debreceni nemzetközi repülőtéren – jelentette be a cég vezérigazgató-helyettese december 14-én, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Másfélszeresére nő a Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása két éven belül

Másfélszeresére növekszik a műtrágyát gyártó pétfürdői Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása 2018-ra, a mintegy 300 millió eurós beruházás első üteme decemberben zárul – mondta december 2-án a gyár vezérigazgatója.

Jó eredményeket ért el a német autóipar az elektromos mobilitásban

Jó eredményeket ért el a német autóipar az elektromos hajtáslánc-technológiafejlesztésében, az elektromos mobilitás elterjesztéséhez és a járműtechnológiai digitalizáláshoz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez azonban hathatós politikai támogatásra is szükség van - jelentette ki a német autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezetének elnöke december 1-én Berlinben, a szervezet éves beszámolóján.

Befejeződött a Rába-csoport 4 milliárd forintos fejlesztése

Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és 50 új munkahelyet teremtett.

Fejlesztés a Tokaj Kereskedőháznál

Az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. összesen mintegy 17, 1 milliárd forintos beruházással teljesen átalakítja és fejleszti a borászatot. Már elkészült az új palackozóüzem első üteme mintegy 3 milliárd forintból – ismertette Tombor András, a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke sajtóbeszélgetésen november 26-án.

Közvetlen uniós forrás magyar–magyar közös fejlesztésekre

Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi szakemberek számára szervezett szakmai továbbképzést és fórumot 2015. november 25. és 28. között a Magyar Fejlesztési Központ a közvetlenül pályázható uniós források sikeres lehívása érdekében – jelentette be Kiss Antal miniszteri biztos. A 2020-ig tartó tervezési ciklusban folyamatosan közvetlen tenderek nyílnak az Európai Unió tagállamai és sok esetben harmadik országok részére is. A nagyrészt határokon átívelő együttműködésben is megpályázható kiírások számtalan új lehetőséget kínálnak az unió 13 milliós magyar nemzeti közössége számára.

A Fornetti 600 milliós fejlesztési programot indított

A Fornetti 600 millió forintos fejlesztési programot indított, amelynek első elemeként kialakított egy bútorüzemet Kiskunfélegyházán, 20 új munkahelyet teremtve – jelentette be Sebastian Gooding, a Fornetti Csoport ügyvezetője november 19-én Kiskunfélegyházán, az új üzem átadásán tartott sajtótájékoztatón.

Fejlesztettek a miskolci Bosch kéziszerszámgyárban

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél befejeződött a 2,2 milliárd forintos beruházás, amelynek célja elektromos kéziszerszámok fejlesztése volt a Bosch miskolci gyárában – jelentették be november 12-én, Miskolcon.

Tatabányán bővíti gyárát a Becton Dickinson

Letette az amerikai Becton Dickinson a gyógyszeriparban használt kutatási reagenseket előállító üzemcsarnok alapkövét a Tatabányai Ipari Parkban november 12-én, a 6 milliárd forintos beruházást a társaság fecskendőgyára mellett valósítják meg.

Mintegy 600 millió forintból fejlesztett a dabasi Lakto Kft.

A Lakto Kft. dabasi tejtermelő tehenészeti telepe 588 millió forint összköltségű fejlesztést hajtott végre, a beruházást november 10-én adták át.

A SEAT bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét

Bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét a SEAT: a spanyol autógyártó következő 10 évre vonatkozó stratégiájának 3 pillére a nagy haszonkulcsú modellek fejlesztése a növekvő szegmensek számára, az ügyfél-elégedettség előtérbe helyezése, valamint az autóipar legvonzóbb munkaadójává válni Spanyolországban – adta ki a tájékoztatást a Volkswagen konszern márkáit Magyarországon képviselő Porsche Hungaria november 2-án.

Technológia-fejlesztő beruházás az Alpha-Vet Kft.-nél

Mintegy 313,2 millió forintos komplex technológia-fejlesztő beruházással növeli termelését és hatékonyságát a magyar agro-business egyik piacvezető vállalata, az Alpha-Vet Kft. – közölte a cég október 30-án.

Alvázvédőt fejlesztett ki a Graboplast

A magyar autógyártók igényének jelentős részét kielégítő alvázvédő bevonatot fejlesztett ki a Graboplast, a termékből évente 4000 tonnát képesek előállítani a vállalat győri gyáregységében – közölte a cég október 28-án.

A Prologis élenjáró zöld fejlesztései a régióban: „Excellent” fenntarthatósági minősítések Csehországban

A Prologis Inc. nemzetközi vezető ipari ingatlan vállalat négy, nemrégiben elkészült épületét minősíttette a BREEAM környezetvédelmi besorolási rendszer alapján. A vizsgált épületek közül kettő, Csehországban elsőként, a legmagasabb „Excellent” minősítést kapta meg – áll a Prologis október 26-án megjelent közleményében.

Sikeresen lezárult a Csepeli Szabadkikötő fejlesztési projektje

Sikeresen befejeződött a MAHART- Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) kikötőfejlesztési programja.

Bővíti csarnokát a buszgyártással is foglalkozó Kühne Zrt.

Új üzemcsarnokot épít Mosonmagyaróváron a Kühne Zrt., a csaknem félmilliárd forintos beruházást saját erőből valósítja meg az elsősorban mezőgazdasági gépek és autóbuszok gyártásával foglalkozó cég – érkezett a hír október 14-én.

A Bosch megnyitja új, renningeni kutatóbázisát

Egy teljesen újszerű, innovatív környezet a kreatív elméknek. A Renningenben megnyíló kutatási központtal a Bosch az egyes területek együttműködését kívánja ösztönözni, hogy ezáltal tovább növekedjen a vállalat innovációs ereje – áll a Bosch október 14-én megjelent közleményében.

Új gyártócsarnokot épített a Greiner Bio-One Hungary Kft.

A Greiner Bio-One Hungary Kft. 2000 négyzetméteres gyártócsarnokot épített Mosonmagyaróváron, a bővítéssel mintegy 10 000 négyzetméteren gyártják novembertől a Petri-csészéket - mondta a vállalat ügyvezető igazgatója október 9-én.

Napelemeket szereltek a győri kórházra

Európai uniós forrásból napelemeket szereltek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tetejére. Az október 9-i átadáson az intézmény főigazgató főorvosa azt mondta, a beruházással évente 11,5 millió forintot takarítanak meg.

Logisztikai fejlesztésekre 10 milliárd forint pályázati forrás jelenik meg novemberben

Novemberben mások mellett logisztikai szolgáltató központok fejlesztésére, valamint ipari parki bővítésekre mintegy 10 milliárd forint értékben jelennek meg pályázati kiírások – mondta Tatai Laura, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának főosztályvezető-helyettese október 8-án, Velencén.

Tovább bővítette óbudai gyártóbázisát a Festo

Átadták a német Festo cég új, nagy munkahengereket előállító gyártócsarnokát, melynek beruházási költsége 4 milliárd forint és 170 új munkahelyet teremt – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára október 1-én, a helyszínen, Óbudán.

Bioszén technológiát fejlesztettek uniós támogatással

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében – érkezett a hír szeptember 30-án.

Polgár Ipari Park: uniós forrásból fejleszt az InfoGroup

Az InfoGroup 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el annak a 4600 négyzetméteres csarnoknak a megépítésére, amely most fejeződött be a Polgár Ipari Parkban - közölte az ingatlanfejlesztő cégcsoport értékesítési és fejlesztési igazgatója szeptember 28-án a helyszínen tartott tájékoztató rendezvényen.

Gyógyszeripari fejlesztés a Teva sajóbábonyi gyárában

A Teva gyógyszeripari társaság 2,3 milliárd forintos beruházást indított el sajóbábonyi gyárában, a technológiai fejlesztés a központi idegrendszeri betegség terápiájában alkalmazott készítmény előállítását szolgálja – adta ki a tájékoztatást a cég szeptember 25-én közleményben.

Növelte kapacitását a pápai Hirtenberger autóipari vállalat

A pápai Hirtenberger Automotive Safety járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalat 840 millió forintból fejlesztette gépparkját, ezzel jelentősen növelte gyártási kapacitását – jelentette be a cég vezetője szeptember 22-én.

A vasútfejlesztés a versenyképesség javulását szolgálja

A kormány vasútfejlesztései a versenyképesség javulását szolgálják, és azt, hogy a közösségi közlekedési rendszer jól működjön – mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szeptember 21-én a MÁV-START és a GYSEV motorvonat-beszerzési projektjének zárórendezvényén, Budapesten.

Új raktárépület nyitását tervezi a GW Magyarország Kft.

A Gebrüder Weiss (GW) Magyarország Kft. új raktárépületet nyitna Dél-Magyarországon, mert kiemelkedő fejlődési lehetőséget lát a kelet-közép-európai régióban, és azon belül Magyarországon – mondta az osztrák érdekeltségű szállítmányozási és logisztikai vállalat ügyvezető igazgatója szeptember 17-én Budapesten.

Bővítette termelői kapacitását a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft.

Elkészült a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 14 000 négyzetméter alapterületű csarnoka, a fejlesztéssel mintegy 50%-kal növeli kapacitását a győri székhelyű logisztikai vállalat – mondta a cég operációs igazgatója szeptember 16-án.

Újító mezőgazdasági megoldások az első Agro Inno Show-n

Újító mezőgazdasági megoldásokat, köztük drónok alkalmazását, a precíziós gazdálkodást és a mágneses permetezést mutatták be fejlesztő és forgalmazó cégek a szeptember 16-án Dunaföldváron első alkalommal rendezett Agro Inno Show-n.

Elektromos autót fejleszt a PSA és a kínai Dongfeng

Elektromos autót fejleszt kínai partnerével, a Dongfeng Motor vállalattal a PSA/Peugeot-Citroen konszern – írja az Automotive News Europe hírportál szeptember 16-án.

Az Intel 50 millió dollárt fektet a kvantum-számítástechnika fejlesztésébe

Az Intel 50 millió dollárt fektet a kvantum-számítástechnika fejlesztésébe a következő 10 évben, és ennek során együttműködik a Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) kvantumkutató intézetével, valamint Alkalmazott Tudományos Kutatások Holland Szervezetével – közölte az Intel szeptember 3-án.

Üzleti élet az embargón túl

Bár az Oroszország által 2014. augusztus 6-án elrendelt embargó érzékenyen érintette a magyar agrárexportot, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg, és az embargó ellenére több nagy értékű magyar vagy magyar-orosz közös beruházás valósult meg – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szeptember 1-jén.

Logisztikai központot fejlesztenek Szolnokon

Regionális logisztikai központot hoz létre Szolnokon a Zöld.Papír Kft. Az 1,25 milliárd forintos fejlesztéshez 500 millió forint uniós támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében – jelentette be a társaság augusztus 28-án.

Bővíti kapacitását a ContiTech

Mintegy 5 milliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.

Hazai közlekedésinformatikai fejlesztés nyújt segítséget a sofőrképzésben

A megfelelő szaktudással rendelkező járművezetők hazai állományának bővítését szolgáló sofőrképzéshez járulhat hozzá egy olyan magyar fejlesztésű megoldás, amelynek használatával a fuvarozásban és közúti áruszállításban érintett vállalatok folyamatosan nyomon követhetik, és ezáltal fejleszthetik a járművezetők vezetéstechnikai képességeit – áll a WebEye augusztus 27-én megjelent közleményében.

A kormány 1,3 milliárd forinttal támogatja a Csaba Metál beruházását

A békéscsabai székhelyű Csaba Metál Zrt. 5,7 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásához a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 27-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hamisíthatatlan termékazonosítót fejlesztettek ki Miskolcon

Világhírre is szert tehet a miskolci Vasbeta Kft. Secure Mark (SMark) projektje. A fejlesztők szerint hamisíthatatlan termékazonosító rendszer kifejlesztésére a cég több mint egymilliárd forintot fordított - hangzott el sajtótájékoztatón Miskolcon, csütörtökön.

Több mint 300 milliárd forintból fejleszti egy konzorcium a nyárfa alapú bioetanol gyártást

Mintegy 369 millió forint költségvetésű projekt keretében a James and Tailor Kft., a Károly Róbert Főiskola és a SZURO-TRADE Kft. konzorciumi együttműködésben dolgozik a nyárfa fajtákra alapozott bioetanol gyártásán – olvasható a partnerek közös, augusztus 12-én megjelent közleményében.

Hétszázmilliós beruházás a kaposvári húsüzemnél

A kaposvári Kometa'99 Zrt.-nél elkészült a húsminőség javítását szolgáló 700 millió forintos beruházás, amely felerészben pályázati támogatásban részesült – közölte a társaság augusztus 6-án.

Bővítik a teherkikötőt Komáromban

Közel 900 millió forintos fejlesztéssel korszerűsítik a komáromi teherkikötőt, megteremtik a biztonságos árutárolás, valamint a hajók és a tehergépkocsik gyors átrakodásának lehetőségét - mondta el a beruházás alapkövének letétele után augusztus 4-én Esztergom polgármestere.

Közösen fejlesztett új étrend-kiegészítőt az SZTE és a Biomed Kft.

Közösen fejlesztett új, növényi alapú étrend-kiegészítőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Biomed Kft., a termék két hónapja került a patikákba és a szaküzletekbe.

Harmadával növelte kapacitását a HungaroPasta

A tésztagyártással foglalkozó Hungaro Pasta Kft. 217 millió forintos fejlesztéssel harmadával növelte kapacitását – adta ki a tájékoztatást augusztus 2-án a tulajdonos-ügyvezető Szabados Ferenc.

Lezárult a Csaba-berényi Gépgyártó Kft. technológiafejlesztési projektje

Lezárult a Csaba-berényi Gépgyártó Kft. több mint 500 millió forintból megvalósított technológiafejlesztési projektje – adta ki a tájékoztatást Koloch Zsolt ügyvezető igazgató július 30-án.

Naperőmű a főiskola parkolójában

Naperőmű épül csaknem 140 millió forintból Szolnokon, a főiskolai campus parkolójában, ez az intézmény áramfelhasználásának mintegy 25 százalékát biztosítja - jelentette be az intézmény vezetője július 24-én.

A túró- és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt

A túró- és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében – közölte a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója július 23-án Szegeden.

Technológiai fejlesztés a műanyagipari gyártónál

A tavalyi, több mint 380 millió forintos raktárberuházás és gépvásárlás után további mintegy 200 millió forintos technológiai fejlesztést indít a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásával foglalkozó nagykanizsai Siroma-Plast Kft.

Új turbina-termékcsaládot fejlesztett a Ganz EEG Kft.

Új turbina-termékcsaládot fejlesztett a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. európai uniós és hazai fejlesztési források felhasználásával.

Fröccsöntő gépeket gyárt a Wittmann Robottechnikai Kft.

Mintegy félmilliárd forintos fejlesztés révén fröccsöntő gépek gyártását kezdi meg a Wittmann Robottechnikai Kft. – közölte a mosonmagyaróvári székhelyű vállalat pénzügyi munkatársa július 15-én.

Újabb szolgáltatással bővül a HU-GO: bevezetik a bírságriasztás funkciót

Újabb szolgáltatással bővül július 15-én a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer (HU-GO), bevezetik a bírságriasztás funkciót a jogkövető fuvarozók védelme érdekében – adta ki a tájékoztatást a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Lépéselőnyben a jogalkotás gyakorlata előtt

Az Európai Bizottság 2011. március 8-án elfogadta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemtervét, amely rámutatott arra, hogy középpontba kell helyezni az energiahatékonyságot. Fél évvel a párizsi klímacsúcs előtt az energiahatékonyságról szóló 2012/27. EU irányelv 8. cikke alapján kiadták a magyar végrehajtást szabályzó 2015. évi 57. törvényt. Ez a jogszabály tartalmazza többek között a nagyvállalatok energia-auditálási kötelezettségét. Míg a nagyvállalatok ez év végétől kezdik el az energiahatékonysági auditot, a HAJDU cégcsoport ötéves fejlesztésének eredményeként az év végén fejezi azt be. A program megvalósítását az Ipari Parkot működtető HAJDU Infrastruktúra Zrt. hajtotta végre – áll a cég július 15-én kiadott sajtóközleményében.

Magyar fejlesztést díjaztak

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és magyar informatikusok módszereire épülő munka nyerte el idén a Nemzetközi Anyagcsere Társaság (Metabolomics Society) és a Springer Tudományos Kiadó legjobb közlemény díját – áll a HYD július 9-én megjelent közleményében.

Fejlesztőközpontot nyitott egy navigációs szoftvereket készítő cég Szegeden

Fejlesztőközpontot nyitott az NNG Szegeden, az autóipari navigációs megoldásokat készítő cég jelenleg 30 embert alkalmaz a Tisza-parti városban, ezt a létszámot néhány hónapon belül 50, középtávon 200 főre kívánják emelni – közölte Szombathelyi Péter megbízott vezérigazgató július 8-án a helyszínen.

Új őrlési technológiát vezetett be a Sikér Zrt.

A tatabányai székhelyű Sikér Malomipari Zrt. új őrlési technológiát vezetett be szekszárdi üzemében, amellyel hosszú távon stabil minőségű lisztet lehet előállítani - közölte a cég július 7-én.

Bővítette termelői kapacitását a győri Grana Kft.

Éves szinten 30%-os termelői kapacitásbővülésre számít a győri székhelyű Grana Kft. a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett fröccsöntő üzemcsarnok átadásának köszönhetően.

Kétszázötven új munkahelyet teremt a Rosenberger ipari beruházása a Jászságban

Csaknem 3,5 milliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó német Rosenberger cég magyarországi leányvállalata, a fejlesztéssel 250 új munkahely jön létre a jászárokszállási üzemben – jelentették be június 29-én Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Folyamatos terjeszkedés

Az orosz logisztikai piac meghatározó szereplője, az FM Logistic 6 új szerződést írt alá szállítmányozás, logisztika és raktárlogisztika tevékenységekre – áll a cég június 10-én kiadott közleményében. Az amerikai élelmiszeripari csoportnak, a Marsnak készülő új hőmérséklet-szabályozott logisztikai platform első fázisa is átadásra került Ulyanovskban.

Fejelesztés a Continental csoport makói egységénél

Történetének egyik legnagyobb fejlesztését kezdi el a Continental csoport makói egysége – áll a június 25-én kiadott sajtóközleményben.

Fejlesztés a Tetra Pak budaörsi üzemében

A Tetra Pak 14 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre magyarországi gyárában, a kibővített budaörsi üzemet és az új gyártósort június 24-én adták át.

Élelmiszerbiztonsági tananyagot fejlesztett négy hazai egyetem

Élelmiszerbiztonsági tananyag készült négy magyarországi felsősoktatási intézmény fejlesztésében, a projektben a debreceni, a szegedi, nyugat-magyarországi egyetem, valamint az egri főiskola vett részt – erről Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese beszélt az M1 aktuális csatornán június 21-én.

Agrárkamara: több mint 471 millió forint agrárportál fejlesztésére

Agrárportál fejlesztésére 235 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK); a projekt összköltsége meghaladja a 471 millió forintot – közölte a köztestület június 19-én.

Közel 600 millió forintból fejlesztett húsipari termékeket a Bábolna Törökszentmiklóson

Összesen 577 millió forintból fejlesztett húsipari termékeket a Bábolna Élelmiszeripari Kft. Törökszentmiklóson, a projekthez az Új Széchenyi Terv keretében 259,5 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a társaság – érkezett a hír június 19-én.

Vasúti teherkocsikkal bővítette járműparkját a GYSEV Cargo

Huszonöt nyitott konténerszállító vasúti teherkocsival bővítette járműparkját aGYSEV Cargo Zrt., így már 60 teherkocsi szállítja a konténereket Németországba és Törökországba – mondta a vállalat vezérigazgatója június 17-én a soproni konténerrendező terminálban tartott átadó ünnepségen.

Tudáspark alakul Debrecenben

A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert csaknem 583 millió forint uniós támogatást a Debreceni Egyetem, a városi önkormányzat, a helyi iparkamara és az INNOVA fejlesztési ügynökség alkotta konzorcium – jelentették be június 15-én a projekt nyitórendezvényén a cívisvárosban.

Technológiafejlesztés a lakiteleki Poliol PET Packaging Kft.-nél

A lakiteleki Poliol PET Packaging Kft. 364,8 millió forintos összköltségű beruházással fejlesztette telephelyét és vásárolt eszközöket, amelyhez 182,4 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.

Kikötőfejlesztés Pakson

Uniós támogatással bővíti, fejleszti paksi kikötőjét a Sygnus Kft. Az 1,2 milliárdos beruházás eredményeként már nemcsak berakodásra, hanem áru kirakodására is alkalmas lesz a kikötő – adta hírül a vállalat június 12-én.

A kormány elfogadta az élelmiszeripar fejlesztési stratégiáját

A kormány elfogadta a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter június 10-én Budapesten sajtótájékoztatón.

„Év Gyógyszere 2014” díjat kapott a Richter mióma elleni készítménye

A Magyar Tudományos Akadémián Prof. Dr. Sperlágh Beáta a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) elnöke ünnepélyes keretek között átadta az "Év Gyógyszere 2014" díjat Bogsch Eriknek, a Richter vezérigazgatójának. A díjat a Richter Gedeon Nyrt. Esmya® (uliprisztál-acetát) nevű készítménye kapta – áll a vállalat június 8-án megjelent közleményében.

A GE Healthcare bővíti szoftverfejlesztő központját

Bővíti szegedi szoftverfejlesztő központját a GE Healthcare, a Tisza-parti városban a közeljövőben két új csoport kezdi meg munkáját – jelentette be Vámos Tamás, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója június 2-án.

Hárommilliárd forintos üzemfejlesztés Jászberényben

Csaknem 2,84 milliárd forintból 851 millió forint európai uniós támogatással 10 000 négyzetméteres új üzemcsarnokot, két modern göngyölegtárolót épített, valamint fémmegmunkáláshoz szükséges gyártó- és szerszámgépeket vásárolt a fémforgácsolással, vasszerkezeti és lemezmegmunkálással foglalkozó Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. a jászberényi telephelyén.

A Globus második igényre szabott épületét rendeli a Prologistól

A Prologis Inc. globális vezető ipari-ingatlan vállalat egy 28 830 négyzetméteres igényre szabott épület fejlesztéséről állapodott meg a Globus-szal, Prágába – jelentette be a cég május 28-án, sajtóközleményben. Az épület, amelyet várhatóan az év negyedik negyedévében adnak át, a Prologis Park Prague-Jirny területén, a Globus nemrégiben felújított 31 765 négyzetméteres, szintén igényre szabott négyes számú épülete mellett épül fel. A technikai jellemzők között szerepel a temperált raktárterület, különleges egységekkel a friss termények és a fagyasztott élelmiszerek tárolására.

Víztakarékos szelepeket fejleszt a Szelepkutató Fejlesztési Kft.

A Szelepkutató Kft. 219,67 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el újfajta, víztakarékos szelepek kifejlesztéséhez, a kutatás-fejlesztési (k+f) projekt összértéke meghaladja az 537 millió forintot – adta hírül a társaság május 27-én.

Sikeres magyar fejlesztésű hatékony és "szelíd" fertőtlenítőszer

Új magyar fejlesztésű "szelíd" fertőtlenítőszert díjazott a svéd kereskedelmi kamara – mondta Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem professzor emeritusa az M1 aktuális csatornán május 25-én.

Több mint egymilliárdos fejlesztés a Vajda Papír soroksári gyárában

Összesen 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssel két csúcstechnológiát képviselő papírzsebkendő-gyártó gépsor áll munkába a Vajda Papír Kft. soroksári telephelyén, a beruházással 24 új munkahely jön létre, 30%-kal nő a vállalat gyártókapacitása – közölte a háztartási, egészségügyi papírtermékek gyártásával és exportálásával foglalkozó vállalatcsoport május 23-án.

A jövő okos autói Szombathelyről indulnak

A nemzetközi TDK-csoporthoz tartozó szombathelyi EPCOS 20 éves történetének legnagyobb volumenű fejlesztése részeként 2015. május 22-én átadta a TDK csoport egyik európai autóelektronikai alkatrészgyártó központját Szombathelyen. A 2013-ban indult és három éven át tartó mintegy 10,5 milliárd forint összértékű fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a szombathelyi EPCOS olyan „okos autós alkalmazásokhoz” fejleszt és gyárt elektronikai alkatrészeket, mint például a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a különféle táblafelismerők.

A Schäfer-Oesterle Kft. újabb üzemcsarnokot épít

Újabb üzemcsarnokot épít az autóipari beszállító Schäfer-Oesterle Kft. a bonyhádi ipari parkban, a fél milliárd forintos beruházásról május 21-én írta alá a megállapodást a német tulajdonú cég, a bonyhádi önkormányzat és az ipari parkot működtető kft. képviselői.

Zöldenergia-fejlesztés a Jabil gyárban

Újabb zöldenergia-fejlesztést valósított meg a Jabil Tiszaújvárosi gyára: áprilisban egy elektromos személyautó töltőt helyeztek üzembe, amit újrahasznosított napelemekből épített rendszerből nyert energiával táplálnak – adta hírül a cég május 21-én.

Krízishelyzet-szimuláció Százhalombattán

Vészhelyzet-szimulációt tartott a MOL, a Petrolszolg és a FER Tűzoltóság Százhalombattán.

Tovább javul a vasúti közlekedés biztonsága a GYSEV Zrt. hálózatán

Újabb, 2 milliárd 325 millió forint összköltségű, célzottan a közlekedésbiztonságot javító fejlesztések indulnak a GYSEV hálózatán. – Az Érj haza biztonságban! országos program vasúti elemeinek megvalósítására közel 20 milliárd forintot szán a kormány a következő években – hangsúlyozta Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a soproni nyitórendezvényen, 2015. május 19-én.

Greenion

Nyolc éves fejlesztést és tesztelést követően, a budapesti Ipar Napjai kiállításon mutatkozott be először nyilvánosság előtt a Greenion elnevezésű lég- és gáztisztító technológia. A magyar feltaláló, Mészáros Ferenc fejlesztése hatékony megoldást nyújthat a világ egyik legégetőbb problémájára, a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátásra.

Elkészült az Audi motorfejlesztő központja

Magyarország gazdaságának fejlődését leginkább a tavaly 10 %-kal bővülő Németországba irányuló export határozza meg, amelyben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungaria Motor Kft.-nek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter május 11-én Győrben, az Audi 1600 négyzetméter alapterületű, 5,4 milliárd forintból épült motorfejlesztő központjának átadásán.

1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált – jelentette be ajkai sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára május 7-én.

Két új spekulatív fejlesztést kezd meg a Prologis Pozsonyban

A Prologis Inc. globális vezető ipari-ingatlan vállalat május 5-én két új spekulatív létesítmény felépítésének megkezdését jelentette be a Prologis Park Bratislava területén.

Száz munkahelyet teremtett a Fehrer Automotive-Rába Kft. Móron

Uniós források felhasználásával, 3 milliárd 477 millió forint összköltséggel építette ki habosított termék gyártókapacitását a móri telephelyű Fehrer Automotive-Rába Kft., amely ezzel 100 új munkahelyet is teremtett.

Beruházás a pápai Hirtenberger autóipari vállalatnál

Ötven új munkahely jött létre a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a pápai Hirtenberger Automotive Safety Hungary járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalatnál – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője április 27-én.

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári Cukor Manufaktúra kft.

A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket április 22-én adták át.

Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro Kft.

Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro systems enineering Kft., a beruházás az Európai Unió és a magyar állam csaknem 675 millió forintos támogatásával, 1,365 milliárd forintos összköltséggel valósul meg – adta hírül a vállalat április 19-én.

Átadták a Gealan székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát

Átadták április 17-én a németországi székhelyű Gealan Formteile GmbH székesfehérvári műanyagipari gyártócsarnokát, a Sóstói Ipari Parkban található üzembe mintegy 2 millió eurót (600 millió forint) fektettek be.

Felavatták az Emerson új székesfehérvári gyárát

Felavatták április 15-én az Emerson Process Management Magyarország Kft. új, 25 000 négyzetméter alapterületű gyárát Székesfehérváron, a cégcsoport szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága egy több mint 3 milliárd forintos beruházást követően költözhetett a korábban a Philips tulajdonában lévő épületbe.

A ventilátorgyártó Papst Hungary 4,5 millió eurós fejlesztést hajt végre Vecsésen

Az elektronikai részegységek hűtésére szolgáló kisméretű ventilátorokat gyártó Papst Hungary Kft. 4,5 millió euróból bővíti kapacitását Vecsésen: új üzemcsarnokot épít és 300 új munkahelyet hoz létre – mondta el a cég gazdasági igazgatója április 13-án.

Újabb együttműködés a Siemens és a műegyetem között

A 17 éve kezdődött együttműködés keretében újabb, elsősorban a képzést ösztöndíjakkal és tanulmányutakkal segítő megállapodást kötött a Siemens Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel április 2-án Budapesten.

Új logisztikai központtal erősít az Euromedic

Az Euromedic vállalatcsoport március 24-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg legújabb befektetése eredményeként létrehozott logisztikai központját. A Budapest XI. kerületében található 15 000 m2-es létesítményt mintegy 1 milliárd forintból finanszírozta a vállalatcsoport és a legmodernebb technológiákkal szerelte fel annak érdekében, hogy még magasabb minőségű szolgáltatásokat kínáljon a hazai gyógyszer- és egészségügyi termékpiac minden szereplőjének.

Három milliárd forintból fejlesztettek az ajkai ipari parkban

Tíz munkahely létesült az ajkai ipari parkban működő autóalkatrész gyártó cégnél három milliárd forintos uniós fejlesztésnek köszönhetően – közölte a vállalat ügyvezetője március 23-án.

Új üzemcsarnokot épít a Sipospack Kft.

Új üzemcsarnokot épít és bővíti kapacitását a herceghalmi Sipospack Reklám-, Csomagolótasak Gyártó és Kereskedelmi Kft. – adta hírül a vállalat március 23-án.

Befejeződött a Fraisa Hungária Kft. sárospataki beruházása

A svájci érdekeltségű Fraisa Hungária Kft. sárospataki üzemében elkészült az a csaknem másfél milliárdos beruházás, amelynek révén a gépiparban a különféle típusú, méretű, keménységű forgácsoló szerszámok újraélezése, méretpontossága biztosítható, a szerszámok használati ideje pedig hosszabb lehet – adta hírül a vállalat március 19-én.

Európának tartania kell a lépést a globális közlekedési versenyben

Az európai közlekedési hálózat fejlesztése mellett kiemelt figyelmet érdemelnek a harmadik országokba vezető szárazföldi kapcsolatok is. A hagyományos tengeri útvonalakon túl egyre jobban felértékelődik az elsősorban vasúti összeköttetések szerepe Kína, Oroszország, Törökország, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia felé – hangsúlyozta Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Közlekedési Tanács ülésén 2015. március 13-án, Brüsszelben.

Áttörést hozhat a deutérium-megvonásra épülő kutatás és gyógyszerfejlesztés

Eddig a XXI. század sem hozott áttörést a daganatos megbetegedések gyógyítása terén. A The Wall Street Journal egyik februári számában a sikertelenség okait elemzik a cikk szerzői. Magyarországon kevesebbet beszélünk a helyzet súlyosságáról, arról, hogy annak ellenére veszítünk el évente 33 000 daganatos beteget, hogy 160 milliárd forintot fordítunk az onkológiai kezelésekre – áll a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. március 2-án kiadott sajtóközleményében. A cég szakemberei úgy vélik, hogy a deutérium-megvonásra épülő kutatás és gyógyszerfejlesztés áttörést hozhat a megelőzés és a gyógyítás területén egyaránt. Legújabb eredményeiket a májusi, immár harmadik Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián ismerhetik meg a szakemberek, amelyre külföldi előadókat is várnak, többek között az USA-ból és Kínából. A konferencia egyik kiemelt célja, hogy a hazai szakma figyelmét is ráirányítsa a kutatási területre, a deutériumdepléció terápiás alkalmazásának lehetőségeire.

Fejlesztette szombathelyi telephelyét a Metál Hungária Holding Zrt.

Csaknem 620 millió forintos beruházással épített új csarnokot és hajtott végre technológiai fejlesztést szombathelyi telephelyén az acélszerkezet gyártással és szereléssel foglalkozó Metál Hungária Holding Zrt – adta hírül a vállalat telephelyvezetője február 17-én.

Tovább fejleszt a járműipari QP Zrt.

A második félévre befejeződik a győri székhelyű Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt.-nél (QP Zrt.) 2013-ban elkezdődött technológiai fejlesztés; a hosszú távú cél, hogy a vállalat az Audi közvetlen beszállítójává váljon – közölte a vállalat vezérigazgatója február 11-én.

A Prologis 2014-es közép- és kelet-európai eredményei

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat február 4-én beszámolt a Közép- és Kelet-Európai régióban 2014 során elért eredményeiről. 2014-ben a Prologis 27 létesítményt, 390 000 m2 összterülettel vásárolt fel a régióban igen vonzó, pótlási költséghez közeli áron, mintegy 225 millió euróért. A vállalatcsoport felvásárolt egy 33 hektáros területet is a prágai repülőtér mellett, a területen máris két, összesen 61 110 m2-es létesítmény fejlesztése zajlik. A vállalat emellett értékesített egy 20 hektáros telket a lengyelországi Gdańsk városában.

A COMBILIFT bejelenti 40 millió euró értékű beruházását új gyártóüzemében

A következő 2 év folyamán a COMBILIFT 40 millió eurót fektet új gyártóüzem létrehozására, mely további 200 munkahelyet teremt a következő 5 évben. Ezt An Taoiseach Enda Kenny jelentette be Richard Bruton, a foglalkoztatási, vállalkozási és innovációért felelős miniszter oldalán a Combilift székhelyén, Monaghanban tett látogatása során február 6-án pénteken.

Környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki egy tiszaújvárosi cég

A tiszaújvárosi Rapidsil System Kft. környezetbarát építőanyagot fejlesztett ki, a nádból készült elem egyebek mellett földrengésbiztos, jó hő- és hangszigetelő, lényegesen könnyebb mint az eddigiek – mondta Orosz Zoltán feltaláló január 28-án sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Új termelésirányítási rendszert fejlesztett ki a Gémtech Kft.

Új termelésellenőrzési és -irányítási rendszert fejlesztett ki uniós és hazai támogatás segítségével csaknem 467 millió forintból nyíregyházi telephelyén a Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó (Gémtech) Kft. – adta hírül a társaság január 16-án.

Az Alpine japán cég 39 millió dolláros beruházással fejleszt Biatorbágyon

Az Alpine japán tulajdonú elektronikai vállalat 39 millió dollár értékű beruházással fejleszti biatorbágyi gyárát, ezzel 2018-ig megduplázza termelési kapacitását és 500 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón január 15-én, Budapesten.

A keleti nyitás jegyében újra felértékelődhet Záhony és térsége

A keleti nyitás jegyében fellendülésre számít a négy ország határán fekvő Záhony és térsége. Az ipari park után az áruszállítás fejlesztésében is gondolkodnak. Záhony és térsége a korábbi években is meghatározó szerepet kapott, nevezték Európa szárazföldi kikötőjének is. A keleti nyitás jegyében most újra felértékelődhet a térsége. A legutóbbi nagy fejlesztés egy 170 hektáros ipari park létrehozása volt, de most ennél tovább is lépnének. A 4 ország találkozásánál fekvő térségben elsősorban az áruszállításban gondolkodnak az ukrán és magyar szakemberek a jövőben is.

Termékfejlesztés a Sole-Mizo Zrt.-nél

Több mint egymilliárd forintból új, speciális, savanyított tejtermékeket fejlesztett a szegedi Sole-Mizo Zrt., a cég a kutatás-fejlesztéshez (K+F) 480 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül a vállalat december 24-én.

Kapacitásbővítő fejlesztés kezdődött a bicskei Magyarmet Finomöntöde Bt.-nél

A Magyarmet Finomöntöde Bt. az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Programja keretében elnyert európai uniós támogatás igénybevételével mintegy 600 millió forintos fejlesztést hajt végre bicskei telephelyén – érkezett a hír december 22-én.

Fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

Több mint 2 milliárd forintos, 6,9 millió eurós innovációs fejlesztés eredményeként a Sapa Profiles Kft. székesfehérvári gyárában autóipari igényeket kielégítő alumínium présgépet és precíziós megmunkáló gépeket állított üzembe – adta hírül a vállalat december 16-án.

Biogáz üzem épül Vajszlón

Összesen egymilliárd forintból, több mint 600 millió forintos EU-s támogatás felhasználásával épít biogáz üzemet Vajszlón az Ormánsági Zöldenergia Kft. – mondta a társaság ügyvezetője december 15-én.

Bővítette gyártó kapacitását a szekszárdi BHG-ASZ Kft.

Több mint fél milliárd forintos beruházással bővítette gyártó csarnokát és fejlesztette technológiáját a szekszárdi BHG Alkatrészgyártó Kft. – közölte a cég december 11-én.

Megduplázza a dolgozók létszámát a Ganzeg Kft.

A Ganz Holding Zrt. az egyiptomi export megrendeléseknek köszönhetően fejleszti a zalaegerszegi üzemét és mintegy 180 ember alkalmazásával megduplázza Ganzeg Kft. dolgozóinak létszámát – írta december 11-i számában a Zalai Hírlap.

Kamionflottával bővült a Bige Holding Csoport

A Bige Holding Csoport 114 kamionnal és hozzá tartozó pótkocsival bővült, a 4 milliárd forintos beruházás eredményeként a magyar agrárium legnagyobb kamionflottája jött létre – közölte a cégcsoport december 9-én.

Levegőminőség mérő műszert fejleszt a szegedi Hilase Kft.

A Videoton Holding Zrt. egyik tagvállalata, a szegedi Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által vezetett konzorcium európai uniós forrás felhasználásával új típusú levegőminőség mérő műszert fejleszt, amely a szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására képes – adta hírül a vállalat december 10-én.

Automatizált munkaidő-nyilvántartás

Csaknem 115 millió forintos európai uniós támogatással automatikus munkaidő- nyilvántartó rendszert fejlesztett ki a Webra International Kft. tartalom- és munkafolyamat-kezelő vállalat – adta hírül a vállalat november 29-én.

Vezetésbiztonsági berendezést gyárt a Continental

Vezetésbiztonsági elektronikai berendezés gyártását kezdte meg a Continental kőbányai gyárában egy 1,4 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően – mondta a gyáregység vezetője november 25-én.

Növeli kapacitását és a munkahelyek számát a Schott Kft.

Bővíti termelési kapacitását és 10 új gyártósort vásárol, illetve a beruházásnak köszönhetően újabb munkahelyeket hoz létre a Vas megyei Lukácsházán a gyógyszercsomagoláshoz használatos üvegtermékeket előállító Schott Hungary Kft. – közölte Szabó Imre, a cég pénzügyi igazgatója november 22-én.

Bővítette kapacitását a Marzek Kner

Egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Marzek Kner Packaging csomagoló anyagokat gyártó nyomdaipari vállalat Békéscsabán, a beruházást a bővülő exportpiaci igények indokolták – adta ki a tájékoztatást a társaság igazgatója november 20-án.

EU-támogatással korszerűsít a Gyulahús

Az első érdemleges fejlesztést valósította meg a Gyulahús, mióta a vállalatot tavaly februárban az önkormányzat kivásárolta a felszámolótól – jelentette be november 18-án a cég központjában Görgényi Ernő polgármester.

Új telematikai fejlesztések a szállítmányozásban

Tovább csökkenthetik kiadásaikat a fuvarozással foglalkozó vállalatok az olyan új közlekedésinformatikai megoldásokkal, mint az üzemanyag összetételének elemzése, illetve az abroncsnyomásra vonatkozó adatok valósidejű továbbítása – hangzott el a WebEye Magyarország szervezésében immár második alkalommal megrendezett Üzleti Reggelin. A szakmai rendezvényen közlekedésinformatikai és logisztikai szakértők ismertették a legújabb fejlesztések eredményeit.

Több százmilliós fejlesztés az autókhoz dekorációs elemeket gyártó MONO-Ipolyfabric Kft-nél

A luxusautók belső dekorációs elemeit gyártó ipolytölgyesi MONO-Ipolyfabric Kft. 646 millió forint összköltségű fejlesztési projektet zár 2015 elején – mondta a cég pénzügyi vezetője november11-én.

Jól halad a bonyhádi ipari park bővítése

Befejezés előtt áll a bonyhádi ipari parkban a Völgységi Ipari Park (VIP) Nonprofit Kft. bővítési projektje, amelynek keretében két, összesen 6000 m2-es üzemcsarnok épül – mondta a kft. ügyvezető igazgatója november 5-én.

Egymilliárdos fejlesztés a Ziehl-Abegg Kft.-nél

Egymilliárd forintot meghaladó program keretében infrastrukturális beruházásokat és információs technológiai fejlesztéseket valósított meg, gépeket vásárolt és jelentősen bővítette a foglalkoztatottak létszámát a főként ventilátorok részegységeinek gyártásával foglalkozó marcali Ziehl-Abegg Kft. – adta hírül a vállalat november 3-án.

Feledékeny autósokon is segít a magyar fejlesztés

Nem csak járművédelemre alkalmas a GPS távfelügyelet. Egy új, magyar fejlesztésű mobil applikáció gombnyomásra parkolást intéz, sofőrt azonosít, segít megtalálni a gépkocsit vagy autópálya matricát vásárol. A fejlesztő cég szerint a mobiltelefon az NFC technológia és a műholdas gépjárművédelem házasítása hamarosan nem csak a járműiparban könnyíti meg a felhasználók életét – hangzott el október 29-én, sajtótájékoztatón.

A TOMRA Sorting Solutions és a Prologis új gyár- és disztribúciós létesítményt nyitott meg Pozsonyban

A TOMRA Sorting Solutions és a Prologis Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat együtt ünnepelte az új, 12 600 m2-es, BREEAM minősítésű, teljes mértékben a TOMRA gyártási és disztribúciós igényeihez alakított (BTS) létesítmény megnyitóját Szlovákiában – áll a vállalat október 28-án kiadott sajtóközleményében.

Reális megoldások a valódi ügyféligényekre

Az Invitel az üzleti és lakossági ügyféligényeket szem előtt tartva folytatja 2012-ben indított nagyszabású, mintegy 4,5 milliárd forint volumenű fejlesztési programjának megvalósítását – áll a cég október 16-án kiadott sajtóközleményében. A fejlesztés célja, hogy minél több előfizetője számára nyújtson minőségi szolgáltatásokat a legmodernebb optikai- és mikrohullámú (üzleti célú) technológia segítségével. A program megvalósítása a következő időszakban újabb intenzív szakaszba lép: év végéig 18 városban, további háztartások tízezrei számára válnak elérhetővé a társaság minőségi szolgáltatásai. Ezzel a fejlesztéssel együtt az Invitel kevesebb mint három év alatt három és félszeresére (több mint 410 ezerre) növeli a nagy sávszélességű kapcsolattal elért körzetek lefedettségét.

Korszerűsítik a komáromi teherkikötőt

Közel egymilliárd forintból korszerűsítik a komáromi teherkikötőt. A beruházás keretében a hajók és tehergépkocsik átrakási rendszereit is modernizálják – jelentette be október 14-én a kikötőt üzemeltető Port Danube Kft.

Gépipari cég épít gyárat Miskolc egyik ipari parkjában

A francia érdekeltségű Toolstyle Kft. új üzemcsarnokot és hozzá kapcsolódó létesítményeket épít fel 600 millió forintból Miskolc északi iparterületén, a Mechatronikai Ipari Parkban, az elsősorban a gép- és energetikai iparnak alkatrészeket, részegységeket gyártó társaság a tervek szerint 2015-ben költözik át jelenlegi, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén található helyéről az új telephelyre – adta hírül a vállalat október 1-én.

Befejeződött a vasútbiztonsági fejlesztések kivitelezése a GYSEV Zrt. hálózatán

Közel 800 millió forint értékben jelentős vasútbiztonsági beruházás sorozatot hajtott végre vonalain a GYSEV Zrt. A vasúttársaság mintegy 770 millió forintos uniós és hazai támogatással a legkorszerűbb eszközökkel látta el a vonalakat és az átkelőket a közlekedés biztonságának növelése érdekében. A projekt hatékonyságát jelzi, hogy fejlesztésbe bevont útátjárókban az átadás óta nem volt baleset. A kivitelezés befejezésével a GYSEV elsőként zárta le az 55 milliárd forintos országos közlekedésbiztonsági program saját hálózatára eső elemeit – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szeptember 30-án kiadott közleményében.

Fejlesztés az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. orosházi üzemében

Fejlesztette orosházi üzemét negyedmilliárd forintos beruházással az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. (AKG). A társaság saját forrásból és a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja keretéből elnyerhető kedvezményes kamatozású hitelből finanszírozta beruházást – adta hírül a vállalat szeptember 26-án.

Az év informatikai fejlesztésének választották a HU-GO e-útdíj rendszert

Az i-Cell rekordidő alatt üzembe állított e-útdíj rendszere nyerte meg az év IKT projektjének járó díjat az információs és kommunikációs technológiai ipar egyik legrangosabb hazai eseményén, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által szervezett MENTA Konferencián – áll a cég szeptember 23-án kiadott sajtóközleményében.

Félmilliárdos fejlesztés a Fiers Mechanika Kft.-nél

Uniós támogatás segítségével, több mint 511 millió forintból bővítette gyártóterületét és szerzett be új megmunkáló központot a szabadbattyáni Fiers Mechanika Kft. – adta hírül a vállalat szeptember 22-én.

Robottechnológiát vezet be soroksári üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft.

Teljesen automata áruáramlási rendszert épít ki budapesti üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft., amely mintegy 350 millió forintot költ el a befejezéséhez közeledő beruházásra – áll a cég szeptember 18-án kiadott sajtóközleményében. Az osztrák érdekeltségű vállalat Soroksáron működő gyárában naponta 700-800 raklapnyi hullámkartonpapír terméket állít elő, több száz hazai és külföldi iparvállalatot látva el korszerű, környezetbarát csomagolóanyaggal. Az új fejlesztés a teljes magyarországi csomagolóipar számára kijelöli a fejlődés útját, elébe menve a csomagolások tisztaságára és az élelmiszer-biztonsági szempontok fokozott figyelembe vételére vonatkozó növekvő vásárlói igényeknek – hangsúlyozzák a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakemberei.

Új technológiát fejlesztett ki a Salgglas Zrt.

Új technológiát fejlesztett ki a salgótarjáni Salgglas Zrt., így mélyhajlatú és a felület szabad formázásával készülő autó- és kabinüvegek gyártásával növelheti kapacitását – adta hírül a vállalat szeptember 16-án.

Európai Uniós támogatásból humánerőforrás fejlesztés valósult meg a Maltacourt Hungary Kft–nél

A Maltacourt Hungary Kft. 6 246 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül meghirdetett „Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára a konvergencia régiókban” tárgyú pályázatán. A projekt keretében a vállalkozás működéséhez szükséges képzéseket valósítottak meg – áll a cég szeptember 8-án kiadott sajtóközleményében.

Gyógyszeripari beruházás uniós támogatással

A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése segítségével, valamint Európai Uniós támogatással hazánkban egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg – jelentették be a szeptember 10-én kiadott sajtóközleményben. A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása a GMP előírásoknak megfelelően. A társaság az Új Széchenyi Terv keretében 16 644 000 forint pályázati eszközbeszerzési támogatásban részesült, a teljes beruházás értéke meghaladja a 250 millió forintot.

Felsőzsolcán gyártott világújdonságot szerelnek turbós autókba

Új típusú, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítő turbófeltöltő ház fejlesztése fejeződött be Felsőzsolcán, a Sicta Kft. gyárában precíziós öntéssel készül a világújdonságnak számító alkatrész, amelyből öt év alatt 58 000 darabot gyártanak majd a tervek szerint – adta hírül a vállalat szeptember 2-án.

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot – közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója szeptember 2-án.

Közel egymilliárdos fejlesztés a GYSEV Cargo-nál

Közel egymilliárd forintos beruházással bővítette soproni intermodális szolgáltató központjának kapacitását a GYSEV Cargo Zrt. - közölte a társaság szóvivője augusztus 29-én.

Elkészült a közlekedési rendszer tervszerű fejlesztésének alapdokumentuma

A Kormány elfogadta és honlapján közzéteszi a 2030-ig szóló és 2050-ig tartó távlati kitekintést is tartalmazó Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiát. A dokumentumot a fejlesztési tárca az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) brüsszeli elfogadásának érdekében megküldi az Európai Bizottságnak. A szakminisztérium október végéig kormánydöntésre beterjeszti a 2014 és 2020 közötti időszakban előkészítésre és kivitelezésre javasolt közúti és vasúti fejlesztések indikatív projektlistáját is. A 2007-2013-as programban előkészített, de meg nem valósított beruházásokat a jelenlegi ciklusra kell betervezni – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium augusztus 28-án kiadott közleményében.

Olcsóbb hídépítési technika, fejlesztési támogatással

Befejeződött az az Új Széchenyi Terv keretében 130,2 millió forintos támogatást nyert fejlesztési projekt, amely olcsóbbá és gyorsabbá teszi a hídépítéseket – adta hírül az Ökomet Környezetvédelmi és Kutató Nonprofit Kft. augusztus 27-én.

A Raben Group eszközei a társadalmi felelősségvállalás jegyében

A Raben Group szociális vállalkozásokkal és a munkaterápiás műhelyekkel kezdeményezett együttműködést, melynek keretei között megbízta azokat munkaruhák és egyéb különféle eszközök gyártásával.

A hatékonyság találkozik a teljesítménnyel: Bemutatkozik az MAN zászlóshajója, a TGX D38

Hatékony 520, 560 és 640 LE teljesítményű motorok. A GPS-Tempomat EfficientCruise akár 10%-ot is megtakaríthat. Az értékesítés kezdete a 2014-es IAA-n.

Környezetbarát jégmentesítő folyadék kifejlesztésébe kezd a Bagoly Beton Kft.

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében – adta hírül a vállalat augusztus 22-én.

Korszerűsítette csornai telephelyét a Hantech Zrt.

– A magyar gazdaság túljutott a holtponton és egyértelmű fejlődési pályára állt – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter augusztus 21-én a Hantech Zrt. csornai telephelyén, amelyet 75 millió 100 000 forintból korszerűsítettek.

Zöldenergia-fejlesztéseket adtak át Kaszaperen

A Dél-Alföld első "zöld településévé" vált a Békés megyei Kaszaper azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzat tájékoztatása szerint augusztus 16-án adtak át.

Megalakult az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt.

Megalakult az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt., amelynek feladata a Vértesi Erőmű Zrt. oroszlányi telephelyének új, energetikai célú, innovatív jellegű továbbhasznosítása - közölte az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. augusztus 13-án.

Hatékonyságjavító fejlesztések a Csepel II. erőműnél

Hatékonyságjavító fejlesztéseket hajtott végre csepeli gázerőművénél a tulajdonos Alpiq Holding – áll a vállalat közleményében augusztus 6-án.

Együttműködik az NFM-mel az ABB az elektromos autózás fejlesztésében

Együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) a magyarországi elektromos autózás fejlesztésében az energetikai és automatizálási technológiákkal foglalkozó ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – érkezett a hír augusztus 4-én.

Ötmilliárdos gyárbővítés a Nemak Győr Kft.-nél

Több mint 5 milliárd forintos beruházással 100 új munkahelyet teremt a kisalföldi megyeszékhelyen a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.; a fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít – jelentette be augusztus 1-én, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Automata kerámiavágót fejlesztett ki egy tolnai gépgyártó cég

Automatizált kerámiavágó berendezést fejlesztett ki a gépgyártással foglalkozó tolnai GMV Kft., elsősorban a külföldi építőipari piac érdeklődésére számítva - közölte a cég július 27-én.

Telephelyfejlesztés uniós támogatással a nyíregyházi K-Kettő Kft.-nél

Uniós támogatással fejlesztette telephelyét az autóipari és mezőgazdasági alkatrészek bevonatkezelését végző nyíregyházi K-Kettő 2001 Felületkezelő Kft. – közölte a családi vállalkozás tulajdonosa, ügyvezető-igazgatója július 25-én.

Új üzemcsarnok épül az olasz Sematic nyíregyházi gyárában

Kapacitásbővítő beruházásként új üzemcsarnok épül az olasz Sematic nyíregyházi gyárában – közölte a Sematic Hungária Felvonógyártó és Kereskedelmi Kft. július 23-án.

Üzemavatás Szentgotthárdon

Felavatták az autóalkatrészeket gyártó katalán érdekeltségű AMES Hungaria mintegy 1,3 millió euróból épült üzemcsarnokát július 18-án Szentgotthárdon.

Négy ütemben folytatódik az M0 további fejlesztése

Négy ütemben folytatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Budapest körüli M0 autópálya fejlesztését - közölte a NIF július 18-án.

Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon

Megkezdődött az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár fő terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést – érkezett a hír július 16-án.

A CHEP Németországban bevezeti új-generációs negyedraklapját

A CHEP – a világ vezető szolgáltatója a raklap- és konténerkezelő megoldások terén –bemutatta új-generációs műanyag negyedraklapját, 2014 júliusától több mint 1400 ügyfele számára válik elérhetővé Németországban. Az új termékkel a CHEP a piac kevesebb hulladékkal járó fenntarthatósági költségelőny és nagyobb hatékonyság iránti igényeit szeretné kielégíteni – áll a vállalat sajtóközleményében július 15-én.

Indul a harmadik műszak az Audi Hungaria járműgyártásában

Augusztus közepétől az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. járműgyárában bevezetik a 3 műszakos munkarendet – áll a cég július 15-én kiadott sajtóközleményében. Az Audi TT és TTS Coupé sorozatgyártásának felfutásával a gyártás eléri teljes kapacitását. A műszakrend kibővítése a prémium modellek iránti magas keresletnek köszönhető. Jelenleg több mint 3 000 munkatárs dolgozik a járműgyártásban.

A GE Hungary Kft. világítási rendszereket fejlesztett a KTIA támogatásával

A GE Hungary Kft. beltéri és kültéri LED-alapú világítási rendszereket fejlesztett ki, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával – adta hírül a vállalat július 10-én.

Audi Hungaria: energiahatékonyság geotermikus hőellátással

Új geotermikus rendszer fedezi a vállalat által felhasznált hőenergia 60%-át. A jövő év végére az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. egy jövőbe mutató geotermikus rendszer által termelt hőenergiát fog hasznosítani – áll a cég július 10-én kiadott sajtóközleményében. Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója és Tóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója és az Igazgatótanács tagja a mai napon magyar újságírókkal megtekintették az gyárterület közelében, Péren található fúrási bázist. Az üzembe helyezést követően a rendszer évente legalább 82 000 MWh hőenergiát szállít az Audi Hungariának. A környezetkímélő és hatékony energiafelhasználás valamint az energia-megtakarítás alapvető eleme a motor- és járműgyártó vállalat stratégiájának: 2018-ig az energiafelhasználást 25%-kal kívánják csökkenteni.

A Waberer’s Európa eddigi legnagyobb Euro 6-os beszerzéséről döntött

Európa eddigi legnagyobb értékű és méretű Euro 6-os járműbeszerzéséről döntött a Waberer’s International Zrt. igazgatósága: a társaság 1300 új MEGA szerelvénnyel fiatalítja, illetve bővíti flottáját – áll a cég július 10-én kiadott sajtóközleményében.

Gyáravató Mátészalkán

Július 9-én hivatalosan is átadták a FrieslandCampina új mátészalkai gyáregységét. Az ellátási lánc átszervezésének részeként lezárult a 650 millió forintos beruházás.

Megújult, korszerűsített raktár-és üzemcsarnokok az OBO Bettermann Ingatlankezelo Kft.-nél

Több mint 300 millió forintos beruházással újabb fejlesztés fejeződött be júniusban a pest megyei Bugyi település határában található OBO Bettermann Ingatlankezelo Kft. telephelyén. Az ipari park üzem- és raktárcsarnokok bővítéséhez a KMOP-1.5.3-AD/11-2012-0016 azonosítószámú, „Üzleti környezet fejlesztése az OBO Ipari Parkban” elnevezésű pályázattal az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében 122 043 760,- forint támogatást nyert el. A projekt összköltségéből a vállalkozás önrésze meghaladja a 180 millió forintot – áll a cég sajtóközleményében július 3-án.

Modernizált napelempanel-gyártás

Korszerűsíti napelem-panel gyártósorát az Agulhas-Solar Kft. Szolnokon, a projekt összköltsége közel 320 millió forintot tesz ki – adta hírül a vállalat július 3-án.

Megvásárolta a MET Power AG a Dunamenti Erőmű többségi tulajdonrészét

A MET Holding cégcsoport tagjaként működő MET Power AG megvásárolta a GDF Sueztől a Dunamenti Erőmű 74,8%-os többségi tulajdonrészét, a tranzakció a héten zárult le - közölte a MET július 1-én.

Tizenkétmilliárd forintot meghaladó értékű termelő beruházást valósított meg a Videoton

Több mint 12 milliárd forint értékű komplex termelés-fejlesztési program első szakaszát zárták le kedden a Videoton vállalatcsoport székesfehérvári telephelyén – adta hírül a vállalat július 1-én.

Olcsóbb, gyorsabb szállítmányozás Európa és Kína között

A UPS bejelentette, hogy egy teljes konténer rakományos (FCL) vasúti megoldással egészíti ki a Kína és Európa közötti szállítmányozási kínálatát. Ez a legújabb lépés a cég közelmúltban bevezetett nemzetközi szolgáltatásai terén, melyeknek célja, hogy az ügyfeleknek minél több választási lehetősége legyen szállítmányaik célba juttatására – adta ki a tájékoztatást a vállalat július 1-én.

Az év első felében több mint 79 milliárdot hozhat az e-útdíj

A rekordgyorsasággal bevezetett, rendkívül költséghatékonyan működő hazai e-útdíj első évét állami szereplők és hazai vállalkozások együttműködése tette egyértelmű sikertörténetté – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter június 30-án.

Közösen a jövőért

A System Alliance Europe az EcoTransIT World Initiative tagja lett – áll a vállalat július 1-én kiadott sajtóközleményében.

Járműipari K+F projekt a Draspó-Tempó Kft. szigetszentmiklósi üzemében

Összesen 211 millió forintos összköltségű beruházással járműipari kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósított meg a szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft., az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó cég a megvalósításhoz az Új Széchenyi terv pályázatán 71 millió forintos támogatást nyert – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 29-én.

Egyéves az e-útdíj: trendek és tendenciák

A fedélzeti egységek iránti kereslet folyamatosan nő: egy évvel az útdíjfizetés elindítása után a hazai felhasználók közel 90%-a ezt a megoldást részesíti előnyben a viszonylati jeggyel szemben. Az OBU használatával megvalósuló virtuális jegytépések száma már megközelíti a havi 7 milliót – derül ki az egyik legnagyobb hazai bevallási közreműködő, a WebEye Magyarország sajtóközleményéből június 26-án.

Logisztikai csarnok épül a diósgyőri kohászat területén

Az évek óta nem termelő diósgyőri kohászat területén, az egykori salakhányó, a halna helyén több mint 10000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít az Európa-Center-Miskolc Kft., amely a közel 2 milliárd forintos beruházáshoz 959 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázatán – adta hírül a cég június 26-án.

Kétmilliárdos fejlesztés a Szentkirályinál

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2 milliárd forintos fejlesztést hajt végre 2015 végéig – adta ki a tájékoztatást a társaság június 24-én.

Tovább bővíti motorfejlesztő központját az Audi Hungária Motor Kft.

Mintegy 1600 m2-el növeli az Audi Hungária Motor Kft. motorfejlesztő központjának alapterületét; többek között 12 fékpadot helyeznek el, amelyekkel tovább nő a kapacitás – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 25-én.

Kecskeméten készül a Mercedes új kompakt modellje

Kizárólag a kecskeméti gyárban készül majd a Mercedes-Benz új, CLA Shooting Brake nevű kompakt modellje – közölte a cég június 25-én.

Ultravékony szigetelő anyagot fejlesztettek ki

Ultravékony szigetelő anyagot fejlesztett ki a hodászi Lad-Bau Kft. – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei családi vállalkozás tulajdonosa június 25-én.

A Prologis fejlesztésbe kezd Prágában

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat júliusban egy 30000 m2-es épület fejlesztését kezdi meg a nemrégiben megvásárolt Prologis Park Prague Airport területén. Az épület várhatóan a negyedik negyedév végére készül el, a Prágától észak keletre fekvő park további fejlesztési potenciálja 102000 m2 – adta hírül a vállalat sajtóközleményében június 23-án.

Piacbővülésre számít a Pannonia Ethanol Zrt.

A bioetanolpiac bővülésére számít az idén a dunaföldvári etanolüzemet működtető Pannonia Ethanol Zrt., amely tavaly 51,7 milliárd forintos árbevétel mellett közel 4 milliárd forintos adózott eredményt ért el – adta hírül a vállalat június 22-én.

Dunaferr – 6,5 milliárd forintos fejlesztés indul a meleghengerműben

– Az 1-es kohó felújítása ütemterve szerint halad és augusztus 20-ra elkészül, miközben a meleghengerműben, a korábban abbahagyott beruházásokat várhatóan év végén befejezik, erre mintegy 6,5 milliárd forintot fordítanak – mondta az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője június 21-én, a XXXVIII. Vasas- és Kohásznapon.

Újabb vonatok

Ősszel három újabb FLIRT vonatot állít üzembe a meglévő négy mellé a GYSEV - közölte a társaság szóvivője június 17-én.

A Prologis spekulatív fejlesztésbe kezd Pozsonyban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari-ingatlan vállalat 23700 m2-es épület fejlesztését jelentette be a Prologis Park Bratislava területén – jelentette be a vállalat sajtóközleményében június 11-én.

"Luxusmárka" építésbe kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.

A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt. – adta hírül a cég június 16-án.

Rugalmasabb tervezés

Az RS Components bemutatja a Raspberry Pi új, kifejezetten a beágyazott rendszerek tervezőinek szánt kedvező árú prototípusfejlesztő platformját, a Raspberry Pi Compute Module fejlesztőkészletet.

Európában erősít a kínai Huawei

A következő 5 évben több mint 5000 új munkahelyet hoz létre Európában a kínai Huawei – idézi a vállalat képviselőit a kínai sajtó június 13-án.

Mol: elfogadták az északi-tengeri Catcher terület mezőfejlesztési tervét

Az Egyesült Királyság Energia- és Klímaügyi Minisztériuma elfogadta az északi-tengeri Cather terület mezőfejlesztési tervét; a Molnak 20 százalékos, nem operátori részesedése van a Cathcer terület blokkjaiban – adta hírül a vállalat június 12-én.

Borászati minőségellenőrzés fejlesztés

A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból – közölte a cég június 10-én.

Debütált a legújabb hazai startup

A Posta Biztosító, a Magyar Autóklub és a Netrisk partneri támogatása mellett debütál Magyarországon a VEMOCO intelligens autó-szolgáltatás, amely egyrészt a legújabb modellek funkcionalitásával ruházza fel a forgalomban lévő autók legnagyobb részét, másrészt a hazai piacon eddig egyedi, viselkedés-alapú biztosítások (UBI) előtt is megnyitja a kapukat. Az ötletet nemrégiben az Eurocloud Best Cloud Start-up Idea különdíjával jutalmazták – jelentette be a cég június 5-én tartott sajtótájékoztatóján.

Forgalmazói szerződést kötött a Sigma-Aldrich-cégcsoporttal a szegedi Solvo Zrt.

A szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. stratégiai megállapodást kötött a világ vezető termékdisztribútorával, a Sigma-Aldrich-cégcsoporttal a társaság termékportfóliójának forgalmazásáról az Egyesült Államokban és Kanadában – adta hírül június 4-én a vállalkozás.

Légúti vizsgálatokhoz fejlesztett ki új eszközt a Chemium Biotechnológiai Kft.

A légúti kórokozók diagnosztizálásra alkalmas eszközt fejlesztett ki 220 millió forintos beruházással a Chemium Biotechnológiai Kft. – közölte a cég június 5-én.

Bővíti szekszárdi telephelyét a Cabtec Kft.

Összesen másfél millió euró értékben hajt végre beruházást a CabTec Kft. Szekszárdon 2014-ben, mellyel 100 új munkahelyet teremt. A cég a már meglévő két üzemcsarnoka mellé egy újabb, 3000 négyzetméteres csarnokot hoz létre, ahol a gyártás még idén szeptemberben megkezdődik. A beruházás értéke egymillió euró, amit teljes egészében önerőből finanszíroz a vállalat. A cégcsoport még idén további 500000 euró értékben fejleszti gépparkját a szekszárdi telephelyen – adta hírül a társaság június 4-én.

Félmilliárd forintos fejlesztés a tatabányai ASG-nél

A tatabányai ASG Kft. félmilliárd forintot fordít gépgyártó üzemének fejlesztésére, új megmunkáló központot vásárolnak és integrált vállalatirányítási rendszert vezetnek be – adta hírül a cég ügyvezetője június 3-án.

Új üzemcsarnok épül a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén

Európai uniós támogatással vasúti biztosítóberendezéseket előkészítő és összeszerelő csarnokot épít a Rail Safe Kft. zagyvarékasi telephelyén – adta hírül a cég május 30-án.

Több mint 15 millió PLN értékű beruházás

A Raben Poland a lengyelországi Kaliszban 2014. május 23-án új logisztikai központot adott át. A raktárban és az irodákban összesen több mint 30 munkatárs áll alkalmazásban és több mint 60 gépjárművezető működik együtt az új helyen megnyílt vállalattal.

A hazai intermodális logisztika kitörési pontjai

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) kezdeményezésére a hazai logisztikai szakma képviselői megfogalmazták azokat a fejlesztési irányelveket, amelyek megvalósításával jelentősen javítható a magyar intermodális (vízi-közúti-vasúti) árufuvarozás versenyképessége – áll a szervezet május 22-i közleményében.

A Pannon Szoftver 110 milliós beruházással fejleszt online kereskedelmi rendszert

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Pannon Szoftver Kft. 110 millió forintos beruházással fejleszt online kereskedelmi rendszert, amely a tervek szerint az idén év végére készül el, és például a gyesen lévő anyukáknak jelenthet pénzkereseti lehetőséget – közölte a cég május 21-én.

Átadták a Polifoam Kft. új üzemét Budapesten

Átadták a habgyártással foglalkozó Polifoam Kft. új, 3000 négyzetméteres üzemcsarnokát és raktárait, a japán tulajdonú cég gyártóterülete a kétmillió eurós beruházással 14500 négyzetméterre bővült – jelentette be a kft.-t tulajdonló Trocellen csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón május 19-én Budapesten.

Hétszázmilliós fejlesztés a kemeneshőgyészi gumigyárban

Összesen több mint 717 millió forintból fejleszti kemeneshőgyészi kaucsukkeverék-készítő üzemét a Palotás-Mix Kft., a beruházáshoz a cég 102 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte Palotás László cégalapító május 21-én.

Közel 40 milliárd forintos fejlesztés a Győr-Gönyű Kikötőben

A Wuppermann Hungary Kft. mintegy 31 milliárd forintos beruházással világszínvonalú galvanizáló üzemet épít és logisztikai, adminisztrációs központot hoz létre a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőben. A fejlesztést megalapozó földhasználati szerződést 2014. május 15-én, Budapesten írták alá. A további betelepülés ösztönzése érdekében állami beruházásban több mint 7 milliárd forintból függőleges partfalat és új hajóállásokat alakítanak ki, megteremtik a közvetlen vasúti rakodás lehetőségét.

Fejlesztette logisztikai bázisát a Transit-Speed Kft. Mándokon

Az elmúlt két évben összesen 2,2 milliárd forintot fordított telephelyének és logisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére a záhonyi Transit-Speed Kft., a két ütemből álló beruházás zárórendezvényét május 15-én tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon.

Felavatták a Bosch új gyárát Kolozsvár mellett

Május 9-én Victor Ponta román miniszterelnök jelenlétében avatták fel a Bosch új gyáregységét a Kolozsvártól 20 kilométerre fekvő Nemeszsukon.

Közel 366 milliós fejlesztés a Lipóti Pékségnél

Komplex élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztést hajt végre a Lipóti Pékséget működtető Proteus Gold Kft., amelyhez a cég 107 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből – derül ki a vállalat közleményéből május 13-án.

A jövő mérnökei versenyeztek a Hungaroringen

A Bosch csoport által életre hívott és 3 éven át tartó „Go-kart, Go-Bosch!” elnevezésű program lezárta első évadát. Május 10-én a Hungaroring pályáin és depóiban 5 magyarországi felsőoktatási intézmény csapata először mérte össze versenygépeit és innovációs erejét.

Ezredik magyar munkavállalóját ünnepli a British Telecom

A British Telecom (BT) hazánkban működő Európai Szolgáltató Központjában a munkavállalók száma elérte az ezer főt. Ezzel a világ egyik vezető globális, több mint 170 országban jelenlévő kommunikációs szolgáltatója magyarországi történetének fontos mérföldkövéhez érkezett. Az elkövetkező tizenkét hónapban újabb 150-200 magasan kvalifikált, fiatal magyar munkaerő felvétele a cél – adta hírül cég május 9-én sajtótájékoztatón.

Kiosztották az idei InnoMax Díjakat

Több mint száz innovatív vállalat, intézmény, civil szervezet versengett idén az Invitel által alapított InnoMax Díjakért, amelyeket május 8-án adtak át a nyerteseknek, hagyományosan az InnoMax Gála keretében – közölte az Invitel az MTI-vel.

Új forgácslap-gyártó üzem Szombathelyen

Átadták a Falco Zrt. 40 millió eurós, azaz több mint 12,1 milliárd forintos beruházással felépült forgácslap-gyártó üzemét május 8-án, Szombathelyen – adta hírül az MTI.

Innovációs fejlesztés az olasz Sematic nyíregyházi üzemében

Több mint 200 millió forint értékű innovációs fejlesztés valósult meg a Sematic Hungária Kft. nyíregyházi üzemében – közölte az olasz érdekeltségű cég munkatársa május 8-án az MTI megkeresésére.

A FedEx Express bevezeti SenseAware szolgáltatását Magyarországon

A FedEx Express, a FedEx Corp. (NYSE: FDX) leányvállalata és a világ legnagyobb expressz szállítója május 7-én sajtóközleményében bejelentette, hogy bevezeti díjnyertes SenseAware® szolgáltatását Magyarországon és 5 másik európai országban. A FedEx ügyfelei a SenseAware szolgáltatással Ausztriában, Észtországban, Magyarországon, Litvániában és Portugáliában még egy lépéssel közelebb kerülnek a legkritikusabb, nagy értékű és időérzékeny szállítmányok közel valós idejű nyomon követéséhez.

Bosch-nap a Hungaroringen

Felkészülésének finisében tart a Go-Kart, Go-Bosch! öt egyetemi-főiskolai csapata, amelyek a május 10-én megrendezésre kerülő „A Nagy Teszt – Bosch-nap a Hungaroringen” elnevezésű megmérettetésen vesznek részt. Céljuk egy csúcstechnikát képviselő önjáró gokart megalkotása, három fázisban – adta hírül a magyarországi Bosch csoport sajtóközleményében.

Magyar startup is részt vesz a világ egyik legelismertebb technológiai egyetemének fejlesztő programjában

Egyetlen magyar induló vállalkozásként a Samebug Kft. vehet részt a világ egyik legelismertebb technológiai egyeteme, a Bostonban működő Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) startupokat fejlesztő programjában – közölte május 7-én az MTI-vel a céget szakmai partnerként támogató BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft.

Magyar fejlesztésű pénztárgépeket szerelnek össze Budaörsön

Megkezdődött a magyar fejlesztésű CashCube on-line pénztárgép-család három típusának összeszerelése a Tekinvest Holding Kft. és az LA Pénztárgép Kft. közös, 1000 négyzetméteres új budaörsi gyártócsarnokában – adta hírül az MTI április 30-án.

Hét év alatt 67 milliárdos fejlesztés a logisztikai iparban

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) az új hétéves uniós költségvetési ciklusa kapcsán megfogalmazta a Magyarországra jutó források logisztikai felhasználásának vezérelveit, melynek középpontjában a pályázati rendszer korszerűsítése áll – adta hírül a szervezet április 25-i közleményében.

Bővíti gyártókapacitását a Samsonite Hungária Kft.

Csaknem két és fél milliárd forintos beruházással közel 30%-kal bővíti kapacitását az utazóbőröndöket gyártó Samsonite Hungária Kft. szekszárdi üzemében – közölte a társaság április 17-én az MTI-vel.

Tevékenységoptimalizáló rendszert fejleszt szállítmányozóknak a Digital Kft.

Optimális járművezénylést támogató rendszert dolgoz ki a szegedi Digital Kft., a mintegy 150 millió forintos projekt költségeinek kétharmadát az Új Széchenyi Terv forrásai biztosítják – tájékoztatta a cég operatív igazgatója április 22-én az MTI-t.

Újabb fejlesztések a Kravtex-Kühne cégcsoportnál, a Credo buszok gyártójánál

A magyar tulajdonú Kravtex-Kühne cégcsoport újdonsággal készül az április 23-i Busexpóra. A legnagyobb hazai buszgyártó bemutatja új, többfunkciós helyközi autóbuszát, a Credo Inovell 12 kétszárnyú, megnövelt szélességű utasajtóval rendelkező változatát – adta hírül az MTI április 16-án.

Új e-útdíj alkalmazás

Bemutatták a HU-GO Mobil alkalmazást, amivel a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek vezetői regisztráció nélkül, virtuális bankkártyával fizethetik ki az útdíjat – közölte április 16-án az MTI-vel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF).

Logisztikai bázist avatott a Ferdinand Gross Hungary Tatabányán

A csavarok és kötőelemek, szerelési aprócikkek nagykereskedelmével foglalkozó Ferdinand Gross Hungary Kft. felavatta logisztikai bázisát a tatabányai ipari parkban – adta hírül az MTI április 9-én.

Megnyitott a FŐGÁZ második nyilvános sűrített földgáz töltőállomása Budapesten

A 2014. április 4-én adták át a FŐGÁZ második nyilvános töltőállomását. A Budaörsi út 126. szám alatt található állomáson személyautók, teherautók és buszok is tankolhatnak – adta hírül a vállalat sajtóközleményében.

Bővíti kapacitását a tolnai Fastron Hungaria Kft.

Tizenöt-húsz százalékkal bővíti termelőkapacitását a tolnai székhelyű Fastron Hungaria Kft. egy most zárult, több mint 550 millió forintos technológiai fejlesztésnek köszönhetően – közölte a társaság április 9-én az MTI-vel.

A HELL ENERGY 251 millió forintos beruházással fejlesztette üzemét

Mintegy 251 millió forintos beruházással fejlesztette szikszói telephelyét a 100%-ban magyar tulajdonú energiaital-gyártó és forgalmazó HELL ENERGY Magyarország Kft. – tájékoztatta a társaság az MTI-t április 4-én.

Az igus 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálat mutatott be

Az igus a Hannoveri Vásáron mutatta be a világ első, 3D-nyomtatókat szolgáló tribo-szálát. Az új anyag kiválóan alkalmas csapágyak alapanyagának, mivel 50-szer kopásállóbb, mint az eddigi 3D-nyomtatóanyagokból készült termékek. Az új 3D-nyomtatási technológia és az igus tribo-szál kombinálásával szokatlan, különleges siklócsapágy formák elkészítése is lehetővé válik – adta hírül a cég április 3-i sajtóközleményében.

A Futureal tulajdonába került a lengyelországi NoVa Park üzletközpont

Kivásárolta a magyar ingatlanfejlesztő és befektető Futureal Csoport a lengyelországi Gorzow Wielkopolski-ban található NoVa Park bevásárlóközpont teljes tulajdonjogát – közölte a társaság április 2-án az MTI-vel.

Egy éven belül teherkomp kötheti össze Esztergomot és Párkányt

Közvetlen észak-déli irányú teherforgalmi kapcsolat jöhet létre Esztergomnál a magyar-szlovák határon jövő tavaszra. Az új teherkomp naponta 70-80 kamiont szállíthat majd át a Dunán – jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2014. március 28-án, Esztergomban.

Támogatási szerződés telephelyfejlesztésről

A BPW Hungária Kft. 486 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchényi Terv (ÚSZT) keretében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a cég szombathelyi telephelyén 1,6 milliárd forintos fejlesztés részeként az idén felépüljön egy 11 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázis – jelentette be Brumbauer József a BPW Hungária ügyvezető igazgatója március 28-án a támogatási szerződés ünnepélyes aláírásakor.

Szervizes Bosch-jubileum

A magyarországi Bosch Electronic Service Kft. már tíz éve fontos építőköve a hazai Bosch cégcsoportnak. A kezdetekben autórádiók javításával foglalkozó kis műhely 2004 óta tartós növekedési pályát futott be, a szolgáltatások körét 2007-től kijelzők, műszeregységek hibakeresésével és javításával bővítették. Mára a műszerfalak, kilométerórák, elektronikai rendszerek felújítása és értékesítése mellett komplex navigációs rendszerek szervizelésével is foglalkozik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma 2000 négyzetméteren 50 alkalmazottal működik a központ – adta hírül a cég március 31-i közleményében.

Új ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem

Ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem épül Deteken, a mintegy 1,3 milliárd forintos beruházást várhatóan ez év második felében adják át – közölte március 30-án az MTI.

A Prologis 27 000 négyezetméteres létesítményt fejleszt Wroclaw-ban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat 27 000 négyzetméter modern logisztikai területű spekulatív létesítmény fejlesztését jelentette be a lengyelországi Prologis Park Wroclaw V területén – adta hírül a cég március 25-i sajtóközleményében.

Eszközfejlesztés a Veritas Dunakiliti Kft.-nél

A Veritas Dunakiliti Kft. negyedmilliárdos fejlesztés keretében gyártó- és információtechnológiai eszközöket vásárolt, emellett dunakiliti telephelyén infrastrukturális beruházásokat hajtott végre – közölte az autóipari alkatrészgyártó cég március 25-én az MTI-vel.

Ünnepélyes alapkőletétel

A székesfehérvári Alcoa Európai Keréktermék Kft. bővíti magyarországi gyártóüzemét. Az ünnepélyes alapkőletételre március 17-én került sor, a befejezés várható időpontja 2015 év eleje – adta hírül az MTI.

A Prime Cargo részére fejleszt a Prologis Lengyelországban

A Prologis, Inc., a globális vezető ipari ingatlan tulajdonos, üzemeltető és fejlesztő vállalat 11 200 négyzetméteres személyre szabott (BTS) létesítmény fejlesztéséről állapodott meg a dán Prime Cargo logisztikai szolgáltató vállalattal – áll a cég március 17-i sajtóközleményében.

Közel hétszázmillió forintos fejlesztés a Balluff Elektronika Kft.-nél

A veszprémi Balluff Elektronika Kft. mintegy 670 millió forintos beruházással új, az ipari automatizálásban használatos érzékelőket fejlesztett ki, és a gyártástechnológiát is megújította – tájékoztatta a cég ügyvezető igazgatója március 5-én az MTI-t.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

Korszerű megoldások széles körű alkalmazása

A CLAAS Hungária Kft. a múlt évben új gyártócsarnokkal és egy központi alkatrészraktárral bővült, ahol korszerű megoldások széles körű alkalmazásával egyedi rendszert alakítottak ki a termelés hatékonyabb kiszolgálására.

Két új gyártócsarnokot épít a GIMA Szolnok Ipari Park Kft.

Újabb két, akár gyártócsarnokként is hasznosítható vállalkozói házat építtet több mint félmilliárd forintból a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – közölte a társaság ügyvezető igazgatója február 24-én.

Informatikai kutatás-fejlesztési központ

Kutatás-fejlesztési központot nyitott 301 millió forintos beruházással Miskolcon az InterTicket Kft. – adta hírül február 23-án az MTI.

Új, korszerű logisztikai csarnok

Az ital-nagykereskedéssel és -kiskereskedéssel foglalkozó Bora-Ital családi vállalkozás 5000 m²-es csarnokot épít zöldmezős beruházás keretében a Békéscsaba Északi Ipartelepen.

Újabb beruházásokat tervez Kaposváron a Cabero Kft.

Újabb beruházásokat tervez Kaposváron a múlt év nyarán letelepedett német érdekeltségű Cabero Kft. – közölte február 20-án az MTI az önkormányzat tájékoztatására hivatkozva.

Elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája

Befejeződött a DaHar projekt 3 éves ciklusa, amelynek eredményeként elkészült a dunaújvárosi kikötő fejlesztési stratégiája. A fő cél egy logisztikai és szolgáltatási központ létrehozása Dunaújvárosban – hangzott el a február 20-i projektzáró konferencia előtti sajtótájékoztatón, Dunaújvárosban.

Fejlesztette logisztikai központját a Locargo Kft.

Több mint 470 millió forintos beruházással fejlesztette logisztikai központját a veszprémi Locargo Kft., a projekthez a szállítmányozással foglalkozó cég 188 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte február 20-án az MTI.

Innovatív kutatás-fejlesztési projekt

Innovatív konténeres mini vízi erőművet és egy többfunkciós turbinaszivattyút fejleszt a Ganz EEG Kft. az Új Széchenyi Terv forrásának támogatásával – adta hírül február 19-én az MTI.

Logisztikai fejlesztés Pakson

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 18-án.

A GE megnyitotta budapesti szolgáltató központját

A GE február 18-án megnyitotta budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központját. A Váci úton lévő, környezetbarát épületben helyet kapott, csúcstechnológiát képviselő új központ a GE üzletágai számára nyújt integrált üzleti szolgáltatásokat Európában és a kontinensen kívül is.

A Galambos Logistic Kft. új raktárcsarnokot adott át

A Galambos Logistic Kft. február 15-én, a Vas megyei Vépen átadta új, 6000 m² alapterületű raktárcsarnokát. Az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

Szakmai képzés uniós támogatással

Közel 50 millió forint európai uniós támogatásból szakmai képzést tartott 65 dolgozójának a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. – közölte a cég tulajdonos ügyvezető igazgatója február 17-én.

Több mint 700 millió forint termékfejlesztésre

Új, kapszulás mosószert fejleszt és gépsort vásárol annak gyártásához a főként kozmetikai és háztartási vegyipari termékeket előállító CFA-Hungária Kft. az idén a Baranya megyei Görcsönyben – adta hírül február 17-én az MTI.

Építőipari tervdokumentációs szoftver fejlesztése

Építőipari tervdokumentációs folyamatokat támogató szoftvert fejleszt összesen 608 millió forintos beruházással a Bifarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft., a cég a projekthez 452 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte az MTI február 15-én.

A Huawei innovációs központot létesít Magyarországon

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Huawei Technologies Hungary képviselői február 12-én szándéknyilatkozatot írtak alá Pekingben a kínai multinacionális vállalat további magyarországi bővítési terveiről, ennek keretében egy szoftveralkalmazás- és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Innovációs Központ létesítéséről.

Magyar-szlovák együttműködéssel épült inkubátorházat adtak át Nagykovácsiban

Szlovák-magyar, határon átnyúló együttműködéssel kialakított inkubátorházat adott át Völner Pál február 11-én Nagykovácsiban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a helyi igényeket fel kell karolni, és ezeket a kezdeményezéseket az Európai Unió is támogatja.

Beruházási és munkahely-teremtési program

A veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. 512 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében, a cég összesen 2,8 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű beruházást hajtott végre, 12 új gyártósort indított, illetve új munkahelyeket teremtett – írta február 11-én az MTI.

Raktár- és üzemcsarnok-bővítés

Újabb jelentős beruházás valósul meg az OBO Bettermann ipari parkjában: raktár- és üzemcsarnok-bővítés, fejlesztés uniós pályázat segítségével – számolt be róla a társaság február 10-i sajtóközleményében.

Bővíti kapacitását a sátoraljaújhelyi járműipari beszállító

Kapacitása bővülésével számol az elsősorban öntvények sorjamentesítésével és impregnálásával foglalkozó sátoraljaújhelyi Euraseal Bt., amely a 278 millió forintos beruházásához több mint 111 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programján – írta február 10-én az MTI.

A Bosch növeli idén magyarországi munkavállalóinak számát

Létszámbővítést tervez az idén 2 miskolci gyárában, valamint Hatvanban és Budapesten is a Bosch cégcsoport, amely több állásbörzén is várja az érdeklődőket a következő hónapokban – közölte február 9-én az MTI.

Kapacitásnövelő technológiai fejlesztés

Jelentős, 300 millió forintot meghaladó fejlesztés kezdődött a sátoraljaújhelyi Heiche Hungary Bt.-nél, az elsősorban fém alkatrészek felületkezelésével foglalkozó cég kapacitása növelését, a környezeti terhelés és az üzemeltetési költségek csökkentését várja a beruházástól – adta hírül február 9-én az MTI.

Jelentős beruházás uniós támogatással

Korszerű mérőtermet adtak át február 7-én a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Vállalkozás új, békéscsabai üzemcsarnokában.

Támogatja a kormány a Budapesti Szabadkikötő fejlesztését

A kormány jóváhagyta a „A Budapesti Szabadkikötő intermodális fejlesztése” című nagyprojektet. Az erről szóló határozat a február 7-i Magyar Közlönyben jelent meg.

Hatékonyságnövelő fejlesztés uniós forrásból

A nagyatádi Büttner Kft. 900 millió forintból fejlesztette technológiáját, növelte hatékonyságát és bővítette kapacitását, amelyhez 433 millió forintos európai uniós támogatást kapott – közölte az MTI február 7-én.

Inkubátorház épül Pócsmegyeren

Magyar, illetve szlovák mikro-, kis- és középvállalkozásokat is támogató inkubátorház épül a Pest megyei Pócsmegyeren, a projekt költségeihez az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 1 millió euróval járul hozzá – közölte a leendő üzemeltető, a Pro-Pócsmegyer Kft. ügyvezetője február 5-én.

Fejlesztés és létszámbővítés Nyírbátorban

A gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast Hungary Kft. több mint 1,5 milliárd forintból ruház be nyírbátori gyártóbázisán, a részben európai uniós támogatású fejlesztésnek köszönhetően nőhet a cég munkavállalóinak száma – írta a dán érdekeltségű társaság február 5-i közleményében.

Vattaüzemet avattak Bátorban

Vattakészítő üzemet létesített az Európa Partner Kft. a Heves megyei Bátorban mintegy 142 millió forintos beruházással. A 34 új munkahelyet teremtő létesítményt február 5-én avatta fel Horváth László, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

Innováció a hűtési láncban

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS-alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser február 5-én.

Élelmiszer-biztonságot szolgáló fejlesztés

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád, a cég ügyvezetője február 5-én.

Nőtt a kkv-k forrásszerzési lehetősége az uniós kutatás-fejlesztési keretben

Jelentősen nőtt a kis- és közepes vállalkozások forrásszerzési lehetősége a Horizon 2020, közvetlenül Brüsszelből pályázható európai kutatás-fejlesztési támogatási keretben – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára február 4-én a H2020 KKV Információs Napon, Budapesten.

Fejlesztés uniós támogatással Kaposváron

Mintegy 800 millió forint értékben hajt végre fejlesztést a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. az Európai Unió támogatásának köszönhetően – közölte a vállalat február 1-jén.

A Mercedes a nagyterűek között

A Mercedes-Benz a V-osztállyal újradefiniálja a nagyterűek kategóriáját. A stuttgarti személygépjármű-család legfiatalabb és legnagyobb tagjaként formatervével és innovációinak sokaságával új mércéket állít fel kategóriájában – áll a Mercedes-Benz Hungária Kft. január 30-i sajtóközleményében.

Telephelyfejlesztés több száz milliós támogatással

Erdőteleki telephelyének bővítésére nyert 400 millió forintos támogatást az SBS Szerelő Javító és Szolgáltató Kft. az Észak-Magyarországi Operatív Programból. A 667 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg – közölte az MTI január 30-án Telek Orsolya, a Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség projektmenedzserének tájékoztatására hivatkozva.

Kölcsönösen előnyös orosz-magyar gazdasági együttműködés

Magyar protézisgyártó tart bemutatóműtétet orosz orvosoknak Jekatyerinburgban: 30 orosz szakorvos előtt műt pénteken Prof. Dr. Hangody László ortopéd sebész, a magyar tulajdonú Sanatmetal implantátum- és protézisgyártó termékeivel. A gyártó és külképviseleti partnere, a Creative Expert Consulting a bővülő keleti megrendelések reményében szervezték a bemutató műtétet – áll a január 30-án kiadott sajtóközleményben.

Ünnepélyes csarnokavatás

Támogatással, segítséggel magyar kisvállalkozó is képes egy multinacionális cég megfelelő minőséget és mennyiséget kínáló beszállítójává válni – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Borsod megyei Ózdon január 29-én, az elektronikai alkatrészek összeszerelésével, gyártásával foglalkozó Felkor 2000 Kft. ünnepélyes csarnokavatásán.

Új nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzem

Nyomdaipari és csomagolóanyag-gyártó kisüzemet épített a Diopack Bt. Mátészalkán – közölte az MTI január 29-én a mikrovállalkozás ügyvezetőjére hivatkozva.

Új, környezetkímélő eljárás

A műanyagdarálékok mosás utáni maradványainak újrahasznosításához szükséges eljárás és berendezések kifejlesztését végzi egy 620 millió forintos projekt keretében a Holofon Zrt. a Komárom-Esztergom megyei Annavölgyben – tájékoztatta Toronyi Zoltán vezérigazgató január 28-án az MTI-t.

Csúcsszínvonalú közvilágítás kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary

Csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási koncepció kifejlesztésén dolgozik a GE Hungary Kft. konzorciumi partnereivel – közölte a General Electric január 28-án.

Új gyártási technológián alapuló városi hibrid autóbusz

Új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett az evopro Bus Kft. az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a társaság január 28-án.

Dinamikusan nő a magyarországi startup cégek száma

Magyarországon az elmúlt 5 évben nagy változás történt, dinamikusan növekedni kezdett a startup vállalkozások száma – mondta a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke január 28-án.

Munkahelyteremtő gyártókapacitás-bővítés az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél

A szombathelyi EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. 822 millió forint uniós támogatást nyert a „Komplex technológiafejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázatával az Új Széchenyi Terv keretében. A 3,3 milliárd forint összköltségvetésű projektben munkahelyteremtést eredményező beruházással bővítették meglévő gyártókapacitásaikat – áll január 20-án kiadott közleményükben.

Új üzemcsarnok kialakítása

Az ISO Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. 100 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében megjelent Közép-Magyarországi Operatív Program „Telephelyfejlesztés” című pályázatán. A közel 254 millió forintos költségvetésű beruházásból nemcsak egy új, műanyag nyílászárókat gyártó üzemcsarnokot, valamint a termékeket is ismertető bemutatótermet építettek, hanem új munkahelyeket is teremtenek – áll a cég január 27-i sajtóközleményében.

Elektronikai fejlesztés több mint 160 millió forintból

A Balluff Elektronika Kft. 62 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatási rendszeréhez benyújtott Ernyő pályázatával, a 162,7 millió forint összköltségű beruházással új szenzortechnikai elvek kidolgozása és az így megszerzett ismeretek alapján új ipari érzékelők fejlesztése valósul meg – közölte a cég január 27-én.

Munkahelyteremtő beruházás Sárváron

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztést kezdett meg az AWF Autóalkatrészgyártó Kft. Sárváron, a beruházás több mint 30 új munkahelyet teremt – jelentették be a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón január 23-án.

Csaknem 2 milliárd forintos beruházás fejeződött be Sátoraljaújhelyen

Expandáló (duhánypuffasztó) üzemet avattak a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. telephelyén január 23-án, a csaknem 2 milliárd forintos beruházáshoz 400 millió forint támogatást nyert a kizárólag magyar tulajdonban lévő cég, amelynek létszáma a fejlesztésnek köszönhetően 25-tel nőtt, így már több mint 300 embert foglalkoztat.

Új gyáregység 9 milliárdos beruházással Pécsett

Mintegy 9 milliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. – jelentette be Páva Zsolt, a város polgármestere és Tóth Attila, a cég szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője január 23-án.

Új gyártósorok és a dolgozóknak fitneszterem

A szivattyúkat készítő, dán tulajdonú Grundfos Magyarország Gyártó Kft. tatabányai gyárában január 22-én átadtak egy szivattyúkat és egy motorokat előállító gyártósort, valamint egy új épületrészt fitneszteremmel, mely a dolgozók egészségmegőrzését szolgálja.

Gyártókapacitás-bővítés Szombathelyen

Új munkahelyeket is teremtve bővítette gyártókapacitását Szombathelyen a passzív elektronikai alkatrészeket, főként alumínium elektrolit kondenzátorokat, fojtótekercseket és zavarszűrőket gyártó EPCOS Kft. – közölte a társaság január 21-én.

Fórumsorozat kkv-k-nak a munkahelyteremtő pályázatokról

Fórumsorozat indult Békés megyében a munkahelyteremtő pályázatokról a kis- és közepes vállalkozásoknak; a sikeres pályáztatás érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja több mint 1000 vállalkozó részére nyújt közvetlen információt és technikai segítséget a napokban 9 kistérségben – közölte az MTI január 21-én a megyei kormánymegbízott tájékoztatására hivatkozva.

Egymilliárdos csomagolóipari technológiai fejlesztés

Több mint 1 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósított meg tuzséri gyárában a Resilux Közép-Európa Csomagolástechnikai Kft. – közölte Hifner Judit ügyvezető igazgató január 21-én.

Tavaly rekordösszegű támogatást fizettek ki innovációra

Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra, kutatás-fejlesztésre – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára január 21-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Új járműipari gyár és tesztközpont Kecskeméten

Közel 6 milliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten – jelentette be január 17-én, ünnepélyes keretek között Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója.

Munkahelyteremtés támogatási forrásból kkv-knál

Várhatóan mintegy 6500 új munkahely létesítéséhez, valamint további 12 000 már meglévő álláshely megőrzéséhez járul hozzá a kis- és közepes vállalkozások számára indított munkahelyteremtő pályázati program – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy munkáltatói fórumot megelőző sajtótájékoztatón január 17-én, Nyíregyházán.

Terjeszkedés a fejlődő piacok felé

Vállalati rendszermegoldásokra összpontosít és a fejlődő térségek felé terjeszkedik a Dell, de nem adja fel személyi számítógép üzletágát sem. A cég Magyarországon jó évet zárt, és az idén is növekedés elé néz – tájékoztatták a sajtó képviselőit január 16-án, Budapesten a Dell számítástechnikai konszern regionális vezetői.

Saját fejlesztésben és munkával készült el a darus vasúti jármű

Felavatták a MÁV FKG Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét 2014. január 16-án, Jászkiséren. A sikeres fejlesztést a felépítmény-karbantartással és gépjavítással foglalkozó MÁV-leányvállalat és több hazai vállalkozás dolgozóinak munkája tette lehetővé. Közel két évtizede először készültek Ganz forgóvázzal működő járművek Magyarországon.

Nagyszabású informatikai kutatás-fejlesztési projekt

Automatizált közüzemi fogyasztási adatokat fogadó rendszert fejleszt a Nextent Informatika Zrt., az 1 éve indult programot az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 90,7 millió forinttal támogatja.

Tervbe vett beruházások

Egyéves árbevételének mintegy harmadát költi technológiai fejlesztésre a mosonmagyaróvári Greiner Bio-One Hungary Kft. – adta hírül az MTI január 14-én.

Új járműtechnikai labor

Új lendületet adhat a Debreceni Egyetem műszaki karán évek óta sikeresen zajló autóépítő és fejlesztő munkának a ZF Lenksysteme Hungária járműtechnikai laboratórium, amelyet január 10-én adtak át az oktatási intézményben.

Magyar élelmiszer-ipari innováció

Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés- vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – adta hírül a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva január 9-én az MTI.

Új ügyvezető igazgató a Continental Automotive Hungary élén

Keszte Róbert lett a Continental Automotive Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, aki egyben közvetlenül irányítja a vállalat budapesti gyárát is a jövőben – közölte az MTI január 6-án.

2014-ben is folytatódó beruházások

A svájci központú, gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. 1,5 milliárd forint összegű kutatási, fejlesztési (K+F) pályázatot nyert, a fejlesztést 2014-ben valósítják meg – közölte Nagy Zoltán ügyvezető igazgató január 3-án.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tagjainak 84%-a új beruházást tervez

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagjainak 84%-a új beruházást tervez 2014 és 2020 között Magyarországon, amelyeknek közel háromnegyede új munkahelyeket is teremtene – derül ki a DUIHK legfrissebb felméréséből, amelynek eredményét december 17-én tette közzé.

Vegyipari beruházás Budapesten

Decemberben áll üzembe egy világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelő rendszer a Trilak vizes bázisú festéküzemében, Soroksáron. A korszerű silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 000 zsák megemelését váltja ki – áll a cég december 17-én kiadott sajtóközleményében.

Gyártókapacitás- és létszámbővítés Esztergomban

Az esztergomi Kirchhoff Hungária Autóalkatrész Gyártó Kft. több mint 2,5 milliárd forintért hajtott végre beruházásokat, ezáltal 34 fővel növelte a munkavállalók létszámát és bővítette gyártókapacitását – számolt be a most lezárult projektről december 17-i közleményében a társaság.

Feltörekvő magyar vállalkozások mutatkoztak be Moszkvában

Feltörekvő, fiatal magyar vállalkozások mutatkoztak be fejlesztéseikkel december 13-án a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Információs Központjában.

Nyíregyházán 3 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be

Befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósult, több mint 3 milliárd forint értékű komplex technológiai és infrastruktúra-fejlesztés a német Hübner Cégcsoport nyíregyházi gyárában – hangzott el a projekt december 13-i zárórendezvénye alkalmából tartott sajtótájékoztatón a nyírségi üzemben.

A TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány jelent meg

Hajdú-Bihar megye 100 legjelentősebb gazdasági vállalkozása foglalkoztatja a megye dolgozóinak negyedét, több mint 23 000 embert – mondta Czinege Attila, a NAV észak-alföldi regionális adó főigazgatója december 12-én, a TOP 100 vállalkozást bemutató kiadvány megjelenése alkalmából rendezett gazdasági fórumon.

Komplex autóipari beszállítói program

Az Audi Hungaria Motor Kft. (AHM) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) megkezdte a többlépcsős, komplex beszállítói program végrehajtását – közölte a HITA december 12-én.

Sokmilliós technológiai fejlesztés, részben állami támogatással

A mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó csornai Hantech Zrt.-nél elkészült az a 240 millió forintos technológiai beruházás, amelyhez a cég a kormánytól több mint 80 millió forintos támogatást nyert.

Fejlesztette ózdi gyártókapacitását a Johnson Electric

Több mint 320 millió forintos beruházás keretében fejlesztette autóipari alkatrészgyártó kapacitását Ózdon a Johnson Electric Ózd Kft., az ünnepélyes projektzáró rendezvényt december 10-én tartották.

Két jelentős technológiafejlesztési projekt egy időben

Két jelentős fejlesztési projekt is zajlik jelenleg a Rába Futómű Kft.-nél – adta hírül az MTI december 7-én.

Korszerű feldolgozóüzem létesül Orosházán

Modern víziszárnyas-feldolgozó üzemet létesít a Pannon Fine Food 1 milliárd forintos barnamezős beruházás keretében Orosházán – közölte Kutni József, a társaság egyik tulajdonosa, a Green-Divízió Kft. ügyvezetője december 6-án.

Gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb a közlekedés az M0 felújított szakaszán

Az M0 déli szektorának bővítése az elmúlt évek legnagyobb horderejű, az országoson túlmutató jelentőségű közúti beruházása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben is minden erőforrást mozgósít a hazai közutak szolgáltatási színvonalának folyamatos emelése érdekében – mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. december 5-én, Budapesten, a körgyűrű idén átadott fejlesztésének eredményeiről szóló sajtótájékoztatón.

Korszerűsítette lemezmegmunkáló csarnokát a Máv-Gépészet Zrt.

A Máv-Gépészet Zrt. 70 millió forintból korszerűsítette lemezmegmunkáló csarnokát Szolnokon – számolt be róla a társaság december 5-i sajtóközleményében.

Vállalkozói és IT-szolgáltatóház épül a GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Parkban

Vállalkozói házat és IT-szolgáltatóházat alakít ki újonnan letelepülő cégek számára a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – mondta a társaság ügyvezető igazgatója december 4-én az MTI-nek.

Közel másfél milliárd forintból megvalósított K+F projekt

A kitűzött céloknak megfelelően, 1,4 milliárd forintból valósította meg radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek, valamint új világítástechnikai termékek kutatás-fejlesztését a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósított program keretében – írta december 4-én az MTI.

Új szerelvényekkel bővült a SPAR tehergépjárműparkja

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ez évi beruházásai részeként közel 1 milliárd forint értékben 15 új Scania, illetve Schwarzmüller tehergépjárművet vásárolt. Ezekkel a szerelvényekkel 72 darabosra bővült saját gépjárműparkja, s a beruházás 45 új munkahelyet teremtett – számolt be róla a társaság december 3-án kiadott közleményében.

Üzemfejlesztés uniós támogatással Soltvadkerten

Az Európai Unió és a magyar kormány 148,5 millió forintos támogatásával, összesen 587,5 millió forintos fejlesztéssel központi nyomóhengeres nyomdagépet állított üzembe a soltvadkerti Materiál Plastik Kft. – írta az MTI december 3-án.

Közel 1 milliárdos logisztikai fejlesztés Mándokon

A záhonyi Transit Speed Kft. közel 1 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztést hajtott végre mándoki telephelyén, európai uniós támogatással – közölte a cég december 2-án.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az Egis gyógyszergyárral

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az Egis gyógyszergyárral, egyúttal felavatták az Egis 4,6 milliárd forintos beruházással elkészült, új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztőközpontját december 2-án Budapesten.

Csaknem 400 millió forintos fejlesztés Ajkán

Több mint 370 millió forintból fejleszt magas igénybevételű, vasúti fékrendszerekhez szükséges membránokat az autóipari gumitermékek gyártására specializálódott Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, a beruházáshoz a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 158 millió forint támogatást nyert – közölte az MTI november 30-án.

Rendszeres szakértői egyeztetések kezdődtek az új komáromi Duna-hídról

A magyar-szlovák infrastruktúra vegyes bizottság elsősorban a határkeresztező gyorsforgalmi fejlesztések állásával foglalkozott 2013. november 27-én, Budapesten. Megtartotta első ülését az új komáromi Duna-híd megépítésének feladatait összehangoló kétoldalú szakértői munkacsoport is.

Beruházás a fényeslitkei ipari parkban

Propán-bután-gázátfejtő telepet épít az Alveare Zrt. a fényeslitkei ipari-logisztikai parkban, az összesen 957 millió forint értékű, részben uniós támogatásból megvalósuló beruházás alapkövét november 28-án tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község határában.

Több mint 200 millió forintos kutatás-fejlesztési program

A budapesti Fermentia Mikrobiológiai Kft. által vezetett konzorcium 229 millió forintból fejleszt új fehérjetisztítási módszereket, a projekthez az Új Széchenyi Terv pályázatán 174 millió forintos támogatást nyertek – közölte az MTI november 28-án.

Visegrádi együttműködés az észak-déli közlekedési kapcsolatok javításáért

A visegrádi országok közötti összeköttetések fejlesztéséről írtak alá nyilatkozatot a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák szakminisztériumok vezetői 2013. november 27-én, Budapesten – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A sikeres bevezetés után üzembiztosan működik az e-útdíj rendszer

A szolgáltatások folyamatos fejlesztésével a megtett úttal arányos útdíjfizetés egyre jobban alkalmazkodik a felhasználók igényeihez. Néhány héten belül az utólagos fizetés lehetősége is megnyílik a fuvarozók előtt – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2013. november 23-án, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. M3 szilasi pihenőhelyen működő ügyfélszolgálatán tartott sajtótájékoztatón.

Elektronikai ipari beruházás a növekvő kereslet miatt

Az amerikai tulajdonú Sanmina-SCI még az idén félmilliárd forintos beruházással bővíti termelését tatabányai gyárában – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója november 22-én az MTI-t.

Horizont 2020 – uniós kutatás-fejlesztési keretprogram

Az Európai Parlament (EP) november 21-én Strasbourgban nagy többséggel megszavazta a Horizont 2020 elnevezésű uniós kutatás-fejlesztési keretprogramot, amely az úgynevezett hetedik kutatási keretprogramot váltja fel a 2014–2020-as költségvetési időszakban.

Magyar-japán stratégiai együttműködés

A budapesti központú Graphisoft és a japán Nikken Sekkei közösen finanszírozott kompetencia- és kutatóközpont létrehozásában állapodott meg. Az erről szóló stratégiai megállapodást november 21-én írták alá Tokióban, az eseményen részt vett a tokiói látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök is.

Kormányrendelet jelölheti ki az M0 északnyugati szakaszának nyomvonalát

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetés céljából közzétette az M0 10. és 11. főút közti szakaszának kijelöléséről szóló kormányrendelet tervezetét. A tárca a körgyűrű északnyugati folytatását Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Budapest közigazgatási területein haladva javasolja megépíteni.

Kapacitásbővítés egy székesfehérvári autóipari beszállítónál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. 3,047 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – írta az MTI november 20-án.

A start-up programokra 140 milliárd forint jut a következő uniós ciklusban

A kormány a következő uniós költségvetési ciklusban mintegy 140 milliárd forintot szán uniós és hazai forrásból a magyarországi start-up világ erősítését célzó programokra – mondta Cséfalvay Zoltán november 19-én a Fiatal Vállalkozók Hete elnevezésű rendezvényen, Budapesten.

Jelentős gyártásbővítés és munkahelyteremtés átszervezés miatt

A német Bosch-csoport 2014 második felétől a gyártás bővítését tervezi miskolci kéziszerszámgyárában: a faipari elektromos szerszámok gyártása és a fejlesztés egy része is Miskolcra kerül, ahol ezzel 320 új munkahelyet teremt a cégcsoport 2016 végéig – közölte a vállalat november 19-én.

Hárommilliárdos élelmiszeripari beruházás

November 19-én, ünnepélyes keretek között került sor Kaposváron a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 000 tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadására. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Gyártáskiszolgálás új alapokon

A BPW szombathelyi gyárában 2009 óta jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gyártáskiszolgálás területén, s a továbblépéshez az idei évben egy új raktárberuházást is elindítottak.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Gyártócsarnokkal bővítette telephelyét a családi vállalkozás

Több mint 139 millió forintból bővítette meglévő telephelyét és építette fel új gyártócsarnokát az épületgépészeti szereléssel foglalkozó nyíregyházi Inox-Therm Kft. – közölte a társaság november 18-án.

A kkv-k több mint fele beruházást, egyharmaduk építkezést tervez

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57%-a tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő 5 évben, és közülük 37% akár új építésbe is belefogna a következő 1 év során – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet november 18-án közzétett felméréséből.

Uniós támogatással készült el Izsákon egy gépjavító bázis

Az Európai Unió 75 millió forintos támogatásával 150 millió forintból készült el az Izsépker Plusz Kft. gépjavító bázisa Izsákon, amelyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adott át november 14-én.

Fóton épül a GE következő üzeme

Fóton épül a General Electric következő üzeme, a WING Zrt. fóti East Gate Business Parkjában már elkezdték annak a csarnoknak az építését, amelyikben a GE gáz- és gőzturbinás villamos erőműveinek központi vezérlőegységei készülnek majd – közölte az ingatlanfejlesztő társaság november 13-án az MTI-vel.

Gyárfejlesztés 3,5 milliárd forintból

Három és fél milliárdos beruházást zárt le a Haribo nemesvámosi gyárában, amelyhez 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi-terv keretében európai uniós forrásból; 40 új munkahelyet hoztak létre – hangzott el a cég november 13-i projektzáró rendezvényén.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Üzemfejlesztés uniós forrásból

Uniós támogatás segítségével, több mint 57 millió forintból fejlesztette és bővítette napelem-összeszerelő üzemét a mátészalkai Stabil Invest Kft. – közölte a cég november 12-én.

A kormány elfogadta az országos Középtávú Logisztikai Stratégiát

November 5-én, sajtótájékoztatón mutatkozott be a kormány által a közelmúltban elfogadott Középtávú Logisztikai Stratégia. Az eseményen részt vett dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Zsolt, a Logisztikai Egyeztető Fórum soros elnöke, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, parlamenti képviselő és Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Technológiafejlesztés pályázati forrásból

A kecskeméti Fornetti Kft. hagyományos kézműves módszereken alapuló technológiát fejlesztett modern pékipari körülményekre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében elnyert közel 136 millió forintos uniós támogatás segítségével – idézte az MTI a cég kereskedelmi és marketingigazgatóját november 1-jén.

Logisztikai infrastruktúra-fejlesztés

Európai uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból új üzemcsarnokot épít és fejleszti logisztikai infrastruktúráját a szállítmányozással és áruátrakodással foglalkozó záhonyi Transit-Speed Kft. – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság.

Információs és kommunikációs technológiák a regionális gazdaságfejlesztés szolgálatában

2013. október 15. és 17. között Budapesten rendezték meg a „BORDWIIS+ Boosting Regional Development with ICT-Innovation Strategies” elnevezésű nemzetközi projekt első magyarországi találkozóját.

Negyedmilliárdos fejlesztés kapacitásbővítésre

Negyedmilliárd forintos, ötödrészben az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert forrásból finanszírozott fejlesztést hajt végre a főleg üzemanyag-, olaj- és levegővezetékek összeszerelésével foglalkozó Veritas Dunakiliti Kft. – közölte október 28-án a társaság ügyvezető igazgatója.

Az autópályákon is kivitelezési szakaszban az országos közlekedésbiztonsági program

Az Új Széchenyi Terv személyi sérüléses közúti balesetek megelőzését célzó fejlesztéseket tartalmazó csomagjának teljes értéke meghaladja az 55 milliárd forintot. A gyorsforgalmi hálózaton első körben több mint 13,5 milliárd forintból megvalósuló beruházások a jövő év végéig befejeződhetnek. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. projektjének indító eseményét a társaság M3, Szilas pihenői ügyfélszolgálatán rendezték meg 2013. október 22-én.

Közel 400 milliós fejlesztés

Csaknem 365,5 millió forintból fejleszti gyártási technológiáját és gépparkját a Buszesz Ecet Ecetgyártó Zrt., a cég a beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 100 millió forintos uniós támogatást nyert – közölte október 25-én az MTI.

Pályázati forrás telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre

Mintegy 4,4 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak az észak-magyarországi megyék vállalkozásai novembertől telephelyfejlesztésre és ipartelepítésre – mondta Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke október 24-én, miskolci sajtótájékoztatóján.

Az EU által finanszírozott projekt új szintre emeli a biometrikus biztonsági megoldásokat

Az arc, hang és ujjlenyomat alapján történő azonosításra alkalmas szoftverek az elmúlt évek során átkerültek a tudományos-fantasztikus filmekből az okostelefonokba, táblagépekbe és egyéb hétköznapi készülékekbe. Az EU kutatási és innovációs forrásaiból támogatott TABULA RASA konzorcium célja annak megállapítása volt, hogy ezek az új szoftvereszközök mennyire működnek hatékonyan – áll az Európai Bizottság Kutatás és Innováció Főigazgatóságának október 22-i sajtóközleményében.

Korszerűsítő gyárbővítés Nyíregyházán

A Dunapack 5,7 millió euró (1,7 milliárd forint) összértékű, korszerűsítő beruházást hajt végre nyíregyházi gyárában – közölte a magyar leányvállalat október 21-én.

Tizenegy magyar cég a Közel-Kelet legnagyobb IT-seregszemléjén

Tizenegy magyar cég mutatkozik be a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával a Közel-Kelet legnagyobb IT-szakkiállításán, a GITEX-en – közölte a HITA október 21-én az MTI-vel.

Üzembővítés Jánossomorján

Mintegy 1 milliárd forintos beruházással növelte többszörösére a Dr. Oetker magyarországi gyártókapacitását Jánossomorján, a termelés nyártól szakaszosan meg is kezdődött az új, 3 szintes üzemcsarnok közel 3000 m²-es területén – közölte a cég október 16-án.

Az uniós források lehívásának gyorsítása is segítette az építőipari termelés bővülését

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tovább gyorsította a közlekedési támogatásokra vonatkozó uniós források lehívását, ez is segítette az építőipari termelés augusztusi bővülését – adta hírül október 16-án az MTI.

Elkészült Közép-Európa legnagyobb gumiabroncsraktára

Az Abroncs Hungária Kereskedőház Kft. a Komárom-Esztergom megyében levő Bajon befejezte logisztikai központjának fejlesztését, amely Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb gumiabroncsraktára lett – tájékoztatta a társaság október 15-én az MTI-t.

Új lendületet kap a záhonyi térség fejlesztése

Gazdaságélénkítő együttműködési megállapodást írt alá a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely új pályára állíthatja a záhonyi kiemelt gazdasági övezet fejlődését is – áll a társaság október 15-én tartott sajtótájékoztatójának hivatalos közleményében.

Steel Service Centert avatott a ThyssenKrupp Ferroglobus

Ünnepélyes keretek között avatta fel új Acélipari Szolgáltató Központját a ThyssenKrupp Ferroglobus Zrt., a cég az eseményről október 11-i sajtóközleményében számolt be.

Az idén ősszel 25 éves Würth rekordévet vár

A vállalat október 15-i sajtóközleménye szerint az idén ősszel 25 éves jubileumát ünneplő Würthöt a minőség, az egyedülálló értékesítési csapat és a széles termékskála emeli ki a mezőnyből.

Készül a tanulmány a gönyűi kikötő újabb fejlesztési üteméről

Novemberre elkészül a Győrhöz közeli gönyűi kikötő továbbfejlesztésének megvalósíthatósági tanulmánya – közölte az MTI október 10-én a létesítményt kezelő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVÍZIG) vezetőjére hivatkozva.

Gazdaságfejlesztésre 150 milliárd forint az Észak-alföldi régióban

Az Észak-alföldi régióban a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 150 milliárd forintos európai uniós támogatást ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében – közölte Milos Katalin, a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója október 9-én, Debrecenben.

Felgyorsuló keleti nyitás a közlekedéspolitikában is

Közös nyilatkozatot fogadtak el a Keleti Partnerségben részt vevő államok közlekedési miniszterei második találkozójukon 2013. október 9-én, Luxembourgban. A felek megállapodtak, hogy folytatják az együttműködést és a jogszabályok fokozatos közeledését az uniós joghoz minden közlekedési ágazatban. A szakminisztériumi vezetők jóváhagyták a regionális közlekedési hálózatok térképét és a kiemelt infrastruktúrafejlesztési projekteket tartalmazó listát is.

Új beruházást valósít meg Magyarországon az Infineon

A nagy teljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden; az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke október 9-én írta alá Budapesten.

Kapacitásbővítés a Delphi tatabányai üzemében

A Delphi Automotive kapacitásbővítő beruházást hajtott végre tatabányai üzemében. A bővítéshez az üzem vissza nem térítendő állami támogatást is kapott, így lehetősége nyílt a legkorszerűbb technológiával működő félautomata és automata csatlakozóegység-összeszerelő gyártósorok és fröccsöntő berendezések üzembe állítására – áll a cég október 2-i sajtóközleményében.

Bővítette gyártókapacitását a kazincbarcikai Ongropack

Százmillió forintot fordított komplex technológiai fejlesztésre a műanyagipari gyártással és PVC-feldolgozással foglalkozó kazincbarcikai Ongropack Kft., elsősorban a megszerzett piaci pozíció megtartása és erősítése miatt – adta hírül az MTI szeptember 27-én.

Székesfehérvári gyáravató

Orbán Viktor miniszterelnök felavatta szeptember 26-án a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új székesfehérvári gyárát, a 12 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt.

Az Iveco Bus a Busworld kiállításon mutatja be a vadonatúj Euro 6-os modelleket

Az Iveco Bus egy teljesen megújult, a vásárlói igények szerint átalakított termékcsaládot mutat be a kortrijki Busworld kiállításon október 18. és 23. között – áll a cég szeptember 24-i sajtóközleményében.

Új logisztikai raktárközpont

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással 10 500 m² alapterületű logisztikai raktárközpontot építtet szombathelyi telephelyét bővítve BPW-Hungária Kft. – mondta Brumbauer József, a futóműveket, futómű-alkatrészeket és agrárgépipari termékeket gyártó társaság ügyvezető igazgatója szeptember 24-én a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Harmadával növelte üzemterületét a győri Grana Kft.

Negyedmilliárd forintos fejlesztés keretében közel harmadával bővítette székhelyén üzemterületét a győri Grana Kft. – hangzott el az elsősorban fröccsöntött műanyag alkatrészeket előállító autóipari beszállító társaság új létesítményének szeptember 24-i avatóünnepségén.

Mintegy 500 új munkahelyet teremt a Systemax budapesti beruházása

Több mint 500 új munkahelyet teremt a számítástechnikai cikkeket és alkatrészeket forgalmazó amerikai vállalat, a Systemax Budapesten létrehozott szolgáltatóközpontja – közölte Orbán Viktor miniszterelnök és Pim Dale, a Systemax EMEA Technology Group vezérigazgatója szeptember 24-én tartott megbeszélésük után az Országházban.

Támogatás integrált vállalati információs rendszer fejlesztésére

Csaknem 250 millió forintos beruházással úgynevezett felhőalapú integrált vállalati információs rendszert fejleszt kis- és középvállalatok számára a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. A cég a projekthez 70%-os, 174,6 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) – közölte a Stratis Kft. szeptember 22-én.

Technológiafejlesztés és kapacitásbővítés a Denso székesfehérvári gyárában

A Denso Gyártó Magyarország Kft. mintegy 1,4 milliárd forint összköltséggel, eszközbeszerzési programja keretében jelentős technológiafejlesztést és kapacitásbővítést valósít meg Székesfehérváron – adta hírül az MTI szeptember 21-én.

Tíz éve a logisztikai piacon

A Raben Ukraine egy telephellyel és 5 munkatárssal kezdte meg üzleti tevékenységét 2003-ban, Kijevben. Telephelyei száma 2005-ben már 5-re bővült (Kyiv, Dnipropetrivs’k, Odesa, LvivandKharkiv), ahol összesen 30 munkatárs dolgozott – áll a Raben szeptember 23-i sajtóközleményében.

Deciméter pontossággal irányíthatók a világ legnagyobb óceánjárói

Az ABB újonnan tervezett, „Azimuth” fantázianevű vezérlőkarja – amelyet propulziós hajtásrendszerrel működő tengerjáró hajókon alkalmaznak – elnyerte a tekintélyes „red dot” (piros pont) tervezői díjat – áll az ABB szeptember 23-i sajtóközleményében. Az idei évben már egy, az ABB által fejlesztett hordozható alállomást is jutalmaztak egy jelentős nemzetközi innovációs fejlesztési és intelligens tervezési díjjal.

Bemutatták az új kaposvári midibuszt, a Compactót

Elkészült a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. által kifejlesztett 30 személyes midibusz, a Compacto, a prototípust szeptember 18-án mutatták be a cég kaposvári telephelyén.

Új célok, további fejlesztések a 85 éves Csepeli Szabadkikötőben

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) az Európai Unió Central Europe programjának INWAPO projektjével közösen szervezett szakmai előadássorozattal emlékezett meg a Csepeli Szabadkikötő megalapításának 85 évfordulójáról – áll a cég szeptember 18-án kiadott sajtóközleményében.

Jövőbiztos megoldások

A Bosch csoport július 31-én, Budapesten, a Gyömrői úton nyitotta meg új magyarországi központját. A 11 000 m2-es épületkomplexumba költözött át a Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. is. Ács Istvánnal, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Húsz éve Magyarországon

Az OBO Bettermann Hungary Kft. ez év áprilisában adta át új, 10 000 m2-es raktárát, amely a cégcsoport közép-kelet-európai régiójának disztribúciós központjává válik.

Elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a GM

A Tesla elektromos autó konkurensén dolgozik a General Motors – írta az MTI szeptember 17-én a Wall Street Journalra hivatkozva.

Két magyar diák a GE innovációs versenyének döntőjében

Csaknem 700 nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének döntőjébe, amelyben a pályázóknak a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával – írta az MTI szeptember 17-én.

Gyártókapacitás-bővítés

Bővíti magyarországi gyártókapacitását a gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rasmussen, a Coloplast A/S senior alelnöke szeptember 16-ai megbeszélésük után az Országházban.

Csúcstechnológiával fejleszti gyártósorait a MarronePower

Idén 28 millió forintos beruházással fejlesztette magyarországi gyártósorait az ipari használatra szánt ponthegesztő elektródák gyártásával foglalkozó MarronePower Kft. – közölte a cég szeptember 15-én.

Gyártástechnológiai fejlesztés

Közel 350 millió forintból fejlesztette a gyártástechnológiát a Tom-Ferr Zrt., a döntően acélcsövek kereskedelmével foglalkozó vállalat a beruházáshoz 50%-os támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázatán – adta hírül az MTI szeptember 14-én.

Gumibitumen-gyártó beruházás Zalaegerszegen

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5000 tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani – adta hírül szeptember 12-én az MTI.

Jelentős nagykereskedelmi raktárbázis-fejlesztés

Jelentős, mintegy 300 millió forint értékű raktárbázis-fejlesztést hajtott végre az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. Miskolcon a közelmúltban – mondta Pálné Soltész Veronika, a társaság cégvezetője szeptember 12-én a borsodi megyeszékhelyen, a Coop Rally keretében tartott sajtótájékoztatón.

Fejleszti gyárát a sárospataki Ferro-Tool Zrt.

A sárospataki Ferro-Tool Szerszámkészítő és Forgalmazó Zrt. új üzemcsarnokot épít zempléni városban, és Budapesten is létrehoz egy kisebb üzemet. A cég több mint 750 millió forintos beruházása az új csarnok alapkőletételével szeptember 12-én kezdődött meg.

Uniós támogatással fejleszt Kiskunfélegyházán az IBV Hungária Kft.

Az Európai Unió és a központi költségvetés 321 millió forintos támogatásával összesen 642 millió forint összegű fejlesztés valósult meg a kiskunfélegyházi IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft. telephelyén. A beruházás átadási ünnepségét szeptember 12-én tartották.

Fejlesztés uniós támogatással Kecskeméten

Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió és a központi költségvetés 117,7 millió forintos támogatásával összesen 235,4 millió forint összegű fejlesztés történik a kecskeméti Print 2000 Nyomda Kft.-nél – adta hírül szeptember 12-én az MTI.

Közvetlen kapcsolat van az innovációs aktivitás és a bevételek növekedése között

Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és bevételeik nagymértékű növekedése között – derül ki a PwC szeptember 11-én megjelent tanulmányából.

A Raben Group új beruházása Szczecinben

A Raben sajtóközleményben adta hírül, hogy Szczecinben, 2013. szeptember 6-án került sor a Raben Polska és a Fresh Logistics Pomorska 71/73 alatt található új logisztikai központjának hivatalos megnyitójára.

Termékfelismerős mobilfizetési rendszer fejlesztése

Termékfelismerős mobilfizetési rendszert fejleszt a Cellum Innovációs és Szolgáltató Zrt., a projekt teljes költségvetése 174,4 millió forint – áll az informatikai cég augusztus 28-i közleményében.

Bővíti gyártósorát a gyöngyösi FA-RG Kft.

Gyártósorának bővítésére nyert az Új Széchenyi Terv keretében közel 21 millió forintot a gyöngyösi, bútorkészítéssel foglalkozó FA-RG Kft. A beruházás összértéke meghaladja a 31 millió forintot – közölte a cég augusztus 28-án.

Kiskőrösi fejlesztés uniós támogatással

Az Európai Unió 99 millió forintos támogatásával, közel 200 millió forint összegű beruházással fejlesztett a kiskőrösi Masina Gépgyártó Kft. – adta hírül az MTI augusztus 26-án.

Tizenhét milliárd forintból valósulhat meg a debreceni intermodális közlekedési központ

Lezárult a debreceni intermodális közösségi közlekedési központ tervpályázata, a győztes anyag szerint 17 milliárd forintból valósulhat meg a vasútállomást és az autóbusz-pályaudvart is magába foglaló komplexum – jelentette be augusztus 26-án Kósa Lajos polgármester a városban.

Növeli fémhulladék-feldolgozó kapacitását a Metalium 2003 Kft.

Mintegy 200 millió forintos beruházással fejleszti fémhulladék-feldolgozóipari kapacitását Hevesen a Metalium 2003 Kft., a fejlesztéssel roma munkavállalók integrációját is elősegítik – közölte a cég augusztus 22-én.

Mintegy 170 millió forintos fejlesztés Szombathelyen

Mintegy 170 millió forintos fejlesztést valósít meg a következő másfél évben a TDK-csoporthoz tartozó EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. Szombathelyen – közölte a cég augusztus 21-én.

Keresik a fejlesztési és költségcsökkentési lehetőségeket a kkv-k

A hazai vállalkozások jellemzően az 50 feletti munkavállalói létszámnál érik el azt a méretet, ahol felmerül az igény az informatikai és távközlési szolgáltatások hatékonyabb kezelésére, amellyel a cégek 10–20%-os költségmegtakarítást is el tudnak érni – közölte a Business Telecom Nyrt. (BTel) augusztus 21-én.

Többlépcsős beruházás vette kezdetét Tiszafüreden

A most induló fejlesztéseknek köszönhetően újra a Közép-Tisza-vidék legjelentősebb ipari centruma lehet Tiszafüred – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a város hajdani ipartelepén rendezett első hajógyári napon, augusztus 18-án.

Új töltősor a Hell Energy Magyarország Kft.-nél

Új, óránként 20 000 palack kapacitású töltősor működik ez év tavasza óta az energiaital-gyártó Hell Energy Magyarország Kft. szikszói üzemében – tájékoztatta a cég augusztus 15-én az MTI-t.

Négyszázmillió forintot meghaladó fejlesztés a kiskőrösi Masina Kft.-nél

Az Új Széchenyi Terv pályázati támogatásával több mint 400 millió forintból új típusú, számítógép-vezérelt takarmánykeverő berendezést fejlesztett ki a kiskőrösi Masina Gépgyártó Kft. – közölte a cég augusztus 15-én az MTI-vel.

Már 23 klaszter büszkélkedhet az Új Széchenyi Terv Akkreditált Innovációs Klaszter címmel

Már minden magyarországi régióban működik Akkreditált Innovációs Klaszter, mindezidáig 205 kutatás-fejlesztési és innovációs projekt részesült több mint 36,5 milliárd forint támogatásban – áll a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG) augusztus 7-ei sajtóközleményében.

Innovatív méréstechnikai eszközök fejlesztése

Magyar hightech kisvállalkozások – nemzetközi tenderen megelőzve a német és svájci konkurenseket – nagy értékű műszerszállításra kaptak megrendelést a berlini és müncheni neutronközpontoktól – számolt be róla augusztus 8-án az MTI.

Megújuló energia felhasználásával működő üzemcsarnok épül Nagykanizsán

Csaknem 100 millió forinttal támogatja az Új Széchenyi Terv azt, hogy kis- és középvállalkozások számára megújuló energiával működő üzemcsarnokot és irodákat építsen Nagykanizsán a Párkány 94. Kft. – közölte a társaság augusztus 8-án.

Új szolgáltatócsarnok épül a polgári ipari parkban

Hatszázmillió forintos beruházással új szolgáltatócsarnok épül Polgárban az ipari parkban – közölte a tulajdonos Infogroup cégcsoport értékesítési, marketing és kommunikációs menedzsere augusztus 3-án.

Üzemépítés zöldmezős beruházással Tatán

A Tatai Ipari Parkban közel 1 milliárd forintos költséggel vadhúsfeldolgozó üzemet és hűtőházat épít a Fiwi-Hűt Kft., a beruházás lehetővé teszi, hogy a jelenlegi 30 fős létszámot duplájára bővítsék – közölte a német tulajdonú vállalkozás ügyvezetője augusztus 1-jén.

Közel 500 millió forintos gyárfejlesztés

Csaknem 500 millió forintos beruházással fejlesztette veszprémi gyárát a Robix Hungary Kft., a projekthez a mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó társaság 208 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a cég augusztus 1-jén az MTI-vel.

Csaknem 900 millió forintos élelmiszeripari beruházás

Csaknem 900 millió forintos beruházással tovább bővítette ócsai gyárának termelőkapacitását a gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Fungi Kft. – közölte a beruházást finanszírozó K&H Bank augusztus 1-jén az MTI-vel.

Szolgáltatásfejlesztési program

Az IT Services Hungary debreceni szolgáltatóközpontjában 3 éves szolgáltatás-, eszköz- és eljárásfejlesztési projekt zárult, 463 millió forint uniós támogatás felhasználásával – számolt be róla július 31-én az MTI.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztése

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésére nyert el csaknem 120 millió forintos támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mannvit Tervező és Tanácsadó Kft. – közölte a cég július 30-án.

Újabb amerikai nagyvállalatok döntöttek magyarországi bővítésről

Ezen a héten újabb 2 amerikai nagyvállalat jelent be magyarországi bővítést – tájékoztatta a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke július 29-én az MTI-t.

Bővítette külföldi érdekeltségeit a nyíregyházi Marso Kft.

Növelte külföldi telephelyeinek és érdekeltségeinek számát a gumiabroncs kis- és nagykereskedelmével, szervizével, illetve a teherabroncsok újrafutózásával foglalkozó nyíregyházi Marso Kft. – tájékoztatta a társaság július 25-én az MTI-t.

Többmilliós fejlesztés

Több mint 422 millió forintos beruházással fejlesztette gépparkját az Infopress Group Hungary Zrt. – közölte a cég július 23-án az MTI-vel.

Újabb többmilliárdos beruházások

Az elmúlt 5 évben 20 milliárd forint összegű beruházást hajtott végre Magyarországon a düsseldorfi székhelyű Henkel konszern, amely másfél éven belül újabb, milliárd forintban számolva két számjegyű beruházást tervez az országban – közölte július 7-én az MTI.

Ipari biotechnológiai fejlesztések a BRIDGE keretében

A 2014-től induló BRIDGE kezdeményezés keretében 7 év alatt 3,8 milliárd eurót fordítanak ipari biotechnológia alapú fejlesztésekre az Európai Unióban, a pályázatok magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára is elérhetők lesznek – közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) július 5-én.

Alumíniumipari fejlesztés

Az Aluinvent Zrt. olyan nagy szilárdságú alumíniumhabot fejlesztett ki, amely újraolvasztható, önthető, hegeszthető, festhető, hővezető, rezgéscsillapító képességgel bír, emellett hagyományos eszközökkel is kiválóan megmunkálható – mondta Szabó Tamás, a cég vezérigazgatója július 5-i sajtótájékoztatóján, Lillafüreden.

Csaknem 1 milliárd forintos autóipari fejlesztés

Csaknem 1 milliárd forintos fejlesztés zárul le a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi telephelyén, amelynek köszönhetően 123 fővel nőtt a gyár dolgozóinak létszáma – számolt be róla július 2-ai közleményében a cég.

Fejlesztés a Phoenix Mecano Kecskemétnél

Az Új Széchenyi Terv támogatásával 2,5 milliárd forint összegű kapacitásbővítő beruházás fejeződött be Kecskeméten a Phoenix Mecano Kft.-nél – tájékoztatta a gazdasági társaság július 1-jén az MTI-t.

Több mint 1 milliárd forintos fejlesztés

Több mint 1 milliárd forintos projekt keretében fejleszti a LED-alapú világítástechnikai részlegét a Philips IPSC Tamási Kft. – közölte a cég június 28-án az MTI-vel.

Egymilliárdos beruházás

Egymilliárdos beruházással bővítette gyártókapacitását a mosonmagyaróvári Wahl Hungária Kft., amely a fejlesztéstől jelentős létszámnövelést is vár – adta hírül június 27-én az MTI.

Malomipari gépcsalád fejlesztése

Malomipari gépcsalád fejlesztésére nyert hazai forrásból támogatást a kaposvári MM Malomgyártó Kft. által vezetett négytagú konzorcium, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával megvalósuló program keretében – 70 millió forintot meghaladó forrásból – 4 új malomipari gép prototípusát készítik el, és kidolgoznak egy új eljárást a gabona fertőzöttségének ellenőrzésére – tájékoztatta június 26-án Hamar József, a konzorcium vezetője az MTI-t.

Modernizációs és költségcsökkentési program

Modernizációs és költségcsökkentési programot indít az ISD Dunaferr Zrt., amelynek keretében a vállalatcsoport hatékonyságát növelő beruházások készülnek el, illetve az adminisztrációs területen optimalizálják a létszámot – hangzott el a cég június 26-án tartott szakmai rendezvényén, Budapesten.

Innováció a CG Electric Systems Hungary Zrt.-nél

Zajszegény transzformátor prototípusát készítették el a CG Electric Systems Hungary Zrt. szolnoki telephelyén; a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósított projekt közel 100 millió forintba került, a költségekhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 48,8 millió forint támogatást nyújtott – adta hírül az MTI június 24-én.

Egyre több vállalat tervezi K+F ráfordításainak bővítését

Egyre több vállalat tervezi K+F ráfordításainak bővítését; a szabályozói környezet kiszámíthatósága még mindig jelentősen befolyásolja a hazai cégek K+F kiadásainak alakulását, de a korábbi évekkel ellentétben már nem a legfontosabb befolyásoló tényező – derül ki a Deloitte június 21-én közzétett felméréséből.

Gazdaságfejlesztő szervezetek háza épült Debrecenben és Nagyváradon

A magyar-román határon átnyúló HURO projekt keretében európai uniós támogatással elkészült a nonprofit gazdaságfejlesztő szervezet háza Debrecenben, illetve a vállalkozói üzleti központ Nagyváradon – jelentették be június 20-án, a projektzáró tanácskozáson a cívis városban.

Közel 300 millió forintos fejlesztés

Közel 300 millió forintból bővíti csarnokát és fejleszti eszközparkját a soproni UNIMAS Kft. – közölte a társaság június 19-én.

Létszámbővítés

Az Európai Unió támogatásával bővíti fejlesztőbázisát az Xdroid Kft. kutató-fejlesztő cég: az ipari hasznosításra alkalmas műszaki kutatás-fejlesztési projektek kivitelezésére szakosodott szegedi székhelyű mikrovállalkozás 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) a mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt pályázaton – közölte a társaság június 17-én az MTI-vel.

Felavatták az ISD Kokszoló Kft. új vízkezelő telepét

Felavatták az ISD Kokszoló Kft. új technológiai vízkezelő telepét június 15-én Dunaújvárosban. A 3 milliárd forintos beruházással a kokszolási folyamat során keletkező vizekből a nitrogént és a szerves összetevőket biológiai úton tudják eltávolítani.

Gépparkfejlesztés uniós pályázattal

A vasúti tehervagonok gyártására, javítására szakosodott, osztrák érdekeltségű miskolci TS Hungária Kft. uniós pályázaton csaknem 374 millió forintot nyert szerszámgépparkja fejlesztésére, a projektet befejezték – számolt be róla a cég ügyvezetője június 12-én.

100%-os a gazdaságfejlesztési pénzek lekötése az Új Széchenyi Terv keretében

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG) június 12-i sajtóközleménye szerint az Új Széchenyi Terv vállalkozásokat támogató programja, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) célegyenesbe érkezett. A források 100%-át meghirdették, biztosított a program teljes kihasználtsága – állapította meg a program Monitoring Bizottsága 2 sikeres közép-dunántúli projekt megtekintése kapcsán.

Egymilliárd forintos fejlesztésbe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán

Közel 1 milliárd forintos összköltséggel vasúti, közúti fékrendszerek gumitermékeinek kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas új üzemcsarnok építésébe és tesztberendezések beszerzésébe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán – közölte Kókai Mátyás ügyvezető igazgató június 6-án.

560 milliós fejlesztést adtak át Kunszentmártonban

Vezető gépipari cégeknek szállít precíziós alkatrészeket az UniTrade M&M Kft. A cég kibővített gyárcsarnokának átadásával nagyszabású fejlesztés zárult le Kunszentmártonban. Az Új Széchenyi Terv támogatásával létrejött, 560 millió forint értékű beruházás nyomán átfogó infrastruktúra- és ingatlanfejlesztés valósult meg, miközben lehetővé vált további különleges pontosságot igénylő, nemzetközi szinten is versenyképes precíziós alkatrészek kifejlesztése – adta hírül a társaság június 6-i közleményében.

Fejlesztik a debreceni ipari parkot

Mintegy 2,2 milliárd forint befektetéssel ipari technológiák befogadására alkalmas üzemet épít a debreceni Határ úti Ipari Parkban a Xanga cégcsoporthoz tartozó DIP Invest Kft. A csaknem 16 000 m²-es ipari komplexum alapkövét Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Herdon István, a Xanga-csoport vezérigazgatója helyezte el május 30-án.

Negyedmilliárdos gyárfejlesztés Sopronban

Mintegy negyedmilliárd forintból fejleszti a városban működő gyárát a GALA Kerzen Hungaria Kft. – derül ki a soproni közgyűlés által május 30-án jóváhagyott előterjesztések egyikéből.

Június közepén avatják az Audi új gyárát Győrben

Június 12-én avatják az Audi új, mintegy 900 millió euróból felépült gyárát Győrben – erősítette meg az MTI értesülését a járműgyártó magyarországi cége május 29-én.

Háromszázmilliós logisztikai fejlesztés

A tésztagyár csomagolókapacitásának növelését, valamint az alapanyagok és a késztermékek raktárának automatikus összeköttetését valósítja meg egy 330 millió forintos beruházással a Gyermelyi Logisztikai Kft. – mondta el a Gyermelyi Zrt. marketingigazgató-helyettese május 28-án az MTI-nek.

Technológiai fejlesztés uniós támogatásból

Az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatással közel 1 milliárd forintos technológiai fejlesztést valósított meg a vonóhoroggyártással foglalkozó Bosal Hungary Kft. Kecskeméten – közölte Gottschall Gergely, a cég pénzügyi vezetője május 27-én.

Évi 12 milliárd forintot szánhatnak a logisztika fejlesztésére

A hamarosan véglegessé váló, kormányhatározatban megrendelt Középtávú Logisztikai Stratégia (KLS) szerint átfogó cél, hogy Magyarországon a nemzetgazdasági súlyának megfelelően növekedjen a logisztikai ágazat hozzájárulása a vállalati és nemzetgazdasági versenyképességhez. A pénzügyi számítások alapján a stratégia megvalósításának éves költsége a 2014–2020-as periódusban mintegy 12 milliárd forint lesz évente – adta hírül május 27-én az MTI.

Logisztikai fejlesztés a debreceni repülőtéren

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a debreceni nemzetközi repülőtéren épülő logisztikai központ vasúti árufuvarozási támogatásáról és vasút-logisztikai kiszolgálásáról május 27-én Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke és Herdon István, a Xanga Csoport elnök-vezérigazgatója.

Több mint 4 milliárdos ipari fejlesztés Egerben

Több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés keretében bővítette egri gyárának üzemcsarnokát a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft. – jelentette be a cég a beruházás átadásakor, május 23-án Egerben.

Bővítik a debreceni nyugati ipari parkot

Félmilliárd forintos beruházással, 30 hektárnyi területtel bővítik a debreceni nyugati ipari parkot – jelentette be Herdon István, a terület fejlesztését végző Xanga cégcsoport vezérigazgatója május 23-án, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Életet menthet az eCall

A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Éppen ezért a balesetek megelőzése mellett a segélyszolgálatok hatékonyabb működését tűzte ki célul az Európai Unió HeERO nevű projektje, amelyben Magyarország is részt vesz az eCall automatikus segélyhívó rendszer tesztelésével – áll a cég április 25-i sajtóközleményében.

Konténerterminál-fejlesztést tervez a GYSEV Cargo Zrt.

Mintegy hárommilliárd forintból indítaná el soproni konténertermináljának újabb fejlesztési ütemét a GYSEV Cargo Zrt. – mondta el Skála János vezérigazgató újságírók előtt április 22-én.

Kapacitásbővítés a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Megduplázta termelési kapacitását a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi, egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó üzeme annak a fejlesztésnek nyomán, amelyet április 22-én adtak át a mátraaljai településen – számolt be róla az MTI.

Orvosdiganosztikai és világítástechnikai fejlesztések a GE Hungarynél

Radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek fejlesztésén, valamint új világítástechnikai megoldásokon dolgozik a GE Hungary Kft., az idén szeptemberben záruló programot 1,388 milliárd forinttal támogatja a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap – adta hírül április 11-én az MTI.

Bevonattechnikai központ létesült Százhalombattán

Új bevonattechnikai centrum nyílt március 29-én a százhalombattai ipari parkban. Az Ostorházi Kft. közel 500 millió forintos fejlesztése révén festőüzem, kutató- és fejlesztőközpont, valamint iroda és raktár létesült – közölte az MTI-vel a társaság marketingmenedzsere.

Élelmiszeripari fejlesztés Békéscsabán

Élelmiszeripari gyártás- és technológiai fejlesztés kezdődött el a speciális puffasztott gabonatermékeket gyártó NIAS családi vállalkozásnál Békéscsabán, a beruházást a magyar állam és az Európai Unió 23,9 millió forinttal támogatta, a saját erő 13 millió forint – számolt be róla március 23-án az MTI.

Több mint 320 millió forintból fejleszt a Continental Veszprémben

Több mint 320 millió forintot nyert a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. komplex technológiafejlesztésre és foglalkoztatásra az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a cég az MTI-vel március 21-én.

Hétszázmilliós fejlesztés a gyöngyösi ipari parkban

Közel 700 millió forint értékű beruházás keretében egy 36 hektáros terület infrastrukturális fejlesztése kezdődött meg a gyöngyösi ipari parkban – jelentette be március 8-án a mátraaljai városban a Gyöngyösi Ipari Park Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast

Átadta új üvegszövetháló-gyártó üzemét a Masterplast Nyrt. a Heves megyei Kálon február 28-án – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Új gyártócsarnokot épített a Vass-Nyakas Kft. Iszkaszentgyörgyön

Uniós támogatással, 160 millió forintból új gyártócsarnokot épített az acélcsarnok-építéssel foglalkozó Vass-Nyakas Kft. a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön, a Városkapu Üzletközpontban.

A Knorr-Bremse vasúti járműrendszert fejleszt

A Knorr-Bremse Hungária Kft. vasúti járműrendszert fejleszt az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós támogatással – közölte a társaság február 26-án.

Új üzemcsarnokot épített a Vibroteam Kft. Székesfehérváron

Uniós támogatással, 232 millió forintból új üzemcsarnokot épített a szerszámtervezéssel és gyártással foglalkozó Vibroteam Kft. Székesfehérváron – adta hírül az MTI február 19-én.

Bővíti üzemét a Sematic Hungária Kft.

Két és fél milliárd forintból bővíti nyíregyházi üzemét a felvonóalkatrészeket és liftkabinokat gyártó, olasz érdekeltségű Sematic Hungária Kft. – közölte az MTI február 14-én.

Péri reptérfejlesztés

Júniusban már működhet a meghosszabbított kifutópályával és elektronikus leszállástámogató rendszerrel felszerelt péri repülőtér – mondta a projektet bemutató február 11-i sajtótájékoztatón a légikikötőt működtető társaság legnagyobb tulajdonosa, az Audi Motor Hungaria Kft. ügyvezetésének elnöke, Thomas Faustmann.

Jelentős pályázati támogatás

Humánügyviteli adatokon alapuló számítógépes program fejlesztésére mintegy 520 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nexon Kft. – jelentette be a cég január 28-án.

Vezető nélküli kínai autó előzte meg a nagy autógyártókat

A német Die Welt online kiadása szerint megelőzte a vezető nélküli, önmagát kormányzó járművek fejlesztésében a világ nagy autógyárait a kínai hadsereg – adta hírül az MTI január 25-én.

Száztízmilliós fejlesztés az esztergomi Neuzer Kft. kerékpárgyárában

Az esztergomi Neuzer Kft., az ország legnagyobb, magyar tulajdonú, független kerékpárgyára 110 millió forintból korszerűsítette üzemét, a cég a beruházásokhoz közel 40 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól és a magyar államtól – közölte a vállalat január 25-én az MTI-vel.

Összehangolt járműipari fejlesztés helyi kezdeményezésre

A kormány döntése nyomán a Nyugat-Pannon Mechatronikai Központ kiemelt figyelmet és támogatást élvez, de az az 1 milliárd eurónyi tőkebefektetés, és az a 25 ezer új munkahely, amely a térségben élők javát szolgálja majd, a projektben résztvevők közös munkájának eredménye lehet – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője január 24-én, a helyszínen tartott konferencián.

Villanymotortengelyek fejlesztése Orosházán

Újabb villanymotortengelyek fejlesztése kezdődött el Orosházán a Doherty Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.-nél, a társaság az Új Széchenyi Terv keretéből 151,494 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert – adta hírül az MTI január 23-án.

Járműmérnököket képez az Audi

Járműfejlesztést is tanulhatnak a hallgatók a győri Széchenyi István Egyetemen a következő szemesztertől – tájékoztatta az MTI-t január 23-án a képzésben az intézménnyel együttműködő Audi Hungaria Motor Kft.

Uniós támogatással bővíti telephelyét a POLIOL PET Packaging Kft.

Bővíti telephelyét Lakiteleken a POLIOL PET Packaging Kft., amely a 173,8 millió forintos összköltségű beruházáshoz 86,9 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – adta hírül az MTI január 11-én.

Keresés
Kövessen minket facebookon