"ellátási lánc" cimke cikkei:

EU-s kezdeményezés a méltányosabb élelmiszer-ellátási láncért

Az Európai Bizottság az egész Unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít abban a kérdésben, hogy miként lehetne méltányosabbá tenni az uniós élelmiszer-ellátási láncot – adta hírül a szervezet augusztus 16-án sajtóközleményében.

A Raben Group ismét a Legjobb Logisztikai Szolgáltató a friss áru szektorban

A hollandiai Venlo-ban megrendezett „Európai 3PL Csúcson” az idei év 3PL díjával ismerték el a Raben Groupot, a legjobb 3PL friss élelmiszer termékekkel foglalkozó ellátási lánc kategóriában – áll a Raben október 22-én megjelent közleményében.

Az egészségügyi ellátási láncok hatékonyságnövelő trendjei

A GS1 évente két alkalommal rendezi meg Globális Egészségügyi Konferenciáját (GS1 Global Healthcare Conference & Exhibition), ahol a szakemberek megismerhetik az egészségügyi ellátási láncok hatékonyságnövelő trendjeit, a szektornak szánt legújabb szabványmegoldásokat és szabványalapú szolgáltatásokat, melyek többek között elősegítik a jogszabályoknak történő megfelelést és a korszerű betegbiztonsági folyamatok bevezetését.

A Prologis a Menlo Logistics partnere az új eindhoveni disztribúciós központ felépítésében

A Con-way Inc. 1,7 milliárd dolláros bevételű globális logisztikai és ellátási-lánc részlege, a Menlo Logistics (a továbbiakban Menlo) 70 000 négyzetméteres regionális logisztikai létesítmény építését jelentette be a globális ipari ingatlan fejlesztő Prologis Inc.-vel, a hollandiai Eindhoven területén – áll a Prologis szeptember 1-én megjelent közleményében.

Logisztikai és beszerzési kiválóságokat keres az MLBKT

A kiváló teljesítményeket el kell ismerni. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság pályázataival a lehető legnagyobb nyilvánosságot igyekszik biztosítani azoknak a szakembereknek, projekteknek és cégeknek, amelyek példaképül szolgálhatnak az ellátási lánc menedzsment szakma számára, hiszen ezek viszik előre a vállalatokat és ezen keresztül a magyar gazdaságot.

Egyre fontosabbak a rövid ellátási láncok az élelmiszerellátásban

Egyre fontosabbak a rövid ellátási láncok az emberek élelmiszerrel való ellátásában világszerte, így Magyarországon is – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára november 13-án egy magyar-francia közös szervezésű szakmai konferencián Budapesten.

Közelebb az ügyfélhez – IBM kutatás az ellátási lánc menedzsment és a technológia közös jövőjéről

Tisztában vannak az új technológiák jelentőségével, de többségük még nem használja ki teljesen a lehetőségeit. A legjobbak kollaborációs eszközöket, prediktív és más fejlett analitikákat alkalmaznak, és már odafigyelnek a közösségi hálózatokra is. Keresik, de egyelőre nem találják a kapcsolatot a marketinges kollégákkal, viszont egyre jobban magukénak érzik az e-kereskedelem és az ügyfélélmény-menedzsment feladatait. Az IBM ellátási lánc menedzsereket kérdezett a jövőről globális vezetői felmérésében – áll a cég július 30-án kiadott sajtóközleményében.

Gyáravató Mátészalkán

Július 9-én hivatalosan is átadták a FrieslandCampina új mátészalkai gyáregységét. Az ellátási lánc átszervezésének részeként lezárult a 650 millió forintos beruházás.

Innováció a hűtési láncban

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS-alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser február 5-én.

Új szerelvényekkel bővült a SPAR tehergépjárműparkja

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ez évi beruházásai részeként közel 1 milliárd forint értékben 15 új Scania, illetve Schwarzmüller tehergépjárművet vásárolt. Ezekkel a szerelvényekkel 72 darabosra bővült saját gépjárműparkja, s a beruházás 45 új munkahelyet teremtett – számolt be róla a társaság december 3-án kiadott közleményében.

Logisztikai és beszerzési kiválóságokat díjaztak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán, Siófokon adták át a múlt héten Az Év Logisztikai Menedzsere és Az Év Beszerzési Menedzsere címet, valamint a Logisztikai Kiválóság Díjat – számolt be róla az MLBKT november 19-én kiadott sajtóközleményében.

Két Európai 3PL Díjat nyert a Raben Group

Az idei, eyefortransport által szervezett Európai 3PL Díjak (3PL – Third Party Logistics) kihirdetésére és átadására 2013. november 13-án egy fogadás keretében került sor a 11. Európai 3PL Csúcs alkalmával, amelyet Amszterdamban, a Steigenberger Airport Hotelben rendeztek meg. Idén a Raben Groupot 2 kategóriában jelölték, és mindkettőben nyert a cégcsoport (Legjobb európai 3PL fogyasztási cikkekkel foglalkozó ellátási lánc és Legjobb európai 3PL friss élelmiszertermékekkel foglalkozó ellátási lánc).

A globális logisztikai bérleti díjak mintegy 5%-os növekedése várható

A Prologis a logisztikai létesítmények globális bérleti díjának mélységi elemzését publikálta „Kezdődik a logisztikai ingatlanciklus kellemes része: hosszan tartó bérletidíj-növekedés” című tanulmányában, amelynek eredményeit október 10-i sajtóközleményében összegezte.

Az egészségügyi iparág vezetői az új piacok elérése érdekében átalakítják ellátási láncaikat

Többek között a technológia területén terveznek fejlesztéseket, ugyanakkor növekvő aggályok tapasztalhatók a termékbiztonság és a nemzetközi szabályozási környezet terén – áll a UPS szeptember 23-án kiadott sajtóközleményében.

Kerüljön az Ön cége is reflektorfénybe! Pályázzon a közép-kelet-európai Logisztikai Kiválósági Díjra!

2013. november 27-28-án immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a TRANSLOG Connect Congress, a logisztikai, szállítmányozási és ellátási lánc menedzsment iparág egyik legnevesebb és legvártabb eseménye, mely kihagyhatatlan kapcsolatépítési lehetőségeket kínál.

WCM: határ a csillagos ég

A budaörsi Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. 2002 óta 50% költségcsökkentést ért el WCM (World Class Manufacturing) projektjein keresztül. Eredményei mögött azon törekvése áll, hogy működésének minden területén nullára csökkentse a veszteséget.

End-to-end supply chain koncepció

A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási lánc területén a közelmúltban olyan projektek kerültek bevezetésre, amelyek jelentős mértékben javították a beszállítókkal kialakított kapcsolatot, illetve az áruházak áruellátását.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Lehetünk-e szuperhősök?

Több mint két éven keresztül kereste a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) új stratégiai céljait. Hosszú vajúdás volt, néha már úgy tűnt, hogy soha nem lesz egységes koncepció, ami mellett együtt tudna sorakozni az elnökség és a teljes tagság is. Az MLBKT idei kongresszusán bemutatott – a fenntarthatóság és az összekapcsolódás gondolatkörére épülő – küldetés végül új dimenzióba emelte az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozók felelősségét.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

A címkén innen és túl: megbízható digitális információk

Anna, a kétgyermekes édesanya a bébiételek polca előtt áll a helyi kisboltban, és leolvassa a bébiétel címkéjén található vonalkódot az okostelefonjával, hogy bővebb információhoz jusson arról a termékről, amelyet éppen megvenni készül. Amikor a mobil alkalmazás nem találja azt a szükséges pluszinformációt, amit Anna keres, továbblép és egy másik márkát kezd tanulmányozni.

Az automatizálás mesterfoka

Az Oriflame Üllőn építette fel közép-kelet-európai disztribúciós központját, ahol a létező legnagyobb közép-kelet-európai Pick by Light technológiát alkalmazó félautomata sor üzemel. Szuchy Csabával, az Oriflame Hungary Kft. régiós logisztikai központjának ügyvezető igazgatójával, és Somogyi Attilával, az SSI Schäfer Systems International Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Csomagszállítás svájci pontossággal

A SICK technológiai beszállítóként és iparági szakértőként egyedülálló megoldásokkal látja el a CEP-szektor vállalatait. Az posta- és csomaglogisztika erős piaci versenyben kiugró hatékonyságot és termelékenységet lehetővé tévő azonosítási és mérő berendezései az ellátási lánc alapvető, elhagyhatatlan elemeivé váltak.

Cégfelvásárlás

Az európai logisztikai szolgáltató, a Raben Group a mai nap jelentette be a Wincanton német közúti szállítmányozásának és a csehországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai vállalatainak megvételét.

Gazdaságpolitika és innováció a Magyar Tudományos Akadémián

Knoll Imre professzornak, az MTA Logisztikai Albizottsága elnökének moderátori szellemi vezérletével és az MLBKT Lean Tagozata támogatásával „izgalmas” vitadélutánnak lehettek tanúi a résztvevők az MTA Vörösmarty termében, melynek során valóban a költő „Gondolatok a könyvtárban” című költeményének szellemisége tükröződött.

Yrjö Eskola

Yrjö Eskola a NOKIA komáromi gyárának igazgatója magyar feleségének köszönhetően kiválóan beszéli nyelvünket. Mindig azt az elvet követte, ha egy másik országban él, akkor annak az országnak a nyelvét a lehető legjobban el kell sajátítania. Véleménye szerint ez az egyetlen út, hogy megértse valaki annak a népnek a mentalitását, és élvezhesse az adott kultúra pozitívumait. Két gyermeke már Magyarországon született, kettős állampolgárok, és tulajdonképpen két otthonuk van: itt és Finnországban. A finn szakemberrel a NOKIA Komárom Kft. élén eltöltött néhány év mérföldköveiről beszélgettünk.

Stratégiai irányvonal

A CHEP Central Europe élén David Cuenca Country General Manager azt a stratégiai vonalat erősíti, amely az ellátási lánc résztvevőinek jelenlegi igényeihez még inkább igazodik.

A vonalkódok és az okostelefon

A közeljövő új kapui a megbízható termékinformációkhoz.

Túl a holtponton

Kapacitásoptimalizálás, fuvardíjcsökkenés, hektikus vevői igények jellemezték az elmúlt évek légi szállítmányozási piacát.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Szállítmányozási együttműködések Európában

A ProLogis kutatási csoportja január elején közzétette legújabb jelentését „Szállítmányozási Együttműködések Európában” címmel. A szállítmányozási együttműködések előnyei ugyanazok a versenyben álló riválisok és hagyományos partnerek számára. A közös disztribúciós létesítmények alkalmazásával az azonos vagy közeli célállomásokba szállítás során az együttműködő felek szinergiahatásokat, méretgazdaságossági és költségcsökkentési előnyöket élveznek az áruk raktározása, felpakolása, kezelése és szállítása során.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Bővített kiadásban

Knoll Imre professzor folyamatosan igyekszik „képben lenni” a világgazdasági kihívásokat illetően, valamint kutatja, fejleszti e célra javasolt újabb és újabb logisztikai válaszait. Jövőképpel, trendjeivel kiegészítve publikálja mindezt, korábbi „Interdiszciplináris Logisztika a Gazdaságpolitikában” című nagysikerű könyvének most megjelent 2., bővített kiadásában.

European Outsourcing Awards

Egy ötfős, független szakmai bizottság minden évben díjazza az év kiemelkedő európai supply chain megoldásait. 2010. október 6-án Párizsban a European Outsourcing Awards elismerést Supply Chain Menedzsment kategóriában első magyar cégként az Agility Magyarország Kft. kapta azért az ellátási lánc modellért, amelyet a HUMAN BioPlazma Kft. számára dolgozott ki és működtet Magyarországon.

Út az üzleti kiválóság felé

A GlaxoSmithKline Biologicals Kft. olyan antigéneket állít elő Gödöllőn, amelyek például az agyhártya- és a középfülgyulladás elleni életmentő vakcinákba épülnek be. Vincent Loret ügyvezető igazgatóval, és Aust Krisztina Supply Chain Projekt managerrel beszélgettünk.

Egyedi megoldás komplex feladatra

A Hankook rácalmási gyáregységének bővítése kapcsán új gépek, berendezések és gyártóegységek kerültek átszállításra a tengeren túlról. Ehhez a komplex logisztikai feladathoz felkészült logisztikai partnerre volt szükség.

SCM az informatika szemszögéből

Az SAP magyarországi fejlesztőközpontjának vezető szerepe van a komplett értéklánc menedzselésére fejlesztett SAP SCM megoldás fejlesztésében. Dr. Katharina Gnirke, a fejlesztőközpont ellátási lánc, termékéletciklus és gyártóiparágakért felelős szakmai vezetője nyilatkozott lapunknak e szoftvermegoldásról, valamint a lean gyakorlatáról.

Magyar partner a régióelső

Különleges díjat vett át az üzleti szoftverek forgalmazási jogával rendelkező és a bevezetéssel foglalkozó itelligence Hungary Kft. a supply chain világában is piacvezető SAP-tól. Több magyar és számos külföldi partner vett részt az SAP megmérettetésén, melynek célja az volt, hogy a szoftvercég által kínált minőséget, tudást a partnerhálózat egésze számára átadja, illetve biztosítsa. Turner Gábor ügyvezető igazgatóval és Pótsa István kereskedelmi igazgatóval beszélgettünk.

Lean Thinking

A lean menedzsment bibliája: ajánló a „Lean szemlélet – A veszteségmentes, jól működő vállalat alapja” című könyvhöz.

Mérhető fenntarthatóság

Az európai raktárak energiahatékonyságának mérése.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Íz és szakértelem

„Az íz a közös szenvedélyünk!” szlogen híven tükrözi a Kométa ’99 Zrt. ars poeticáját: minőségi, egészséges, ízletes termékek a vásárlók igényeihez igazodva. A húsipari logisztika sajátosságairól, a kihívásokról beszélgettünk Bogádi Beátával, a vállalat ellátási lánc igazgatójával.

Vége lehet a raklapgondoknak

A fehér raklapok cseréjén alapuló rendszer nehezen átlátható, és számos teherrel jár: ilyen például a veszteségek pótlása miatti új beszerzés, valamint a forgalmazókkal és a logisztikai szolgáltatókkal folytatott állandó vitákra fordított idő. A piacon azonban van olyan megoldás, amely mindezt kiküszöböli.

Garantáltan megbízható

Az élelmiszerek, a romlandó áruk forgalmazásánál, ahol minimális hiba is hatalmas veszteséget eredményezhet, fontos az ütemezett kiszállítás.

Látni a láthatatlant

Az áruk dézsmálása súlyos problémákat okoz a termelő-, gyártó vállalatok, és a teljes ellátási lánc többi szereplője számára is, ezért a károk megelőzése érdekében egyre többen döntenek áru- és szállítmányvizsgáló röntgenberendezések alkalmazása mellett.

Szakmai fórum a gyógyszeriparban dolgozó logisztikusoknak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) egyik új tagozatában 2009 áprilisa óta a gyógyszeripari logisztika speciális kérdéseivel foglalkozó szakmai kör dolgozik együtt.

Mutasd a raktárad,megmondom…

A vevőkiszolgálás minősége a jól szervezett logisztikai folyamatokon múlik.

Költségcsökkentés és fokozott megbízhatóság

A külső logisztikai szolgáltatók szerepe jelentős abban, hogy a szállítók mennyire tudnak alkalmazkodni a gazdasági kihívásokhoz. A szállítók az üzemeltetési jellegű logisztikai szolgáltatásokat kiszervezik, az ügyfelekkel több közvetlen érintkezést, valamint nagyfokú műszaki ismeretet igénylő szolgáltatások kiszervezésére ritkábban kerül sor.

Ellátási lánc biztonság

A Magyar Logisztikai Egyesület Ellátási Lánc Biztonsági Tagozata október 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Nádor utcai konferenciatermében tartotta szakmai fórumát.

Logisztikai Outsourcing

Nemzetközi színvonalú nálunk a logisztikai kiszervezés piaca, a minőség a legfőbb szempont, a kiszervezők elégedettek a szolgáltatással.

Stratégiai gyár

A holland-angol tulajdonban lévő Unilever Magyarország Kft. 2009. szeptember 4-én fejezte be azt a beruházást, melynek keretében stratégiai gyárrá alakította át a háztartásvegyipari termékeket előállító nyírbátori üzemét. Erről beszélgettünk Francesco Azzara gyárigazgatóval.

Mélyhűtött nemes ízek

A mélyhűtött termékek kezeléséhez és disztribúciójához jelentős infrastrukturális beruházás szükséges. A Delforg Kft. alapítása óta a változó piaci környezethez alakította stratégiáját. Erről beszélgettünk Sándor Gyula ügyvezető igazgatóval.

Sikeres RFID-bevezetés

Az RFID-technológia napjainkban minden eddiginél aktuálisabb. Az érintkezés nélküli azonosítási technológia kezdetben csak néhány speciális területen terjedt el. Ma már az RFID-technológia alapvetően az üzemi folyamatok bármely területén alkalmazható.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

Eredményesen, bármely technológia mellett

Az E-Con Solutions Kft. szakemberei 2002 óta foglalkoznak lean tanácsadással Magyarországon. A cég sikeresen ötvözi korábbi szervezetfejlesztési tapasztalatait a lean tanácsadás módszereivel. Keresztesi Zsolt vezető tanácsadóval, és Molnár Szabolcs vezető lean tanácsadóval beszélgettünk arról, hogy miért tud a lean minden technológia mellett óriási eredménnyel működni.

Az európai logisztika jubileuma

Ez év tavaszán jelentős évfordulóhoz érkezett az európai logisztikai közélet, ugyanis 1984 szeptemberében alakult meg Bernben hat ország, közöttük hazánk részvételével az Európai Logisztikai Szövetség (ELA), amely március 26-án ünnepelte 25. születésnapját a „Logistics Meeting, New challenges” című rendezvényével Budapesten.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Egyedi megoldások, kikötői innovációk

Az innovációnak a kikötői logisztikában éppen olyan fontos szerepe van, mint az ellátási lánc bármely más pontján, sőt, talán még hangsúlyosabb, hiszen a kikötők mindig is a tengeri áruszállítás szűk keresztmetszetét jelentették. A Koperi Kikötő ezt felismerve szervezte át működését és fejlesztette infrastruktúráját. Az eredmény magáért beszél.

Átstrukturált ellátási lánc

Funkcionális és hierarchikus kapcsolódási pontok, megújuló informatikai háttérrendszer, az ellátási lánc teljes átalakítása. Röviden ebben foglalható össze az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. ellátási rendszerének jelenleg is zajló átalakítása. Erről beszélgettünk Szilágyi Gyula termelésirányítási és logisztikai igazgatóval.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Digitális reptéri vámügyintézés

Másfél évtizedes fejlesztési és működtetési tapasztalatokra alapozva jelentősen egyszerűsítette a repülőtéri áttárolás és vámolás folyamatát a CCS Hungary új szoftvere. Az eredmény: gyorsabb folyamatok, kevesebb papírmunka, alacsonyabb költségek és a sorban állás megszűnése.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Időmegtakarítási elvek alkalmazása a hazai FMCG-szektorban

A globális gazdasági elvek miatt az utóbbi évtizedekben a beszerzési és értékesítési piacok nagyon távol kerültek egymástól, számos esetben másik kontinensre.

Fenntartható szállítás

Az Európában felhasznált teljes energiamennyiség mintegy 25%-át a közúti közlekedés emészti fel. Annak érdekében, hogy a szállítási tevékenységek fenntarthatóbbá váljanak, az ECR Europe által létrehozott, 40 európai gyártóból, kiskereskedőből és logisztikai szolgáltatóból álló csoport egy praktikus eszköztárat tett hozzáférhetővé.

Kombinált hűtés

Az élelmiszer-kereskedelemben a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű szállítása nagy kihívást jelent a kereskedelmi láncok számára. A SPAR-nál a közelmúltban bevezetett új kombinált hűtést biztosító megoldásról beszélgettünk Janus Mihály logisztikai vezetővel.

Stabil mérőszámokkal

A Michelin Hungária Kft. komplex és szigorú raktározási, logisztikai követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent egy logisztikai szolgáltató számára.

Nemzetközi ellátási lánc akcióban

Ma Le Havre a GEFCO – a PSA Peugeot Citroën Csoport 100%-os tulajdonú leányvállalata, a cégcsoport logisztikai szolgáltatója – legfőbb kikötője, ahol a csoport autólogisztikai, valamint a tengeri, légi részleg forgalmának jelentős része bonyolódik. A GEFCO nemzetközi platformja is itt található.

Racionalizálási lehetőségek az ellátási láncban

Több országos szervezeten átívelő, egységes és transzparens logisztikai folyamatok, valamint a Track & Trace integrálása a kereskedelemben az értéknövelő folyamatok irányítása és optimalizálása céljából.

A logisztikai szolgáltatók helyzetének változása az ellátási láncban

A globalizáció árnyékában a folyamatosan növekvő konkurencia általi fenyegetettség, a vevői szükségletek individualizálódása, illetve a vevői igények növekedése lényegében minden üzletágban hátrányosan befolyásolja a verseny körülményeit. Ezekre a vállalkozásoknak az új információs technológiákban rejlő lehetőségek kihasználásával, nagyobb mértékű együttműködéssel, valamint vevői orientációval kell reagálniuk. Így sok ágazatban alapvetően újraformálódtak az úgynevezett ellátási láncok (Supply Chain) bizonyos részei.

Raktárirányítás vonalkóddal

A korszerű raktárirányítási rendszerek számos változata versenyez ma a piacon a kis- és közepes méretű vállalatok megbízásaiért. A BCS Hungary által kínált egyik megoldás a vonalkód alapú raktárirányítási rendszer.

Airfreight Plus Pharma

A gyógyszeripar logisztikájának és ellátási láncának folyamatai nagy hasonlóságot mutatnak más szektorokéval. A piac specifikumai azonban az ellátási lánc minden területén felfedezhetőek, akár a fejlesztésre, gyártásra előírt követelményeket, akár a felhasznált anyagok és késztermékek tárolási, illetve szállítási körülményeire vonatkozó szigorú szabályokat tekintjük.

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.)

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.) Termeléstervezés A gyógyszer sok tekintetben speciális áru, és ennek köszönhető...

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai

A gyógyszer sok tekintetben speciális áru. Sajátossága, hogy kényszerű szükségletet elégít ki, mivel elsősorban beteg emberek a fogyasztói, akiknek kevés befolyása van a keresletre.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

RFID, a jövő technológiája

A jövő technológiájának nevezett RFID (Rádiófrekvenciás Azonosító Rendszer) logisztikai hasznosításával már hosszabb ideje kísérleteznek szoftverfejlesztők, de eddig még széles körben alkalmazott és nagy biztonsággal működő rendszereket nem sikerült alkotniuk.

Nemzetközi

A tavalyi év a magyar logisztikai piacon – ahogy mi láttuk – még mindig a lendületes fejlődés éve volt. Flották bővültek, új raktárak épültek, mi pedig megdupláztuk, 2-ről 4 milliárd forintra növeltük árbevételünket az előző évhez képest. A fejlődést minden bizonnyal segítette az is, hogy a magyar külkereskedelem volumene tovább nőtt a már erősödő makrogazdasági problémák ellenére – mondta el lapunknak Péter Csaba, a GEFCO Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Nemzetközi szállítmányozás

Lassú GDP-növekedés, tempósabban bővülő export és visszafogottabban növekvő import jellemezte tavaly a magyar gazdaságot. Közben két új taggal bővült az EU, a régiós országok gazdasága száguldott, a gyártási és kereskedelmi tevékenység globalizálódása pedig tovább erősödött. Hogyan mutatkozott meg mindez a magyarországi logisztikai és speditőrcégek nemzetközi szállítmányozási tevékenységében és eredményeiben?

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

Vezeték nélküli hálózattal

A gyógyszergyártás mindig is különleges helyet foglalt el az ipari termelésben, hiszen talán az egyetlen iparág, amelynek célja az ember egészségének helyreállítása. A szigorodó előírások egyre újabb ellenőrzési módszereket követelnek meg.

Tizenöt éves évforduló

A Magyar Vámügyi Szövetség (MVSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából március 28-án jubileumi ünnepséget rendezett a Parlamentben.

Engedélyezett Gazdálkodó: a megbízhatóság védjegye

A kereskedelmi, a verseny- és a vámjogi előnyök egyértelműen igazolják, hogy az Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) státusz megszerzése gazdaságilag indokolt. Erre az idei év megfelelő lehetőséget biztosít. A kedvezmények változatlan formában való érvényesülése, a papírmentes kereskedelem, valamint a Modernizált Vámkódex viszonylag egyértelműen igazolják célszerűségét. Az AEO-tanúsítvány a megbízhatóság védjegye.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Mobil technológiák térnyerése

Decemberben hazánkban járt Rod Rodericks, a Zebra vállalatcsoport alelnöke, az Európa-Közel-Kelet-Afrika (EMEA) térség igazgatója. Az alelnök lapunknak vázolta a globális vállalat közép-kelet-európai régióra vonatkozó stratégiáját és a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Nemzetközi kereskedelem – készen állunk-e az új rendszerre?

A nemzetközi kereskedelem biztonságosabbá tételét célzó összehangolt kezdeményezése részeként az EU bevezette az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszt, egy olyan új akkreditációs rendszert, amelynek célja az ellátási lánc biztonságának javítása.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Technológiai újítások

A Tesco piaci sikereiben komoly szerepet tölt be a herceghalmi szárazáru-logisztikai központ. Az elmúlt évek jelentős változásairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Horváth Gáborral, a logisztikai központ igazgatójával.

Itt az idő…

Cikkünkben az ECR Magyarország Egyesület főtitkára az elektronikus számlázás területén folytatott tevékenységről és az eddig elért eredményekről számol be.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

A logisztika szerelmese

Kicsit tartottam ettől az interjútól, hiszen milyen újdonságot lehet még leírni a magyar és a nemzetközi logisztika talán legismertebb alakjáról, a 85. születésnapját ünneplő professor emeritus Dr. Knoll Imréről? Ezért igyekeztem szakmai hitvallásán, hozzáállásán, bölcsességén és a logisztika iránti töretlen odaadásán keresztül az embert is bemutatni.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 1. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Részben vagy egészben

A csomagolástechnika az elmúlt néhány évtizedben igen nagy változáson ment keresztül. A hajdanvolt egyszerű védelmi jellegű funkció mellett ma már marketingfeladatokat is ellátnak a korszerű csomagolóanyagok.

Az RFID-technológia ipari felhasználása

Az RFID-technológia globális elterjedésével piacának jelentős részét az áru- és termékazonosítás képezi majd. Azonban ezeken a területeken is fel kell készülni számos speciális környezetre, alkalmazási körülményre. Továbbá a technológiát már most is számos egyéb területen használják a folyamatok egyszerűsítésére, új, eddig elérhetetlen információk begyűjtésére, amelyekkel a felhasználó cégek üzleti előnyt kovácsolnak mind saját maguk, mind pedig ügyfeleik számára. A technológia terjedésével ezen alkalmazások száma is folyamatosan bővül.

Gazdálkodj okosan

Az engedélyezett gazdálkodó kifejezés (uniós rövidítése AEO) egy-két évvel ezelőtt jelent meg hazánkban. Biztosat persze akkor még senki sem tudott, mindössze annyi volt érzékelhető, hogy előnyök egész sorával jár, ha egy cég ebbe a körbe tartozik. Ebben az évben, mint annyi más Európai Uniós projekt, az AEO is előtérbe került hazánkban. A VPOP – a szakmai szervezetek ajánlását elfogadva – tíz hazai vállalkozás részére biztosít lehetőséget arra, hogy az év végéig tartó kísérleti időszakban pályázzon az AEO-státuszra. És ahogy sejthető volt, az előnyök mellett egyre inkább láthatóvá válnak az elvárások is.

Hatékonyabb komissiózás mobil nyomtatóval

A legmodernebb információs technológiai megoldások olyan fejlesztéseket is lehetővé tesznek, amelyek segítségével jelentősen növelhető az ellátási lánc egyes állomásainak hatékonysága. Cikkünkben egy RF-hálózaton keresztüli mobil nyomtatási megoldást mutatunk be az Epcos szombathelyi gyárában.

Keleti piacok, mobilitás, ökológia

Rekordszámú kiállítóval és látogatóval dicsekedhetett a 11. transportlogistic Nemzetközi Logisztikai, Telema­tikai és Szállítási Kereskedelmi Szakkiállítás. Az idén június 12. és 15. között, Münchenben megrendezett, kétéves periodicitású vásár – ahogy azt már megszokhattuk – az öt kontinens logisztikai és szállítási szereplőit hozta egy tető alá, hogy a látogatók, és maguk a kiállítók is valóban átfogó képet kaphassanak arról, hol és hova tart az iparág.

A gumipatkótól az autóelektronikáig

A Continental fôként gumiabroncsgyártóként ismert, pedig manapság termékeinek széles körét már nem a hagyományos autógumi-gyártás adja. A vállalatról, annak fejlôdésérôl és a ma logisztikai fejlesztéseirôl beszélgettünk Marai Zoltán logisztikai igazgatóval.

Teljesítménymenedzselés a kis- és középvállalkozásoknál

A vállalati folyamatok előrelátható tervezése, kontrollingjának tudatos alakítása vagy éppen a stratégiaalkotás gyakran neuralgikus pont a kis- és középvállalatok életében. Ennek fő okai a hiányzó szakértelem, a menedzsment-kapacitások elégtelensége, és az irányítást segítő, egyszerűen használható döntés- és vezetéstámogató eszközök nem kellő kínálata.

Minőségbiztosítás a logisztikában

A minőség, a minőségbiztosítás fogalma néhány évtizeddel ezelőtt még nehezen volt értelmezhető a logisztika, de általában a szolgáltatások területén is. Az ISO 9001:2000 nemzetközi szabvány megjelenésével azonban e területen is változott a helyzet. A szabványosításról, annak jelentőségéről és fejlődéséről kérdeztük a szakembereket.

EDI az ellátási láncban

A kilencvenes évekbeli felfutását követően közel egy évtizedig stagnált az EDI hazai alkalmazásának terjedése. A közelmúltban viszont – részben a multinacionális cégek elvárásának köszönhetően – ismét lendületet vett az ENSZ szabványaira épülő partnerintegráció hazai terjedése. A technológiáról és az ellátási lánc folyamatainak automatizálásáról Staub Bulcsúval, a SEEBURGER magyarországi ügyvezetőjével beszélgettünk.

RFID, világpremier

RFID világpremier helyszíne volt hazánk. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői raktárában sikerrel végződött az a projekt, amelyben a termék-, csoport- és raklapszintű rádiófrekvenciás azonosítás életképességét bizonyították be hazai cégek.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Élelmiszer-biztonság

A Hungarorak Kft. élelmiszer-biztonsági rendszerének működése a magyarországi logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalatok közül elsőként ISO 22000 tanúsítást kapott 2007. február 9-én. A tanúsító auditot a Det Norske Veritas (DNV) Magyarország Kft. folytatta le.

Hulladékutak

A hulladékfeldolgozás jelentőségének emelkedésével a hozzá kapcsolódó logisztika is egyre nagyobb szerepet tölt be a szakmában dolgozó vállalkozások életében. Kövecses Péterrel, az AVE Tatabánya Zrt. köztisztasági osztályvezető-helyettesével, és Darabos-Rónai Dóra PR-vezetővel beszélgettünk a szakma sajátosságairól.

Mobil technológiák és flottamenedzsment

Napjainkban a logisztikai piacon érzékelhető kiélezett versenyhelyzetet tekintve a gyártástól a végfelhasználókig futó ellátási lánc egyik sarkalatos pontja a kiszállítások pontos szervezése. Ezért a szállítást, esetleg szolgáltatást végző flotta munkájának, illetve költség/teljesítmény arányának optimalizálása elsődleges feladat.

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Hipermarket logisztika

Egy hipermarketben alapvető elvárás, hogy a vásárló a keresett terméket megtalálja a polcokon ott, és akkor, amikor keresi. Ehhez a polchiányok alacsony szinten tartása és a feltöltöttség megfelelő színvonalának biztosítása szükséges.

Egy kicsit másképp

A METRO Kereskedelmi Kft. az idei évben változtatott az addig bevált logisztikai gyakorlatán. A cég vezetése úgy döntött – a Customer First alapelv keretében –, a logisztika mellett kialakítja az ellátási láncért felelős részleget is. Ennek eredményeként a METRO teljesen új koncepcióval és logisztikai szolgáltatóval vágott neki az idei esztendőnek. Cikkünkben a döntés hátterét, és a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak.

Teljes körű megoldások

A H.J. Heinz angliai disztribúciós tevékenységének irányítását a Wincanton 1995-ben kezdte meg és jelentős szerepet játszott a Heinz logisztikai infrastruktúrájának kialakításában. A National Distribution Centre-t, a Heinz 32 500 négyzetméteres, automatizált országos elosztó központját, az angliai Wiganban 2001. április elsején hozta létre. Ez a világszínvonalú automatizált létesítmény 8 különböző disztribúciós központot egyesít egy helyen, és teljesen átalakította a Heinz disztribúciós folyamatát.

SCM Roundtable

Az MLBKT rendezésében olyan rendezvény került sorra Budapesten október 19-20-án, amely egyedülálló alkalmat kínált arra, hogy megtudjuk: hogyan látják Közép-Kelet-Európa, ezen belül hazánk logisztikai helyzetét és kihívásait a világ legnagyobb cégeinek és vezető egyetemeinek képviselői. A rendezvény gondolata a kaliforniai Stanford Egyetem Business Schooljában, a világ egyik vezető üzleti iskolájában született meg. Õk keresték meg európai támogatóként az Eindhoveni Egyetem, és helyi szakértésért a Budapesti Corvinus Egyetem Logisztikai és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékeit – így jött létre a kétnapos rendezvény, amelyen 10 országból 21 vállalati vezető és 21 egyetemi kutató vett részt.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Lépések

„Két lépés előre, egy hátra”. Valahogy így lehet jellemezni a szeptember elsejétől életbe lépett vám- és kapcsolódó adóváltozásokat. A szakma – ha nem is minden elemében – üdvözli a törvényt és az ezt kiegészítő pénzügyminisztériumi rendeletet. Úgy vélik azonban, néhány „apró” kiegészítés sokat javíthatna a végső képen. Tüske Pétert, a Magyar Vámügyi Szövetség elnökét kérdeztük a változásokról.

Eltérő utakon

A cargoszállítás területén kisebb és nagyobb cégek is megélnek, de csak akkor, ha a legmodernebb technikát alkalmazzák. Így lehet személyre szóló szolgáltatást nyújtani, a személyes megbízástól a nemzetközi cégekig bárkinek.

Logisztikaoktatás a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem nevét még ma is sokan a Gödöllői Egyetemmel és az agrártudományokkal azonosítják. Ma már mindkettő csak részben igaz. Az egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara immár két évtizede működik, és ma már a hallgatók több mint fele ide jár.

ÁFA-raktár és előnyei a gyakorlatban

A Philips Szórakoztató Elektronikai üzletágának (CE – Consumer Electronics) Regionális Disztribúciós Központja (RDC – Regional Distribution Centre) Magyarországon a Sóstói Ipari Parkban, Székesfehérvárott a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában található. Ez a 25 000 négyzetméteres raktár egyike a Philips CE európai ellátási lánc (SOE – Supply Operations Europe) három Regionális Disztribúciós Központjának (a további kettő Hollandiában, illetve Franciaországban találató).

Kézbentartott ellátási láncok

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a logisztikai támogatást is nyújtó szolgáltató központok. Kevés azonban az olyan cég, amely a logisztika teljes spektrumában nyújt szolgáltatást úgy, hogy lehetővé teszi a logisztikai tevékenységek ellátási láncon belüli vertikális koordinációját. E speciális szervezet érdekes összefüggéseire igyekszünk rávilágítani a B.Braun Medical Kft. tevékenységének bemutatásával.

Régionáriusok

A magyar szállítmányozás kétségkívül átalakult az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta. Egyre inkább előtérbe került a regionális, illetve páneurópai szállítmányozás, amely viszont lényegesen magasabb elvárásokat támasztott az adott feladatban résztvevőkkel szemben.

Gazdag ország!

A mezőgazdasági termelés és élelmiszeripar – hagyományainál és képességeinél, adottságainál fogva – exportorientált. Bár a mezőgazdaság részaránya a hazai GDP-ből csak mintegy 4 százalékot képvisel, a fogyasztásban az élelmiszercikkek több mint 30 százalékos arányt mutatnak.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

SCM-szemlélet az EFQM-modellben

A logisztikai folyamatirányítást végző szervezeti egységre vonatkozó önértékelés kapcsán megfigyelhető az EFQM-modellben megtalálható és rendszeresen visszatérő ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, a továbbiakban SCM) szemlélet. A modell értelmezése szerint SCM-szemlélet alatt az önértékelést végző szervezet külső kapcsolatrendszerével, partnerkapcsolataival a modellben megjelenő tartalom összessége értendő. Erről ír cikkünk szakmai szerzője, Karika Attila.

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Amikor a Fogyasztó nem találja... ...mindenki veszít

A kölcsönös problémák megoldásához elég ésszerűnek látszik az üzleti partnerrel való szoros együttműködés. A probléma azzal a felvetéssel kezdődik, hogy a felek megegyeznek abban, mi a probléma, és annak megoldásával végződik. Az együttműködés folyamán a bizalom egy ki nem mondott kötelezettség.

Hogyan csökkentheti logisztikai költségeit egy hazai középvállalkozás?

Erre a kérdésre próbáltak választ adni neves hazai szakemberek az október 27-én megrendezett nagysikerű konferencián, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és Ghibli Kft. közösen szervezett meg.

Outsourcing

Magyarországon a kiskereskedelmi láncoknál az „ellátási lánc” fogalma helyettesítette az egyszerűbb „logisztika” fogalmát. Azonban manapság elengedhetetlenné vált a jól átgondolt és megvalósítható ellátási stratégia kialakítása, ahogy történt ez például a marketing- vagy értékesítési stratégiák esetében.

A Metro és az RFID

Az áru hosszú utat tesz meg, amíg a gyártószalagról a boltok polcaira kerül: csomagolják, raktárban tárolják, viszonteladókhoz szállítják, majd onnan több-kevesebb elosztóponton keresztül eljuttatják a boltokba, ahol a fogyasztók végül megvásárolják. A folyamatot gyorsabbá, biztosabbá és átláthatóbbá teszi az RFID, a rádiófrekvenciás azonosítás.

Percre pontosan

A modern eszközökkel történő flottakövetés a kiskereskedelmi áruházláncok hatékonyabb áruterítését szolgálja. Általa a kiszállítás folyamata percre pontosan nyomonkövethető és a technikai problémák is kiszűrhetőek.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Gyártás, szállítás három nap alatt

Naponta bővül a mérőműszer modulokat kínáló texasi cég termékskálája, és a vevő által kért konfigurációt Európa-szerte akár egy nap alatt is célba juttatják. A debreceni székhelyű National Instruments Europe (NIE) Kft. nemcsak a texasi National Instruments (NI) vállalatcsoport meghatározó gyártóbázisává nőtte ki magát, hanem földrészünkön a disztribúciós tevékenységet is ellátja.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Tenyérnyi óriás

A húszezres lélekszámú Komárom életében jelentős szerepet tölt be a kilenc ezer embert foglalkoztató ipari park, amelynek zászlóshajója Európa legnagyobb mobilkészülék gyára, a Nokia Komárom Kft. Tóth Ferenc logisztikai igazgatóval a nemrég bevezetett logisztikai megoldásokról beszélgettünk.

Értékek rangsora

Ahány termékkategória, annyi stratégiai cél! A kiskereskedelem a logisztikától azt várja, hogy hatékonyan járuljon hozzá a kategóriamenedzsment által megcélzott értékek eléréséhez. Így foglalható össze dr. Dieter Dornauer, a Spar Austria logisztikai és ellátási lánc igazgatójának „Fejlesztések és új stratégiák a kiskereskedelmi logisztikában” című előadása, a június elején Budapesten megtartott nemzetközi kiskereskedelmi információs technológiai konferencián.

Rugalmas ellátási lánc

Hamarosan új integrált vállalatirányítási rendszerre tér át a mátyásföldi Ikarus olasz–török tulajdonú utódcége. A váltás különösen a logisztikai csapatnak könnyíti majd meg a munkáját, hiszen az egyedi gyártás nagy rugalmasságot követel az ellátási láncban is.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Jobb kiszolgálás alacsonyabb készletekkel

A bolti kereskedelem tíz év múlva egészen más lesz, mint napjainkban. A változás a technológiai fejlődés következménye. A kilátásokról a világ legnagyobb élelmiszer- kereskedelmi vállalatainak informatikai igazgatói tartottak előadásokat a CIES berlini információs technológiai konferenciáján május végén. Többek közt a Wal-Mart, a Carrefour, a Metro, a Tesco és a Spar tájékoztatta első kézből a résztvevőket. Munkatársunk helyszíni beszámolója.

Menedzseljük a komplexitást!

A Stollwerck az elmúlt évben jelentős átalakulási folyamaton ment keresztül, melynek eredményeként az azonos, stabil tulajdonosi háttérrel rendelkező Bonbonetti kereskedelmi Kft. (forgalmazás), a Stollwerck Budapest Kft. (gyártás), valamint a Choco Bonita Édesipari Kft. (gyártás) egy megerősödött édesipari cégcsoport tagjaiként folytatják tevékenységüket.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

Merre tart az RFID

Az RFID (Radio Frequency Identification) nagyságrendekkel tud többet, mint elődje a vonalkódos termékazonosítási és követési rendszer. Számos célra használható és jelentősége kiemelt lesz az ellátási láncban is.

Hűtőházak szerepe

A hűtött és fagyasztott termékek ellátási láncában a hűtőházak a közelmúltig nem mint szolgáltatók, hanem alapvetően egy-egy termelőüzem részeként vettek részt. A hazai termelési kapacitások átrendeződése, a szakosodás és a koncentráció, valamint a növekvő import új helyzetet teremtett a hűtőházak számára.

Értékteremtés

A Hungarorak Kft. a McDonald’s magyarországi étterem hálózatának kizárólagos logisztikai szolgáltató partnere, amelyet 1990 novemberében az Alpha Management-csoport tagjaként hoztak létre. A logisztikai folyamatokat közösen alakították ki a világcég szigorú normái alapján.

Regionális disztribúció a Philipsnél

A székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában működik a Supply Operations Europe (SOE), a Philips CE (Consumer Electronics) európai szórakoztató elektronikai üzletágának regionális disztribúciós központja. Ennek gyakorlati működését mutatja be a cikk.

Interdiszciplináris logisztika

Az IBC-Világgazdaság „Versenyképes stratégiák a logisztikában 2005” címmel április elején két napos konferenciát rendezett. Az esemény levezető elnöke prof. Dr. Knoll Imre volt, aki előadásának összefoglaló anyagát ismerteti cikkében.

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Raktár, polcok nélkül

A mintegy 70 magyarországi eladóhellyel rendelkező Tesco angol kiskereskedelmi áruházlánc a közelmúltban szervezte át logisztikai tevékenységét. Az indulásról, az eddigi tapasztalatokról, a jövőre vonatkozó elképzelésekről Udvarvölgyi Sándort, a gyáli Frissáru Logisztikai Központ igazgatóját faggattuk.

Biztonsági rendszer a Tescónál

Az ellátási lánc modernizálásának területén a Tesco újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat valósít meg az áruházak jobb, hatékonyabb kiszolgálásának érdekében.

Keresés
Kövessen minket facebookon