"beszerzés" cimke cikkei:

Kapacitásbővítő beruházás a Realtherm Kft.-nél

Új üzemcsarnok építésével, valamint új gyártósor beszerzésével bővítette kapacitását a nyílászárókat előállító Realtherm Kft. Nyíregyházán. A mintegy 800 millió forint értékű, részben uniós támogatású beruházást március 24-én adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

A vasútfejlesztés a versenyképesség javulását szolgálja

A kormány vasútfejlesztései a versenyképesség javulását szolgálják, és azt, hogy a közösségi közlekedési rendszer jól működjön – mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szeptember 21-én a MÁV-START és a GYSEV motorvonat-beszerzési projektjének zárórendezvényén, Budapesten.

Román gyógyszerunió Bulgáriával

Románia Bulgáriával közösen tervezi lebonyolítani a drága gyógyszerek beszerzését, hogy előnyösebb árakat tudjon kialkudni, de a tervezett "gyógyszerunióba" a térség többi országának csatlakozását is szívesen bevonnák - erősítette meg hétfőn a Hotnews.ro román hírportálnak Nicolae Banicioiu, a bukaresti kormány egészségügyi minisztere.

A Waberer’s megállapodott 1000 új DAF vontató beszerzéséről

A Waberer’s International Zrt., Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozó vállalata 1000 új DAF vontatóval frissíti flottáját. A beszerzésről szóló megállapodást a hannoveri IAA nemzetközi haszongépjármű vásáron írta alá Wáberer György, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ron Bonsen, a DAF kereskedelemért felelős igazgatósági tagja – áll a cég szeptember 23-án kiadott sajtóközleményében. A szerződés értéke megközelíti a 25 milliárd forintot. A járművek folyamatos szállítása 2015 első félévében fejeződik be. A beszerzés eredményeként a 3300 egységből álló Waberer’s flotta csaknem fele lesz DAF gyártmányú.

A Waberer’s Európa eddigi legnagyobb Euro 6-os beszerzéséről döntött

Európa eddigi legnagyobb értékű és méretű Euro 6-os járműbeszerzéséről döntött a Waberer’s International Zrt. igazgatósága: a társaság 1300 új MEGA szerelvénnyel fiatalítja, illetve bővíti flottáját – áll a cég július 10-én kiadott sajtóközleményében.

Lezárult a Waberer’s munkahelyteremtő nyergesvontató beszerzési projektje

Átadták a Waberer’s International Zrt. nyergesvontató beszerzési beruházását. Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozási vállalatának magyarországi flottája 500 új járművel bővült, a társaság ugyanis hazatelepítette külföldi leányvállalatainak fuvarozási tevékenységét, amelyet vadonatúj eszközparkkal szerelt fel. Ezzel Magyarországon 600 új munkahelyet teremtett, amelyet hivatásos gépjárművezetők felvételével töltött be – adta hírül a cég sajtóközleményében március 26-án.

MLBKT: hároméves átlag felett a BMI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 54,3 pont volt, magasabb az elmúlt három év 53,4 pontos februári átlagánál, de 3,5 százalékponttal alacsonyabb a kiugróan magas 57,8 százalékos januári szintnél – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) március 3-án az MTI-vel.

Erős évkezdés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 57,9 – számolt be róla az MLBKT február 3-án kiadott közleményében. A korábbi januárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), és az elmúlt 3 év átlagát (52,4) is. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel növekedtek decemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alatt volt 2013. decemberben, de az e havi érték már újbóli növekedésre utal.

Negyedik hónapja tart a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,2. A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (52,5), és az elmúlt 3 év átlagát (51,1) is. A felmérésben vizsgált részindexek 2 kivétellel csökkentek novemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont felett volt 2013. augusztus-novemberben, de a december havi érték már csökkenésre utal – értékelte az adatokat az MLBKT.

Támogatás technológiai berendezések beszerzésére

December 16-ától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő év január 31-én este 18 óráig lehet támogatási kérelmet benyújtani az állattenyésztés, valamint az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából gépek és technológiai berendezések beszerzésére – hívta fel rá a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december 16-án.

A Waberer's 600 új vontató beszerzéséről döntött

A Waberer's International Zrt.600 új DAF nyerges vontatóval frissíti flottáját – közölte a cég december 4-én abból az alkalomból, hogy az első 250 járművet Eindhovenben, a DAF európai központjában Ron Bonsen, a DAF igazgatóságának kereskedelemért felelős tagja átadta Wáberer György elnök-vezérigazgatónak.

Javult a BMI novemberben

Novemberben 1,5 százalékponttal 52,6-ra javult a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke októberhez képest. A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,9), s ez immár a negyedik hónap, amikor a BMI értéke a bővülést jelző 50-es érték felett van – közölte december 2-án a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Logisztikai és beszerzési kiválóságokat díjaztak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusán, Siófokon adták át a múlt héten Az Év Logisztikai Menedzsere és Az Év Beszerzési Menedzsere címet, valamint a Logisztikai Kiválóság Díjat – számolt be róla az MLBKT november 19-én kiadott sajtóközleményében.

További növekedést jelez a BMI

A beszezésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,0 pont volt, s ez meghaladja az elmúlt 3 év 50,5 pontos októberi átlagát, de elmarad az 51,8 pontos hosszú távú átlagtól – jelentette november 4-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Októberben csökkent az euróövezeti összetett BMI

Októberben az összetett euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) csökkent, alkotóelemei közül a feldolgozóipari emelkedett, a szolgáltatóipari pedig csökkent – közölte október 24-én a londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet.

Aláírt megegyezés vontatók beszerzéséről

650 új Volvo nyerges vontató beszerzéséről állapodott meg a Waberer’s International Zrt. és a Volvo Trucks – áll a Waberer’s október 10-én kiadott sajtóközleményében.

Meghosszabbították a földgázüzemű autóbuszok beszerzését támogató pályázatot

Az eredeti határidőt 1 hónappal meghosszabbítva, október 31-én 24 óráig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv, a Zöld Beruházási Rendszer keretében, a közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szeptember 11-én.

Közös beszerzési program

Az elmúlt 6 évben közel 200 millió forint költségmegtakarítást ért el a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) tagvállalatai számára a közös energiabeszerzéssel, amelyből rekordösszegű, mintegy 100 millió forint megtakarítást a most lezárult villamosenergia-tender hozott – áll a szövetség április 30-án kiadott sajtóközleményében.

Mindenük a keksz

Magyarország egyetlen magyar tulajdonú keksz- és linzergyára, a Detki Keksz Kft. ebben az évben bővíti halmajugrai telephelyét, valamint technológiai fejlesztéseket is megvalósít a költséghatékonyabb gyártás érdekében.

Kompetenciafejlesztés a fejlődés mozgatórugója

A SICK cégcsoport kunszigeti gyárában a mennyiségi növekedés mellett a kétezres évek elejétől olyan fejlesztési projektek is zajlanak, amelyek nagyban hozzájárulnak a telephely súlyának növeléséhez a német konszernen belül.

Hatvanhárom másodpercenként egy autó

A Magyar Suzuki Zrt. tavaly ünnepelte 1991. áprilisi alapításának huszadik évfordulóját. Esztergomban 1992 októberében indult a termelés, s a tavalyi évben 171.700 ezer autó kerül le a gyár összeszerelő soráról. A gyártásról, a gyártásszervezésről Novák Gyula termelési igazgatóval beszélgettünk.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Folyamatosan bővülő kapacitással

A Sanofi csanyik-völgyi telephelyén végsterilezett ampulla- és aszeptikus gyártástechnológiával előállított előretöltött fecskendőket állítanak elő. Kiss Attila logisztikai vezetővel beszélgettünk.

Optimalizálás és fenntarthatóság

A Kékkúti Ásványvíz Zrt.-nél a gyár területén megépített késztermékraktár jelentősen megváltoztatta a logisztikai folyamatokat. Cser Szilárd logisztikai és üzemigazgatót a gyárról és a logisztikai átszervezésről kérdeztük.

Élen a robottechnikában

A német KUKA cég 1991-ben jelent meg Magyarországon, ahol a világ összes KUKA robotjához szükséges vezérlőszekrények gyártása folyik két telephelyen. Edmund Bahr ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Gazdaságpolitika és innováció a Magyar Tudományos Akadémián

Knoll Imre professzornak, az MTA Logisztikai Albizottsága elnökének moderátori szellemi vezérletével és az MLBKT Lean Tagozata támogatásával „izgalmas” vitadélutánnak lehettek tanúi a résztvevők az MTA Vörösmarty termében, melynek során valóban a költő „Gondolatok a könyvtárban” című költeményének szellemisége tükröződött.

A római légiók logisztikája I. rész

A rómaiakra hivatkozni minden tudomány történetében szinte kötelező. Így vagyunk a logisztikával is, hiszen egy ekkora világbirodalom létrehozása és fenntartása nyilván lehetetlen lett volna megfelelő hadsereg és annak jól szervezett logisztikája nélkül. A római felfogás erről azonban merőben más volt, mint ahogyan ma a logisztikáról gondolkodunk. Számos módszerük és technikájuk sok tanulsággal szolgál, és gyakran máig érvényes törvényszerűségekre is rájöttek. A róluk szóló tanulmány első részében az általánosabb kép felrajzolása a cél. Megismerjük a légiók működésének néhány alapvető logisztikai aspektusát.

Gyors és takarékos vállalatirányítás

A kis- és középvállalatok egy új terméknek köszönhetően idő- és költséghatékonyan indíthatják el integrált vállalatirányítási rendszerüket.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Still-gépek a központban

A teljes régió számára meghatározó raktárlogisztikai fejlesztést hajtott végre a GYSEV a soproni kombiterminálon. Az idén június közepén átadott, jelentős kapacitású, vasúti és közúti áru fogadására, gyors átrakására is alkalmas magasraktárban a Still anyagmozgató berendezései szolgálják majd a gördülékeny, precíz munkavégzést.

Projektorientált logisztika

Az ELME Ipari Csoport Zrt. húsz év alatt érett vállalatcsoporttá egy kis hazai automatizálási és folyamatirányítási mérnöki vállalkozásból. A folyamatos növekedés miatt mára magán viseli a „nagyok”, vagyis a csoportszintű működés jellegzetességeit, ezért logisztikai stratégiájában is komoly változásokra volt szükség.

Hódít az e-sourcing a logisztikában

Magyarországon a logisztika területén is rohamosan terjed az e-sourcing, az elektronikus beszerzés. A TimoCom ennek a folyamatnak az élére állt. A TC eBid® európai tenderkiírási platform és az évek óta piacvezető TC Truck&Cargo® fuvarbörzével közösen egy komplex online logisztikai megoldást kínál árukibocsátó, kereskedő cégek részére is.

Szárnyra kapott fejlesztések

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Meglepő lehet, de az ősi kérdésre a Gyermelyi Tojás Kft.-nél ismerik a választ, sőt, azt is nagyon jól tudják, hogyan kell gondosan tyúkot nevelni és korszerű üzemet építeni ahhoz, hogy friss, egészséges tojást termelhessenek – mindezt nyereségesen.

A magyar szállító

Békés megye – nevéhez hűen – valóban békés, szép vidék, és leginkább jó földjeiről, kiváló terményeiről ismert. Arról kevésbé száll a hír, hogy Békésben jelentős fém- és gépipari központok is vannak, sőt, a nemzetközi járműgyártás térképén is szerepel a megye, többek között a korszerű autóbuszokat is gyártó Csaba Metál Zrt. révén.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Nyugat-Európát öltöztetik

„Made in Hungary” jelzés egy ruhán. Ki látott már ilyet? Mostanában valószínűleg kevesen. Az ok ismert: a textilipar két évtized alatt „felszámolta magát” először Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európában is. A kevés hazai túlélő közé tartozik a békéscsabai UMATO Kft.

Vége lehet a raklapgondoknak

A fehér raklapok cseréjén alapuló rendszer nehezen átlátható, és számos teherrel jár: ilyen például a veszteségek pótlása miatti új beszerzés, valamint a forgalmazókkal és a logisztikai szolgáltatókkal folytatott állandó vitákra fordított idő. A piacon azonban van olyan megoldás, amely mindezt kiküszöböli.

Okos megoldások

Az ipari és irodai állványrendszerek hazai piaca az elmúlt esztendőben csaknem felére zsugorodott. A felhasználói oldalon leginkább az autó- és az elektronikai ipar esetében érződött a megrendelések csökkenése, a gyógyszeripar azonban válságállónak bizonyult. Idén mintegy 10 százalékos növekedést jósolnak a raktártechnikai cégek, amelyek számos új, innovatív megoldással jelentek meg a piacon.

Szoftvertámogatott logisztika

A szállításszervezés a komoly tapasztalattal bíró logisztikusok számára sem mindig könnyű feladat, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyek ezt a munkát nagymértékben segíteni tudják.

„Nagytakarítás” után finomigazítások

Az elmúlt két évben jelentős átalakítások történtek a Pécsi Sörfőzde Zrt. logisztikai folyamataiban. Erről beszélgettünk Bereczki Sándor beszerzési és logisztikai igazgatóval.

Fagyasztott innovációk

1981-ben az Alföld észak-nyugati szegletében szövetkezetek hozták létre azt a vállalatot, amely mára MIRELITE-MIRSA Zrt. néven a hazai fagyasztott áruk piacán meghatározó gyártóvá vált, és a külpiacokon is sikeres. Az eredmények hátterében a korszerű gyártás és a folyamatos termékinnováció áll.

Magyar–francia kapcsolatok

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Sylvain Cottennel, a Crédit Agricole Corporate & Investment Bank igazgatósági tagjával és kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk a kamara küldetéséről.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

A 2009. év díjazottjai

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság november közepén dr. Benkő Bélát, a Richter Gedeon Nyrt. főosztályvezetőjét választotta az év logisztikai menedzserének.

Egyedülálló kínálattal

A Magyar Pálinka Háza az első olyan kezdeményezés, ahol az egyéni fogyasztó olyan pálinkakínálattal találkozhat, amelyet az összetettsége okán sehol máshol nem kap meg. Erről beszélgettünk Szicsek Jánossal, a Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosával, a Magyar Pálinka Háza alapítójával.

Mobil ERP-kiegészítők

A vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó különféle mobil megoldások elősegítik a hatékonyság javítását. Alkalmazásuk 1-2 éven belül megtérülhet, ha gondosan előkészített és jól vezetett projektben, pontos megtérülés számítások alapján történik a beruházás.

„Portaszemle” avagy a kisvállalkozások raktározási problémáinak megoldásai

A régmúlt emberének nem kellettek szakkönyvek és tanácsadók ahhoz, hogy hogyan szervezze meg saját gazdaságának működését. Ha részletesen végignézzük egy parasztgazdaság működését, a mai kor szellemének megfelelő megoldásokra bukkanhatunk.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

Precíz anyagmozgatás

Az anyagmozgató gépek megbízható működése a folyamatos gyártás alapfeltétele. Pintér Zoltánnal, a Csaba Metál Zrt. cégvezetőjével, és Horváth Bélával, a STILL Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Költségcsökkentés logisztikai szoftverrel

A már több mint fél éve tartó recessziós időszakban a vállalatoknál a költségcsökkentő megoldások jelentősége egyre inkább előtérbe kerül.

Erőművi főberendezések építője

Az olyan hatalmas építmények, mint egy erőmű hűtőtornya, szerteágazó ismereteket és hatalmas rutint feltételez. A GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. a világ szinte minden régiójában jelen van erőművi hűtőrendszereivel.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Rugalmas és átgondolt

Minél több és áttekinthetőbb, rendszerezettebb információ áll a döntéshozók rendelkezésére, annál könnyebb a jó döntések meghozatala.

Túlélés

A globalizációnak és a nemzetközi munkamegosztásnak köszönhetően a hazai logisztikai szektor szerkezete az elmúlt mintegy két évtizedben jelentősen átalakult. Három szakmai szervezet képviselőjével beszélgettünk.

Villamos energia: liberalizáció

A legújabb villamosenergia-törvény szerint 2008. január 1-jétől a fogyasztók választhatnak áramkereskedőt, aki a villamos energiát szolgáltatja - miközben az áram fizikai eljuttatásáért továbbra is az adott területen illetékes, úgynevezett „elosztói engedélyes” szolgáltató felel.

Közös piaci fellépés

Az elmúlt másfél-két évtizedben jelentősen átrendeződött a magyar gazdaság, és azon belül is a kereskedelem tulajdonosi szerkezete. Az állami tulajdon gyakorlatilag megszűnt, a piac jelentős részét a multinacionális cégek uralják. Ezért szükség van a magyar kereskedelmi vállalkozások összefogására.

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.)

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2.) Termeléstervezés A gyógyszer sok tekintetben speciális áru, és ennek köszönhető...

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai

A gyógyszer sok tekintetben speciális áru. Sajátossága, hogy kényszerű szükségletet elégít ki, mivel elsősorban beteg emberek a fogyasztói, akiknek kevés befolyása van a keresletre.

A gabonakereskedelem logisztikai aspektusai

Magyarországon a mezőgazdaság gazdasági és társadalmi szerepének alakulását a közvélemény mindig élénk figyelemmel kísérte. Különösen így van ez napjainkban, amikor az agrárágazat helyzetének megítélésében szélsőséges vélemények is elhangzanak és a gabonafélék piacán kialakult helyzet általános élelmiszer-árnövekedést okoz.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Globális összhangban

Húsz kilométert autózni a hipermarketbe egy liter tejért még akkor sem gazdaságos, ha ez a termék egy közelben lévő kisboltban a duplájába kerül. Ezzel a kissé hétköznapi példázattal lehetne bemutatni azon cégek stratégiáját, amelyeket beszerzéseiknél nem vakít el a kedvező darabár csillogása. A világ legnagyobb vállalatai közé sorolt, amerikai központú Emerson vállalatcsoport ezek közé tartozik.

A logisztikához igazodva

Egy adott vállalat életében a logisztikai alapfolyamatokkal kapcsolatos döntések hosszú távon befolyásolják a hatékonyságot és a versenyképességet. A logisztikai kiadások optimalizálásával jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni.

Értékesítési szezonokhoz igazodva

Az ajándékok logisztikája még nem vált specializációvá, noha sajátosságai akár indokolttá is tehetnék, legalábbis ezt az érzést keltette bennünk a hazai reklámajándék-piac legnagyobb szereplőjénél, a Golding Kft.-nél tett látogatásunk. Azt tudtuk, hogy ajándékozni jó, de vajon könnyű-e?

Édesmesterség

A Szamos Marcipán ma már világszerte – talán nem túlzás ezt kijelenteni – fogalom. A kezdet egy dán cukrászmestertől ellesett marcipánrózsa volt. A jelen a kiváló termékek, és a saját üzletek sokasága. Ami persze igen nagy kihívást jelent mind a gyártás, mind a logisztika területén.

Műanyagok és piacok

Megtalálni a piac fehér foltjait, speciális terméket gyártani, nemzetközi együttműködéseket keresni – gyakran hallani ezeket a főként kis- és középméretű vállalakozásoknak célzott tanácsokat. Az ezen kategóriákba tartozó cégek vezetői pontosan tudják, hogy milyen sok akadály gördül az efféle ambiciózus elképzelések útjába. Az egykori állami vállalat, ma már magyar magántulajdonban lévő Budaplast Műanyagipari és Kereskedelmi Zrt. példája azonban mégis azt mutatja, hogy erős nemzetközi versenyben, viszonylag csekély tőkeerővel is lehet a fenti recept szerint jól működni.

Hűek a rombuszhoz

A Penta Kft. 170 darabos autóflottájából 120 Renault gyártmányú. A mélyépítéssel foglalkozó vállalat már tíz éve hű a francia márkához.

Üdítő sikertörténet

A Kröswang vállalat szervezetének racionalizálása a CSB-System kereskedelmi és logisztikai modulja segítségével.

Rendszerváltás az ellátási láncban

Az 1992-ben állami részvénytársasággá alakult Egyesült Vegyiművek számára a rendszerváltás nemcsak a magánosítást hozta el, hanem termékportfoliója is gyökeresen átalakult. Ma már a legnagyobb hazai márkákat gyártó háztartás-vegyipari és kozmetikai késztermékgyártóként tartják számon. Bittera Tamással, a cég vezérigazgatójával, és Szabó Csaba termelési igazgatóval beszélgettünk.

Új lendület

Nagy múltra tekint vissza az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt., hiszen elődjét, az Alföldi Porcelángyárat 1967 áprilisában helyezték üzembe. Ettől kezdve három fő tevékenységi kör határozta meg a hódmezővásárhelyi cég profilját: az asztaliporcelán-gyártás, a szaniteráru- és burkolólapgyártás, valamint az égetési segédeszközök gyártása.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

Lean & Green

A hétpecsétes titkos recept alapján gyártott, ma már közel 200 országban forgalmazott üdítőital magyarországi vállalatának supply chain igazgatójával, Serge Dickhoffal beszélgettünk arról a szerteágazó területről, amely a Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.-nél az ellátásilánc-menedzsmentet jelenti.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Bitek szárnyán

Az IIR január 30-án tartott Beszerzés 2007 konferenciáján elektronikus beszerzés témakörben a T-Online Magyarországhoz tartozó Marketline Üzleti Megoldások divíziójának termékmenedzsere, Répás Róbert tartott előadást. Erről beszélgettünk a szakemberrel.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Európai szintű berendezésgyártás

Zalaegerszegen, a város határában lévő 2000 négyzetméteres gyár hamarosan a Schneider Electric egyik legjelentősebb villamoskapcsoló-berendezés gyára lesz Európában. Jelenleg 80 fős a létszám, ami jövőre a duplájára is növekedhet. A fejlődés és terjeszkedés éppen napjainkban kezdődött el, és a tervek szerint 2007 tavaszára fejeződik be. A jelenlegi terület több mint duplájára fog növekedni, azaz 3000 négyzetmétert fognak még a gyárhoz építeni. Nagyobb irodák lesznek, valamint nagyobb lesz a raktár és a termelés is.

Hipermarket logisztika

Egy hipermarketben alapvető elvárás, hogy a vásárló a keresett terméket megtalálja a polcokon ott, és akkor, amikor keresi. Ehhez a polchiányok alacsony szinten tartása és a feltöltöttség megfelelő színvonalának biztosítása szükséges.

Partnerek

A magyar piacon egyre több cég szervezi ki logisztikai és szállítmányozási feladatait. Mindez egyértelműen az outsourcing előretörését jelzi. A kérdés az, hogy milyen szempontok alapján választanak a tenderek kiírói, és mi az a plusz, amivel a pályázók elnyerhetik a megbízást. Összeállításunkban mind a megbízói, mind a szolgáltatói oldalról kerestük a válaszokat.

SCM Roundtable

Az MLBKT rendezésében olyan rendezvény került sorra Budapesten október 19-20-án, amely egyedülálló alkalmat kínált arra, hogy megtudjuk: hogyan látják Közép-Kelet-Európa, ezen belül hazánk logisztikai helyzetét és kihívásait a világ legnagyobb cégeinek és vezető egyetemeinek képviselői. A rendezvény gondolata a kaliforniai Stanford Egyetem Business Schooljában, a világ egyik vezető üzleti iskolájában született meg. Õk keresték meg európai támogatóként az Eindhoveni Egyetem, és helyi szakértésért a Budapesti Corvinus Egyetem Logisztikai és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékeit – így jött létre a kétnapos rendezvény, amelyen 10 országból 21 vállalati vezető és 21 egyetemi kutató vett részt.

Célirányosan

Szakmai tudás, szakmai specifikáció, tudatos tervezés, a szinergia-előnyök csoportszintű kihasználása lehet a piaci érvényesülés egyik hatékony útja. Ebben a mondatban foglalható össze a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatójával, Kis Évával folytatott beszélgetésünk.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

Érettek és éretlenek

A téliszalámi-készítés nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az egész világon mindössze két cég készít valódi téliszalámit. Ám még ez a két megoldás is eltér egymástól. A Herz Szalámigyár Zrt. – bár jelentős fejlesztéseket hajtottak végre – sok tekintetben megmaradt az évszázados manufakturális módszereknél.

Kisgépek nagy útja

Magyarországon hozta létre közép-kelet-európai régióközpontját a Groupe SEB, amely másodpercenként 6 terméket ad el a világon. A cég egy regionális francia háztartásigép-gyártó vállalkozásból küzdötte fel magát a világ élvonalába az elmúlt ötven évben. A magyar régiós központ számára az idei, próbaév: vizsgázik a határokon átívelő disztribúció.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse 2. rész A főnök és parancsnok A Harley és a beszálítók közötti kapc...

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Információforrás a forrásinformációkról

Bár a Nemzeti Fejlesztési Terv 2004–2006 közötti költségvetésének forrásai többnyire felhasználásra kerültek, vannak még olyan pályázatok, amelyeken keresztül vállalkozások, őstermelők, ifjúsági szervezetek, önkormányzatok támogatást nyerhetnek el.

Szezon van

A meleg nyári hónapokban mi sem aktuálisabb, mint egy „hűvös” téma, az Electrolux. A két lépcsőben, 85 millió euróból felépített nyíregyházi gyártó- és raktárbázison a gyártócsarnok 48 ezer, a raktár 14 ezer négyzetméteren kapott helyet. A 2004-es alapkőletételt követőn 2005 januárjában Nyíregyházán már a sorozatgyártás is elindult. Gattyán Lászlóval, a gyár igazgatójával beszélgettünk.

Tények és talányok

A magyar munkaerőpiac helyzete sok érdekességet rejt magában. A munkanélküliség uniós szinten elfogadható – a dolgozni vágyók szerint természetesen nem az – szinten van. Az oktatási reform kapcsán gyakran halljuk, hogy a gazdaságnak és az oktatásnak együtt kell működnie. Mégis úgy tűnik, jelentős számban vannak keresett hiányszakmák, amelyeket sehol se oktatnak. Alábbi összeállításunkban a Munkaügyi Minisztérium felmérését és két állásközvetítő cég tapasztalatait tesszük közzé.

Minél egyszerűbben

A Sara Lee Hungary Zrt. a közelmúltban a váltás mellett döntött. A cégnél úgy vélték, ideje átalakítani a korábban divíziószinten megosztott supply chain feladatok ellátását. Mindezt úgy, hogy közben Budapestről vezénylik a cég közép- és kelet-európai logisztikáját is. A nemrégiben kinevezett logisztikai igazgató, Andrássy Gábor szerint az általános logisztikai racionalizáláson túl olyan pluszt is hozzátesznek a rendszerhez, amely – legalábbis Magyarországon – újdonságnak számít.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Steril szállítmányok

Tisztaság a gyártásban, a szállítás és a felhasználás során. Konszignációs raktárak a műtő szomszédságában és speciális szállítóeszközök. Ezek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika egészségügyi ellátási láncának legfontosabb elemei.

Stratégiai beszerzés e-Piactereken

A beszerzési szakemberek körében egyre elterjedtebb a stratégiai beszerzés fogalma és tevékenysége… Vajon hogyan lehet garantálni a beszerzés stratégiai pozícióját az e-világban? Léteznek-e stratégiai erőforrások, egyedi „internetképességek” az e-procurement területein, amelyet a beszerzők fel tudnak használni stratégiai pozíciójuk kiépítéséhez? A cikk szerzője, Kriston Ákos, a T-Online Magyarország Marketline Üzleti Megoldások projektvezetője erről a témáról tartott előadást az IIR január 3. és február 1. között megrendezett Beszerzés 2006 konferenciáján.

Az elektronika szolgálatában

A műszaki elektronikai termékek hazai forgalma éves szinten megközelíti a 250 milliárd forintot, melyből az Euronics magyarországi üzlethálózata közel 50 milliárdos értéket tudhat magáénak. Ezzel az eredménnyel az egyik legmeghatározóbb kereskedő vállalattá vált a magyar piacon.

Célirányban

A Renault-Nissan a tavalyi évben avatta fel regionális logisztikai központját Győrben. A választásnál több ország és város is felmerült, de végül hazánkat választották. A döntés hátteréről és a központ működéséről kérdeztük Henri Leroux-t, a Hungarian Alliance Logistics Kft. ügyvezető igazgatóját.

Logisztikai-szállítási trendek a hulladékiparban

A SULOGTRA elnevezésű EU K+F keretprogrambeli projekt szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével logisztikai forgatókönyveket állított fel 2000-es bázison 2010-es időhorizonttal. A gazdasági szektoronként meghatározott szcenáriók közül ötöt bemutattunk az elmúlt évben, ebben a számban a hulladékiparra vonatkozó fontosabb megállapításokat elemezzük.

Robotkéz készítette motorok

A Renault Trucks a 2004-ben Vénissieux-ben felavatott motorgyárában tervezi és gyártja háromtól 11 liter lökettérfogatig terjedő erőforrásait. Nemcsak az üzemre, a frissített Midlum és új Premium Route modellre is büszkék a gyáriak.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Egy bajnokcsapat kapitánya Werle Zoltán, az „Év logisztikai menedzsere”

„Ez csapatmunka. Egyik elismerés sem csak engem illet.” – vallja Werle Zoltán a Magyar Telekom beszerzési igazgatója, aki november 16-án az MLBKT XIII. Kongresszusán átvette az „Év logisztikai menedzsere 2005” díjat, s munkatársait is felhívta ünnepelni az emelvényre.

Felmérés a hatékonysági tartalékokról

Az elmúlt hónapokban több kis- és középvállalkozás vezetőjével folytatott eszmecserén felmerült, hogy a fokozódó gazdasági versenyben egyre kevésbé tudnak a vállalatok a termelési, szolgáltatási volumen, az értékesítés növelésével eredményeket elérni. Jelen piaci helyzetben az értékesítés nem, vagy csak kis mértékben növelhető. Partnereink megfogalmazták, hogy a növekedéshez a belső tartalékok feltárása és kihasználása nyújtja a szinte kizárólagos lehetőséget.

Logisztikai-szállítási trendek a vegyiparban

A változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait számos EU K+F keretprogrambeli projekt kutatja. Ebben a számban a vegyiparra vonatkozó fontosabb megállapítások elemzését ismertetjük.

A magyar üzletlánc

Ez év tavaszán adták át CBA új logisztikai központját, ahonnan a bolthálózat jelentős részét kiszolgálják. Ennek tapasztalatairól beszélgettünk Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgatóval.

Gyártás, szállítás három nap alatt

Naponta bővül a mérőműszer modulokat kínáló texasi cég termékskálája, és a vevő által kért konfigurációt Európa-szerte akár egy nap alatt is célba juttatják. A debreceni székhelyű National Instruments Europe (NIE) Kft. nemcsak a texasi National Instruments (NI) vállalatcsoport meghatározó gyártóbázisává nőtte ki magát, hanem földrészünkön a disztribúciós tevékenységet is ellátja.

Logisztikai-szállítási trendek az elektronikai gépiparban

EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Közülük a SULOGTRA elnevezésű szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével – 2000-es bázison – logisztikai szcenáriókat állított fel 2010-es időhorizonttal. Most az elektronikai gépiparra – ami főként a számítástechnikai és irodai berendezések gyártását öleli fel – vonatkozó eredményeket foglaljuk össze.

Teherautó-város

A 2,4 millió négyzetméteren elterülő, több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató, és naponta közel négyszáz haszongépjárművet előállító wörth-i Mercedes – pontosabban DaimlerChrysler – gyárban jártunk. Az üzem a 6,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszongépjárműveket összeszerelő üzemek között a világon a legnagyobb.

Üzemanyagipari trendek

A változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek az ellátási láncok fokozatos átstrukturálódásához vezetnek a közeljövőben. E hatások feltérképezésével számos európai kutatási program foglalkozik.

Egészséges ellátási lánc

A Béres Gyógyszergyár Rt. logisztikája több szempontból is egyedi vonásokat mutat. Számos egyéb mellett ezek bemutatására kértük Kellner Máriát, a vállalat logisztikai vezetőjét, aki egy hamarosan induló logisztikai beruházás részleteibe is beavatott bennünket.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

Kritikus szemek a hűtőláncban

Számtalan veszély leselkedik a hűtött vagy mélyhűtött árura, amíg a termelőtől a fogyasztóig eljut. A logisztikának ez az ága speciális szakértelmet, felkészültséget igényel.

Interdiszciplináris logisztika

Az IBC-Világgazdaság „Versenyképes stratégiák a logisztikában 2005” címmel április elején két napos konferenciát rendezett. Az esemény levezető elnöke prof. Dr. Knoll Imre volt, aki előadásának összefoglaló anyagát ismerteti cikkében.

Logisztika – Információ a folyamatmenedzsment középpontjában

A beszerzések világméretűvé válása a vállalatok központi feladatai közé helyezi a logisztikai folyamatok szervezését. Annak érdekében, hogy az ipari termelő vállalatok gyorsan tudjanak reagálni az időközben végbemenő változásokra versenyképességük megtartása érdekében, az áru útját követő folyamatos és problémamentes információs rendszerrel kell rendelkezniük. Logisztikai és számítástechnikai vállalatok fognak tehát össze, hogy egyre eredményesebb technológiai megoldásokat dolgozzanak ki ügyfeleik számára.

Húzóágazattá válhat az agrárlogisztika

Információhiány, későn induló szervezés, elégtelen raktár- és szállítókapacitás, speciális szállítóeszközök hiánya – ezekben foglalhatók össze az agrárlogisztika gyermekbetegségei. Pedig megfelelő fejlesztés révén a hazai élelmiszer-gazdaságban kiemelkedő hatékonyság- és versenyképesség-javulás érhető el.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

Keresés
Kövessen minket facebookon