"beszállító" cimke cikkei:

A Bosch csatlakozik a kormány beszállítói fejlesztési programjához

A kormány beszállítói fejlesztési programhoz való csatlakozásáról írt alá szándéknyilatkozatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője – tájékoztatott az MTI szeptember 6-án.

Autóipari beszállításra fejleszt a Vákuum Hőkezelő Kft.

A kincsesbányai Vákuum Hőkezelő Kft. 216 millió forintos projekt keretében Magyarországon elsőként telepített olyan többfunkciós hőkezelő berendezést, amellyel alacsonyan ötvözött acélokat kezelnek az autóipar számára.

Készül a beszállító-fejlesztési program

Március végére kell a nemzetgazdasági miniszternek kidolgoznia a beszállító-fejlesztési program első alegységét, amely a járműgyártásra helyezi a hangsúlyt. A kormány határozat értelmében az első alprogram végrehajtására legfeljebb 6 milliárd forintot fordítanak majd – olvasható a Magyar Közlöny március 20-án közzétett számában.

Bezárta magyarországi gyárait a cég

Megszüntette magyarországi tevékenységét, és három nyugat-dunántúli üzemének bezárásával megvált több mint 300 dolgozójától az autóbelsőket, üléshuzatokat gyártó Prevent Premium & Interior Kft.

Tizenkét millió euró értékű beruházás Borsod megyében

A francia tulajdonban lévő SICTA cégcsoport, a világ egyik vezető autóipari beszállítója június 21-én átadta az tavalyi év legnagyobb szabású magyarországi beruházásának számító új, 1500 négyzetméteres irodaépületét, valamint raktárbázisát Felsőzsolcán. A létesítményeket a vállalat 4 millió euró, azaz megközelítőleg 1,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében valósította meg a cégcsoport legnagyobb autóipari gyárának, a SICTA Kft. telephelyén. A SICTA bejelentette továbbá, hogy újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő 4 évben gyártóterületének és gyártási kapacitásának további növelése érdekében Felsőzsolcán, és 2016 végéig újabb 50 fő felvételét tervezik.

Kiemelt beszállító lett az AVENTICS

Először vehette át a Bosch Csoport kiemelt beszállítóinak járó díját az AVENTICS a tavalyi év végén megrendezett MOTEK nemzetközi szereléstechnikai szakkiállításon. A globálisan több ezer beszállítóval együttműködő Bosch minden évben kiválasztja partnerei közül a legjobbakat, akiket Kiemelt Beszállítói státusszal díjaz – áll az AVENTICS február 19-én megjelent közleményében.

Indiai autóipari beszállító épít gyárat Kecskeméten

Négyszáz-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít Az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskeméten – közölte Takács Péter projektvezető augusztus 5-én a megyeszékhely rendkívüli közgyűlésén. A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít a cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak.

Több mint 9 milliárd forintból épít új gyártócsarnokot az Eagle Ottawa Szolnokon

Kilenc és félmilliárd forintból épít új gyártócsarnokot az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság a Szolnoki Ipari Parkban, a beruházással 500 új munkahelyet teremt a cég – közölte a Tisza-parti város alpolgármestere június 19-én, sajtótájékoztatón.

Kínából Miskolcra telepítik a gyártást

Szingapúri vállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt május 27-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a délkelet-ázsiai országban, ahol több konkrét befektetésről, így egy új, Miskolcon létesítendő gyár építéséről született megállapodás.

Idén is megrendezik a Automotive Hungary szakvásárt

A Hungexpo Zrt. a magyar autógyártás teljes spektrumát felölelő járműipari szakkiállítás-csokrot szervezett 2014 novemberében. A 2. alkalommal megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY és a 23. AUTÓTECHNIKA bemutatta a hazai autógyárak mellett a beszállítókat, alkatrészgyártókat, karbantartókat, a garázsipar résztvevőit és a járműiparhoz kötődő oktatási szféra szereplőit is.

A Széchenyi Tőkealap autóipari beszállítóba fektet

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA Zrt.) 225 millió forintot fektet be a kunszentmártoni UT Automotive Kft. autóipari beszállító cégbe - közölte az SZTA Zrt. január 14-én.

15 százalékkal növelte teljes árbevételét a magyarországi Bosch csoport

A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítójaként ismert Bosch 2013-ban 15%-kal, 719 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is. A magyar piacon realizált forgalom több mint 20%-kal emelkedett, így elérte a 161 milliárd forintot (az előző évi korrigált adat: 133 milliárd forint) – adta hírül a magyarországi Bosch csoport május 22-én sajtótájékoztatón, Budapesten.

Beszállítói megállapodások

Három új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., így az eddigiek mellett az Audikba, Jaguárokba és Honda modellekbe is Magyarországon, az ercsi gyárban készült alkatrészek kerülnek – mondta Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója április 21-én.

Aventics Kft. lett az egri Rexroth Pneumatics Kft.-ből

Márciustól Aventics Kft. néven működik tovább az egri Rexroth Pneumatics Kft. – jelentette be Gödri István, a cég ügyvezetője a társaság február 27-i, egri sajtótájékoztatóján.

A kiskunmajsai Agrikon KAM a cseh Zetor Tractors beszállítója lesz

A cseh Zetor Tractors beszállítója lesz a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft., a tervek szerint évente 3000 fülkevázat szállít majd a cseh traktorgyárnak – adta hírül február 20-án az MTI.

Bővíti kapacitását a sátoraljaújhelyi járműipari beszállító

Kapacitása bővülésével számol az elsősorban öntvények sorjamentesítésével és impregnálásával foglalkozó sátoraljaújhelyi Euraseal Bt., amely a 278 millió forintos beruházásához több mint 111 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programján – írta február 10-én az MTI.

Kapacitásnövelő technológiai fejlesztés

Jelentős, 300 millió forintot meghaladó fejlesztés kezdődött a sátoraljaújhelyi Heiche Hungary Bt.-nél, az elsősorban fém alkatrészek felületkezelésével foglalkozó cég kapacitása növelését, a környezeti terhelés és az üzemeltetési költségek csökkentését várja a beruházástól – adta hírül február 9-én az MTI.

Hatékonyságnövelő fejlesztés uniós forrásból

A nagyatádi Büttner Kft. 900 millió forintból fejlesztette technológiáját, növelte hatékonyságát és bővítette kapacitását, amelyhez 433 millió forintos európai uniós támogatást kapott – közölte az MTI február 7-én.

Vezető építőipari járműgyártóval szerződött a Rába

Európa egyik vezető építőipari járműgyártójával, a Joseph Vögele AG-vel írt alá 2016 végéig szóló szállítási megállapodást a Rába Jármű Kft. – közölte február 5-én az MTI a győri székhelyű cégcsoport közleményére hivatkozva.

A Delphi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a kormány

A járműipari beszállító Delphi cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Jámbor Zoltán, a Delphi magyarországi vezetője írta alá január 30-án, Budapesten.

Ünnepélyes csarnokavatás

Támogatással, segítséggel magyar kisvállalkozó is képes egy multinacionális cég megfelelő minőséget és mennyiséget kínáló beszállítójává válni – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Borsod megyei Ózdon január 29-én, az elektronikai alkatrészek összeszerelésével, gyártásával foglalkozó Felkor 2000 Kft. ünnepélyes csarnokavatásán.

Januártól ContiTech Magyarország Kft. néven folytatja működését a nyíregyházi légrugógyár

Januártól a Continental nyíregyházi telephelye ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését – számolt be róla a cég január 27-i sajtóközleményében. Az eddig Phoenix Légrugó Technológia Kft.-ként üzemelő gyár 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába. A nyíregyházi telephely közel 240 munkatársa kamionokhoz, vezetői ülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz gyárt légrugórendszereket.

Munkahelyteremtő beruházás Sárváron

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztést kezdett meg az AWF Autóalkatrészgyártó Kft. Sárváron, a beruházás több mint 30 új munkahelyet teremt – jelentették be a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón január 23-án.

Saját fejlesztésben és munkával készült el a darus vasúti jármű

Felavatták a MÁV FKG Kft. saját fejlesztésű és gyártású darus vasúti járműszerelvényét 2014. január 16-án, Jászkiséren. A sikeres fejlesztést a felépítmény-karbantartással és gépjavítással foglalkozó MÁV-leányvállalat és több hazai vállalkozás dolgozóinak munkája tette lehetővé. Közel két évtizede először készültek Ganz forgóvázzal működő járművek Magyarországon.

Új járműtechnikai labor

Új lendületet adhat a Debreceni Egyetem műszaki karán évek óta sikeresen zajló autóépítő és fejlesztő munkának a ZF Lenksysteme Hungária járműtechnikai laboratórium, amelyet január 10-én adtak át az oktatási intézményben.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány a Leier Hungária Kft.-vel

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött január 9-én a kormány a győri székhelyű Leier Hungária Kft.-vel. Az eseményen a magyar-osztrák gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Gyártókapacitás- és létszámbővítés Esztergomban

Az esztergomi Kirchhoff Hungária Autóalkatrész Gyártó Kft. több mint 2,5 milliárd forintért hajtott végre beruházásokat, ezáltal 34 fővel növelte a munkavállalók létszámát és bővítette gyártókapacitását – számolt be a most lezárult projektről december 17-i közleményében a társaság.

Logisztikai csarnokot avattak Sátoraljaújhelyen

Mintegy 100 új munkahely jön létre annak a nagy volumenű beruházásnak az első állomásaként, amelyben egy 5600 m²-es új logisztikai csarnokkal bővítette üzemét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sátoraljaújhelyi Prec-Cast Kft. – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a létesítmény átadását követően, december 16-án.

Komplex autóipari beszállítói program

Az Audi Hungaria Motor Kft. (AHM) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) megkezdte a többlépcsős, komplex beszállítói program végrehajtását – közölte a HITA december 12-én.

Kapacitásbővítés 2 milliárd forintból

Hazai és nemzetközi autóipari, gépipari- és elektromos ipari nagyvállalatoknak gyárt alkatrészeket új, mintegy 2 milliárd forintból kialakított és berendezett szolnoki üzemében a ceglédi székhelyű Ecseri Kft. – adta hírül az MTI december 6-án.

Kapacitásbővítés egy székesfehérvári autóipari beszállítónál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. 3,047 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – írta az MTI november 20-án.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Az elmúlt 5 év legnagyobb zöldmezős beruházása

Az elmúlt 5 év legnagyobb, új befektető által megvalósítandó zöldmezős beruházása a miskolci Takata-gyár felépülése, a japán járműipari vállalat befektetésének értéke több mint 20 milliárd forint – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) november 18-án az MTI-vel.

Új gyár épül Miskolcon, melynek révén 1000 munkahely jön létre

Gyárat épít Miskolcon a japán Takata cég, ezzel mintegy 1000 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke november 15-én a Parlamentben. A kormányfő az újságírók előtt szólt arról is, arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság.

Indul a beszállítói programba jelentkezettek auditálása

Még az idén megkezdődik és 2014-ig tart a Rába-Volvo programba jelentkezett 350 cég közül a legmegfelelőbbek auditálása, amelyik társaság átmegy a szűrőn, az ajánlatot adhat a közös buszgyártásba való beszállításra – közölte a Rába Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója november 14-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Új üzemcsarnok állami támogatással

Részben állami támogatással, 450 millió forintos beruházással új üzemcsarnokot épített a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Zrt. Szigetváron. A létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át november 14-én.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Magyar cég gyártja a BMW első villanyautójának váltóházait

Magyarországon csaknem 10 000 ember dolgozik a németországi BMW autógyárnak több mint 50 különböző beszállítón keresztül, a BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja – közölte az MTI november 10-én.

Hamburgi Intralogisztikai Csúcstalálkozó

2013. október 14. és 16. között a hamburgi Hotel Atlanticban került megrendezésre az európai logisztikai szakemberek nemzetközi szimpóziuma. Ez a találkozó egy új rendezvénysorozat kezdete az intralogisztika és a hozzá kapcsolódó ágazatok számára. Az esemény megrendezője a hamburgi intralogisztikai specialista, a Jungheinrich AG.

Hétszázmillió forintos technológiai fejlesztés

Lezárult a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. 700 millió forintos fejlesztése, amelyet 2011-től kezdődően hajtott végre a nagyrészt autóalkatrészeket gyártó cég – közölte az MTI október 30-án.

Beruházás és bővülő létszám

A Bosch miskolci üzemében jövőre kisméretű beruházást, és ezzel a létszám szerény mértékű emelését tervezi – mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója október 24-én. Megerősítette azt is, hogy a cég 2018-ig az önindítógyártás egy részének áttelepítését tervezi Miskolcra a németországi hildesheimi gyárból.

Avatóünnepség Győrben

Felavatták október 21-én az Audi győri logisztikai parkját, a járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett.

Felavatták a Rehau győri gyárát

Felavatták a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában október 14-én. A 60 millió euróból (18 milliárd forintból) 1 év alatt épült üzemben az Audi több modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Közel 100 fős létszámbővítés

Közel 100 fővel növelte az idén dolgozói létszámát a budapesti Kézmű Nonprofit Kft., az ország legnagyobb könnyűipari vállalata így már összesen csaknem 4500 embert foglalkoztat, akiknek háromnegyede megváltozott munkaképességű – tájékoztatta Varga Lajos ügyvezető igazgató október 14-én az MTI-t.

Gyáravató a győri ipari parkban

Október 14-én avatják a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában. A társaság korábbi közlése szerint a 60 millió euróból épülő üzemben az Audi 3 modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Szerkezetkész az AGC új üzemcsarnoka Tatabányán

Szerkezetkész állapotba került az autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnoka a tatabányai ipari parkban. A 3,5 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremt 2014 nyarától – mondta el a létesítmény bokrétaavató ünnepségén, október 10-én a gyár igazgatója.

Magyar építőipari beruházások Oroszországban

A Market Építő Zrt. 100 millió euró összegű finanszírozási megállapodást írt alá október 8-án a Raiffeisen Bank Zrt. által vezetett és az UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. részvételével megalakult banki konzorciummal egy jelentős, Oroszország területén megvalósuló sportcsarnok-együttes kivitelezésének finanszírozására.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Pécsi megrendelés Rába-Volvo buszokra

A Volánbusz után a pécsi tömegközlekedést üzemeltető Tüke Busz Zrt. tenderén is nyert a Rába Jármű Kft. – jelentette be a társaság szeptember 26-án, közleményben.

Harmadával növelte üzemterületét a győri Grana Kft.

Negyedmilliárd forintos fejlesztés keretében közel harmadával bővítette székhelyén üzemterületét a győri Grana Kft. – hangzott el az elsősorban fröccsöntött műanyag alkatrészeket előállító autóipari beszállító társaság új létesítményének szeptember 24-i avatóünnepségén.

Fejleszti gyárát a sárospataki Ferro-Tool Zrt.

A sárospataki Ferro-Tool Szerszámkészítő és Forgalmazó Zrt. új üzemcsarnokot épít zempléni városban, és Budapesten is létrehoz egy kisebb üzemet. A cég több mint 750 millió forintos beruházása az új csarnok alapkőletételével szeptember 12-én kezdődött meg.

Innovatív technológiák a Borsodi Műhelyben

Innovatív hőkezelési és forgácsolási technológiák kifejlesztésére 387 millió forintos programot hajt végre a győri Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. A kutatási-fejlesztési projekthez 140 millió forint támogatást nyertek el a Gazdasági Operatív Programból – mondta Horváth Szabolcs stratégiai vezető az MTI-nek, július 22-én.

Profilbővítés

Országos szárazáru- és tejtermék-kereskedelemmel bővíti profilját az eddig fagyasztott élelmiszereket forgalmazó Matusz-Vad Zrt. – áll a cég július 17-i közleményében.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a japán Denso céggel

Együttműködési megállapodást kötött a kormány a japán autóipari beszállító céggel, a Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel június 12-én Budapesten.

Új alapokon

A Continental Automotive Hungary Kft. a növekvő gyártási volumenek megfelelő kiszolgálása érdekében új magasraktárat épített budapesti telephelyén.

Száz éves a Bosch generátor

Egy évszázaddal ezelőtt mutatta be a Bosch a világ első, gépjárművekbe szánt, feszültségszabályozóval ellátott generátorát – áll a cég május 27-i sajtóközleményében.

Beruházás Kecskeméten

A Brose Hungary Automotive Kft. 675 millió forintos beruházással 35 új munkahelyet teremtett Kecskeméten, a cég az egyik jelentős beszállítója a Mercedes-Benznek – közölte a németországi Brose cég magyarországi leányvállalata május 22-én.

Magyar potenciális beszállítókat keres a Roszatom

A nukleáris, a tradicionális és a megújuló energia területén megvalósítható együttműködési lehetőségekről tájékoztatták a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern képviselői a beszállítás iránt érdeklődő magyar vállalkozásokat április 25-én, Budapesten.

Autóipari csarnokfejlesztés Mezőkövesden

Új üzemcsarnokot avattak a fémmegmunkálással foglalkozó, autóipari beszállítóként tevékenykedő Jacsó Kft. mezőkövesdi gyárában, a csarnok több mint 244 millió forintos beruházással valósult meg – tájékoztatta március 28-án az MTI-t a társaság ügyvezető igazgatója.

A magyar autógyártás a legversenyképesebbek között van

Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, a gyártási költségeket tekintve – állapította meg az Ernst and Young európai autóipari felmérésében.

Nyolcszázmillió forintos beruházásra készül a Magyar Hangszórógyártó Kft.

A salgótarjáni ipari parkban működő olasz tulajdonú autóipari beszállító, az MHG 2004-ben települt ide, s most a gyártóhelyének területét, a raktárkapacitását és a foglalkoztatottak számát növeli.

A Lidl 60%-ra kívánja emelni a magyar beszállítói arányt

A Lidl a jelenlegi 54%-ról 60%-ra kívánja emelni a magyar beszállítói arányt 2014 végére a magyar beszállítókért program keretében – mondta Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke a március 5-i tájékoztatón.

Egy lépéssel az igények előtt

A Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői telephelyén tavalyelőtt avatták az új csomagolóüzemet és jelenleg is építési munkálatok folynak a cég telephelyén. Ács Zoltánnal és Greskovits Dáviddal, a vállalat két tulajdonosával beszélgettünk.

Kigondolkozni a dobozból

A külső logisztikát fejlesztik a termelés és a belső logisztika hatékonyságának növelése érdekében a Bosch Power Tool miskolci gyárában.

A megfelelő partnerrel

A TDK csoport tagja, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. szombathelyi telephelyén a tavalyi évben átszervezték, átépítették a raktárt és letisztult anyagáramlási folyamatokat alakítottak ki. Szőnyi Péterrel, az EPCOS Kft. anyagáramlási vezetőjével és Kovács Viktorral, a SSI Schäfer Systems International Kft. key account menedzserével beszélgettünk.

Nagyvállalattá válni

A tavaly 3,7 milliárd forintos árbevételt produkáló Simon István Egyéni Vállalkozó, tipikus egyszemélyes kisiparosként kezdte meg működését a 80-as évek közepén. Ma már a cég 370 főt foglalkoztat és jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt két évben. Simon István tulajdonossal beszélgettünk.

Komplex supply chain folyamat

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában március 29-én indult a szériagyártás. Jelenleg több mint 200 autó gördül le egy műszakban az összeszerelősorról, ám a gyártás felfutóban van, így júliusban a magyarországi gyár eléri egyműszakos teljes kapacitását, a jövő év elejétől pedig egy új modell gyártása is elindul Kecskeméten. A kapcsolódó logisztikai feladatokról Stefan Putzlocher logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Kompetenciafejlesztés a fejlődés mozgatórugója

A SICK cégcsoport kunszigeti gyárában a mennyiségi növekedés mellett a kétezres évek elejétől olyan fejlesztési projektek is zajlanak, amelyek nagyban hozzájárulnak a telephely súlyának növeléséhez a német konszernen belül.

Hatvanhárom másodpercenként egy autó

A Magyar Suzuki Zrt. tavaly ünnepelte 1991. áprilisi alapításának huszadik évfordulóját. Esztergomban 1992 októberében indult a termelés, s a tavalyi évben 171.700 ezer autó kerül le a gyár összeszerelő soráról. A gyártásról, a gyártásszervezésről Novák Gyula termelési igazgatóval beszélgettünk.

A Mercedes-Benz új gyára

A Daimler AG március 29-én indította be a termelést az új kecskeméti személyautó gyárában. Kevesebb, mint négy évvel a helyszín kiválasztását követően első ízben gördültek le Mercedes-Benz személyautók Magyarországon a futószalagról.

End-to-end supply chain koncepció

A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási lánc területén a közelmúltban olyan projektek kerültek bevezetésre, amelyek jelentős mértékben javították a beszállítókkal kialakított kapcsolatot, illetve az áruházak áruellátását.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Mérsékelt növekedés

A csomaglogisztikai piac fejlődését többek között a környezetbarát logisztikai szolgáltatások, az elektronikus küldeménykezelő megoldások, illetve online alkalmazások határozzák meg. A CEP-piac vezető szereplőinek szakembereivel beszélgettünk.

Dinamikusan fejlődő kooperáció

A klasszikus logisztikai tevékenységeken kívül a Waberer’s Logisztika Kft. egyéb hozzáadottérték-típusú tevékenységekkel gazdagítja portfólióját. A kiegészített szolgáltatások részét képezi a CHEP-nek nyújtott raklapkezelési és -elosztási rendszer kiépítése is.

Folyamatos ügyelet,készenléti rendszer

Egy autóipari beszállítónak megbízható partnerre van szüksége az időbeni szállítások szervezéséhez és lebonyolításához.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Növekedésnek indult

Az anyagmozgatási piac meghatározó vállalatainak vezetőivel az elmúlt évek értékeléséről, illetve az idei évben várható tendenciákról beszélgettünk.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Édes élet

Úgy gondolnánk, hogy a karácsonyi szezon extra igényeket és munkát jelent egy olyan édesség nagykereskedelemmel foglalkozó magánvállalkozás számára, mint a CSOKI Hungária Kft. A magánszektorban azonban nem a kezelendő volumen, inkább a szállítandó áru összetétele változik jelentősen az ünnepi időszakban.

Rugalmas, jól felépített rendszer

Az Audi Hungaria Motor Kft. hatalmas áruforgalmi rendszerének meghatározott szállítmányozási folyamatait a cég transzportmenedzsment osztálya koordinálja.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Kellő kreativitással

Az elmúlt esztendő minden cég életében a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés éve volt, köszönhetően a válságnak. A székesfehérvári Visteon Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, Karikó Zsolttal, és logisztikai vezetőjével, Szabó Zsolttal beszélgettünk.

Projektorientált logisztika

Az ELME Ipari Csoport Zrt. húsz év alatt érett vállalatcsoporttá egy kis hazai automatizálási és folyamatirányítási mérnöki vállalkozásból. A folyamatos növekedés miatt mára magán viseli a „nagyok”, vagyis a csoportszintű működés jellegzetességeit, ezért logisztikai stratégiájában is komoly változásokra volt szükség.

A magyar szállító

Békés megye – nevéhez hűen – valóban békés, szép vidék, és leginkább jó földjeiről, kiváló terményeiről ismert. Arról kevésbé száll a hír, hogy Békésben jelentős fém- és gépipari központok is vannak, sőt, a nemzetközi járműgyártás térképén is szerepel a megye, többek között a korszerű autóbuszokat is gyártó Csaba Metál Zrt. révén.

Raktárlogisztikai fejlesztés

A hazai gyümölcslégyártás és -értékesítés egyik legjelentősebb szereplőjénél a közelmúltban nagyberuházás keretében korszerűsített új raktárt helyeztek üzembe.

Nyugat-Európát öltöztetik

„Made in Hungary” jelzés egy ruhán. Ki látott már ilyet? Mostanában valószínűleg kevesen. Az ok ismert: a textilipar két évtized alatt „felszámolta magát” először Nyugat-, majd Közép- és Kelet-Európában is. A kevés hazai túlélő közé tartozik a békéscsabai UMATO Kft.

„Nagytakarítás” után finomigazítások

Az elmúlt két évben jelentős átalakítások történtek a Pécsi Sörfőzde Zrt. logisztikai folyamataiban. Erről beszélgettünk Bereczki Sándor beszerzési és logisztikai igazgatóval.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Komplex szolgáltatás

A tavalyi évben kevés cég mondhatta el magáról azt, amit a Flextronics Global Services budapesti gyáregysége: jelentős fellendülés következett be tevékenységében. László Tamás anyaggazdálkodási és supply chain vezetővel arról beszélgettünk, hogy miként sikerült ezt elérni.

A tökéletesebb folyamatokért

A logisztikai munka során – a költségcsökkentés okán – egyre nagyobb az igény a cross docking szállításokra.

A válság hatása a logisztikai szektorra

A 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válságra a logisztikai szektor gyorsan reagált. A cikk szerzője ennek nemzetközi és magyarországi hatásait néhány mutató segítségével elemzi, és bemutatja, hogy a kormány milyen eszközökkel próbált meg a válság hatásain enyhíteni.

Jól működő üzleti modell

Az Inteva Products globális autóipari beszállító cég ebben az évben telepítette Győrbe azt az összeszerelősorát, ahol az MAN haszongépjárművekhez állítanak elő ajtópaneleket.

Logisztikai Akcióterv 2009-2013

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

A lean gyártás megvalósításának eszközei

A selejt kiküszöbölésének szolgálatában

Cél: a hibamentes gyártás

A piaci sikerek egyik igen fontos tényezője a gyártás folyamatos megújítása. Cikkünkben a Knorr-Bremse Fékrendszerek kecskeméti gyárában a közelmúltban bevezetett hibamentes gyártástechnológiát mutatjuk be.

Hatékonyságnövelés Kaizennel

A múlt év végén vezették be a Kaizen módszert a Phoenix Mecano kecskeméti gyárában, amellyel a termelékenység jelentősen növekedett.

Logisztikai Akcióterv

A járműipar, a logisztika, a gyógyszeripar, valamint az információtechnológia lettek azok, amelyekhez kapcsolódva elindult a területspecifikus stratégiák és akciótervek készítése. A Kormány célja, hogy a négy kijelölt ágazat a válságot követően tovább erősítse a magyar gazdaság növekedését.

A siker titka a rugalmas gyártásszervezés

A termelés átszervezése a „Lean manufacturing” elvei alapján jelentősen javíthatja egy-egy vállalat hatékonyságát, csökkentheti a költségszintet. Másfél évvel ezelőtt a Schneider Electric zalaegerszegi gyára is hasonló fejlesztésbe kezdett, és ennek eredményei különösen a válság idején értékelhetők nagyra, derült ki Marosvári Árpád gyárvezetővel folytatott beszélgetésünkből.

Túlélési stratégiára van szükség

A szállítmányozói szakma, mint a termelő szektorok kiszolgáló ágazata, a válság hatásait szinte elsőként megérzi. Erről beszélgettünk Kautz Istvánnal, a Magyar Szállítmányozók és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének elnökével.

Felturbózott termelés

A modern autó egyik fontos eleme a turbófeltöltő, amely jelentősen növeli a motor teljesítményét. A BorgWarner Turbo System Kft. a nem atmoszferikus gépkocsik lelkét, a turbófeltöltőt oroszlányi üzemében gyártja.

Ígéretes jövő

A Ratipur Gépjárműalkatrészt és Autófelszerelést Gyártó és Értékesítő Kft. autóipari beszállító cég a Polytec csoport tagjaként elkötelezett az autó- és járműipar felé. A vállalat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk id. Rajnai Attila tulajdonos-ügyvezetővel, és Deák Zoltán ügyvezető igazgatóval.

A kormányzat támogatja a hazai autóipart

Megbeszélést folytatott Bajnai Gordon gazdasági miniszter a járműipar képviselőivel a gazdasági válság okozta problémák lehetséges megoldásairól 2009. január 21-én, Budapesten.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Időmegtakarítási elvek alkalmazása a hazai FMCG-szektorban

A globális gazdasági elvek miatt az utóbbi évtizedekben a beszerzési és értékesítési piacok nagyon távol kerültek egymástól, számos esetben másik kontinensre.

Racionalizált raktárirányítás

A Tiszai Vegyi Kombinát telephelyén működő Akzo Nobel Coatings Zrt. a megváltozott fogyasztói igények magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében 2008 elején új, korszerű disztribúciós központot létesített, melynek informatikai támogatására a cég integrált vállalatirányítási rendszerét (ERP) is szállító IFS Hungary Kft.-nek adott megbízást.

Nemzetközi ellátási lánc akcióban

Ma Le Havre a GEFCO – a PSA Peugeot Citroën Csoport 100%-os tulajdonú leányvállalata, a cégcsoport logisztikai szolgáltatója – legfőbb kikötője, ahol a csoport autólogisztikai, valamint a tengeri, légi részleg forgalmának jelentős része bonyolódik. A GEFCO nemzetközi platformja is itt található.

Környezetvédelmi kihívások a csomagolóiparban

Jogszabályi előírás alapján 2009. január 1-jétől minden csomagolásnak igazoltan meg kell felelnie, a környezetvédelmi követelményeknek. Emellett egyre nagyobb a vásárlók érdeklődése a papírcsomagolások alapanyagának fenntartható eredete iránt. Az SGS, a világ vezető tanúsító vállalata mindkét esetben segít az igazolások megszerzésében.

Specifikációk szerint

A nyomdaipari vállalatok a gyógyszeripar kiemelt beszállítói, hiszen megfelelő csomagolás és betegtájékoztató nélkül nem lehetséges a gyógyszerek forgalmazása.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Szakképzett munkaerő, szervezett gyártás

A szakképzett munkaerő és a fejlett gyártásszervezési ismeretek ma már elengedhetetlenek a versenyben maradáshoz. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. e két fontos termelési tényező szakszerű alkalmazásával újította meg termelését, derült ki Czetli Imre gyárigazgatóval folytatott beszélgetésünkből.

Nemzetközi

A tavalyi év a magyar logisztikai piacon – ahogy mi láttuk – még mindig a lendületes fejlődés éve volt. Flották bővültek, új raktárak épültek, mi pedig megdupláztuk, 2-ről 4 milliárd forintra növeltük árbevételünket az előző évhez képest. A fejlődést minden bizonnyal segítette az is, hogy a magyar külkereskedelem volumene tovább nőtt a már erősödő makrogazdasági problémák ellenére – mondta el lapunknak Péter Csaba, a GEFCO Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Specializált finomkozmetika

A Kedo Eurocosmetics Kft. első volt azon hazai gyártók között, amely közepes sorozatú finomkozmetikai termékek bérgyártására specializálódott.

Nemzetközi szállítmányozás

Lassú GDP-növekedés, tempósabban bővülő export és visszafogottabban növekvő import jellemezte tavaly a magyar gazdaságot. Közben két új taggal bővült az EU, a régiós országok gazdasága száguldott, a gyártási és kereskedelmi tevékenység globalizálódása pedig tovább erősödött. Hogyan mutatkozott meg mindez a magyarországi logisztikai és speditőrcégek nemzetközi szállítmányozási tevékenységében és eredményeiben?

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

A modern kor követelményeihez igazodva

A raktári állványrendszerek piacának alakulásáról, valamint a megrendelői igények függvényében felvázolható jövőbeni tendenciákról kérdeztük a piac néhány szereplőjét.

Globális összhangban

Húsz kilométert autózni a hipermarketbe egy liter tejért még akkor sem gazdaságos, ha ez a termék egy közelben lévő kisboltban a duplájába kerül. Ezzel a kissé hétköznapi példázattal lehetne bemutatni azon cégek stratégiáját, amelyeket beszerzéseiknél nem vakít el a kedvező darabár csillogása. A világ legnagyobb vállalatai közé sorolt, amerikai központú Emerson vállalatcsoport ezek közé tartozik.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Mederbe terelt információk

Manapság egyre fontosabb a vásárlók igényeinek személyre szabott kielégítése. A nagy kapacitású háttértárolókat gyártó váci IBM gyáregység, IBM Data Storage Systems Information Technology Kft. logisztikai vezetőjével, Halász Annával beszélgettünk.

Előfinanszírozás teljes mértékben

Különlegesség a hazai faktoring piacon az az együttműködés, ami a CIB Faktor Zrt. és a Sapa Profiles Kft. között kialakult. A magyar faktorálási gyakorlatban szokatlan módon ugyanis nem a beszállító (kis- vagy középvállalkozás) kereste számlái gyors kifizetésének lehetőségét, faktorálását, hanem a nagyvállalat tendereztette a pénzügyi szolgáltatókat a tevékenységre vonatkozóan.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Technológiai újítások

A Tesco piaci sikereiben komoly szerepet tölt be a herceghalmi szárazáru-logisztikai központ. Az elmúlt évek jelentős változásairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Horváth Gáborral, a logisztikai központ igazgatójával.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Műanyagok és piacok

Megtalálni a piac fehér foltjait, speciális terméket gyártani, nemzetközi együttműködéseket keresni – gyakran hallani ezeket a főként kis- és középméretű vállalakozásoknak célzott tanácsokat. Az ezen kategóriákba tartozó cégek vezetői pontosan tudják, hogy milyen sok akadály gördül az efféle ambiciózus elképzelések útjába. Az egykori állami vállalat, ma már magyar magántulajdonban lévő Budaplast Műanyagipari és Kereskedelmi Zrt. példája azonban mégis azt mutatja, hogy erős nemzetközi versenyben, viszonylag csekély tőkeerővel is lehet a fenti recept szerint jól működni.

Harmonizált fejlesztés

A Coop csoport alapvető stratégiája a fogyasztók minőségi élelmiszer-ipari termékekkel történő ellátása, a hazai termelők és gyártók minőségi termékeinek forgalmazása. Az üzletlánc eddig megtett útjáról, a sikerekről, fejlesztésekről és a jövőképről Murányi Lászlóval, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 1. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Rendszerváltás az ellátási láncban

Az 1992-ben állami részvénytársasággá alakult Egyesült Vegyiművek számára a rendszerváltás nemcsak a magánosítást hozta el, hanem termékportfoliója is gyökeresen átalakult. Ma már a legnagyobb hazai márkákat gyártó háztartás-vegyipari és kozmetikai késztermékgyártóként tartják számon. Bittera Tamással, a cég vezérigazgatójával, és Szabó Csaba termelési igazgatóval beszélgettünk.

Gyöngyszem Anatóliában

Jelenleg két gyárban készít tehergépkocsikat és autóbuszokat a DaimlerChrysler AG török leányvállalata, az isztambuli székhelyű Mercedes-Benz Türk A.S. Mi az Aksaray-ban található tehergépkocsigyárban jártunk.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

Magyar márka a luxusiparban

Tavaly volt 180 éve, hogy Stingl Vince keramikus megalapította a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. elôdjét. A cég azóta hazánk egyik legismertebb márkája lett. A múltról, a világhírrôl és a mostani kihívásokról beszélgettünk Dr. Simon Attila vezérigazgatóval, Glück Gábor termelési igazgatóval és Izsó Róbert beszerzési és logisztikai osztályvezetôvel.

Változó igények

A nemzetközi szállítmányozás az ország Európai Uniós csatlakozása óta teljesen átalakult. A korábban kvóta által kötött feladatvállalás megszűnt, és a magyar fuvarozók és szállítmányozók szabadon dolgozhatnak az unió egész területén. Csakhogy ez egyben azzal is jár, hogy a multinacionális cégek is kötöttségek nélkül jelen lehetnek Magyarországon. A verseny tehát élesedett, és az elvárások is egyre magasabbak lettek. Ma már a kis cégeknek is igyekezniük kell komplex szolgáltatást nyújtani, ha a piacon akarnak maradni.

Információmenedzselés

Egy vállalat hatékony működéséhez ma már elengedhetetlen egy megfelelő ERP-rendszer alkalmazása. Cikkünkben két rendszert mutatunk be, gyakorlati példán keresztül.

Speciális feladatra

A megfelelően kialakított raktártechnika és a hatékony logisztikai munka szerves részét képezik az adott tárolási feladatra megfelelően kialakított polcrendszerek.

Ízvadászat uniós szinten

A néhány évtizede még nem létező hazai készételipar a kilencvenes évek fokozódó versenyének köszönhetően európai színvonalra emelkedett. A folyamat legújabb állomása a Food Expressz uniós elvárásoknak is megfelelő ercsi üzemének átadása volt február elején.

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Kényelmi termékek nagykereskedője

A folyamatosan fejlődő piac igényeit csak a legmodernebb logisztikai szolgáltatással lehet kielégíteni – derült ki a hamarosan a ProLogis Harbor Parkba költöző Lekkerland Kft. ügyvezetőjével, Haiman Ferenccel folytatott beszélgetésünkből.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Értéklánc az autóiparban

A tanulmány bemutatja és elemzi az autóipari értékláncban világgazdasági szinten lejátszódó globalizációs, koncentrációs folyamatot, amelynek hatására az értéknövelő folyamatok egyre lejjebb kerülnek a beszállítói láncolatban.

Rugalmas finanszírozás

Elsősorban a kis- és közepes vállalkozások rugalmas finanszírozási megoldása a faktorálás. Főként a nagyobb vállalatoknak beszállító kis- és közepes vállalkozások veszik igénybe, akiknek ez a szolgáltatás kedvezőbb, mint egy klasszikus lízing.

Pénzügyi megoldás

A 2003 közepén alakult Magyar Faktoring Szövetség a hazánkban még kevéssé ismert pénzügyi szolgáltatás, a faktorálás széleskörű megismertetését, számviteli, adózási és törvényi hátterének tisztázását tűzte ki célul.

Európában az egyetlen

A PSA Peugeot Citroën és a Fiat együttműködése újabb mérföldkőhöz érkezett: az észak- franciaországi Valenciennes régióban lévő Sevel Nord üzemben bemutatták legújabb furgonjaikat.

Tulipán és online aukció

Szerda reggel 7 óra: rózsákkal, tulipánokkal és egyéb színes virágok tucatjaival megrakott, egymáshoz kapcsolt kocsikat vontatnak egy hatalmas terembe. Az elosztócsarnokban óriási a nyüzsgés. A vásárlók tucatjai asztal mögött ülnek, egyszerre telefonálnak, lógnak az interneten, püfölik a számológépüket, nézik a falra vetített órát és a kocsin elhaladó terméket. Mérlegelik a vásárlást. Mire a nap kisüt, 19-22 millió vágott virág és cserepes növény teherautókon és repülőgépeken indul útnak a világ különböző pontjaira. Ez az aalsmeeri virágárverés Amszterdam külvárosában. A Guiness-rekordok könyve szerint a világ legnagyobb és leghíresebb virágpiaca.

Hipermarket logisztika

Egy hipermarketben alapvető elvárás, hogy a vásárló a keresett terméket megtalálja a polcokon ott, és akkor, amikor keresi. Ehhez a polchiányok alacsony szinten tartása és a feltöltöttség megfelelő színvonalának biztosítása szükséges.

Egy kicsit másképp

A METRO Kereskedelmi Kft. az idei évben változtatott az addig bevált logisztikai gyakorlatán. A cég vezetése úgy döntött – a Customer First alapelv keretében –, a logisztika mellett kialakítja az ellátási láncért felelős részleget is. Ennek eredményeként a METRO teljesen új koncepcióval és logisztikai szolgáltatóval vágott neki az idei esztendőnek. Cikkünkben a döntés hátterét, és a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

Elektronikus számlázás

Mindennapi életünk egyre több területén rohamosan teret nyernek az egyes folyamatok elektronikus és digitális alkalmazásai. Ha lassan is, de az ügyintézésben egyre többször lehet találkozni a régimódi papír helyett a korszerűbb, egyszerűbb és olcsóbb formákkal.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse 2. rész A főnök és parancsnok A Harley és a beszálítók közötti kapc...

EUROLOG 2006 és ELA közgyűlés

A 2006 évi EUROLOG-konferenciára és az utána megtartott ELA-munkaértekezletekre (köztük a tisztújító közgyűlésre) június 21. és 24. között került sor Strasbourgban.

Prémiumlogisztika

Tavaly nyitotta meg a BMW Dingolfingban óriási, közel félmillió négyzetméter alapterületű, helyenként 18 méter magas logisztikai központját. Ha már ott jártunk, a gyártást is megnéztük.

Harley-Davidson: Az összamerikai beszállítói lánc hőse

A Harley-Davidsont az üzlet integritása és a beszállítókkal kiépített szoros kapcsolat iránti elkötelezettsége segítette a tökéletes beszállítói lánc létrehozásában.

Steril szállítmányok

Tisztaság a gyártásban, a szállítás és a felhasználás során. Konszignációs raktárak a műtő szomszédságában és speciális szállítóeszközök. Ezek a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika egészségügyi ellátási láncának legfontosabb elemei.

Biztonságos trendek

Az utóbbi időben fokozódott a vállalatok érdeklődése a különböző biztonságtechnikai megoldások iránt. A piac növekedését egyrészt az előírások szigorodása, másrészt a vállalatvezetés fokozódó igényei generálják.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Amikor a Fogyasztó nem találja... ...mindenki veszít

A kölcsönös problémák megoldásához elég ésszerűnek látszik az üzleti partnerrel való szoros együttműködés. A probléma azzal a felvetéssel kezdődik, hogy a felek megegyeznek abban, mi a probléma, és annak megoldásával végződik. Az együttműködés folyamán a bizalom egy ki nem mondott kötelezettség.

Sikertörténet

Más élelmiszeripari szektorokhoz hasonlóan, a pékipar is állandó nyomás alatt van, folyamatosan innovatív termékekkel kell előrukkolnia, melyek a kiskereskedők polcain is elnyerik a fogyasztók tetszését, és alkalmazkodnak a modern kiskereskedelmi formákhoz.

Átalakuló logisztika

Különleges logisztikai feladatot jelent olyan termékek ellátási láncának megszervezése, amelyek iránt időben változó a fogyasztók igénye. Az LG Electronics Magyar Kft. számos terméke ebbe a kategóriába tartozik.

Outsourcing

Magyarországon a kiskereskedelmi láncoknál az „ellátási lánc” fogalma helyettesítette az egyszerűbb „logisztika” fogalmát. Azonban manapság elengedhetetlenné vált a jól átgondolt és megvalósítható ellátási stratégia kialakítása, ahogy történt ez például a marketing- vagy értékesítési stratégiák esetében.

Palettagondok és megoldások

A raklapokat a logisztikai folyamat során nem csak mennyiségileg, hanem minőségileg is nyomon kell követni és pontosan nyilvántartani, hiszen jelentős költségtényező akár egy üzletlánc, akár egy gyártó cég tekintetében.

Központi tartálypark

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. – Magyarország egyetlen független gyógyszergyártó társasága – egyéb kiemelkedő eredményi mellett, jelentős fejlesztéseket hajtott végre közelmúltban a logisztikai területen is. A Termelési és Logisztikai igazgatóság egyik nemrég megvalósított nagyszabású beruházása a Központi elosztó tartálypark (továbbiakban: KTP), amely a cég központi telephelyének belső folyékony vegyianyag ellátási rendszerét korszerűsítette. Ez a fejlesztés egyben mérföldkő a Richter termelési logisztikájában.

Automatikus supply chain a PC-üzemben

Három kontinensnyi piacot lát el élvonalbeli személyi számítógép-konfigurációkkal a Sanmina-SCI székesfehérvári gyára. A rugalmas gyártást automatikus supply chain szofver segíti.

Szállítóládák és JIT

Szabványosított többutas tároló és szállítóládák az autógyártásban

Összehangolt csapatmunka

A finn tulajdonú Elcoteq legnagyobb európai termelőbázisa Pécsett van, ahol két telephelyen, az 1998-ban zöldmezős beruházás keretében épült Finn utcai és a 2000-ben megvásárolt Szilva utcai gyárban kész- és félkész termékeket állítanak elő az elektronikai ipar multinacionális gyártói számára. A gyártósorok hibátlan kiszolgálása, a késztermékek időre történő kiszállítása összehangolt csapatmunkát és innovatív megoldásokat követel. Erről beszélgettünk az Elcoteq logisztikai csapatával.

Teherautó-város

A 2,4 millió négyzetméteren elterülő, több mint tízezer munkavállalót foglalkoztató, és naponta közel négyszáz haszongépjárművet előállító wörth-i Mercedes – pontosabban DaimlerChrysler – gyárban jártunk. Az üzem a 6,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszongépjárműveket összeszerelő üzemek között a világon a legnagyobb.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Audi: óraműpontosság

Precizitás és hatékonyság – a német iparról és a német autókról ez a kép alakult ki Magyarországon. Amikor Győrbe telepítette motorgyárát az Audi, mindenki azt várta, hogy magas technikai és munkaszervezési tudást is meghonosít. Az azóta eltelt tizenkét év igazolta e várakozásokat: a győri üzem logisztikája úgy működik, mint egy óramű.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

Értékteremtés

A Hungarorak Kft. a McDonald’s magyarországi étterem hálózatának kizárólagos logisztikai szolgáltató partnere, amelyet 1990 novemberében az Alpha Management-csoport tagjaként hoztak létre. A logisztikai folyamatokat közösen alakították ki a világcég szigorú normái alapján.

A siker titka: minőség

Gondosan kiválasztott beszállítók, folyamatos minőség-ellenőrzés, a tapasztalatok állandó elemzése és nyilvántartása. Ezekben rejlik a világ egyik legjelentősebb gyorsétterem-lánca, a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. állandó minőséget garantáló éttermeinek titka – derült ki Lakatos Tiborral, a cég Ellátási Hálózat igazgatójával folytatott beszélgetésünkből.

Értéklánc és kollaboráció

Immár tizenegyedik alkalommal, február 18-án rendezte meg a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a hagyományos Logisztikai Fórumot és Bált Budapesten a Stefánia-palotában.

Raktár, polcok nélkül

A mintegy 70 magyarországi eladóhellyel rendelkező Tesco angol kiskereskedelmi áruházlánc a közelmúltban szervezte át logisztikai tevékenységét. Az indulásról, az eddigi tapasztalatokról, a jövőre vonatkozó elképzelésekről Udvarvölgyi Sándort, a gyáli Frissáru Logisztikai Központ igazgatóját faggattuk.

Keresés
Kövessen minket facebookon